![]() |
Rostul candelei este sa arda si rostul omului este sa se roage
Candela aprinsă este semn al credinței, al dragostei, al nădejdii pe care ne-o punem în Dumnezeu, astfel încât El să fie ocrotitorul nostru și al casei noastre. Candelele se aprind în biserică, dar și la icoanele din casele credincioșilor, precum și în cimitire, la căpătâiul morților. Ele ne întâmpină la intrarea în sfintele noastre biserici și ne luminează locul de rugăciune de acasă; candelele mari sunt suspendate și ard deasupra ușilor împărătești ale altarului, precum și la icoanele împărătești de pe catapeteasmă.
|
E vreo diferență dacă arde o candelă cu ulei, sau o lumânare pastilă în candelă?
|
Candelele cu ulei sunt mai ortodoxe, mai traditionale...la ele fac rugaciuni sfinti, pustnicii, calugarii, marii duhovnici.......capacelele alea cu ceara alba inauntru care le dai foc, sunt cam catolice! Parca sint mai ortodox daca pun ulei in vas si fitil, sau fitil cu pluta...! Am vrut sa optez si eu ptr acele capacelel, dar imi place mai mult moda veche!
|
Nou!
Si acolo in pilda celor 10 fecioare se vorbeste de untdelemn(ulei)! Daca stai sa studiezi ai sa te convingi, citeste acea pilda...!
|
Bănuiam și eu că-i mai bine cu ulei, dar mama folosește lumânări și am vrut să mă asigur că bănuiam bine.
|
Ma da nu e ciudat ca rolul omului este sa se roage? Eu daca am sa am copii n-am sa vreau sa ma venereze.. Rolul omului ar trebui sa fie ala de ... exista.. Si hai, eventual de a fi bun cu ceilalti care sunt ca el.
|
Rugaciunea si postul sunt mijloace, nu scopuri...
|
Citat:
Ce parinte(om) isi pune copii sa-l venereze? Omul e om,iar Dumnezeu e Dumnezeu. |
Citat:
Unei candele trebuie sa-i porti de gija. Altfel, uleiul se sfarseste, fitilul se stinge. Si sufletul nostru este asemenea unei candele de care trebuie sa ne ingrijim, astfel incat sa nu ramana niciodata fara untdelemnul virtutilor. Nimeni nu-si doreste ca atunci cand Mirele vine in miez de noapte, sa-L caute orbecaind pe intuneric. Avem nevoie de lumina pentru a-L vedea, a-L (re)cunoaste. |
Cuvântul „candelă” vine de la grecescul „kandila”, însemnând „lampă veghetoare”. Aceasta ne aduce aminte că toți creștinii trebuie să privegheze neîncetat, pentru că nimeni nu știe când va veni Hristos.
O candelă întotdeauna picură lumină peste chipurile noastre atunci când ajungem în fața sfintelor altare și luminează blând, mângâie sufletele învăluite în rugăciune, lumina întruchipând-o pe cea a Harului Divin. Ea trebuie ținută permanent aprinsă în casele noastre. Așa ne învață și pilda fecioarelor din Evanghelie, care Îl așteptau pe Mântuitorul Hristos cu fitilele aprinse. Unele dintre ele, care nu au avut suficient untdelemn pentru a arde continuu candelele, au pierdut venirea Mântuitorului. Acest gest este răspunsul creștinului la îndemnul Mântuitorului: „Privegheați că nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului” (Matei 25, 13). |
În fiecare casă trebuie să existe cel puțin o candelă, iar aceasta să aibă neapărat ulei curat, pus de obicei peste un strop de apă sfințită. Nu este potrivit canoanelor Bisericii Ortodoxe să se folosească beculețe în locul candelelor, deoarece frumusețea lor nu va înlocui niciodată profunzimea arderii.
Din evlavie și dragoste față de cele sfinte, creștinii închină lui Dumnezeu cele mai bune lucruri, de cea mai bună calitate, precum înainte, ei închinau lui Dumnezeu primul rod al oricărei lucrări omenești. Tocmai de aceea, după putință, în candelă se pune un ulei de bună calitate, curat. Când nivelul lui scade, candela se poate stinge, motiv pentru care uleiul se completează periodic. Lumina sa este o jertfă adusă lui Dumnezeu prin arderea untdelemnului. Ea ne ajută în primul rând la luminarea minții, dar și la odihnirea gândurilor, ce vin întotdeauna din interiorul nostru. |
Citat:
N-are nicio importanta, e vorba de idee in sine. Sa fie cineva/ceva care iti da viata special ca sa i te poti ruga. |
fiti binecuvantati cu totii frati intru HRISTOS!
|
Cu totii ar trebui sa fim binecuvantati de catre Bunul Dumnezeu ,Prea Curata Maica si Mantuitorul nostru Bun si Drag.Am observat intotdeauna ,cind incep un lucru oarecare,daca aprind candela si zic o rugaciune cit de scurta,apoi acel lucru se face mult mai usor si mai repede si mai bine.Imi place sa cred si sunt aproape sigura ca Maica Sfanta imi vine atunci in ajutor.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 14:01:45. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.