Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Din Vechiul Testament (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5015)
-   -   Lucruri greu de inteles din VT (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11679)

camy_d 31.12.2010 14:55:13

Lucruri greu de inteles din VT

Îmi cer scuze dacă a mai fost vreun topic asemănător. În VT Dumnezeu a îngăduit multe lucruri contradictorii cu credința noastră și chiar cu legea lui Moise. Duhovnicul meu mi-a zis că nu trebuie să comparăm lumea de atunci cu lumea de acum, că erau alte vremuri și eu îl cred, însă vreau să mă ajutați să-mi explic aceasta prin argumente logice. M-am gândit că se întunecase Chipul lui Dumnezeu în om, deci posibilitatea de a lupta cu păcatul era mai mică și atunci Dumnezeu avea pretenții mai mici, dar tutuși acest argument nu justifică totul. De exemplu Avraam s-a culcat cu slujitoarea și nu mai știu cine a avut 2 soții.

Danut7 31.12.2010 15:13:34

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 318039)
Îmi cer scuze dacă a mai fost vreun topic asemănător. În VT Dumnezeu a îngăduit multe lucruri contradictorii cu credința noastră și chiar cu legea lui Moise.

Care sunt lucrurile contradictorii cu credinta noastra si cu Legea lui Moise pe care Dumnezeu le-a ingaduit in VT?

Citat:

Duhovnicul meu mi-a zis că nu trebuie să comparăm lumea de atunci cu lumea de acum, că erau alte vremuri și eu îl cred, însă vreau să mă ajutați să-mi explic aceasta prin argumente logice. M-am gândit că se întunecase Chipul lui Dumnezeu în om, deci posibilitatea de a lupta cu păcatul era mai mică și atunci Dumnezeu avea pretenții mai mici, dar tutuși acest argument nu justifică totul. De exemplu Avraam s-a culcat cu slujitoarea și nu mai știu cine a avut 2 soții.

Numai doua?Numai doua sotii a avut Iacob.Cu ambele a avut copii,dar si cu slujitoarele lor.Avraam s-a culcat cu slujitoarea sa cu binecuvantarea sotiei lui Sara.Ca prin slujitoare ei sa aiba urmas.Solomon a avut 1000 de neveste.In Orientul Mijlociu inca mai exista aceasta practica..

camy_d 31.12.2010 15:16:57

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 318047)
Care sunt lucrurile contradictorii cu credinta noastra si cu Legea lui Moise pe care Dumnezeu le-a ingaduit in VT?

Tocmai am dat 2 exemple.

Dumitru73 31.12.2010 15:26:31

Citat:

Îmi cer scuze dacă a mai fost vreun topic asemănător. În VT Dumnezeu a îngăduit multe lucruri contradictorii cu credința noastră și chiar cu legea lui Moise. Duhovnicul meu mi-a zis că nu trebuie să comparăm lumea de atunci cu lumea de acum, că erau alte vremuri și eu îl cred, însă vreau să mă ajutați să-mi explic aceasta prin argumente logice. M-am gândit că se întunecase Chipul lui Dumnezeu în om, deci posibilitatea de a lupta cu păcatul era mai mică și atunci Dumnezeu avea pretenții mai mici, dar tutuși acest argument nu justifică totul. De exemplu Avraam s-a culcat cu slujitoarea și nu mai știu cine a avut 2 soții.

Camy, iti dau un sfat, venit asa ... din inima de ateu ...
daca vrei sa fii linistita, uita de VT.
da de pomana Biblia pe care o ai si ia-ti un NT cu psalmii. si nu te mai gandi niciodata la VT.
dar daca vei incerca sa INTELEGI ce spune Biblia in totalitatea ei, iti pot descrie drumul aproximativ pe care il vei parcurge.
si apoi ... bun venit in lumea mea :) si nu ma refer la ateism.

codana 31.12.2010 15:34:31

salut,dumitru73

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 318057)
Camy, iti dau un sfat, venit asa ... din inima de ateu ...
daca vrei sa fii linistita, uita de VT.
da de pomana Biblia pe care o ai si ia-ti un NT cu psalmii. si nu te mai gandi niciodata la VT.
dar daca vei incerca sa INTELEGI ce spune Biblia in totalitatea ei, iti pot descrie drumul aproximativ pe care il vei parcurge.
si apoi ... bun venit in lumea mea :) si nu ma refer la ateism.

si consideri ca sfatul tau,este de bun augur?daca gresesti,cine plateste?

codana 31.12.2010 15:43:40

salut,camy_d

Citat:

camy,legea lui moise,nu este a lui moise,ci este LEGEA LUI DUMNEZEU,data lui moise spre a fi transmisa lumii,in varianta scrisa pe piatra.daca dumnezeu a ingaduit unele lucruri in VT,este probabil,dupa opinia mea,din cauza necredintei omului.
idee:daca io,dumnezeu,doresc un lucru,atunci creatia mea,omul, este obligat sa-l faca.nu este loc de negocieri,cui nu-i convine, sa scrie acasa.

Danut7 31.12.2010 15:46:16

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 318051)
Tocmai am dat 2 exemple.

care...... ?

camy_d 31.12.2010 15:48:30

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 318062)
camy,legea lui moise,nu este a lui moise,ci este LEGEA LUI DUMNEZEU,data lui moise spre a fi transmisa lumii,in varianta scrisa pe piatra.daca dumnezeu a ingaduit unele lucruri in VT,este probabil,dupa opinia mea,din cauza necredintei omului.
idee:daca io,dumnezeu,doresc un lucru,atunci creatia mea,omul, este obligat sa-l faca.nu este loc de negocieri,cui nu-i convine, sa scrie acasa.

Am zis Moise pentru a sublinia faptul că era valabilă și pentru VT.

camy_d 31.12.2010 15:52:22

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 318064)
care...... ?

Citat:

De exemplu Avraam s-a culcat cu slujitoarea și nu mai știu cine a avut 2 soții.

Se contrazic cu porunca a 7-a, "Să nu fii desfrânat."

Sunt multe cazuri care încalcă porunca a 6-a, "Să nu ucizi.", nu mai dau exemple.

Vlad-Alexandru91 31.12.2010 15:52:23

Citat:

Crede în Sfânta Evanghelie și gata! Diavolul atât așteaptă: să te îndoiești de un lucru, oricât de mic ca să te facă să-ți pierzi credința...Ascultă pe duhovnicul tău și dacă vrei mai multe lămuriri, roagă pe Dumnezeu să-ți lumineze mintea. Rugăciunea sinceră îți va lumina mintea.

camy_d 31.12.2010 15:56:47

Citat:

În prealabil postat de Vlad-Alexandru91 (Post 318068)
Crede în Sfânta Evanghelie și gata! Diavolul atât așteaptă: să te îndoiești de un lucru, oricât de mic ca să te facă să-ți pierzi credința...Ascultă pe duhovnicul tău și dacă vrei mai multe lămuriri, roagă pe Dumnezeu să-ți lumineze mintea. Rugăciunea sinceră îți va lumina mintea.

Am zis că NU mă îndoiesc, dar că NU înțeleg, iar îndemnul "Crede și nu cerceta!" NU este ortodox, așa că am datoria de a căuta explicații la ceea ce nu pricep. Știu că există o explicație pe care încă n-am găsit-o.

Vlad-Alexandru91 31.12.2010 16:03:48

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 318071)
Am zis că NU mă îndoiesc, dar că NU înțeleg, iar îndemnul "Crede și nu cerceta!" NU este ortodox, așa că am datoria de a căuta explicații la ceea ce nu pricep. Știu că există o explicație pe care încă n-am găsit-o.

Ți-am zis că explicația o poți găsi mai degrabă prin rugăciune. Cercetarea trebuie să fie făcută prin rugăciune și credință în Dumnezeu. Crede-mă că dacă te rogi Domnului ca să-ți arate ceea ce vrei să afli, îți va asculta Domnul rugăciunea. Dar trebuie să ai răbdare nebiruită pentru aceasta! Doamne ajută!

codana 31.12.2010 16:04:09

salut,camy_d

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 318067)

Sunt multe cazuri care încalcă porunca a 6-a, "Să nu ucizi.", nu mai dau exemple.

cel ce da viata, poate sa o si ia, ca apoi sa o dea din nou.daca avraam a avut 2 femei si dumnezeu a ingaduit,daca solomon a avut o femeie si multe tiitori iar dumnezeu a ingaduit, asta nu inseamna ca dumnezeu a gresit si nu este valabila spusa sa:parte barbateasca si parte femeiasca=1 corp.parerea me

Danut7 31.12.2010 16:13:06

Citat:

Probabil ca porunca asta spune mai degraba "sa nu preacurvesti" nu "sa nu fii desfranat".

Citat:

Existau si porunci pentru crima in Lege.

Dumitru73 31.12.2010 16:27:10

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 318060)
si consideri ca sfatul tau,este de bun augur?daca gresesti,cine plateste?

cu ce ar putea sa greseasca in viata ei de crstina daca nu mai citeste VT?

macsim 31.12.2010 16:28:34

Eu cred ca Domnul a dat cele 10 porunci tocmai pentru a arata, prin contrast, cat de mari erau si sunt pacatele omenirii. Daca noi oamenii am putea respecta cu strictete poruncile, viata fiecaruia dintre noi si a tuturor ar fi cu totul alta. Dar nu putem. Dumnezeu stie ca oamenii nu pot fi fara gres. Si nici nu se asteapta sa fim fara pata ...

Ceea ce vrea El de la creatia Sa este sa nu ne departam de El. Asta si-a dorit de cand a creat omul, de-a lungul VT si pana astazi ... Avram a gresit de mai multe ori, si totusi Dumnezeu l-a socotit neprihanit, nu pentru ca ar fi fost fara pata, ci pentru ca a crezut in El.

David a fost un om pe placul lui Dumnezeu. Nu pentru ca nu ar fi gresit, pentru ca si David a pacatuit, ci pentru ca a crezut in Dumnezeu cu toata fiinta lui.

De fiecare data, Dumnezeu s-a uitat si se uita la inima noastra.

Si de fiecare data Dumnezeu s-a maniat numai atunci cand oamenii s-au inchinat altor dumnezei.

Dumitru73 31.12.2010 16:29:41

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 318091)
Probabil ca porunca asta spune mai degraba "sa nu preacurvesti" nu "sa nu fii desfranat".

Existau si porunci pentru crima in Lege.

esti amuzant :)
adica desfranarea e bine primita?

Danut7 31.12.2010 16:44:48

Nu poti compara desfranarea cu curvia si adulterul.. insa indiferent de ce ar zice porunca sa nu uitam ca din cauza femeilor multi drepti ai vechiului testament au atras asupra lor pacate mari.. asa ca nu cred ca aceste practici erau pe placul lui Dumnezeu.. Insa cred ca preacurvia si adulterul erau pacate mai mari decat desfranarea..

Danut7 31.12.2010 16:58:45

se pare insa ca porunca se referea la adulter, la relatii extra-conjugale in special la cauzarea despartirii de sot/sotie..

Dumitru73 31.12.2010 17:04:56

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 318109)
Nu poti compara desfranarea cu curvia si adulterul.. insa indiferent de ce ar zice porunca sa nu uitam ca din cauza femeilor multi drepti ai vechiului testament au atras asupra lor pacate mari.. asa ca nu cred ca aceste practici erau pe placul lui Dumnezeu.. Insa cred ca preacurvia si adulterul erau pacate mai mari decat desfranarea..

cu siguranta sunt mai grave. chiar din punct de vedere social.

of femeile astea cum arunca ele in pacat chiar si pe unii sfinti ... credeam ca s-a mai schimbat mentalitatea intre timp. ;)

Danut7 31.12.2010 17:10:19

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 318117)
cu siguranta sunt mai grave. chiar din punct de vedere social.

of femeile astea cum arunca ele in pacat chiar si pe unii sfinti ... credeam ca s-a mai schimbat mentalitatea intre timp. ;)

mda.. ele is de vina ca is prea frumoase :P .. uite de exemplu ce a facut David pentru Batseba..

codana 31.12.2010 17:12:04

salut,danut7

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 318109)

inainte de toate,iti doresc sanatate,sarbatori fericite,un an nou fericit,belsug si dragoste.
danut,parerea me,porunca,sa nu fii desfranat,este aceeasi cu:sa nu fii curvar,sa nu faci adulter.nu femeia este motivul pacatului ci barbatul.eva a pacatuit,adam nu a pacatuit, cadea lumea in pacat???si la ora actuala, incercam sa fugim de responsabilitatea faptelor noastre.

Danut7 31.12.2010 17:14:42

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 318122)
inainte de toate,iti doresc sanatate,sarbatori fericite,un an nou fericit,belsug si dragoste.
danut,parerea me,porunca,sa nu fii desfranat,este aceeasi cu:sa nu fii curvar,sa nu faci adulter.nu femeia este motivul pacatului ci barbatul.eva a pacatuit,adam nu a pacatuit, cadea lumea in pacat???si la ora actuala, incercam sa fugim de responsabilitatea faptelor noastre.

Nu sunt aceleasi.. Una e sa fii desfranat, alta e sa fi curvar si alta sa comiti adulter.. Mersi la fel si tie.

Danut7 31.12.2010 17:17:30

am auzit ca se spune ca preacurvia = curvie + adulter

Callyope 31.12.2010 17:19:48

Nu ai sa gasesti nicio explicatie aici, pentru ca pur si simplu nu au ...!!!
Intrebari sunt multe, raspunsuri niciunul...

Danut7 31.12.2010 17:22:01

Citat:

În prealabil postat de Callyope (Post 318128)
Nu ai sa gasesti nicio explicatie aici, pentru ca pur si simplu nu au ...!!!
Intrebari sunt multe, raspunsuri niciunul...

hahaha.. personal ma consider in stare sa dau o semi explicatie dar deocamdata nu stiu ce se doreste a fi explicat..

Dumitru73 31.12.2010 17:23:23

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 318121)
mda.. ele is de vina ca is prea frumoase :P .. uite de exemplu ce a facut David pentru Batseba..

cam asta voiam sa spun. de ce sunt ele de vina mereu? chiar si acum se spune, asta mi-a spus-o, culmea, prima data o femeie, ca un barbat isi scutura palaria si gata, s-a uitat. pe cand femeia a ramas o curva. mentalitate de ev mediu. macar atat sa schimbam.

Danut7 31.12.2010 17:26:35

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 318130)
cam asta voiam sa spun. de ce sunt ele de vina mereu? chiar si acum se spune, asta mi-a spus-o, culmea, prima data o femeie, ca un barbat isi scutura palaria si gata, s-a uitat. pe cand femeia a ramas o curva. mentalitate de ev mediu. macar atat sa schimbam.

Bai nene nu am dat vina pe femei, nu asta am implicat prin spusele alea.. Solomon din cauza ca o avut prea multe femei o inceput sa se inchine la idoli.. David pentru Batseba, femeie maritata l-a rezolvat pe Urie sa moara.. s.a.m.d sunt sigur ca sunt mai multe exemple care nu imi vin acu in minte.. Cand am spus din cauza femeilor m-am referit pentru ele.. Mai lasa dezbinarile si vorbirea in contradictoriu..

codana 31.12.2010 17:32:31

salut,danut7

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 318123)
Nu sunt aceleasi.. Una e sa fii desfranat, alta e sa fi curvar si alta sa comiti adulter.. Mersi la fel si tie.

bine danut,ca si exprimare,dar femeia este comuna ptr.:desfranare,curvie si adulter.
adulterul,ca-i cu o fumeie sau cu doua, tot adulter se numeste.
curvarul, ca are una sau doua fumei,tot curvar se numeste.

Dumitru73 31.12.2010 17:34:29

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 318131)
Bai nene nu am dat vina pe femei, nu asta am implicat prin spusele alea.. Solomon din cauza ca o avut prea multe femei o inceput sa se inchine la idoli.. David pentru Batseba, femeie maritata l-a rezolvat pe Urie sa moara.. s.a.m.d sunt sigur ca sunt mai multe exemple care nu imi vin acu in minte.. Cand am spus din cauza femeilor m-am referit pentru ele.. Mai lasa dezbinarile si vorbirea in contradictoriu..

asta numesti tu dezbinare? am spus doar ca ar fi timpul sa incetam in a mai arunca vina doar asupra femeilor. de multe ori vina este a barbatilor.

Danut7 31.12.2010 17:35:13

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 318133)
bine danut,ca si exprimare,dar femeia este comuna ptr.:desfranare,curvie si adulter.
adulterul,ca-i cu o fumeie sau cu doua, tot adulter se numeste.
curvarul, ca are una sau doua fumei,tot curvar se numeste.

diferenta nu e numai in exprimare , intreaba-ti popa..

Danut7 31.12.2010 17:35:55

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 318134)
asta numesti tu dezbinare? am spus doar ca ar fi timpul sa incetam in a mai arunca vina doar asupra femeilor. de multe ori vina este a barbatilor.

nu am facut asta.. esti prost?

Dumitru73 31.12.2010 17:41:54

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 318136)
nu am facut asta.. esti prost?

multumesc pentru compliment. chiar aveam nevoie de astfel de aprecieri ...

codana 31.12.2010 17:44:05

salut,danut7

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 318135)
diferenta nu e numai in exprimare , intreaba-ti popa..

bine danut,totusi consulta si DEX,ca,gramatica...

Dumitru73 31.12.2010 17:49:21

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 318138)
bine danut,totusi consulta si DEX,ca,gramatica...

eu stiam ca folosirea termenului de "popa" cu referire la preoti este peiorativ...

Danut7 31.12.2010 17:55:11

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 318143)
eu stiam ca folosirea termenului de "popa" cu referire la preoti este peiorativ...

nu si daca esti de la sat sau din provincie..

codana 31.12.2010 17:55:23

salut,dumitru73

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 318143)

ptr.unii,da,ptr.alti, nu.
dunitre,intelegere sa ai,ca altfel cum poti cere intelegere.

Dumitru73 31.12.2010 17:58:49

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 318146)
ptr.unii,da,ptr.alti, nu.
dunitre,intelegere sa ai,ca altfel cum poti cere intelegere.

fiecare poate sa aiba limbajul pe care il vrea? sa inteleg ca "prost" este un compliment?

Danut7 31.12.2010 18:00:08

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 318147)
fiecare poate sa aiba limbajul pe care il vrea? sa inteleg ca "prost" este un compliment?

ti-ai cautat-o cu lumanarea si nu te-am facut prost, te-am intrebat daca esti prost..

Dumitru73 31.12.2010 18:06:22

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 318148)
ti-ai cautat-o cu lumanarea si nu te-am facut prost, te-am intrebat daca esti prost..

cu reflectorul as spune ... daca am ales sa ma bag in seama cu unul de teapa ta ...

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:58:56.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.