Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Impartasania (Taina Euharistiei) (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5020)
-   -   Vinul pentru Sfanta Impartasanie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12342)

Florin-Ionut 02.03.2011 14:15:34

Vinul pentru Sfanta Impartasanie

Este greu de crezut, insa vinul din comert la aproximativ 10 lei sticla de 750 de ml nu prea este de fapt vin. Am inteles ca exista pastile si prafuri care dau lichidului rezultat aroma si culoare de vin. Adica pana si aici s-a ajuns cu masluitul.

Problema mea este ca acest asa-zis vin se foloseste pentru Sfanta Impartasanie. De aici se ridica o serie de intrebari pe care va las sa le comentati fara a le mai enunta, daca vi se pare un subiect serios.

Daniel777 02.03.2011 14:19:06

Asta e problema preotilor,sa stie ce fel de vin sa foloseasca.Normal ca ar trebui sa nu foloseasca vin din productia de fabrica.

ilieradu 02.03.2011 14:57:47

la noi se foloseste 'sange de taur'! este vin liturgic dar e scump unde am vazut eu era 40 de lei sticla! DOAMNE AJUTA

glykys 02.03.2011 18:55:10

Eu am vazut la pangarul unei biserici din Bucuresti sticle de vin bisericesc - productie proprie a Bisericii, 15 lei 750 ml. Mi se pare mai sigur. Acum, cred ca multi dintre preoti stiu ce vin folosesc si nu cumpara de la supermarket. De abia astept si eu sa apara strugurii la toamna si sa fac putin must.:8:

Oricum, eu sunt sigura ca si vinul acela din prafuri si pastile se transforma la Sfanta Liturghie in Sangele Domnului, daca la asta te refereai.

Dumitru73 02.03.2011 19:01:42

Citat:

În prealabil postat de ilieradu (Post 343739)
la noi se foloseste 'sange de taur'! este vin liturgic dar e scump unde am vazut eu era 40 de lei sticla! DOAMNE AJUTA

"sange de taur"?
nu este ala ce zice in reclama ca este "bun pentru femei daca il beau barbatii"?
liturgic zici?

Raoul 02.03.2011 19:05:06

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 343725)
Problema mea este ca acest asa-zis vin se foloseste pentru Sfanta Impartasanie.

Esti asa sigur? In ce biserica ai vazut tu asta?

daniil96 02.03.2011 19:09:42

la biserica se duce vin "curat" ... adica facut personal de tine din via proprie ... nu cumparat de la magazin

Raoul 02.03.2011 20:08:01

Stiu! Tocmai de aceea intrebam...

camy_d 02.03.2011 20:46:12

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 343725)
Este greu de crezut, insa vinul din comert la aproximativ 10 lei sticla de 750 de ml nu prea este de fapt vin. Am inteles ca exista pastile si prafuri care dau lichidului rezultat aroma si culoare de vin. Adica pana si aici s-a ajuns cu masluitul.

Problema mea este ca acest asa-zis vin se foloseste pentru Sfanta Impartasanie. De aici se ridica o serie de intrebari pe care va las sa le comentati fara a le mai enunta, daca vi se pare un subiect serios.

Dacă vrei să-ți dai seama dacă un vin e autentic, caută inscripția DOC (denumire de origine controlată). Dacă o are, e vin, dacă nu, sigur au băgat apă în el.

daniil96 02.03.2011 21:16:01

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 343832)
Dacă vrei să-ți dai seama dacă un vin e autentic, caută inscripția DOC (denumire de origine controlată). Dacă o are, e vin, dacă nu, sigur au băgat apă în el.

nu cred ca DOC este o garantie ca vinul este ... vin

si daca baga numai apa ... sa fim fericiti

camy_d 02.03.2011 21:19:18

Citat:

În prealabil postat de daniil96 (Post 343854)
nu cred ca DOC este o garantie ca vinul este ... vin

si daca baga numai apa ... sa fim fericiti

Ba da, se simte și după gust.

Florin-Ionut 02.03.2011 22:45:05

Se subintelege ca acest topic este deschis in atentia preotilor care viziteaza anonimi forumul.

Mihnea Dragomir 02.03.2011 23:37:24

În Biserica Catolică vinul folosit pentru Liturghii este același pe tot cuprinsul unei dieceze (eparhii), fiind, de regulă, cumpărat direct de la producător, care preferabil este un așezământ călugăresc. De obicei, se preferă vinuri cu tăria de 8 grade. Culoarea contează mai puțin, deși cel mai des se folosește vin alb. Canonul 924 precizează doar că vinul sacramental trebuie să fie "natural, făcut din rodul viei și incorupt".

În urma unei adrese a unui arhiepiscop italian care întreabă dacă vinul alb care conține bisulfit de potasiu ca stabilizator poate să fie folosit, Sfântul Oficiu răspunde "afirmativ".

Geony 05.03.2011 10:27:36

La noi preotul foloseste Kagor, un vin dulce si placut la gust...inainte scria pe el "vin bisericesc"...si este fabticat prin Moldova parca; se vide pe la protopopiate, iar apoi am vazut si prin Real sau alre Hypermarketuri...

glykys 05.03.2011 18:36:20

Oameni buni, daca aveti cunostinta ca in bisericile voastre se foloseste un vin de proasta calitate, de ce nu aduceti la altar, ca dar, vin bisericesc, din acela care se vinde pe la protoierate?

zaharia_2009 05.03.2011 19:07:53

Fara a face reclama vreunui nume de vin sau altuia , adaug si eu ca dupa ce se termina de respectat toate rigorile impuse vinului liturgic fiecare parinte tine cont de starea lui de sanatate, in a-si alege vinul liturgic. Sunt parinti suferinzi de gastrite, ulcere gastrice si duodenale sau de colecistite si atunci stiind ca la sfirsitul liturghiei el consuma(in limbaj liturgic, ,,potriceste sfintele") toata sfinta impartasanie ramasa in potir vinul respectiv trebuie sa nu-i provoace tulburari gastroimntestinale care doamne feresre sa ajunga pina la voma .
De asemenea parintele trebuie sa se gindeasca si la faptul ca impartaseste noi nascuti si sugari si ca atare sa nu fie refuzata pt. gust (aruncata afara) sfinta euharistie.

Si la biserica la care merg eu se foloseste vinul Kagor, basarabean , care este un vin dulce si rosu , usor acceptat de copii ca si in caz de suferinte digestive. Este f. bun dar se gaseste discontinuu.
Se folosesc vinuri de preferat rosii , cu taria de la 10 la 13 grade. Fiecare preot ingrijindu-se de procurarea vinului .

In rest am avut si eu surpriza sa descopar pe etichetele vinurilor bisericesti (eu sunt un cumparator si folositor de vin bisericesc) cum ca contin resturi din substantele folosite la stabilizarea fierberii , la coservare, limpezire, adica cum ca nu ar fi pure-pure. Dar acestea sunt urmarile cultivarii si producerii in cantitati industriale de vin.

glykys 05.03.2011 19:18:18

Iata un link despre vinul liturgic - http://www.dervent.ro/resurse/liturghia/index-D-08.html

Florin-Ionut 05.03.2011 23:19:29

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 345123)
Oameni buni, daca aveti cunostinta ca in bisericile voastre se foloseste un vin de proasta calitate, de ce nu aduceti la altar, ca dar, vin bisericesc, din acela care se vinde pe la protoierate?

Buna idee. S-au bucurat cei din parohie cand le-am dus vin de la tara, 100% natural, fara zahar sau sulf sau mai stiu eu ce. Daca aveti cunostinte de incredere la tara, faceti un dar la biserica din vinul cel mai bun, dupa exemplul lui Abel.

cristiboss56 13.06.2011 23:02:55

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 345229)
Buna idee. S-au bucurat cei din parohie cand le-am dus vin de la tara, 100% natural, fara zahar sau sulf sau mai stiu eu ce. Daca aveti cunostinte de incredere la tara, faceti un dar la biserica din vinul cel mai bun, dupa exemplul lui Abel.

Am vazut de ceva timp vin de vanzare la pangarele unor biserici ! O fi bine , n-o fi bine , nu stiu ce sa spun , dar mi se pare putin deplasat !

Maria-Raluca 17.09.2011 13:27:32

Citat:

În prealabil postat de ilieradu (Post 343739)

ma indoiesc ca "Sange de taur" este vin liturgic la ce reclama are la tv:|

Ivanacristescu 22.05.2012 21:58:23

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 345129)
Fara a face reclama vreunui nume de vin sau altuia , adaug si eu ca dupa ce se termina de respectat toate rigorile impuse vinului liturgic fiecare parinte tine cont de starea lui de sanatate, in a-si alege vinul liturgic. Sunt parinti suferinzi de gastrite, ulcere gastrice si duodenale sau de colecistite si atunci stiind ca la sfirsitul liturghiei el consuma(in limbaj liturgic, ,,potriceste sfintele") toata sfinta impartasanie ramasa in potir vinul respectiv trebuie sa nu-i provoace tulburari gastroimntestinale care doamne feresre sa ajunga pina la voma .
De asemenea parintele trebuie sa se gindeasca si la faptul ca impartaseste noi nascuti si sugari si ca atare sa nu fie refuzata pt. gust (aruncata afara) sfinta euharistie.

Si la biserica la care merg eu se foloseste vinul Kagor, basarabean , care este un vin dulce si rosu , usor acceptat de copii ca si in caz de suferinte digestive. Este f. bun dar se gaseste discontinuu.
Se folosesc vinuri de preferat rosii , cu taria de la 10 la 13 grade. Fiecare preot ingrijindu-se de procurarea vinului .

In rest am avut si eu surpriza sa descopar pe etichetele vinurilor bisericesti (eu sunt un cumparator si folositor de vin bisericesc) cum ca contin resturi din substantele folosite la stabilizarea fierberii , la coservare, limpezire, adica cum ca nu ar fi pure-pure. Dar acestea sunt urmarile cultivarii si producerii in cantitati industriale de vin.

Buna Zaharia!Stiu o "sursa" de vin Kagor,unde ,cu ajutorul lui Dumnezeu ,nu-i..disconinuu..Daca ai vreodata nevoie,sau preotul are nevoie,contact me!Asemeni si voi "degustatorii" de Kagor,sau cei care doriti sa duceti in dar la ALTAR,acest vin.Este destul de apreciat,si cautat,numai ca nu stiu oamenii unde sa-l gaseasca.Nu ezitati!Ivana C.

lore86 01.06.2012 12:48:18

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 368588)
Am vazut de ceva timp vin de vanzare la pangarele unor biserici ! O fi bine , n-o fi bine , nu stiu ce sa spun , dar mi se pare putin deplasat !

mie mi se pare o idee foarte buna.
omul vrea sa aduca vin la altar dar nu stie de care, nu stie de unde sa cumpere.Asadar, ptr a-i facilita cumpararea, parohul a decis vanzarea vinului la pangar.

La noi se vinde vin, dar omul nu il ia acasa ci il plateste si il lasa la epitrop.

Sotul meu foloseste doar Kahors, ii place mai mult decat Kagor. Si duminical, desi suntem o comunitate mica se impartasesc foarte multi copii, care primesc Sfintele Taine cu placere, numai cand se apropie de potir deschid gurita mare, apoi se ling pe buze.

Pe mine personal, ma cam tulbura sfanta Impasrtasanie de culoare alba. De fapt, chiar ma revolta! Cum, sangele e alb? Ca sa nu mai zic de situatiile in care sfanta Impartasanie e rece.

Nu am gasit inca reglementari privind culoarea vinului, dar mi se pare total nepotrivit ca vinul sa fie alb.(poate daca cineva le-a intalnit sa ma ajute cu o inf.)

Simply_me 01.06.2012 13:18:35

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 449380)
Pe mine personal, ma cam tulbura sfanta Impasrtasanie de culoare alba. De fapt, chiar ma revolta! Cum, sangele e alb? Ca sa nu mai zic de situatiile in care sfanta Impartasanie e rece.

Nu am gasit inca reglementari privind culoarea vinului, dar mi se pare total nepotrivit ca vinul sa fie alb.(poate daca cineva le-a intalnit sa ma ajute cu o inf.)

Nici eu nu sunt de acord ca vinul sa fie alb dar nu inteleg ce ai vrut sa spui cu ”Sf Impartasanie e rece”?

lore86 01.06.2012 13:37:43

Citat:

În prealabil postat de Simply_me (Post 449386)
Nici eu nu sunt de acord ca vinul sa fie alb dar nu inteleg ce ai vrut sa spui cu ”Sf Impartasanie e rece”?

In timpul citiiri rugaciunii Tatal Nostru preotul pregateste caldura sau apa calda, care se adauga peste sfantul Sange Se toarna in Sfantul Potir, pentru ca sa ne dea, in clipa impartasirii, simtirea adevarata a sangelui viu si cald, curs din coasta si din ranile cuielor Celui rastignit pentru noi.

Simply_me 01.06.2012 13:39:48

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 449390)
In timpul citiiri rugaciunii Tatal Nostru preotul pregateste caldura sau apa calda, care se adauga peste sfantul Sange Se toarna in Sfantul Potir, pentru ca sa ne dea, in clipa impartasirii, simtirea adevarata a sangelui viu si cald, curs din coasta si din ranile cuielor Celui rastignit pentru noi.

Stiu asta dar nu vad legatura cu sf Impartasanie rece.

lore86 01.06.2012 15:48:21

Citat:

În prealabil postat de Simply_me (Post 449391)
Stiu asta dar nu vad legatura cu sf Impartasanie rece.

Sfanta Impartasanie se da credinciosului calduta. Preotul care indrazneste sa faca altfel grav greseste. am gasit randuiala in liturghier.

Simply_me 01.06.2012 16:00:40

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 449429)
Sfanta Impartasanie se da credinciosului calduta. Preotul care indraneste sa faca altfel grav greseste. am gasit randuiala in liturghier.

aaa da, mi-am amintit ca am gasit asta intr-un indreptar de spovedanie pentru preoti.

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:04:03.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.