Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Intrebari utilizatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5063)
-   -   Sfintele Icoane! Sfanta Cruce!Bserica!Chip cioplit? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12114)

cornel cornel 04.02.2011 13:13:42

Sfintele Icoane! Sfanta Cruce!Bserica!Chip cioplit?

Am avut neplacearea sa vb cu cineva ce nucrede in sfanta Cruce sau in Biserica si Icoane spune ca sunt chip cioplit si ca crede doar in poruncile din Biblie
Nu am ajuns la o intelegere cu el desi sustine ca D-zeu exista peste tot si el se roaga bine mersi si acasa nu tre sa mearga la biserica nu intelege rostu!
O tine pe a lui ca e chip cioplit
este ungur botezat la credinta ortodaxa
ce parere aveti?

o nestiutoare_ 04.02.2011 13:14:53

In Hristos crede?Adica se roaga Lui?

camy_d 04.02.2011 13:15:51

Citat:

În prealabil postat de cornel cornel (Post 332770)
Am avut neplacearea sa vb cu cineva ce nucrede in sfanta Cruce sau in Biserica si Icoane spune ca sunt chip cioplit si ca crede doar in poruncile din Biblie
Nu am ajuns la o intelegere cu el desi sustine ca D-zeu exista peste tot si el se roaga bine mersi si acasa nu tre sa mearga la biserica nu intelege rostu!
O tine pe a lui ca e chip cioplit
este ungur botezat la credinta ortodaxa
ce parere aveti?

Sf. Evanghelist Luca a fost primul pictor de icoane ;)

o nestiutoare_ 04.02.2011 13:18:57

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 332773)
Sf. Evanghelist Luca a fost primul pictor de icoane ;)

Asa este...

Iosif77 04.02.2011 13:22:11

Sfantul Apostol Pavel a fost primul crestin care s-a inchinat la icoane.
In calatoriile lor misionare, doctorul Luca picta icoane si, incet, incet, Apostolul Pavel a inceput sa se inchine in fata lor.

camy_d 04.02.2011 13:35:15

Acum plec în oraș. Când vin, o să aduc argumente biblice, pe care le am într-o carte.

cornel cornel 04.02.2011 13:58:33

Doamne ajuta!

inafara de dumnezeu nu crede in nimic alceva
din pacate

o nestiutoare_ 04.02.2011 14:01:01

Va referiti la Dumnezeu Tatal,sau Sf.Treime?
Eu cred ca prima varianta...

cornel cornel 04.02.2011 14:06:33

Doamne ajuta!

Da bine dar mi-a toat repetat cu cele zece porunci cum ramane nu mai sunt valabile daca este noul testament
am vb mult dar o tine pe a lui

cornel cornel 04.02.2011 14:08:01

Doamne ajuta!

la Dumnezeu Tatal si in nimic alceva

o nestiutoare_ 04.02.2011 14:13:02

Pai daca nu accepta Noul Testament,nu prea vad cum ar putea fi ortodox.
Incercati sa-i vorbiti de fundamentele Bisericii crestine,de jertfa Mantuitorului, de marea dragoste a lui Dumnezeu fata de oameni.
Dumnezeu e unul in fiinta,intreit in persoane,dar acelasi Dumnezeu este; bun si milostiv.
Prima data aduceti-l la niste adevaruri de credinta(prin citirea Legii Noi) si incercati abia mai apoi sa-i vorbiti despre icoane.

cornel cornel 04.02.2011 14:37:38

Doamne ajuta!

Despre tot am incercat si am spus sa citeasca si noul testament nu numai biblia si o sa vada a plecat putin de la subiect si a spus ca el stie multa istorie cica si pentru el biserica e ca si BUDA la budisti si pentru el nu are nici o diferenta nu o pre scot din a lui o tine mortis cu biblia si cele zece porunci din vechiul testament

"Cand tu vorbesti in ascuns cu tine insuti, cuvintele tale sunt cercetate in cer. De aceea si raspunsurile iti vin de acolo."

cornel cornel 04.02.2011 14:43:02

"Cand tu vorbesti in ascuns cu tine insuti, cuvintele tale sunt cercetate in cer. De

Cat despre daca e sau nu ortodox faza e ca tatal lui e ungur mama romanca si ca sa se casatoareasca a trebuit sa se duca la o credinta si au ales sa fie botezati la ortodoxi asa au botezat si copii dar cand sa-u facut deja mari si a mai spus el ca asta a fost numai ca sa se piota lua ca oricum la ortodoxi nu merge ca spune el cea mai buna rugaciune e sa te rogi acasa ca d-zeu este peste tot si nu se inchina nicaeri!

horatiu.miron 04.02.2011 15:03:11

Ce nu-mi plac mie oamenii astia, care schimonosesc o religie dupa cum vor. Eu sunt ateu, insa daca eram credincios crestin, fie ascultam de ce zice cultul din care faceam parte, acceptand canonul respectiv in intregimea lui, fie gaseam un alt cult care sa aiba o interpretare a textelor sfinte cu care sa fiu de acord.

Daca nu gaseam multumire la nici un cult, atunci formam propriul cult sau ajungeam la concluzia ca ceva in crestinism e fundamental in neregula, din moment ce pot exista atatea culte care sa fie cu toatele in inselare.

Dar in nici un caz nu as fi continuat sa ma identific cu un cult cu a carui doctrina nu sunt de acord. Daca acea persoana nu e de acord cu ce sustine ortodoxia, de ce s-a mai convertit? E absurd.

Eu nu cred in credinciosii astia, de-si construiesc singuri crezul. Nu pentru ca nu au dreptul, ci pentru ca nu poti fi crestin in afara bisericilor "oficiale", ca sa zic asa. Fie esti ortodox, catolic, iehovist sau mormon, fie nu mai esti nimic.

vsovivi 04.02.2011 15:06:50

Cine nu se va lasa în-ger cioplit prin răbdare spre slava Domnului se va lăsa cioplit de păcat spre mândria dracoolhulului, căci necioplit nimeni nu poate să rămână pe gLumea asta.

Contează mult și cine anume spune astfel de citate:
"Doamne, dă-mi robia care eliberează sufletul și ia-mi libertatea care-mi robește sufletul"

Și am impresia că de aia a fost un asemenea ger la moartea părintelui Bartolomeu Anania, căci Dumnezeu și-a amintit de zarca lui Noe.

''Fericit este cel care va răbda până la sfârșit! Pe comuniști, pe legionari, pe democrați, pe liberali, pe țărăniști, și pe toți cei care vă vor prigoni, mințind pentru Mine.''

camy_d 04.02.2011 17:46:00

N-am găsit acum cartea, dar am să încerc și fără ea, deși asta înseamnă mai puține argumente.

Chiar în VT găsim "chipuri cioplite":
Exodul 25:18 Să faci doi heruvimi de aur, să-i faci de aur bătut, la cele două capete ale capacului ispășirii;
Exodul 25:19 să faci un heruvim la un capăt și un heruvim la celălalt capăt; să faceți heruvimii aceștia ieșind din capacul ispășirii la cele două capete ale lui.
Exodul 25:20 Heruvimii să fie cu aripile întinse pe deasupra, acoperind cu aripile lor capacul ispășirii, și cu fețele întoarse una spre alta; heruvimii să aibă fața întoarsă spre capacul ispășirii.

Deci Dumnezeu i-a zis lui Moise să facă "chipuri cioplite" judecând din prisma protestanților.

Mai e treaba aceea, nu mai știu dacă din Scriptură sau Tradiție, când o femeie I-a dat lui Iisus o pânză să se șteargă și a rămas pe ea fața Lui. Aceea e prima icoană, făcută chiar de Mântuitorul. Doar El n-ar fi făcut un chip cioplit.

cornel cornel 04.02.2011 17:47:17

Doamne ajuta!

cred ca acei oameni cu o asemenea credinta pana la urma cred ca doar sunt pentru a baga zanzanie intre oameni mai degraba decat sa arate ca crede in d-zeu sau in lucruri sfinte
orice crestin ortodox sau oricum ar fi el e deacort cu d-zeu si cu sfinti lui!

cornel cornel 04.02.2011 17:57:20

Doamne ajuta!

Stiam si eu de acea panza si mi-am amintit acuma chiar din povestile batranilor cred acuma nu mai stiu chiar daca e adevarat
dar mai tine mortis ca si hristos cand sa rasticnit a facut chip cioplit adica crucea(auzi ce poate sa spuna) si a studiat el multe chestii si cica sa constatat ca normal asa cum sa rasticnit domnul nostru iisus hristot nu se poate ca corpul e prea grei si sar rupe
dar in fine am incercat sa il fac sa se auda pe sine intai ce spune si dupa aia sa spuna la alti!

camy_d 04.02.2011 18:02:23

Citat:

În prealabil postat de cornel cornel (Post 332920)
Stiam si eu de acea panza si mi-am amintit acuma chiar din povestile batranilor cred acuma nu mai stiu chiar daca e adevarat
dar mai tine mortis ca si hristos cand sa rasticnit a facut chip cioplit adica crucea(auzi ce poate sa spuna) si a studiat el multe chestii si cica sa constatat ca normal asa cum sa rasticnit domnul nostru iisus hristot nu se poate ca corpul e prea grei si sar rupe
dar in fine am incercat sa il fac sa se auda pe sine intai ce spune si dupa aia sa spuna la alti!

Despre cine era vorba? Cât or fi protestanții de eretici, tot nu cred că ar infirma răstignirea lui Iisus.

Aceea era o pedeapsă tipică pentru răufăcătorii care n-aveau cetățenie romană, dacă alții au putut fi răstigniți, de ce n-ar fi putut fi răstignit și Iisus?

Yasmina 04.02.2011 18:44:41

Aiurea,o echipa de oameni de stiinta au studiat giulgiul de la Torino,l-au datat cu carbon 14,l-au studiat la microscop(unde au gasit granule de polen,specifice plantelor zonei unde a fost crucificat).
Apoi au reconstituit filmul crucificarii,si singura corectie pe care au adus-o,intr-adevar a fost legata de greutate,si anume-piroanele nu au fost batute in palma,ci in incheietura mainii-numai asa ar fi putut sustine corpul pe cruce pt cateva ore.
Cat despre icoane,ele nu au de-a face cu chipurile cioplite-care se refereau la statuile idolilor din antichitate carora oamenilor l-i se inchinau( vezi egipteni,mayasi,persani,greci,romani)
Porunca nr.2 este urmarea poruncii nr.1"EU sunt Domnul Dumnezeul tau,sa nu ai alti dumnezei inafara de mine!",apoi porunca a doua vine cu completari,in a se renunta la statuile idolilor,si la renuntarea inchinarii"lucrurilor ce sunt in cer,sus, din cate sunt pe pamant,jos si din cate sunt in apele de sub pamant"-nu erau acestea zeitatile?
Ma intreb daca prietenul dvs a studiat chiar si o carte de istorie de clasa a cincea???

Prietenul dvs sau cunostiinta,este nestiutor,poate incult de-a dreptul,care nu vrea sa se documenteze,sa caute,sa citeasca-are niste idei proprii gata fabricate si cu astea defileaza!
Este normal sa se intample asa cand nu cauta adevaruri,raspunsuri la intrebarile lui,fiind autosuficient,gandindu-se ca le stie pe toate!

cornel cornel 04.02.2011 18:47:23

Doamne ajuta!

Asa este oricum ai fi un dumnezeu este
inportant sa crezi chiar de nu vezi
important sa ai unu
d-zeu e mare!!
Ai perfecta dreptate!!

Dumitru73 04.02.2011 18:50:24

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 332912)
N-am găsit acum cartea, dar am să încerc și fără ea, deși asta înseamnă mai puține argumente.

Chiar în VT găsim "chipuri cioplite":
Exodul 25:18 Să faci doi heruvimi de aur, să-i faci de aur bătut, la cele două capete ale capacului ispășirii;
Exodul 25:19 să faci un heruvim la un capăt și un heruvim la celălalt capăt; să faceți heruvimii aceștia ieșind din capacul ispășirii la cele două capete ale lui.
Exodul 25:20 Heruvimii să fie cu aripile întinse pe deasupra, acoperind cu aripile lor capacul ispășirii, și cu fețele întoarse una spre alta; heruvimii să aibă fața întoarsă spre capacul ispășirii.

Deci Dumnezeu i-a zis lui Moise să facă "chipuri cioplite" judecând din prisma protestanților.

Mai e treaba aceea, nu mai știu dacă din Scriptură sau Tradiție, când o femeie I-a dat lui Iisus o pânză să se șteargă și a rămas pe ea fața Lui. Aceea e prima icoană, făcută chiar de Mântuitorul. Doar El n-ar fi făcut un chip cioplit.

mai este sarpele de arama inaltat de Moise.

camy_d 04.02.2011 18:52:06

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 332948)
mai este sarpele de arama inaltat de Moise.

Merge și șarpele, chiar dacă nu reprezenta nici sfânt, nici înger, nici Dumnezeu, dar asta demontrează că există obiecte sfinte, ceea ce nu vezi la protestanți.

cornel cornel 04.02.2011 18:56:54

Doamne ajuta!

Stiu ca asa dar atunci cand cauti sa arati ca esti atot stiitor te faci pe tine total necunascator
pana la urma a renuntat la convorbire spunand
lasa mai bine asa voi sa credeti in creuce in hristos si biserica care este casa lui dumnezeu si eu o sa ma rog acasa ca d-zeu meu este pente tot nu ma duc la preoti aia la biserica

Dumitru73 04.02.2011 18:57:15

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 332949)
Merge și șarpele, chiar dacă nu reprezenta nici sfânt, nici înger, nici Dumnezeu, dar asta demontrează că există obiecte sfinte, ceea ce nu vezi la protestanți.

tocmai, nu reprezinta nici un om.
sparpele de arama este mai aproape de "cipul cioplit" decat icoana.

camy_d 04.02.2011 19:00:39

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 332955)

Bine zis, ateu apărător al ortodoxiei :1::21:

Dumitru73 04.02.2011 19:10:37

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 332959)
Bine zis, ateu apărător al ortodoxiei :1::21:

ce sa fac si eu? imi apar neamul, chiar daca am alta opinie decat el.

Geony 04.02.2011 20:42:35

Citat:

http://yoursmiles.org/msmile/pozitive/m1257.gif

Ana.Maria. 04.02.2011 20:45:01

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 332945)
Aiurea,o echipa de oameni de stiinta au studiat giulgiul de la Torino,

Aiurea, n-u studiat nimic, am vazut filmarile de atunci,documentar pe discovery, trebuiau sa filmeze totul de la un cap la altul, de cand taie din el si il testeaza, dar ei au intrat intr-o camera unde n-au lasat sa filmeze si au stat o juma de ora, cat timp l-au "pus in cutii". si apoi l-au testat.

Geony 04.02.2011 20:48:13

Citat:

În prealabil postat de Iosif77 (Post 332778)
Sfantul Apostol Pavel a fost primul crestin care s-a inchinat la icoane.
In calatoriile lor misionare, doctorul Luca picta icoane si, incet, incet, Apostolul Pavel a inceput sa se inchine in fata lor.

Cata ironie d-le Iosif77!!!http://yoursmiles.org/msmile/negative/m0918.gif

Yasmina 04.02.2011 22:46:08

Citat:

În prealabil postat de Ana.Maria. (Post 333108)
Aiurea, n-u studiat nimic, am vazut filmarile de atunci,documentar pe discovery, trebuiau sa filmeze totul de la un cap la altul, de cand taie din el si il testeaza, dar ei au intrat intr-o camera unde n-au lasat sa filmeze si au stat o juma de ora, cat timp l-au "pus in cutii". si apoi l-au testat.

Eiii,presupun ca au fost mai multe comisii...oricum pt mine nu asta este relevant!

anatolie 04.02.2011 23:56:35

cred ca este iehovist.
Cand vine la tine zii sa spuna Crezul si daca nu zice ca tine zi ca nu ai ce vorbi cu el.
Nu are rost sa iti umple capul cu aberatiile lui. Dar acum sa iti zic ceva , noi am fost invatati de Sfantul Apostol Andrei , cel intai chemat , el ne-a invatat toate.

camy_d 05.02.2011 12:05:30

Nu mă refeream la Sf. Giulgiu, aceea e pânza cu care a fost înfășurat trupul mort al lui Iisus. Era o întâmplare cu o femeie care I-a dat o pânză să se șteargă pe față, era viu în acel moment.

alyna26 05.02.2011 12:16:04

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 333386)
Nu mă refeream la Sf. Giulgiu, aceea e pânza cu care a fost înfășurat trupul mort al lui Iisus. Era o întâmplare cu o femeie care I-a dat o pânză să se șteargă pe față, era viu în acel moment.

femeia se numea Veronica si cred, nu stiu sigur, ca este trecut si intr-o evanghelie.

alyna26 05.02.2011 12:24:43

Citat:

În prealabil postat de anatolie (Post 333284)
cred ca este iehovist.
Cand vine la tine zii sa spuna Crezul si daca nu zice ca tine zi ca nu ai ce vorbi cu el.
Nu are rost sa iti umple capul cu aberatiile lui. Dar acum sa iti zic ceva , noi am fost invatati de Sfantul Apostol Andrei , cel intai chemat , el ne-a invatat toate.

Foarte interesant punctul dumneavoastra de vedere! in loc sa incerce sa-l convinga ca urmeaza o cale gresita, sa-i zica ca n-are ce vorbi cu el! Credeti ca punctul asta de vedere ii place si lui Dumnezeu?

Cornel, concret nu stiu in momentul asta ce ai putea sa-i spui, ai putea sa pleci de la ce spunea Camy. dar apoi asculta argumentele lui si cauta sa-i raspunzi cu un contraargument care sa demonteze ceea ce a spus el. asta presupune sa fii si bine informat si sa-i raspunzi cu argumente logice, altfel nu vei avea succes. Dar sa stii ca are si el dreptate intr-o privinta, Dumnezeu chiar este peste tot. Spuneai ca este pasionat de istorie parca? pai atunci sa studieze mai bine istoria care nu neaga existenta lui Iisus.

tricesimusquintus 05.02.2011 15:45:29

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 332926)
Despre cine era vorba? Cât or fi protestanții de eretici, tot nu cred că ar infirma răstignirea lui Iisus.

N-auzi soro că e vorba de un ortodox, nu de un eretic de protetant!? Nici nu-i de mirare că se ajunge la asemenea teorii atunci când nu mai știi dacă ștergarul sfintei Veronica e în Biblie ori în Povești nemuritoare...

tricesimusquintus 05.02.2011 15:47:02

Citat:

Ba e chiar icoană toată ziua, icoana Domnului Hristos, fratele meu ateu!:3:
Deși era șarpe, reprezenta un om- Omul Iisus Hristos care a fost "spânzurat pe lemn" purtând păcatele noastre, făcându-Se păcat (șarpe) pentru noi ca noi privind la El să fim salvați de mușcătura șarpelui veninos (diavolul).

Această reprezentare simbolică a lui Hristos a fost cu adevărat o icoană (în sensul primar al icoanelor ortodoxe), devenind cu timpul idol când evreii au început să i se închine și să-i ardă tămâie. Cam acesta e sensul de azi al icoanei ortodoxe, ea și-a pierdut sensul primar didactic, devenind obiect al închinării și tămâierii (în ciuda disperatei teorii "noi nu ne închinăm lemnului icoanei").

cornel cornel 05.02.2011 16:21:26

Doamne ajuta!

sa lamurit singur pana la urma a plecat cu totul de la subiect si a zis ca o sa mai vb noi
da d-zeu exista pente tot asta am spus si eu da asa cum ne ajuta asa toi trebuie sa il cautam
cat despre istoria lui ce asa de mult il pasioneaza i-am zis sa studieze un pic noul testament si o sa mai invete ceva daca vrea sa gaseasca un sprijin crestinesc dupa care a plecat dand din maini ca si cum ar fi zis ca tot nu am dreptrate in fata lui dar nu a inteles ca dialogul pe care l-am avut cu el nu a fost pentru cine are dreptate si spre dreapta credinta si casa lui d-zeu BISERICA! cat despre rugaciuni nu a vrut sa imi spuna cum se roaga dar nici de CREZ( sinbolu credintei) nu a vrut sa auda! era clar ce a avut in gand sa faca o eroare in credinta ortodoxa pe care desi e botezat o detesta (cica)
mare pacat mare!!!!!
D-zeu cu mila si noi cu rugaciunile!
DOAMNE AJUTA!!!!

camy_d 05.02.2011 18:35:38

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 333516)
Nici nu-i de mirare că se ajunge la asemenea teorii atunci când nu mai știi dacă ștergarul sfintei Veronica e în Biblie ori în Povești nemuritoare...

Bine că tu cunoști Biblia pe de rost :21:

Dumitru73 05.02.2011 18:43:39

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 333517)
Ba e chiar icoană toată ziua, icoana Domnului Hristos, fratele meu ateu!:3:
Deși era șarpe, reprezenta un om- Omul Iisus Hristos care a fost "spânzurat pe lemn" purtând păcatele noastre, făcându-Se păcat (șarpe) pentru noi ca noi privind la El să fim salvați de mușcătura șarpelui veninos (diavolul).

Această reprezentare simbolică a lui Hristos a fost cu adevărat o icoană (în sensul primar al icoanelor ortodoxe), devenind cu timpul idol când evreii au început să i se închine și să-i ardă tămâie. Cam acesta e sensul de azi al icoanei ortodoxe, ea și-a pierdut sensul primar didactic, devenind obiect al închinării și tămâierii (în ciuda disperatei teorii "noi nu ne închinăm lemnului icoanei").

gresesti.
credinciosii nu spun "lemnule ajata-ma" si nici macar nu se roaga sfantului reprezentat pe icoana in sens absolut.
cand spui "sfinte x ajata-ma", nu ceri ajutorul lui direct. ceri ajutorul ca mijlocire intre tine si Dumnezeu.
nici un sfant, oricat de mare, nu are putere in sine. toata puterea ii este data.
icoana nu este un idol, in sens pagan.
sigur ca daca iti autodefinesti termenii poti s-o numesti cum vrei.

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:35:04.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.