![]() |
Sa scriem corect
La un moment dat devine dureros să vezi cum limba română este călcată în picioare constant de foarte mulți dintre forumiști. Nu sunt profesor de limba română, deci sunt foarte mari șanse să greșesc și eu sau să fi greșit deja, însă tocmai de aceea am deschis topicul: să stabilim niște reguli minimale în ceea ce privește ortografia și gramatica pentru a evita greșelile de acum înainte.
În primul rând, e important să știm când și cu câți "i" (și nu cu câți de i) se scrie verbul "a fi". Negația nu anulează al doilea i. Se întâmplă ca la modul imperativ, negativ verbul conjugat la persoana a II-a, singular, să se scrie numai cu un singur i, însă asta nu pentru că e negația în față, ci pentru că așa se formează acest mod: NU + infinitivul verbului (nu fi!). În rest, se scrie cu doi i: infinitiv ”a fi” indicativ: tu ești conjunctiv, afirmativ: să fii (mă gândesc la conjugarea verbului ”a merge” în care e-ul se transformă în i și atunci știu ca mai trebuie să adaug un i și la verbul a fi) conjuctiv, negativ: să nu fii (să nu mergi) imperativ, afirmativ: fii! (mergi) imperativ, negativ: nu fi! (nu merge;după cum am zis, este singurul mod la care verbul ”a merge”, ca și toate celelalte, își păstrează forma de infinitiv. Ca urmare și verbul ”a fi” va fi scris cu un singur i) Prin analogie, putem urma același raționament și în cazul lui ”a ști”: infinitiv: a ști indicativ, afirmativ: tu știi indicativ, negativ: tu nu stii (tu nu mergi) conunctiv, afirmativ: să știi (să mergi) conjunctiv, negativ: sa nu știi imperativ, afirmativ: știi! imperativ, negativ: nu ști! Ultima formă nici nu merge folosită pentru că sună prost. De regulă, se folosec "nu trebuie să știi" sau "să nu știi...". În al doilea rând, întotdeauna înainte de o conjuncție adversativă (dar, iar, însă*), se folosește virgula. Singura excepție este "însă" când se află în interiorul propoziției. Se pune virgulă și după "așadar" și "astfel". Nu există verbul "a concluziona"! Există, în schimb, "a conclude"(conclud, conclus) și "a conchide" (conchid, conchis). Nu există verbul "a vroi". Deci nu pot să folosesc "vroiam". Este fie "voiam" (de la "a voi"), fie "vream" (de la "a vrea"). Trebuie să fim atenți când scriem "datorită" și când scriem "din cauza". Nu pot să zic "datorită" dacă mesajul enunțat are conotație negativă. Adică e greșit să spun: oamenii se duc în iad datorită păcatului. Analog și pentru "din cauză că". "Din cauza faptului că am învățat, am obținut bursă" este iar greșit. Așadar, folosim datorită când suntem recunoscători și "din cauza.." când condamnăm. Tu continui..., eu continuu. Continuii e greșit în orice situație. |
Semnele de punctuație se pun imediat după cuvânt, iar între ele și următorul cuvânt se lasă spațiu. După punct (puncte de suspensie) se începe cu majusculă.
Ne duce-m, face-m, î-ți spun etc. sunt greșite. Copii xerox. Copiile xerox. Copii (doi copii). Copiii mei. Doi ochi albaștri/negri. |
Excelent thread,multumim pt lectiile de gramatica online oferite cu bunavointa fara a lasa loc altor interpretari!
|
ÎNDRĂZNÍ, îndrăznesc, vb. IV. Tranz. A avea curaj; a nu se teme, a cuteza să... – În + drăzni (înv. „a îndrăzni“ < sl.). Sursa: DEX '98
Indrazni-forma corecta. Indrasni-forma incorecta. |
DIMPOTRÍVĂ, adj. invar., adv. 1. Adj. invar. Din față, din partea cealaltă, de dincolo; opus. ** Fig. Potrivnic, neprielnic, nefavorabil. 2. adv. Din contra; cu totul altfel; invers. 3. adv. (Rar) Față în față. - De + împotrivă.
Sursa : DEX '98 Dinpotriva-forma incorecta. |
surse
Citat:
|
Citat:
Am înțeles că în noul DOOM nu se mai acceptă "mental", ci doar "mintal". Dar nu sunt sigur dacă am reținut bine. |
Citat:
:-) |
Daca tot suntem ortodocsi, sa scriem macar corect!
-forma corecta: ORTODOX -forma incorecta:ORTODOCS -forma corecta: BISERICA ORTODOXA -forma incorecta:BISERICA ORTODOCSA -forma corecta: ORTODOXIE -forma incorecta: ORTODOCSIE |
Citat:
Permiteti-mi sa dau un detaliu: "Mintal" se refera la minte sau intelect: gandire, memorie, alte procese de cunoastere non-senzoriala (deci nu senzatii sau perceptii; dincolo de simturi; la nivel abstract, capabil de generalizari, inferente, rationamente). Zicem, astfel, debil mintal pentru o persoana cu nivel scazut de dezvoltare intelectuala, in ciuda varstei fizice. La polul opus, un om cu IQ foarte ridicat (geniu) detine o mare dezvoltare mintala sau intelectuala. "Mental" trimite in psihologie la zona apropiata mai ales de para-psihologie. Poate tocmai de aceea, respectind rezervele fata de disciplinele inca nevalidate stiintific care alcatuiesc parapsihologia, este pastrat doar termenul de mintal. Ca ortodox consider binevenita limitarea. Prea trimite "mentalul" la yoga si New Age... Ca psiholog, cu atat mai mult - nu ma ajuta un termen care seamana confuzie... |
Poate cineva sa dea un link despre folosirea lui î din a ?
|
â / î
Citat:
2. in cazul cuvintelor derivate, dupa prefix nu se foloseste â : a preîntâmpina, reîncepe , neînțeles . In rest, se foloseste î peste tot. |
Citat:
- mâncînd in loc de mâncând ? Multumesc! |
Citat:
|
Totdeauna la conjunctiv se scrie SA FII nu sa fi...Se scrie corect sa fi cand de ex afirmi sa fi fost ascuns undeva...Chestie de mod si timp...
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
-forma corecta: mâncând;
-forma incorecta: mâncînd; -forma corecta: știință; -forma incorecta: ștință!!!( aviz amatorilor) |
Citat:
Ca argument în favoarea scrierii cu un singur "î" sunt multe cuvinte, dintre care acum mi-l amintesc pe "mormânt". În interior apare "â". Dacă trecem la plural dispare "â-ul" și devine "i"-> "morminte". Deci e clar că î-ul provine din i, nu din a și, deci, e absurda scrierea acestui cuvânt. Edit: un alt cuvânt din aceeași categorie e chiar "cuvânt" cu "cuvinte" etc. |
Citat:
si "constinta" care musai ca se scria cu un singur "i"... dar deh' ! au aparut altii inteligenti care sa schimbe limba... In fine! De la o tara de manelisti si otv-isti ce poti astepta? |
Citat:
|
Nu inteleg eu bine? Nu se scrie corect constiinta ? Deoarece in Dex asa apare...constiinta....
|
"constiinta" este corect , cu doi "i" si asa a fost intotdeauna ...
"con-" ( prefix ) + (radacina) "-sti-" + (sufixul) "-inta" = a te cunoaste pe tine, a vedea clar in interiorul mintii tale cata stiinta ai |
Citat:
Una e CUNOȘTINȚA și alta e CONȘTIINȚA - cred ca asta e piatra de poticnire. CUNOȘTÍNȚĂ, cunoștințe, s. f. 1. Cunoaștere (2). ♦ Expr. A avea (sau a lua) cunoștință de ceva = a ști, a fi informat. A aduce (ceva) la cunoștința cuiva = a informa pe cineva (despre ceva). A aduce la cunoștința publică = a da de știre tuturor. În cunoștință de cauză = cunoscând bine ceva. A-și pierde cunoștința = a nu mai ști de sine, a leșina. ♦ (Rar) A-și veni în cunoștință = a se trezi din leșin. ♦ (Rar) Minte, rațiune. 2. (La pl.) Totalitatea noțiunilor, ideilor, informațiilor pe care le are cineva într-un domeniu oarecare. 3. Persoană pe care vorbitorul o cunoaște. ♦ Expr. A face cunoștință cu cineva = a lega relații sociale cu o persoană. (Fam.) A face cuiva cunoștință cu cineva = a prezenta pe cineva cuiva. 4. (Înv.) Mulțumire, recunoștință. – Cunoaște + suf. -ință (cu sensul 3 după fr. connaissance). CONȘTIÍNȚĂ, (rar) conștiințe, s. f. 1. (Fil.) Sentiment, intuiție pe care ființa umană o are despre propria existență; p. ext. cunoaștere intuitivă sau reflexivă pe care o are fiecare despre propria existență și despre lucrurile din jurul său. 2. Faptul de a-și da seama; înțelegere. ◊ Conștiință socială = ansamblu de reprezentări, idei, concepții, cunoștințe, mentalități ale unei colectivități umane, care reflectă condițiile de existență ale acesteia, precum și psihologia socială a oamenilor. Conștiință de clasă = parte a conștiinței sociale care reflectă existența socială a unei clase determinate. 3. (În opoziție cu existența, materia) Gândire, spirit. 4. Sentiment al responsabilității morale față de propria sa conduită. ◊ Caz (sau proces) de conștiință = dificultatea de a hotărî într-o problemă morală greu de rezolvat. Mustrare de conștiință = remușcare, regret. ◊ Expr. A fi cu conștiința împăcată sau a nu avea nimic pe conștiință = a fi convins că nu a săvârșit nimic împotriva legilor moralei sau a legilor statului. A fi fără conștiință = a fi lipsit de scrupule. Cu mâna pe conștiință = cu toată sinceritatea. 5. (În sintagma) Libertate de conștiință = dreptul recunoscut cetățenilor de a avea orice concepție religioasă, filozofică etc. [Pr.: -ști-in-] – Din fr. conscience, lat. conscientia (după ști). P.S. Ca sa mai glumim un pic, vezi ca acum apare vreu manelist sau otv-ist suparat si se da jignit si cere banarea ta de pe forum, ca asta e boala care bantuie pe aici... |
Citat:
În schimb, la plural se scrie și se pronunță ORTODOCȘI Așadar, "ortodoxi" ar fi o formă incorectă, atât din p.d.v. fonetic cât și ortografic. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
2. Îmi permit o recomandare: a nu se crede cumva că DEX-ul ar fi literă de evanghelie, mai ales în privința etimologiei unor/multor cuvinte. Iată câteva trimiteri la acest subiect mult dicutat: http://help.berberber.com/forum150/1...tml#post171177 http://help.berberber.com/forum155/1...comand-ri.html http://help.berberber.com/forum155/1...tml#post317783 |
Citat:
Alte exemple: Gigel are un 8 și trei de 9 la matematică, un 9 și doi de 10 la franceză, trei de 10 la engleză, însă la română are doar note de 2, 3 și 4 .... |
Citat:
|
Citat:
Mi s-a recomandat să evit folosirea infinitivului pe post de C.D. pentru că e o exprimare arhaică, învechită :106:. Deci "nu este incorect să spui/ să scrii". Just a tip :53:. |
Tot ciudat este și pluralul de la "giacă" care e "giace", nu "g[i]eci". ;)
|
No gata no! Imi amintiti de profesoara de romana care incerca in van sa ne convinga sa nu mai spunem "se suna" :)
|
a suna
Citat:
"a suna" este un verb personal, nu reflexiv. Suna! 'imperativ) Clopotelul (soneria) suna. (indicativ) |
Citat:
|
Citat:
Stiu si stiam ( cu totii) dar face parte din "farmecul" anilor de liceu :) |
Citat:
* În exemplul acesta nu era necesar un cuvînt de legătură între numeral și substantiv, spre deosebire de cazul lui doi de "i", în care "de" este necesar pentru a evita orice confuzie, mai ales în vorbire; la fel și în cazul notelor (doi de 5, 6, 10 etc.). A nu se confunda limba cu matematica ! Nu e cazul să facem analogii forțate, nici reguli de fier, ci să folosim limba pentru a ne face înțeleși, să acceptăm excepțiile de la anumite reguli, atunci când anumite situații cer o anumită formulare care se abate de la reguli, tocmai pentru a evita unele confuzii. De multe ori, simplificările forțate nu fac decât să complice lucrurile. Să nu uităm că unul din obiectivele limbii este de a formula și comunica cât mai clar posibil gânduri, sentimente, informații și că rostul regulilor nu este acela de a-i impune limbii un anumit tip de rationament, deci de a o încorseta, pentru că nu regulile au făcut limba, ci limba este cea care ni le descoperă cu timpul, excepțiile având și ele locul lor. Cât despre logică, ar fi de reținut un lucru: nu tot ce există încape în sicriul strîmt al logicii umane. Citat:
Conjunctivul nu poate substitui în orice situație infinitivul, între cele două moduri verbale existând diferențe de nuanțe, de stil etc. În anumite contexte, folosirea conjunctivului chiar deranjează, devenind prea personal. Adeseori, construcțiile cu modul conjunctiv îmi par forțate, sugerând stângăcie în exprimare. În orice caz, renunțarea la construcțiile infinitivale a dus/duce/va duce la sărăcirea limbii. Constat cu îngrijorare că, în ultimele decenii, s-a lucrat și se lucrează din greu și la modificarea limbii române, adoptându-se tot felul de reguli provenite din alte limbi. Probabil că nu toată lumea este conștientă de acest lucru, având desigur alte griji mai mari ... Limba nu este doar un simplu instrument de comunicare, nu este (sau nu ar trebui să fie) ceva artificial, care să poată fi supus unor șabloane, așa cum se încearcă astăzi (și nu doar în română), ci limba este un tezaur pe care avem datoria de a-l transmite în stare nealterată generațiilor viitoare, altfel se rup punțile de comunicare între generații. Nu avem dreptul nici s-o mutilăm (cu tot felul de barbarisme), nici să recurgem la mutații semantice, nici să scoatem din uz anumite structuri care acum sunt trecute la "forme învechite" de către unii "pedagogi de școală nouă", care recomandă suprimarea unui stil de exprimare, doar pentru că ei nu prea au avut ocazia să citească literatură română, fiind probabil crescuți cu desene animate în alte limbi, cu benzi desenate etc. Păcat, mare păcat! Fiindcă unii ca aceștia ar fi în stare (în ignoranța lor) să corecteze chiar și modul de exprimare al unor clasici ai literaturii sau pe cel al unor autori de scrieri bisericești. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:12:11. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.