![]() |
iaurtul de soia si fermentii lactici
va rog frumos cine poate sa ma lamureasca mai bine daca iaurtul de soia cu fermenti lactici de tipul L.bulgaricus si S.thermophilus poate fi considerat de post. fermentii astia sant practic bacterii, micro-organisme care se gasesc in lapte si se folosesc pt fabricarea iaurtului. eu le-as asemana cu fructele de mare care sant considerate vegetale.
va multumesc pt atentie ! |
Citat:
|
La stricta rigoare, nu este de post, nu datorita acelor bacterii, ci din cauza ca este facut in aceeasi fabrica si in aceleasi vase in care se pregatesc si iaurturile obisnuite. In aceasta categorie ar intra si fornetti "de post" (cele cu nuca si mere, parca) sau covrigii care se pregatesc in patiserii, din aluatul pentru prajituri...
Daca suntem insa de buna credinta, considerand ca produsul cu eticheta "de post" este chiar de post, e alta treaba. |
Citat:
dar daca este vorba despre Inedit, atunci e ok. ei nu produc decat din soia. |
Citat:
Vorbeam despre Savia de la Danone. |
va multumesc pt raspunsuri, mi-au fost de ajutor. nu locuiesc in romania si firma care produce aceste iaurturi lucreaza numai cu soia (VALSOIA se numeste).
|
Bacteriile <> Lapte, dar nu asta e problema.
Spunea parintele Tanase ca daca tii post cu lapte de soia si cu carne de soia, pateu de soia si alte alimente cu compozitie chimica "de post" dar gust de dulce, pentru ca nu-ti poti infrana poftele, postul ala e cam degeaba, ba chiar un pacat, avea si un nume pentru asta, din pacate imi scapa momentan. |
stiu si eu ca postul adevarat este FOAMEA (impletita cu dragostea pt aproapele) dar ceva trebuie sa mancam mai ales cand sant si probleme de sanatate ale stomacului...
multumesc pt raspuns! |
Citat:
Exista in comert insa pateuri si carnati de soia, care intradevar sunt chimicale (contin "proteina din soia") si nu merita sa mananci asa ceva. |
Citat:
problema e sa te obijnuiesti cu gustul si culoarea. mai ales pateul simplu are culoarea maro. |
Citat:
|
Citat:
dar are gust rau (zic eu) si culoare de ... caca )D |
Citat:
|
De aia se gasesc greu boabe de soia, pentru ca lumea cumpara lapte de soia, snitele de soia si alte chestii prelucrate, cu adaugirile de rigoarEEE.
|
postul nu e sa alegem meniuri
[quote=margarret;348349]va rog frumos cine poate sa ma lamureasca mai bine daca iaurtul de soia cu fermenti lactici de tipul L.bulgaricus si S.thermophilus poate fi considerat de post. fermentii astia sant practic bacterii, micro-organisme care se gasesc in lapte si se folosesc pt fabricarea iaurtului. eu le-as asemana cu fructele de m Si sa nu spui ca in post putem manca fructe de mare (ca le consideram vegetale)?Eu stiu ca nici daca avem dezlegare la peste nu e bine sa ne potolim poftele cu minunatele fructe de mare.
|
Nici eu nu stiu de unde dezlegarea asta la "fructe de mare" care numai fructe nu sunt.
Am auzit-o la cineva, dar nu a reusit sa-mi explice originea, stie cineva? |
Citat:
|
am facut o intrebare in maniera cat se poate de politicoasa si primesc numai critici(oare santem in post si pe crestin ortodox?)si comentarii rasuflate.oricum postul (daca e intr-adevar POST si nu bataie de joc)inseamna si abtinerea de lactate(printre alte multe lucruri).am impresia ca stau de vb cu sfinti care stiu numai EI ce inseamna post si smerenie....fructele de mare sant un lux pt romani de asta nu se mananca la noi.
|
Citat:
Nu am stiut ca fructele de mare sunt asimilate vegetalelor.Eu le mananc cand este dezlegare la peste:71: PS-Notiunea de fructe de mare este asociata in general cu moluste, crustacee si alte animale marine, printre ele cele mai populare sunt: midii, stridii, melci, calamari, creveti, crabi, languste, homari, caracatita.... |
departe gandul de a critica
Draga margarret,nu am criticat pe nimeni daca am spus ca nu cred ca e bine sa ne infuptam cu fructe de mare in post ,indiferent ca pentru unele persoane sunt considerate lux sau mancarea de zi cu zi. Asta spun eu poate nu si alte persoane.
|
Citat:
|
Si painea dospita are drojdie in ea (care drojdie e microorganism) da asta nu inseamna ca painea nu e de post.
Referitor la pateul de soia,te uiti sa nu aibe in el produse de provenienta animala. Singurul dubiu e ca anumite pateuri de post folosesc ca si colorant carminul,care se pare e extras dintr-un gandac. Eu nu stiu cine a zis ca pateul de post are gust asemanator cu cel de carne,nu are deloc gust asemanator cu cel de carne,mai gustoasa e o fasole sau o mancare de cartofi ca pateul de post. Plus are multe Euri si unora asta nu le place. Pe mine nu ma deranjeaza Eurile din pateul de soia mananc de asta daca nu tin post de ulei. (de acela care nu foloseste ca si colorant carminul). |
In legatura cu "fructele de mare"
Mi-a spus parintele duhovnic ca sfintii parinti au ingaduit ca mangaiere dezlagare la icre si fructe de mare in post in zilele de sambata si duminica. Explicatia a fost ca icrele nu sunt fecundate si fructele de mare nu contin sange. Acum intrebati-va si voi duhovnicii cu privire la toate nelamuririle plus ca nu prea este bine sa tii post fara binecuvantare.
In post trebuie pus accent foarte mare pe milostenie, pe iubire ,pe iertare, cautare de intelegere cu toata lumea, abtinere de la televizor , internet , de la intrarea in discutii pe teme inutile . Abtinerea de la mancare nu trebuie gandit ca un regim alimentar si cel mai important sa ne taiem poftele. Ex.: daca am pofta sa mananc cartofi prajiti atunci o sa mananc fierti sau zacusca. Am pofta sa mananc pateu de post cu rosii si castraveti atunci mananc paine cu masline, daca ma duc in vizita atunci mananc ce imi pune in fata (numai de post sa fie) s.a.m.d. si astfel ajungem la taierea voii (valabil si la bauturi). Asta-i frumusetea postului. Doamne ajuta! |
Eu ma "feresc" de aceste "iaurturi de post" , fiind procesate in fabrici "de lapte"......
Salatele, spanacul,rosii, castraveti, ardei, loboda ....cred ca s mai sanatoase ...sau ma rog...atat cat pot fi in ziua de astazi... Pateurile de post ...alte "E-uri" ascunse bine ...Cel mai "putin afectat" am gasit pateul de la " Antefrig"... Doamne ajuta .... |
eu nu inteleg
Citat:
|
Vin stiu sigur ca nu ...cat despre ulei......eu folosesc ...mai putin si doar daca este absolut necesar....
Atat timp cat mananci pentru a trai (aici - ti post ) si nu traiesti pentru a manca ... |
Citat:
|
asadar
Vin sigur nu,dar ulei tot nu inteleg.Doar putin sau deloc sau doar in manastiri e cam incurcat.Multumesc pentru raspunsuri.
|
Citat:
|
ei nu
Citat:
|
Adică tot un fel de papă lapteo să ajung dacă mă iau după voi, o să capăt mândrie în tot felul de feluri și de chipuri... vegetale.
Văd că voi ați ajuns ca să înlocuiți carnea cu carne vegetală, laptele cu din ăla vegetal, până și brânza cu brânză vegetală, și chiar și ouăle, auzi acolo ouă vegetale, că sarmalele și celelate preparate și plăcinte nu le mai amintesc să nu vă vină în amintire, că iată cum până și luna o înlocuiți cu o lună vegetală, că e deja o modă, și toate poftele vi le satisfaceți exact ca până atunci înlocuind pe Lady Milka și Lady Carneea cu Lady Pasta. Chiar nu pricepeți că postul înseamnă simplitate fără griji și probleme? Nu e cel mai simplu să nu-ți mai pese de absolut nimic? Să vezi când nu mai ai problema mâncării măcar o zi întreagă, ce simplă și frumoasă e viață... să vezi atunci cum ai să găsești bibleronul cu laptele duhovnicesc... și chiar nu ți-e milă de frații tăi: :50::52::49::60:? |
intelegem
Citat:
|
Citat:
Cel mai mult am rezistat fără mâncare 1 zi jumate... e o stare așa frumoasă... știi că n-ai ce să-i faci... undeva între leșin și delir... dar măcar nu mai înfulec toată ziua și nu mă gândesc cu frică... la cei ce-mi fură din mâncare... deci e simplu. Sunt ca un sinucigaș care nu se mai sinucide cu mâncare și neascultarea ce vine din poftele deșarte. |
bravo
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Patericul mirenilor
Intr-o sambata,la biserica parintelui Ioan cineva a facut o masa de parastas.Au fost chemati toti oamenii din biserica.S-a nimerit sa fie acolo si un crestin care venea de departe,asa ca l-au chemat la masa.
Cand s-au adus farfuriile cu sarmale,strainul a spus cu voce tare: -Mie sa nu imi aduceti, ca nu mai mananc carne de mai bine de cinci ani.peste cateva zile se implinesc sase. Parintele l-a chemat deoparte si i-a spus: -Frate, cinci ani de post i-ai pierdut intr-o clipa.Daca vrei sa postesti nu te lauda altora cu nevointa ta.Nu esti singurul de la aceasta masa care nu mananca de obicei carne.Unii au mancat acum chiar pentru a se smeri.Dar la masa e cineva care,desi nu a mancat,a avut grija ca ceilalti sa nu isi dea seama de postul sau.Nu a trambitat ca tine ca este un nevoitor. |
Foarte frumos, de retinut,dar aici nu se potriveste..
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:58:46. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.