![]() |
Dogme babesti
Unele babe au răspândit anumite canoane greșite în biserică, iar mulți nu ne dăm seama de aceasta. De aceea am deschis acest topic, să postăm astfel de exemple.
Încep eu cu ideea greșită că n-avem voie să pupăm nimic după ce ne împărtășim, nici măcar icoane, parcă ele ar spurca Sf. Împărtășanie. Trebuie să evităm să scuipăm, însă putem pupa orice și pe oricine. Treaba asta poate duce și la mândrie, când te întâlnești cu cineva, trâmbițezi că nu-l pupi pentru că te-ai împărtășit. Și apoi tot lași mai multă salivă pe linguri și pahare. :21: :6: :53: |
sunt multe astfel de"dogme",numai sa te duci la botezuri,cununii si inmormantari la tara,se vezi acolo cu gramada...si bineinteles ca nu au de-a face cu religia!
din pacate,nu-mi amintesc nimic concret ca sa-l scriu aici,poate pe parcurs... dar imi amintesc cu ce m-am intalnit de curand,conceptia modernista conform careia copii morti devin ingeri! |
Citat:
|
Citat:
Aceasta nu este o "dogma babeasca"!! 10. A zecea conditie canonica. Dupa ce-ai primit Preacuratele Taine ale lui Iisus Hristos, treci la usa diaconeasca, ca acolo sa-ti dea anafora si un paharut de vin. Apoi treceti la strana sau in pridvor, sa va cititi molitfele sau rugaciunea de multumire dupa Sfanta Impartasanie. Trebuie sa stiti ca nimeni nu are voie sa se impartaseasca daca nu si-a citit rugaciunile de impartasire ( molitfele ). Apoi, cele de multumire. Cel ce s-a impartasit, nu mai are voie sa sarute mana preotului. Pana nu stai la masa nu mai ai voie sa saruti nici sfintele icoane, nimic, ca ai primit pe Hristos atunci. Dupa masa poti sa saruti mana si sfintele icoane. Dupa impartasanie n-ai voie sa scuipi trei zile si trei nopti. Asa-i dupa randuiala canonica. Dar macar pana a doua zi, macar 24 de ore sa tineti minte. Dar, trei zile arata cartea. Asa este dupa Sfanta Impartasanie. Cei casatoriti, care vor sa se impartaseasca cu Preacuratele Taine, trebuie sa pazeasca curatia in familie, macar trei zile, iar dupa ce s-au impartasit sa tina macar doua zile. Iar in posturi, trebuie sa traiasca toate zilele in curatie. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Exista 14 reguli, asta este una din ele. |
Citat:
|
Citat:
Dar... uite ca am gasit si o parere contrara in care zice ca se poate saruta manta preotului si icoanele, ca impartasania nu ramane pe buze, ci se inghite. Totusi nu are autor si nu garantez pentru corectitudine. Dar... citeste de aici: http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism20.html |
Decat o colectie de "băbisme", mai bine o discutie despre eforturile pe care le depune fiecare pentru eradicarea acestora, nu credeti?
Un fost forumist, student la teologie, spunea candva pe forum ca la el la facultate viitorii preoti studiaza băbismele din diversele regiuni ale tarii, sa nu se trezeasca in necunostinta de cauza cand primesc post in vreo parohie indepartata. Practic, o materie intreaga este dedicata studiului acestor obiceiuri total necrestine. Viitorul preot este prevenit din timp iar cand ajunge acolo nu face nimic pentru starpirea fenomenului. Cand am auzit am fost socat; cum este posibil ca aceste obiceiuri sa fie incurajate cand de fapt ele trebuie prevenite? Nu de alta, dar este evident si aici pe forum cum unii mai au un pic si se linseaza unii pe altii pentru o virgula din textele sfinte, in timp ce deformari grosolane ale dogmelor crestine sunt permise sub scuza gaunoasa a "traditiilor". Pai ce altceva sunt aceste traditii, daca nu ramasite pagane, total necrestine? Inteleg ca in unele locuri traditia e mult mai puternica decat orice-ar zice vreun popa, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te faci frate cu dracul. |
Citat:
Zice tot ce zici și tu. |
Citat:
Voiam sa punctez ca nu e o inventie babeasca. |
Babisme pot fi:
- obiceiul de a darui un cocos in noaptea de Pasti sau lumanare aprinsa celor care se impartasesc, crezand ca asta suplineste neimpartasania unui decedat; by the way, citeam pe undeva ca in cazul mortilor fara lumanare, se poate da preotului, pentru sufletul lor, o faclie aprinsa din ceara curata, cu care sa slujeasca de la Pasti pana la Inaltare, dar ca acest obicei, desi benefic, nu ii face atat de mult bine mortului pe cat s-ar crede (totusi, unii preoti fac apel la credinciosi pentru procurarea unor astfel de lumanari). - obiceiul de a pune monede in mana mortului sau de a le arunca pe jos, de a sparge o oala sau altceva, de a pune plapumi pe jos ... - credinta ca nu e bine sa stai in pragul Bisericii, ca acolo ar fi braul Maicii Domnului. - nu stiu cate noduri facute la batista in Joia mare, dupa ce se rosteste cate o Evanghelie... - Unele babe spun ca daca sufli in lumanarea de la impartasanie si nu o stingi cu mana, ai lepadat impartasania... sunt multe, multe. |
Citat:
Imi amintesc ca atunci cand am aflat ca dupa ce ma impartasesc nu am voie sa scuip 3 zile,era seara zilei in care m-am impartasit si tocmai mestecam guma.Era cu mult timp in urma si imi amintesc ca nu mi-era clar ce fac acum cu guma??:-))) Ma gandeam ca si daca o scot frumos din gura cu mana, tot scuipata parca era...Asa ca am inghitit-o...:-))) |
Citat:
|
Citat:
Pe mine ma macina un alt gand; foarte multi mireni se impartasesc intr-o duminica in care este dezlegare la peste. Si cum pestele contine atatea oase, oricat ai incerca, tot nu reusesti sa le eviti pe toate. La fel si pentru cei care se impartasesc in prima zi de dupa terminarea postului, sau oricand intr-o zi obisnuita in calendar (adica fara post). Astfel ca, daca la masa servesti friptura cu os si nu vrei sa te formalizezi cu tacamuri speciale, evident ca oasele respective presupun ca nu trebuiesc date la caini si nici la gunoi, ci puse pe foc. Dar cum la bloc nu prea e foc, trebuiesc ingropate. Unde? Daca ai oluri cu flori, probabil acolo, dar ma tem ca de la o familie numeroasa, vor ramane atatea oase ca nu ai ghivece suficiente sa le ingropi pe toate, iar ca sa iesi in spatele blocului si sa cauti un loc... "curat" e de doua ori imposibil: lumea oricum nu intelege si vrea sa stie ce harm porti tu pe-acolo, iar de curat... cam greu de crezut ca poti afla un astfel de loc... |
Citat:
In cazul carnii e usor, iei carnea cu mana de pe os, sau folosind furculita. Simplu. |
Citat:
|
Alta: nu ai voie sa dormi in dupa amiaza dupa ce te-ai impartasit. :D
Mama a intrebat un preot care a spus ca nu e adevarat, apoi a intrebat un calugar de la manastire care a spus ca ei (calugarii) toti dorm duminica dupa amiaza dupa ce se impartasesc. Somnul e un fel de linistire a sufletului. |
E posibil sa para ironic dar... ai voie sa te speli pe dinti ? Ca doar nu te poti spala pe dinti fara sa "scuipi" pasta...si sa nu te speli 3 zile si 3 nopti... ?
|
Citat:
|
Citat:
Cat despre oase de peste, guma de mestecat, etc, cred ca deja se trece intr-un fel de pietism exagerat. Sf. Euharistie, ca si Trup al lui Hristos, trebuie respectata cu mare strictete, dar nu trebuie transformata in sursa de superstitii. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
dar acum daca tot m-ati somat sa scot ceva,altfel sa tac,uite ca-mi amintesc unele: -cand moare cineva,trebuie sa-i dai de pomana printre altele si o galeata cu apa,timp de cateva zile...(o galeata,nu un pahar) -graul pentru coliva se spala in prealabil de 9 ori -femeile insarcinate nu trebuie se uite la fata mortului |
Eu mi-am intrebat duhovnicul deoarece am fost atentionata,ba chiar trasa de mana de catre o babuta care ma vazuse dimineata ca m-am impartasit ,seara la vecernie mi-a atras atentia sa nu sarut sfintele icoane ca e pacat in ziua respectiva si nici sa scuip. De scuipat si asa mai departe e drept ca daca stai sa te gandesti tu ai in gura Sangele si Trupul lui Iisus Hristos,ceva sfant si trebuie sa dam o importanta speciala acestui lucru. Noi inghitem dar de unde stim noi cu siguranta ca poate o mica particica nea ramas pe o masea sau mai pe nu stiu unde,zic si eu asa,sa ne gandim ca buzele noastre pacatoase se ating de trupul lui Hristos. Din pacate unii dintre noi in ziua de azi stim ce se afla in sfantul potir si cu ce ne impartasim dar nu si constientizam sfintenia acestei sfinte taine,transformarea painii si a vinului in sange si trup! Si de asemenea ai voie sa dormi de amiaza in ziua respectiva. Eu asa stiu de la duhovnicul meu.
|
Citat:
sau exista aceasta exceptie? |
Pai de exemplu la bebelusi e necesara multa atentie,plus ca e si babetica aia(imi cer iertare dar nu stiu cum se spune)cu care mama sterge copilasul dupa impartasanie.
|
Cica e mare pacat sa te duci la impartasanie fara batic pe cap. Eu nu folosesc batic. M-am impartasit intr-un an in Canada si acolo patru babe au alergat la mine cu batic sa imi acopere capul. Am intrebat multi preoti care e adevarul cu batic sau fara. Toti mi-au zis cum simti. Voi va acoperiti capul?
|
Citat:
|
Citat:
De ex. zice ca sa stai in genunchi nu stiu in cate locuri, or exista chiar un canon f vechi ca duminica nu se sta in genunchi, din cauza invierii. Eu nu cred ca toate canoanele trebuie respectate ad literam, dar mi se pare incorect sa spui ca ceva este canonic cand de fapt contrazice un canon. |
Citat:
O sa-mi pun batic atunci cand si ei osa respecte ce scrie df. Pavel despre parul lung si acoperamant. |
Citat:
Eu nu cred ca trebuie luate cuvintele sfantului Pavel ad literam. Este vorba si de simbolistica. Intre timp, portul femeilor s-a schimbat. Daca nu este dezonorant si indecent sa umbli fara batic pe strada sau sa ai parul scurt (cum spune el), nu este nici in Biserica. De altfel, ma deranjeaza si ma impiedica sa ma concentrez. |
Citat:
|
Citat:
|
Spunea cineva mai sus ca guma mestecata in ziua in care te impartasesti trebuie ARSA!!Eu nu stiu asa.....Trebuie poata ingropata in loc curat.Sau mai bine inghitita :D
|
Citat:
Bine, cu timpul cand oamenii au devenit mai neglijenti si mai putin atenti cu cele sfinte, in mod paradoxal s-au facut mai speriosi sa nu le spurce,; si s-au facut tot felul de reguli din astea legate de impartasanie, ce sa faci in ziua in care te-ai impartasit etc., saliva sau sangele care ies din corp etc. Sa nu facem deci fetisism din impartasirea cu Trupul si Sangele lui Hristos. |
Sunt băbisme și băbisme, obiceiuri și obiceiuri
Sunt băbisme din neștiință, sunt băbisme împrumutate din tradițiile păgâne, sunt băbisme din bună voință...etc. Mai sunt și obiceiuri, mai sunt reguli rituale și / sau canoane, rezultat al bunei cuviințe care pot fi asimilate ca reguli de bună practică și conviețuire duhovnicească.
Multe din băbisme trebuie ignorate și evitate de către preot și cei care cunosc aceste lucruri, „fără a da cu bota”, fără chiar a încerca să convingi pe alții, care din neștiință și obișnuință le practică, ci doar a te feri de ele și a urma ceea ce știi tu, potrivit rânduielilor ancestrale ale Bisericii, că trebuie respectat. Cred că astăzi trebuie să aibă loc o reîntoarcere la ortodoxie, adică la ceea ce sinoadele și scrierile sfinților părinți au acceptat ca veritabil ortodox. Încet, pe îndelete, cu respect și cuviință față de înaintașii noștri și „babele” din biserică și cu multă, multă, evlavie. Ar trebui, totuși, să luăm de la babele noastre evlavia și frica de Dumnezeu, de care și eu, din prea multă raționalitate și criticism al băbismelor am uitat. Doamne iartă și ajută! P.S. În zona mea, de Paști nu se merge cu coșul la biserică, ci primești "paștile" (pâinea și vinul sfințite). E un obicei (sau băbism), care spune că, dacă nu ai consumat "paștile" și s-a stricat, după o vreme, le vei îngropa în pământ, nu le vei arunca la gunoi. Un băbism, care vine totuși din respect / bună cuviință și evlavie față de ceea ce a fost sfințit. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:08:32. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.