Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Intrebari utilizatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5063)
-   -   Ce parere aveti despre faptul ca biserica Imprumuta bani cu 6/100 (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12366)

ioan_strainul 04.03.2011 21:30:24

Ce parere aveti despre faptul ca biserica Imprumuta bani cu 6/100

Va rog sa ma iertati si sa nu ma Intelegeti gresit azi am vazut la Pro tv ca Biserica sa transformat In casa de ajutor reciproc si va da bani cu o dobInda de 6 la suta pentru cine are nevoie de pIna la 500 mii de lei cu giranti si la cine va dori mai mult numai cu ipoteca.
Ce credeti ca va urma ?
A ajuns Biserica ca In vremea In care IIsus era pe pamInt si a izgonit pe scimbatori
de bani si vInzatori cei din Templul de la Ierusalim car au fost facut din Templul Lui DUMNEZEU o pestera de tIlhari dupa cum spunea MINTUITORU HRISTOS.
Dumnezeul meu multe se fac ascunse care Tu nule lasi sa nu fie descoperite si scoasa la lumina.
Oare SF. Biserica nu este datoare prin Insai fiinta Ei sa ajute si nu sa dea cu dobInda , nevoiasilor Ei ,
Sa stiti ca nu Biserica ca Institutie este sticata ci uni care au uitat menirea lor In biserica si care spurca prin faptele lor Numele Biserici Lui HRISTOS care Dupa a lui cuvInt no va birui nici prtile Iadului nu apucaturile si nemernicia unora care sau pus in slujba deavolului si a lacomiei si au uitat ca HRISTOS a dat veata acestei BISERICI pentru care a platit un tribut greu cu a LUI VEATA si nu a cerut nimc de la nimeni numa sa ne Iubim uni pe alti precum si EL nea iubit pe noi nu nea dat nimic cu pretentia de a dobIndi de la noi camata ce numai fapte bune si de dragoste catre DUMNEZEU si aproapele Nostru.
Ce mare minciuna sa spuna ca sunt In slujba lui Dumnezeu acei care au facut aceasta si care vor sa ia dobInda de la nevoiasi .
Doamne sa nu lasi ca acesti vrajmasi ai Tai sa batjocoreasca numele Tau si SF. BISERICA ORTODOXA pe care ai ridicato prin jertfa curuci TALE si care ai SFINTIT Prin Jertfa ce ai platito pentru Ia pe lemnul cruci ca noi sa fim MINTUITI , amin amin amin

Raoul 04.03.2011 21:52:21

Sper din suflet sa fie adevarat! 6% e o dobanda mai mult decat decenta,mai ales sa fie si fixa,e o varianta minunata pt. toti oamenii care stau la cheremul bancilor. Ce bine ar fi ca Biserica sa faca refinantari.

Nu-ti inteleg nemultumirea: tu ai fi vrut sa ti se dea 500.000 de lei de pomana sau fara dobanda?? Pai ce vrei omule,sa falimentezi Biserica,sa-i iei tot ce mai are?

Mihnea Dragomir 04.03.2011 22:30:43

Baza unui contract de împrumut just este ca ceea ce este restituit să fie egal cu ceea ce este luat cu împrumut, după cum arată și Sf Părinte Benedict al XIV-lea în anul 1775 în enciclica Vix Prevenit: http://www.papalencyclicals.net/Ben14/b14vixpe.htm

În condițiile în care banii fictivi în circulație nu își mențin valoarea lor reală în raport cu aurul sau cu alt sistem de referință considerat fix, ci sunt supuși inflației, condiția egalității de mai sus este respectată dacă dobânda cerută de creditor nu este mai mare decât rata inflației.
În consecință, fapta unor organisme ale Bisericii de a da bani cu împrumut cu astfel de dobândă nu este păcat.

ap2010 04.03.2011 22:42:50

Cred ca e o stire cel putin denaturata, daca e vorba de 500 mii lei noi imprumut, si sa trebuiasca numai giranti? Imposibil, nimeni nu te crediteaza cu asa o suma numai cu giranti.

Raoul 05.03.2011 01:23:39

Eu chiar as dori sa aflu mai multe detalii.

Melissa 05.03.2011 01:28:01

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 344853)
Sper din suflet sa fie adevarat! 6% e o dobanda mai mult decat decenta,mai ales sa fie si fixa,e o varianta minunata pt. toti oamenii care stau la cheremul bancilor. Ce bine ar fi ca Biserica sa faca refinantari.

Vezi Raoul si avantajele democratiei? :-))
Daca erau comunistii la putere, nu "pupai" asa ceva!

Raoul 05.03.2011 01:32:58

Melissa,asta e gluma sau...? Daca era comunismul nu mai eram pusi in situatia de a deveni sclavii bancilor pentru a putea avea o casa!

Melissa 05.03.2011 01:35:38

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 344909)
Melissa,asta e gluma sau...?

...mai mult o tachinare nocturna..:10:

Raoul 05.03.2011 01:46:40

Mda... :p In fiecare noapte am cu tine de furca :4:

andreicozia 05.03.2011 02:25:59

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 344908)
Vezi Raoul si avantajele democratiei? :-))
Daca erau comunistii la putere, nu "pupai" asa ceva!

Melissooooo, scumpa, daca nu stii, mai bine abtine-te!
Comunistii imprumutau cu 0.5% sau max 1% pentru construirea de locuinte propietate privata, iar termenul era nelimitat, puteai plati pe luna cit de putin doresti....si toata viata, pentru 1-200 000, sa platesti si cite 5 lei/luna, de exemplu.
Raoul desi tinar, stie!..este deosebit de receptiv si are energie pozitiva in el!

andreicozia 05.03.2011 02:29:01

Citat:

În prealabil postat de ap2010 (Post 344866)
Cred ca e o stire cel putin denaturata, daca e vorba de 500 mii lei noi imprumut, si sa trebuiasca numai giranti? Imposibil, nimeni nu te crediteaza cu asa o suma numai cu giranti.

Pai mai omule, tu crezi ca girantii sunt asa alesi la misto?..alora le iau astia imediat casa, masina, le zboara afacerile daca respectivul este rau platnic!
Tu glumesti? :)))

tricesimusquintus 05.03.2011 05:37:10

35. Dacă fratele tău va sărăci și va ajunge la strâmtorare înaintea ta, ajută-l, fie străin, fie băștinaș, ca să trăiască cu tine.
36. Să nu iei de la el dobândă și spor, ci să te temi de Dumnezeul tău, ca să trăiască fratele tău cu tine. Eu sunt Domnul.
37. Argintul tău să nu ți-l dai lui cu camătă și pâinea ta să nu i-o dai ca s-o iei cu spor. Levitic 25

Melissa 05.03.2011 10:51:02

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 344918)
35. Dacă fratele tău va sărăci și va ajunge la strâmtorare înaintea ta, ajută-l, fie străin, fie băștinaș, ca să trăiască cu tine.
36. Să nu iei de la el dobândă și spor, ci să te temi de Dumnezeul tău, ca să trăiască fratele tău cu tine. Eu sunt Domnul.
37. Argintul tău să nu ți-l dai lui cu camătă și pâinea ta să nu i-o dai ca s-o iei cu spor. Levitic 25

Hmmm...Nici mie nu mi se pare normal ce face biserica!

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 344915)
Melissooooo, scumpa, daca nu stii, mai bine abtine-te!
Comunistii imprumutau cu 0.5% sau max 1% pentru construirea de locuinte propietate privata, iar termenul era nelimitat, puteai plati pe luna cit de putin doresti....si toata viata, pentru 1-200 000, sa platesti si cite 5 lei/luna, de exemplu.
Raoul desi tinar, stie!..este deosebit de receptiv si are energie pozitiva in el!

Miraculosul meu comunist, eu faceam referire la BISERICA,nu la DOBANDA!

Pr. Gheorghe 05.03.2011 10:56:15

Citat:

Off-topic
Ipocrizie as spune! Ce zici tu frate rau, care crezi ca a arunca cu versete te face mai bun decat altii? Oare Biserica nu are capacitatea de a se corecta, de este nevoie, fara ca tu sa intervii, lovind si fiind prilej de ispitire? As spune sa te calmezi si sa nu consideri ca scopul tau in viata, spre mantuire, este sa aduni pietre cu care sa arunci inspre Biserica Ortodoxa. De data aceasta ai lovit cu piatra chiar in clopotul Bisericii, iar eu am crezut ca incepe slujba, asa ca... "m-am trezit din somn" spre slujire!

Vezi ca Acela care a zis "sa nu dai banii tai cu dobanda" Acelasi a zis si "sa nu judeci", si "sa nu blasfemiezi", si "sa nu minti", si...

On-topic
Problema pusa in discutie este cu adevarat delicata. Este prea devreme sa ne pronuntam daca se incadreaza in starea in care cuvantul "dobanda" reprezinta suma ce acopera cheltuielile de realizare a actului financiar de imprumut, caz in care nu este nimic de comentat, sau este o modalitate de castig, ceea ce nu poate fi decat de condamnat, indiferent de valoarea procentuala a dobanzii in discutie. Consider ca cei care au luat acea hotarare au gandit cumva toate urmarile actului pe care-l fac. Eu as fi acordat credite cu dobanda zero dar cu specificarea ca toate cheltuielile lunare referitoare la desfasurarea contractului cad in sarcina imprumutatului in baza unui comision procentual sau cu valoare fixa. Sunt sigur insa ca activitatea aceasta trebuie sa tina cont de legile in vigoare in acest domeniu si poate de aici apare si necesitatea folosirii unei denumiri sau a alteia. Rostul acestei actiuni a Bisericii nu poate fi decat unul benefic in plan social, asigurand un punct de echilibrare a unei balante dezechilibrate total in acest moment in tara noastra. Eu as prefera ca banii parohiei mele sa-i tin in intr-o astfel de "banca", chiar fara sa obtin nici o dobanda, daca am posibilitatea accesarii la nevoie a unui credit cu astfel de dobanda la rambusare. Spun asta tinand cont de faptul ca pentru parohie este imposibila finantarea din alte surse in acest moment, asa ca sunt blocat la nivelul investitii.

Sa le dea Domnul gandul cel bun! Si noua deasemenea!

horatiu.miron 05.03.2011 11:01:08

Citat:

6% e sub rata inflatiei, nu mi se pare camata, din contra, dai inapoi mai putin.

Pr. Gheorghe 05.03.2011 11:23:49

Citat:

În prealabil postat de ioan_strainul (Post 344839)
Va rog sa ma iertati si sa nu ma Intelegeti gresit azi am vazut la Pro tv ca Biserica sa transformat In casa de ajutor reciproc si va da bani cu o dobInda de 6 la suta pentru cine are nevoie de pIna la 500 mii de lei cu giranti si la cine va dori mai mult numai cu ipoteca.
Ce credeti ca va urma ?
A ajuns Biserica ca In vremea In care IIsus era pe pamInt si a izgonit pe scimbatori
de bani si vInzatori cei din Templul de la Ierusalim car au fost facut din Templul Lui DUMNEZEU o pestera de tIlhari dupa cum spunea MINTUITORU HRISTOS.
Dumnezeul meu multe se fac ascunse care Tu nule lasi sa nu fie descoperite si scoasa la lumina.
Oare SF. Biserica nu este datoare prin Insai fiinta Ei sa ajute si nu sa dea cu dobInda , nevoiasilor Ei ,
Sa stiti ca nu Biserica ca Institutie este sticata ci uni care au uitat menirea lor In biserica si care spurca prin faptele lor Numele Biserici Lui HRISTOS care Dupa a lui cuvInt no va birui nici prtile Iadului nu apucaturile si nemernicia unora care sau pus in slujba deavolului si a lacomiei si au uitat ca HRISTOS a dat veata acestei BISERICI pentru care a platit un tribut greu cu a LUI VEATA si nu a cerut nimc de la nimeni numa sa ne Iubim uni pe alti precum si EL nea iubit pe noi nu nea dat nimic cu pretentia de a dobIndi de la noi camata ce numai fapte bune si de dragoste catre DUMNEZEU si aproapele Nostru.
Ce mare minciuna sa spuna ca sunt In slujba lui Dumnezeu acei care au facut aceasta si care vor sa ia dobInda de la nevoiasi .
Doamne sa nu lasi ca acesti vrajmasi ai Tai sa batjocoreasca numele Tau si SF. BISERICA ORTODOXA pe care ai ridicato prin jertfa curuci TALE si care ai SFINTIT Prin Jertfa ce ai platito pentru Ia pe lemnul cruci ca noi sa fim MINTUITI , amin amin amin

Ce este Biserica, frate Ioane? Credinta, Jertfa si Nadejde; dar nu oricum ci doar din Iubire. Nu te lasa purtat de patima atunci cand vrei sa analizezi ceva in Biserica. Imbraca-te, cand iesi la lupta (daca esti ostas al lui Hristos) cu armele lui Hristos: dragostea, bunatatea, facerea de bine, blandetea, infranarea, rugaciunea, rabdarea, smerenia, credinciosia! Iti este de folos sa vezi si sa intelegi spre a ta calauzire si a celor ce sunt in grija ta, dar nu-ti este de folos sa judeci si sa condamni. Hristos nu l-a condamnat nici pe Iuda Iscarioteanul macar!

Domnul sa te acopere cu mila Sa! Sa fii binecuvantat!

tricesimusquintus 05.03.2011 11:23:57

Citat:

În prealabil postat de Pr. Gheorghe (Post 344961)
Off-topic
Ipocrizie as spune! Ce zici tu frate rau, care crezi ca a arunca cu versete te face mai bun decat altii? Oare Biserica nu are capacitatea de a se corecta, de este nevoie, fara ca tu sa intervii, lovind si fiind prilej de ispitire? As spune sa te calmezi si sa nu consideri ca scopul tau in viata, spre mantuire, este sa aduni pietre cu care sa arunci inspre Biserica Ortodoxa. De data aceasta ai lovit cu piatra chiar in clopotul Bisericii, iar eu am crezut ca incepe slujba, asa ca... "m-am trezit din somn" spre slujire!

Vezi ca Acela care a zis "sa nu dai banii tai cu dobanda" Acelasi a zis si "sa nu judeci", si "sa nu blasfemiezi", si "sa nu minti", si...

Iar v-ați grăbit să judecați părinte... n-a fost un atac la adresa Bisericii Ortodoxe cum v-ați autosesizat, ci eu subliniam un principiu biblic: acela de a da împrumut fără a pretinde dobândă. Aici nu vorbim despre instituții bancare or chiar Biserică, ci despre ajutorarea fratelui tău în nevoie.

P.S. Ar fi fost ipocrizie dacă arătam cum "împrumută" Biserica Adventistă fraților în nevoie. Și știți prea bine și dumneavoastră cum o face...

Doamne ajută și sabat fericit!

Pr. Gheorghe 05.03.2011 11:47:44

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 344972)
Iar v-ați grăbit să judecați părinte... n-a fost un atac la adresa Bisericii Ortodoxe cum v-ați autosesizat, ci eu subliniam un principiu biblic: acela de a da împrumut fără a pretinde dobândă. Aici nu vorbim despre instituții bancare or chiar Biserică, ci despre ajutorarea fratelui tău în nevoie.

P.S. Ar fi fost ipocrizie dacă arătam cum "împrumută" Biserica Adventistă fraților în nevoie. Și știți prea bine și dumneavoastră cum o face...

Doamne ajută și sabat fericit!

Nu are rost sa "dezvoltam" un sir de postari in contradictoriu. Tinind cont de locul postarii, de starea fratiei tale (in afara Bisericii in discutie), toata aceasta "subliniere de principii biblice" arata clar (pentru mine) scopul urmarit, directionat spre o manipulare in directia sublinierii unei asa zise greseli. Te-ai facut partas, deci, unui grup care sustine ca Biserica Ortodoxa greseste si vii ulterior si spui ca la adventisti aceste greseli nu exista, ba exista fapte bune contrare pacatelor ortodoxe, despre care chiar si eu as putea da marturie. Prea seamana cu discursul fariseului mandru. Asa ca, te rog, fii vertical macar ca om si opreste-te aici!

Aceasta este ipocrizia la care ma refeream: de ce ai fi subliniat principiul biblic, daca nu ai fi considerat ca el se potriveste pro sau contra parerilor exprimate? Este ipocrizie sa te comporti ca si cand nu intelegi urmarile a ceea ce faci si sa mai si sustii ca nu ai avut nici o intentie!

Pr. Gheorghe

vultur77 05.03.2011 11:48:36

Intr-o alta ordine de idei

Repede ne grabim sa judecam.Oare noi ca si crestini ortodocsi,nu avem puterea de a discerne lucrurile?

Sau ce e mai bine? Sa platim dobanzi de 20-30% MASONILOR,ori prin acest 6% sa consideram ca am dat si noi o parte din zeciuiala cuvenita?

Eu unul prefer BISERICA,caci acest 6% este un avantaj,avand in vedere dobanzile din ROMANIA.

Daca am fi mai putin judecatori,am vedea in acestea un ajutor din partea BISERICII,nicidecum o pricina de sminteala,caci eu unul platesc la ora actuala o dobanda de 29,5% unei banci care nu ma ajuta cu nimic,si dupa cum stim marea majoritate a patronilor acestor banci sunt masoni,asa ca ar fi mai bine sa gandim rational inainte de a judeca BISERICA.

tricesimusquintus 05.03.2011 12:23:31

Citat:

În prealabil postat de Pr. Gheorghe (Post 344977)
Nu are rost sa "dezvoltam" un sir de postari in contradictoriu. Tinind cont de locul postarii, de starea fratiei tale (in afara Bisericii in discutie)

"locul postării" nu a fost în bisericile (remarcați vă rog sublinierea, căci s-au amintit deja două biserici) în discuție", nici măcar în secțiunea destinată dogmelor ortodoxe, ci pe sub-forumul "Întrebări utilizatori". Acum dacă domnia voastră nu mă consideră (profetic) utilizator, aceasta e o altă problemă...

Citat:

Te-ai facut partas, deci, unui grup care sustine ca Biserica Ortodoxa greseste

Încă o dată vă spun că am postat un simplu text biblic privitor la principiul împrumutului fără dobândă, fără niciun comentariu. Comentariul l-ați făcut dumneavoastră, deși e nejustificată mânia cu care urgent ați replicat. Nu am pomenit deloc Biserica Ortodoxă. Consider greșită împrumutarea cu pretenția dobânzii și din partea unui adventist în egală măsură. Cât despre "părtășie" (sună mai degrabă a cârdășie), refuz să cred că instituția Bisericii Ortodoxe ar fi promovat o asemenea acțiune de împrumutare cu dobândă (indiferent cât de mică ar fi ea), probabil e vorba de o știre răuvoitoare. Nu am urmărit la TV.

Citat:

Asa ca, te rog, fii vertical macar ca om si opreste-te aici!

OK, mă opresc. Știu că n-am nicio șansă față de dangătul clopotului...

catalin2 05.03.2011 12:44:56

In primul rand suma maxima e de 5000 ron, deci 50 mil. lei vechi. E un imprumut mai mult decat avantajos, nici macar in valuta nu e atat de scazuta dobanda. Ca sa nu mia vorbim ca e mai scazuta dobanda decat dobnada primita la economii. Avand in vedere ca imprumutul e maxim pe doi ani, probabil dobanda acopera doar rata inflatiei.
Am citit ca si in Mitroplia Olteniei s-a facut un CAS de tipul asta, e mult mai avantajos decat orice forma de imprumut de pe piata. Chiar citeam intr-o analiza financiara, e mentionat si acest tip de imprumut, ca cel mai ieftin de pe piata.
Poate in viitor se vor face si magazine alimentare cu adaos minim, e o buna solutie si asta.

Raoul 05.03.2011 15:31:20

Dupa cum a spus si @Horatiu si @Mihnea.D doabanda de doar 6% acopera valoarea inflatiei,sau poate nici atat! Macar stiti ce e aia inflatie (intreb pt. ca am vazut pe un alt topic ca multi de aici nu stiu nici macar definitia agriculturii)?? Deci nu mai aruncati cu pietre in Biserica.

caty_deea 05.03.2011 17:50:12

Citat:

Hai sa vedem care e castigul bisericii in urma acestor credite!
Daca s.ar acorda un credit de 5000 lei cu dobanda 0% in 24 de luni,ar rezulta o rata lunara de 210 lei maxim,rotunjit.Daca am lua in calcul dobanda de 6% din 5000 de lei ar rezulta ca returnam 5300 lei,care in 24 rate inseamna 220 lei rotunjit.Deci cred ca putem lasa 10 lei lunar pt consumabilele( hartie,tus,curent etc) si salariile celor care se vor ocupa de asta.
Mi se pare un ajutor in conditiile in care la magazinele de electrocasnice daca iti iei un frigider de 1000 lei in rate dai inapoi 1600 sau la un laptop de 2000 lei dai inapoi 3000.

tricesimusquintus 05.03.2011 18:01:48

Citat:

În prealabil postat de caty_deea (Post 345104)
Hai sa vedem care e castigul bisericii in urma acestor credite!
Daca s.ar acorda un credit de 5000 lei cu dobanda 0% in 24 de luni,ar rezulta o rata lunara de 210 lei maxim,rotunjit.Daca am lua in calcul dobanda de 6% din 5000 de lei ar rezulta ca returnam 5300 lei,care in 24 rate inseamna 220 lei rotunjit.Deci cred ca putem lasa 10 lei lunar pt consumabilele( hartie,tus,curent etc) si salariile celor care se vor ocupa de asta.
Mi se pare un ajutor in conditiile in care la magazinele de electrocasnice daca iti iei un frigider de 1000 lei in rate dai inapoi 1600 sau la un laptop de 2000 lei dai inapoi 3000.

Textul (și principiul biblic al ajutorării fratelui în nevoie) nu se referă la sistemul bancar, ori la activități comerciale de orice fel. Or, Biserica nu este nici bancă, nici societate comercială. Dacă se vrea a se ajunge acolo, înseamnă că a devenit cu adevărat Babilonul Mistic-cel ce tranzacționează orice inclusiv sufletele oamenilor (Apoc.18,13).

horatiu.miron 05.03.2011 19:00:10

Aparent este nevoie sa explicam ce este aceea inflatia.

In anul 2010, conform Institutului National de Statistica, rata inflatiei a fost de 8%. Ce inseamna asta? Inseamna ca daca la inceputul lui 2010 un leu cumpăra o paine, la sfarsitul lui 2010 acelasi leu cumpăra doar 92% din acea paine, cu 8% mai putin.

(Acest calcul este facut presupunand ca pretul painii nu variaza in functie de alti factori, precum pretul la carburanti, ingrediente etc.)

Concret, un leu are o anumita putere de cumparare. In 2010 puterea de cumparare a leului a scazut cu 8%. Cand puterea de cumparare scade, avem inflatie. Cand puterea de cumparare creste, avem deflatie.

In mod ideal, un salariat care semneaza un contract pentru un salariu de 1000 de lei pe luna la inceputul anului, si are parte de o majorare la fiecare inceput de an, conform cu rata inflatiei, nu se simte nici mai avut, nici mai sarac, pentru ca se pastreaza echilibrul dintre banii castigati si costurile alimentelor, produselor si serviciilor.

Inflatia este motivul pentru care un leu in 1988 valora mult mai mult decat un leu in 1995.

Pe scurt, daca X ii da lui Y un imprumut in lei, X are urmatoarele alternative:

- nu cere dobanda sau cere o dobanda mai mica decat rata inflatiei si iese in pierdere
- cere o dobanda egala cu rata inflatiei si nu iese nici in pierdere, nici in castig
- cere o dobanda mai mare decat rata inflatiei si iese in castig

Inflatia in 2010 a fost de 8%, Biserica vrea sa dea imprumuturi cu 6% dobanda, Biserica iese in pierdere cu doua puncte procentuale. Sigur, ramane de vazut cum se va schimba aceasta dobanda pe viitor - inflatia nu sta pe loc, in consecinta nici dobanzile la credite in lei.

Pe de alta parte, Pr. Gheorghe e amuzant, nu vine cu nici un argument, dar se agita ca un campion. Observati cum comunica fara a spune nimic. Mesajele sale nu au esenta, ci doar acuze.

glykys 05.03.2011 19:04:39

Am vazut si eu un ateu care sa apere Biserica... :43:

caty_deea 05.03.2011 19:19:26

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 345112)
Textul (și principiul biblic al ajutorării fratelui în nevoie) nu se referă la sistemul bancar, ori la activități comerciale de orice fel. Or, Biserica nu este nici bancă, nici societate comercială. Dacă se vrea a se ajunge acolo, înseamnă că a devenit cu adevărat Babilonul Mistic-cel ce tranzacționează orice inclusiv sufletele oamenilor (Apoc.18,13).

Cand un vecin vine si iti cere o cana de zahar ii dai.Si intr.o zi el vine la tine si iti aduce o cana si jumatate inapoi.Iinseamna ca il furi???
Este o problema ca macar biserica ne mai ajuta si ne acorda un credit ca sa putem si noi sa ne descurcam?Vedeti ce vremuri ntraim?Nu mai repet.......cei 6% abia acopera cheltuielile necesare nu sunt deloc camata
Va doare ca face biserica ceva bun.Si va laudati ca dati zeciuiala,dar va stau in gat 10 lei lunar pt biserica.
Vad ca v.ati facut si judecator,dar din pacate unul nedrept

maresalul 05.03.2011 19:21:57

De fapt este gresit sa calculam doar dobanda deoarece:
http://stirileprotv.ro/stiri/economi...-reciproc.html

Mitropolia Moldovei are Casa de Ajutor Reciproc

In vremuri de criza, in care bancile incep sa acorde cu timiditate noi imprumuturi, pana si creditarea ... a ajuns la mila Domnului.
Dupa afacerile cu lumanari, carti bisericesti si hoteluri, Mitropolia Moldovei si Bucovinei isi deschide un "C.A.R.".

Aceasta "Casa de Ajutor Reciproc" va fi numai buna pentru clerici, dar si pentru mireni. Astfel, orice om care face dovada ca este crestin ortodox si are un venit stabil poate sa ceara cel mult 5000 de lei, cu 6% dobanda.

Ca sa poata intra pe piata, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a pus in joc 300.000 de lei. Toti crestinii care vor sa fie imprumutati trebuie sa isi gaseasca doi giranti, tot crestini si ei, iar rata la care se inhama sa nu depaseasca jumatate din pensie ori salariu.

Suma maxima de 5000 de lei trebuie returnata in doi ani.Daca Dumnezeu va ajuta si vi se aproba participarea aveti de platit o taxa de inscriere de 35 DE LEI SI INCA 30 DE LEI COTIZATIA LUNARA, fie ca luati credit, fie ca nu. Apoi, primiti si un scadentar cu rata si dobanda.

Cei care vor sa se imprumute chiar din prima luna de inscriere trebuie sa puna in contul deschis la CAR o treime din suma solicitata. Deja sute de enoriasi figureaza pe lista de asteptare.

Profitul Casei de Ajutor Reciproc va merge direct in visteria bisericii. De exemplu, daca intr-o luna, 200 de crestini ortodocsi ar lua cate 5000 de lei fiecare, profitul Domnului ar fi de 15.000 de euro.

Mitropolia a strans bani ca sa isi faca CAR pentru ca celelalte afaceri au mers snur. Si intra aici tipografiile, centrul de pelerinaj, hotelurile, plus centrul de conferinte, numai bun pentru nunti si botezuri. Potentialii clienti sunt usor mirati. Desi novici in bransa, oamenii bisericii vad in perspectiva.

Cei de la Iasi au deja concurenta. Si la Craiova exista o casa de ajutor deschisa de Mitropolia Olteniei, iar in tara exista aproape 3000 astfel de institutii. Desigur, nu ale bisericii...

Ce cred eu despre asta:

Ei bine in Biblie scrie clar ca nu trebuie sa dai bani cu dobanda => Biserica nu respecta Biblia.

Daca cineva ar imprumuta 3000 de lei pe care se angajeaza sa-i restituie intr-un an, ar plati bisericii,la final, aproximativ 3600 de lei (presupunem ca s-a inregistrat de o luna). Asta inseamna o ,,dobanda" * de 20%

Si daca un credincios ar veni sa imprumute 1500 de lei pe o perioada de un an ,,dobanda" * finala ar ajunge la vreo 35% .

* prin ,,dobanda" ma refer la cei 30 de lei pe care credinciosul ii plateste lunar+ 35 lei taxa de inscriere+ 6% dobanda oficiala.

caty_deea 05.03.2011 19:32:01

Citat:

În prealabil postat de maresalul (Post 345136)
De fapt este gresit sa calculam doar dobanda deoarece:
http://stirileprotv.ro/stiri/economi...-reciproc.html

Mitropolia Moldovei are Casa de Ajutor Reciproc

In vremuri de criza, in care bancile incep sa acorde cu timiditate noi imprumuturi, pana si creditarea ... a ajuns la mila Domnului.
Dupa afacerile cu lumanari, carti bisericesti si hoteluri, Mitropolia Moldovei si Bucovinei isi deschide un "C.A.R.".

Aceasta "Casa de Ajutor Reciproc" va fi numai buna pentru clerici, dar si pentru mireni. Astfel, orice om care face dovada ca este crestin ortodox si are un venit stabil poate sa ceara cel mult 5000 de lei, cu 6% dobanda.

Ca sa poata intra pe piata, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a pus in joc 300.000 de lei. Toti crestinii care vor sa fie imprumutati trebuie sa isi gaseasca doi giranti, tot crestini si ei, iar rata la care se inhama sa nu depaseasca jumatate din pensie ori salariu.

Suma maxima de 5000 de lei trebuie returnata in doi ani.Daca Dumnezeu va ajuta si vi se aproba participarea aveti de platit o taxa de inscriere de 35 DE LEI SI INCA 30 DE LEI COTIZATIA LUNARA, fie ca luati credit, fie ca nu. Apoi, primiti si un scadentar cu rata si dobanda.

Cei care vor sa se imprumute chiar din prima luna de inscriere trebuie sa puna in contul deschis la CAR o treime din suma solicitata. Deja sute de enoriasi figureaza pe lista de asteptare.

Profitul Casei de Ajutor Reciproc va merge direct in visteria bisericii. De exemplu, daca intr-o luna, 200 de crestini ortodocsi ar lua cate 5000 de lei fiecare, profitul Domnului ar fi de 15.000 de euro.

Mitropolia a strans bani ca sa isi faca CAR pentru ca celelalte afaceri au mers snur. Si intra aici tipografiile, centrul de pelerinaj, hotelurile, plus centrul de conferinte, numai bun pentru nunti si botezuri. Potentialii clienti sunt usor mirati. Desi novici in bransa, oamenii bisericii vad in perspectiva.

Cei de la Iasi au deja concurenta. Si la Craiova exista o casa de ajutor deschisa de Mitropolia Olteniei, iar in tara exista aproape 3000 astfel de institutii. Desigur, nu ale bisericii...

Ce cred eu despre asta:

Ei bine in Biblie scrie clar ca nu trebuie sa dai bani cu dobanda => Biserica nu respecta Biblia.

Daca cineva ar imprumuta 3000 de lei pe care se angajeaza sa-i restituie intr-un an, ar plati bisericii,la final, aproximativ 3600 de lei (presupunem ca s-a inregistrat de o luna). Asta inseamna o ,,dobanda" * de 20%

Si daca un credincios ar veni sa imprumute 1500 de lei pe o perioada de un an ,,dobanda" * finala ar ajunge la vreo 35% .

* prin ,,dobanda" ma refer la cei 30 de lei pe care credinciosul ii plateste lunar+ 35 lei taxa de inscriere+ 6% dobanda oficiala.

Biserica este Hristos.Noi toti formam o biserica.Cand mergem la biserica, mergem la Hristos,mergem sa ne intalnim cu El.
Deci Hristos nu respecta Biblia??Nu va e frica SA Il judecati pe Hristos?Hmmm se pare ca nu

Sper sa nu va judece Domnul cu inima cu care si dvs judecati ca ar fi jale
Ce daca au deschis tipografii,centre de pelerinaje?Va e teama ca se propovaduieste Iisus prin citirea cartilor sfinte si drumetiile la locurile de inchinare?Aaaaa, asa se explica

maresalul 05.03.2011 19:46:34

Citat:

În prealabil postat de caty_deea (Post 345141)
Biserica este Hristos.Noi toti formam o biserica.Cand mergem la biserica, mergem la Hristos,mergem sa ne intalnim cu El.
Deci Hristos nu respecta Biblia??Nu va e frica SA Il judecati pe Hristos?Hmmm se pare ca nu

Sper sa nu va judece Domnul cu inima cu care si dvs judecati ca ar fi jale
Ce daca au deschis tipografii,centre de pelerinaje?Va e teama ca se propovaduieste Iisus prin citirea cartilor sfinte si drumetiile la locurile de inchinare?Aaaaa, asa se explica

Tu nu vezi ca Biserica da bani cu dobanda? Si foloseste comisioane colosale deci dobanda e uriasa. Deci incalca Biblia (pe care sustine ca o resprecta).
Nu ma intereseaza ca a deschis tipografii si face pelerinaje.

caty_deea 05.03.2011 20:07:27

Citat:

În prealabil postat de maresalul (Post 345148)
Tu nu vezi ca Biserica da bani cu dobanda? Si foloseste comisioane colosale deci dobanda e uriasa. Deci incalca Biblia (pe care sustine ca o resprecta).
Nu ma intereseaza ca a deschis tipografii si face pelerinaje.

Chiar daca e adevarat ce spui nu pomeni de BISERICA.Poate unii erarhi,Asta este altceva.
Asta nu este un motiv sa ma smintesc sau sa lovesc cu pietre in biseric,.sa o defaimez.La judecata nu va fi asta un argument.
In ce confesiune nu se intampla si nereguli?Asa ca sa nu se mai bata cu pumnii in piept unii sau altii .Sincer?E cea mai mica problema a noastra, a oamneilor acum ca dau unii bani cu camata.Multi nu facem asta,dar sa ne uitam in inima noastra si vom gasi patimi de diferite feluri

tricesimusquintus 05.03.2011 20:07:55

Citat:

În prealabil postat de caty_deea (Post 345134)
Cand un vecin vine si iti cere o cana de zahar ii dai.Si intr.o zi el vine la tine si iti aduce o cana si jumatate inapoi.Iinseamna ca il furi???

Eu n-am folosit cuvântul "furt". E altceva când cineva îți mulțumește și eventual te recompensează că l-ai ajutat și cu totul altceva când pretinzi ori condiționezi împrumutul cu dobânda. Dar nu despre asta e vorba aici, ci despre a împrumuta pe cineva fără dobândă și eventual (dacă nu spun lucruri prea mari și greu de acceptat), a-l ajuta cu o sumă de bani fără a aștepta returnarea lor.

Citat:

În prealabil postat de caty_deea (Post 345134)
Va doare ca face biserica ceva bun.Si va laudati ca dati zeciuiala,dar va stau in gat 10 lei lunar pt biserica.
Vad ca v.ati facut si judecator,dar din pacate unul nedrept

Nu ne stau deloc în gât, că nu noi dăm dobânda, iar în ce privește zeciuiala nu ne lăudăm deloc, nu înțeleg de ce ați adus discuția despre ea...

tricesimusquintus 05.03.2011 20:11:57

Citat:

În prealabil postat de maresalul (Post 345136)

Mulțumim pentru link. Acum chiar m-am lămurit și din acest moment am încheiat orice comentariu pe tema aceasta.

caty_deea 05.03.2011 20:14:43

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 345151)
Eu n-am folosit cuvântul "furt". E altceva când cineva îți mulțumește și eventual te recompensează că l-ai ajutat și cu totul altceva când pretinzi ori condiționezi împrumutul cu dobânda. Dar nu despre asta e vorba aici, ci despre a împrumuta pe cineva fără dobândă și eventual (dacă nu spun lucruri prea mari și greu de acceptat), a-l ajuta cu o sumă de bani fără a aștepta returnarea lor.

Nu ne stau deloc în gât, că nu noi dăm dobânda, iar în ce privește zeciuiala nu ne lăudăm deloc, nu înțeleg de ce ați adus discuția despre ea...

Daca s.ar putea da totul de pomana ce bine ar fi,nu?

maresalul 05.03.2011 20:17:57

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 345152)
Mulțumim pentru link. Acum chiar m-am lămurit și din acest moment am încheiat orice comentariu pe tema aceasta.

Cu placere!

maresalul 05.03.2011 20:19:05

Citat:

În prealabil postat de caty_deea (Post 345155)
Daca s.ar putea da totul de pomana ce bine ar fi,nu?

Pai asa ar trebui. Sa-i ajute pe sarmani, asa cum zicea si Iisus. Dar ar putea ce-l putin sa nu perceapa dobanda si comisionul ala urias (pt unele persoane cum ar fi pensionarii cu pensie de 300 de lei).

maresalul 05.03.2011 20:21:53

Citat:

În prealabil postat de caty_deea (Post 345150)
1)Chiar daca e adevarat ce spui nu pomeni de BISERICA.Poate unii erarhi,Asta este altceva.
Asta nu este un motiv sa ma smintesc sau sa lovesc cu pietre in biseric,.sa o defaimez.La judecata nu va fi asta un argument.
2)In ce confesiune nu se intampla si nereguli?

1) Imi asum riscul.
2)Deci logica ta e asa:daca unul bate oameni pot sa fac si eu la fel.

caty_deea 05.03.2011 20:27:09

Citat:

În prealabil postat de maresalul (Post 345158)
1) Imi asum riscul.
2)Deci logica ta e asa:daca unul bate oameni pot sa fac si eu la fel.

Nu.....!!!!

Melissa 05.03.2011 20:33:19

Citat:

În prealabil postat de caty_deea (Post 345150)
In ce confesiune nu se intampla si nereguli?

Draga Caty, prin afirmatia asta, admiti ca povestea cu C.A.R.-ul este o neregula!

caty_deea 05.03.2011 20:37:50

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 345166)
Draga Caty, prin afirmatia asta, admiti ca povestea cu C.A.R.-ul este o neregula!

Vreau sa ii fac pe Maresal si pe Trice sa inteleaga ca daca ei chiar vad in asta o neregula,sa se uite si in gradina confesiunilor pe care le au.Nu intentionez sa le tin teoria chibritului pt ca gura lor graieste din prisosul inimii lor si e clar ce e acolo(in inimile lor),incat doar Domnul mai poate face minuni sa ii lumineze

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:34:17.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.