Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Astrologia (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11405)

Victoria2005 05.12.2010 10:19:14

Astrologia

O stiinta la limita ratacirii sau o ratacire la limita stiintei?
Fiecare are o harta natala, adica o anume pozitionare a astrelor pe cer in momentul nasterii.
A interpreta aceasta harta este stiinta sau vrajitorie? Se spune ca stiind ce ti-e scris in stele, poti evita printr-o atitudine adecvata, pozitiva sa se intample ceva rau.Dar nu orice rau poate fi evitat. Ci doar platile karmice pot fi achitate mai usor,mai frumos...
E bine sau nu sa avem un astrolog personal? Mai mult, e bine sau nu sa ne bagam chiar noi nasul in astrologie?

Mihnea Dragomir 05.12.2010 10:34:13

În esență, astrologia este știință. Numai că e o știință complet decăzută azi, ca și altele (numerologia, de exemplu). Poate că explicația acestei decăderi este că oamenii au făcut din ea vrăjitorie. Vrăjitorie se poate face cu orice, inclusiv cu cele sfinte: icoane, Biblia.

După părerea mea, chiar și unele inițiative aparent creștine, cum ar fi să trimiți o rugăciune la un număr prestabilit de oameni și să aștepți să se întâmple nu știu ce, este atitudine vrăjitorească și păcat.

Istoria a înregistrat decăderea unei strălucite civilizații multimilenare: cea egipteană, care a cunoscut o implozie fără motive aparente. Explicația acestei curiozități, după Renee Guenon, este aceea că centre altădată spirituale au început a face vrăjitorie, devenind anti-spirituale, dacă se poate spune așa.

ai2 05.12.2010 11:03:15

Astrologia nu este stiinta.

http://en.wikipedia.org/wiki/Astrology

eodor nastasa 05.12.2010 16:11:12

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 310214)
Astrologia nu este stiinta.

http://en.wikipedia.org/wiki/Astrology

Ma mir(!?) de o asa reactie, din partea unui scientist...:16:

codana 05.12.2010 16:42:31

salut,victoria2005

Citat:

În prealabil postat de Victoria2005 (Post 310207)
O stiinta la limita ratacirii sau o ratacire la limita stiintei?
Fiecare are o harta natala, adica o anume pozitionare a astrelor pe cer in momentul nasterii.
A interpreta aceasta harta este stiinta sau vrajitorie? Se spune ca stiind ce ti-e scris in stele, poti evita printr-o atitudine adecvata, pozitiva sa se intample ceva rau.Dar nu orice rau poate fi evitat. Ci doar platile karmice pot fi achitate mai usor,mai frumos...
E bine sau nu sa avem un astrolog personal? Mai mult, e bine sau nu sa ne bagam chiar noi nasul in astrologie?

astrologia este o pretinsa stiinta sau pseudostiinta

Victoria2005 05.12.2010 20:12:18

salut si tie Codana

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 310316)
astrologia este o pretinsa stiinta sau pseudostiinta

Atunci ce se ascunde in spatele pretinsei stiinte? In viziunea ta..?!

Victoria2005 05.12.2010 20:13:45

Citat:

În prealabil postat de eodor nastasa (Post 310292)

Pai si eu dupa aceeasi reactie, asteptam sa se stinga becul...:-)

Victoria2005 05.12.2010 20:15:04

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 310210)
În esență, astrologia este știință. Numai că e o știință complet decăzută azi, ca și altele (numerologia, de exemplu). Poate că explicația acestei decăderi este că oamenii au făcut din ea vrăjitorie. Vrăjitorie se poate face cu orice, inclusiv cu cele sfinte: icoane, Biblia.

După părerea mea, chiar și unele inițiative aparent creștine, cum ar fi să trimiți o rugăciune la un număr prestabilit de oameni și să aștepți să se întâmple nu știu ce, este atitudine vrăjitorească și păcat.

Istoria a înregistrat decăderea unei strălucite civilizații multimilenare: cea egipteană, care a cunoscut o implozie fără motive aparente. Explicația acestei curiozități, după Renee Guenon, este aceea că centre altădată spirituale au început a face vrăjitorie, devenind anti-spirituale, dacă se poate spune așa.

Mulumesc pentru explicatie...Imi convine raspunsul..:-)

codana 06.12.2010 18:56:00

salut,victoria2005

Citat:

În prealabil postat de Victoria2005 (Post 310413)
Atunci ce se ascunde in spatele pretinsei stiinte? In viziunea ta..?!

nu victoria,viziunea mea este fara greutate,de aceea eu cred ce spune biblia:fara cititori in stele,fara vrajitori.acestea si altele sunt privite de dumnezeu ca fiind uraciune.

Victoria2005 06.12.2010 20:48:23

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 310693)
nu victoria,viziunea mea este fara greutate,de aceea eu cred ce spune biblia:fara cititori in stele,fara vrajitori.acestea si altele sunt privite de dumnezeu ca fiind uraciune.

"Iar daca S-a nascut Iisus in Bethleemul Iudeii, in zilele lui Irod regele, iata Magii de la Rasarit au venit in Ierusalim, intreband: Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a nascut? Caci am vazut la Rasarit steaua Lui si am venit sa ne inchinam Lui." Matei, 2:1.
O stea apare deasupra Tarii Sfinte si anunta nasterea lui Mesia. Deci e vorba de cititul in stele,nu? Care ANUNTA NASTEREA MANTUITORULUI!
Biblia nu se interpreteaza individual pentru ca nu avem har pentru asta. Biblia e metaforica de aceea e bine sa ne fie explicata de preoti,calugari,duhovnici.

Marius22 06.12.2010 23:38:07

Pentru mine nu este important sa incadrez intr-o categorie anume astrologia, sa constat pana unde este stiinta si de unde incepe speculatia, ratacirea etc. Asta pentru ca nu cred ca pe aceasta cale pot afla mai multe despre mine sau despre Dumnezeu. Este adevarat, Dumnezeu continua sa ni se descopere prin creatia Sa, dar Hristos a instituit Biserica, in care ne putem uni cu El in Duhul Sfant, si in care devenim partasi Adevarului. Nu este firesc sa te increzi mai mult in astrologie, fie ea stiinta sau nu, decat in realitatea divino-umana a Bisericii.

De asemenea, nu trebuie sa gasim in magii de la rasarit temei scripturistic pe care sa se poata intemeia astrologia si practica astrologilor din toate veacurile. Magii, urmand steaua si inchinandu-se lui Hristos, nu au confirmat o regula, ci tocmai exceptia. Nu este imposibil ca si dintre astrologi, unii sa ajunga la cunoasterea lui Dumnezeu. Insa acestia, nu trebuie sa urmeze orbeste doar "stelelor", ci, precum magii, sa urmeze mai ales lui Hristos.

catalin2 06.12.2010 23:44:05

Citat:

În prealabil postat de Victoria2005 (Post 310757)
"Iar daca S-a nascut Iisus in Bethleemul Iudeii, in zilele lui Irod regele, iata Magii de la Rasarit au venit in Ierusalim, intreband: Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a nascut? Caci am vazut la Rasarit steaua Lui si am venit sa ne inchinam Lui." Matei, 2:1.
O stea apare deasupra Tarii Sfinte si anunta nasterea lui Mesia. Deci e vorba de cititul in stele,nu? Care ANUNTA NASTEREA MANTUITORULUI!
Biblia nu se interpreteaza individual pentru ca nu avem har pentru asta. Biblia e metaforica de aceea e bine sa ne fie explicata de preoti,calugari,duhovnici.

Nu era o stea normala, era una care mergea cu ei. De asemenea, nu exista karma. Si nici vieti trecute si viitoare.

Victoria2005 07.12.2010 10:23:30

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 310850)
Nu era o stea normala, era una care mergea cu ei.

E clar ca nu era o stea normala...:-)) Sa umbli asa pe cer de capul tau nu e normalitate...
Ideea mea era tocmai reperul...L-a constituit cerul, steaua si nu altceva...vreo pasarica...vreun pestisor,etc...ci O STEA!
Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 310850)
De asemenea, nu exista karma. Si nici vieti trecute si viitoare.

De unde stii? Ai verificat tu??Sau crezi asa ce se spune fara sa verifici???:-)

Sa stii ca in biblie se vorbeste despre reincarnare...Dar trebuie sa stii sa citesti biblia ca sa iti fie dezvaluite toate misterele ei..
O zi excelenta Catalin2!

Victoria2005 07.12.2010 10:37:05

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 310846)
Insa acestia, nu trebuie sa urmeze orbeste doar "stelelor", ci, precum magii, sa urmeze mai ales lui Hristos.

Corect! Foarte clar si frumos!

catalin2 07.12.2010 12:49:25

Citat:

În prealabil postat de Victoria2005 (Post 310897)
E clar ca nu era o stea normala...:-)) Sa umbli asa pe cer de capul tau nu e normalitate...
Ideea mea era tocmai reperul...L-a constituit cerul, steaua si nu altceva...vreo pasarica...vreun pestisor,etc...ci O STEA!

E normal ca era o stea, pentru ca aia credeau in stele, asta era un fel de religie pe atunci, ghicitul in stele. Si ca sa le vina mintea la cap au aflat asa adevarul.
Citat:

În prealabil postat de Victoria2005 (Post 310897)
De unde stii? Ai verificat tu??Sau crezi asa ce se spune fara sa verifici???:-)
Sa stii ca in biblie se vorbeste despre reincarnare...Dar trebuie sa stii sa citesti biblia ca sa iti fie dezvaluite toate misterele ei..
O zi excelenta Catalin2!

Draga Victoria, poti sta linistita, esti pe drumul cel bun. Spun asta fara ironie. Vad ca ai urmat exact experientele pe care le-am avut si eu. Ai facut reiki, la fel ca si mine, acum esti in faza de dupa reiki, cum eram si eu cu ceva timp in urma.
Dupa ce am devenit credincios inca mai credeam in vietile trecute si ma rugam sa-mi ierte pacatele din aceste vieti. Apoi credeam ca toate religiile crestine sunt bune, chiar ma rugam si la sf. Anton de Padova. Continua ca cauti, cred ca Dumnezeu te va ajuta sa gasesti tot adevarul. Daca iti pot fi de ajutor cu ceva...

Victoria2005 07.12.2010 14:41:50

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 310931)
E normal ca era o stea, pentru ca aia credeau in stele, asta era un fel de religie pe atunci, ghicitul in stele. Si ca sa le vina mintea la cap au aflat asa adevarul.

:-))) sa le vina mintea la cap??? Explicatia asta nu e prea ortodoxa!!!

Citat:

Vad ca ai urmat exact experientele pe care le-am avut si eu. Ai facut reiki, la fel ca si mine, acum esti in faza de dupa reiki, cum eram si eu cu ceva timp in urma.

Am inteles ce crezi...acum merg pe unde tu ai trecut demult...:-)
Citat:

Dupa ce am devenit credincios inca mai credeam in vietile trecute si ma rugam sa-mi ierte pacatele din aceste vieti.

Eu mereu am fost credincioasa.Chiar si atunci cand faceam reiki , o faceam din credinta, eram convinsa 100% ca ce fac e dumnezeire.Am mers pe principiul ca sunt mai multe drumuri care duc la varful muntelui.Am crezut ca reiki e unul din ele.M-am inselat amarnic.Acest drum era o ratacire, nu duce la varf.Mi-a luat mult timp sa asimilez informatia asta: ca ceea ce simteam la reiki nu era El,nu era lumina,energia Lui.

Citat:

Apoi credeam ca toate religiile crestine sunt bune, chiar ma rugam si la sf. Anton de Padova. Continua ca cauti, cred ca Dumnezeu te va ajuta sa gasesti tot adevarul. Daca iti pot fi de ajutor cu ceva...

Sa-ti mai spun ceva : cred ca mai important decat sa studiem istoria religiilor este sa avem acea credinta in suflet si sa traim frumos. Asa cum mergea bunica la biserica duminica , dupa o saptamana de munca la tzara...curata, pioasa, cu sufletul deschis, cu frica de Dumnezeu...Asa in ignoranta ei era mai credincioasa decat noi...sunt convinsa de asta...Bunica nu facea nici reiki, nu o durea capul nici de catolici, nici nu cred ca stia ca exista budisti de exemplu...Isi vedea de sufletul ei si traia in credinta adevarata...Noi aici facem teorie multa...Vrem sa descoperim ceea ce Dumnezeu nu ne permite poate sa descoperim...La momentul potrivit, toate raspunsurile vor veni la noi...Atunci cand va dori EL asta...
Si la Sfantul Anton am sa ma rog toata viata si am sa-l cinstesc asa cum merita!Asta nu inseamna ca Dumnezeu pe mine ma iubeste mai putin decat pe tine! Si nici invers! Aici e ideea! Sa nu mai crezi ca doar tu ai dreptate! Fii mai deschis, mai flexibil!
Pot spun ca si tu esti pe drumul cel bun! Eu am trecut demult pe la borna asta kilometrica! :-)
O zi minunata!

ai2 07.12.2010 16:33:39

Citat:

În prealabil postat de eodor nastasa (Post 310292)

Ma tem ca nu am inteles mesajul. Astrologia nu e stiinta. Punct. Ce sa mai discut sau ce altceva sa spun?

Erethorn 07.12.2010 16:47:18

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 310983)
Ma tem ca nu am inteles mesajul. Astrologia nu e stiinta. Punct. Ce sa mai discut sau ce altceva sa spun?

Nu vă obligă nimeni să discutați. Dar dacă doriți să discutați, ar fi poate indicat să spuneți... argumente.

Vă sugerez un punct de plecare, ca să nu ne trezim peste zece pagini că nu am discutat despre același lucru: când spunem astrologie, nu ne referim la rubrica "Horoscopul vedetelor" din CanCan.

codana 07.12.2010 18:02:31

salut,victoria2005

Citat:

de steaua, care a aratat drumul magilor,spre bethleem,insusi dumnezeu a descoperit.ast lucru il plaseaza pe dumnezeu ca cititor in stele?sa fim seriosi.

anna21 07.12.2010 19:44:13

Citat:

Citat din Acatistul Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil:
"Nasterea Mantuitorului o ai vestit cu bucurie pastorilor celor ce privegheau, Gavriil, bucurandu-te; si la inchinarea Lui pe magi, ca o stea luminoasa, i-ai condus si pe toti i-ai inteleplit a canta Celui nascut asa : Aliluia !"

Victoria2005 07.12.2010 20:08:44

Punct ochit,punct lovit!

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 310985)
când spunem astrologie, nu ne referim la rubrica "Horoscopul vedetelor" din CanCan.

Felicitari si multumesc! :-)

catalin2 07.12.2010 20:26:51

Citat:

În prealabil postat de Victoria2005 (Post 310951)
:-))) sa le vina mintea la cap??? Explicatia asta nu e prea ortodoxa!!!

Ghicitul in stele e acelasi cu ghicitul in bobi, cafea sau carti. Tot ghicit se cheama. In cazul de fata aceea nu era o stea, cea care i-a calauzit.
Ca sa spun si ceva favorabil, se pare ca unele caracteristici ale zodiilor se potrivesc persoanelor nascute in acea perioada. Dar asta cred ca era si inainte sa se descopere toate planetele. Dar asta doar la nivelul general, daca mergem mai departe cu ghicitul a ceea ce se va intampla in functie de stele e doar ghicit.
Citat:

În prealabil postat de Victoria2005 (Post 310951)
Sa-ti mai spun ceva : cred ca mai important decat sa studiem istoria religiilor este sa avem acea credinta in suflet si sa traim frumos. Asa cum mergea bunica la biserica duminica , dupa o saptamana de munca la tzara...curata, pioasa, cu sufletul deschis, cu frica de Dumnezeu...Asa in ignoranta ei era mai credincioasa decat noi...sunt convinsa de asta...Bunica nu facea nici reiki, nu o durea capul nici de catolici, nici nu cred ca stia ca exista budisti de exemplu...Isi vedea de sufletul ei si traia in credinta adevarata...Noi aici facem teorie multa...Vrem sa descoperim ceea ce Dumnezeu nu ne permite poate sa descoperim...La momentul potrivit, toate raspunsurile vor veni la noi...Atunci cand va dori EL asta...
Si la Sfantul Anton am sa ma rog toata viata si am sa-l cinstesc asa cum merita!Asta nu inseamna ca Dumnezeu pe mine ma iubeste mai putin decat pe tine! Si nici invers! Aici e ideea! Sa nu mai crezi ca doar tu ai dreptate! Fii mai deschis, mai flexibil!
Pot spun ca si tu esti pe drumul cel bun! Eu am trecut demult pe la borna asta kilometrica! :-) O zi minunata

Sunt de aceeasi parere, ca cei de la tara au o credinta mai puternica. Dar asta nu inseamna ca sunt si ignoranti, ascultand slujba in fiecare duminica si predica preotului stiu destul de multe despre invatatura. Si ma indoiesc ca ei se inchina la Sf. Anton, e mai mult o moda de oras. Cu atentie, dincolo de borna asta kilometrica e si campul deschis care se abate de la drum. Cunosti despre new-age?

Victoria2005 07.12.2010 20:49:48

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 311083)
Cu atentie, dincolo de borna asta kilometrica e si campul deschis care se abate de la drum. Cunosti despre new-age?

Las acum parerea ta despre ghicitul in stele pe care il asociezi cu ghicitul in cafea in final...Las deoparte si faptul ca nu ai inteles de ce am spus ca bunica era ignoranta...in nici un caz din motivul pe care il invoci tu...
Si vreau sa iti raspund la intrebarea legata de new age, printr-un citat care mi-a placut in mod special.Lecturandu-l acum catva timp, mi-a ramas in suflet ca o mangaiere.Il voi cita pe unul din colegii nostri forumisti:

"Cine suntem noi sa spunem ca altii nu se vor mintui prin drumul spiritual ales de ei?
Hristos a gasit foarte multa credinta in sufletul altor neamuri si a averitzat ca deseori ei AU MAI MULTA CREDINTA CA NOI, neamuri care NU erau crestine!
Ce alt exemplu mai elocvent vrei. Tu insa o sa o intorci ca la Ploiesti acum spunind ca era vorba de cei din afara Iudeii care l-au acceptat. Nu este adevarat, multi au ramas asa cum le era traditia: budisti, hinduisti, ezoterici, endoterici si exoterici, yogini, shamani, herbalisti, cabalisti, ...poate nu toti erau cu sufletul curat, dar asta este valabil la toti si la noi 70 %sunt crestini numai in actele primariei.
Ce iubire simti tu daca vazind un musulman scirbos cu turbanul in singe pe strada il ignori deoarece consideri ca nu este nici o pierdere daca-si da sufletul..da-l incolo de eretic, asta oricum se duce la Shaitan!...asta inseamna lipsa de toleranta...tu mai vezi pe undeva urme de iubire al aproapelui?..ca eu nu!
offffff Doamne,..................................Vai de noi !!!!!!!!!!
Este greu de crezut ....insa la ortodocsii si la Estici in general, la Rusi!
DUMNEZEU ESTE D O A R IUBIRE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
si nimic altceva.
...va trece muult timp pina vom interioriza cum trebuie acest concept total SOCANT insa unic in plenitudinea si universalitatea sa." scris de andreicozia pe subiectul New Age la pagina 2

anna21 07.12.2010 21:13:50

Credinta in ce?

Citat:

În prealabil postat de Victoria2005 (Post 311094)
Si vreau sa iti raspund la intrebarea legata de new age, printr-un citat care mi-a placut in mod special.Lecturandu-l acum catva timp, mi-a ramas in suflet ca o mangaiere.Il voi cita pe unul din colegii nostri forumisti:

"Cine suntem noi sa spunem ca altii nu se vor mintui prin drumul spiritual ales de ei?
Hristos a gasit foarte multa credinta in sufletul altor neamuri si a averitzat ca deseori ei AU MAI MULTA CREDINTA CA NOI, neamuri care NU erau crestine!
Ce alt exemplu mai elocvent vrei. Tu insa o sa o intorci ca la Ploiesti acum spunind ca era vorba de cei din afara Iudeii care l-au acceptat. Nu este adevarat, multi au ramas asa cum le era traditia: budisti, hinduisti, ezoterici, endoterici si exoterici, yogini, shamani, herbalisti, cabalisti, ...poate nu toti erau cu sufletul curat, dar asta este valabil la toti si la noi 70 %sunt crestini numai in actele primariei.
Ce iubire simti tu daca vazind un musulman scirbos cu turbanul in singe pe strada il ignori deoarece consideri ca nu este nici o pierdere daca-si da sufletul..da-l incolo de eretic, asta oricum se duce la Shaitan!...asta inseamna lipsa de toleranta...tu mai vezi pe undeva urme de iubire al aproapelui?..ca eu nu!
offffff Doamne,..................................Vai de noi !!!!!!!!!!
Este greu de crezut ....insa la ortodocsii si la Estici in general, la Rusi!
DUMNEZEU ESTE D O A R IUBIRE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
si nimic altceva.
...va trece muult timp pina vom interioriza cum trebuie acest concept total SOCANT insa unic in plenitudinea si universalitatea sa." scris de andreicozia pe subiectul New Age la pagina 2

Credinta in CE?

Este indiferent a crede in Hristos sau a crede intr-un dragon rosu?
Adica ceea ce conteaza este CREDINTA?

Pai atunci fara suparare, sotul meu ateu ma bate de departe in materie de credinta: el crede in bani! Crede asta f mult: ca banii ii dau sanatate, fericire, prieteni, copii destepti si cuminti, nevasta iubitoare etc..

Crezi ca se va mantui?

Lasand gluma la o parte, daca orice credinta este mantuitoare, Iisus nu se intrupa.
Sau jertfa Lui este degeaba? Ca si aia s-ar fi mantuit oricum, nu?

PS: daca oamenii ar fi onesti si ar scrie new age in loc de ortodox, cred ca nu s-ar supara nimeni. Fiecare cu credinta lui.

Mihnea Dragomir 07.12.2010 21:33:07

Back on topic !

Problemele sunt următoarele:

1) Astrologia este sau nu este știință ?

2) Ipoteza astrologică, și anume că există unele corelații între așezarea planeților și evenimente care aparent nu au nici o legătură, precum și între această așezare și zestrea pe care cineva o aduce la naștere este sau nu este îndreptățită ? Altfel spus: vorbim de scorneli ale imaginației sau de lucruri care au o bază reală ?

3) Învățarea astrologiei este sau nu este păcat ? Dar practicarea ei ? Deci: cât de mult putem să ne apropiem de astrologie fără să ne prăjim ?

Răspunsurile mele sunt următoarele:
1) Da, astrologia este știință.

2) În linii mari, ipoteza astrologică este îndreptățită. Mai exact, aceasta înseamnă că așezarea planetelor nu este indiferentă în cele arătate. Pe de altă parte, astrologia tinde (ca orice știință și preocupare umană) să-și dea cam multă importanță: așezarea planetelor nu are legătură nici cu libertatea internă a conștiinței noastre, nici nu îl predispune pe om spre mântuire sau spre damnare. De exemplu, dacă sunt născut sub o anumită zodie și anumit ascendent, eu pot să am un temperament mai degrabă coleric, pe când în alte circumstanțe aș fi fost mai degrabă limfatic. Crucea pe care o am de purtat este alta în primul caz față de al doilea. Și ? Ce-i cu asta ? În fond, nimic: depinde de mine cum o port.

3) Învățarea astrologiei nu este păcat, este ispită de care e prudent să fugim. Practicarea ei, mai ales în forma divinației (ca și când astrele sunt persoane) este materie gravă. Adică, făcută cu deplină intenție și discernământ, e încălcare a poruncii I, care îl decade pe om din starea de grație.

Doar părerea mea. A voastră care e ?

Traditie1 07.12.2010 21:34:24

Ce legătură poate să existe între astre și caracterul și destinul oamenilor?

Cum se explică această legătură?

Chiar nu pricepeți că caracterul unui om este dat de principiile și experiența lui de viață iar destinul depinde de voia lui Dumnezeu, nu de data când s-a născut?

Și cum poate fi astrologia știință când științele sunt discipline exacte, care umblă cu lucruri concrete nu cu ghiceli de cai verzi pe pereți.

Traditie1 07.12.2010 21:43:39

Faptul că există asemănări între caracterul oamenilor și data când s-au născut, deși nu cred că există date concrete care să probeze asta, se poate datora influenței psihologice pe care conștiința că ești născut la o anumită dată sau într-o anumită zodie o are asupra ta.

Dacă știi că ești născut vara vei asocia persoana ta cu împlinirea i echilibrul, dacă ești născut primăvara cu dinamismul și tot așa.

Sau conștiința că ești născut sub așa-zisul semn al Fecioarei te va influența să adopți caracteristicile puse pe seama lui.

Dar repet, nu există nici o explicație pentru pretinsa influență a planetelor asupra caracterelor. Dacă un om nu ar ști în ce perioadă s-a născut el nu ar fi influențat de aceasta și nici nu ar apare "caracteristici de zodie". Deci totul e exclusiv psihologic.

Mihnea Dragomir 07.12.2010 21:44:40

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 311115)
Ce legătură poate să existe între astre și caracterul și destinul oamenilor?

Nu am vorbit nici de caracter, nici de destin. Am vorbit de temperament și de evenimente.
Principala deosebire dintre temperament și caracter este aceea că te naști cu unul, crești cu celălalt.

Citat:

Cum se explică această legătură?

Faptul că nu cunoaștem explicațiile unor lucruri nu înseamnă că nu există acele lucruri. Mai exact, insuficiența noastră de a explica anumite corelații nu înseamnă inexistența corelațiilor.

Traditie1 07.12.2010 22:06:26

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 311122)
Nu am vorbit nici de caracter, nici de destin. Am vorbit de temperament și de evenimente.
Principala deosebire dintre temperament și caracter este aceea că te naști cu unul, crești cu celălalt.

Faptul că nu cunoaștem explicațiile unor lucruri nu înseamnă că nu există acele lucruri. Mai exact, insuficiența noastră de a explica anumite corelații nu înseamnă inexistența corelațiilor.

Caracterul nu include doar trăsăturile morale. Mă rog, cuvântul e utilizat și așa dar eu mă referam la întreaga personalitate, deci și la temperament. Temperamentul de asemeni e rezultatul experiențelor cu care individul a intrat în contact, modelul părinților, ceilalți oameni pe care i-a cunoscut etc.

Deci dumneata susții că se poate descoperi o relație între pozițiile astrelor în momentul nașterii și temperamentul oamenilor sau între aceleași poziții și evenimente din lume?

La cultura și pregătirea matale mă așteptam să fii mai isteț și să vezi că astrologia e o superstiție care s-a născut din imaginația oamenilor, așa cum s-au născut cele mai multe religii. Nu este diferență între ghicitul în stele și ghicitul în cafea. Astrologia provine din vechile religii din orientul apopiat și mediul greco-roman, decurgând din credința în zeii al căror nume planetele respective îl poartă și al căror caracter era asociat cu planetele respective.

Astrologia e respinsă și de Biserică și de știință. Ea face parte din vrăjitorie și este un păcat:

Biserica si astrologia
...
In Nomocanon (culegere de legi si hotarari canonice) e spus destul de clar: “Cei care umbla la vrajitori sau vrajesc sau ghicesc in stele (adica practica astrologia - u.a.), sase ani sa nu se impartaseasca dupa canonul 1 al Sinodului Trulan si dupa canonul 80 al Sfantului Vasile cel Mare. Iar preotul care face asta sa se transforme in scrum”.
Aici vedem ca cunostinta bisericeasca atribuie o provenienta demonica tuturor felurilor de vrajitorie, inclusiv astrologiei, neingaduind nici o comunicare a crestinilor credinciosi cu vrajitorii si pedepsind aspru pe cei care, sub oarecare motive, se hotarasc sa fie in legatura cu ei.
Sfintii Parinti ai Bisericii, de-a lungul intregii istorii a ei, au acordat de asemenea o mare atentie luptei cu vrajitoria si astrologia. Din lipsa de spatiu mi-as permite sa ma refer doar la unele lucrari ale Sfintilor Parinti si invatatori ai Bisericii. Astfel, Tertulian, in lucrarea sa “Despre idoli”, scrie: “In diferitele indeletniciri ale oamenilor nu se poate sa nu observam unele arte sau profesii care inlesnesc inchinarea la idoli. De astrologi nici nu face sa mai vorbim, intrucat insa unul din ei a cutezat sa se justifice de faptul ca continua sa practice aceasta profesie, am de gand sa spun cateva cuvinte in legatura cu aceasta. Nu voi spune ca a aseza nume de dumnezei falsi in cer, a le atribui un fel de atotputernicie si a-i abate pe oameni de la inaltarea rugaciunilor catre Dumnezeu, insuflandu-le credinta ca destinul lor este invariabil predeterminat de astre - nu voi spune ca toate acestea ar fi totuna cu venerarea unor dumnezei falsi. Eu afirm insa ca, astrologia, in acest caz, se asemuieste ingerilor decazuti, care s-au indepartat de la Dumnezeu pentru a insela neamul omenesc… Daca magia este pasibila de pedeapsa, iar astrologia reprezinta o varietate a ei, atunci impreuna cu genul este condamnabila si specia. Astfel, din timpul aparitiei Evangheliei, tot soiul de sofisti, astrologi, vrajitori, magi, ghicitori trebuie sa fie obligatoriu pedepsiti”.
Tatian, in “Discurs impotriva plinilor”, scrie: “Demonii i-au facut pe oameni victime ale decaderii lor. Ei, aratand oamenilor ordinea plasarii astrelor, ca niste jucatori de zaruri, au inventat soarta care este straina de adevar. Drept temei pentru aceasta le-a servit asezarea animalelor pe cer. Caci ei au conferit onoruri ceresti animalelor cu care au locuit dupa alungarea din cer, taratoarelor, inotatoarelor in ape, patrupedelor, vietuitoarelor muntilor, pentru a-si inchipui ca si ei se afla in ceruri si pentru ca, prin asezarea astrelor, sa convinga oamenii ca viata pe pamant, cea straina de ratiune, armonizeaza cu ratiunea; in felul acesta, daca cineva este plin de manie sau rabdator, cumpatat sau necumpatat, daca cineva este bogat sau sarac, asa au randuit cei ce stapanesc nasterea; caci distribuirea Zodiacului este treaba zeilor. Daca lumina unuia dintre ei este, cum se zice, mai puternica, el rapeste slava celorlalti, si cel care astazi este invins, poate redeveni invingator. Demonii se indeletnicesc cu manevrarea celor sapte planete, ca niste aruncatori de zaruri. Noi insa suntem mai presus de soarta, si, in locul demonilor ce ratacesc, il cunoastem pe Unul Domnul Dumnezeu Cel neschimbator si, nesupunandu-ne soartei, respingem si pe intemeietorul legilor ei”.
Sfantul Ioan Damaschin in cunoscuta sa lucrare “Expunerea credintei crestine”, citandu-l pe Sfantul Vasile cel Mare, caracterizeaza in felul urmator astrologia: “Elinii spun ca toate actiunile noastre sunt conditionate de rasaritul, apusul si apropierea stelelor si ca astrologia se ocupa tocmai de asta. Noi, dimpotriva, sustinem ca aceste fenomene prevestesc ploaie, cer acoperit si cer senin, asijderea vanturi si ape; nicidecum insa nu sunt semne prevestitoare ale actiunilor noastre. Cu adevarat, noi, fapturi libere ale Creatorului, suntem stapani pe ceea ce facem. Iar daca le facem pe toate in virtutea miscarii stelelor, atunci le facem din necesitate. Or, ceea ce se produce din necesitate, nu este nici virtute, nici viciu. Si daca nu avem nici virtute, nici viciu, nu suntem vrednici nici de lauda, nici de pedeapsa, asa cum nici Dumnezeu n-ar fi cu dreptate daca ar da unora bune, altora rele. Mai mult ca atat: daca toate isi urmeaza cursul fiind conditionate de necesitate, Dumnezeu nu mai are pentru ce sa conduca lumea, nici sa se ingrijeasca de creaturile sale. Mai mult chiar, noi n-am avea nevoie de ratiune, de vreme ce nu avem putere asupra lucrurilor pe care le facem, si n-am avea nevoie nici sa gandim la ceea ce facem. Or, ratiunea ne este data fara indoiala pentru a ne gandi actiunile, drept care orice faptura rationala este totodata o faptura libera.
De aceea noi sustinem ca stelele nu conditioneaza nimic din cele ce se intampla pe lume , nici aparitia a ceea ce apare, nici moartea a ceea ce moare, mai curand insa servesc drept semne prevestitoare ale ploilor si ale schimbarilor atmosferice. Cineva, poate, vrea sa spuna ca stelele, chiar daca nu constituie cauzele, reprezinta totusi semnul prevestitor de razboi, si ca diferentierea calitatii aerului, care depinde de soare, luna si stele, produce respectiv temperamente, obisnuinte, si stari de spirit diferentiale: dar obisnuinte fata de ceea ce se afla in vointa noastra, caci ele se supun ratiunii si se schimba sub conducerea ei”.
Minucius Felix, in “Octavia” sa, vorbind despre practica ghicitului si prezicerii la Roma, scrie ca rarele cazuri in care aceste preziceri se impuneau pot fi explicate prin faptul, ca “din multimea de presupuneri false una din ele ar fi putut nimeri intamplator adevarul” si ca vrajitorii si astrologii care se indeletnicesc cu proorociri “nu doar ii cunosc pe demoni, dar tocmai cu ajutorul lor produc naluciri, asemanatoare cu miracolul: prin sugestia sau influenta acestora ei fac vraji, facandu-te sa vezi ceea ce de fapt nu este, sau dimpotriva, sa nu vezi ceea ce este.” Primul dintre acesti magi, prin cuvantul si ispravile sale, a fost Sosten (Ostan)…. adica tocmai acel care, dupa cum am mai aratat, a fost unul dintre cei dintai promotori ai astrologiei in Elada.
Sfantul Ioan Gura de Aur, in omilia sa “Despre cei care se vindeca de boli prin vrajitorie”, ne previne cu asprime ca nu trebuie sa apelam la vrajmasii Domnului - magi si vrajitori, caci e mai bine sa mori decat sa mergi la vrajmasii lui Dumnezeu. Iar cei care se folosesc de serviciile lor, mor inainte de vreme si se duc la chinuri vesnice. Caci, cel care apeleaza la astrologie, “el singur s-a lepadat de ajutorul lui Dumnezeu, (de aceea) diavolul ii conduce viata si dispune de actiunile lor cum ii place lui”.
Sfantul Maxim Grecul, care a consacrat o seama de lucrari demascarii astrologiei, in una din ele scrie in special: “Invatatura falsa, nelegiuita a cititorilor in stele si prezicatorilor de soarta dupa zilele de nastere, n-a fost descoperita caldeilor, elinilor si egiptenilor de sus din harul Sfantului Mangaietor, ci de insisi demonii necurati si vrajmasi ai omului, spre pierzania celor care li se incred”.
In continuare, vorbind depre cauzele coincidentei unor proorociri ale astrologilor cu realitatea, Sfantul Maxim Grecul citeaza cuvintele lui Augustul din Hippona: “aceasta se intampla nu atat din pricina semnelor ceresti, cat din pricina ca asta le-o insufla in ascuns satana, actionand pe neobservate asupra mintilor oamenilor, si astfel aceste preziceri se fac in comun cu diavolul, cu acordul acestuia”.
...
Demonii prevestesc, prevazand uneori cu mult inainte ce are sa se intample, si alteori ghicesc; de cele mai multe ori insa mint, de aceea nu trebuie crezuti, desi deseori li se si implinesc prezicerile”.
...
Asadar, vedem ca Sfintii Parinti ai Bisericii se pronunta unanim impotriva astrologiei, demascand-o ca fiind o varietate a magiei, un mijloc de comunicare cu demonii, iar pe astrologi ii compara cu ingerii izgoniti din cer, “care ademenesc de partea lor neamul omenesc”, si ne interzic categoric contactul cu acesti “vrajmasi ai lui Dumnezeu”.

http://www.crestinortodox.ro/religii...gia-71803.html(articolul e mult mai lung și merită citit)

Victoria2005 08.12.2010 00:41:39

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 311131)

La cultura și pregătirea matale mă așteptam să fii mai isteț

Acum ar trebui sa va intreb ce zodie sunteti, de dati dovada de atata lipsa de bun simt!?

Va rog sa nu va mai permiteti sa puneti etichete de acest gen, ca nu suntem la piata.Daca nu puteti discuta civilizat,nu trebuie sa raspundeti nimanui.Daca nu va place un oarecare mesaj citit,nu il comentati, asa cum fac eu cu continutul mesajului dumneavoastra.

Traditie1 08.12.2010 08:59:41

Ghicitul în stele e o superstiție a cărei apariție e ușor de dedus. Oamenii antici aveau tenința să creadă că diversele aranjamente ale materiei prevestesc viitorul. Așa au ajuns să ghicească în intestinele animalelor, în liniile din palmă, în cărți, în vise, în poziția stelelor și în altele, ajungânu-se azi până la ghicitul în fund.

Lista de lucruri care oamenii au crezut și mai cred că prezic viitorul e lungă și e realmente amuzantă:

Metode de prezicere
  • Ailuromancia (după comportarea felinelor); numită și felidomancie)
  • Astrologia (după pozițiile corpurilor cerești)
  • Alomanție (după sare)
  • Apantomanție (după întîlnirea inopinată cu un animal)
  • Aritomanție (după numărul literelor numelui de familie)
  • Astragalomanție (după zaruri sau oase)
  • Aura-Soma, bazată pe culori
  • Austromanție (după Vînturi)
  • Bibliomancia (după cărți, de multe ori, dar nu totdeauna, texte religioase)
  • Capnomanție (după fumul căminelor, de ex. cînd se alege un nou ”papă” )
  • Cartomanția (după cărți de joc sau de ghicit) vezi și Taromancie)
  • Catoptromanția (după reflecțiile în oglinzi)
  • Chiromanția (după liniile din palmă)
  • Cleromanție (după pietricele sau mazăre)
  • Clidomanție (după mișcările unei chei suspendate)
  • Craniomanție (cercetarea craniului)
  • Cristalomanția (după cristale sau alte obiecte reflectante de ex. oglinzi)
  • Critomanție (după făină sau orz)
  • Dafnomanție (după încrețiturile unei ramuri de laur aruncate în foc)
  • Dactilomanția (după mișcarea degetelor)
  • Extispicia (după intestinele animalelor sacrificate)
  • Frenologia (după forma capului)
  • Geomanția (după pământ)
  • Grafologia (după scrierea de mână)
  • Lampadomanție (după flacăra lămpii)
  • Lecanomanție (după zgomotul sau imaginea provenită de la căderea unui corp în apă)
  • Margaritomanție (după perle)
  • Metopomanție (după liniile frunții)
  • Nefelomanție (observarea norilor)
  • Numerologia (după numere)
  • Oculomanție (după ochi)
  • Oniromanția (după vise)
  • Onihomanție (după unghii)
  • Onomanția (după nume)
  • Ornitomanție (după zborul sau cîntecul păsărilor)
  • Olnomanție (după aspectul vinului)
  • Ololigomanție (după modul de a urla al cîinelui)
  • Osteomanție (după oase)
  • Ouija pe baza unor table de ghicit
  • Piromaniția, sau piroscopia (prin foc)
  • Podomancia (după talpa picioarelor)
  • Prezicerea prin rune
  • Radiestezia (găsirea obiectelor ascunse în pământ)
  • Scatomancia (după excrementele unor animale)
  • Spodomanție (după cenușa unui sacrificiu)
  • Sternomancia (după semne pe piept)
  • Stolisomanție (după stilul de a se îmbrăca)
  • Taromancia (după cărți de joc speciale Tarot)
  • Taseografia, numită și taseomancie sau taseologie (după resturi din cești de cafea sau de ceai)
  • Teframanție (după literele rămase din cuvintele scrise în cenușă după suflarea vîntului)
  • Turofumie (după fumul de tămîie)
  • Uromanție (după urină)
  • Xilomanție (după dispunerea bucăților de lemn uscat găsit în drum)

catalin2 08.12.2010 12:01:10

Bineinteles ca astrologia nu e stiinta, e propovaduita ca stiinta de new-age. Tot ce tine de religia orientala e adusa in lumina ca stiinta. Reiki e stiinta, yoga e stiinta, meditatia transcedentala, etc.
La fel cum scrie si in Sfanta Scriptura, astrologia e de fapt ghicit in stele, o divinatie. Se considera ca planetele si stelele ne influenteaza destinul pentru ca probabil erau considerate zei. In schimb am observat ca cei nascuti in anumite perioade au unele caracteristici comune de personalitate, dar asta nu au cum sa aiba legatura cu o planeta aflata la o distanta uriasa. Iar unele planete au fost descoperite relativ curand, cand exista demult astrologia.

ai2 08.12.2010 15:04:01

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 310985)
Nu vă obligă nimeni să discutați. Dar dacă doriți să discutați, ar fi poate indicat să spuneți... argumente.

Chiar trebuie? Nu crezi ca afirmatia pozitiva trebuie sustinuta de argumente? Astrologii si fanii lor trebuie sa dovedeasca eficienta si mai ales corectitudinea metodelor folosite. In fine. Astrologia afirma ca exista o legatura intre pozitia stelelor si viata oamenilor. Nu stiu cum dar doar stelele vizibile au aceasta influenta cand in univers exista infinit mai multe stele invizibile ochiului uman perfect adaptat acestui univers. Un alt argument impotriva astrologiei ar fi faptul ca respectivele corpuri ceresti nu prea au legatura intre ele, configuratia fiind specifica observatorului pamantean. Daca cutare planeta este pe langa cutare constelatie, n-are nicio relevanta, cu atat mai mult cu cat inclusiv constelatiile sunt inchipuiri pamantene. Dupa care, influenta astrelor ar trebui sa se transmita printr-un anumit mod nepus in evidenta. Si influenta ar trebui sa depinda de distanta, ori daca vorbim de astre si distanta, Soarele domina orice alta influenta si se afla cam la aceeasi distanta de toti pamantenii indiferent de data nasterii. Dupa care, astrele si celelalte corpuri ceresti au pe perioade scurte traiectorii foarte bine determinate, ceea ce inseamna destine clare pentru cei dintr-o anumita zodie. Nu e cazul in realitate. Nici mecanismul dupa care oamenii sunt influentati doar de anumite astre pozitionate in anumite constelatii nu este explicat de astrologie.
In schimb, psihologia explica de ce oamenii au impresia ca afirmatiile ghicitorilor sunt corecte.

Victoria2005 08.12.2010 20:46:49

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 311266)
Reiki e stiinta, yoga e stiinta, meditatia transcedentala, etc.

Nu sunt considerate stiinte de nimeni,nici macar de adeptii lor.Ai practicat reiki si stii bine ca nu e nici stiinta, nici religie.Reiki nu are dogme, legi, interdictii sau conditii, poate exista libera si poate accepta orice mod de a vedea lumea si orice alta invatatura. Ne ajuta la toate si nu ne impiedica in nimic.De aceea si multi se pierd pe acest drum ratacitor.
Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 311266)
In schimb am observat ca cei nascuti in anumite perioade au unele caracteristici comune de personalitate, dar asta nu au cum sa aiba legatura cu o planeta aflata la o distanta uriasa. Iar unele planete au fost descoperite relativ curand, cand exista demult astrologia.

De ce nu au cum sa aibe legatura?Totul are legatura cu totul in univers.Chiar daca nu pare si nu crezi, astrele predispun dar nu dispun!

ai2 09.12.2010 08:36:18

Citat:

În prealabil postat de Victoria2005 (Post 311414)
De ce nu au cum sa aibe legatura?Totul are legatura cu totul in univers.Chiar daca nu pare si nu crezi, astrele predispun dar nu dispun!

Astrele ca astrele dar prostia sigur predispune. Fapt dovedit. Totusi nu vad niciun prezicator sa-ti spuna ce-o sa patesti in functie de IQ. Le-o fi frica sa nu te destepti.

Victoria2005 09.12.2010 09:48:41

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 311482)
Astrele ca astrele dar prostia sigur predispune. Fapt dovedit.

Spune-ne si noua tu cum ti-ai dat seama?
Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 311482)
Totusi nu vad niciun prezicator sa-ti spuna ce-o sa patesti in functie de IQ. Le-o fi frica sa nu te destepti.

La o asemenea aberatie nu vreau sa raspund.:-)))

costel 09.12.2010 10:34:28

Asta imi mai lipseste - sa-mi fac un mers in lume dupa cum imi dicteaza astrele. Crestinul nu se opreste la creatie, merge mai departe, la Creator. Nu am auzit de schimbari in bine la Sfintii Parinti invocand astrele. Am auzit in schimb de schimbari radicale prin intalnirea cu Hristos - e de ajuns sa-l amintesc pe Sfantul Apostol Pavel. Sa nu fim ipocriti, in Liturghie nu se face apel la astre, in schimb se vorbeste de prefacerea painii in Trupul si Sangele Domnului si despre chemarea la unirea noastra cu Hristos.

ai2 09.12.2010 11:46:36

Citat:

În prealabil postat de Victoria2005 (Post 311496)
Spune-ne si noua tu cum ti-ai dat seama?

Din povestile cititie aici pe forum. Alt exemplu ar fi faptul ca persoanele cu IQ mai scazut sunt mai religioase. Vrei si alte exemple?

Citat:

La o asemenea aberatie nu vreau sa raspund.:-)))
Nu vrei sau nu poti? Daca e asa evident o aberatie e simplu de contrazis.

Victoria2005 09.12.2010 14:13:09

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 311507)
Asta imi mai lipseste - sa-mi fac un mers in lume dupa cum imi dicteaza astrele.

Sa inteleg ca in rest,aveti de toate! :-))
Citat:

În prealabil postat de costel (Post 311507)
Nu am auzit de schimbari in bine la Sfintii Parinti invocand astrele. Am auzit in schimb de schimbari radicale prin intalnirea cu Hristos - e de ajuns sa-l amintesc pe Sfantul Apostol Pavel. Sa nu fim ipocriti, in Liturghie nu se face apel la astre, in schimb se vorbeste de prefacerea painii in Trupul si Sangele Domnului si despre chemarea la unirea noastra cu Hristos.

Cine a vorbit de invocarea astrelor???Cine a comparat astrele cu Hristos?Cine a spus ca in Liturghie se face apel la astre?

Intrebarea initiala era daca astrologia era stiinta sau nu!
Probabil si Pitagora, filosof si matematician grec care e considerat tatal numerologiei, a fost tot un vrajitor,nu???Ghicea cu numere,nu????
Sa nu uitam ca bunicii nostri stiau dupa tot felul de semne ale naturii cum va fi de roditor anul urmator, cum va fi iarna, daca va fi sau nu seceta vara,etc..Asta inseamna ca erau vrajitori??Ghiceau in natura???

Victoria2005 09.12.2010 14:16:45

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 311524)
Alt exemplu ar fi faptul ca persoanele cu IQ mai scazut sunt mai religioase.

ahaaa...deci parintele Cleopa,Arsenie Boca,Teofil Paraian,etc...aveau un IQ atat de scazut dupa teoria ta,incat era cu minus???

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 311524)
Nu vrei sau nu poti? Daca e asa evident o aberatie e simplu de contrazis.

M-ai prins...NU POT! :-)

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:34:47.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.