Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Nevoie de ajutor urgent (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12039)

Mtcrysty17 29.01.2011 20:12:17

Nevoie de ajutor urgent

Vreau sa apelez la userii mai experimentati si mai imbunatatiti in privinta rugaciunii. am o prietena buna, care de o perioada a cunoscut un baiat. ei inca nu sunt impreuna, dar ei ii place de el. problema este ca el este una dintre cele mai rele persoane posibile, a vazut si ea, au avertizat-o toti prietenii. el are o iubita, dar isi bate joc de toate. vroiam sa stiu ce acatiste sa citesc ca sa vada ea cu adevarat de ce e el in stare. m-am rugat la maicuta noastra si ea a hotarat sa nu-l mai caute, dar el o cauta mereu. vreau sa precizez ca el a mai incercat sa violeze o fata de 13 ani, dar ei i-a fost frica sa depuna plangere pt ca a amenintat-o. va rog spuneti-mi la ce sfant sa ma rog. Stiu ca o sa primesc ajutor, exista ingeri pe forum. Doamne ajuta.

camy_d 29.01.2011 20:15:25

Citat:

În prealabil postat de Mtcrysty17 (Post 329747)
Vreau sa apelez la userii mai experimentati si mai imbunatatiti in privinta rugaciunii. am o prietena buna, care de o perioada a cunoscut un baiat. ei inca nu sunt impreuna, dar ei ii place de el. problema este ca el este una dintre cele mai rele persoane posibile, a vazut si ea, au avertizat-o toti prietenii. el are o iubita, dar isi bate joc de toate. vroiam sa stiu ce acatiste sa citesc ca sa vada ea cu adevarat de ce e el in stare. m-am rugat la maicuta noastra si ea a hotarat sa nu-l mai caute, dar el o cauta mereu. vreau sa precizez ca el a mai incercat sa violeze o fata de 13 ani, dar ei i-a fost frica sa depuna plangere pt ca a amenintat-o. va rog spuneti-mi la ce sfant sa ma rog. Stiu ca o sa primesc ajutor, exista ingeri pe forum. Doamne ajuta.

Orice sfânt te poate ajuta. Îți sugerezi să te rogi la Sf. Neculai, care a scăpat două fete de la păcatul prostituției (sau ceva asemănător, s-ar putea să nu fie chiar prostituție).

gabriela8 29.01.2011 20:16:06

Maica Domnului, Acatistul Sfantului Duh, Acatistul Mantuitorului... Eu cred ca trebuie sa ceri cu credinta si Dumnezeu te ajuta prin intermediul oricarui sfant te-ai adresa!

Pippo_ 29.01.2011 20:17:02

Citat:

vreau sa precizez ca el a mai incercat sa violeze o fata de 13 ani, dar ei i-a fost frica sa depuna plangere pt ca a amenintat-o. va rog spuneti-mi la ce sfant sa ma rog.

Eu m-as ruga la un sfant al inchisorilor :)

gabriel 30 29.01.2011 20:29:08

Citat:

Daca ii place de el,sa fie sanatoasa. Stii cum se zice...casa de piatra.

Raoul 29.01.2011 20:34:04

Citat:

În prealabil postat de gabriel 30 (Post 329765)
Daca ii place de el,sa fie sanatoasa. Stii cum se zice...casa de piatra.

Din pacate asa este. Nu zic ca respectivul procedeaza ok,e un derbedeu,dar de cele mai multe ori fetele sunt devina ca se indragostesc de tot felul de specimene. Niciuna nu se invata minte pana nu ramane cu buza umflata.

Ajutorul il putem cere de la oricine,nu cred ca exista o "reteta" standard. Ne rugam lui Iisus sa o miluiasca,sa o fereasca de tot ce e rau,Maicii Domnului si Sfintilor ca sa mijloceasca... dar nu intotdeauna e suficient,sau nu asta e totul. Daca nu depune si ea un mic efort,cam greu sa scape basma curata.

EDIT: eu din pacate cunosc foarte multe astfel de cazuri si fete care au ramas marcate pe toata viata. Sunt mai tanar si vad mai bine unele lucruri,traiesc in acest "mediu",am si eu astfel de prieteni etc. Asta e cruda realitate,de asta ne bucuram in democratie. Uneori mi se rupe sufletul... dar daca atat ne duce mintea!

o nestiutoare_ 29.01.2011 20:42:22

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 329775)

EDIT: eu din pacate cunosc foarte multe astfel de cazuri si fete care au ramas marcate pe toata viata. Sunt mai tanar si vad mai bine unele lucruri,traiesc in acest "mediu",am si eu astfel de prieteni etc. Asta e cruda realitate,de asta ne bucuram in democratie. Uneori mi se rupe sufletul... dar daca atat ne duce mintea!

:|...ai dreptate.

camy_d 29.01.2011 20:45:25

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 329775)
Din pacate asa este. Nu zic ca respectivul procedeaza ok,e un derbedeu,dar de cele mai multe ori fetele sunt devina ca se indragostesc de tot felul de specimene. Niciuna nu se invata minte pana nu ramane cu buza umflata.

Ajutorul il putem cere de la oricine,nu cred ca exista o "reteta" standard. Ne rugam lui Iisus sa o miluiasca,sa o fereasca de tot ce e rau,Maicii Domnului si Sfintilor ca sa mijloceasca... dar nu intotdeauna e suficient,sau nu asta e totul. Daca nu depune si ea un mic efort,cam greu sa scape basma curata.

Tristul adevăr.

Mtcrysty17 30.01.2011 12:51:45

Va multumesc mult pentru raspunsuri. tin foarte mult la ea, as face aproape orice, numai sa nu aiba de suferit. astept si alte propuneri de sfinti la care sa ma rog, doar sa aiba Dumnezeu grija de ea. Doamne ajuta.

gabriel 30 30.01.2011 13:00:17

Citat:

În prealabil postat de Mtcrysty17 (Post 329970)
Va multumesc mult pentru raspunsuri. tin foarte mult la ea, as face aproape orice, numai sa nu aiba de suferit. astept si alte propuneri de sfinti la care sa ma rog, doar sa aiba Dumnezeu grija de ea. Doamne ajuta.

daca ea vrea sa sufere,sau daca e gata sa riste asta,ne putem ruga toturor sfintilor,pentru ca decizia tot a ei este. Nu uita: satana nu obliga,doar ispiteste. Si alegerile (deciziile...) finale le luam noi si numai noi. Pentru care tot noi o sa si raspundem.

Mihnea Dragomir 30.01.2011 13:08:04

Poate o ajută Sf Agnes, o frumoasă adolescentă care a promis că va fi mireasa lui Cristos, dar pe care un tânăr puternic și concupiscent o dorea pentru plăcerea lui:
http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=106

Pe mulți și pe multe le-a ajutat și Sf Ecaterina din Alexandria:
http://en.wikipedia.org/wiki/Catherine_of_Alexandria

dobrin7m 30.01.2011 13:26:38

Citat:

În prealabil postat de Mtcrysty17 (Post 329970)

Rugaciunea din suflet cu iubire si smerenie. Si un simplu Doamne milueste pe... lucreaza daca e facut cu umilinta si smerenie catre Bunul Dumnezeu. Dar fara rugaciunile fetei cam greu. Indeamn-o sa se roage si ea mult si vei vedea ca i se lumineaza mintea. Neaparat sa se roage si ea. Sa spuna Tatal nostru si Doamne milueste ca nu toate se fac dintr-o data. Se cere timp. Ca daca o pui sa faca acatiste cu numar se sperie si renunta. Nadejde sincera la Dumnezeu si toate se deslusesc. Dumnezeu si Maica Domnului sa ajute tie si prieteni tale.

gabriel 30 30.01.2011 13:43:55

Citat:

Pe bune daca eu mai inteleg ceva!!! Nu vad ROSTUL acestui topic...Iara ma repet: pai din cate ai spus tu aici rezulta ca ei II PLACE !!!!!!!!! de el si vrea sa fie impreuna cu EL,nu???? Da. E cumva sechestrata???..tinuta impotriva vointei ei sa stea cu el ??? Nu!!!! E DE BUNAVOIE!!!!! Pai si atunci,nu inteleg ce vrei tu. Vrei sa ii desparti sa ce ??? Daca asa au hotarat EI de comun acord,nu stiu de ce te bagi tu in treaba lor. Cu ce drept ???

simona 30.01.2011 14:40:01

spera si nu dejnadajdui

Citat:

Buna ziua, eu am avut o problema in trecut cu fiul meu si am fost sfatuita sa ma rog SFANTULUI IOAN RUSUL.Timp de 40 de zile am citit acatistul sfantului iar in urmatoarele zile copilul meu sa intors acasa.Va sfatuiesc sa citit Viata acatistul si Paraclistul Sfantului Ioan Rusul, sfantul impreuna cu MAICUTA DOMNULUI va vor ajuta,DOAMNE-AJUTA!

simona 30.01.2011 14:47:16

Citat:

În prealabil postat de gabriel 30 (Post 329991)
Pe bune daca eu mai inteleg ceva!!! Nu vad ROSTUL acestui topic...Iara ma repet: pai din cate ai spus tu aici rezulta ca ei II PLACE !!!!!!!!! de el si vrea sa fie impreuna cu EL,nu???? Da. E cumva sechestrata???..tinuta impotriva vointei ei sa stea cu el ??? Nu!!!! E DE BUNAVOIE!!!!! Pai si atunci,nu inteleg ce vrei tu. Vrei sa ii desparti sa ce ??? Daca asa au hotarat EI de comun acord,nu stiu de ce te bagi tu in treaba lor. Cu ce drept ???

De multe ori este nevoie de ajutorul celor din jur pentru a deschide ochii,fiul meu a trecut prin asa ceva. a lasat tot in urma , servici , familie,prieteni pentru a sta cu cea care credea ca il iubeste dar dupa mult timp cu ajutorul sfintilor si-a dat seama de greseala.Iar prietenul ei nu face nimic rau, doar vrea sa se roage pentru luminarea mintii.DOAMNE-AJUTA!

simona 30.01.2011 14:49:48

[quote=simona;330024]Buna ziua, eu am avut o problema in trecut cu fiul meu si am fost sfatuita sa ma rog SFANTULUI IOAN RUSUL.Timp de 40 de zile am citit acatistul sfantului iar in urmatoarele zile copilul meu sa intors acasa.Va sfatuiesc sa citit Viata acatistul si Paraclistul Sfantului Ioan Rusul, sfantul impreuna cu MAICUTA DOMNULUI va vor ajuta.Va puteti ruga si SFANTULUI CIPRIAN, DOAMNE-AJUTA!

simona 30.01.2011 14:51:57

spera si nu dejnadajdui

[quote=simona;330030][quote=simona;330024]Buna ziua, eu am avut o problema in trecut cu fiul meu si am fost sfatuita sa ma rog SFANTULUI IOAN RUSUL.Timp de 40 de zile am citit acatistul sfantului iar in urmatoarele zile copilul meu sa intors acasa.Va sfatuiesc sa citit Viata acatistul si Paraclistul Sfantului Ioan Rusul, sfantul impreuna cu MAICUTA DOMNULUI va vor ajuta.Va puteti ruga si SFANTULUI CIPRIAN, DOAMNE-AJUTA!

Langu 30.01.2011 15:01:22

Citat:

Roaga-te la sfantul prostiei,poate pleaca si va vine mintea la cap.Am trecut deja pragul varstei care separa tineretea de batranete(trupeasca vorbind) insa nu inteleg de ce marea majoritate va lasati supuse "smecherilor" in loc sa apreciati un om cu buna masura.De moment raman la cele afirmate de marele Eminescu.Orice rugaciune ai face,in final se aplica proverbul "Cine da cu capul de pragul de sus, il vede pe cel de jos",deci las-o sa dea cu capul.Faptul ca el n-o lasa,este pt.ca,noi "barbatii" avem muschi,suntem tari si duri si trebuie sa demonstam neaparat asta.

Miha-anca 30.01.2011 15:16:27

Intrebarea este, ce varsta are fata? Daca e minora, e bine ca are cineva grija de ea.
Nu credeti ca relatiile intime ar trebui sa incepa DUPA cununia la biserica? Oare ne-am salbaticit chiar intr-atata, incat am inceput sa-i imitam pe caini: oriunde, oricand si cu oricine?!?
Il felicit pe initiatorul acestui topic, ca nu este indiferent fata de aproapele lui.
Poti citi Acatistul Sf. Nicolae, Mare Facator de Minuni.

Langu 30.01.2011 15:38:17

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 330044)
Intrebarea este, ce varsta are fata? Daca e minora, e bine ca are cineva grija de ea.
Nu credeti ca relatiile intime ar trebui sa incepa DUPA cununia la biserica? Oare ne-am salbaticit chiar intr-atata, incat am inceput sa-i imitam pe caini: oriunde, oricand si cu oricine?!?
Il felicit pe initiatorul acestui topic, ca nu este indiferent fata de aproapele lui.

Mare dreptate ai,rebuie sa fii o persoana fericita,inca mai traiesti in prima jumatate a secolului trecut.Azi,cu un pahar de vin,o tigara cu componentele necesare,si multe alte alea cum ar zice mama,cununia e facuta.

o nestiutoare_ 30.01.2011 15:39:58

Citat:

În prealabil postat de Langu (Post 330059)
Mare dreptate ai,rebuie sa fii o persoana fericita,inca mai traiesti in prima jumatate a secolului trecut.Azi,cu un pahar de vin,o tigara cu componentele necesare,si multe alte alea cum ar zice mama,cununia e facuta.

Sunteti atat de pesimist in ceea ce priveste actuala casatorie??
Mai sunt si oameni care se unesc placut in fata lui Dumnezeu si duc o viata crestineasca:)...

Langu 30.01.2011 15:47:19

Citat:

În prealabil postat de o nestiutoare_ (Post 330061)
Sunteti atat de pesimist in ceea ce priveste actuala casatorie??
Mai sunt si oameni care se unesc placut in fata lui Dumnezeu si duc o viata crestineasca:)...

Ai dreptate,exceptia confirma regula.Sa nu crezi ca sunt rupt de realitate,si ,te rog,pe viitor adreseaza-te la pers.a doua singular,prea sunt multi "domni" iar eu nu vreau sa fac parte dintre ei,raman un taran simplu.

o nestiutoare_ 30.01.2011 15:53:51

Citat:

În prealabil postat de Langu (Post 330071)
Ai dreptate,exceptia confirma regula.Sa nu crezi ca sunt rupt de realitate,si ,te rog,pe viitor adreseaza-te la pers.a doua singular,prea sunt multi "domni" iar eu nu vreau sa fac parte dintre ei,raman un taran simplu.

Eu cred ca si in trecut erau casatorii de acestea(mai putin crestinesti...) ;cu toate ca vremurile se schimba,omul ramane stapanit de aceleasi patimi.
N-am sa folosesc persoana a 2-a singular,fiindca eu sunt mai mica...suntem in virtual,dar tot ma adresez...cat de cat adecvat;).

Langu 30.01.2011 16:34:12

Citat:

În prealabil postat de o nestiutoare_ (Post 330078)
Eu cred ca si in trecut erau casatorii de acestea(mai putin crestinesti...) ;cu toate ca vremurile se schimba,omul ramane stapanit de aceleasi patimi.
N-am sa folosesc persoana a 2-a singular,fiindca eu sunt mai mica...suntem in virtual,dar tot ma adresez...cat de cat adecvat;).

Nu varsta conteaza,daca ai sti cati oamani "mari" sunt foarte mici si cati oameni "mici",neansemnati, sunt atat de mari...Ai dreptate,patimile raman aceleasi doar infatisarea si-o schimba.Insa inainte oamenii respectau niste norme morale,dupa anii 80 respectarea lor era ceva ciudat,nelalocul lui,iar astazi doar cei cu o buna educatie si un caracter puternic mai respecta acestea.

o nestiutoare_ 30.01.2011 16:42:20

Citat:

În prealabil postat de Langu (Post 330107)
Nu varsta conteaza,daca ai sti cati oamani "mari" sunt foarte mici si cati oameni "mici",neansemnati, sunt atat de mari...Ai dreptate,patimile raman aceleasi doar infatisarea si-o schimba.Insa inainte oamenii respectau niste norme morale,dupa anii 80 respectarea lor era ceva ciudat,nelalocul lui,iar astazi doar cei cu o buna educatie si un caracter puternic mai respecta acestea.

Fiecare cu ce-i da Dumnezeu...

Mtcrysty17 30.01.2011 16:56:34

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 330044)

Abia a implinit 16 ani.

o nestiutoare_ 30.01.2011 16:58:22

Citat:

În prealabil postat de Mtcrysty17 (Post 330141)
are 15 ani.

Periculoasa varsta...
Sa o pazeasca Dumnezeu!Amin.

Raoul 31.01.2011 00:05:37

Cate nu cunosc si eu care s-au "nenorocit" de la varsta asta... Unele nu au nimic in cap :2: Pacat,si eu eu am avut prietene bune...

deja-vu 08.02.2011 11:15:42

Dragostea si prietenia intre un baiat si o fata

Nu stiu in ce masura sunt binevenit in aceasta discutie, dar asa cum am gasit sfat si luminare pe forum - tocmai urmaream remarcile fizicianului Virgiliu Gheorghe despre razboiul psihic la care sunt supusi romanii (http://video.yahoo.com/watch/5575607/14640806), incerc sa ma revansez ajutand si eu cu un sfat, daca va fi de folos cuiva. Nu sunt imbunatatit in privinta rugaciunii dar, ca multi altii, am intalnit rugaciunea imbunatatita: este rugaciunea omului deznadajduit. Eu personal nu cunosc o treapta mai inalta ca aceasta.

Urmarind cuvintele pustnicului Proclu (http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=4622) inclin sa zic ca disperarea e starea esentiala din care incepem adevarata rugaciune; intr-adevar, nu putem sa ne rugam fara dragoste si umilinta adanca, fara incredintarea deplina a noastra in voia Domnului: "Faca-se voia Ta!". Teoretic stim toti lucrurile astea, practic ne multumim cu jumatati de masura - iar apoi ne miram ca rugaciunea e imprastiata si nu rodeste nici in minte, nici in inima. Evident, rugaciunea asta nu urca prea sus, adica nici macar precum fumul din soba, pana la cosul casei - darmite pana la ceruri!

In privinta rugaciunii pt. prietena ta: am sa-ti raspund cu sfatul Pr.Iustin de la Petru Voda, din vremea cand se putea vorbi pe indelete cu dansul. Nu-mi amintesc exact cate detalii preliminare i-am dat la intrebarile respective, dar mi-a raspuns de parca stia totul dinainte, in amanunt; in plus, raspunsurile sfintiei sale s-au adeverit a fi desavarsite sau cumva premonitorii (de exemplu cea privind viitorul meu duhovnic). Iata cuvantul dansului (sa fiu iertat daca-l citez mai aproximativ):

Dumnezeu ne-a daruit, din momentul cand ne-a creat, libertate - adica noi avem dreptul sa facem voia Lui, dar si sa mergem impotriva Lui (sa pacatuim). Aceeasi libertate i-a fost acordata chiar si Satanei, si nu i-a fost anulata in ciuda tuturor relelor facute. Evident, libertatea unuia poate intra in conflict cu libertatea altuia, de aceea Dumnezeu ingradeste libertatea diavolului si a oamenilor incat sa nu aduca atingere libertatii de alegere a celor din jur. Aceasta libertate a omului e respectata cu sfintenie, ceea ce primim in viata e rezultatul propriilor noastre alegeri si al vointei proprii. Rugaciunea pentru aproapele nostru trebuie sa respecte si ea acest principiu, in caz contrar nu este ascultata de Dumnezeu: putem cere sa fie ajutat, aparat, intarit, indrumat fratele nostru, dar nu putem cere in rugaciune ceva contrar vointei lui, adica sa faca ce am vrea noi. Daca Insusi Dumnezeu nu-l obliga pe om sa faca voia Lui, cum am putea noi cere sa-l constranga sa faca ce dorim noi, pacatosii? Mai mult decat atat, deseori cerem ceea ce nu se cuvine, sau cerem in mod egoist - in functie de dorintele noastre si nu de cele ale persoanei pt. care ne rugam! In dragoste, nu avem voie sa incalcam cu nimic libertatea de alegere a celuilalt: nici sa ne rugam sa ne iubeasca, nici sa cerem sa ne casatorim, nici altele (nota: cu astea se ocupa atatea vrajitoare, practicante ale "magiei albe", legatoare si dezlegatoare de cununii sau destine, etc - la care apeleaza toti cei ce dispretuiesc libertatea aproapelui). Mai zicea Pr.Iustin ca pana si rugaciunile la adresa unui pacatos care dorim sa se indrepte nu sunt ascultate de Dumnezeu daca acel om cu propria vointa si osardie se pune impotriva legilor dumnezeiesti sau a Bisericii; indeosebi pentru cei invechiti in patimi, nici nu mai are rost sa ne rugam - pentru ca voia lor e cu totul scufundata in pofte si legata de diavol.

Sf.Apostol Ioan opreste rugaciunea pt. asemenea oameni: "Daca vede cineva pe fratele sau pacatuind - pacat nu de moarte - sa se roage, si Dumnezeu va da viata acelui frate, anume celor ce nu pacatuiesc de moarte. Este si pacat de moarte; nu zic sa se roage pentru acela." (I Ioan, 5, 16) Pacat de moarte e probabil numit pacatul impotriva Duhului Sfant, care nu se va ierta in veac (din cate stiu, acesta e pacatul de a sta impotriva adevarului vadit si invederat, a alege cu buna stiinta si nesilit minciuna, a tagadui tainele si harul Bisericii ortodoxe unde se manifesta Duhul Sfant, a huli Preasfanta Fecioara, peste care Duhul Sfant s-a pogorat). Insusi Hristos s-a rugat doar pentru soldatii romani care-L rastigneau din nestiinta si obligatie, nu si pentru fariseii sau arhiereii care s-au hotarat sa-L ucida TOCMAI pentru ca era Fiul lui Dumnezeu. Nu stim daca s-a rugat pt. Iuda, insa acela fiind cu totul vandut diavolului, rugaciunea nu avea cum sa rodeasca. Apropos, spunea un parinte imbunatatit ca dupa varsta de 30 de ani patimile se inradacineaza; deci daca vrem sa facem ceva pt. un om (sau pt. noi insine) trebuie sa ne grabim cat e omul tanar si patimile inca mai pot fi vindecate!

Sa revenim la cazul cu prietena ta. Ti-e clar acum ca nu a spune un anumit acatist sau rugaciune pt. ea conteaza cel mai mult, ci smerenia si dragostea pe care le ai - adica starea ta in momentul rugaciunii! Si evident, mai conteaza si ce anume ceri. In general si mai ales la varsta asta, e f. greu sa pastrezi legatura cu fata in limitele unei "bune prietenii"; mai devreme sau mai tarziu ca in orice situatie cand doi se inteleg si se ajuta, apare ispita, atractia sau chiar gelozia (aveam o vorba: "Lucrul asta pare asa de greu tocmai pentru ca e imposibil"). Deci e dificil sa fii obiectiv si sa judeci la rece in cazul fetei, sa accepti alegerile ei si chiar sa o intelegi, pentru ca totul trece prin filtrul atasamentului si al asteptarilor tale de la ea. In masura in care esti dispus sa accepti ca persoana ta nu face parte din visele, planurile sau viitorul ei, vei putea sa o intelegi si sa o ajuti fara a-i atinge liberul arbitru, inclusiv prin rugaciuni.

Daca insa, cercetandu-te cu sinceritate si rabdare in adancul sufletului, ajungi la concluzia ca esti deja implicat sentimental cu ea, poti merge pe alta cale si anume a iubirii. Nu-ti pot spune ca o vei castiga sau ca-ti va place tot ce vei vedea si vei simti, dar daca ai curajul si crezi in frumusetea Duhului Sfant, nu vei regreta. Singura conditie este sa fii mereu treaz, sa veghezi permanent ca smerenia ta sa nu scada oricate injosiri vei primi, ca dragostea ta sa nu se stirbeasca oricate tradari si dezamagiri vei suferi din partea persoanei iubite. Cat vei indura pe drumul Golgotei, de atata iubire te vei invrednici. E greu lucrul asta, calea dragostei e cea mai inalta si mai grea dintre toate, putini au mers pe ea pana la capat si pot vorbi despre tainele ei: Sf.Apostol Pavel si Sf.Ioan Bogoslovul, cei mai mari apostoli... Oricum, in definitiv despre taine nici nu se poate vorbi, dar vreau sa spun un lucru: cel care nu iubeste e cel care pierde, iar esenta iubirii este jertfa. Hristos a primit cununa de spini (din trandafir), dar aceasta cununa e mai mare decat toate si ea se agoniseste numai cu lacrimi si sange. Marile incercari si ispite sunt un privilegiu, cu varsta ele dispar si odata cu ele si harul, iar ca sa-l castigam din nou trebuie sa cautam altfel de nevointe, mult mai amare...

Sa zicem ca prietena ta se roaga poate acum pentru vrajmasul ei, acel golan, care poate ii va distruge viata (sau poate nu). Dar rugaciunea ei ajunge la cer, pentru ca ea iubeste cu adevarat si nu pune la suflet ca acela ii este dusman, ca o face sa sufere, ca o injoseste. Ai enorm de mult de invatat de la o asemenea prietena, chiar si in domeniul duhovnicesc (sau mai ales acolo). Poti tu oare sa te rogi cu lacrimi pt. un vrajmas? Poate ca da, mai ales daca nu vezi (inca) faptul ca ti-e vrajmas - asa pateste si ea, pt. ca dragostea nu vede raul, ci numai binele. E greu sa o intelegi daca n-ai inima de mama, dar daca vrei sa te apropii de Dumnezeu asta e inima pe care trebuie s-o ai (mai dificil pentru un baiat, recunosc).

Cel mai important lucru: pe masura ispitelor si a incercarilor e si harul. Nimic nu se dobandeste fara jertfa si fara a trece o proba: orice treapta spre cer inseamna o incercare, o lupta, o ispita pe care ai biruit-o. Cu cat ispitele sunt mai mari, rasplata e mai mare! Dar trebuie ascultare de duhovnic si credinta nelimitata in ajutorul bunului Dumnezeu.

Harul se primeste la botez si la Sfanta Impartasanie, dar testarea si incercarile vin la adolescenta, odata cu pasiunile si explozia ego-ului. Atunci e lupta pe viata si pe moarte cu poftele, cu imaginatia si cu slava desarta (mandria, parerea de sine). Cine biruieste, se va invrednici la capatul adolescentei de harurile sau chiar de vederea Duhului Sfant. Caderea noastra din Rai a fost din neascultare, viata asta e un examen in care trebuie sa gasim antidotul si sa trecem proba ascultarii: intai de parinti, apoi de duhovnic, de mai-marii nostri sau de sot. Tinerii care cad in curvie sunt cei care au picat proba ascultarii de parinti. Ulterior, daca nu se indreapta, ei esueaza si in studii, in profesie sau in casatorie si in general nu mai vor sa auda de ascultarea de Biserica sau de orice autoritate. Castitatea e o virtute foarte mare, dar ea e doar rodul ascultarii - iar ascultarea e mai mare chiar decat jertfa! Daca fata asculta de parinti, nu va cadea. Iar daca asculta de duhovnic, cu atat mai bine; mai mult, astea inseamna ca va avea parte de fericire si va fi o sotie ideala.

deja-vu 08.02.2011 11:27:08

A iubi pe cineva inseamna a-i oferi toata libertatea, chiar si pe cea de a gresi

Acum, ce-i de facut daca chiar iubesti o fata si vrei sa ramai cu ea?

Daca iubirea e adevarata, esti in stare sa renunti la orice (mai putin la Dumnezeu, pentru ca El o tine si pe ea in viata!)
Iar cel mai mare sacrificiu e al libertatii tale: adica sa te casatoresti cu ea. E foarte simplu: daca nu esti in stare sa faci alegerea asta o data pentru totdeauna, inseamna ca nu o iubesti cu adevarat. Exista un sfant care a facut aceasta jertfa din dragoste frateasca, fara sa aiba vreo atractie pentru fata indragostita de el si care-l amenintase ca se sinucide daca n-o ia de nevasta (chiar era gata s-o faca). Vazand Dumnezeu jertfa lui, a ingaduit ca fata sa moara pur si simplu de fericire in timpul oficierii casatoriei (inima ei a cedat in acel moment), iar sfantul a putut sa-si respecte legamantul de castitate pana la sfarsitul vietii.

Nu vreau sa intru aici in discutii cabalistice despre faptul ca sufletele vin in perechi, ca asa cum caderea si alungarea din Rai a fost in cuplu, si aici pe pamant avem o lucrare in cuplu, ca mantuirea se face in cuplu, ca apostolii erau trimisi in lume cate doi (ei avand viata ingereasca, de calugari), ca pt. fiecare barbat o fi existand o singura femeie care sa-l iubeasca si sa-l urmeze pana la capat (iar daca ea se afla in prapastia desfranarii, el fie isi va cauta in zadar jumatatea, fie va alege celibatul; altora insa Dumnezeu le daruieste calugaria: ei "aleg sa se faca fameni pentru a dobandi Imparatia Cerurilor" zice Evanghelia), in fine... sunt multe taine... Fiecare simte undeva in inima lui ca ar putea duce crucea dragostei si a jertfei casatoriei cu o anumita persoana - care noua personal sa ni se para odioasa - dar judecatile inimii si ale Lui Dumnezeu sunt de nepatruns!

Inca un lucru: adevarata unire intre doi oameni e posibila numai in Hristos, adica in masura in care cei doi se apropie de Biserica si de cuvantul lui Hristos. Nu conteaza asa-zisele "potriviri de caracter" sau fizicul, ci rezonanta inimilor - si exista o singura frecventa de rezonanta, anume Iisus Hristos.

Puterea rugaciunii este sporita enorm prin post si smerenie. Cea mai puternica rugaciune e a mamei, apoi a celor apropiati. Conteaza enorm ce fel de parinti are fata, ce a invatat din casa ei. Tinerii rataciti sau depravati sunt o batjocura pt. parintii lor, care astfel isi primesc plata neglijarii educatiei copiilor, si mai ales a lipsei preocuparii pentru rugaciunea comuna si legatura cu Biserica, cu duhovnicul. Multi pun materia pe primul plan, banul si confortul temelie a casniciei si rezultatul e un esec lamentabil. A face poftele copiilor si a le exacerba ego-ul echivaleaza cu a face din ei monstri si a-i ucide spiritual; din asemenea familii ies copii de bani gata si viitori infractori, care cred ca totul li se cuvine iar ei nu datoreaza nimic celorlalti sau societatii. E foarte greu de recuperat un asemenea tanar, mai ales dupa ce a ajuns la maturitate.

Posteste lunea, miercurea si vinerea apoi seara pe stomacul gol, citeste Paraclisul, Acatistul Maicii Domnului, respectiv Acatistul Domnului Iisus Hristos (cu toate rugaciunile incepatoare). Roaga-te la sfarsit ca Dumnezeu s-o apere pe fata de ispita, de diavolul curviei si sa-i descopere caile Lui. Restul e treaba ei, daca sunteti prieteni inseamna ca nu-i impotriva Bisericii si atunci va putea sa faca si ea ceva similar, sau macar sa se spovedeasca des si sa se impartaseasca pentru a rezista ispitelor. Sa asculte de duhovnic (daca nu are inca, e si vina ta... trebuia sa o indrumi, sa mergi cu ea la biserica, macar de Sarbatori). Daca va rabda pana la capat, staruind in rugaciuni, nu numai ca va avea o casatorie fericita, dar il va scapa pe respectivul din calea pierzaniei pe care se afla (desi diavolul curviei, care il stapaneste, e dintre cei mai abjecti si lasa cele mai urate cicatrici pe sufletul omului)

Vrei sa primesti o lectie de smerenie si de iubire echivalenta cu ani si ani de manastire? Mergi cateva luni, in fiecare dimineata, cu o floare in mana la usa fetei care il iubeste pe un golan. O sa ai probabil de primit pe langa remarcile vecinilor, ale parintilor sau chiar ale fetei, si cate o injuratura si un pumn de la respectivul iubit. Daca vei intoarce si obrazul celalalt, fara sa raspunzi cu aceeasi moneda, ci dimpotriva, multumindu-i ca te-a smerit, chiar oferindu-i si lui o floare sa o aduca dimineata la usa fetei, cu siguranta ii vei castiga pe amandoi, ba mai mult - pe insusi Duhul Sfant alaturi de tine. Doar sa fii in stare ca la sfarsit sa le urezi din tot sufletul si fara cel mai mic resentiment: "Casa de Piatra!", iar tu sa-ti vezi de drumul tau spre mantuire.

P.S. Ai rezolvat ceva cu drumul la Pr.Adrian? L-am vazut asta iarna, dar m-am cutremurat in ce situatie a ajuns... Si ma tem ca totul e urmarea a doua vorbe necugetate (la adresa unui parinte sfintit si a unui ierarh) Inca o data ma inclin in fata Pr.Arsenie de la Techirghiol, care m-a avertizat cu severitate: "Pentru fiecare cuvant aruncat fara grija vom da socoteala la Judecata!"
Daca tii la Pr.Adrian, roaga-te pentru mantuirea lui si a Pr.Macarie, sa nu-i lase Dumnezeu in suferinta cumplita prin care trec.

Mtcrysty17 08.02.2011 22:03:37

Atata intelepciune in acest post, deja-vu. esti inger sau om? nu am reusit sa ajung la parinte pentru ca se simtea rau si m-am gandit ca nu are rost sa-l acaparez cu problemele mele. multumesc mult pentru postare, m-a edificat, inteleg totul, o sa respect tot ce ai scris. Doamne ajuta.

Melissa 08.02.2011 23:20:02

Citat:

În prealabil postat de deja-vu (Post 334707)

Nu vreau sa intru aici in discutii cabalistice despre faptul ca sufletele vin in perechi, ca asa cum caderea si alungarea din Rai a fost in cuplu, si aici pe pamant avem o lucrare in cuplu, ca mantuirea se face in cuplu, ca apostolii erau trimisi in lume cate doi

Citat:

Puterea rugaciunii este sporita enorm prin post si smerenie.
Posteste lunea, miercurea si vinerea apoi seara pe stomacul gol, citeste Paraclisul, Acatistul Maicii Domnului, respectiv Acatistul Domnului Iisus Hristos (cu toate rugaciunile incepatoare).

Aceste doua CHESTIUNI, NU se POTRIVESC deloc...Adica discutiile cabalistice cu discutiile despre post/smerenie/acatiste/paraclis...Ce-i cu varza asta????:mad:
Citat:

Vrei sa primesti o lectie de smerenie si de iubire echivalenta cu ani si ani de manastire? Mergi cateva luni, in fiecare dimineata, cu o floare in mana la usa fetei care il iubeste pe un golan. O sa ai probabil de primit pe langa remarcile vecinilor, ale parintilor sau chiar ale fetei, si cate o injuratura si un pumn de la respectivul iubit. Daca vei intoarce si obrazul celalalt, fara sa raspunzi cu aceeasi moneda, ci dimpotriva, multumindu-i ca te-a smerit, chiar oferindu-i si lui o floare sa o aduca dimineata la usa fetei, cu siguranta ii vei castiga pe amandoi, ba mai mult - pe insusi Duhul Sfant alaturi de tine. Doar sa fii in stare ca la sfarsit sa le urezi din tot sufletul si fara cel mai mic resentiment: "Casa de Piatra!", iar tu sa-ti vezi de drumul tau spre mantuire.

Asta cu ani si ani de manastire, echivalati cu o situatie penibila care te arunca in centrul ridicolului, iarasi e aberanta...Pai eu ca si femeie, numai citind ce sfat ai dat, mi s-a facut stomacul ghem...de nervi...Pai cum sa vina unul sa te TERORIZEZE in halul asta????Asta nu-i indemn la smerenie, ci la prostie! Si se numeste HARTUIRE SEXUALA, nicidecum IUBIRE ECHIVALENTA CU ANI SI ANI DE MANASTIRE!:102:

deja-vu 13.02.2011 01:36:49

Cuvant despre ingeri si demoni

Nu sunt nicidecum un inger, eventual poate un inger cazut (un fost diavol) - cum zice psalmul: "Ca in faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea". In al doilea rand, laudele sunt smintitoare, deci mai degraba acuzatiile nedrepte trebuie sa le primim cu bucurie (ma asteptam sa primesc mai multe ocari, dar n-a fost sa fie, de data asta). Iar daca poti vedea in oamenii din ziua de azi ingeri, inseamna ca ai chemare spre o cale duhovniceasca.

Sa zicem (fara a ne rataci in speculatii cabalistice) ca oamenii sunt fie ingeri intrupati, fie diavoli carora li s-a oferit sansa (unica) de reabilitare dupa caderea din ceruri; aceasta sansa a ispasirii e dobandita prin inchinare in fata lui Hristos si intrupare, iar viata de aici este examenul pe care, daca-l trec, se invrednicesc de infiere (recapatarea vredniciei pierdute: vezi pilda fiului risipitor) si inaltare la cer, acolo unde le-a fost locul odinioara. Ba mai mult, cum discutam de curand cu un calugar de la Petru Voda, prin intrupare ei pot ajunge mai sus decat au fost: asta e taina muceniciei, pentru ca mucenicii au o cununa mai stralucitoare decat ingerii care nu au cazut. Si ingerii pot primi intruparea, din dragoste pentru Hristos sau pentru a dobandi cununa biruintei, insa miza este insusi sufletul lor (pe care si-l pot pierde daca-si rateaza misiunea). Ingerii intrupati sunt cei pe care Sf.Apostol Pavel ii numea "vase alese" ale Duhului Sfant, ei de mici dovedesc curatie, ascultare, chemare spre rugaciune si sfintenie. Sunt plini de smerenie si iubire fata de oameni, cea mai mare bucurie a lor e sa faca binele, sa ajute pe altii. Nu pot raspunde la rau cu rau, ci doar cu lacrimi; vederea raului si a ticalosiei ii intristeaza mult. Au chemare spre profesiile din domeniul medical (femeile) sau preotie (barbatii), caci dorinta lor e sa vindece suferinta trupeasca, respectiv sufleteasca. De aceea ma feresc sa judec preotii si surorile medicale, niciodata nu stii care din ei e inger si a venit aici sa se jertfeasca.

Cu cat examenul e mai dificil (adica viata mai chinuita, suferintele si umilintele mai mari) cu atat rasplata e mai mare si cununa mai stralucita. Zice Evanghelia:

1. În ceasul acela, s-au apropiat ucenicii de Iisus și I-au zis: Cine, oare, este mai mare în împărăția cerurilor?
2. Și chemând la Sine un prunc, l-a pus în mijlocul lor,
3. Și a zis: Adevărat zic vouă: De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor.
4. Deci cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare în împărăția cerurilor. (Matei, cap.18)

43. Dar între voi nu trebuie să fie așa, ci care va vrea să fie mare între voi, să fie slujitor al vostru.
44. Și care va vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă. (Marcu, cap.10)

Ioan a fost cel mai mare om nascut din femeie, si totusi era mai mic decat toti cei din imparatia cerurilor - pentru ca el avea pacat, pe cand ingerii din cer sunt fara pata:
10. Că el este acela despre care s-a scris: "Iată Eu trimit, înaintea feței Tale, pe îngerul Meu, care va pregăti calea Ta, înaintea Ta".
11. Adevărat zic vouă: Nu s-a ridicat între cei născuți din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul; totuși cel mai mic în împărăția cerurilor este mai mare decât el.
12. Din zilele lui Ioan Botezătorul până acum împărăția cerurilor se ia prin străduință și cei ce se silesc pun mâna pe ea. (Matei, 11)

Asa si neprihanirea: orice copil are fecioria are din momentul nasterii, dar abia la adolescenta vine timpul sa fie probata; pana atunci lipsind ispita, lipseste si rasplata. E usor sa fii virtuos cata vreme esti ferit de ispite; dar acolo unde ispitele si faradelegea sunt covarsitoare, si harul daruit celor ce se nevoiesc este pe masura:

"Iar Legea a intrat și ea ca se înmulțească greșeala; iar unde s-a înmulțit păcatul, a prisosit harul." (Romani, 5:20) si
"Unde va fi stârvul, acolo se vor aduna vulturii." (Matei, 24:28)

Asadar, cine vrea sa se mantuiasca ori sa se incununeze, sa multumeasca lui Dumnezeu ca a primit botezul ortodox si ca traieste in Romania vremurilor de pe urma!

deja-vu 13.02.2011 01:50:49

In ochii intinati, si cele curate par necurate

Ce legatura au discutiile "cabalistice" cu postul si rugaciunea? E simplu: tainele sunt dezvaluite de Duhul Sfant numai celor care au trecut cu adanca smerenie prin incercari grele, biruind prin post si rugaciune poftele trupului. Iar cununa acestei biruinte este postul Desavarsirii - adica postul de 40 de zile, pe care Insusi Mantuitorul l-a tinut in pustia Carantaniei. S-au invrednicit de aceasta biruinta si Moise pe muntele Sinai, iar mai aproape de zilele noastre Pr.Arsenie Boca, mosul Gheorghe Lazar, Pr.Paisie de la Athos (acesta, chiar de doua ori) si alti sfinti. Ei au fost in masura sa vorbeasca despre tainele cerului, iar daca n-au facut-o inseamna ca nu suntem noi vrednici sa le aflam:

"În vremea aceea, răspunzând, Iisus a zis: Te slăvesc pe Tine, Părinte, Doamne al cerului și al pământului, căci ai ascuns acestea de cei înțelepți și pricepuți și le-ai descoperit pruncilor." (Matei 11:25)

18. Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu.
19. Căci scris este: "Pierde-voi înțelepciunea înțelepților și știința celor învățați voi nimici-o".
20. Unde este înțeleptul? Unde e cărturarul? Unde e cercetătorul acestui veac? Au n-a dovedit Dumnezeu nebună înțelepciunea lumii acesteia?
21. Căci de vreme ce întru înțelepciunea lui Dumnezeu lumea n-a cunoscut prin înțelepciune pe Dumnezeu, a binevoit Dumnezeu să mântuiască pe cei ce cred prin nebunia propovăduirii.
22. Fiindcă și iudeii cer semne, iar elinii caută înțelepciune,
23. Însă noi propovăduim pe Hristos cel răstignit: pentru iudei, sminteală; pentru neamuri, nebunie. (I Corinteni 1)

De aceea ma bucur mult ca ai inteles ce-am zis printre randuri, e o surpriza placuta... Vezi-ti de mantuirea ta si cauta harul Duhului Sfant; lasa-i pe orbi sa mearga pe drumul lor daca asta isi doresc, au ei destui orbi sa-i calauzeasca. Tainele si margaritarele nu trebuie aruncate oricui, ci contemplate in tacere si ferite de orice intinaciune: "Vouă vă este dat să cunoașteți tainele împărăției lui Dumnezeu, iar celorlalți în pilde, ca, văzând, să nu vadă și, auzind, să nu înțeleagă". Multi isi sparg dintii si-si rup gatul cercetand Biblia si Evangheliile, insa numai celor care cu inima curata se nevoiesc le deschide ochii Duhul Sfant sa inteleaga cu adevarat cuvintele lui Hristos. Cum ziceau Pr.Arsenie Boca si Petre Tutea, aceasta intelegere de taina e daruita misticilor, nu celor care teologhisesc rationalizand. Ratiunea te misca in plan orizontal, dar mistica e dimensiunea verticala si calea spre ceruri. Orice indragostit sau mistic e un prostanac ridicol si ratacit in ochii rationalistilor si a celor cu inima impietrita, cum bine zice Evanghelia (Matei, cap.11) despre farisei si carturari:

18. Căci a venit Ioan, nici mâncând, nici bând, și spun: Are demon.
19. A venit Fiul Omului, mâncând și bând și spun: Iată om mâncăcios și băutor de vin, prieten al vameșilor și al păcătoșilor. Dar înțelepciunea s-a dovedit dreaptă din faptele ei.

E posibil sa fii acuzat chiar si de hartuire sexuala daca oferi flori unei fete si ea le primeste; nu sunt la curent cu ultimele reglementari ale UE in aceasta privinta si sper sa nu smintesc pe cineva indemnandu-l spre fapte incriminate de noua societate. Chiar ma miram vazand pe forum cum unii ofera flori virtuale partenerilor de discutii, sa inteleg ca astea ar fi un fel de avansuri sau propuneri necurate?! Acum inteleg de ce s-o fi suparat pe mine doctorita la care trebuia sa rezolv o problema cu dintii: am facut prostia sa ma duc cu flori... (glumeam!)

In primul rand, ma refeream la o prietenie intre doi adolescenti, iar minorii presupun ca nu intra sub incidenta codului penal pe baza de flori. Apoi, si tipul acela rau daca trage un pumn va ajunge la inchisoare (in caz ca baiatul nu riposteaza), asa ca fiind colegi de celula vor avea timp de discutii duhovnicesti si chiar sa-l indrepteze pe golan... iar intre timp fata va fi in siguranta (pe mainile parintilor si ale vecinilor); problema grava la care nu s-a gandit justitia europeana e ca si din inchisoare pot fi trimise flori (sunt firme care fac asta la comanda, cam scump ce-i drept...) Ei, dar daca baiatul a depasit varsta majoratului, atunci e mai dificil: la hartuirea sexuala se adauga si coruperea minorilor, asa ca mai bine sa aiba rabdare cu florile acelea vreo doi ani, ca nu merita o detentie atat de lunga de dragul iubitei... Si ca sa inchei (pt.cine inca nu s-a prins!): oricum era doar o pilda (sau cum sa-i zic, o parabola) ideea cu florile, am vrut sa subliniez cam de cat sacrificiu sau daruire in dragoste trebuie sa fii in stare ca sa te invrednicesti de harul Duhului Sfant. Evident, daca fata le refuza, nu trebuie insistat... mai bine le dai vecinilor sau golanului (numai sa nu se interpreteze si asta ca hartuire sexuala, Doamne fereste!)

Vreau sa spun ca oricum, Dumnezeu se uita in primul rand la hotararea noastra de a salva (chiar cu riscul de a fi prigoniti pe nedrept) un suflet din prapastia desfranarii si pt. asta ne va rasplati cu prisosinta: inainte sa ducem la indeplinire gandul, vom primi ajutor si indrumare de la Duhul Sfant, care va potrivi si va rezolva lucrurile mult mai elegant decat ne gandim noi cu mintea noastra necurata. Trebuie doar sa avem credinta nelimitata in El, sa punem mereu fericirea celuilalt mai presus de a noastra si sa nu facem nimic de care constiinta sa se rusineze candva. Nici Avraam n-a fost lasat sa-si sacrifice copilul, nici martiriul Sf.Antonie cel Mare pe cand era tanar n-a fost infaptuit: dar amandoi au primit cununa pentru ca le-a fost socotita intentia, ravna si credinta ca si o jerta. Esential e sa ascultam de Evanghelie: "Fiti intelepti ca serpii si nevinovati ca porumbeii".

Daca fata s-a unit deja cu altul, Duhul Sfant ne linisteste si ne ia dorinta de a fi cu ea, daruindu-ne intotdeauna ceva mai bun in schimb; trebuie doar sa-I multumim ca ne-a ferit de un pacat greu. Pentru ca oricine ia o femeie care a fost a altuia, desfraneaza:

"Eu însă vă spun vouă: Că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, o face să săvârșească adulter, și cine va lua pe cea lăsată săvârșește adulter." (Matei 5:32)

Dar de unde traditia de a oferi flori fetelor? De la faptul ca iubirea e desavarsita cand privirea baiatului e neintinata; chiar de-ar fi sa priveasca fata fara haine pe ea, ochii lui tot o floare vor vedea. Dimpotriva, ochii fetei sunt intinati si s-au spurcat cand pana si intr-o floare oferita de baiat ea vede pofta trupeasca sau goliciune. Asadar, cel ce priveste cu pofta la o femeie (sau la un barbat) a si desfranat in cugetul lui (sau al ei). Mai aproape de ideea de hartuiala sexuala e faptul ca femeile umbla sumar imbracate (sa nu zic dezbracate), desi mie imi aduce mai degraba a "cersetorie sexuala": "oameni buni, fie-va mila si uitati-va la mine: priviti, am expus totul..." (cum isi expun unii cersetori piciorul aflat in suferinta). Si acum revin: odata cugetul intinat, chiar daca trupeste tanarul (sau tanara) e inca in feciorie, stricaciunea e deja facuta - ca la un mar lovit, la care e doar o chestiune de zile pana se va strica. Doar prin lacrimi, spovada si suferinta se poate vindeca si opri de la extindere raul produs.

Iata ce taina mare ne arata Hristos (Matei, cap.6):

22. Luminătorul trupului este ochiul; de va fi ochiul tău curat, tot trupul tău va fi luminat.
23. Iar de va fi ochiul tău rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care e în tine este întuneric, dar întunericul cu cât mai mult!

CrisetenO 13.02.2011 10:04:53

Citat:

În prealabil postat de Langu (Post 330036)
Roaga-te la sfantul prostiei,poate pleaca si va vine mintea la cap.Am trecut deja pragul varstei care separa tineretea de batranete(trupeasca vorbind) insa nu inteleg de ce marea majoritate va lasati supuse "smecherilor" in loc sa apreciati un om cu buna masura.De moment raman la cele afirmate de marele Eminescu.Orice rugaciune ai face,in final se aplica proverbul "Cine da cu capul de pragul de sus, il vede pe cel de jos",deci las-o sa dea cu capul.Faptul ca el n-o lasa,este pt.ca,noi "barbatii" avem muschi,suntem tari si duri si trebuie sa demonstam neaparat asta.

In mod cu totul ilogic, cele mai multe fete de fapt vad/stiu ca e ceva putred in cealalta persoana, dar fac pasul gresit cu siguranta ca prin iubirea lor il vor schimba pe celalalt. Ei vor sa-l vindece pe celalalt, sa-l ajute (desi de multe ori apare si o jinduire a gratificarii proprii, in cazul oricarei mici reusite). De multe ori insa tentativele lor esueaza si ori sunt si ele smintite spre pacat, ori sunt pedepsite pentru mandria lor de a nu asculta duhovnicul, parintii si asa mai departe.

Cred ca e normal sa vrei sa-l feresti pe aproapele tau de orice durere. Iar rugaciunea fierbinte pentru aceasta persoana nu e niciodata in zadar. Inclusiv in Sf. Scripturi, Mantuitorul a vindecat pentru credinta celui care l-a rugat pentru un bolnav (a se vedea exemplul femeii samaritence, care s-a rugat pentru fiica sa: Matei XV, 22-28:

22. Si iata o femeie cananeianca, din acele tinuturi, iesind striga : Miluieste-ma, Doamne, Fiul lui David ! Fiica mea este rau chinuita de demon.
23. El insa nu i-a raspuns nici un cuvant; si apropiindu-se, ucenicii Lui Il rugau, zicand : Slobozeste-o, ca striga in urma noastra.
24. Iar El, raspunzand, a zis : Nu sunt trimis decat catre oile cele pierdute ale casei lui Israel.
25. Iar ea, venind, s-a inchinat Lui, zicand : Doamne, ajuta-ma !
26. El insa, raspunzand, i-a zis : Nu este bine sa iei painea copiilor si s-o arunci cainilor.
27. Dar ea a zis : Da, Doamne, dar si cainii mananca din faramiturile care cad de la masa stapanilor lor.
28. Atunci, raspunzand, Iisus i-a zis : O, femeie, mare este credinta ta; fie tie dupa cum voiesti. Si s-a tamaduit fiica ei in ceasul acela.)

Ne arata aici Mantuitorul si cum sa ne rugam pentru aproapele: trebuie sa ne rugam cu rugaciunea cea mai fierbinte pe care o avem. Cred ca daca spui Tatal Nostru cu suficienta dragoste e la fel de bine ca si un acatist. Daca te simti aproape de unul dintre Sfinti, fa acatist la acest Sfant. Si in ultima instanta, trebuie sa ai nadejde in Dumnezeu si sa te increzi in Puterea Lui. Crezi ca femeia samarineana s-a intors acasa si in fiecare zi o cerceta pe fiica ei sa vada daca nu au ramas intr-insa semintele suferintei ei trecute? Nu, ea trebuie sa fi avut incredere cat si credinta.

Aceasta este parerea mea. Doamne ajuta!

Cristina

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:48:52.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.