![]() |
Mitropolitul Nicolae Corneanu pensionat?
Se pare ca dupa sedinta de vineri a Sfantului Sinod, mitropolitul Nicolae Corneanu, nu mai are drept de semnatura. S-a spus ca din cauza sanatatii, atributiile administrative au fost incredintate PS Paisie Lugojanu, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Timisoara, sub indrumarea si supravegherea IPS Mitropolitul Irineu al Olteniei. Daca prin aceasta incredintare se incearca pensionarea mitropolitului Corneanu, mi-ar fi placut ca Patriarhia sa dea un comunicat clar in acest sens, sa nu lase loc de speculatii.
|
Era si timpul!
|
Citat:
Încerc să ignor bucuria talibanilor care are legătură cu ortodoxia cât au legătură oltenii cu japonezii. |
Miluieste, Doamne !
Citat:
IPS Nicolae este bolnav de mai bine de 10 ani. De multe ori cadea din picioare (in sensul propriu al cuvantului) in timpul slujbelor . Diaconii il ridicau, il duceau intr-o incapere de langa altar, dupa care Mitropolitul revenea si participa impreuna cu credinciosii la slujba. Personal am vazut mereu in sfintia sa un bun exemplu de blandete, toleranta si dragoste crestina autentica. |
Nu toti au o parere buna despre anumite actiuni ale IPS Nicolae Corneanu, unele mai cunoscute cat si mai putin cunoscute.
In ceea ce priveste anumite afirmatii publice ale dumnealui, nu prea sunt in concordanta cu invatatura si interesele Bisericii. Dar asta nu inseamna ca cineva ar trebui sa se bucure de, sau sa faca vreo afirmatie rautacioasa asupra starii de sanatate a dumnealui. Nici macar schimbarea din functie nu poate fi considerata una pozitiva atat timp cat nu se stie cine va veni in loc.. |
Citat:
Lucrurile pot sa involueze, mai ales daca la conducere ajunge omul nepotrivit. DAta fiind conjunctura,in ciuda tuturor actiunilor si atitudinilor neortodxe inteprinse de Inaltul Corneanu, cred (e doar parerea mea) ca urmasul nu va fi nici pe jumate atat de vrednic. Sa dea Domnul sa ma insel...:( |
Cînd cazi de pe picioare la slujbe, aia e cea mai bună trăire a morții spre pocăință, căci până omul nu gustă din moarte nu va crede... așa că iată el, înaltul ierarh, aplica cel mai bun leac pentru adevărata pocăință: să cazi din picioare.
Asta nu este o vină, dar este greu de priceput de către oameni... căci oamenii se tem și vor să vadă buruieni mândre și falnice ca să se laude și ei aidoma lor... deci nu are nici un sens să primești slavă de la oameni... căci e clar pentru ce anume ți-o dau ei... că ești frumânșel, adică ai burtă și păr așa des nu ca Samson ci ca și Abesalom. Dar se aude parcă un glas: „Abesaloame, Abesaloame, pentru ce mă prigonești?.. zicea Duhul în David. Oare nu știam eu de Tamara? Oare nu știam de păcatul lui Abiron? N-am vrut ca să-i stric inima Abesaloame, dar tu l-ai omorât între frații săi căci el era primul născut. N-ai făcut-o pentru Tamara căci ea îl iubea și el nu mai putea mânca fără ea, ci pentru tine însuți, nemernicule fățarnic și lăudăros. Dar nu am dorit moartea ta când ai rămas atârnat de plete în copac ci ca să te întorci pe Cale, Abesaloame, căci și tu ești fiul meu, oricât ai încerca să negi.” |
I.P.S.S. este un frate de-al nostru, un invatator si inalt ierarh. Ne rugam pentru insanatosirea lui si imi pare rau ca din nou "sefii" de la bucuresti nu stau drept si sa hotarasca drept.
Doamne-ajuta! |
Citat:
|
Ii rog sa ma scuze cei fata de care am gresit, dar eu cred ca si alti oameni de pe acest forum ca la nivelul conducerii Bisericii Ortodoxe Romane exista probleme de adaptare la viteza si gravitatea evenimentelor prin care trecem si care afecteaza puternic oamenii acestei tari. Cei putini se imbogatesc si mai mult, cei saraci saracesc si mai tare. De curand un preot mi-a spus ca si conducerea BOR s-a "virusat", adica s-a molipsit de duhul lumesc. Doresc din tot sufletul binele acestei tari, dar vad ca nu exista o reactie a BOR fata de coruptie, saracie , degradarea morala si spirituala. Cand spun reactie, o spun fata de conducerea politica a tarii. S-a intalnit si A CONVENIT CEVA Patriarhul cu conducatorii de partide politice, a mobilizat Biserica oamenii, s-a facut ceva care sa aiba rasunet in Parlament? NU! In acelasi ton e si masura fata de starea de sanatate a I.P.S.S. Nu stim sau nu VREM sa luam decizii clare. Cred ca asta e o caracteristica a poporului roman: daca sefii nu se implica, nici turma nu o face. Era asa de greu sa mearga o delegatie de la bucuresti sa discute cu el si sa-l intrebe frumos: Mai poti sa slujesti sau nu? O discutie ca-ntre frati si barbati! Decat ceva ce poate sa duca la interpretari, mai bine sa se taie motul. Imi cer scuze inca odata daca am suparat pe cineva, dar incertitudinea generala nu este sanatoasa pentru starea Bisericii. Pe deoparte in subsol suntem contra ecumenismului, iar pe deasupra inghitim toate atacurile altor biserici... Prea multa incertitudine, nu ne aparam interesul Bisericii Nationale.
Doamne-ajuta! |
1. Treaba Bisericii nu este sa faca politica
Biserica ajuta oamenii sa se schimbe. Daca oamenii vor sa se schimbe si vin la Biserica pentru asta. Scapa de iluzia ca Dumnezeu ar trebui sa forteze oamenii sa se schimbe, prin intermediul Bisericii sau mai stiu eu ce. 2. Daca nu cunosti toate dedesupturile unei decizii si nu se potriveste cu gandirea ta, nu inseamna ca decizia este proasta. 3. Asta cu "Biserica Nationala" este cu tenta eretica (filetism). |
1.Da, treaba Bisericii nu e sa faca politica , ci sa ajute pe cei saraci. Nu-i poate ajuta intervenind catre factorul politic sa-l atentioneze despre starea natiunii? Inainte de razboi Biserica nu cumva era mai implicata in treburile tarii?
2. Bun , poate eu gandesc gresit, atunci de ce in acest subiect se ingaduie "sageti" catre Dansul? 3. Poate m-am exprimat gresit cand am zis nationala...Trebuia sa zis Ortodoxa si era corect, totusi am dreptate cand zic ca Biserica ORTODOXA prea usor cedeaza atat pentru ea, cat si pentru credinciosii ei in apararea valorilor pe care le-a promovat. Vezi cedarea de catre CEI de la Oradea in fata reformatilor sau greco-catolicilor, "sacrificand" chiar unii preoti sau calugari. Va multumesc pentru corijari, voi incerca sa fiu mai atent. Vreau sa intelegeti si sa incercam impreuna sa deslusim problemele spuse de mine, nu forma de exprimare, care, este mai saracacioasa, spre a avea o discutie constructiva. Doamne-ajuta! |
1. Nu, nici aia nu e treaba Bisericii. Este aceea de a-i conduce pe oameni spre mantuire.
Factorul politic nu e prost, stie, dar are alte obiective si criterii. Si e foarte posibil ca "starea natiunii" sa fie exact cea care "factorul politic" vrea sa fie. 2. Se ingaduie ca fiecare sa-si spuna parerea. Si dupa firea/gandirea fiecaruia unuii pot sa mai sara calul. Insa sunt si afirmatii perfect obiective. 3. IPS Corneanu este unul din partizanii "concesiilor" catre greco-catolici iar dvs. desi condamnati concesiile, se pare ca pe dumnealui il apreciati. Sau n-am inteles bine ceva? |
1.Eu cred ca din contra, iesirea Bisericii din treburile statului a dus in vremea comunismului la secularizarea societatii, pe care a privat-o de un sfatuitor al conducatorilor spre si pentru popor, nu doar spre o conducere corupta si atee ca si acum.
3. Nu i-am citi predicile, doar l-am vazut foarte putin la televizor. Parerea mea, binenteles incomplet formata, este ca avem de-a face cu o personalitate, nu cu un "simplu" ierarh. Despre concesiile de care ziceti ca le-a facut, am citit acuma. Este vorba de impartasania la ei. Desi a facut-o personal, cred ca a afectat intreaga Biserica Ortodoxa, totusi ma intreb ca un nestiutor, impartasania la greco-catolici sau catolici nu e impartasire cu Sfintele Taine? Spre ca nu "am sarit calul". Doamne-ajuta! |
1. Gresit, indivizi atei din spatele Statului au scos Biserica din Stat.
Biserica n-are autoritatea si menirea de a intra cu forta la loc. 2. Nu e singura greseala, a mai facut si altele, unele afirmatii in presa, altele cunoscute doar de o minoritate.. 3. Nu exista comuniune euharistica intre Biserica Ortodoxa si cea romano-catolica. Orice gest care ar incerca sa sfideze acest aspect asa cum a facut IPS Corneanu a fost expres condamnat de BOR. |
3. Nu mi-ati raspuns daca si ei au Sfanta Impartasanie, ci doar "Nu exista comuniune euharistica intre Biserica Ortodoxa si cea romano-catolica". Si oare de ce P.F.Teoctist si Papa Ioan Paul al II-lea cand a fost la Bucuresti , au schimbat cu cate UN POTIR (pocal) FIECARE, fara a fi programata un astfel de schimb de "cadouri". Doar nu au schimbat vederi sau carti...A fost un gest cu adanci semnificatii si deoarece nu a fost "aranjat" de om , cred ca a fost "aranjat" de Dumnezeu, deoarece nu a fost o "intamplare"... Asemenea eveniment nu a fost lasat la intamplare de Dumnezeu.
http://www.teoctist.info/Articol.asp?ID=157 Doamne-ajuta! |
:)
1. Păi cum să zic, e ceva, dar nu știu să exprim
2. Aproape ca la punctul unu, dar acum e punctul doi 3. Nu mai știu ce să zic dar am pus și punctul trei ca să par coerent și organizat. 4. Pentru unii sunt prea multe patru puncte, patru idei, din moment ce erau suficiente două, sau chiar unul că din două pe unul îl fură dracul și rămâi cu lucrul pe jumătate 5. Dacă am ajuns la punctul cinci, e bine, am impresia că am spus tot ceea ce am vrut să spun. 6. Punctul șase îl sar ca să nu cad în superstițiile răutății, punând punctul pe i. 7. Aici mă opresc, căci este scris „să nu fii desfrânat”. Și apoi mâine o luăm iar de la capăt. |
Citat:
Iata despre aceasta am scris o conferinta: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=12560 Despre hotararile sinoadelor ortodoxe in legatura cuc atolicii am scris o alta conferinta: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=12777 In acel link Papa si IPS Teoctist nu s-au impartasit, scrie ca si-au facut cadouri! Nici macar nu scrie ca au tinut slujba impreuna, Papa a asistat si doar la sfarsit Papa a spus si el o rugaciune. Problema IPS Corneanu nu e doar ceea ce a facut, ci si faptul ca i-a smintit pe multi ortodocsi. Fara sa-l judecam putem spune ca greselile sale au fost mari si multe. In primul rand a fost colaborator al securitatii pe apropae toata perioada comunista. Nu doar ca a semnat o colaborare, cum au mai facut si alti ierarhi invinuiti, a avut o activitate sustinuta, primind si bani de la securitate. In dosarul sau securistii au scris ca el era cel care prelua initiativa, ca el credea in valorile comuniste, iar cele crestine vor disparea. Mai mult, securistii au scris ca vor propune numirea sa ca episcop si vor actiona in sensul acesta (nu se putea numi direct, doar in cadrul sinodului). Nu stiu daca securitatea chiar a influentat numirea. In cazul BC ierarhii colaboratori din alte tari au trebuit sa se retraga dupa caderea comunismului. Apoi, in cazul impartasirii la greco-catolici (acestia fiind tot catolici, dar de rit bizantin), mai intai a negat ca ar fi facut asta. Apoi a spus ca a avut o slabiciune de moment. In cadrul Sinodului a spus ca ii pare rau si se caieste. Dupa cateva luni intr-un interviu a spus ca nu ii pare rau. Desi doar din cauza ca s-a cait nu a fost caterisit. Impartasirea in afara Bisericii este una din cele mai grave erori care poate fi facuta de un ortodox. Prin aceasta practic rupi comuniunea cu Biserica si intri in comuniune cu o alta grupare, biserica, acceptand in felul acesta si erorile, ereziile din acea biserica. Cum marturisim in Crez Biserica e Una, se numeste si Biserica lui Hristos. Aceasta e doar Biserica Ortodoxa. Unii sfinti aveau cuvinte mai dure legate de impartasania la eretici si schismatici. In parte ai dreptate, ierarhii si cei din cler ar trebui sa fie mai fermi, sa spuna aceste lucruri pe fata. Dar nu se spun pe fata din cauza dorintei de a pastra relatii bune cu celallte culte si religii. Dar din cauza acestui fapt multi ortodocsi se smintesc, crezand ca si alte biserici si culte sunt la fel cu cea ortodoxa, unii alegand chiar sa lepede ortodoxia si sa treaca la alte culte. |
Impartasirea cu catolicii a fost doar pretextul pentru a-l ataca pe IPS Corneanu.
Pentru talibanii din BOR, impartasirea a contat cu mult mai putin decat doua alte "erori" ale acestuia: 1. Prima mare "greseala" a fost aceea ca, dupa ce a colaborat cu Securitatea, a recunoscut deschis acest lucru, punandu-i automat intr-o lumina proasta pe toti aceia care, desi au colaborat ca si el, lupta in continuare cu ghearele si cu dintii sa nu fie facute publice dosarele lor de Securitate. 2. A doua mare "greseala" este aceea ca a returnat Bisericii Greco-Catolice bisericile furate din tot Banatul, punandu-i din nou intr-o proasta lumina pe ceilalti ierarhi care nu au inteles sa faca la fel. |
Citat:
Har, smerenie si jertfa de sine. |
1. Confuzia seculară în mintea unora e evidentă: ei consideră că pot pune stăpânire pe sângele și pe trupul Domnului, pe Har, pe Voia Domnului, pe Dreptatea și Mare Mila Lui, susținând că numai și numai în BISERICA creștin ORTODOXĂ este El prezent, crezând ei și fiind siguri că numai acolo se dăruie și se arată și se învață despre Iisus Hristos și Cuvântul lui Dumnezeu și în alte părți nu cu siguranță, deci ei pretind că alți creștini din start sunt departe de Dumnezeu doar pentru faptul că nu fac parte din ce știu eu care Biserică Ortodoxă.
2. Și această confuzie absurdă are drept consecință apoi nebunia de a crede tot aceiași sau ceilalți că defapt toate căile sunt valabile și că toate bisericile te fac să ajungi un sfânt pe calea respectivă pe care o pun ei înainte, oricare ar fi ea, și ei negând astfel faptul că doar Calea creștin Ortodoxă e Calea cea Bună, calea cea strâmtă, calea cea dreaptă, aia care ar avea ca finalitate adevărata Împărtășire cu Dumnezeu fiindcă ea a fost dăruită de Cel ce a mers pe ea de la un capăt la celălat și înapoi în Cer întru Tatăl de unde se coborâse. Deci Iisus Hristos și Cuvântul lui Dumnezeu am impresia că susține altceva decât tradiția lăudăroșeniei de sine a ortodoxiei sau a altor biserici, și anume am impresia că Domnul ne-a învățat și direct dar și în pilde că: oricine, și oriunde s-ar afla, orice haină ar purta, dacă face Voia Tatălui pentru Carele a fost trimis Domnul la oameni și merge fără șovăială pe Calea cea strâmtă a Credinței atent la fiecare pas ca să aibă povață din sfinți, Duhovnicească și îndreptățire scripturistică, adică ascultă de păstorul cel Bun pus peste turmă de Dumnezeu, deci ține predaniile lăsate prin sfinți fiind următori ai Domnului în toată vremea asemenea păstorului, abea atunci poate să fie sigur că se poate aștepta ca Domnul să îl primească la nuntă împărtășindu-l cu sfintele Sale Taine și Bucate Curate și Alese, și care nu sunt ale omului care crede că a pus el stăpânire pe ele sau vre-o biserică fie ea ortodoxă după nume. Așa că nu vă mai erijați la a pune voi stăpânire pe Darul și Harul Domnului crezând că ceilalți creștini nu sunt ai Tatălui și ai Lui Hristos ci voi puneți mai degrabă stăpânire bună pe Calea Ortodoxă urmând-o, căci numai aceea duce la pășune, la Viață Veșnică. Deci nu biserica te mântuie că e ortodoxă ci Calea e ortodoxă și dacă mergi pe ea ajungi la mântuire, și aceasta face ca și credinciosul să fie sigur că poate să ajungă cândva la adevărata ortodoxie Carele nu este alta decât numai Iisus Hristos și Cuvântul lui Dumnezeu împreună cu toți sfinții Lui care cu toții au mers pe Cale, și au intrat pe Poartă, căci portarul i-a lăsat ca să intre la Nuntă fiindcă erau bine pregătiți. Dacă nu ai haină de nuntă și cămășuță albă și nepătată, credința și toate virtuțile sfinte ale ascultării, poți să vii din ce biserică vrei, ortodoxă sau îngerească sau care vrei dumneata căci vei fi scos afară de slujitori, după ce ai să fii legat de mâini și de picioare ca la final să fii aruncat în întunericul cel mai din afară, acolo unde este frigool și scrâșnirea dinților poftei adulterochiululhulului superstițios și plin de păcăleli răutăcioase care s-a prefăcut mereu și a sărit gărduțul crezând că nu-l vede nimeni și i se cuvine numai lui câte o curiozitate abstractă. :40: |
Citat:
|
Citat:
Deci eu nu am dreptatea ci mila Domnului. Trist e că uneori îmi vine să-mi bat joc până și de ea... mofturi și acuzații deșarte, de om prost și leneș, pentru tot felul de plăceri mai vechi sau mai noi, pentru femei frumoase care mă inspiră că cică voi putea profita că ispisikaa nu-i acasă și că toți șoarecii pot juca pe masă... tantaroiul, că ce să joace? Poker pe dezbrăcatelea? |
Citat:
In primul rand ceea ce scrii e doar conceptia ta, mai plastic vorbind dai citate din tine. Ortodoxia nu se bazeaza deloc pe parerile tale sau pe interpretarile unora in legatura cu Sfanta Scriptura. Nu exista un conflict intre corectitudine si bunatate. Ii numesti farisei pe cei care nu au opinia ta si nu pun accent doar pe interpretarile pesonale. Dar daca o sa urmaresti atent o sa observi ca parerea ta nu e impartasita de nimeni in ortodoxie. E doar parerea ta vs. ortodoxie (bineinteles, mai au si altii aceeasi parere). Sunt unii preoti sau chiar ierarhi (cum ar fi parintele Teofil sau IPS Corneanu) care cred ca si catolicii (si probabil monofizitii) ar fi apropiati de ortodoxie. Dar, cel putin parintele Teofil dar si toti preotii nu considera ca si neoprotestantii intra in aceasta categorie. Aceasta e doar parerea ta. Astfel tu de fapt ii numesti farisei pe toti ortodocsii. Dar nu intelegi nici cine erau fariseii. Fariseii erau cei care schimbasera invatatura Scripturii cu una lumeasca, adaptata de ei. Observi acum ca e chiar invers? Tu de fapt propui o noua invatatura, dupa cum ai inteles tu. De asemenea, fariseu e descris si cel ce se crede mai bun decat ceilalti, uite tu spui ca unii sunt buni si te incluzi in acea categorie, dispretuindu-i pe altii care in conceptia ta sunt rai. Nu in ultimul rand, de fapt se scrie ca cei care vor pregati si il vor primi pe antihrist sunt cei caldicei, cei care au o conceptia din asta globala despre religie, care vor o biserica mondiala. Acestia ii vor prigoni pe cei ce nu vor sa fie ca ei, sa accepte toate religiile, in special pe ortodocsi. Asadar, atentie ca ai incurcat partile. Ceea ce scrii tine mai mult de umanismul secular. Am scris cate ceva aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=12823 Umanismul secular este opus crestinismului, de fapt din el s-a nascut ateismul. Despre ce spune catehismul ortodox si duhovnicii am dezbatut aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...=4689&page=114 Citeste te rog ce spune catehismul marii duhovnici romani si sfintii. Asadar, incearca sa revii al invatatura ortodoxa si a Bisericii, nu crea tu o invatatura bazata pe conceptiile tale. Daca nu o intelegi sau vrei sa ai opiniile tale diferite de cele ortodoxe, totusi nu incerca sa-i inveti si pe altii, ca nu stii daca nu cumva faci rau. Uite, de exemplu daca e asa cum spune ortodoxia si nu cum spui tu si prin conceptiile tale smintesti pe cineva si se converteste la alt cult sau cineva care ar fi vrut sa afle de ortodoxie intelege ca si cultul lui e la fel de bun, nu o sa fii intrebat la judecata despre acel suflet, de ce s-a pierdut? Cine nu intelege adevarul are si o falsa iubire si o falsa smerenie. Pentru ca daca adevarul e cel din ortodoxie, de fapt cel ce iubeste oamenii chiar si din alte religii le spune adevarul, ca se pot mantui doar in ortodoxie, pentru ca le vrea binele ca ei sa nu se piarda. Dar cel care invata altceva nu cunoaste nici adevarul, nici binele si nu stie nici ca prin aceasta face si rau acelor oameni, nespunandu-le adevarul. Eu cred ca esti un om bun, cauta adevarul si nu considera ca tu il stii pentru ca nu ai primit o revelatie. reperul ca ai aflat adevarul e cand acesta corespunde cu cel din ortodoxie. Citeste vietile sfintilor, se gasesc pe net aici: http://paginiortodoxe.tripod.com/vieti.html |
S-au deconspirat toate dosarele ierarhilor. De obicei greco-catolicii si catolici ii acuza fara motiv pe ierarhii ortodocsi ca ar fi colaborat cu securitatea, dar il apreciaza pe IPS Corneanu. Desi sunt 3-4 ierarhi care au semnat doar o colaborare, fara sa aiba o activitate atat de prolifica.
Nu am mai amintit de bisericile date, pentru ca nu era una din marile greseli. Dar nici macar biserica greco-catolica nu are pretentia de a lua toate bisericile avute inaitne de 1948. Simplul motiv e ca peste 90% din acea biserica a ramas la ortodoxie dupa 1990, si mai putin de 10% au redevenit greco-catolici. IPS Corneanu nu a fost acuzat pentru retrocedarea tuturor bisericilor, desi a primit critici atunci. A fost chemat de Sfantul Sinod pentru impartasirea la catolici, pentru ca tarile ortodoxe au cerut solutionarea cazului. BO a Rusiei a cerut clarificarea intamplarii. Sinodul BOR a reafirmat atunci ca niciun ortodox nu se poate impartasi in afara ortodoxiei, de data asta spunand si sanctiunile. |
Citat:
M-am citat tot pe mine ca sa aiba dreptate si catalin2, ca zicea ca ma citez singur. Fariseii au patruns in Biserica Primara prin "poarta" iudaica a crestinismului, ca poarta cealalta, a neamurilor, era bine pazita de catre Pavel, cel ce provenea dintre ei si cunostea foarte bine mentalitatea fariseica. Cu aceasta mentalitate a lor au reusit sa provoace si prima disputa in interiorul Bisericii, cea intre Petru si Pavel pe tema taierii imprejur si interdictiei la anumite mancaruri. Sigur, Pavel a avut castig de cauza atunci, reusind sa stopeze acea actiune sau macar sa obtina un compromis rezonabil, dar mentalitatea fariseica a reusit sa puna la conservare o particica din aluat. Mai tarziu, au reusit acelasi lucru si carturarii. Totusi, adevaratii crestini erau cei din categoria slujitorilor, adica cei care se dedicau trup si suflet aproapelui. Si ei constituiau majoritatea covarsitoare a primilor crestini. Ei puneau toata averea lor in comun si se dedicau slujirii tuturor asa cum au avut pilda vie pe Mantuitorul, Cel ce a spus ca n-a venit sa I se slujeasca, ci ca sa slujeasca El tuturor. Aceasta slujire a aproapelui, aceasta comuniune EFECTIVA, REALA, se petrecea zi de zi si ceas de ceas. Studiul Scripturii si partea de inchinare faceau si ele parte din programul zilnic dar erau la rang egal cu slujirea aproapelui. In felul acesta se imbina armonios iubirea de Dumnezeu cu iubirea de aproapele, cele doua legi ale iubirii sau legea Duhului. Din pacate, pe masura ce Biserica crestea cantitativ, se dilua calitativ, adica se renunta treptat la partea de comuniune efectiva si slujire a aproapelui prin punerea in comun a averilor, impunandu-se incet, incet individualismul, separatismul. Sau altfel spus, s-a impus "comuniunea duminicala", in rest fiecare cu ale lui. In schimb a inceput sa se puna tot mai mare accent pe partea de inchinare si pe cea de cunoastere. Astazi, prin corectitudine inteleg acea atitudine care pune accent foarte mare pe respectarea tipicoanelor de inchinare si a dogmelor din doctrina, iar prin bunatate inteleg acea atitudine care pune accent puternic pe slujirea aproapelui. Or, din ce in ce mai mult slujirea aproapelui e sacrificata pe altarul inchinarii si al cunoasterii, adica bunatatea e sacrificata pe altarul corectitudinii. Har, smerenie si jertfa de sine. |
Nu credeam să ajung vreodată în postura incredibilă de a-i ține partea lui catalin, dar se pare că aveți un mod propriu de a interpreta istoria Bisericii începând chiar cu primii ei pași, aceia din Biblie. Disputa iudeocreștină nu are nici cea mai mică legătură cu o presupusă antinomie "bunătate-corectitudine", ci era o dispută teologică: "mai este sau nu mai este activ Vechiul Legământ ?". V-am mai spus că sunteți iubirist, dar ați sărit ca ars. Opoziția asta între bunătate și corectitudine este numai în imaginația dv. Problema fariseilor nu era aceea că nu erau buni, ci aceia că nu erau corecți. Iar acum, în prezent, problema nu mai e că oamenii s-au înrăit respectând prea mult canoanele și tipicul, ci că s-au și înrăit, și nici nu le respectă. Despre iubirism am scris pe blogul meu, aici: http://regnabit.wordpress.com/2010/0...le-ale-sale-i/
|
iubirism ...
Citind termenul, am tresarit. Ce bogata este limba romana si ce plina de seva semantica! Ma gandeam cum sa traduc cuvantul in franceza si nu gasesc decat o perifraza, sau mai clar pentru spiritul rational excesiv al francezilor, o nota de subsol bogata in explicatii semantice. Pe cand in limba romana - un singur cuvant.
|
Voi nu apărați și nu susțineți ortodoxia ci sunteți suporteri pătimași ai lui Dinamo pentru că vă place să înjurați la meciuri și să vă etalați ținutele spălăcite comentând cu tot felul de argumente despre adulter, despre trădări, dar neștiind voi nimic despre ce înseamnă trădare, învârtoșare, dezbinare și care sunt acelea păcatele capitale, ci voi studiați legi, canoane, și vreți ca alții să le ție iar voi să lucrați la SRI pentru „sfințișorii” de la Dinamo, pentru că ei pot să bată, pot să mituiască, pot să ucidă prin beciuri și subsoluri, pot să vândă și să cumpere meciurile după care să acopere totul printr-un sofism foarte sofisticat și superstițios de natură jignidolicească prin care se arată pe ei înșiși singurii înfailibili de pe gLume și care emit ei verdictul cel mai corect după ce l-au cusut bine cu ață albă ca să pară drept, l-au cusut de crucea pe care l-au răstignit a câta oară pe Iisus Hristos, arătându-se prin asta foarte fideli.
Păi cui sunt ei fideli? Puterii fără credință? Cui? Voi credeți ca fraierii că există oameni care slujesc Domnului... și dacă prin mila Domnului totuși mai există unii cu adevăart sfinți voi credeți că ei se laudă cu faptele lor? Le fac ei ca să fie văzuți de oameni? Ca să li se laude lor fidelitatea de către oameni? Ce știți voi ce e ăla un canon? Ce știți voi despre dreptate? Voi nu vedeți că nu mai există aceste noțiuni ci sunt invocate doar spre a fi folosite pentru tot felul de viclenii? Nu vă dați seama că nu există nici o biserică ortodoxă? Nu vă dați seama că nu există nici o biserică? Toate sunt la pământ și dacă Domnul nu și-ar fi pus deoparte pentru Sine, pe unul, doi, câțiva micuți, neștiuți de nimeni afară de El, n-ar mai fi avut deloc biserică Cerească pe Pământ, n-ar mai fi rămas cu nimic. Voi nu pricepeți ce e aia biserică ortodoxă, cale ortodoxă, ortodoxie creștină, ci voi sunteți doar niște suporteri pătimași ai lui Dinamo, crezând că gata, e suficient să participi și va fi bine, păi cum să fie bine dacă participi învârtoșat și trăiești învârtoșat? Ce poate să fie bine? Superstiția? Puteți fi sigur că nu bate Dinamo! Oricâte superstiții veți împlinii la modul cel mai serios și perfecționist. Dinamo v-a pierde! Căci este scris ca Domnul să biruiască și va birui. Oare L-au putut închide fariseii și saducheii în biserică? Oare L-au putut izola în mormânt? Oare au putut pune stăpânire pe El ucenicii în foișor? Oare poate cineva să afirme că Domnul este proprietatea lui personală și face Domnul ce vrea el? Adică poate cineva să-i poruncească Domnului ca să mântuiască numai și musai de la el din bătătură? Prea sunteți superstițioși și pătimași ca niște suporteri, ca și niște hipopotani ieșiți pe mal la halit dar care speriați de niște găini venite și ele să prânzească o luați la goană în baltă printre frații crocodili. Nu sunt vinovați nici hipopotanii și nici crocodilii, ci e vorba că voi vă faceți avere din argumentele altora, fără să vă însușiți rostul lor. :21: |
Citat:
|
Citat:
"Sfântul Sindod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca mitropolitul Banatului, Înalt Prea Sfinția Sa Nicolae Corneanu, să-și piardă dreptul de semnătură." "Au fost invocate mai multe probleme de sănătate, dar și unele scandaluri din Arhiepiscopia Timișoara. „S-a invocat că Înaltul nu mai face față, că schimbă deciziile Consiliului Eparhial și că are probleme de sănătate." "Nicolae Corneanu a glumit și a spus că se lasă pe mâna lui Dumnezeu. „Știți cum zic englezii și americanii: No comment. Nu știu nimic oficial, probabil că o să aud ce trebuie auzit. Nu am nicio tulburare. Cum vrea Dumnezeu, suntem toți în mâna lui.” "Singurul caz în care un mitropolit nu a rămas până la moarte în funcție este cel al lui Nicolae Mladin. Mitropolitul Ardealului s-a retras în 1981 din cauza problemelor mentale. Conform Bisericii Ortodoxe Române, mitropolitul este numit pe viață." |
Citat:
Observi ca e de fapt o conceptie cu influente neoprotestante. Ei spun ca dupa trei secole de aur a urmat schimbarea invataturii si ea a fost regasita abia in zilele noastre de cine altii decat de ei. Pentru aceasta nu-i au la suflet pe sfinti. Eu ii numesc ecumenisti pe cei ce au aceasta conceptie, ca toate cultele crestine sunt la fel. Am discutat cu putini (3-4), pentru ca nu prea am intalnit, dar toti au cam aceeasi conceptie, o conceptie neoprotestanta. Cred ca nici nu sunt practicanti, se pot ruga oriunde, nu au nevoie de biserica. Ceea ce scrii nu e adevarat, poti citi vietile sfintilor. De exemplu Sf. Vasile des invocat aici, e cel care a infiintat spitale si altele, putem auzi in fiecare 1 ianuarie la biserica. Iar Mantuitorul ce a spus de Marta si Maria? "Și ea avea o soră ce se numea Maria, care, așezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvântul Lui. 40.Iar Marta se silea cu multă slujire și, apropiindu-se, a zis: Doamne, au nu socotești că sora mea m-a lăsat singură să slujesc? Spune-i deci să-mi ajute. 41.Și, răspunzând, Domnul i-a zis: Marto, Marto, te îngrijești și pentru multe te silești; 42.Dar un lucru trebuie: căci Maria partea bună și-a ales, care nu se va lua de la ea." Ambele trebuiesc, dar mai ales partea Mariei. Depinde pe cine vrem sa credem, pe pastorul John, care are o filozofie frumoasa sau pe sfinti, care fac minuni. |
Citat:
Gura păcătosului adevăr grăiește! Adică îmi ceri să-mi scriu declarația de eretic sau de sectant? Oare de la cine ai învățat practica asta? De la frații crocodili firește... împreună cu care ați ocupat baalta. Nu te teme nu vin să ți-o iau. Menționează te rog că opinia ta e pur ortodoxă!:102: |
:)
Citat:
Ești talentat, asta e clar. Ce meserie ți-ai ales, te folosești aceste inspirații în mod creativ? |
Citat:
Deci vezi dumneata ce fel de talent creativ am? Născocesc un fel de creiatină superstițioasă și cu ea sper eu să dau gata plictisul ca să nu mă înghită abisul, deci plictisul și monotonia care îngroapă România. Ca la final să dau întotdeauna concluziuniunea celebră în stil de cugetare zânzen ca să se liniștească zânzenia: Oare casa romanului Corneliu nu era plină de idoli? De ce și pentru ce atunci a primit și el pe Duhul Sfânt? Fiți siguri că nu pentru faptul că purcelașul spălat s-a întors la beciul lui pocirlos și nici câinele vărsător la ciolanul lui sau norul la lipsa apei sau scaiul la țepi sau spinul la învârtelile lui... deci cu siguranță nu pentru asta. Superstițiile nu te ajută la nimic, decât să te flatezi că din pricina ta... a mai căzut o stea. Apropo, știați că clubul Steaua a fost fondat de generalii regelui Mihai? În timp a ajuns pe mâinile a tot felul de pătimași foarte tari la cerbicea învârtoșărilor... |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Nu vad in ce alt domeniu ar putea semnatura dumnealui sa faca atata paguba Bisericii incat sa fie nevoie de o manevra atat de radicala si chiar ..originala. Mai ales ca alte gesturi si declaratii i-au fost mult prea usor trecute cu vederea. Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Iata cum descrie Matei conflictul dintre Mantuitorul Iisus Hristos si fariseii si carturarii, iar pasajele date trebuie sa fie pururea avertisment pentru oricine se face vataf peste Har si peste Judecata: 23. Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că dați zeciuială din izmă, din mărar și din chimen, dar ați lăsat părțile mai grele ale Legii: judecata, mila și credința; pe acestea trebuia să le faceți și pe acelea să nu le lăsați 24. Călăuze oarbe care strecurați țânțarul și înghițiți cămila! 25. Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că voi curățiți partea din afară a paharului și a blidului, iar înăuntru sunt pline de răpire și de lăcomie. 26. Fariseule orb! Curăță întâi partea dinăuntru a paharului și a blidului, ca să fie curată și cea din afară. 27. Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că semănați cu mormintele cele văruite, care pe din afară se arată frumoase, înăuntru însă sunt pline de oase de morți și de toată necurăția. 28. Așa și voi, pe din afară vă arătați drepți oamenilor, înăuntru însă sunteți plini de fățărnicie și de fărădelege. 29. Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că zidiți mormintele proorocilor și împodobiți pe ale drepților, 30. Și ziceți: De am fi fost noi în zilele părinților noștri, n-am fi fost părtași cu ei la vărsarea sângelui proorocilor. 31. Astfel, dar, mărturisiți voi înșivă că sunteți fii ai celor ce au ucis pe prooroci. 32. Dar voi întreceți măsura părinților voștri! 33. Șerpi, pui de vipere, cum veți scăpa de osânda gheenei? 34. De aceea, iată Eu trimit la voi prooroci și înțelepți și cărturari; dintre ei veți ucide și veți răstigni; dintre ei veți biciui în sinagogi și-i veți urmări din cetate în cetate, 35. Ca să cadă asupra voastră tot sângele drepților răspândit pe pământ, de la sângele dreptului Abel, până la sângele lui Zaharia, fiul lui Varahia, pe care l-ați ucis între templu și altar. 36. Adevărat grăiesc vouă, vor veni acestea toate asupra acestui neam. 37. Ierusalime, Ierusalime, care omori pe prooroci și cu pietre ucizi pe cei trimiși la tine; de câte ori am voit să adun pe fiii tăi, după cum adună pasărea puii săi sub aripi, dar nu ați voit. Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
Unele afirma categoric ca nu au taine, eventual singura care ar putea fi recunoscuta fiind botezul (in numele Sf. Treimi) desi si asta poate fi discutabila nefiind infaptuita prin intreita scufundare. Practica "standard" a trecerii celui botezat romano/greco-catolic la credinta ortodoxa include cel putin mirungerea. Personal, sunt rezervat in aceasta chestiune ca atitudine generala in astfel de chestiuni si nu cred ca un ortodox are nevoie sa ia o decizie cu valoare canonica in acest sens, existand deja interdictia categorica si canonica de a te impartasi la ei. Mai este un curent care sustine ca in cazuri extreme (moarte iminenta, lipsa Tainelor (ortodoxe)) ar fi in regula impartasirea la ei, eu personal cred ca nici macar atunci. Citat:
Ce treaba are asta cu Dumnezeu? |
Poporul creștin ortodox vrea pe omul lor peste ortodocși, mai marii pe maimarele lor peste canoane, dar când anume o să-L primească oare omul pe cel pe care Domnul îl unge ca maimare peste om?
Pe Moise l-a pus Domnul ca cel mai mare faraon peste gLume osândind astfel gLumea faraonilor, egiptul și științele superstiției și vrăjitoriei. Dar pe Moise nu l-au ascultat, pe Iosua l-au trădat, pe Iisus Hristos nu l-au primit, nu l-au urmat. Ce să le mai facă? V-a face Dumnezeu război cu omul și cu păcatul din el așa că vai de tine Betsaido, vai de tine Horazine!.. căci dacă nu ar fi fost făcute în tine aceste minuni nu ai fi avut vină, dar acum voi ați și văzut toate minunile acestea și ați citit Cuvântul și tot n-ați crezut... :10: Bine este puișorului gălbior sub aripile cloștei! Dar voi nu știți cine e cloșca ci vă credeți voi înșivă puii de aur care mai au pe deasupra și moț. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:22:56. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.