![]() |
Catolicii din Sapanta vor sa ia Biserica si Cimitirul Vesel
Un caz incredibil, in care greco-catolicii cer evacuarea Bisericii Ortodoxe din Sapanta, judetul Maramures: http://www.ziarmm.ro/greco-catolicii...pere-biserica/
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Comunitatea ortodoxă din Săpânța numără nu mai puțin de 3.300 de membri. Practic, toți acești oameni au refuzat să redevină greco-catolici după 1989, rămânând în credință strămoșească. Trauma provocată în trecut de Vaticanul expansiv care caută prin viclenia uniației să șteargă orice urmă de ortodoxie din Ardeal fusese vindecată prin alegerea oamenilor, de bunăvoie, a ortodoxiei. După 20 de ani de la revoluție, comunitatea greco-catolică din Săpânța cuprinde 10 persoane! Este demn de reținut că Săpânța împreună cu Rona de Jos au opus rezistența imperialismului catolic până în 1790... Au fost prigoniți aproape un veac. Demersurile de protest ale preotului greco-catolic Grigor Mihai sunt sprijinite, surpriză (sau nu), de cei mai acerbi luptători împotriva ortodoxiei din România: Remus Cernea, de la Asociația Umanistă, și Smaranda Enache, de la Liga Pro Europa. Timp de șapte ani, preotul greco-catolic nu a avut niciun botez, cununie sau înmormântare în Săpânța. “Drama” preotului Grigor Mihai și, prin el a întregii biserici greco-catolice din Ardeal, este că nu au credincioși! De aceea nu se poate vorbi de un conflict între două comunități, pentru că nu există comunitate greco-catolică în Săpânța. Conflictul, artificial fiind, este întreținut prin intermediul mass-media și este creat de Grigor Mihai și de Episcopia greco-catolică din Baia Mare. Pe plan local nu există tensiuni între ortodocși și cei 10 greco-catolici. Bătălia se duce doar la nivel de imagine, mass-media și la nivel instituțional.
Înțelegem frustrarea episcopului Ioan Șișeștean, deoarece Parohia Ortodoxă Săpânța restaurează integral biserica, cu acordul credincioșilor care sunt proprietarii de drept. Protestele greco-catolicilor provin din faptul că biserica aceasta, în stilul său neogotic, reprezenta ultimul bastion al prezenței Vaticanului în Săpânța... Nu își dorește episcopul Ioan Șișeștean o biserică în stil bizantin clasic, dar comunitatea ortodoxă dorește acest lucru. Arhitectul Dorel Cordoș a realizat proiectul, iar meșterul de excepție Andreica Gheorghe din Boroaia, Suceava, care are 17 biserici realizate, va desăvârși această jertfă a săpânțenilor. Deja a realizat aproape integral pridvorul în stil bizantin clasic. Va fi o capodoperă ortodoxă românească această biserică, deși acum urcăm atâtea Golgote!!! Nu e prima oară când ortodoxia românească este răstignită în istorie de către imperialismul catolic, în propria țară. Părinte episcop Ioan Șișeștean, l-ați întrebat pe preotul Grigor Mihai câte servicii religioase are în Săpânța? Comunitatea este ortodoxă, nu dorește să cedeze biserica din “Cimitirul Vesel”. Să ieșim noi, ortodocșii, afară, câteva mii, și să intre cei 10 ai dvs.? De ce nu veniți duminică să vă preluați biserica dacă susțineți că e greco-catolică? Aveți titlu de proprietate? Părinte episcop Ioan Șișeștean, chiar trăiți într-o altă dimensiune? Câte persoane aveți în Săpânța? Credeți că Hillary Clinton vă poate ajuta? Dacă nu aveți credincioși, nu vă ajută nimeni, nici măcar Papa Benedict. Vaticanul a pierdut teren într-un Occident desacralizat și protestant și încercați aici, în estul Europei, să câștigați terenul pierdut! Practic, biserica dvs. de la Săpânța e una virtuală, pe internet și în mass-media. În realitate, situația e total diferită. Părinte episcop Ioan Șișeștean, știați că la Cluj-Napoca, în 1948, s-au strâns 423 de canonici, protopopi, profesori și preoți greco-catolici care au semnat un apel de revenire la Ortodoxie? În 1700 de la ce cult au trecut ardelenii la greco-catolici? În Săpânța, în 1948, au revenit de la greco-catolici la ortodocși 3.451 de persoane. Adică toată comunitatea. Biserica din “Cimitirul Vesel” este a comunității. Părinte episcop, cum se certifică activitatea pastorală a unui preot care nu are, timp de șapte ani, botez, cununie și înmormântare? Are doar activitate în instanțe, în tribunale, cere toată averea bisericii să fie restituită. Corect ar fi să se împartă în funcție de numărul de enoriași. Părintele Grigor a creat acest circ în mass-media și a trimis scrisori la diverse instituții, de la Traian Băsescu până la Patriarhul Daniel, nici Papa Benedict și nicio instanță juridică nu le-o poate lua. Nu le puteți lua sufletul. Părinte episcop, preotul Grigor a afirmat că ne-a donat nouă, ortodocșilor, un hectar de teren, ca să facem mănăstirea Sapanta Peri în anii '90 și, paradoxal, ne-a permis să slujim acolo? E ridicol! Are acte să probeze asemenea afirmații? Biserica din “Cimitirul Vesel” aparține comunității! Lupta se duce între Episcopia greco-catolică Baia Mare, ca instituție, și credincioșii ortodocși din Săpânța, ca și comunitate. Teolog Justin Leon Lutai Din ce scrie in articolul acela majoritatea comunitatii romanilor greco-catolicilor de acolo au trecut la crestin ortodoxie,iar Sfanta Biserica si cimitirul apartinea respectivei comunitati iar nu Bisericii catolice. |
Citat:
|
Citat:
Pe de altă parte, de ce Biserica Ortodoxă nu aplică același principiu, potrivit căreia lăcașurile aparțin comunității, și la cazurile tot mai numeroase în care MAJORITATEA dintr-un sat trece la adventism ? Sunt tot mai multe sate în Transilvania în această situație. Nu am auzit nici măcar o dată ca lăcașul să fie cedat de bunăvoie adventiștilor, pe motiv că aparține comunității. Nu este acesta dublu standard ? |
Citat:
spui ca bisericile trebuie date catolicilor pentru ca cei care le-au construit fost catolici initial dar toti romanii au fost ortodocsi inainte tradarea Ortodoxiei prin uniatie ... pe principiul tau ar trebuie ca toate bisericile sa le apartina ortodocsilor? |
Citat:
Dar să revenim la vremuri mai apropiate de a noastră. În cazul în care Biserica catolică din România deține vreun imobil construit de Biserica Ortodoxă, el trebuie restituit Bisericii Ortodoxe care e proprietar de drept. Cunoașteți vreun astfel de caz ? Eu cunosc doar cazuri inverse, ca cel de la Săpânța despre care vorbim. |
Mai fratilor nu va suparati ca dracii ii inseala pe acei catolici sa faca aceasta.
Si daca le-o da justitia Biserica respectiva de la Sapanta Dumnezeu e fara sfarsit atotputernic si milos,va ajuta pe crestini ortodocsi sa faca alta Sfanta Biserica crestin ortodoxa unde sa se tina Sfintele Slujbe pentru crestini ortodocsi de acolo. Ca ajutandu-ti preabunul Dumnezeu si fiind 3000 de credinciosi ortodocsi nu e greu sa se zideasca acolo o Sfanta Biserica ortodoxa. |
Citat:
pentru cine mai credea ca ecumenismul este altceva decat inghitirea Ortodoxiei de catre catolici aceasta este conceptia catolica ... ortodocsii au soarta pecetluita in ecumenism |
|
pentru Mihnea Dragomir
Hai lamureste-ma, ce vrei sa zici, ca apostolul Andrei a fost trimis de Papa sa increstineze romanii ???? Este cam ridicola afirmatia, nu crezi ?? Hai gandeste-te putin la Stefan cel Mare, la Constantin Brancoveanu si fiii (oare Papa nu l-a lasat sa se turceasca ???). Ai fost la Ramet (jud. Alba) vreodata ?? Precis nu. (http://www.nistea.com/rimet_ro.htm). Daca te-ai documenta putin ai afla ca manastirile din Ardeal au fost daramate (cu tunurile) tocmai pentru-ca nu voiau sa se abata de la dreapta credinta, sa se subordoneze papei. Iar daca tot ai adus vorba despre schisma apoi cu siguranta catolicii sunt aceia care s-au rupt de dreapta credinta si nicidecum ortodocsii. Ma rog la bunul Dumnezeu sa-ti dea intelepciunea sa intelegi. Dumnezeu sa ne ierte si sa ne lumineze.
|
Poate că afirmațiile mele sunt ridicole, dar în mod sigur afirmațiile ortodocșilor din Săpânța cum că sfântul lăcaș a fost ridicat de ortodocși sunt minciuni sfruntate în răspăr cu istoria. Din fericire, procesele nu se judecă pe bază de afirmații, ci pe bază de probe. Bănuiesc că și în acest caz, la capătul unui lung și costisitor proces, cei care ocupă abuziv sfânta biserică vor trebui evacuați cu portărei asistați de trupe speciale, ca și în multe alte cazuri din încercata Transilvanie.
|
De revendicarea unei biserici am mai auzit,dar de a unui cimitir nu.
Nici nu stii ce sa faci:sa razi sau sa plangi? Alta biserca isi vor construi ortodocsii,daca va fi nevoie,dar cu cei ingropati acolo ce se va intampla?Se vor citi rugaciuni catolice la mormintele lor,sau vor trebui si ei "evacuati"?Ori vor plati chirie? |
Citat:
Citat:
Rugăciunile catolice care se citesc la morminte sunt aceleași cu cele ortodoxe în cadrul ritului răsăritean. Doar că în loc de "Molitvelnic" îi zice "Euhologhion" aceleiași cărți. Numărul cărților de cult fiind insuficient în BRU, adesea folosim cărți ortodoxe, care sunt mai ușor de procurat. Tot așa, am fi putut folosi aceleași biserici, dacă ar fi existat înțelegere. Dar, cu excepția Banatului, nu a existat, trebuind să ajungem la procese și chiar executări silite în celelalte cazuri. |
Nu am cum sa stiu ce este adevarat sau nu,referitor la acesta disputa ,dar cred ca miza o constituie atractia turistica deosebita si aducatoare de venituri a Sapantei.
|
Citat:
|
Citat:
|
Pentru toti cei care posteaza pe acest forum.
Suntem la cateva zile distanta de marele Praznic Imparatesc. Ar fi mai bine daca in loc sa postam unul impotriva celuilalt si sa ne acuzam de lucruri care de fapt nu au prea depins de cei care le-au trait atunci si cu atat mai putin de noi (cei de azi), mai bine ne-am ruga in acest timp la bunul Dumnezeu sa ne dea intelepciune sa intelegem si sa nu mai pacatuim. Haideti sa ne purtam ca niste CRESTINI, cum ne place sa zicem ca suntem. Haideti sa ne rugam impreuna chear daca o facem in biserici diferite, (azi e ziua in care Iisus a inviat, mare sarbatoare pentru crestini, apropo... ati fost la biserica ???). Cred ca daca ne-am ruga mai mult nu am mai avea timp sa ne certam, sa ne uram, sa ne spunem lucruri urate. Si asta depinde numai de noi. Dumnezeu sa ne ajute.
|
Va ia credinta ? Nu ? Atunci...Lasa-ti sa ia tot ce vor, si tot nu vor fi destule...
|
Citat:
De fapt aproape toti fostii greco-catolicii sunt acum ortodocsii care au biserica, la recensamant greco-catolicii erau 65 de persoane. In cazul unei convertiri mai consistente comunitatile si-au pastrat biserica. Intotdeauna s-a intamplat asa, nu stiu de ce greco-catolicii catalogheaza ca dreptate ceva ce e de fapt injust. De exemplu ca urmare a Schismei Roma nu a revendicat bisericile din rasarit sau Constantinopolul bisericile din apus. Era absurd si ilar. La fel, in 1948, datorita presunilor comunistilor greco-catolicii au trecut aproape in majoritate la ortodocsi, iar cultul desfiintat. In 1990 cultul a intrat in legalitate, dar doar o mica parte (sub 10%) au revenit in BRU. In privinta patrimoniului, s-a facut o comisie mixta, cum era si normal. E nedrept si absurd ca cei cativa greco-catolici ramasi sa pretinda toate bisericile, care apartin acum fostilor greco-catolici sau urmasilor lor, deveniti acum ortodocsi. Nu stiu daca intr-o localitate majoritatea locuitorilor au devenit adventisti. Chiar si asa, adventistii nu au ce face cu biserica ortodoxa, nici nu o revendica. Ar trebui sa o darame si sa faca alta in loc, proprie cultului lor. In al doilea rand nu s-a produs o convertire in masa, pe o regiune extinsa, ca in cazul greco-catolicilor, protestantilor sau Schismei. Sfintii Chiril si Metodie au fost trimisi de Constantinopol si de Sfantul Fotie cel Mare la cererea printului Moraviei. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Povestea cu Sf. Metodie si Chiril e ca ajunsesera la conflicte cu clerul latin din zona, de aceea s-au dus la Roma. |
Citat:
Citat:
Dar la Roma ce căutau, din moment ce au fost trimiși de patriarhul bizantin și susțineți că Roma nu avea jurisdicție universală în Biserica primară ? |
Nu inteleg
Citat:
Mentionez ca parintii mei au fost greco-catolici, iar eu sunt ortodoxa, asa m-au botezat ei (vorba maica-mii: "asta era biserica cand te-ai nascut tu") Mama mea, in profunzimea sufletului ei de taranca ardeleanca nu era nici una, nici alta, nu avea eticheta pe suflet, ea era doar credincioasa care il iubea mult pe Dumnezeu, pe Domnul Iisus Hristos, pe Maicuta Sfanta. Doar pe ea am mai apucat sa o intreb despre aceasta ruptura de biserica. Ceilalti stramosi nu prea i-am prins. Si mi-a zis, cu multa intelepciune "apoi tot s-au schimbat, cand au venit unii, cand au venit altii..." adica austriecii si ungurii, apoi comunistii, etc. valuri, valuri de istorie care nu au schimbat ceea ce era temeinic si profund. Si ca sa nu ma acuze cineva de sovinism,pentru ca am zis de unguri, mai mentionez ceva: sunt si corcitura, in neamul meu a existat cel putin o buna unguroaica si o strabuna grecoaica. |
Citat:
|
Deformati?
Citat:
Da, cred ca sunt nationalista, daca asta inseamna sa-ti iubesti neamul. Dar nu sovina sau rasista. Ma consider romanca chiar daca intre strabunii mei au existat si alte nationalitati decat cea romana. Eu sunt una din cei care stiu cine au fost stramosii ei, sau macar o parte din ei, dar cei care nu-si cunosc stramosii pot afirma cu tarie ca sunt neaosi romani 100%? Nu prea cred. La cate popoare au trecut pe meleagurile astea greu de afirmat ca unul este 100% roman sau ungur sau tigan sau svab sau secui sau sas sau turc sau grec .....etc. Nu crezi? Iar in ce priveste impartirea asta a bunurilor, revendicarea proprietatii... Cum zice eodor_nasta.. ne ia credinta? Nu, asta nu o poate lua nimeni daca noi nu vrem. Imi amintesc de pilda mamei care renunta la copilul ei pentru ca acesta sa ramana in viata, sa nu fie impartit intre ea si cea care-l revendica. |
Citat:
Daca prin absurd doar 10-100 de credinciosi ar fi dorit sa revina in BRU si acestia ar fi cerut bisericile, probabil instantele ar fi trebuit sa le dea dreptate, in urma actelor doveditoare. Dar nici macar Buccow nu a fost atat de nedrept, sa le ia bisericile celor ce trecusera in marea majoritate la ortodocsi. Asadar, cam aceasta e dreptatea. Mai interesant e ca greco-catolicii ii culpabilizeaza si ii jignesc cu agresivitate pe ortodocsi, desi dreptatea e in alta parte. Citat:
|
Chestiunea este, până la urmă, surprinzător de simplă: din punct de vedere legal, aceste biserici (și, în speță, biserica și cimitirul din Săpânța) aparțin BRU.
Pe un alt thread, unde era vorba despre cum BOR alungă niște bătrâni dintr-un imobil proprietatea sa, în miez de iarnă, preopinenții ortodocși au replicat cum că "cu proprietățile sale, biserica face ce vrea, fie că vă convine fie că nu". Ei, după aceeași logică, putem și noi spune că, fie că vă convine fie că nu, aceste biserici aparțin BRU, au fost construite de catolici, dreptul de proprietate a fost recunoscut de instanțele de judecată prin hotărâri judecătorești definitive și irevocabile. Față de această situație, atitudinea unor mireni și, chiar mai rău, preoți care se agață de ficțiunea că "biserica aparține comunității" nu este nici mai mult nici mai puțin decât o modalitate de a justifica săvârșirea faptei prev. și ped de art. 271 Cod penal. Iar din punct de vedere moral, o modalitate de a achiesa la un furt săvârșit cu jumătate de veac în urmă. Domnule Cătălin, în logica dumneavoastră, "dreptatea" înseamnă cam așa ceva: Acum 50 de ani, familia mea a furat casa familiei tale. În acești 50 de ani, familia mea a trăit fericită în casa familiei tale, a fost adăpostită, a prosperat, s-a înmulțit. Între timp, familia ta, ajunsă în stradă, scoasă în afara legii, urmărită de poliție, s-a împuținat. Acum noi suntem mulți, voi sunteți puțini. Prin urmare, cu ce drept ne mei cereți casa înapoi ?! |
Bisericile nu apartin de BC daca au fost construite de comunitate,episcopii BRU doar sfintesc biserica si preotii de acolo au binecuvantarea episcopului sa slujeasca Sfanta Liturghie si celalte Sfinte Slujbe.
Daca o mare parte din comunitatea care a construit biserica (adica 3000 de credinciosi ) au trecut la BOR biserica tot comunitatii apartine.Normal cei de au ramas in BRU sa primeasca niste despagubiri ,partea lor din respectiva biserica. Exista vreun act conform caruia comunitatea a donat biserica respectiva BRU adica BC? Nu cred. Biserica nu a fost construita de "catolici" asa la modul general ci de membri comunitatii respective,iar urmasii (adica urmasi din familiile celor care au construit respectiva cladire) acelora acum au trecut la BOR si normal si-au pastrat cladirea pe care au construit-o. Deci s-ar putea prezenta faptele asa: Oamenii unei comunitati si-au zidit o cladire cu scopul de a fi biserica,episcopul BRU de acolo a sfintit-o apoi a dat binecuvantare preotilor de acolo sa slujeasca Sfintele Slujbe. Majoritatea urmasilor oamenilor din acea comunitate,care mostenesc proprietatea parintilor,bunicilor,strabunicilor lor,adica respectiva cladire au trecut la Biserica ortodoxa romana. Si cladirea cum e firesc s-a mentinut in proprietatea lor. Acum a fost sfintita de episcopul din BOR si episcopul din BOR da binecuvantare sa se faca acolo Sfintele Slujbe. Ceea ce zic unii catolici ca i-au inselat dracii e ca daca cineva isi face o casa si apartine de BC daca trece de la BC la alta biserica casa respectiva trebuie sa ramana in proprietatea BC. Desi casa respectiva nu fusese vreodata proprietatea BC. |
Citat:
|
Citat:
Chiar în halul acesta vă înșeală dracii ?! Vă rog eu din suflet, dacă nu aveți cunoștințe elementare de drept, de ce să vă faceți de râs în continuare ? |
Citat:
Eu n-aș fi ridicolă dacă aș intra într-o moschee și să-i acuz pe posesori că mi-am furat-o?:)) |
Citat:
Vă amintesc că biserica din Săpânța a fost construită de catolici și a foast luată de la ei cu forța, în 1948. Iar acum, ortodocșii, în loc să zică bogdaproste că au avut timp de 50 de ani biserica pe moca, refuză să iasă din ea. |
Citat:
|
Biserica din Sapanta este a lui Dumnezeu. Dumnezeu a ingaduit din nou ispite sapantenilor. Totul pare fara logica. Adica mie, ortodoxului, imi arzi biserica si-mi schimbi credinta. Astfel ca fiul meu e greco-catolic. Construieste el o biserica in locul celei pe care mi-ai ars-o. In secolul urmator, altul hotaraste ca nepotul meu e totusi ortodox. Iar in secolul urmator, stranepotul, ortodox si el, afla ca n-are voie sa mai intre in biserica ridicata de bunicul sau!
Problema incurcata care poate fi punct de plecare pentru infaptuirea idealurilor ecumeniste in zona. Cineva agita spiritele cu un scop. |
Citat:
Citat:
|
un catolic construieste o biserica ... daca omul se intoarce la Ortodoxie i se ia Biserica ... atunci cand a construit-o era catolic, devenind ortodox e alt om ... Biserica nu mai este a lui chiar daca el a construit-o cu mainile lui, din banii lui
|
Citat:
In locul certurilor, comunitatea majoritara poate sprijini comunitatea minoritara sa-si faca un alt asezamant. Nu sunt impotriva unui astfel de ajutor, dar a-i lasa pe cei majoritari fara biserica nu mi se pare corect. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 16:17:04. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.