Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Calugarul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5013)
-   -   Duhovniciii din manastiri (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1208)

Aalin 07.01.2007 22:30:32

Care din voi aveti ca duhovnic un preot calugar???
Cum vi se pare? Mai rigid? Mai bun? Mai deschis la minte? Mai ingaduitor?
Impresii? macar atat!!!

euftalia 09.01.2007 05:31:34

Eu m-am spovedit o data la un calugar si anume la parintele Teofil Paraian de la Manastirea Constantin Brancoveanu de la Sambata de Sus. Este un om foarte destept. Pe atunci eram bolnava si i-a spus mamei acest lucru si ca ma voi face bine daca vrea Dumnezeu.
Dar in general calugarii (eu cred) sunt mai aspri si au alte criterii decat duhovnicii de mir.

ory 09.01.2007 12:41:07

Cat am fost copil m-am spovedit la preotul de mir din cartierul meu,bine-nteles o spovedanie mai concisa,necerand mai mult la un copil.Apoi am mers cu mama la o manastire de calugari,pe la 14 ani si jumatate,m-a marturisit o jumatate de ora aproape,si mi-a pus o gramada de intrebari care nu le intelegeam nici macar sensul.Acest lucru a avut insa efect,pentru ca ulterior m-am apropiat mult mai mult de biserica si de cele duhovnicesti,dedicandu-mi aproape in totalitatate timpul liber rugaciunilor.Dar acest lucru,mi-a schimbat si viata,intr-un fel,caci ajunsesem,la scoala,dintr-o eleva silitoare,o eleva cu capul "in nori",in adevaratul sens al cuvantului,caci numai rai si imparatia cerurilor visam,ceaslovul era cartea mea nelipsita si de capatai,indiferent daca eram acasa sau la ore,la scoala,vecernia trebuia respectata si indeplinirea laudelor.Afost frumos...dar un frumos cu un pret social care-l resimt si astazi in viata.Bine-nteles,nu este responsabilitatea duhovnicilor,este atitudinea care a mers putin cam departe fata de ceea ce am simtit eu cand am mers pe la manastiri.Si,ce-i drept,este un sentiment profund si foarte placut,si nu-l regret,insa ca si dragostea cu cat intensitatea este prea mare la inceput,cu atat diminuarea ei este mai rapida,nu atat de rapida cat de sigura...De atunci,am avut numai duhovnici din manastiri,ieromonahi si episcopi,care intr-un fel au o mai mare capacitate sa determine crestinii spre o viata mai aproape de biserica....uneori prea aproape,caci ei nu inteleg pe deplin efectul social incompatibil cu realitatea.
In prezent sunt de-acord sa se apeleze doar la duhovnicii de mir,care au o viata sociala asemeni crestinilor,care inteleg mult mai profund trasaturile sociale,nu doar din "pareri"si carti.Viata calugareasca nu ar trebui perturbata de avalansa de crestini care vin tot mai des cu sacul de pacate sa-l descarce la duhovnicii calugari,intr-un fel,deranjandu-i de la viata lor casta si echilibrata in detasarea de societate.

09.01.2007 13:05:41

Ceea ce urmeaza sa spun este din experienta personala si concluzia este absolut subiectiva.
Mirenii este bine sa se spovedeasca la preotii de mir iar calugarii la preotii calugari...ca ai nevoie de un sfat sau de o alta parere,mirean fiind,poti sa mergi si la un calugar cu viata imbunatatita sa-ti dea un sfat sau o lamurire la problema ta...dar sa nu amesteci viata si trairea lui cu a ta...asta este motivul pt care multi ajung sa cada in extreme pt ca nu pricep ca diferenta este mare si vor sa le faca pe amandoua odata...nu poti trai in societate,avand familie si servici si sa participi zilnic la cele 7 Sf.Laude si la Sf.Liturghie si sa-ti faci si rugaciunile zilnice de ex.
Asta este motivul ,dupa parerea mea,pt care dreapta socoteala este cea mai mare...chiar si decat iubirea.

djdragonalb 09.01.2007 15:24:38

Pt. Clausemi

Sa-ti zic ceva din experienta mea personala: Am ramas uimit,si nu o data,de raspunsurile primite de la duhovnicul meu(calugar)referitoare la framantarile mele legate de relatia mea cu prietena.S-ar putea ca, pentru oamenii casatoriti sa fie nevoie de duhovnic mirean,dar eu nu cred asta deocamdata.Duhovnicul te indruma la un preot mirean atunci cand intrebarea pusa este prea intima si numai cel mirean(cu o experienta asemanatoare- de om ce are o relatie intima cu o femeie[sotia sa]) iti poate da raspunsul cel mai bun pentru tine.
Cat despre "sa nu amesteci viata si trairea lui cu a ta...",asta nu prea e normal si nici posibil,intrucat fiecare este cu viata lui,iar duhovnicul stie/ar trebui sa stie asta.Duhovnicul este pentru fiul sau duhovnicesc Preot,Parinte,Frate si Prieten.
Despre rugaciuni:Sf. Ap. Pavel spune "Rugati-va neincetat",asa ca fiecare credincios e dator sa se roage cat/cum poate si nu este obligat de nici un duhovnic sa participe l toate slujbele,fie el mirean sau calugar.Duhovnicul nu-ti incalca liberul arbitru si nici nu te forteaza in vreun fel,caci nici Dumnezeu nu forteza pe nimeni,iar el(duhovnicul)incearca sa faca cele ale Domnului,sa INDRUME pe om pe calea cea dreapta,a relatiei continue cu Dumnezeu.
Cu "dreapta socoteala este cea mai mare...chiar si decat iubirea" nu sunt de acord.In Ortodoxie,in general,se vorbeste mai mult despre masura/totul cu masura,iar despre dreapta socotela vorbesc cei ce sunt imbunatatiti.Dar niciunul din cei imbunatatiti nu afirma ca dreapta socoteala ar fi mai mare decat iubirea,ci din contra.

sovidiu 09.01.2007 16:14:17

poi sigur ca da domnishoara, drepta socoteala este o virtute foarte mare, mult mai inainte de dragoste, chiar decat toate, dar daca ai credintza totusi cat un sambure de strugure ori de agrishe ori ribizli sau cum le spune, vei afla cata sperantza poate sa zaca intr-o banala brandushe, totusi otravitoare, luata pe stomacul gol, in cantitati industriale. Si apoi leacul la ale tale il vei gasi, mai bine mai tarziu decat niciodata, si inca de doua ori peatatea, pentru urechile infundate, care si ele simpaticele sunt tot un fel de nas, dar mai prelung, mai aplecat, si uneori chiar incovoiat... spre inlauntrul... oboselii celei de toate zilele spre care stai in neshtire, uneori chiar zile intregi alintat. Oricum shuierul noptzilor se limpezeste el pe undeva scotzandu-te la liman dar cu conditzia sa iei seama printr-o urgenta si simpla socoteala ca: una si cu una fac doua, doua si cu doua fac noua si raportat la trei fac exact cinci virgula shapte ca mai lucreaza shi fazele solare shi lunare, tzinandu-tzi din cand in cand cunnuna cand iasi pe strada la plimbare.

09.01.2007 18:18:27

Citat:

Īn prealabil postat de sovidiu
poi sigur ca da domnishoara, drepta socoteala este o virtute foarte mare, mult mai inainte de dragoste, chiar decat toate, dar daca ai credintza totusi cat un sambure de strugure ori de agrishe ori ribizli sau cum le spune, vei afla cata sperantza poate sa zaca intr-o banala brandushe, totusi otravitoare, luata pe stomacul gol, in cantitati industriale. Si apoi leacul la ale tale il vei gasi, mai bine mai tarziu decat niciodata, si inca de doua ori peatatea, pentru urechile infundate, care si ele simpaticele sunt tot un fel de nas, dar mai prelung, mai aplecat, si uneori chiar incovoiat... spre inlauntrul... oboselii celei de toate zilele spre care stai in neshtire, uneori chiar zile intregi alintat. Oricum shuierul noptzilor se limpezeste el pe undeva scotzandu-te la liman dar cu conditzia sa iei seama printr-o urgenta si simpla socoteala ca: una si cu una fac doua, doua si cu doua fac noua si raportat la trei fac exact cinci virgula shapte ca mai lucreaza shi fazele solare shi lunare, tzinandu-tzi din cand in cand cunnuna cand iasi pe strada la plimbare.

Adica?

09.01.2007 18:25:29

Citat:

Īn prealabil postat de djdragonalb
Pt. Clausemi

Sa-ti zic ceva din experienta mea personala: Am ramas uimit,si nu o data,de raspunsurile primite de la duhovnicul meu(calugar)referitoare la framantarile mele legate de relatia mea cu prietena.S-ar putea ca, pentru oamenii casatoriti sa fie nevoie de duhovnic mirean,dar eu nu cred asta deocamdata.Duhovnicul te indruma la un preot mirean atunci cand intrebarea pusa este prea intima si numai cel mirean(cu o experienta asemanatoare- de om ce are o relatie intima cu o femeie[sotia sa]) iti poate da raspunsul cel mai bun pentru tine.
Cat despre "sa nu amesteci viata si trairea lui cu a ta...",asta nu prea e normal si nici posibil,intrucat fiecare este cu viata lui,iar duhovnicul stie/ar trebui sa stie asta.Duhovnicul este pentru fiul sau duhovnicesc Preot,Parinte,Frate si Prieten.
Despre rugaciuni:Sf. Ap. Pavel spune "Rugati-va neincetat",asa ca fiecare credincios e dator sa se roage cat/cum poate si nu este obligat de nici un duhovnic sa participe l toate slujbele,fie el mirean sau calugar.Duhovnicul nu-ti incalca liberul arbitru si nici nu te forteaza in vreun fel,caci nici Dumnezeu nu forteza pe nimeni,iar el(duhovnicul)incearca sa faca cele ale Domnului,sa INDRUME pe om pe calea cea dreapta,a relatiei continue cu Dumnezeu.
Cu "dreapta socoteala este cea mai mare...chiar si decat iubirea" nu sunt de acord.In Ortodoxie,in general,se vorbeste mai mult despre masura/totul cu masura,iar despre dreapta socotela vorbesc cei ce sunt imbunatatiti.Dar niciunul din cei imbunatatiti nu afirma ca dreapta socoteala ar fi mai mare decat iubirea,ci din contra.

Am specificat ca pt un sfat oricand poti apela si la un ieromonah...iar in privinta diferentei dintre dreapta socoteala si iubire tot sfintii parinti au facut-o...nu e de la mine...inca nu am ajuns la stadiul desavarsirii si al experientelor personale atat de inalte sa ma pot pronunta cu atata precizie.
Iar pt lamuriri iti dau exemplul clasic al pr.Arsenie Papacioc : daca nu ai dreapta socoteala cu Iubirea poti ucide...o mama din marea sa iubire pt copilul ei il strange la piept pana il sufoca si asta nu pt ca vrea sa-l omoare,ci pt ca il iubeste dar nu are dreapta socoteala,desigur...

Concluzia : pe ce te bazezi cand spui "niciunul din cei imbunatatiti nu afirma ca dreapta socoteala ar fi mai mare decat iubirea,ci din contra."?

sovidiu 09.01.2007 18:30:02

cum adica? adica !?
poi unde nu-i cap, e vai de picioare, si unde nu e picioare, la acela dejaba-i mai pui o intrebare, fiindca, vezi dumneata, drepta socoteala cu 1 la %inspiratzie si restu aproape transpiratzie se tzine ea asha... fireshte

Va_iubesc 09.01.2007 22:09:10

Citat:

Īn prealabil postat de Aalin
Impresii? macar atat!!!

Aalin, duhovnicul meu e preot calugar. O sa evoc cateva aspecte, mai ales ca profit ca sunt anonima pe aici. Altfel cred ca m-ar "canoni" bine duhovnicul sa stie ca spun ce stiu despre el. Cred ca inainte de a-ti raspunde, trebuie sa expun putin felul lui de a trai, ca sa intelegem mai bine modul lui de a se manifesta in spovedanie si fata de ucenicii lui.

Deci, ca sa-l "pārasc": posteste in zilele de post pana seara, iar seara mananca niste paine sau seminte. Se roaga un minim 8-9 ore pe zi, incercand chiar sa prelungeasca acest timp cu rugaciunea inimii sau o ramanere inaintea lui Dumnezeu. Cand este un hram el e cel care serveste la masa si incearca sa-i primeasca pe toti. Cand sunt ei numai intre monahi sau cu putini oameni in jur, el le citeste in timpul mesei, apoi mananca singur (daca mananca). Proscomidia o face in genunchi si pomeneste toate pomelnicele, chiar daca asta inseamna sa se trezeasca cu 2 ore mai devreme. Slujeste Sf. Liturghie zilnic si ii slujeste cu tot ce poate pe oameni. Acestea sunt cateva apecte mai exterioare.

Legat de legatura mea cu el. Pot sa spun ca Dumnezeu m-a alintat si duhovnicul imi permite sa-i trimit mesaj la orice problema care ma macina. Imi raspunde cat mai repede, evident dupa ce se roaga si daca are cuvant. Si e clar ca nu ma duc decat rar cu probleme la el, nu va imaginati ca zilnic sau saptamanal sunt pe capul lui. Nu sunt chiar o povara asa mare. Spovedania e de cate ori am nevoie si cat doresc sa stau. In general cam o ora si lunar. Daca imi da canon, isi ia si el canon pentru greseala mea, ceea ce ma face mult mai atenta la ce fac apoi, ca sincer ma doare sa-l ingreunez si cu pacatele mele. In spovedanie se roaga ca Dumnezeu sa-i dea cuvant. Chiar mi-a zis la un moment dat ca daca nu are cuvant, nu-mi raspunde. S-a intamplat, dar rar. Asta mi se pare extraordinar, ca se roaga in timpul spovedaniei, ca se roaga inainte de a incepe predica in Biserica, ca isi transforma viata intr-o rugaciune.

Si de aici se intelege ca fiind in dialog cu Dumnezeu, e si mai deschis la minte si la inima, stie cand sa fie ingaduitor si cand sa fie f rigid, are medicamentul necesar pentru orice suferinta de-a mea, intr-un cuvant este un om al lui Dumnezeu. Nu sunt eu vrednica de un asa duhovnic, dar il primesc ca un dar de Sus, asa cum toate cele bune pe care le avem sunt daruri de la Domnul si Dumnezeul nostru.

Elena

Macarie 10.01.2007 10:36:42

Sint motive intemeiate pentru care preotii sint de mir sau de manastire. Si Sfintele Sinoade au hotarit ca preotii de mir sa se casatoreasca, pe buna dreptate. Si ei sint duhovnicii cei mai potriviti pentru popor.
Este o randuiala deosebita pentru fiecare, calugar sau mirean, dupa viata pe care o are. Ierarhia valorilor si a prioritatilor e diferita, si viata iti da alte incercari. Nu inseamna ca Dumnezeu nu ocupa primul loc pentru fiecare, dar modul cum ne raportam la El in situatii atit de diferite are unele aspecte specifice.

Daca in vremurile astea insa sint atit de multi care cauta duhovnici in manastiri, e de inteles. Preotii de mir sint de multe ori prea preocupati de cele lumesti si nu acorda timpul si importanta pe care le cer o taina asa de mare.
Apoi dorinta unora de a urca treptele unei vieti duhovnicesti, ( poate uneori prea repede), ii face sa caute mai departe caci asteptarile preotului locului fiind date de nivelul mediu al oamenilor din zona.

djdragonalb 10.01.2007 13:12:42

Pt Clausemi: :)
" in privinta diferentei dintre dreapta socoteala si iubire tot sfintii parinti au facut-o...nu e de la mine...inca nu am ajuns la stadiul desavarsirii si al experientelor personale atat de inalte sa ma pot pronunta cu atata precizie "

Nici nu am zis ca n-ar fi diferenta,ci doar ca nu mi-a placut placut afirmatia ca dreapta socoteala ar fi mai mare decat iubirea.Sfintii Parinti spun ca dreapta socoteala ar fi darul dat lor de Dumnezeu prin care pot distinge clar binele de rau,nu numai in prezent ci si in perspectiva.Dupa cum am zis,fiecare om trebuie sa-ncerce sa faca totul cu masura(masura-n toate), ca pana la dreapta socoteala mai e.Drumul este destul de lung si se face pas cu pas. Nici eu nu ma consider atat de desavarsit, dar ti-am vorbit doar ce am simtit si cred.Plus ca,din cate stiu, Mantuitorul n-a spus ca Dreapta socoteala ar fi legea/cea mai importanta,ci Iubirea(de Dumnezeu si de aproape).La fel si Sf Ap Pavel a spus ca dragostea e mai importanta chiar decat credinta si nadejdea.
Si apoi,cei ce ajung la dreapta socoteala au inceput cu iubirea,au ajuns in relatie cu Dumnezeu(El fiind Iubire,aceasta relatie tot de iubire este)si tocmai in virtutea acestei iubiri continue au si dreapta socoteala.

10.01.2007 14:33:00

pt.djdragonalb
Am impresia ca vorbim impreuna si ne intelegem separat :)
Eu ti-am dat ex.pr. Arsenie...trage si tu o concluzie...
Concluzia mea este ca nu poti face nimic fara dreapta socoteala,nici macar sa IUBESTI si ai vazut de ce...pt ca poti face mult rau cu cel mai mare sentiment si traire care este IUBIREA dupa spusele Mantuitorului si ale Sf.Ap.Pavel.
Cum se ajunge la dreapta socoteala nu era tema de dezbatut...normal ca are legatura cu tot ceea ce spune Hristos nu numai cu Iubirea...cuvinte si invataturi pe care trebuie sa ti le insusesti spre a putea sa-ti atingi telul,adica mantuirea.

djdragonalb 11.01.2007 16:18:51

Pt Clausemi:

Mda!Cam asa e.Iti mulumesc pentru ce ai zis,mi-a placut si-ti dau dreptate.Dar am vrut sa-ti arat si partea ce mi s-a parut ca o neglijezi.Tu vorbesti despre MASURA si o numesti Dreapta Socoteala,care e altceva.Te inteleg caci,sincer sa fiu,si eu tot acum mi-am lamurit clar problema.

sovidiu 11.01.2007 16:32:24

Citat:

Pt Clausemi:

Mda!Cam asa e.Iti mulumesc pentru ce ai zis,mi-a placut si-ti dau dreptate.Dar am vrut sa-ti arat si partea ce mi s-a parut ca o neglijezi.Tu vorbesti despre MASURA si o numesti Dreapta Socoteala,care e altceva.Te inteleg caci,sincer sa fiu,si eu tot acum mi-am lamurit clar problema.

si se pare ca dumneata vorbesti despre dreapta socoteala numind-o masura, fireste, dar ce te faci cind te pune careva sa masori masura cu drepta socoteala a masurii dreptei socoteli? :cool:

Itzi spun eu ca nu stii cu cine te pui... asha ca las-o in pace pe Clausemi ca deocamdata e departe fatza de tine :angry:

11.01.2007 16:42:02

Citat:

Īn prealabil postat de sovidiu
Citat:

Pt Clausemi:

si se pare ca dumneata vorbesti despre dreapta socoteala numind-o masura, fireste, dar ce te faci cind te pune careva sa masori masura cu drepta socoteala a masurii dreptei socoteli? :cool:

Itzi spun eu ca nu stii cu cine te pui... asha ca las-o in pace pe Clausemi ca deocamdata e departe fatza de tine :angry:

Multumesc pt apreciere...dar daca tot ai fost amabil s-o constati nu vrei sa-mi spui si mie cam cat sunt de departe si fata de cine sau de ce?...ca nu vreau sa intre lumea pe aici la cine mai stie ce banuieli :)

djdragonalb 12.01.2007 16:28:55

Pt sovidiu:

"Itzi spun eu ca nu stii cu cine te pui... asha ca las-o in pace pe Clausemi ca deocamdata e departe fatza de tine"

Da,nu stiu si as vrea sa-i stiu pe toti de pe acest forum.Dupa cum spunea un frate de manastire,oamenii ar trebui sa se cunoasca personal,mai mult decat "doar pe net".Am avut doar cdeva de spus fara sa ma intereseze cat de aproape-i fatza de mine.Eu iubesc/ma chinui sa iubesc pe toata lumea(inclusiv pe tine:)).

alexandra 13.01.2007 11:08:00

DUHOVNICI POT FI F. DIFERITI. LA MANASTIREA UNDE MA SPOVEDESC EU SUNT SI PREOTI BLANZI SI PREOTI ASPRI. FIECARE SA SE SPOVEDEASCA UNDE SE SINTE MAI BINE. IN ZIUA DE ASTAZI NU MAI SUNT NICI PREOTII DE MIR ASA CUM ERAU O DATA , TE CHIAMA LA IMPARTASIT CHIAR DACA AI PACATE OPRITOARE SUNT SI PREOTI BUNI DAR CARE II GASESTI GREU. EU M-AM SPOVEDIT INTAI LA UN PREOT DE MIR, DAR NU AM FOST MULTUMITA, PANA CAND AM FOST CU O CUNOSTINTA LA MANASTIREA UNDE MA SPOVEDESC SI ASTAZI. SUNT F. MULTUMITA SI IL IA PE FIECARE DE LA NIVELUL DUHOVNICESC LA CARE E. DACA NU POTI SA FACI CANONIL NU-I O PROBLEMA.CUM AM SPUS SUNT SI DUHOVNICI ASPRI, DAR CINE VREA SA SE DUCA ACOLO SA SE DUCA. NU TREBUIE SA JUDECAM CA TOTI PREOTII CALUGARI SUNT ASPRI, PT. CA NU SUNT TOTI ASA CUN NU TOTI PREOTII DE MIR SUNT BLANZI.

19.01.2007 14:45:38

Citat:

Īn prealabil postat de Aalin
Impresii? macar atat!!!

parerea mea este sa-ti cauti duhovnicul care te odihneste sufleteste frate nu cauta sa fie calugar sau nu , nu cauta sa fie aspru sau bun cauta doar sa te odineasca sufleteste la urma urmei cred ac asta e cel mai important lucru nu? si apoi nu exista duhovnis aspru este aspru daca tu mergi cu pacate grele...e adevarat ca sunt unii parinti care sunt mai ingaduitori la canoane,..dar tu vrei ingaduinta sau mantuire?? SF CUV EGIPTEANCA NU SA IMPARTASIT 47 DE ANI DAR CE TRAIRE AVEA IN INIMA EI.......iarta daca te-am suparat.....roaga-te cere ajutor la Maica Domnului si iti va scoate in cale duhovnicul de care ai nevoie, iata eu am plecat din orasul natal de la un duhovnic calugar, m-am mutat la mare distanta am plans mult si m-am framantat acolo aveam m-re si mergeam infiecare zi la Sf Liturghie aici nu mai e la fel...dar mi-a fost de folos de ce?? pentru ca am ivatat sa-l caut mai mult pe Hristos inlauntrul meu prin rugaciune...asa a venit linistea si acum mi-a randuit D-zeu un parinte tare bun care desi este preot de mir are atata dragoste smerenie si bunatate demne de un calugar...deci roaga-te si vei gasi duhovnicul potrivit , iertare

andrei.ierom 04.03.2007 00:14:56

Draga Cristian Stefan, bine te-am regasit si pe acest topic. Hai sa rugam si pe "cineva" sa-si asume numele sau de botez ca sa nu fie un oarecare, ci un purtator de har. "Cineva" nu va scapa de suferinta sa cata vreme e un anonim oarecare.
In al doilea rand, te rog sa dai marturie ca cei din manastiri nu sunt "reprimati cum pot sa cunoasca imparatia lui Dumnezeu" si nici nu lucreaza "ca niste scali pt. bor". Cred ca ar fi primii pasi pentru ca "cineva" sa afle finalitatea buna a suferintei.
Cu dragoste si consideratie, ieromonah Andrei.

calator 04.03.2007 11:17:32

Toti traim siferinte si bucurii mai mari sau mai mici

Si eu cred ca scopul nostru nu este de a intra in manastire dar a intra in manastire poate fi o cale spre scopul nostru.

Cat despre munca oricum fiecare munceste pt cienva (o institutie fie ca e Bor sau alta), muncesti pentru familie, muncesti pt copii dar in primul rand muncesti pentru tine. Cand o faci cu placere nu gandesti ca muncesc pentru x sau y ci ca muncesti ca sa traiesti.

In ceea ce priveste reprimarea nu cred ca este o carcteristica esentiala si specifica calugarului ci in general omului Fiecare ne reprimam constient sau nu anumite impulsuri Conform teoriei freudiene ficare tata isi reprima impulsu de a face sex cu fiica sa si invers...

Si indiferent ca suntem in lume sau in manastire avem aceleasi mari greutati in a ne cunoaste pe noi si semenii. Pentru calugari manastirea e lumea lor, tu nu cunosti aceasta lume asa cum o cunosc ei si aceasta cunoastere poate fi o cale spre tine insuti asa cum si singuratatea paote fi o cale, si grupul, si casatoria. Peste tot sunt posibilitati, fiecare mai potrivita sau mai putin potrivita pentru cineva.

Scopul tau care este? Sau care crezi ca e scopul nostru ca omenire, ca individ ?

rld_mario 04.03.2007 21:15:02

Un duhovnuic calugar este de multe ori mai bun decat unul mirean..Fratilor are timp si se implica mai mult,nu are familie la care se duce acasa si asta conteaza ffff mult...

phradmon 05.03.2007 15:18:58

Citat:

Īn prealabil postat de calator
atitudinea asta de "log out" e specific crestina?

Nu, e specific taoista...

calator 05.03.2007 15:37:13

Pai atunci manifest-o pe un forum taoist

phradmon 05.03.2007 19:22:39

Citat:

Pai atunci manifest-o pe un forum taoist

Pai nici tu nu prea dai dovada de apartenenta la cultul crestin ortodox ca vad ca te lasa indiferent parerile cuiva (ca nu pot sa zic lui "cineva") exprimate mai sus. Ba chiar te deranjeaza ca cineva (eu) a indraznit sa-l critice pe "cineva".

calator 05.03.2007 22:38:19

Foarte important intr-o comunicare e sa faci diferenta intre om si idee. O idee proasta nu inseamna un om prost.

Si acum sa facem dovada ca tot iti plac tie :)

1. eu am intrebat daca "atitudinea" e specific crestina nu am pus la indioala cat esti tu de crestin sau cat la suta te manifesti ca si apartinator

2. tu nu ai indraznit sa-l critici tu ai indraznit sa aberezi si apoi sa ma iei la misto cu taoismul Si oricum o critica autentica se refera la idei si nu la oameni....

3. mesajul scris de cineva nu m-a lasat indiferent motiv pentru care am si scris

phradmon 06.03.2007 13:14:54

Citat:

Foarte important intr-o comunicare e sa faci diferenta intre om si idee. O idee proasta nu inseamna un om prost.

Si acum sa facem dovada ca tot iti plac tie :)

1. eu am intrebat daca "atitudinea" e specific crestina nu am pus la indioala cat esti tu de crestin sau cat la suta te manifesti ca si apartinator

2. tu nu ai indraznit sa-l critici tu ai indraznit sa aberezi si apoi sa ma iei la misto cu taoismul Si oricum o critica autentica se refera la idei si nu la oameni....

3. mesajul scris de cineva nu m-a lasat indiferent motiv pentru care am si scris

mda...
-vine cineva si critica Biserica Ortodoxa
-eu il poftesc sa faca log off
-calator ma "mustra" ca gestul meu nu a fost prea crestinesc
-administratia sterge postarile lui cineva (ce negramatical suna ); ), dovada ca obiectiile mele au fost intemeiate
-eu ii dau replica lui calator
-calator imi da mie replica
-discutia noastra este off topic. the end :rolleyes:

06.03.2007 17:13:57

eu am avut duhovnic un parinte calugar(protos. Teofan de la m-rea cetatuia iasi) dar din pacate pentru mine, s-a mutat la Domnul anul trecut. am suferit enorm si mi-a fost tare greu sa imi gasesc alt duhovnic am umblat asa cam vreo jumatate de an si Bunul D-zeu mi-a daruit un parinte de mir ( ca si duhovnic) este tare bun, daca ar fi sa fac o comparatie intre duhovnic calugar si duhovnic pr de mir, as spune deschis AMANDOI AU FOST PREA BUNI CU MINE ii iubesc la fel de mult, la urma urmei eu consider ca cel mai important este sa te lasi in voia Lui D-zeu si El iti va da duhovnicul potrivit. La urma urmei ce cautam duhovnic ingaduitor?? sau MANTUIREA?? eu consider ac a fi duhovnic este o mare responsabilitate asa cum spunea elena mai sus, de aceea si ei au anumite isipite, dar sa nu-i mai judecam dupa criteriile noastre ca nu stim noi daca sunt intodeauna bune Doamne ajuta jenica

impact 15.06.2007 19:09:32

Doamne ajuta!
Eu am duhovnic un preot calugar, tanar, parintele Serafim,pe care eu il consider cel bun. Daca cineva vrea sa vb cu mine despre orice are legatura cu credinta orodoxa poate intra pe id-ul meu Impact_madalin

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:31:10.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.