![]() |
Preotii nu trebuie judecati de oameni
Sectiunea aceasta a forumului este o sectiune , in care prefer sa nu dezbat articole, pe seama preotului.
Biserica este casa lui Dumnezeu, iar preotul este cel ce are grija de ea, este cel ce apropie sufletul omului de Dumnezeu, este cel ce se roaga lui Dumnezeu pentru iertarea pacatelor noastre, se roaga pentru noi si o face neconditionat. Nimeni nu trebuie sa judece actele unui preot, ci trebuie privit ca pe un adevarat parinte, ca pe o legatura intre omul de rand si Dumnezeu. Un preot nu trebuie blamat, iar cine blameaza ..."CINE ESTE DE PACAT SA ARUNCE PRIMUL PIATRA". Numai Dumnezeu este perfect, noi nu suntem perfecti si nu avem dreptul nici macar sa vorbim despre viata unui preot,caruia Dumnezeu i-a dat har, de ce sa gasim defecte, si sa dezbatem defectele unui preot?Mai bine sa privim in noi insine, sa ne acceptam propriile noastre defecte. Insa suntem prea slabi, prea egoisti... Pacatele preotului sunt judecate doar de Dumnezeu, sa nu ne mai facem si noi pacate judecand preotii, caci destule pacate avem: "caci cine va arunca piatra, de piatra va muri". Un preot ajuta neconditionat, la nevoie, el nu trebuie urat, invidiat, pentru ca rugaciunea unui preot, slujbele, sfintele taine pe care le face, intotdeauna ajung la Dumnezeu. Mai bine sa ne ingrijim de sufletul nostru, inainte de a huli un preot, sa ne vedem pacatele si sa cerem iertare pentru ele. |
Practic nici un om nu trebuie judecat,cu atat mai mult preotul!
|
Ai dreptate.
|
Corect,nimeni nu are dreptul sa judece pe altul.
|
Citat:
|
Din pacate se intampla in fiecare zi,si de multe ori ne doare judecata celor din jur.Eu am reusit sa ajung totusi la o "filosofie"simpla,conform careia indiferent de parerea celor din jur eu tot asa sunt,daca imi spune cineva ca am ochii caprui nu ma supar,stiu ca nu e asa si nici culoarea ochilor mei nu se schimba,pentru ca asa a spus altul.
|
Citat:
Daca sunt doar neintelegeri fara nici o repercursiune in bunastarea fizica sau de alta natura... a vre-unui membru al comunitatii atunci evident ca-l "judeca Dumnezeu", INSA daca acuzatiile sunt serioase si cer interventie juridica, cel care NU JUDECA si NU IA MASURI PENTRU PROTECTIA comunitatii, savirseste un pacat!!! |
Citat:
|
Preotii mai au nevoie si de cite o averitzare,sint si ei oameni si mai gresesc.
|
Citat:
Aici insa nu putem trai altfel decit corectindu-ne unii pe altii(iar preotii nu sunt exceptie). Asa devenim mai buni si mai drepti! |
E adevărat că preoții nu trebuie judecați de oameni, de altfel ca și ceilalți oameni
E adevărat că preoții nu trebuie judecați de oameni, la fel ca și ceillați oameni, dar nici nu trebuie să rămână preoți atâta vreme cât se comportă ca "suboameni" și nu eu trebuie să-l judec, ci protopopul și mai ales, episcopul său.
În urmă cu ani, preotul meu din parohie mă sfătuia periodic cu multă înțelepciune și echilibru asupra căii ce ar trebui să o urmez în viață și ceea ce ar trebui să fac ca bun creștin. Și evident că, în acest scop, îmi furniza tot felul de experiențe de viață ale altora, bune sau rele, modele de urmat sau de evitat (preoți sau nu, dar niciodată nominal, e un lucru bun pe care l-am învățat de la dânsul, să nu dau niciodată nume când povestesc din experiențele altora, e o bună metodă de a evita bârfa și cleveteala). Ei bine, și în discuțiile noastre, mi-a înfățișat adeseori modul în care și-a urmat el studiile de teologie (seminar și Institutul Teologic de la Sibiu), regulile, canoanele care trebuiau respectate de către studenții de la teologie. Nu o să intru în amănunte, probabil, că mulți dintre ortodocșii de pe acest forum, cunoașteți „milităria” creștină în care erau „înrolați” studenții de atunci și faptul că un bilet de voie prin oraș (în cazul în care era acordat) era o „mare victorie”, asta ca să nu mai vorbesc de alte „dezlegări” și „toleranța” excesivă față de canoanele Bisericii, de care au parte astăzi seminariștii și studenții din toate instituțiile de învățământ de pe toate coclaurile. Nu este de mirare, deci, că sunt hirotoniți preoți oameni fără chemare, oameni pătrunși mai mult de „duhul gLumii”, vorba lui vsovi decât de duhul credinței (nu neapărat din vina mai marilor ierarhi). Și astfel de manifestări (ca violența în familie, beția, crimele din accidente de mașină, cunosc și eu cazuri care au darul de a sminti, să mă ierte Dumnezeu), din punctul meu de vedere, ar trebui să ducă fără prea multe discuții la caterisire. Nu mă amestec în discuții de genul că „harul ți-l ia sau nu ți-l ia cineva și că preotul odată hirotonit este pe viață sau nu”. Dar ca ierarh, episcop, al Bisericii Ortodoxe nu-i mai acorzi dreptul de a sluji ca preot în cadrul parohiilor din eparhie. (NU există nici o scuză, de pildă, pentru un accident de mașină cu victime în care preotul cu o doză mare de alcoolemie a fost implicat cu sau fără voia lui.) N-ai decât să devii cântăreț, n-ai decât să-ți cauți altceva în cadrul Bisericii dacă chiar dorești să rămâi în sânul ei și să faci penitență pentru greșeli, dar tu ca om (preot) trebuie să admiți tu însuți că, odată ce te-ai manifestat altfel decât un bun creștin, nu mai ai ce căuta la altar, adică nu-l mai spurca și nu mai sminti creștinii din jurul tău. Nu sunt de acord că și preotul este un om ca ceilalți. NU!!!, preotul este preot și misiunea lui (nu meseria) nu trebuie să dea prilej de sminteală și de îndepărtare a creștinilor din biserică. Și mă refer aici la păcatele mari care pot fi evitate. Probabil că unii vă veți gândi că m-am erijat eu în mare judecător. Eu cred că acestea sunt fapte de bun simț creștin și caterisirea în cazuri grave (am exemplificat mai sus) este imperios necesară. Argumente de genul „este și popa om” și „fă ce zice popa, nu ce face popa” nu fac decât să submineze Biserica Ortodoxă și credibilitatea ei. P.S. Nu preoteasa este de vină că preotul nu e capabil să-și gestioneze problemele familiale și să nu le transforme în probleme familiare, adică cunoscute și obișnuite pentru ceilalți. Singurul responsabil este preotul fiindcă el trebuie să fie conștient și responsabil în momentul hirotonirii de misiunea sa în biserică și în lume. |
Citat:
Intru totul de acord ,aproape in toate volumele "NE VORBESTE PARINTELE CLEOPA " dezbate si acest subiect ,si ne spune "un preot nu trebuie sa-l vorbim de rau chiar daca-l vedem cazut in sant el este Hirotonisit in fata lui Dumnezeu si plateste pentru pacatele lui "Cine vorbeste de rau un preot isi face pacat de moarte . |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Doamne iartă! |
Citat:
|
Nu greselile preotilor ar trebui sa ne tulbure, ci pacatele proprii.
|
Preotii nu trebuie judecati de oameni, ei trebuie lasati in tihna, sa puna pe ei burti de bere si sa acumuleze ochiul dracului.
Evidenti, nu toti, doar unii. |
Ascultam intr-o seara la radio Trinitas un subiect legat de rolul preotului in viata credinciosilor. Spunea asa, daca preotul tine post, si enoriasul se duce acasa la el si vede ca preoteasa pregateste o oala de fasole, acesta va fi impulsionat sa posteasca, in schimb daca vede pe masa numai bunatati in zi de post, va face la fel, considerand ca ce face preotul e bun. La fel si cu a face milostenie, daca enoriasii vad preotul care iese de la biserica si imparte la saraci bani sau mancare si ei vor face la fel, iar lista poate continua...
Dar omul este predispus la a judeca si critica... am vazut lucruri la preoti care nu mi-au placut, am auzit multe barfe despre preoti despre care stiam lucruri frumoase si parca ma dureau... |
Preotia e o misiune dificila, ispitele sunt mari iar caderile (cand se intampla) la fel.
Rugaciunea (pentru el) e mai folositoare decat a vorbi despre caderea care daca nu azi, poate maine o vei cunoaste si tu. Insa oacatele cele care tin de trup nu sunt atat de grave cat cele care tin de cuvant, un preot care se face propovaduitor al smintelii si dezbinarii, consider ca TREBUIE criticat si dezaprobat public. Si din pacate in ultima vreme acestia din urma au iesit cam mult in fata. |
Mi-a placut mult acest cuvant al parintelui Paisie Aghioritul legat nu doar de judecarea preotului, ci de judecarea semenilor in general, de felul cum vedem si prezentam realitatea:
"Cunosc din experienta ca in viata aceasta oamenii se impart in doua categorii. O a treia categorie nu exista; oamenii apartin fie uneia, fie celeilalte. Cei din prima categorie se aseamana cu mustele. Principala caracteristica a mustei este sa fie atrasa de mizerie. De exemplu, cand o musca se afla intr-o gradina plina cu flori cu miresme minunate, ea le va ignora si se va aseza pe o mizerie pe care o va intalni pe jos. Va incepe sa zboare de jur imprejur si se va simti confortabil in mirosul urat. Daca musca ar putea sa vorbeasca, si am ruga-o sa ne arate un trandafir in gradina, ne-ar raspunde: Nu cunosc ce este acela un trandafir. Cunosc numai unde poti gasi gunoi, toalete si mizerie. Sunt unii oameni care se aseamana mustelor. Acestia au invatat sa gandeasca negativ si intotdeauna privesc spre lucrurile rele in viata, ignorand si refuzand prezenta lui Dumnezeu. Cealalta categorie este asemenea albinei a carei caracteristica principala este sa caute intotdeauna ceva parfumat si delicat pe care sa se aseze. Cand o albina se afla intr-o camare plina cu mizerie dar in care se gaseste si ceva dulce intr-un colt, ea va ignora mizeria si se va aseza pe acel lucru dulce. Acum, daca am intreba albina sa ne arate unde se afla gunoiul, ne va raspunde: "Nu stiu. Va pot spune numai puteti intalni florile, dulciurile, mierea si zaharul; cunoaste numai lucrurile bune in viata si ignora raul”. Aceasta este cea de-a doua categorie de oameni care au gandire pozitiva. Ei intotdeauna incearca sa acopere raul pentru a-i proteja pe semenii lor. Din contra, oamenii din prima categorie incearca sa prezinte raul si sa-l aduca la suprafata. Cand cineva vine la mine si incepe sa-i acuze pe altii, punandu-ma intr-o situatie dificila, le dau acest exemplu. Apoi, le spun sa se decida carei categorii doresc sa apartina, pentru a gasi oameni de acelasi fel cu care sa comunice”. |
Cu cat te astepti mai mult de la un om, cu atat te intristezi (sau judeci) mai tare caderile lui ! Astfel, calugarii, preotii, teologii si crestinii nu au voie sa faca nimic din cele pe care le face lumea, caci "judecata" lor va fi cu mult mai mare decat a celorlalti. Dumnezeu la fel se raporteaza... sa vedem "dreptatea" Fratelui celui Mare care, stand acasa, cade grozav.
Cel mai bine este insa sa intelegem caderile altora prin lupta noastra (adesea lipsita de izbanda) cu vreo patima personala. Abia atunci vom putea privi cu aceeasi ingaduinta pe toti cei cazuti, fie ei preoti sau necrestini. |
Preotii din pacate sunt judecati si in cele mai multe cazuri de proprii enoriasi ortodocsi.
Mireanul de rand nu a invatat ca un preot care greseste singur acolo in osteneala rugaciunii dupa apus poate fi iertat, mireanul insa pentru judecata lui cu greu ajunge sa fie iertat. E adevarat ca sunt si preoti care gresesc, dar NU trebuie extinsa greseala lor peste intreaga biserica. |
Am inteles cum sta treaba cu preotii, sunt oameni, nu pot fi perfecti, au slabiciuni etc. Dar ierarhii? Sunt calugari, au depus vot de saracie si traiesc in lux, trebuie sa poarte de grija de parohii dar nu le viziteaza fara sa perceapa bani (cand s-a sfintit biserica la mine la tara oamenii au trebuit sa contribuie si pentru onorariul episcopului-nu va zic suma ca sa nu produc sminteala. Eu nu am vrut sa dau dar am inteles ca suma a fost acoperita). Nu mai vorbesc de scandalurile in care se implica sau ei le provoaca, de masinile scumpe in care circula de faptul ca fac multe tampenii si sunt considerati infailibili, de resedintele, calatoriile pe care le fac etc.Sau deja unii nu mai sunt in deplinatea functiilor si nu renunta la scaun. Ei nu pot fi judecati?
|
Citat:
Dar, si noi, cei pastoriti, gresim atunci cand caderile pastorilor nasc in noi revolta, ura, dispret, judecata, slabire sau pierdere a credintei. Nu trebuie sa lasam ca o cadere sa provoace o alta cadere, pe a noastra. Sunt sigur ca exista crestini care primesc caderile clericilor cu inima smerita, cu nejudecare, cu rugaciune, cu lacrimi, cu post, pentru acestia, pentru ei insisi, si, in defintiv, pentru Hristos. Daca suntem atat de "drepti" incat unii preoti si ierarhi au ajuns mai prejos de noi, de ce sa nu ne zidim noi duhovniceste prin caderile lor? Insa noua ne este mai la indemana barfa, decat rugaciunea. Ne este mai usor sa aratam cu degetul decat sa trecem sub tacere. |
Ai dreptate si e corect felul in care ai pus problema! Dar faptul ca ierarhii care ar trebui sa fie cel mai bun exemplu de viata duhovniceasca, de smerenie, credinta ies in evidenta prin lux, distanta, privire de sus a tuturor deja e prea mult. Eu ii inteleg pe preoti, sunt de acord cu multe si le tolerez multe pentru ca sunt in primul rand oameni, dar un ierarh cu calugaria in spate, cu doctorate date, lider spiritual etc ma face sa fiu foarte critic. Nu trebuie sa fii inplicat in administratia Bisericii ca sa iti dai seama de faptul ca ei sar calul cel mai tare, ca sunt asemeni politicienilor nostri. Poate vi se pare ca generalizez dar in afara de episcopul de Harghita si Covasna nu am auzit de bine despre nimeni altcineva!
|
"Cine dintre voi este fara de pacat, sa arunce cel dintai cu piatra" I.8,7, a zis Mantuitorul. Suntem ingaduitori cu noi,ca si cum noua ne este permis orice, dar facem un rechizitoriu aspru vietilor semenilor nostrii,stiind bine ca dupa Sf. Scriptura omul nu trebuie sa treaca dincolo de el.
|
Privind din punct de vedere duhovnicesc, nu este de mirare că apar și căderi.
Cu cât gradul ierarhic este mai mare, cu atât războiul nevăzut, cu forțele întunericului, este mai aprig. |
Citat:
|
Citat:
Chiar daca vedem ca a gresit ,sa pastram pentru noi greseala lui ,sa nu mai trambitam la altii ,nici macar la cei apropiati nu ar trebui sa spunem. |
Citat:
|
Citat:
Imi povestea cineva de un preot dintr-un sat de munte. Mai venea la noi la biserica la sf.Maslu ,un preot foarte ravnitor. Mi-a povestit de oamenii din acel sat ,unde este el preot ,cum au ajutat cu totii la renovarea bisericii ,au dat pe rand mancare la muncitori ,au contribuit cu bani etc. Daca noi suntem iubitori de bani si preotul este asemenea noua. Nu este bine sa povestim la altii pentru a nu sminti oamenii si a nu-i indeparta de biserica. Sa le gasim scuze si sa ne para rau pt.preot. Eu stiu pe cineva ,o credincioasa ,care i-a spus preotului la spovedanie un neajuns al lui ,l-a atentionat. |
Omul este tentat să judece MEREU...Nu importă că e cleric ori simplu individ...Cred că trebuie să renunțăm in general la judecată...doar astfel vom putea progresa real la nivel spiritual!
|
Citat:
multa iubire |
Citat:
Foarte adevarat dar cine Il urca la acel grad erarhic Dumnezeu????? daca da atunci acel Ierarh nu va cadea pentru ca este sprijinit de Dumnezeu. Iar daca sub o alta forma se ridica atunci nui de mirare ca cade. Inaltarea In grade este de multe feluri . 1 vointa omului si cu or ce pret sa fie aclamat de semeni lui care se cheama MINDRIE. 2 Meritul Duhovnicesc care nu vine din mIndrie ce vine prin smerenie si umilinta ,si care Il da Dumnezeusi se vede ca este Indelung rabdator si iubitor si ajutator doctor al sufletului si tata al orfanilor si ajutator vaduvelor. 3 nu cere ,si nu vrea sa fie cunoscute faptele lui de lume ,si cInd face ceva nu trImbiteaza sal cunoasca lumea. oare dupa ce averi adunam aici si dupa ce fala avem In fata oamenilor vom avea parte si de Imparatia lui Dumnezeu, vai vai cum nu ascultam de Hristos care nea aratat atIt de mare pilda de urmat. Daca deschizi gura si spui unui frate al tau Intru HRISTOS cu dure In suflet nu mIndrie sau cu falsitate ca nu este bun drumul carel urmeaza ( bautura curvia iubirea de stapInire si altele , atunci repede se gaseste cineva sa spuna de ce judeci cine esti tu??? Nimeni nimeni dar oare nu este mai mare pacatul sa vezi pe unul cazut si sa nul ajuti cu inima curata si smerita sa se Intoarca din calea lui, nu spune si Biblia ca Dumnezeu ne poate vorbi noua unora prin gura altora . iertatima dar nu cred ca trebuie sa trecem pe alaturi de cel cazut ca si cum spune si pilda MINTUITORULUI cu cel cazut Intre tIlhari . S L A V I Tsa fie D O M N U L In veacul veacului amin Sa nu va luati dupa mine sarmanul si mult pacatosul faceti ceia ce va Indeamna sufletele voastre ca este mai de folos voua frati mei amin amin amin |
Maruntul mereu cauta sa judece ceea ce nu poate egala, uitand ce lut este si ca daca EL vrea devine pamant intr-o unica secunda....Iar tanarul ades este prea matur sa se risipeasca in rautatea plina de" iubire" a unor aparenti drept credinciosi.....creatori de..perle...ieftine si triste...
|
pe se
Deci.....nu e indicat sa judecam pacatele nimanui, cata vreme noi insine suntem pacatosi....Asa ca....ramaneti tineri in suflet dar maturi in gandire!
|
Citat:
Sa ma ierti fratia ta si toti cei de pe acest minunat Forum . Eu nebun si netrebnic si ne Intelept plin de pacate mai mult ca nisipul mari,Nu pot Intelege cum au ajuns sfinti sa fie sfinti daca nu sau impotrivit unor eresuri si unor invataturi gresite si unor fapte facute de uni din acele vremuri in care ei au vetuit pe pamInt, au tacut au Inchis ochi la ele asa cum spunem si Invatam noi din spusele si Invataurile ce le primim ???? Intreb daca da atunci eu Intreb cum sa facut ca faptele lor sau scris si ramIn ca fapte si demn de urmat pIna In zilele noastre . Sf Ap. Andrei cel Inti chemat sa luptat cu invataturile eretice si cu mentalitatile vremurilor in care a trait si nea adus si pe noi la crestinim si la adevarul lui Hristos , sunt multi Sfinti care au luptat cu multe si nu au tacut la ce se facea de catre mai mari vremurilor si cred ca de aceasta au si fost martirizati ca au luptat ca sa nu se destrame Bisrica Lui Hristos . Iertatima Iertatima si va rugati si pentru mine fratilor si pentru toti frati nostri Intru Hristos Ortodoxi amin amin amin Slavit sa fie Domnul amin amin amin |
Citat:
pe cine intrebi ? pe mine ? sau pe cea careia i-am scris ? .... nu de alta dar daca e pe mine , atunci poti sa imi aduci vreo proba unde am spus eu impotriva a ce spui tu ? hmmmm ... sa imi fie cu iertare , ( m-am molipsit ) :10: ca am pus aceste intrebari ca nu inteleg .... din nou iertare .. cred ca m-am timpit ca nu stiu de ce imi ceri iertare , ma ajuti ? :10: multa iubire |
“Orice DUHOVNIC – indiferent de bogăția, sărăcia, cultura mai puțină sau sărăcia morală – este reprezentantul lui Dumnezeu, trimisul lui Dumnezeu și credincioșii n-au nici un motiv de a-l ocoli. Darul acesta, al preoției, e darul lui Dumnezeu și e în funcție de Dumnezeu (atârnă de Dumnezeu), el nu e în atărnare de omul pe care-L reprezintă pe Dumnezeu. Nu de la tine se cer calitățile preotului; de la tine se cere căința din inimă și voința de te îndrepta.
Sunteți nemulțumiți de preoți? Dar voi, oare, ce-ați făcut pentru preoți, ca să fiți mai mulțumiți? Ceruta-ți de la Dumnezeu un copil măcar, pe care să-l închinați slujirii lui Dumnezeu? Credeți că vina o poartă numai ei, preoții? Ei sunt fiii voștri! Cum i-ați născut, așa-i aveți. Ce le găsiți vină numai lor? Vă tebuie preoți mai buni? Nașteți-i!! Iată, vă spun că tot poporul este răspunzător ca nu are slujitori mai străvezii spre Dumnezeu, mai ai Împărăției lui Dumnezeu! Poporul iși are în toate privințele povățuitorii pe care îi merită." |
Ora este GMT +3. Ora este acum 16:17:02. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.