![]() |
taxele in biserica si in spitale
http://stirileprotv.ro/stiri/social/...-un-botez.html
deschid acest subiect dar ca sa nu imi sara lumea in cap :P, mentionez ca e fara nici un fel de critica la adresa preotilor, fara nici un fel de judecata. eu zic ca nu trebuie pusi toti preotii in aceasi categorie, sunt preoti si preoti, asa cum sunt si doctori, unii au har, (cunosc eu personal un preot cu foarte mult har, atat el cat si Dna preoteasa, si imi sunt extraordinar de dragi), le place ceea ce fac, vor cu adevarat sa ajute oamenii, nu se gandesc la bani, dar sunt si altii mai mult pentru bani, ceea ce este rau. asta e viata. cat despre taxe, consider ca chiar nu ar trebui deloc sa fie. cine are sa dea, da, cine nu, nu. copilul trebuie botezat, fie ca e dintr-o familie bogata fie ca e dintr-o familie saraca. si la cununie la fel. de asta sunt si foarte multi care nu se casatoresc, prefera sa stea in pacat pentru ca zic ca nu au bani. pai e mai bine sa stai in pacat decat sa te casatoresti crestineste, sa ai binecuvantarea lui Dumnezeu ? in mod normal, cine vrea cu adevarat sa se casatoreasca, nu ii trebuie o caruta de bani ca sa faca nunta mare, unde bineinteles iese si banul. e de ajuns civilul pentru care trebuie doar analizele alea prenuptiale, si bineinteles nu stiu ce taxa, si religiosul la care nu ar trebui nici un ban. cine vrea cu adevarat sa aiba binecuvantarea lui Dumnezeu, dar nu are posibilitati financiare, nu ar mai trebui sa se gandeasca la lucrurile materiale, stai sa imi iau cea mai frumoasa rochie de mireasa, cel mai frumos costum de mire, sa am cea mai mare petrecere, cea mai renumita formatie, cei mai multi invitati, de unde bineinteles sa iasa cei mai multi bani. cunosc multi care prefera sa stea in concubinaj pentru ca zic ei ca nu au bani sa faca nunta. eu stiu ca nunta e o data in viata, si ar trebui sa fie cea mai frumoasa zi din viata unui om, pana la nasterea copilului lui, si bineinteles, cine are posibilitate financiara, isi face nunta mult visata si dorita. dar cine nu, decat sa stea in concubinaj mai bine face un civil si un religios simplu si macar stie ca nu traieste in pacat. asa nu imi place cand vad ca se pune accent pe bani, in biserica mai putin, cel mai mult se pune accent pe bani in spitale. daca nu dai banul, nu te baga nimeni in seama. eu zic ca atat in biserica, cat si in spitale, mai ales in spitale, nici sa nu existe termenul de taxa. pe de alta parte si omul e vinovat pentru asta. exista gandirea asta ca daca ii dau bani este mai atent cu mine, si normal ca doctorul se invata cu binisorul. nu toata lumea are bani de dat spaga. |
de acord
Si eu as vrea sa fie asa numai ca nu stiu cum sa facem.Poate e cineva cu o idee?
|
cand avea fata mea 6 luni a trebuit sa ii fac o mica interventie la ochisor ca avea un canal nazar lacromigen infundat. inca de cand avea fata 3 sptamani, cand am observat ca are probleme cu ochisorii, fusesem la aceasi drita de nu stiu cate ori si i-a dat tot felul de tratamente, masaj la ochi, si mi-a zis ca pana la 6 luni nu poate sa ii faca nimik.
apoi la 6 luni, cand a venit ziua cu interventia, mi se spusese vai sa ii dau bani la drita sa fie atenta, aceeasi gandire. aveam pregatiti niste bani dar vroiam sa ii dau dupa operatie, care a durat 10 minute. deci inainte de operatie, daca nu a iesit cucoana aia de nu stiu cate ori din sala, ba intra ba iesea, se fataia numai pe holuri si tot zicea ca asteptam sa fie totul pregatit, sa vina anestezistul, bla bla bla. si mi-am dat seama ca de fapt astepta bani. si i-am bagat banii in buzunar si apoi gata liniste nu a mai iesit din sala, decat cand a venit si a luat fata sa ii faca interventia. si nici macar nu i-a facut bine interventia, ca la 10 zile a facut puroi la ochisor si m-am dus la alta doctorita care i-a dat alt tratament si un alt fel de masaj si imediat i-a trecut. si cand am vrut sa platesc consultatia, ca fusesem la cabinetul ei particular, unde automat tre sa dai bani, si aici e de inteles, nici nu a vrut sa ia bani. si de atunci am zis ca nu mai dau nici un ban in viata mea si nu am mai dat. la nici un doctor. pur si simplu nu mai vreau. unde e de dat, la cabinete particulare, trebuie sa dai, dar in spital unde doctorul este obligat sa isi faca meseria, nu mai dau. de asta poate se si prefera spitalele si clinicile particulare. |
Eu nu va mai inteleg...
Era pe aici si o mare valva cum ca preotul nu ar trebui sa se casatoreasca ca sa aiba timp de treburile bisericii, din cauza casatoriei si familiei nu se poate dedica samd... asta inseamna ca la biserica e treaba multa! Iar acum cica nu ar trebui nici sa-i dam bani sa traiasca... Pai daca nu-i dam noi bani sa traiasca atunci inseamna ca trebuie sa mearga sa munceasca in alta parte atunci cand nu sunt slujbe! Sa nu-mi spuneti ca el nu trebuie nici sa manance. Si poate sa nici nu doarma acasa ca sa nu plateasca intretinere. Dar daca doarme in biserica atunci se va consuma acolo curent si altele... Stiu ca sunt si unii care exagereaza cu sumele dar totusi... pana la fara bani e cale lunga! |
Citat:
in primul rand preotul nu traieste din banii oamenilor de rand, are ca orice om, angajat la stat un salar. omul da de pomana doar daca vrea si daca poate. preotul este platit sa faca si slujbe de botez si de cununie si de inmormantare si cele de sarbatori, toate in cadrul unui salar dat de biserica ortodoxa, fara ca sa astepte nici un ban in plus de la oameni. eu asa stiu si asa mi se pare si logic, dar acum cum nu mai e nimic logic in tara asta.... cat despre programul lui, nu zice nimeni sa nu aiba familie, sa stea numai si numai la biserica, sa nu aiba o viata personala, ca ar fi absurd, dar asa cum este si doctorul de garda si ziua si noaptea, asa are si preotul un program si el are avantajul ca isi programeaza singur slujbele, cand doreste el. |
Citat:
Poate gresesc... sau poate lucrurirle s-au schimbat intre timp. Citat:
|
cat despre lumina intretinere, doar nu plateste preotul din banii lui, din salariul lui, tot biserica trebuie sa plateasca, biserica ortodoxa ... asa cred eu, asa ar trebui .... poate nu stiu eu prea bine ...
|
Citat:
Citat:
|
Eu am hotarat ca de acum incolo sa nu intru in nicio biserica sau manastire unde se percepe taxa! Deci voi merge si in caz ca la poarta mi se va pune aceasta piedica... voi face cale-intoarsa! Adica Hristos ne cheama si ne opreste omul?? Nu vreau sa judec insa refuz sub orice forma sa cred ca Iisus e deacord cu asta!
|
Citat:
Sa dea Dumnezeu sa nu avem probleme de sanatate, dar chiar daca omul a ajuns vinovat de aceasta situatie...eu parca nici nu as astepta pe o targa sa vad cand catadicseste dr sa ma trateze...eventual chiar numai sufletul sa mai aiba rabdarea necesara.:4: |
Citat:
|
Cred că trebuie să ne obișnuim cu ideea că serviciile religioase presupun costuri. Iar cele medicale, presupun costuri cu mult mai mari. Mi se pare perfect normal să plătesc pentru ele. Întotdeauna a fost așa. Eu văd aici (încă) un pretext al celor care nu vor să se apropie de Dumnezeu.
Un articol pe această temă am scris, nu de mult, aici: http://regnabit.wordpress.com/2010/0...re-lucratorul/ |
Biserica, prin fiecare dintre noi, membri ai ei, clerici si mireni, de aproape doua milenii a trebuit sa faca fata acestei tensiuni dintre a fi in lume, fara a fi insa lumeasca.
Biserica, a fost si ramane, Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca, dar noi, cei ce o compunem, suntem din ce in ce mai lumesti. Asa incep anomaliile in Biserica. Asa apar ereziile, asa apar schismele, asa apar smintelile de tot felul provocate de "taxe" sau mai stiu eu ce. Cred ca Patriarhia Romana ar trebui sa fie mult mai transparenta si totodata transanta cu privire la aceste taxe pentru "servicii". Daca nu vor sau nu pot renunta la ele, macar sa stabileasca unele taxe generale, modice, la nivelul tuturor eparhiilor, ca tot omul sa stie ce are de facut. In acest fel se pot evita aceste "surprize" neplacute, care nu fac decat sa scada increderea oamenilor in clerul ortodox. |
aici este vorba de spagi ... din moment ce omul lucreaza si isi plateste cotizatiile la stat, la sanatate, si doctorul ala are un salariu deja, este normal ca sa mai fie date spagi? doar ca omul sa capete putina atentie din partea unui om care automat e obligat sa isi faca datoria??? nu stiu, mie nu mi se pare deloc normal.
cat despre biserici, in mod normal nu ar trebui nici acolo sa fie taxe pentru botez, cununie, inmormantare ... statul roman ar trebui sa se ocupe ca biserica ortodoxa sa aiba tot ce ii trebuie, adica sa isi plateasca preotii, si toate fetele bisericesti, sa achite orice fel de cheltuiala de gaz, lumina, intretinere, caldura, etc. omul oricum da, din milostenie, de pomana, dar asta trebuie sa fie o chestie voluntara nu obligatorie. din moment ce pui la intrarea intr-o manastire taxa de nu stiu cati lei, asta inseamna ca obliga omul sa dea bani. si bineinteles ca multi dau, dar nu toti au. sunt foarte multe biserici construite, unele aproape chiar la 50 de metri distanta intre ele, dar in zona este doar o singura scoala darapanata, sau biserici noi construite, frumoase, dar spitalul de vizavi sta sa se darame .... adica in loc de 2 biserici frumoase una langa alta, si o scoala vai si amar de capul ei, nu mai bine ar fi o biserica frumoasa dar si o scoala frumoasa, nu care sta sa se darame la primul cutremur? exista o gradinita, a mitropoliei, la care taxa este de 600 de lei pe luna plus 10 lei mancare pe zi. deci exact ca o gradinita particulara. eu as vrea sa imi dau copilul la o gradinita a mitropoliei, sa fie indrumat de mic, inspre lucrurile spirituale, religioase, in afara de ceea ce invata de la parinti. dar de unde sa dau frate 600+vreo 200 de lei (10 lei*20 de zile lucratoare) ? 200 da, dar 800 ??? si nu dau vina pe nimeni, ca nu as sti a cui e, cel mai probabil a statului ca nu stie sa administreze banii, sa repare scolile, spitalele, sa faca mai multe gradinite. de exemplu ce trebuie spitale private (arcadia) in care contribuie si statul cu 50 %, ajungand la sume considerabile, cand spitalele romanesti mai au putin si pica, sau sunt pline de gandaci si infectii ? pacat de o tara asa de frumoasa, dar asa de prost condusa. |
Daca vorbim de spagi da, SUNT IMPOTRIVA!
Dar la biserica cred ca nu e vorba de spaga, ci doar de nemultumirea unora ca trebuie sa plateasca, uneori in plus fata de cotizatia la stat. Stiu ca Sfantul Ioan Gura de Aur le spunea preotilor sa slujeasca fara sa primeasca nimic, dar sa nu uitam si cum era inainte: cununia in cadrul sfintei liturgii, botezul la fel. Iar acum omul zice: eu vreau sambata, celalat, marti, altul cand are el concediul fara sa tina seama ca poate si preotul are nevoie de odihna. Iar apoi ne miram ca trebuie sa facem si noi un sacrificiu daca preotul a facut pentru noi. |
Materialul pare echilibrat, intrucat ne prezinta si cazuri de preoti care stiu ce inseamna slujirea lui Hristos. Daca materialul ar fi exclus si cazul preotului care accepta botezul gratis, ar fi fost un caz premeditat. Sa ne bucuram pentru ca mai sunt preoti cu o vocatie si constiinta sfanta.
|
Citat:
|
Citat:
ps. exista si preoti adevarati si medici cu daruire...dar sant rari...tot mai rari.... |
Citat:
Citat:
Orice Parohie nu este condusa doar de preot ci si de CONSILIUL PAROHIAL; preotul la inceputul fiecarui an face darea de seama pe anul care a trecut si face horari pe anul in curs ...intre hotarari sunt si stabilirea unor taxe pt slujbe ; pe banii primiti orice preot emite chitanta, banii intrand in visteria parohiei Citat:
Citat:
Daca ai alte nelamuriri sau daca nu ai inteles ceva, te rog intreaba-ma!... PS. sa nu te superi pe mine, si astept sa discutam aceasta problema cu drag....Iti recomand I Corinteni cap. 9 ... |
Da....preotul pe care mama il asteapta inca..de vreo doi ani si ceva sa vina la spovedit ca ea nu poate iesi afara...si care vine doar la boboteaza.....da , preotul care si-a tras in foita de aur toata biserica in interior ....si care acum scoate gresia de pe jos ca sa puna marmura...care si-a adus fiul langa el...si care recunosc , a dat jos burtoiul ca e bolnav da face unul fi'su ca se vede din avion....Cu 3 masini pt casatorie , nunta si nu stiu eu ce...Deci....sincer nu ii compatimesc pe preoti, ca n-am vazut vreunul facand foame....In schimb am vazut mai multi alungand saraci(nu tigani), sau unul care s-a oprit din liturghie ca sa scoata afara un sarac cu duhul ce se jelea incet de tot pe genunchi in fata lui....NU POT UITA astea....insa la fel de bineam in minte chipul unui parinte drag mie , care a slujit la bisetica Sf Nicolae din orasul meu...si care e pensionat acum....Si nu pot uita , privind inapoi cu recunostinta , la dr Toganel, care mi-a salvat viata acum multi ani...Prin urmare peste tot sunt oameni si oameni.....cu o moralitate perfecta sau lipsa....
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Preotul trebuie sa mearga ori de cate ori este chemat la casa cuiva! ca unii nu se duc, v-or avea ei de dat seama in fata lui D-zeu. Ca a tras Biserica in foita de aur, frumos! ce locasul inchinat lui D-zeu nu se cuvine sa fie infrumusetat? |
Ba da Geony...dar promisese ca intai face cantina pt saraci.....ori el a pus aur in biserica ce o va lasa fiului sau...Acum numai Domnul stie....
|
Citat:
Mirela scuza.ma ,dar tu in ce tara traiesti?Eu in Romania...... Tu nu vezi ca astia vor sa decimeze populatia,vor sa ne omoare prin infometare si tu ai pretentii sa isi plateasca preotii???De ce sa faca scoli?Scoala scoate oricum numai tampiti.Cu masoni in fruntea statului nu o sa existe respect fata de aceasta categorie sociala Si sunt mai multe biserici decat scoli,pt ca multe sunt facute sprin sponsori si omul care are bani daca vrea sa faca o fapta buna face o biserica sau o troita nu o scoala.Asta am observat |
PS faptul ca scoala scoate tampiti a fost o remarca a domnului Base
|
Unii ar trebui sa se informeze "inainte de a da cu piatra"
Acum cateva luni, Patriarhia Ortodoxa Romana a introdus "chitantiere" pe care sa le foloseasca Preotii Parohi atunci cand primeau "donatii" care urmau sa fie folosite NUMAI in interesul Parohiei respective. De la 01.01. 2011 (in alte Parohii din 01.02.2011 - functie de aprovizionare cu imprimate) s-au dat la toate Parohiile "chitantiere" (altele de aceasta data) care sa fie folosite NUMAI pt "donatiile" facute in folosul construirii "Catedralei Mantuirii Neamului" (Ortodoxe - evident) ! Deci toti banii pe care cineva ii da ("DONEAZA") Bisericii vor fi ... "impozitati" de catre acest Stat (adica, chiar daca sunt de rit ortodox ... sau altul, sau ... ateisti, se vor folosi de acesti bani proveniti din "impozitare" toata lumea, INDIFERENT ce rit au, sau daca sunt ... fara CREDINTA). Este "corect" acest lucru ?! Sau ar trebui sa se foloseasca de acesti bani ... NUMAI cei din Parohiile care tin de Biserica Ortodoxa Romana (ma refer NUMAI la banii "impozitati" rezultati din "donatiile" efectuate prin Bisericile ce tin de B.O.R.) ?!
|
Sunt aspecte lumesti, unde dintre ele cu neputinta de ocolit.
Acela care are asezare duhovniceasca, nu se manie, nici nu se tulbura, ci numai se intristeaza pentru cele care nu odihnesc. Fiecare va da seama pentru greselile lui. Sa dea Domnul iertare, tuturor acelora care nu stiu ce fac. Noi sa avem grija de coltul nostru, caci numai asa putem ajuta lumea in care traim. |
Iisus a zis:
Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că închideți împărăția cerurilor înaintea oamenilor; că voi nu intrați, și nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsați. Asadar nu e normal sa ni se inchida usa bisericii/manastirii daca nu dam bani. |
Citat:
|
Mie mi se pare normal sa existe undeva, intr-un coltisor o tavita sau o cutiuta unde oamenii sa poata lasa bani drept multumire.
Insa nu ar trebui sa se perceapa taxe fixe. Nu e normal si omenesc sa ramana mortul fara slujba, doar ca familia e saraca. Sau doi tineri sa nu se poata casatori fiindca nu au bani. Nu vi se pare absurd sa nu te poti spovedi, cununa sau sa fii pomenit la slujba fara bani? Din cauza aceasta multi le leapada, fiindca vad in Biserica o storcatoare de bani, vad multa fatarnicie. Si pe cineva slab asta darama. Stiu ca sunt si preoti care nu cer "taxa de mantuire", ci fac totul cu daruire si dragoste. Insa pe zi ce trece vad ca tot mai mult se raresc. |
Citat:
Problema este: se strâng bani suficienți prin această metodă ? Vă spun din experiența mea la ședințele curiei parohiale, inclusiv la ședințe de buget: suma strânsă este MULT prea mică să întrețină, singură, o parohie. Într-un an s-au strâns la cutia milei doar 3 milioane și ceva. Bani care abia ajung pentru o factură lunară de curent. Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Biserica, preotii si banii lor (1)
Sper ca cine a deschis acest subiect il urmareste inca.
Pe langa dl. Mihnea Dragomir, care are o experienta directa in contactul cu problemele materiale ale Bisericii, dati-mi voie sa intervin si eu cu ceea ce stiu in mod nemijlocit. Legat de intrarea in unele manastiri cu "potential turistic": si in Grecia exista o anumita taxa de intrare si de vizitare la unele manastiri, cum ar fi unele din complexul de la Meteora. Dar de obicei sunt taxati turistii (mai ales ne-ortodocsi), insa NU pelerinii - adica cei care vin pentru zidire duhovniceasca, iar nu pentru a casca gura ca la Acropole. In plus, la fiecare manastire sunt doar anumite zile pentru vizitare. Monahii se plang ca fluxurile de turisti le perturba rostul monahal. In Romania, se practica taxa de vizitare la unele manastiri din Bucovina (mai ales cele din sec. 15-16), dar tot pentru turisti. Eu am fost de mai multe ori cu grupuri insotite de unul sau doi preoti, care spuneau: noi suntem pelerini, iar nu turisti, am venit aici pentru inchinare. Si am intrat fara taxa, de fiecare data. Credinciosul ortodox care merge ca pelerin, nu ca turist care cauta ceva distractie si ceva odihna, are dreptul sa intre fara taxa. Chiar daca nu lasa pomelnic la altar. Iar intrarea in bisericile de mir... sa fim seriosi, ca doar nu e ca la cinema sau la meci, sa intri cu bilet ! Sau sa te oblige cineva sa cumperi lumanari sau altele in valoare de X lei. In Grecia , lumanarile stau pe o masa speciala, omul pune un ban pentru ele intr-o cutie si se mizeaza pe bunul simt. Dupa slujba, la parohii, se lasa deschis pridvorul, si cei care mai trec pe acolo au lumanari la dispozitie si NIMENI nu sta sa supravegheze sau sa-i traga de maneca sa lase suma X sau Y pentru ele. Dar bunul simt trebuie sa-si spuna cuvantul. De obicei, oamenii lasa cam 50 de centi pentru 3-4 lumanari mici. Pentru cei care nu cred in cinstea si in bunul simt al ortodoxului grec, mai trebuie sa spun _ cu mult amar in suflet _ ca in Grecia nu se incuiau usile de la case si de la masini inainte de a sosi emigrantii albanezi, bulgari si romani. |
Si cum isi vor da seama ca eu vreau sa ma inchin si nu sunt un simplu turist?? Ce,trebuie neaparat sa fiu insotit de un preot sau sa fac parte dintr-un grup de pelerini? Ca sincer sa fiu,la prima vedere nu prea am "fata" de crestin :)) Pot foarte bine sa fiu cu parintii,cu prietena etc. si trecand pe langa o manastire mai importana sa vreau sa ma inchin. Ce fac in cazul asta,stau sa ma cert si sa ma tiganesc la poarta bisericii incercand sa le explic ca eu sunt credincios? Pai ca-i asta,daca mai incep sa ma si "laud",mi-am pierdut si ultimul gram de smerenie... In fine.
|
Biserica, Preotii si banii lor (2)
Taxele pentru "servicii religioase".
Prin termenul (cam nefericit) de "servicii religioase" se inteleg slujbele oficiate de preot in diferitele ocazii ale existentei crestinului: botez, cununie, sfestanie, Liturghie, inmormantare, parastas. Conform canoanelor BO si reglementarilor la nivel national expuse de Sf. Sinod al fiecarei BO zonale (BOR, BO Rusa, BO a Elladei, etc.), in BO nu se percep taxe pentru aceste servicii, ci fiecare credincios care le solicita da cat poate si cat vrea. Trebuie sa mai spun ca in Romania (si in Grecia) la manastiri nu se prea fac botezuri si cununii , si nici inormantari ale mirenilor. Pentru acestea credinciosii apeleaza la preotul paroh, iar in orase apeleaza si la ce preot vor ei sau cunosc. Asa ca la manastiri, ne-existand "servicii", nu exista taxe decat pentru pomelnicele de vii si de adormiti. Si in cele mai multe se lasa tot la latitudinea credinciosului cat da si pentru ce perioada. E drept ca in manastirile situate in orase, precum si la catedralele episcopale, se tarifeaza riguros ziua de pomenire (la mitropolia din Iasi ajunsese acum catva timp la 50 de bani/zi un pomelnic, daca nu s-o fi facut 1 leu). In cazurile in care intr-o parohie este nevoie de fonduri pentru anumite necesitati care nu pot fi acoperite din incasarile ocazionale, se poate pune taxa pe serviciile principale. Dar aceasta se discuta si se aproba mai intai de consiliul parohial, apoi se vizeaza de catre episcopia de care tine parohia, si se afiseaza la loc vizibil. Cand vine credinciosul sa solicite un serviciu, i se arata lista, si plateste exact suma prevazuta, pentru care i se face chitanta. Nu are nimeni voie sa-i mai ceara ceva in plus. (Din pacate, cel putin in Romania, unii preoti spun ca"patriarhia / mitropolia / episcopia cere atat... si mai da si pentru parohie atat...", fara sa aiba nici o baza reala. Omul nu se duce la episcop sa intrebe. Iar sumele cerute, cel putin in Bucuresti, frizeaza absurdul. In 2004 am platit ca nasi 7 milioane pentru o cununie...si i-a mai cerut si mirelui 1 milion cand a venit cu mireasa la altar. Oribil...! De chitanta, nici pomeneala.) Macar daca ar spune: uite, domnule, atata e pentru curent, atata pentru cor (dar de obicei, cine vrea cor plateste separat !), iar la preot, cantaret si paracliser dai cat vrei. Unii spun "dai cat vrei, dar minim X"... Noroc ca Biserica e Biserica lui Hristos, nu a unui cleric lacom de bani... Pe de alta parte, am vazut si preot care printre altele a refuzat sa ia bani la inmormantarea unui copil si la cununia unor saraci. Ba le-a mai dat el si lumanarile alea, care in oras sunt minim 100 de lei. Am sesizat ca in Biserica romano-catolica aceste tarife sunt stabilite de episcopie, si sunt afisate vizibil _ credinciosul stie dinainte cat sa dea pentru una sau alta. Si am vazut ca preotul da chitanta si nu zice ca mai trebuie ceva. Daca omul vrea sa-i mai lase si lui o atentie, e libera sa alegere. |
Citat:
PS Nici eu n-am fata de crestin. Multa lume ma intreaba daca sunt "muslim"... |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Pe de altă parte, serviciile sunt gratuite la propria parohie pentru cei care: 1) fie plătesc simbria anuală 2) fie sunt invalizi, caz în care sunt scutiți de simbrie, fie sunt săraci, caz în care prestează muncă în folosul parohial. În caz contrar, îți spune preotul de când nu ai respectat porunca a cincea (obligațiile materiale față de biserică) și ai posibilitatea să ajungi la zi, dacă ai uitat. În sfârșit, nu trebuie uitat că, din acest punct de vedere, preoții catolici lucrează în regim de călugări. Ei nu pot lua bani pentru ei, ci orice ban iau, inclusiv propriul salariu, intră la rubrica "venituri" în bugetul parohial. Pe de altă parte, ei nu cheltuie nimic pe mâncare, hrana fiindu-le asigurată de parohii. Din bugetul parohiei ei au la dispoziție o mică sumă pentru cheltuieli proprii (cărți, bunuri personale), iar cheltuielile de deplasare le sunt decontate. În general, cu o bună gospodărire, o biserică normală face față cheltuielilor propriei funcționări și mai rămâne ceva pentru opera socială. Fără banii credincioșilor, fie sub formă de taxă pe serviciu ca la dv, fie sub formă de simbrie anuală și chete ca la noi, este absolut sigur că nu ar face față. |
O pata de culoare in discutie; tarifele la o biserica catolica obisnuita din Olanda:
Inmormantare: 500 de euro pentru cei care au platit contributia anuala de cel putin 70 de euro, 625 pentru cei care nu au platit. Priveghi si plujba la crematoriu: 370/462 euro Priveghi: 110/137 Inmormantare in alta biserica decat cea parohiala: 250/312 Casatorie: 400/500 Botez: nimic, dar se face colecta, fiecare da cat vrea. Dar: anul trecut au fost in parohie 5 cununii, 11 inmormantari si 4 botezuri (asa scrie pe site). Mor, se nasc si se casatoresc mult mai multi oameni, numai ca slujbele la biserica nu mai sunt la moda. O lumanare: 50 de centi, o lumanare mai mare pentru novena, 4 euro. Nu se dau bani pentru diverse sfintiri sau binecuvantari. Nu se dau bani la spovedanie. (:D) Mama a ramas cumva contrariata ca parintele a sfintit masini asta vara si nu i-a dat nimeni macar un 5 euro sau ceva de genul. :D |
Ora este GMT +3. Ora este acum 01:32:23. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.