Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Botezul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5017)
-   -   Sfat in legatura cu un botez (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12654)

myreille 12.04.2011 23:26:18

Sfat in legatura cu un botez

Buna! Sunt cam nehotarata in privinta unui lucru...poate puteti sa ma ajutati cu un sfat!
O fosta colega de facultate ce e protestanta, s-a casatorit doar legal cu un barbat ortodox, acum au dat nastere unui copil pe care vor ca eu cu sotul sa il botezam...
Deci ei nu sunt casatoriti la biserica ortodoxa, cu toate ca in vara am inteles ca vor face nunta in biserica ortodoxa, dar ea netrecandu-se la ortodoxism...ramanand protestanta.

Noi suntem niste nasi responsabili de fel, si nu stim cum ar fi bine...daca le botezam, sfaturile noastre pt copil s-ar bate cap in cap cu ideile mamei(semnul crucii, Sfintii, Maica Domnului,spoveditul...etc...pe care religia mamei nu le accepta), si ce altceva am putea sa invatam pe viitorul finut, cum sa manance corect?!
Eu zic ca parintii spirituali au datoria de ai da sfaturi in legatura cu credinta... ma gandeam ca pe viitor copilul ar asculta de mama lui mai mult, nu de noi...deci ar fi sanse putine ca el sa fie un ortodox cat de cat...adica sa faca macar minimul...mersul la spovedit, facutul crucii..si nu ne-am simti linistiti spiritual stiind ca avem un finut care ...e departe de a fi un ortodox bun,cu toate ca e botezat ortodox...

nu as crede ca mama lui l-ar duce la impartasit...sau la spovedit...sau ca l-ar invata sa faca crucita si sa spuna tatal nostru inainte de culcare...cum o invatam noi pe fetita noastra...si asta m-ar durea in suflet cumva...ca am fi fara nici o putere...practic....si totusi ar di copilu nostru spiritual...raspunzand in fata lui Dumnezeu pentru el....

Si ne-am gandit si sa refuzam politicos...dar mi-au venit idei precum...poate nu gasesc pe cineva sa le boteze si renunta la gandul de a-l mai boteza ortodox si il vor boteza in religia mamei...si...tot nu ar fi bine!
Sau ma mai gandeam...alta persoana daca le boteaza poate nici atat interes nu ar avea fata de copil...in legatura cu credinta....Numai Dumnezeu stie!

De altfel, femeia asta e o persoana fff respectoasa, sare in ajutor....Un ex. ea a fost singura fosta colega de facultate care a venit la maine la maternitate cand am nascut de 2 ori, inca...cu flori, fructe si hainute pt copil...si nefiind o persoana cu situatie materiala ff buna, e profesoara, deci va dati seama....fapt ce m-a impresionat...pt ca la fel cum ma inteleg cu ea ma inteleg cu mai multe foste colege...si de la restul nu am primit nici macar un telefon...la maternitate cu toate ca stiau ca trebuia sa stau internata 2 saptamani...
Si in general...era saritoare in facultate...cu cursuri...cu un ajutor daca putea...si mi-a placut mereu de ea din punctul asta de vedere.....

Chiar nu stiu cum sa facem mai bine, il vom intreba si pe duhovnicul nostru cand o sa mergem la spovedit...dar voiam opinie si de la voi....

Va multumesc pt eventualele sfaturi si va doresc post usor atat cat mai este!

Eugen7 13.04.2011 11:02:43

Citat:

În prealabil postat de myreille (Post 354016)

Adevărurile lui Thales din Milet :
Care este cel mai ușor lucru?
R. Să dai sfaturi. :)

Din acest motiv nu o sa va dau un sfat, ci doar o sa imi exprim parerea.
Intru toate trebuie sa urmam voia Lui Dumnezeu. Dar care este aceasta? Un preot imbunatatit ne poate ajuta foarte mult atat cu sfaturi cat mai ales cu rugaciuni.

Consider ca cel mai bine este sa putati o discutie sincera atat cu preotul duhovnic cat si cu mama copilului, sa expuneti exact si clar toate temerile dvs. Poate mama copilului va fi determinata atat de purtarea dumneavostra "fara prihana" cat si de cea a copilului (educat dupa randuiala crestina ortodoxa), sa doreasca sa devina ortodoxa crestina... insa se poate la fel de bine sa fie o ispita, sa nu puteti fi nasa dupa randuiala ortodoxa crestina.

A fi ortodox crestin nu inseamna doar a face cruce intr-un anumit mod (Dumnezeu nu se uita la formalisme ci la inima omului), ci inseamna a trai, a intelege bucuria crucii lui Hristos "luati jugul meu asupra voastra caci povara mea este usoara" (pacatele sunt grele. Viata crestin ortodoxa intru Hristos nu inseamna nicidecum ingradire ci libertate. Crucea, postul, rugaciunea, morala crestina sunt libertate nu restrictii!)

Toti crestinii spun "Tatal nostru" dar cati il traiesc, cati il inteleg, in viata catora dintre noi (crestinii ortodocsi) se vede ca noi traim cu adevarat intru Adevar?

A fi ortodox crestin nu inseamna implicit a fi mantuit. Toti vom fi judecati pentru faptele noastre, iar noi ortodocsii care "am stiut si nu am facut" vom fi mult mai aspru judecati decat ceilati, pentru ca bucuria comuniunii cu Dumnezeu pe care o putem trai intru Hristos in Biserica Sa (ortodoxa) nu are seaman pe Pamant.

Doamne ajuta.

P.S. Postul este usor, pacatul (si patima... robila lor) este grea. Postul este libertate, este bucurie... pacatul si patimile sunt lanturi si tristete. Hristos e iubirea, calea, Adevarul si viata.

MariS_ 13.04.2011 18:35:33

Citat:

Buna! Sunt cam nehotarata in privinta unui lucru...poate puteti sa ma ajutati cu un sfat!
O fosta colega de facultate ce e protestanta, s-a casatorit doar legal cu un barbat ortodox, acum au dat nastere unui copil pe care vor ca eu cu sotul sa il botezam...
Deci ei nu sunt casatoriti la biserica ortodoxa, cu toate ca in vara am inteles ca vor face nunta in biserica ortodoxa, dar ea netrecandu-se la ortodoxism...ramanand protestanta.

Noi suntem niste nasi responsabili de fel, si nu stim cum ar fi bine...daca le botezam, sfaturile noastre pt copil s-ar bate cap in cap cu ideile mamei(semnul crucii, Sfintii, Maica Domnului,spoveditul...etc...pe care religia mamei nu le accepta), si ce altceva am putea sa invatam pe viitorul finut, cum sa manance corect?!
Eu zic ca parintii spirituali au datoria de ai da sfaturi in legatura cu credinta... ma gandeam ca pe viitor copilul ar asculta de mama lui mai mult, nu de noi...deci ar fi sanse putine ca el sa fie un ortodox cat de cat...adica sa faca macar minimul...mersul la spovedit, facutul crucii..si nu ne-am simti linistiti spiritual stiind ca avem un finut care ...e departe de a fi un ortodox bun,cu toate ca e botezat ortodox...

nu as crede ca mama lui l-ar duce la impartasit...sau la spovedit...sau ca l-ar invata sa faca crucita si sa spuna tatal nostru inainte de culcare...cum o invatam noi pe fetita noastra...si asta m-ar durea in suflet cumva...ca am fi fara nici o putere...practic....si totusi ar di copilu nostru spiritual...raspunzand in fata lui Dumnezeu pentru el....

Si ne-am gandit si sa refuzam politicos...dar mi-au venit idei precum...poate nu gasesc pe cineva sa le boteze si renunta la gandul de a-l mai boteza ortodox si il vor boteza in religia mamei...si...tot nu ar fi bine!
Sau ma mai gandeam...alta persoana daca le boteaza poate nici atat interes nu ar avea fata de copil...in legatura cu credinta....Numai Dumnezeu stie!

De altfel, femeia asta e o persoana fff respectoasa, sare in ajutor....Un ex. ea a fost singura fosta colega de facultate care a venit la maine la maternitate cand am nascut de 2 ori, inca...cu flori, fructe si hainute pt copil...si nefiind o persoana cu situatie materiala ff buna, e profesoara, deci va dati seama....fapt ce m-a impresionat...pt ca la fel cum ma inteleg cu ea ma inteleg cu mai multe foste colege...si de la restul nu am primit nici macar un telefon...la maternitate cu toate ca stiau ca trebuia sa stau internata 2 saptamani...
Si in general...era saritoare in facultate...cu cursuri...cu un ajutor daca putea...si mi-a placut mereu de ea din punctul asta de vedere.....

Chiar nu stiu cum sa facem mai bine, il vom intreba si pe duhovnicul nostru cand o sa mergem la spovedit...dar voiam opinie si de la voi....

Doamna, saru'mana si iertare ca indraznesc, dvs doriti sa fiti buna sau doriti sa fiti corecta? (Stiu raspunsul: si una si alta!) Din faptul ca sunteti constienta de responsabilitati si doriti din toata inima sa va implicati in educatia viitorului fin am dedus ca doriti sa fiti buna. Din faptul ca va ingrijorati ca nu puteti sa-l invatati corect cum se face semnul crucii si altele am inteles ca vreti sa fiti corecta. Eu nu va pot da niciun sfat ca nu sunt nici corect, nici bun. Dar pot sa va spun ca veti primi doua categorii de sfaturi: unele va vor indemna sa fiti corecta, altele sa fiti buna. Alegerea e la dvs.
Har, smerenie si jertfa de sine.

iana 13.04.2011 19:07:43

[quote=MariS_;354215]Doamna, saru'mana si iertare ca indraznesc, dvs doriti sa fiti buna sau doriti sa fiti corecta? (Stiu raspunsul: si una si alta!) Din faptul ca sunteti constienta de responsabilitati si doriti din toata inima sa va implicati in educatia viitorului fin am dedus ca doriti sa fiti buna. Din faptul ca va ingrijorati ca nu puteti sa-l invatati corect cum se face semnul crucii si altele am inteles ca vreti sa fiti corecta. Eu nu va pot da niciun sfat ca nu sunt nici corect, nici bun. Dar pot sa va spun ca veti primi doua categorii de sfaturi: unele va vor indemna sa fiti corecta, altele sa fiti buna. Alegerea e la dvs.
Har, smerenie si jertfa de sine.[/quote

De cand corectitudinea si bunatatea se exclud una pe cealalta?

MariS_ 13.04.2011 19:35:12

[quote=iana;354222]
Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 354215)
Doamna, saru'mana si iertare ca indraznesc, dvs doriti sa fiti buna sau doriti sa fiti corecta? (Stiu raspunsul: si una si alta!) Din faptul ca sunteti constienta de responsabilitati si doriti din toata inima sa va implicati in educatia viitorului fin am dedus ca doriti sa fiti buna. Din faptul ca va ingrijorati ca nu puteti sa-l invatati corect cum se face semnul crucii si altele am inteles ca vreti sa fiti corecta. Eu nu va pot da niciun sfat ca nu sunt nici corect, nici bun. Dar pot sa va spun ca veti primi doua categorii de sfaturi: unele va vor indemna sa fiti corecta, altele sa fiti buna. Alegerea e la dvs.
Har, smerenie si jertfa de sine.[/quote

De cand corectitudinea si bunatatea se exclud una pe cealalta?

Din momentul cand corectitudinea a rastignit Bunatatea! Bunatatea avea anii dvs. Corectitudinea, anii mei.

iana 13.04.2011 19:41:42

[quote=MariS_;354228]
Citat:

În prealabil postat de iana (Post 354222)

Din momentul cand corectitudinea a rastignit Bunatatea! Bunatatea avea anii dvs. Corectitudinea, anii mei.

Adica sa-nteleg ca Hristos n-a fost corect, a fost doar bun?

MariS_ 13.04.2011 19:49:58

[quote=iana;354229]
Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 354228)

Adica sa-nteleg ca Hristos n-a fost corect, a fost doar bun?

Poti sa intelegi si asa daca tii neaparat, dar poti sa intelegi si altfel: ca Hristos nu s-a jertfit din corectitudine, ci din bunatate.

iana 13.04.2011 21:34:40

[quote=MariS_;354230]
Citat:

În prealabil postat de iana (Post 354229)

Poti sa intelegi si asa daca tii neaparat, dar poti sa intelegi si altfel: ca Hristos nu s-a jertfit din corectitudine, ci din bunatate.

Adica din momentul in care corectitudinea (saducheii) a rastignit bunatatea (adica pe Hristos care s-a jertfit din bunatate, nu din corectitudine), de atunci, acestea doua (corectitudinea si bunatatea), se exclud? Eu ma gandeam ca mai degraba se completeaza.

Pr. Gheorghe 13.04.2011 21:42:41

Citat:

Nu vor putea face nici o nunta in aceste conditii!

Citat:

Eu zic ca parintii spirituali au datoria de ai da sfaturi in legatura cu credinta...

Mai mult decat atat! Nasii fac un legamant in fata lui Dumnezeu, isi asuma astfel o raspundere si vor fi intrebati despre implinirea legamantului. Copilul nascut din desfranare si lepadare de credinta va purta blestemul parintilor de nu se va pocai! Nu te face partasa spiritual acestui blestem! Mai intai parintii trebuie sa inteleaga pacatul in care traiesc si sa se indrepte, apoi este vreme si pentru copil. Invata-i, cu timp si fara timp, cu dragoste nemarginita, cu lacrimi spune-le ca-si pun sufletele in mainile diavolului de nu se vor pocai si nu se vor indrepta, iar pe copil il vor condamna la moarte sufleteasca, dar nu te face partasa pacatului lor!

Citat:

Diavolul mandriei iti striga ca daca tu nu vrei sa te amesteci o sa ramana copilul nebotezat. Tot acela te indeamna sa crezi ca esti raspunzatoare de mantuirea acestui copil. Tot el iti spune ca esti cineva si nu mai este altul asa de credincios ca tine! Pai daca tot este clar ca acest copil va merge in iad de nu-l vei boteza fratia ta, atunci sa-i randuiesti si soarelui cand sa rasara, cand sa ploua si cand sa nu ploua, ori cine stie ce alta treaba importanta mai trebuie facuta in lume si fara fratia ta nu se va face! Nu pentru tine spun acestea ci pentru duhul mandriei care indrazneste sa te ispiteasca! Crezi oare ca Domnul, cel care i-a dat viata acelui copil, nu stie cum sa-l mantuiasca? Tu doar roaga-te pentru el, pentru ca asa iti vei implini si nevoia ta spre mantuirea proprie dar vei acoperi si neputinta copilului si a familiei lui.

Citat:

Chiar nu stiu cum sa facem mai bine, il vom intreba si pe duhovnicul nostru cand o sa mergem la spovedit...

Asta este gandul cel bun, de la ingerul lui Dumnezeu; de el sa ascultati!

Iertati-ma fratilor!

LaReine 13.04.2011 21:43:47

Cu nasi ca dumneavoastra copilul acela ar avea macar o sansa, nu?

Pr. Gheorghe 13.04.2011 21:46:27

Citat:

În prealabil postat de LaReine (Post 354268)
Cu nasi ca dumneavoastra copilul acela ar avea macar o sansa, nu?

Dar nasii ar avea vreo sansa???

LaReine 13.04.2011 21:48:08

Citat:

În prealabil postat de Pr. Gheorghe (Post 354269)
Dar nasii ar avea vreo sansa???

..sansa de a oferi copilului o optiune cand v-a fi in masura s-o faca ( 16 ani daca nu ma insel)

caty_deea 13.04.2011 22:00:22

Citat:

În prealabil postat de LaReine (Post 354270)
..sansa de a oferi copilului o optiune cand v-a fi in masura s-o faca ( 16 ani daca nu ma insel)

La 16 ani copiii sunt atat de indarjiti...nu asculta ei de parinti,mai ales de nasi.
Daca nasa va vrea sa il invete pe copil de Fecioara Maria,mama lui neortodoxa va fi nemultumita si nu va mai tine legatura cu nasii.Deci cum vor putea ei (nasii)sa influenteze copilul?

LaReine 13.04.2011 22:06:37

Citat:

În prealabil postat de caty_deea (Post 354276)
La 16 ani copiii sunt atat de indarjiti...nu asculta ei de parinti,mai ales de nasi.
Daca nasa va vrea sa il invete pe copil de Fecioara Maria,mama lui neortodoxa va fi nemultumita si nu va mai tine legatura cu nasii.Deci cum vor putea ei (nasii)sa influenteze copilul?

Hm.. poate ar trebui sa-i explice mamei copilului ca nu vor sa fie nasi doar de formalitate.. daca accepta conditiile bine daca nu, "saru-mana" ce mai poate sa zica ?

Pr. Gheorghe 13.04.2011 22:17:37

Citat:

În prealabil postat de caty_deea (Post 354276)

Foarte adevarat! Iar daca boteaza astfel, nasii deja s-au alipit de pacatul urat mirositor si prin acceptarea lor au introdus in Biserica intinaciunea. In astfel de cazuri botezul pruncilor este de discutat!!! Daca chiar vor sa-l ajute, sa faca nasii rugaciune si fapta buna in fata lui Dumnezeu pentru copilul acesta pana cand, intr-o zi, Domnul il va chema la unirea cu Biserica. Sa vezi cat de greu este! Aproape la fel de greu cu a raspunde prin nasie de sufletul acelui copil! Dar plata va fi aceiasi! Sunt sigur ca Domnul, vazand dragostea acestori oameni, va considera jertfa de fapta buna, la fel ca si nasia, rugaciunea lor!

Ce este foarte urat este atitudinea parintilor: sunt desfranati, nu dau doi bani pe Biserica, si totusi vor sa-si boteze copilul! Daca le spui ca trebuie sa se indrepte ei mai intai parca-i vezi ca renunta sa-l mai boteze decat sa faca vreun efort spiritual. Mie nu numai de copil imi este teama, ca el din faptele lui nu prea poate sa se afunde mai mult decat l-au afundat parintii lui cei nebuni! De el va avea grija Domnul, macar o vreme pana se va cere de la el socoteala pentru faptele sale, dar de parinti de ce nu va-ngrijiti sa-i botezati in duh si adevar, nasilor??? Ca ei sunt cauza raului; la copil este doar efectul!

LaReine 13.04.2011 22:22:59

Ma scuzati ca intreb.. sunteti preot?

MariS_ 13.04.2011 22:28:31

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 354265)

Adica din momentul in care corectitudinea (saducheii /fariseii) a rastignit bunatatea (adica pe Hristos care s-a jertfit din bunatate, nu din corectitudine), de atunci, acestea doua (corectitudinea si bunatatea), se exclud? Eu ma gandeam ca mai degraba se completeaza.

Nu, nu se exclud, dar din momentul acela ar trebui sa stim pe ce sa punem accentul: pe bunatate, nu pe corectitudine. Asta nu inseamna ca vom exclude corectitudinea, ci ca ea trebuie sa urmeze bunatatii si nu invers. Astazi, insa, cei mai multi prefera invers, adica mai intai te controleaza la corectitudine si abia pe urma, daca ai trecut testul, iti acorda si bunatatea. Daca si Domnul Hristos ar face la fel, adica daca Domnul Hristos ar pune in fata corectitudinea si nu bunatatea Sa, atunci nu s-ar mantui NIMENI.

iana 13.04.2011 22:28:32

Pentru MariS
Citat:

În prealabil postat de Pr. Gheorghe (Post 354280)
Foarte adevarat! Iar daca boteaza astfel, nasii deja s-au alipit de pacatul urat mirositor si prin acceptarea lor au introdus in Biserica intinaciunea. In astfel de cazuri botezul pruncilor este de discutat!!! Daca chiar vor sa-l ajute, sa faca nasii rugaciune si fapta buna in fata lui Dumnezeu pentru copilul acesta pana cand, intr-o zi, Domnul il va chema la unirea cu Biserica. Sa vezi cat de greu este! Aproape la fel de greu cu a raspunde prin nasie de sufletul acelui copil! Dar plata va fi aceiasi! Sunt sigur ca Domnul, vazand dragostea acestori oameni, va considera jertfa de fapta buna, la fel ca si nasia, rugaciunea lor!

Ce este foarte urat este atitudinea parintilor: sunt desfranati, nu dau doi bani pe Biserica, si totusi vor sa-si boteze copilul! Daca le spui ca trebuie sa se indrepte ei mai intai parca-i vezi ca renunta sa-l mai boteze decat sa faca vreun efort spiritual. Mie nu numai de copil imi este teama, ca el din faptele lui nu prea poate sa se afunde mai mult decat l-au afundat parintii lui cei nebuni! De el va avea grija Domnul, macar o vreme pana se va cere de la el socoteala pentru faptele sale, dar de parinti de ce nu va-ngrijiti sa-i botezati in duh si adevar, nasilor??? Ca ei sunt cauza raului; la copil este doar efectul!

Iata cum se completeaza corectitudinea cu bunatatea

caty_deea 13.04.2011 22:28:47

Citat:

În prealabil postat de Pr. Gheorghe (Post 354280)

Mda mie mi se pare ca aceasta casnicie incepe din start cu stangul pt ca mama nu e botezata.Nu cred ca se fac astfel de casatorii mixte in BO.De aspectul asta nu se ingrijoreaza nimeni din jurul lor?

Pr. Gheorghe 13.04.2011 23:41:32

Citat:

În prealabil postat de LaReine (Post 354281)
Ma scuzati ca intreb.. sunteti preot?

Dupa haina, da!

Doamne ajuta-mi mie cu mila Ta cea mare sa fiu, macar la sfarsit, preot si dupa voia Ta cea sfanta!

Iertati-ma de s-a simtit cineva ispitit ori mahnit de cuvantul meu!
Iata ce spune marele Pavel, apostolul cel sfant, in Epistola catre Galateni, la cap. 5:
Citat:

1. Stați deci tari în libertatea cu care Hristos ne-a făcut liberi și nu vă prindeți iarăși în jugul robiei.
2. Iată eu, Pavel, vă spun vouă: Că de vă veți tăia împrejur, Hristos nu vă va folosi la nimic.
3. Și mărturisesc, iarăși, oricărui om ce se taie împrejur, că el este dator să împlinească toată Legea.
4. Cei ce voiți să vă îndreptați prin Lege v-ați îndepărtat de Hristos, ați căzut din har;
5. Căci noi așteptăm în Duh nădejdea dreptății din credință.
6. Căci în Hristos Iisus, nici tăierea împrejur nu poate ceva, nici netăierea împrejur, ci credința care este lucrătoare prin iubire.
Ce vreti oare sa aveti in Biserica: lege sau iubire? Veti spune, iubire! Dar iubirea nu se cladeste decat cu jertfa; jertfa de sine! Parintii il iubesc pe Hristos, ca de-aia isi vor copilul botezat, nu-i asa? Atunci sa se jertfeasca pe ei insisi pe altarul iubirii Lui si apoi sa caute sa jertfeasca orice alta jertfa, chiar si pe propriul lor copil... mai ales pe propriul lor copil!!! De copil are grija Domnul, nu va tulburati! Bine i-ar fi daca s-ar afla botezat, dar cine sa-l duca la altar? Parintii inca nu s-au dus pe ei insisi! Asa ca unii arunca raspunderea pe nasi; iar nasii ce pot face mai mult decat ar face de n-ar fi nasi, adica sa se roage?. Peste toate se mai uita un lucru: altoiul pe trupul lui Hristos, Biserica, nu il fac nasii ci preotul savarsitor, cel ce este si administrator al Tainelor celor Dumnezeiesti. Iar acest altoi pare a fi rau din cauza parintilor lui. Copilul nu este rau, dar situatia in ansamblul ei, este.

Prea usor accepta unii preoti intrarea in Biserica, prin botez, a oricui si oricand! Uneori doar in numele unei nevinovatii de prunc (care este reala, desigur), dar se uita ca lucrarea de altoire nu este doar o slujba de o ora ci o lucrare de o vesnicie!

Este o drama spirituala si diavolul lucreaza de mult la acest tip de fapte! Azi este greu si sa refuzi un botez dar si sa-l faci! Eu cred ca toti oamenii trebuie botezati ca sa se poata mantui, dar Biserica nu trebuie sa devina doar loc unde se contabilizeaza cantitatea! Cand aduc pruncul in acea stare de pregatire pentru rai, de madular al Trupului lui Hristos, trebuie sa am grija ca prin aceasta sa nu omor alte madulare deja lucratoare!

Iertati-ma pe mine pacatosul, fratilor! Nu este in gradina mea acest prunc si cei ce-l inconjoara. Am gresit poate incercand sa filtrez cu filtrul meu ceva ce nu este la mine. M-am lasat condus de mahnirea ce o am cand vad cum in Biserica Lui azi, de foarte multe ori, comanda si hotaraste duhul dreptatii-corecte si nu Duhul Iubirii Drepte!

Iertati-ma!

Preotul Gheorghe, mult-pacatosul.

MariS_ 14.04.2011 00:17:24

Citat:

În prealabil postat de Pr. Gheorghe (Post 354301)
Dupa haina, da!

Doamne ajuta-mi mie cu mila Ta cea mare sa fiu, macar la sfarsit, preot si dupa voia Ta cea sfanta!

Iertati-ma de s-a simtit cineva ispitit ori mahnit de cuvantul meu!
Iata ce spune marele Pavel, apostolul cel sfant, in Epistola catre Galateni, la cap. 5:
Ce vreti oare sa aveti in Biserica: lege sau iubire? Veti spune, iubire! Dar iubirea nu se cladeste decat cu jertfa; jertfa de sine! Parintii il iubesc pe Hristos, ca de-aia isi vor copilul botezat, nu-i asa? Atunci sa se jertfeasca pe ei insisi pe altarul iubirii Lui si apoi sa caute sa jertfeasca orice alta jertfa, chiar si pe propriul lor copil... mai ales pe propriul lor copil!!! De copil are grija Domnul, nu va tulburati! Bine i-ar fi daca s-ar afla botezat, dar cine sa-l duca la altar? Parintii inca nu s-au dus pe ei insisi! Asa ca unii arunca raspunderea pe nasi; iar nasii ce pot face mai mult decat ar face de n-ar fi nasi, adica sa se roage?. Peste toate se mai uita un lucru: altoiul pe trupul lui Hristos, Biserica, nu il fac nasii ci preotul savarsitor, cel ce este si administrator al Tainelor celor Dumnezeiesti. Iar acest altoi pare a fi rau din cauza parintilor lui. Copilul nu este rau, dar situatia in ansamblul ei, este.

Prea usor accepta unii preoti intrarea in Biserica, prin botez, a oricui si oricand! Uneori doar in numele unei nevinovatii de prunc (care este reala, desigur), dar se uita ca lucrarea de altoire nu este doar o slujba de o ora ci o lucrare de o vesnicie!

Este o drama spirituala si diavolul lucreaza de mult la acest tip de fapte! Azi este greu si sa refuzi un botez dar si sa-l faci! Eu cred ca toti oamenii trebuie botezati ca sa se poata mantui, dar Biserica nu trebuie sa devina doar loc unde se contabilizeaza cantitatea! Cand aduc pruncul in acea stare de pregatire pentru rai, de madular al Trupului lui Hristos, trebuie sa am grija ca prin aceasta sa nu omor alte madulare deja lucratoare!

Iertati-ma pe mine pacatosul, fratilor! Nu este in gradina mea acest prunc si cei ce-l inconjoara. Am gresit poate incercand sa filtrez cu filtrul meu ceva ce nu este la mine. M-am lasat condus de mahnirea ce o am cand vad cum in Biserica Lui azi, de foarte multe ori, comanda si hotaraste duhul dreptatii-corecte si nu Duhul Iubirii Drepte!

Iertati-ma!

Bine ati revenit, parinte. Cred ca ati dat cel mai intelept sfat si anume acela ca familia copilului trebuie si ea sa-si dea obolul de jertfa, macar acela de-a inceta a mai trai in pacat, necununati fiind in fata lui Dumnezeu. Iertati-ma si pe mine, pacatosul.

myreille 14.04.2011 01:55:19

Va multumesc tuturor pentru ca m-ati facut sa privesc si altfel lucrurile...cat despre duhul mandriei, Pr.Gheorghe....cata dreptate aveti...
Vineri voi vorbi si cu pr duhovnic dar oricum...ma simt mai linistita acum...ca stiu mai bine ce am de facut in viitor!
Va multumesc inca o data, si sa va dea Dumnezeu sanatate...si liniste....
Parinte Gheroghe, sarut mana! Doamne, ajuta-ne!

myreille 20.04.2011 00:12:53

Buna! V-am scris anterior ca voi vb cu duhovnicul si m-a indrumat sa fac ceea ce si pr Gheoghe a zis, cat si restul...m-a indrumat sa port o discutie ff deschisa cu persoana in cauza despre acest lucru...am purtat o discutie si sunt profund dezamagita de impresia ce mi-a facut-o....am intrebat-o cum vrea sa isi creasca copilul ea fiind adventista...si copilul viitor ortodox...a raspuns ca acum nu mai este adventista, i-au retras calitatea de membru in momentul in care a ramas gravida inainte de a se marita sj cand s-a casatorit legal cu un ortodox...a zis ca pe copil il va invata lucruri neutre...si el va alege cand va fi mare ce ii convine....lucru ce m-a dezamagit complet....si m-a socat...eu i=am zis ca daca e botezat ortodox...pai ar trebui sa il invete ortodoxia , nu altele...ori alba ori neagra....si a zis ca are soacra ff bisericoasa si ca il va invata ea mersul la biserica....
E ff greu de vorbit cun un adeventist am observat...f incapatanat in crezarile lui..........
Va multumesc pt ca ati contribuit in oarecare masura la decizia luata...si vad ca ma conving pe zi ce trece cata dreptate avea pr gheorghe in mesajele de mai sus....

tabitha 20.04.2011 06:02:31

nu inteleg de ce esti asa suparata

Citat:

În prealabil postat de myreille (Post 355508)
...si copilul viitor ortodox...a....si a zis ca are soacra ff bisericoasa si ca il va invata ea mersul la biserica....

pai atunci ar trebui sa te bucuri, ca doar soacra e ortodoxa, nu-i asa?

iar daca zici ca ea nu mai e adventista, si se vor casatori la vara la ortodocsi.
imi face impresia ca soacra face treaba buna deja si pana la vara o sa o convinga si pe ea sa treaca la ortodocsi.

apropo, parinte Gheorghe, cum vine asta cu "de multe ori, comanda si hotaraste duhul dreptatii-corecte si nu Duhul Iubirii Drepte"?

Eugen7 20.04.2011 10:27:03

Citat:

În prealabil postat de myreille (Post 355508)
Buna! V-am scris anterior ca voi vb cu duhovnicul si m-a indrumat sa fac ceea ce si pr Gheoghe a zis, cat si restul...m-a indrumat sa port o discutie ff deschisa cu persoana in cauza despre acest lucru...am purtat o discutie si sunt profund dezamagita de impresia ce mi-a facut-o....am intrebat-o cum vrea sa isi creasca copilul ea fiind adventista...si copilul viitor ortodox...a raspuns ca acum nu mai este adventista, i-au retras calitatea de membru in momentul in care a ramas gravida inainte de a se marita sj cand s-a casatorit legal cu un ortodox...a zis ca pe copil il va invata lucruri neutre...si el va alege cand va fi mare ce ii convine....lucru ce m-a dezamagit complet....si m-a socat...eu i=am zis ca daca e botezat ortodox...pai ar trebui sa il invete ortodoxia , nu altele...ori alba ori neagra....si a zis ca are soacra ff bisericoasa si ca il va invata ea mersul la biserica....
E ff greu de vorbit cun un adeventist am observat...f incapatanat in crezarile lui..........
Va multumesc pt ca ati contribuit in oarecare masura la decizia luata...si vad ca ma conving pe zi ce trece cata dreptate avea pr gheorghe in mesajele de mai sus....

Slava Domnului. Te-a ferit de ispita.
Doamne ajuta.

myreille 20.04.2011 14:49:35

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 355520)
pai atunci ar trebui sa te bucuri, ca doar soacra e ortodoxa, nu-i asa?

iar daca zici ca ea nu mai e adventista, si se vor casatori la vara la ortodocsi.
imi face impresia ca soacra face treaba buna deja si pana la vara o sa o convinga si pe ea sa treaca la ortodocsi.

apropo, parinte Gheorghe, cum vine asta cu "de multe ori, comanda si hotaraste duhul dreptatii-corecte si nu Duhul Iubirii Drepte"?

Sunt dezamagita de cele spuse de ea, nu neaparat suparata...la vara se casatoreste, dar nu trece la ortodocsi...se poate o astfel de casatorie...am mai auzit.
Copilul il boteaza ortodox ca sa ii faca pe plac sotului, care de altfel e orgolios...nu de altceva...
Si ..soacra...degeaba e ortodoxa si bisericoasa cum o fi...daca i-a lasat sa stea cu copilul nebotezat 2 luni ...si nefiind casatoriti....deci are aport 0 din partea mea.
Si oricum soacra poate deceda oricand....cum i-a murit si sotul de curand...asa ca oricum copilul va alege la 18 ani adventismul...va dati seama....e logic...

Spre surprinderea mea a fost fff jignita ca nu i-am botezat...nu ma asteptam...si mi-a zis ca daca preotii nu ar lua atat de mult la botez l-ar fi botezat si maine...fapt ce m-a deranjat la extrem, observand deci ca nici pe preoti nu ii suporta f. mult....de ce mi-o fi cerand sa ii botez ...nu stiu....numai Dumnezeu stie....
Bine ca mi-am vazut de treaba....

Carmen FUNIERU 20.04.2011 17:41:20

Faptul că mama a acceptat trecerea copilului ei la religia ortodoxă este ceva rar întâlnit și de apreciat. Indiferent de motiv.
Este o șansă pe care Dumnezeu o dă copilului și care nu trebuie pierdută.
S-ar putea ca prin atitudinea pe care ați avut-o față de mamă, să o îndepărtați mai mult de ortodoxie.

Cât privește alegerea copilului când va fi mare, nimeni nu poate garanta nici pentru cei crescuți într-o familie ortodoxă.
Dar mai multe șanse de mântuire are un copil care a primit un înger păzitor la botez.

În legătură cu sfatul pe care vi l-a dat duhovnicul, desigur că a depins și de felul în care dumneavoastră i-ați expus situația. Dânsul nu a știut-o decât din felul în care i-ați prezentat-o. Și cred că nu i-ați explicat corect esențialul, adică partea bună din viața acelor oameni.

Miha-anca 21.04.2011 00:41:47

Citat:

În prealabil postat de myreille (Post 355588)
Sunt dezamagita de cele spuse de ea, nu neaparat suparata...la vara se casatoreste, dar nu trece la ortodocsi...se poate o astfel de casatorie...am mai auzit.
Copilul il boteaza ortodox ca sa ii faca pe plac sotului, care de altfel e orgolios...nu de altceva...
Si ..soacra...degeaba e ortodoxa si bisericoasa cum o fi...daca i-a lasat sa stea cu copilul nebotezat 2 luni ...si nefiind casatoriti....deci are aport 0 din partea mea.
Si oricum soacra poate deceda oricand....cum i-a murit si sotul de curand...asa ca oricum copilul va alege la 18 ani adventismul...va dati seama....e logic...

Spre surprinderea mea a fost fff jignita ca nu i-am botezat...nu ma asteptam...si mi-a zis ca daca preotii nu ar lua atat de mult la botez l-ar fi botezat si maine...fapt ce m-a deranjat la extrem, observand deci ca nici pe preoti nu ii suporta f. mult....de ce mi-o fi cerand sa ii botez ...nu stiu....numai Dumnezeu stie....
Bine ca mi-am vazut de treaba....

Practic nasei de botez ii revine sarcina de a indruma copilul in ale credintei, avand in vedere ca ea e cea care se leapada de satana la botez in numele micutului ce se boteaza.
Convertirea mamei nu se poate face batand din palme, caci sectarii au impresia ca ei sunt sfinti... Rabdare, deci. Daca fac cununia la ortodocsi, mirii vor trebui sa se spovedeasca inainte de nunta si incet, incet ea se va apropia de BO.
Avand nevoie de o nasa si pentru copil, a ales persoana, care i se pare cea mai potrivita. Este o binecuvantare sa fim nasi; totul e sa ne achitam si de sarcinile pe care le avem fata de fini.
Sa avem rabdare, caci si Dumnezeu are rabdare nelimitata cu noi si ne asteapta pe toti sa ne indreptam.

myreille 21.04.2011 16:07:31

Citat:

În prealabil postat de Carmen FUNIERU (Post 355609)
Faptul că mama a acceptat trecerea copilului ei la religia ortodoxă este ceva rar întâlnit și de apreciat. Indiferent de motiv.
Este o șansă pe care Dumnezeu o dă copilului și care nu trebuie pierdută.
S-ar putea ca prin atitudinea pe care ați avut-o față de mamă, să o îndepărtați mai mult de ortodoxie.

Cât privește alegerea copilului când va fi mare, nimeni nu poate garanta nici pentru cei crescuți într-o familie ortodoxă.
Dar mai multe șanse de mântuire are un copil care a primit un înger păzitor la botez.

În legătură cu sfatul pe care vi l-a dat duhovnicul, desigur că a depins și de felul în care dumneavoastră i-ați expus situația. Dânsul nu a știut-o decât din felul în care i-ați prezentat-o. Și cred că nu i-ați explicat corect esențialul, adică partea bună din viața acelor oameni.

Nu cred ca am indepartat-o pe mama de ortodoxie prin atitudinea mea...oricum fiecare are parerea lui...
Oricum nu stiu daca se poate indeparta de ortodoxie.....pt ca nici nu a avut vreo treaba vreodata cu ortodoxia...si mi-a garantat ca nici nu va avea vreodata...
oricum din cate mi-am dat seama ea era adventista...dar numai cu numele si cu mersul la biserica....din multitudinea de avorturi nu as putea trage o alta concluzie...si sansa sa fie d acum un bun ortodox si sa isi invete copilul cu dogmele ortodoxe...slabe sanse...de aici si temerea mea de a boteza...

Duhovnicului i-am prezentat situatia...nu din prisma mea...ci problema in sine...reala...

O femeie care se pare ca nu are de gand sa isi creasca copilul ortodox si se pare ca nici nu suporta dogmele ortodoxiei....nu suporta preotii si i se par inutili...de ce oare i-ar cere unuia sa ii boteze?!...numai ea stie raspunsul ...daca il stie...si Dumnezeu....

Miha-anca 22.04.2011 23:00:54

myreille, nu omul da altui om credinta, ci Dumnezeu o da, actionand printr-un om ca tine si ca mine.
Nasa de botez este pentru copil mama spirituala.
Inteleg ca este un caz greu aici, dar daca Dumnezeu are anumite planuri cu micutul, ii va gasi persoana potrivita, care sa il indrume spre Biserica, indiferent ce vrea, sau mai bine spus ce nu vrea, mama lui.
Dealtfel si mama copilului trebuie rebotezata, din cate am inteles, pentru a face parte din BOR.

AlinB 24.04.2011 22:24:16

Situatia este foarte complicata si ca viitori-posibili-nasi ar trebui in primul rand sa vorbiti cu sotul si sa-l ajutati sa constientizeze situatia dificila in care se afla.

In primul rand, casatoria nu se poate face in Biserica Ortodoxa atat timp cat ea ramane protestanta sau devine doar formal ortodoxa.

Chiar daca preotul poate fi pacalit intr-un fel sau altul, Dumnezeu nu iar binecuvantarea Lui nu este un act magic, se castiga nu se fura prin inselaciune.

In orice caz, chiar daca ei doi nu sunt casatoriti cu binecuvantarea lui Dumnezeu si s-ar putea ca situatia sa ramana la fel pentru multa vreme, nu cred ca este un motiv ca acel copil sa nu fie botezat, cu atat mai mult de catre niste nasi responsabili.

Dar iarasi, botezul nu e totul dupa cum bine stiti, daca acel copil nu va fi dus la biserica si invatat sa gandeasca si sa se comporte ortodox, doar botezul nu va fi de mare folos insa, pe de alta parte, iarasi, nu-l puteti lipsi de el (botez).

Discutati si cu tatal, explicati-i situatia ca mai sus si vedeti in ce masura aveti sanse sa treceti peste eventuala opozitie a mamei.

Dar tare ma tem ca asa cum e situatia descrisa nu va intelege mare lucru si nici nu va fi dispus sa inteleaga/faca mare lucru.

De asemeni discutat si cu mama daca pare o persoana atat de deschisa si lamuriti-va in ce masura poate intelege ceea ce implica botezul ortodox si daca va sta sau nu impotriva a ceea ce va decurge din el.

Decizia finala e bine insa sa o luati cu duhovnicul, dupa ce veti sti exact care este pozitia parintilor in toata aceasta chestiune, o data ce va vor raspunde la problemele ridicate mai sus.

Am cunoscut din pacate un caz asemanator, el ortodox dar nu cred ca practicant, vrea sa se casatoreasca in biserica dar mai degraba probabil din cauza presiunilor din partea mamei, ea adventista vrea sa se retraga oficial pentru a se putea casatori "ortodox" dar nu prea ar vrea de fapt sa devina ortodoxa, reprosul ei principal la adresa cultului din care face parte (adventist) fiind faptul ca e prea "restrictiv" ea fiind o persoana careia ii plac "distractiile" (baruri, discoteci, etc.).

PS. Am citit si ultimele postari, situatia este chiar mai rea decat credeam..
Cred totusi ca acel copil ar trebui botezat, si poate ati fi avut ceva sanse la inima lui, indraznesc sa cred ca parintii nu v-ar fi stat totusi impotriva, dat fiind amabilitatea mai mult sau mai putin formala a mamei.

De botezat e drept ca s-ar putea sa fie botezat oricum, exista un gen de nasi care boteaza "pe banda" fara sa-si mai bata capul ulterior cu finii lor, crezand ca vor primi cine stie ce mare binecuvantare de la Dumnezeu pentru asta, problema este ca astfel de nasi nu vor putea face pentru copil ceea ce ati putea face voi cu perseverenta si rabdare..

Mihnea Dragomir 24.04.2011 23:31:39

Sunt două probleme diferite aici: faptul că cei doi nu sunt căsătoriți și dacă vlăstarul lor ar trebui botezat sau nu.
Când spun că cele două probleme sunt diferite, am în vedere faptul că inexistența căsătoriei părinților nu este impediment la botezul copiilor.
Pentru ca cineva să fie botezat, este bine ca mai întâi să existe credința. Fiind vorba de un copil, este nevoie de garanți care nu numai să spună, în numele lui, Credeul, ci să promită în mod solemn, în fața lui Dumnezeu și a oamenilor, că acel copil va fi crescut în Cristos. În mod obișnuit, de acest lucru se ocupă părinții și nașii. Ce se întâmplă dacă, în materie de credință, părinții au alte convingeri decât nașii ? În acest caz, pentru ca să fie botezat copilul spre mântuire, este suficient ca părinții să promită nașilor (nașei) că îi vor delega răspunderea acestui oficiu.
Fără asemenea garanții, este mai bine ca cel mic să nu fie botezat până la vârsta înțelegerii. Excepție face situația când ar suferi, Doamne ferește, de vreo boală gravă, existând un pericol iminent asupra vieții lui. În asemenea caz, botezul de urgență poate fi făcut și trebuie făcut.
De ce, fără garanții că va fi crescut în Cristos, e mai bine să nu fie botezat decât să fie botezat în împrejurări obișnuite, în care botezul poate fi amânat ? Fiindcă Botezul, ca și Hirotonia, imprimă asupra sufletului un caracter, adică o marcă de neșters. Acest caracter este vizibil după moarte. Atunci, el va străluci spre gloria celor care vor muri în stare de grație, dar va fi spre mai marea rușine și suferință a celor care, bătându-și joc de darul primit, vor fi murit în stare despărțită de Dumnezeu.

Cu alte cuvinte, Biserica botează copiii în speranța că Botezul le va fi spre mântuire. Când nu există în mod rezonabil această speranță, când există mai degrabă riscul ca cel botezat, când va fi la vârsta înțelegerii, să ajungă la apostazie, atunci spre binele lui e preferabil să nu fi fost botezat, caz în care nu mai putem vorbi de apostazie.

Cu frățietate creștină,
M.D.

AlinB 24.04.2011 23:40:19

In primul rand, Mihnea, Hristos a inviat!

In al doilea rand, sa inteleg ca romano-catolicii nu cred ca botezul are puterea de a aduce sufletul unui om mai aproape de Dumnezeu?

Daca n-ar fi asa, pentru ce am mai boteza copii si nu i-am boteza ca si adulti?

Pe de alta parte, nu cred ca putem vorbi de apostazie pentru cel care a avut parte doar de botez si care n-a ajuns niciodata un crestin practicant.

Si poti sa nu mai predici Evanghelia sub asumtia ca acei oameni s-ar putea sa nu o inteleaga/accepte si deci sa-si gaseaca osanda mai mare?

Atunci zelul multor misionari s-ar putea sa fi fost in van sau chiar pagubos?

Mihnea Dragomir 25.04.2011 00:21:23

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 356239)
In primul rand, Mihnea, Hristos a inviat!

Adevărat a înviat !

Citat:

In al doilea rand, sa inteleg ca romano-catolicii nu cred ca botezul are puterea de a aduce sufletul unui om mai aproape de Dumnezeu?
Botezul înseamnă restaurarea, în om, a Grației Sfințitoare. Iar "grație" înseamnă dar, ceva oferit moca, fără legătură cu meritul celui care primește. Mai departe, cineva poate folosi darul primit într-un fel bun sau într-un fel rău. Dacă îl folosește într-un fel rău, atunci ar fi fost mai bine ca transferul darului să nu fi avut loc.
Să presupunem că un trib de indieni ar fi primit, în dar, o anumită cantitate de trotil. Ei ar putea folosi acest dar, trotilul, ca să arunce în aer niște stânci și să facă o șosea, spre folosul lor. Dar ar mai putea folosi exact același trotil și ca să facă o fărădelege, de exemplu să arunce în aer un tren, să omoare călătorii și să jefuiască vagoanele. În acest ultim caz, nu spunem că ar fi fost mai bine dacă trotilul nu le-ar fi fost dat, ori dacă s-ar fi amânat acest lucru până ce vor fi semne că îl cer pentru un scop bun, ori când altcineva credibil ar garanta pentru ei că va fi spre folosul lor, urmând să se îngrijească de aceasta ?

Citat:

Daca n-ar fi asa, pentru ce am mai boteza copii si nu i-am boteza ca si adulti?
Adevăratul motiv al botezului copiilor este teama de a nu muri nebotezați. Excepțional de rare sunt, mai ales în zilele noastre, situațiile în care un copil ar putea muri atât de repede încât nimeni nu ar apuca să îl boteze. Dealtfel, noi credem că Dumnezeu are cu toți un plan de mântuire. Dacă va fi să fie mântuit, atunci va exista destulă vreme pentru a fi botezat.

Citat:

Pe de alta parte, nu cred ca putem vorbi de apostazie pentru cel care a avut parte doar de botez si care n-a ajuns niciodata un crestin practicant.
Nu există creștin practicant și creștin nepracticant. Există numai creștini și necreștini. Mai departe, creștinii se clasifică în: drepți și păcătoși. Ceea ce există, ba chia din abundență aș putea spune, este categoria creștinilor păcătoși. A fi creștin, adică a fi încorporat în Poporul lui Dumnezeu care este Biserica, înseamnă a fi botezat. A-L rejecta pe Cristos, după ce mai întâi am fost botezat, este însăși definiția apostaziei. Nu e numai un păcat mare, ci unul de natură, într-adevăr, de a mă scoate din Poporul lui Dumnezeu. Dar ceva rămâne: marca Botezului primit, care va striga împotriva mea, spre mai marea mea pedeapsă.

Citat:

Si poti sa nu mai predici Evanghelia sub asumtia ca acei oameni s-ar putea sa nu o inteleaga/accepte si deci sa-si gaseaca osanda mai mare?

Atunci zelul multor misionari s-ar putea sa fi fost in van sau chiar pagubos?
Este o problemă serioasă aici, una pe care mi-am pus-o adesea. Glumind numai pe jumătate, un preot catolic mi-a spus odată: "Nu există numai șapte Sacramente (Taine). Există opt. A opta Taină este ignoranța. Ea, singură, a salvat mai multe suflete decât toate celelalte șapte la un loc". Deci, decât ca oamenii să audă cuvântul Evangheliei și să nu Îl urmeze pe Domnul, mai bine le-ar fi lor să nu îl audă de loc. Prin urmare, munca de misiune și evanghelizare a Bisericii ar fi nu numai inutilă, ci de-a dreptul pernicioasă. Dar, nu este așa: ea trebuie făcută.
În primul rând, trebuie făcută din simplul motiv că așa a poruncit Cristos Bisericii Sale. El le-a spus apostolilor: "mergeți și învățați...". Prin urmare, această muncă trebuie făcută din poruncă divină.
În al doilea rând, faptul că există trei șanse din patru ca sămânța aruncată să nu aducă rod nu este motiv de a nu mai face însămânțări. Pentru fiecare sămânță există speranță, dacă e însămânțată, iar bunul Grădinar o îngrijește pe fiecare cu dreapta Sa. Pentru semințe, nu e mare diferență dacă rămân strânse să putrezească în hambar, murind înainte de a fi însămânțate și niciodată necunoscând lumina Soarelui, ori dacă le mănâncă păsările cerului. Dar pentru acelea care vor rodi, e mare diferență.

Miha-anca 25.04.2011 00:56:20

Iar Petru a zis către ei: Pocăiți-vă și să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre, și veți primi darul Duhului Sfânt. Căci vouă este dată făgăduința și copiilor voștri și tuturor celor de departe, pe oricâți îi va chema Domnul Dumnezeul nostru. (Fapte 38-39)

the_Listener 30.07.2011 04:21:43

Citat:

În prealabil postat de Pr. Gheorghe (Post 354301)
Dupa haina, da!

Iertati-ma!

ce vina are copilul ca nu poate fi botezat din considerentele dumneavoastra parinte ?
oare hristos ii refuza botezul ? cum se aplica ŽŽ lasati copii sa vina la mine ŽŽŽ?
harul preotiei nu se rasfringe asupra barbatului ortodox si a copilului ? ei nu au nimic de spus ?
are un parinte ORTODOX si femeia e protestanta .... cel ortodox nu e madular al bisericii ?
daca nu se boteaza copilul nu il dam in mina diavolului ?
nasii sunt responsabili de copil si Dumnezeu nu are grija de ei ?
daca va ajuta puteti sa spuneti ca sunt raul care va ispiteste , dar copilul nu are nici o vina ..... :25:
as mai avea multe intrebari dar ma opresc aici ca sa va dau timp de a raspunde
multa iubire

etc etc etc
multa iubire
ps din cite stiu eu . preotul este inlocuitorul lui hristos prin taina preotiei sau ma insel? si ce spune preotul se implineste .... de ce nu face preotul impreuna cu barbatul ortodox si cu viitorii nasi ortodoxi rugaciuni ca sa protejeze viitorul copil botezat, de mama ? sau poate ca atitudinea sotului o va determina sa se lase de protestantism ?
oare pentru sufletul pierdut si nebotezat CINE VA DA SOCOTEALA ? BARBATUL ORTODOX ? NU ... EL NU ARE DARUL SA BOTEZE .viitorii nasi care au fost rugati ? DA , CACI NU AU AVUT NICI UN PIC DE MILA fata de copil si NU AU CREZUT in marinimia SI IUBIREA LUI DUMNEZEU fata de copii .si sa imi fie cu iertare dar si preotul( hristos ) care a oprit venirea acelui copil la el .... offff sa imi fie cu iertare dar s-a pierdut un suflet nevinovat din considerente puerile ....imi asum acest pacat, daca e pacat de a spune ce simt .... si nimeni nu e responsabil de el .
multa iubire

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:42:06.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.