![]() |
?post cu fructe de mare?
Buna seara!
Am o nedumerire si sper sa ma poata lamuri cineva: calamarii si celelalte fructe de mare sunt de post? Atunci, ar putea \"intra\" in aceeasi grupa si pestele? Va multumesc! |
Citat:
|
Iti dau mai jos raspunsul primit de la Parintele George (pentru ca mi-a fost coleg de liceu si sintem apropiati), la care apelez ori de cite ori am vreo intrebare la care caut raspuns.
Cind nu e disponibil Parintele George, il zapacesc de cap pe Parintele Grigore, preotul nostru paroh. " eu: Parinte, am o dilema: sint fructele de mare de post au ba? Este adevarat ca Biserica Ortodoxa Romana a rinduit ca fructele de mare sint de post? Ca eu nu stiu ce sa mai cred cu internetul asta in care fiecare scrie ce vrea... Parintele George: Da, sunt de post! Calamari, caracatita, sepie... Insa... Atitudinea este importanta. Adica, daca ai spus: "as manca ceva bun"... Sau: "mi-e pofta de...", deja, adio cumpatare, adio post! Eu: gata, am inteles! Parintele George: Pentru un om bolnav, spre exemplu, însăși boala este un post și nu este nevoie de a-l istovi și cu careva restricții alimentare. Eu: ...decit daca isi doeste el asta, ceea ce e alta poveste. Am inteles. Parintele George: Duhovnicul meu imi zice: doar foamea si setea sunt de post. A posti e un fel de a mânca supa sau ciorba din farfurie întinsă. Eu: Postul e infrinare, despre infrinare. La infrinare si jertfa se reduce totul. Pentru mine toate alea nu sint de post, ca imi plac prea mult." |
Intr-o carte a parintelui Cleopa scria ca nu sunt de post, ca ar fi chiar pacat sa se manance, dar per ansamblu am inteles ca prima Biserica ce a dat dezlegare la aceste fructe de mare ar fi fost a Greciei, deoarece pe unele insule traiesc oameni saraci care-si duc existenta consumand si astfel de fructe.
Nu stiu daca se consuma si pe muntele Athos,nu cred, am inteles ca ar fi de post in anumite conditii, ori la noi nu stiu daca cresc in apele teritoriale astfel de vietati marine. |
Eu cred că și bunul-simț ne învață câte ceva, dacă-l ascultăm. Imaginați-vă sumedenie de insule aride, unde oamenii trăiesc doar din pescuit. Ce ar putea mânca în zilele de post? Dau deoparte peștii și mănâncă ce mai rămâne (așa-numitele fructe de mare). Este un pogorământ.
Dar la noi, care avem toate bunătățile de post, ce ar însemna să mai adăugăm și fructe de mare? N-ar fi un moft? Am aflat de la tatăl meu cum se postea la țară în vremea copilăriei lui. Când ieșeau din Postul Mare, pe oameni îi lua vântul de slabi ce erau. Pentru că mâncau doar fasole fiartă, cartofi fierți, varză fiartă, toate cu mămăligă sau pâine, niște nuci, prune uscate. Fără ulei. Noi, însă, care găsim la supermarket mii de sortimente inclusiv de post, fructe, semințe la discreție, vrem să ne amăgim că postim, mai adăugând și tot felul de alte bunătăți. Da, cum spunea părintele de mai sus, fără foame și sete nu este post. |
Citat:
De acord! Cu atata bogatie de legume ,fructe,exotice ,tropicale,seminte multi se trezesc ca fructele de mare le mai lipseste din post. Cel mai mult ma amuza colectivitatea de greci din America...ei locuiesc in America,tara tuturor posibilitatilor,dar mananca in post asa cum se manca pe timpul secetei in Grecia,cand s-a facut dezlegare la aceste vietati marine. Si mai au un obicei foarte curios(cel putin pt mine) : zic ca postul este doar cu interdictie la uleiul de masline, dar orice alt ulei este acceptat in post. La noi postul este fara ulei,clar -fara a se specifica care este interzis si care acceptat. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Oricum,idea este ca sunt posibilitati de"supravietuire"in post ,mai ales in lumea "civilizata". Fructele de mare sunt un moft,permis doar de o lege,interpretata mot-a-mot. |
Citat:
|
Sa nu judecam pe nimeni. Mereu si mereu ne uitam in gradina altuia.
Si eu spun ca in post este vorba de jertfa, de a renunta la ceva placut. Daca grecii traiesc cu ulei de masline, a nu-l consuma inseamna jertfa si deci post. Si eu am auzit ca in unele locuri fructele de mare sunt de post. Mie nu-mi plac si nu le mananc nici de dulce. Si eu stiu ca postul fara ulei este numai pentru manastiri, la fel cum numai in manastiri se tine post si lunea. Nu stiu, eu asa am fost invatata si sunt destui care stiu si fac asa. Si daca este asa inseamna ca cel putin jumate din produsele considerate de post si sunt trecute si in carti cu retete de post, nu sunt valabile: salate, seminte (mai ales alea de floarea soarelui au ulei in ele), cartofi si alte legume prajite, halva, biscuiti, strudele si alte lucruri care sunt denumite de post si au ceva grasime (chiar vegetala) in ele, masline, nuci si tot felul de alune (si alea au grasime in ele), covrigi, paine etc. Inseamna ca toate produsele de post din comert nu sunt bune, ca au totusi ulei. Nu ai voie sa mai mananci nimic in post, pentru ca in orice, chiar si in fructe si legume exista grasime. Avocado este si el o leguma cu grasime in ea, deci nu avem voie s-o mancam in post. Si mierea n-ar fi nici ea de post... Nu stiu, eu vad in jurul meu ca lumea tine post normal cu ulei. Mie nu-mi plac grasimile in general, de nici un fel, dar ele sunt necesare in mancaruri. Sunt inevitabile. Si nu stiam ca veganii nu mananca nici ulei. Si ma intreb atunci si altceva - produsele care se impart la parastase in perioade de post care mai sunt? Si mai ales ce facem cu vinul? N-ar trebui sa renuntam la parastas si la el? N-ar mai trebui sa fie parastase in post. |
Veganii consuma ulei. Veganii nu consuma nimic de origine animala si nici nu poarta haine din piele sau lina - in general nu se folosesc de nimic care implica suferinta unui animal; iar veganismul nu are nimic de a face cu postul - veganismul e un stil de viata facut pe un considerent total diferit de al postului.
Oricum, vad ca exista material in site despre post, si foarte bine documentat: http://www.crestinortodox.ro/paste/p...lor-71107.html |
Citat:
Daca exista cat de cat vointa se poate tine post fara ulei macar o zi pe saptamana sau macar o jumatate de zi. O salata cu naut fiert,ceapa, sfecla fiarta si masline ,cu sare si lamaie este foarte hranitoare si buna la gust fara a simti nevoia sa-i pui ulei. Nu stiu de ce vorbim de vin si de ulei in parastase deoarece in posturi sunt dezlegari de ulei si vin de obicei Sambata si/sau Duminica ( iar parastasul se face in sambata mortilor nu??) . Poti sa faci parastase si in afara postului, la praznice mari nimeni nu te tine! |
Cine a zis ca mierea nu este de post? Dpdv ortodox ??
|
Citat:
”Și Ioan era îmbrăcat în haină de păr de cămilă, avea cingătoare de piele împrejurul mijlocului și mânca lăcuste și miere sălbatică.” Ioan Botezatorul cred ca a tinut post toata viata sa nu a gustat carne, nu vad de ce nu ar fi mierea de post. |
Iorest, nu cred că ăsta este argumentul pentru care mierea e de post, pentru că atunci am putea mânca și lăcuste. Pe vremea sfântului Ioan Botezătorul încă nu se stabilise rânduiala postului așa cum o știm astăzi. Mierea e de post pentru că nu conține elemente de origine animală. Confuzia unora provine din faptul că ar fi produsă de albine; însă ele nu fac decât să amestece nectarul florilor transformându-l în miere.
|
Nu, nu. Sf. Ioan Botezatorul nu a mancat carne, nici lacustele pe care le stim noi. Lacustele la care face referire biblia sunt niste plante din desert. Cred ca erau destul de neplacute la gust, oricum, prea putin hranitoare.
Sf. Ioan Botezatorul a fost pe pamant adevarat inger in chip de om in lupta cu pacatul si a dus o viata ascetica. Nu s-a delectat nici macar cu insecte. |
Lăcuste de post, așadar. Am crezut inițial că glumești. Faptul că ar fi mâncat insecte nu știrbește cu nimic asprimea ascezei pe care a dus-o. Dacă trăiești în pustiu, ceea ce găsești cu greu îți ajunge să supraviețuiești, așa încât orice e de post. Nu mai e cazul să fii selectiv că o fi cu proteină animală sau nu.
|
Asadar, hai sa dezbatem cat de ascet ar fi fost daca ar fi mancat insecte. Nu, multumesc. Ideea de baza s-a retinut - lacustele nu aveau carnita.
|
Da,s-a mai dezbatut cu ani in urma acest subiect al "lacustelor"din postul Sf. Ioan Botezatorul.
Confuzia este facuta de traducere,dar cum spunea si colegul Cristian, nu i se stirbeste sfintenia si lucrarea duhovniceasca de la niste insecte! Chiar daca ar fi mancat insecte! Cu atat mai mult ca nu a mancat... |
Se mai intampla ca informatia sa nu poate fi primita ca atare, nu-i bai.
Deci mierea e de post. De asemenea, versetul dat de Iorest e un bun argument! |
Mă tem că e o traducere forțată, determinată de o scrupulozitate excesivă față de înțelesul postului. În edițiile recente ale Bibliei n-am găsit nicio notă cum că lăcustele erau, de fapt, plante.
Între timp, am dat peste un comentariu din ziarul Lumina: „Hrana lui, constituită din miere sălbatică și lăcuste, animale socotite curate în cartea Leviticului, dar care aveau gust și miros neplăcute, ne arată că nu mâncarea și gustul bun sunt scopurile activității sale, ci că Proorocul Ioan mănâncă doar ca să trăiască, nu trăiește ca să mănânce“, sublinia la 4 ianuarie 2009 Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Părinte Daniel.” |
informatii care impaca pe toata lumea
NOTE ADIȚIONALE LA CAPITOLUL 3
NOTA 1 Conform celor spuse de Matei 3,4 și Marcu 1,6 dieta lui Ioan Botezătorul consta din lăcuste (gr. akrides, pluralul de la akris) și miere sălbatică. Nu știm dacă scriitori Evangheliei înțelegeau că Ioan nu mânca nimic altceva sau numai că acestea constituiau articolele lui principale de dietă. De asemenea, este posibil ca lăcustele și mierea sălbatică să fi fost considerate ca fiind dieta distinctivă a unui profet, tot așa cum haina de păr de cămilă și un brâu de curea îl distingeau ca succesor al vechilor profeți (vezi DA 102). S-ar putea ca Ioan să se fi hrănit cu lăcuste și miere sălbatică numai atunci când alte alimente nu erau la îndemână. Iarăși, lăcustele și mierea sălbatică s-ar putea doar să reprezinte diferitele articole de hrană ce se găseau în pustie și exprimă în felul acesta un fel oriental plastic de a scoate în evidență viața lui singuratică și abstinentă, departe de locurile de întâlnire ale oamenilor. Din pricină că cuvântul din limba engleză lăcustă însuși denotă atât a) o insectă, cât și b) un anumit fel de pomi, în chip natural se naște întrebarea cu privire la ce constituia dieta lui Ioan împreună cu mierea. În altă parte din Scriptură, precum și în literatura greacă contemporană, relativ la chestiunea aceasta, cuvântul akris se referă totdeauna la o insectă, lăcusta. Faptul acesta de netăgăduit a determinat pe cei mai mulți comentatori să tragă azi concluzia că în relatarea cu privire la Ioan Botezătorul este vorba de insecta aceasta. Este, de asemenea, o realitate că lăcusta a făcut parte din dieta popoarelor din Orientul Mijlociu din antichitate. Potrivit cu legea lui Moise, anumite feluri de lăcuste constituie o hrană curată (Levitic 11,22) și deci ar fi putut fi permise în dieta unui iudeu. Faptele acestea au determinat pe comentatorii din vremea noastră ca în mod aproape uniform să tragă concluzia că akris din Matei și Marcu ar trebui să fie înțeles că desemnează insecta cu numele lăcustă și nu o specie de pom. Totuși, din vremuri creștine foarte timpurii a ajuns până la noi o tradiție răspândită, accentuată și stăruitoare, în sensul că, în Matei și Luca, cuvântul akris denotă altceva decât o insectă. Au fost sugerate păsărele, crabi, languste, pere și alte fructe sălbatice, turte de pâine, roșcove, etc. Diatesaronul lui Tatian (vezi p. 122) zice lapte în loc de lăcuste. Mare parte din acestea sunt evident numai presupuneri, dar pentru una – roșcovă – pare să fie o bază de dovadă lingvistică și antropologică. Roșcovul (Ceratonia siliqua) este cultivat extensiv în țările din jurul Mării Mediteraneene și este obișnuit în Palestina, de la Hebron spre nord. Fructul, care se coace primăvara târziu, este în formă de teci late ca de fasole și atinge lungimea de șase până la zece degete. Roșcovele pot fi consumate crude, gătite sau măcinate ca făină și apoi făcute pâine. Ele pot fi uscate și păstrate fără termen. Deși nu deosebit de gustoasă, roșcova are o valoare nutritivă substanțială și de multă vreme a fost un articol de hrană de bază pentru clasele mai sărace din Orientul Apropiat. Tosephta (Ma’aseroth 2.19 [84]) înscrie roșcovele în lista unor feluri de mâncare și Mișna (Ma’aseroth 1.3, ed. Soncino a Talmudului, p. 256) specifică faptul că, fiind un aliment, ele trebuie să fie zeciuite. Fiul rătăcitor hrănea porcii cu roșcove (vezi la Luca 15,16). Întâmplător, în limba engleză, roșcovele sunt cunoscute sub numele de locusts, iar fructele acestea sunt numite popular St.- John’s – bread (Pâinea Sf. Ioan). Se spune că negustorii de cereale englezi procură roșcove ca hrană pentru vite sub numele de locusts. Dovezile tinzând să favorizeze fructul roșcovului ca lăcustele pe care le consuma Botezătorul sunt după cum urmează: 1. Dovezile existente arată că insecta lăcustă este o sursă foarte săracă de hrană și că ea singură nu ar fi în stare să întrețină viața omenească. Conform lucrării lui Hasting Encyclopaedia of Religion and Ethics (art. Locust), valoarea nutritivă a insectei lăcustă este extrem de mică și este neîndestulătoare, (chiar) cu mierea, să întrețină viața. Faptul că lăcustele pe care le consuma Ioan par să fi constituit un element major al dietei sale este împotriva insectei lăcustă și tinde să favorizeze fructul roșcovului. Faptului acestuia al insuficienței insectelor lăcustă ca hrană trebuie să-i fie dată o considerabilă pondere în argumentația că vreun alt aliment decât insecta este indicat de cuvântul akris. Este un fapt interesant acela că roșcovele erau un aliment al celor mai săraci din diferite țări ale Orientului Apropiat și încă mai este. Iudeii din antichitate aveau o vorbă că atunci când un iudeu trebuie să recurgă la roșcove este semn că trebuie să se pocăiască (Midraș Rabbah, la Levitic 11,1, ed. Soncino, p. 168). Nu este lipsit de însemnătate să observăm în legătură cu aceasta că Ioan era marele predicator al pocăinței și că o dietă de roșcove și de miere sălbatică ar fi corespunzătoare în lumina concepției curente de atunci cu privire la a ceea ce ar mânca un predicator al neprihănirii. După cum deja s-a observat, dieta austeră a lui Ioan ar putea, ca și îmbrăcămintea lui simplă, să fi urmărit să-l caracterizeze în concepția populară ca asemănându-se profeților din vechime. 1. 2. Printre cei dintâi care să combată ideea că dieta lui Ioan cuprindea lăcuste insecte au fost ebioniții, o grupare creștino-iudaică din Siria a cărei origine poate fi legată cu elementele iudaizante din timpurile NT. Ca și Esenieni (vezi p. 53), ei erau oarecum ascetici în tendințele lor și susțineau o dietă vegetariană. În aparență ebioniții omiteau cu totul menționarea lăcustelor în cap. 3,4, deși Epifaniu, un scriitor creștin din secolul al IV-lea, îi acuză că au pus egkrides, turte, în loc de akrides, lăcuste (vezi M. R. James, The Apocryphal New Testament, p. 9; H. A. W. Meyer, Comentariu la Noul Testament, la Matei 3,4). Nu pare că ebioniții să fi primit manuscrise ale Evangheliei zicând ekrides, ci că ei se poate să fi făcut această substituire în armonie cu principiile lor dietetice. Toate manuscrisele vechi ale Bibliei zic akrides. 2. 3. Părinții bisericești greci, despre care s-ar putea presupune că au avut o cunoaștere mai bună a folosirii limbii grecești biblice decât scriitorii de mai târziu, erau foarte departe de a fi de acord că akris din Matei și Marcu înseamnă insecta căreia noi îi zicem acum lăcustă. De fapt, cei mai mulți dintre ei pare să fi gândit altfel. De exemplu, mulți considerau akrides (sau akridas) din Evanghelii ca fiind echivalente cu akrodrua, fructe, sau vârfurile fragede ale ramurilor de pomi sau de ierburi. Într-o predică asupra profeției lui Zaharia eronat atribuită lui Crisostom (c. anul 400 d.Hr.) se face o comparație între Ilie și Ioan Botezătorul în care se spune că unul a trăit în munți, celălalt și-a petrecut timpul în pustiu; unul a fost hrănit de corbi, celălalt a mâncat lăcuste de plante (akridas botanon). Expresia akridas botanon este tradusă în limba latină herbarum summitates, însemnând vârfuri sau mlădițe de plante (vezi Migne, Patrologia Graeca, vol. 50, col. 786, 787). În altă predică asupra lui Ioan Botezătorul, atribuită la fel lui Crisostom, expresia akridas ek botanon apare într-o descriere a dietei lui și este tradusă în limba latină ca summitates plantarum, mlădițe de plante (ibid., vol. 59, col. 762). O notă la traducerea latină explică cum că Vulgata latină are locustas pentru akrides și adaugă că prin locustas, Vulgata înțelege nu numai lăcuste dar și summitates plantarum, vârfuri de plante. O notă la textul grec afirmă că Isidor din Pelusiota, de repetate ori și mulți alți scriitori, dau aceeași explicație pentru akrides. Isidor de Pelusiota (c. anul 425 d.Hr.) afirmă în mod specific (Epistola 132) că lăcustele pe care le-a mâncat Ioan nu sunt așa cum cred unele persoane ignorante, vietăți de soiul cărăbușilor. Departe de așa ceva, deoarece în realitate ele sunt vârfuri (gr. akremones; latin. summitates) de plante sau pomi (ibis., vol. 72, col. 270). În Epistola 5 Isidor din nou vorbește despre hrana lui Ioan ca fiind vârfuri de plante și frunze (ibid. COL 183, 184). În Comentariu la Matei (la cap. 3,4), Teofilact din Bulgaria (c. anul 1075) observă: Unii spun că lăcustele (akrides) sunt plante, care sunt numite coarne negre; alții (spun că ele sunt) fructe sălbatice de vară (ibid. vol. 123, col. 173, 174). În Istoria Bisericească (i. 14) Calistus Nicephorus (c. anul 1400 d.Hr..) spune că Ioan s-a retras în pustii sălbatice, folosinduse de părțile fragede ale pomilor ca hrană (ibid., vol. 145, col. 675, 676). Numeroși alții ar putea fi citați în aceeași direcție. Scriitorii greci și traducătorii lor latini par a înțelege prin lăcuste din cap. 3,4, a fi un articol vegetarian de dietă. |
continuare
Nu se poate spune despre acești părinți ai bisericii că gândirea lor era influențată, așa cum pare să fi fost aceea a ebioniților, de vreo ezitare de a accepta ideea că Ioan Botezătorul ar fi mâncat alimente cu carne. În măsura în care se cunoaște, părinții bisericești nu erau vegetarieni. Ar părea să fie cât se poate de dificil de procurat o explicație valabilă pentru acordul oarecum general al părinților că akrides-urile Evangheliilor înseamnă ceva deosebit decât lăcustele insecte, decât dacă ar fi fost un oarecare temei lingvistic sau că ar fi fost în obiceiurile oamenilor primelor secole creștine.
1. 4. Pare că numele pâinea Sf. Ioan, aplicat la fructul roșcovului, a fost introdus în diferitele limbi europene de peregrinii medievali care se reîntorceau din Țara Sfântă. În limba germană, de exemplu, acesta este numele specific al fructului. Potrivit cu dicționarul englez Oxford pâinea Sf. Ioan a apărut într-un dicționar englez-spaniol din anul 1591, ca sinonim pentru roșcovă. 2. 5. T. K. Cheyne, un învățat biblic eminent care a scris la începutul secolului, adoptă poziția că hrana lui Ioan Botezătorul consta din roșcove și miere sălbatică. El raționează că cuvântul akrides, în toate cazurile cunoscute ale folosirii lui, înseamnă specific insecta, că lăcustele insecte au fost consumate din timpuri străvechi, dar că bunul simț, însă, ne spune că lăcustele nu vor fi fost preferate de Botezătorul ca hrană a lui obișnuită față de produsele solului. Umilința n-ar trece peste hrana obișnuită a clasei celei mai sărace, adică roșcovele (Enciclopedia biblică, art. Roșcove). |
Mulțumesc, crinrin, pentru documentare. Avem toți dreptate, se pare. Sau, cum zicea o anecdotă: Hector vine sau nu vine :)
|
Mierea este totusi facuta de albine. Ele prelucreaza nectarul cules din flori cu substante din corpul (saliva lor). Asa ca strict luat nu ar fi de post.
Uleiul este total vegetal. De ce este interzis in post? Eu nu fac parastase in post, tocmai pentru ca nu se poate. Totusi se spune ca se fac in post. Si oamenii aduc produse facute si cu ulei. Multa lume consuma ulei in post, nu in zilele cu dezlegare. Inainte se spunea ca numai la manastiri este interzis si uleiul in post. Acum m-am uitat si eu pe net si am gasit un singur preot care mai spune asa. Peste tot se spune ca uleiul nu este de post. Inseamna ca s-au mai schimbat niste lucruri. N-am vazut/auzit pe nimeni sa tina post fara ulei. In fine. Fiecare face cum crede. In toate produsele de post este ulei. Am comparat cu hrana veganilor pentru ca mie mi se pare ca postul este totusi un regim vegan si pentru ca am vazut ca Yasmine este foarte impotriva uleiului. Am impresia ca se cade iar in extrema. |
Citat:
Nu stiu daca in Postul Pastelui sunt tot timpul dezlegari la ulei si vin. |
Citat:
Slava Domnului! |
Cand am citit in biblie ca sfantul manca lacuste, nu m-am gandit la altceva decat la lacuste ca insecte. Apoi am aflat dintr-o predica, la biserica, ca lacustele erau de fapt niste plante saracacioase si rele la gust, n-am retinut exact exprimarea parintelui. Am fost foarte surprinsa si impresionata sa aud ca nu manca nici macar insecte ci doar niste buruieni amare si miere. Si de atunci, in suflet asa mi-a ramas - ca Sf. Ioan Botezatorul a fost din cale afara de ascetic, un inger!
Sa inteleaga cineva de aici ca daca ar fi mancat insecte n-ar mai fi fost ascet, e cale lunga. Va multumesc insa pentru comentarii! Asa sunt eu, mai glumeata. Documentarea aia nici nu stiu cat e de corecta, am extras-o din versiunea Cornilescu. |
Citat:
Si eu am din astea si nu numai..., de aceea cer sfat de la duhovnic pentru unele critici primite pe forum. In felul asta incerc sa ma corectez, avand sfatul si parerea unui om avizat si de incredere. A, si te tog sa ma ierti! Aia cu pers. de genul feminin a fost intr-adevar o rautate. Iertare! |
Citat:
Chiar ma intrebam acum cateva zile la Eghina la mormantul Sfantului Nectarie daca e bine sa scriu pe forum. Aia cu genul feminin a fost o dovada ca te-am enervat atat de tare incat ai jucat dur, te-am scos si eu din echilibru ma gandeam ca ma provoci sa te jignesc pt a fi banat, pana la urma forumul si orice modalitate de comunicare e o sabie care ne cerne. Eu sunt multumit daca orice discutam ramane pe forum si nu apune soarele peste mania interlocutorilor, daca forumul ma face sa acumulez ura atunci mai bine ma retrag. |
Citat:
Asadar nu e vorba de o explicatie substantialista, de vreun talc al distinctiei vegetal-animal, ci de problema "indulcirii" noastre in post. Pe de alta parte, eu unul cuget si asa (nu stiu cat de bine, nu am discutat cu un preot despre asta): uleiul contine anumite substante organice care sunt materia arderilor metabolice (acizi grasi etc.). Or, postitorul nu prea are nevoie de arderi intense, de energie exterioara (trupeasca), postul fiind o lucrare sau o munca duhovniceasca. A manca si a bea lucruri care sporesc energia trupului (ulei,carne, vin etc.) intra in contradictie cu postul. Esenta postului e rugaciunea, reculegerea, interiorizarea, plangerea pacatelor proprii, curatirea, deschiderea inimii si mintii pentru a primi harul dumnezeiesc... Alimentatia trebe sa ajute si ea la aceasta nazuinta si lucrare, nu sa o impiedice. |
Citat:
Apoi, repet precizarea din mesajul precedent: mancarea gatita cu ulei e mai gustoasa. Nu folosim ulei tocmai pentru a nu manca de dragul gustului, ci doar ca sa ne mentinem puterile, cat de cat. In post, mai mult ca oricind, mancam pentru a trai, nu traim pentru a manca...:) Acuma, ce e drept, unii plescaie si saliveaza fie si doar cand se gandesc la masline, nuci, seminte....:) |
Citat:
Cand am vazut ca esti deranjat pana si de adunarea tinerilor ortodocsi, citind si ultimile subiecte deschise de tine, te-am asemanat cu antoniap, d-aia ti-am scris asa. |
Citat:
ortodoxie. |
Citat:
Ultimul tau aliniat este important si asta nu este luat in considerare niciodata. Se pune foarte mult accent pe lista de alimente care trebuie sa lipseasca si se uita de restul. Spuneam ca din punct de vedere practic explicatiile nu stau in picioare. Sunt niste lucruri foarte subiective. Tu (si altii) se leaga de gustul mancarii, ca e mai gustoasa mancarea cu ulei. Daca ar fi asa, atunci ar trebui ca in post sa scoatem orice condiment (sare, piper, otet, mustar etc.) pentru ca toate dau gust mancarii. Pe urma este o chestie de gust. Pentru unii este gustoasa si painea goala, si atunci o scoatem in post de tot? Mie nu-mi place painea decat in anumite conditii. Unul gaseste placere in painea cu marmelada, in covrigi, in grisine sau sticksuri, in mamaliga, altul dimpotriva. Mie nu-mi plac grasimile de nici un fel. Dar fara ele nu prea poti sa gatesti nimic. Consider uleiul ca pe ceva necesar gatitului, dar nu ca pe o placere. La fel cu vinul. Unii nu pot trai fara el. Se spune ca e bun si la bolnavi. Altii nu-l sufera si nu-l pot bea. Sunt una dintre aceste persoane. Si se face atat de mult caz de el. Se vorbeste de el in mod special in biserica, se aduce la parastas. De ce? (Ma refer la vin ca aliment si nu la rolul lui in Sf. Euharistie). Ma iau din nou de fraza asta: "Esenta postului e rugaciunea, reculegerea, interiorizarea, plangerea pacatelor proprii, curatirea, deschiderea inimii si mintii pentru a primi harul dumnezeiesc... Alimentatia trebe sa ajute si ea la aceasta nazuinta si lucrare, nu sa o impiedice." Mi se pare foarte corecta. Dar e posibil ca ultima parte sa nu fie valabila, ca prea multe renuntari sa te opreasca din telurile de dinainte. Mai spun o data ca eu constat ca s-au schimbat niste lucruri. M-au invatat diverse femei sa postesc si din copilarie chiar. Dar nimeni nu a scos uleiul din post. In schimb nu se stia de dezlegari la ulei si vin. Se tinea postul constant. Stiu dintotdeauna ca mancaruri tipice de post sunt: cartofi prajiti, zacusca, salata de vinete, ghiveci de legume, tocana de cartofi, halva. Toate astea au grasime (ulei) in ele. Nu mai spun de salate (cu salata verde, rosii, castraveti etc.). In general omul mananca de nevoie, pentru a se hrani. In multe produse exista grasimi (vegetale). In cei mai simpli si nenorociti biscuiti exista ulei sau margarina pentru ca altfel nici nu poti sa-i faci. Si ei te ajuta sa te hranesti in post. Ma intreb ce-ti mai ramane sa mananci daca scoti tot ceea ce ar putea sa placa. Ce ar trebui sa mancam? Si fructele sunt gustoase si un castravete cu sare pe el si cu paine. Si marmelada si mierea sunt bune... Si, da, exista diferenta intre alimentatia la manastire si cea lumeasca. Constat ca acum am ajuns mai "catolici decat Papa". Am gasit doua chestii foarte interesante: http://www.teologie.net/data/pdf/ierompetru_posturi.pdf http://www.doxologia.ro/intreaba-pre...fintelor-pasti La ultimul link raspunde un preot exact la intrebarile si framantarile mele de acum. Dupa ce am citit aseara firul asta de discutie n-am mai dormit. Sa afli dintr-o data ca toata straduinta ta de zeci de ani de zile a fost in zadar, nu este de colo... |
"Sfântul si Marele Post, care se mai numeste si postul patruzecimii, Păresimile, Postul Paștilor, este rânduit pentru curătirea sufletului prin ajunare, rugăciune, milostenie, spovedanie si împărtășirea cu Sfintele Taine. El închipuiește postul cel de patruzeci de zile al Mântuitorului. Tine sapte săptămâni. Stă în legătură cu Paștile, sărbătoare cu dată schimbătoare. De aceea, începutul acestui post este arătat în calendarul fiecărui an.
În acest post nu mâncăm : carne , ouă , brânză . De asemenea postim de peste, vin si untdelemn . Mâncăm deci numai bucate fără unsoare (ULEI) , legume si poame. MÂNCĂM UNTDELEMN SI DEZLEGĂM LA VIN : Sâmbăta si Duminica , în ziua de (24 Februarie/9 martie) aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul , la (9/22 Martie) Sfintii 40 de Mucenici, la Buna-Vestire , când aceasta cade în ziua de Joia-Mare sau în Vinerea ori Sâmbăta din Săptămâna Patimilor . MÂNCĂM PESTE : Buna-Vestire – (25 Martie/7 aprilie) si în Dumininica Floriilor. Cu deosebită evlavie se cuvine să postim în săptămâna de la începutul Postului Mare si în săptămâna Patimilor. Astfel, în săptămâna de la începutul Marelui Post : Luni si Marti se mănâncă numai o dată pe zi – seara – pâine si apă. Iar în săptămâna Patimilor, în afară de Joi când facem două mese se mănâncă la fel, Vineri si Sâmbătă e post desăvârsit. Bolnavii au voie să mănânce bucate cu untdelemn si să bea vin în Postul Mare. P.S. Acestea sunt regulile de mănăstire, creștinii pot mânca ulei pe parcursul întregului post. Dumnezeu să vă Binecuvinteze și Doamne ajută." (Sursa: http://csf.md/intreaba-preotul/ ) |
Citat:
In toate duminicile de peste an In zilele Praznicelor Imparatesti In zilele de rand (luni-vineri) ale Postului Mare; in zilele aliturgice; in perioada de la Duminica Floriilor pana la Duminica Sfantului Apostol Toma (24 aprilie -8 mai) In perioada de la Craciun pana la Boboteaza (25 decembrie-6 ianuarie) Mai ales pentru parastase, stiu ca mancarurile se prepara cu ulei. Si eu tin post normal, adica mananc cu ulei. Cine tine ca la carte, bravo lui! |
Citat:
Postul e un tren. Te urci în el pentru că vrei să ajungi Acasă. Dacă ți-e foarte dor de Cel care te așteaptă, iei un TGV; dacă ți-e mai puțin, iei un accelerat sau un personal. Tot acolo vei ajunge, dar mai încet. Unii nu vor cu trenul și o iau cu bicicleta sau pe jos. Vor ajunge și mai târziu, bineînțeles. Dar dincolo de vehiculul pe care ți-l alegi, cel mai mult contează să fii cu inima și cu gândul la Cel către care te îndrepți și să vezi în ceilalți călători dacă nu chiar chipul Lui, măcar pe unii asemenea ție. |
Citat:
Tot pe baza lor, recomand o delicioasa vinegreta: castraveciori murati, plus fasole grasa boabe, bucati de sfecla rosie fiarta, masline negre si, eventual, ceapa oparita. Cine doreste, cu permisiunea familiei, poate adauga bucatele de usturoi. V-o spun ca doctor: a garlic a day keeps the doctor away! |
Citat:
Altfel nu văd de ce, în caledarul meu editat de arhiepiscopie scrie "dezlegare la ULEI și vin". |
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:04:49. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.