Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Postul copiilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13020)

mmzmmz 02.06.2011 15:44:31

Postul copiilor

Am urmatoarea dilema : de ceva vreme conduc o cantina sociala a unei organizatii crestin ortodoxe, ce include mese acordate copiilor din familii foarte sarace. Exista o zi pe saptamana - vinerea, zi de post in mod obisnuit - cand dam de mancare unor copii prescolari (4 - 6 ani), copii care acasa nu au ce manca. Dorind sa le dau o masa suplimentara dimineata (multi dintre ei sunt subnutriti, mai mici si mai slabi decat copiii mai "bogati" de aceeasi varsta), am intrebat educatorii lor ce maninca acesti copii dimineata acasa si am primit raspunsul categoric "nimic", deci au primit acea masa suplimentara, ocazie cu care am aflat ca ea trebuie sa constea din ceai si paine cu gem ("balast" din punct de vedere nutritional), pentru ca nu am voie sa le dau lactate.
In conditiile in care acesti copii nu au cum beneficia (dimpotriva ! le fac mai mult rau decat bine hranindu-i incomplet la o varsta atat de frageda, fara ca ei sa aiba alta sursa de hrana) de pe urma postului impus de catre organizatia la care lucrez, ce ar recomanda BOR si canoanele in asemenea situatii ?
Vad peste tot scris faptul ca postul nu ar trebui sa fie ceva fortat, impus, ori, ce discernamant are un copil de 5 ani a carui familie nu-si permite sa tina post (da ! postul a devenit un lux in zilele noastre), astfel incat sa isi doreasca el, cu buna stiinta, sa tina post ? In afara de asta, cine, mai exact, isi hraneste copiii doar cu ce doresc ei sa manance ?

Nu este cazul sa mi se spuna "se poate gati o masa completa nutritional doar din legume", stiu foarte bine acest lucru, insa trebuie sa completez cu "NU se poate gati o masa completa nutritional numai din legume in limita uriasei sume de 6 lei". Este imposibil, si trebuie sa tinem cont si de restrictiile alimentare ale unor copii atat de mici.

Orice sfaturi si informatii sunt binevenite.

Melissa 02.06.2011 15:57:48

Citat:

În prealabil postat de mmzmmz (Post 365893)
Am urmatoarea dilema : de ceva vreme conduc o cantina sociala a unei organizatii crestin ortodoxe, ce include mese acordate copiilor din familii foarte sarace. Exista o zi pe saptamana - vinerea, zi de post in mod obisnuit - cand dam de mancare unor copii prescolari (4 - 6 ani), copii care acasa nu au ce manca. Dorind sa le dau o masa suplimentara dimineata (multi dintre ei sunt subnutriti, mai mici si mai slabi decat copiii mai "bogati" de aceeasi varsta), am intrebat educatorii lor ce maninca acesti copii dimineata acasa si am primit raspunsul categoric "nimic", deci au primit acea masa suplimentara, ocazie cu care am aflat ca ea trebuie sa constea din ceai si paine cu gem ("balast" din punct de vedere nutritional), pentru ca nu am voie sa le dau lactate.
In conditiile in care acesti copii nu au cum beneficia (dimpotriva ! le fac mai mult rau decat bine hranindu-i incomplet la o varsta atat de frageda, fara ca ei sa aiba alta sursa de hrana) de pe urma postului impus de catre organizatia la care lucrez, ce ar recomanda BOR si canoanele in asemenea situatii ?
Vad peste tot scris faptul ca postul nu ar trebui sa fie ceva fortat, impus, ori, ce discernamant are un copil de 5 ani a carui familie nu-si permite sa tina post (da ! postul a devenit un lux in zilele noastre), astfel incat sa isi doreasca el, cu buna stiinta, sa tina post ? In afara de asta, cine, mai exact, isi hraneste copiii doar cu ce doresc ei sa manance ?

Nu este cazul sa mi se spuna "se poate gati o masa completa nutritional doar din legume", stiu foarte bine acest lucru, insa trebuie sa completez cu "NU se poate gati o masa completa nutritional numai din legume in limita uriasei sume de 6 lei". Este imposibil, si trebuie sa tinem cont si de restrictiile alimentare ale unor copii atat de mici.

Pai si miercurea este zi de post saptamanal, nu doar vinerea. Dar in conditiile pe care le-ati descris mie mi se pare anormal sa serviti copiii cu ceai si paine cu gem.Postul alimentar nu este cazul sa fie tinut de copiii infometati.Ei oricum fac foame, le mai dam si noi de post???Ar trebui sa va luptati ca acesti copii sa fie hraniti bine.Oricum sunt convinsa ca cei care va obliga la un astfel de meniu, nu manaca vinerea paine cu ceai!

Dar daca totusi va obliga sa le oferiti mancare de post, oferiti-le macar fructe. 1 kg de banane este aproximativ 6 lei.

mmzmmz 02.06.2011 16:27:49

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 365897)
Pai si miercurea este zi de post saptamanal, nu doar vinerea.

Stiu. Insa miercuri vin la masa copii de varsta scolara, mai mari si mai bine dezvoltati, pentru care imi fac mai putine griji.
Citat:

Dar in conditiile pe care le-ati descris mie mi se pare anormal sa serviti copiii cu ceai si paine cu gem.Postul alimentar nu este cazul sa fie tinut de copiii infometati.Ei oricum fac foame, le mai dam si noi de post???Ar trebui sa va luptati ca acesti copii sa fie hraniti bine.Oricum sunt convinsa ca cei care va obliga la un astfel de meniu, nu manaca vinerea paine cu ceai!

Mananca ce mananca si copiii. Ceaiul cu paine cu gem era doar masa de dimineata. La pranz, primesc 3 feluri de mancare, insa .... de post ? la 4 - 6 ani ? copiii subnutriti ?
Citat:

Dar daca totusi va obliga sa le oferiti mancare de post, oferiti-le macar fructe. 1 kg de banane este aproximativ 6 lei.

Un copil nu poate manca 1 kg de banane, si acestea nu reprezinta o masa completa din punct de vedere nutritional. Nu mai vorbesc de directia sanitara care ma obliga sa le dau si carne, oua sau lactate la masa (si pe buna dreptate).

Am intrebat parintele care vine si vorbeste copiilor, care insa mi-a spus ca "si el cand era mic, tinea post, si copiii lui tin post". Dar comparatia nu se poate face intre un copil ce nu are ce manca acasa si unul provenit dintr-o familie stabila financiar, asa ca nu m-a lamurit cu nimic.

Mihnea Dragomir 02.06.2011 17:20:23

Citat:

În prealabil postat de mmzmmz (Post 365904)
de post ? la 4 - 6 ani ? copiii subnutriti ?

Aici este eroarea. A mânca de post o zi sau două pe săptămână nu înseamnă a fi subnutrit. Dimpotrivă, cel mai bine și sănătos hrăniți copii pe care i-am întâlnit sunt din familii vegetariene. Ei mănâncă de post nu numai în zile de post, ci tot timpul.

N.Priceputu 02.06.2011 17:30:36

Nu cred că ar trebui pusă problema postului la acești copii, având în vedere ce mânăncă acasă. Unul care n-are ce mânca nu mai trebuie să își facă griji că, atunci când a prins ceva era de frupt.
Da, e bine ca și copiii să învețe să postească. Însă pentru aceștia nu e nicio problemă dacă vor căpăta deprinderea asta mai târziu. Acum au nevoie să se pună pe picioare.
Însă e doar o părere personală.

glykys 02.06.2011 17:57:54

Hei, dar copiii tin post de la 7 ani... nu de la 4-6.
Eu am inceput sa tin de pe la vreo 12, si nu mi-a impus nimeni, dar vedeam ca toti mannaca post si numai mie mi se face mancare separata si se fereau sa guste din mancarea mea... Eu una nu as obliga pe nimeni sa tina post, daca nu vrea.

E adevarat ca e o problema cu micul dejun in zilele de post- zilele astea se mananca peste - le puteti da peste, masline, margarina, halva, fructe, napolitane de post, fasole batuta, cartofi prajiti, paste cu nuci...

I.Calin 02.06.2011 18:02:08

Citat:

Am urmatoarea dilema : de ceva vreme conduc o cantina sociala a unei organizatii crestin ortodoxe, ce include mese acordate copiilor din familii foarte sarace.

Tare mă tem că singura activitate de adimnistrare și gestionare a dvs. e cea a troll-uitului.

Have fun.

AlinB 02.06.2011 18:42:40

Postul un lux?
Dar de cand a ajuns fasolea mai scumpa decat carnea?

Stiu o firma unde se ofera o masa gratuita pe zi, in locul bonurilor de masa, deci in limita uriasei sume de 8 lei.
Asta inseamna un fel de mancare care include si o bucata minuscula de carne, paine si o prajitura sau un fruct.

Felurile de baza din componenta mancarii se rezuma la cartof, fasole, mazare, orez.
6 zile pe saptamana, 4 saptamani pe luna, nu una sau doua zile pe saptamana.

In felul asta maninca o masa pe zi de zi peste 100 oameni in toata firea.

Nu e greu sa faci un calcul si sa vezi ca o masa din asta nu costa mai mult de 4-5 lei, restul fiind profitul restaurantului in cauza.

Elimini carnea, pui mai multe fructe, si uite masa de post.

Eventual se mai pot introduce variatii la capitolul legume: naut, soia, etc. eventual cereale..

Melissa 02.06.2011 19:02:04

Citat:

Stiu. Insa miercuri vin la masa copii de varsta scolara, mai mari si mai bine dezvoltati, pentru care imi fac mai putine griji.

Deci miercurea nu mananca copiii intre 4-6 ani??!Tin post negru?:4:

Citat:

Ceaiul cu paine cu gem era doar masa de dimineata. La pranz, primesc 3 feluri de mancare, insa .... de post ? la 4 - 6 ani ? copiii subnutriti ?

Masa de dimineata este foarte importanta.Atat pentru copii cat si pentru adulti.

Citat:

Un copil nu poate manca 1 kg de banane, si acestea nu reprezinta o masa completa din punct de vedere nutritional. Nu mai vorbesc de directia sanitara care ma obliga sa le dau si carne, oua sau lactate la masa (si pe buna dreptate).

Nici n-am spus sa constipati copiii si sa le dati 1 kg de banane la o masa.Va sugeram ca daca 1 kg de banane costa 6 lei, atunci alaturi de 1 banana, mai puteti servi si altceva.Alte fructe,batoane de cereale,biscuti de post..E indicat oricum sa manance o masa de fructe/zi..

Citat:

În prealabil postat de I.Calin (Post 365921)
Tare mă tem că singura activitate de adimnistrare și gestionare a dvs. e cea a troll-uitului.
Have fun.

Tot ce-i posibil...:-))Dar nu-s la primul troll la care raspund..:-))

Noesisaa 02.06.2011 19:27:17

Copiii intre 4-6 ani NU trebuie sa tina post, fie ca ei sunt saraci sau nu. Ar trebui sa informati organizatia crestin-ortodoxa de lucrul asta. Eventual sa luati adeverinta cu semnatura de la episcop, daca ei nu stiu asa ceva. :)

AlinB 02.06.2011 20:48:16

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 365948)
Copiii intre 4-6 ani NU trebuie sa tina post, fie ca ei sunt saraci sau nu. Ar trebui sa informati organizatia crestin-ortodoxa de lucrul asta. Eventual sa luati adeverinta cu semnatura de la episcop, daca ei nu stiu asa ceva. :)

Deci pana la 4 ani si dupa 6 ani pot sa tina?

In Biserica ortodoxa nu exista o limita de varsta de la care sa inceapa postul, depinde de parinti, depinde de copii.

Am cunoscut insa o familie adventista in care copilul este vegetarian de pe la 1 an (da, primeste lapte de soia) si e bine mersi si numai bine de grasutz (desi personal am reticente cu laptele de soia).

In schimb la romano-catolici se pare ca post nu mai e deloc, pentru ca postul cu lactate nu prea mai este post, nici ca dificultate nici ca simbolistica.
Adam si Eva erau exclusiv vegetarieni. "Raw vegani" cum s-ar zice :)

Noesisaa 02.06.2011 20:56:52

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 365980)
Deci pana la 4 ani si dupa 6 ani pot sa tina?

Ma refeream la cazul de fata, nu la limita peste/sub care trebuie sa posteasca cineva.

Cat despre post...daca nu as sti ca intre ortodocsi FOARTE putini sunt cei care intr-adevar tin postul de la un capat la altul fara lapte/carne/carne falsa de soia/lapte de soia/etc.

AlinB 02.06.2011 21:11:30

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 365985)
Ma refeream la cazul de fata, nu la limita peste/sub care trebuie sa posteasca cineva.

Cat despre post...daca nu as sti ca intre ortodocsi FOARTE putini sunt cei care intr-adevar tin postul de la un capat la altul fara lapte/carne/carne falsa de soia/lapte de soia/etc.

Putini, multi..greu de spus.
Poti sa vezi cati vin si stau la biserica, dar ce face fiecare acasa si ce maninca n-ai de unde sa stii.
Produsele din soia nu sunt interzise in post si nu sunt pacat, atat timp cat nu le consumi din pofta pentru echivalentul "de dulce".
Dar pacat este si fasolea, daca te indopi cu ea pana nu mai poti.

Oricum, mai bine sa fie putini care sa tina postul bine decat multi care sa-l tina rau, nu crezi?

Noesisaa 02.06.2011 21:33:02

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 365992)
Putini, multi..greu de spus.
Poti sa vezi cati vin si stau la biserica, dar ce face fiecare acasa si ce maninca n-ai de unde sa stii.
Produsele din soia nu sunt interzise in post si nu sunt pacat, atat timp cat nu le consumi din pofta pentru echivalentul "de dulce".
Dar pacat este si fasolea, daca te indopi cu ea pana nu mai poti.

Oricum, mai bine sa fie putini care sa tina postul bine decat multi care sa-l tina rau, nu crezi?

Chiar n-are rost discutia aici. Fiecare sa tina post cel putin dupa cum ii cere Biserica si dupa cum il lasa inima.

AlinB 02.06.2011 22:04:22

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 366003)
Chiar n-are rost discutia aici. Fiecare sa tina post cel putin dupa cum ii cere Biserica si dupa cum il lasa inima.

Te intreb, de curiozitate, in BRC n-ar fi pacat ca cineva sa tina post strict vegetarian cand postul cerut este lacto-vegetarian?

De exemplu pentru un ortodox ar fi pacat sa tina post in afara perioadelor de post si fara sa aiba canon sau binecuvantare de la duhovnic in acest sens, pentru ca este o ambitie desarta sub aparente spirituale.

Noesisaa 02.06.2011 22:13:33

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 366014)
Te intreb, de curiozitate, in BRC n-ar fi pacat ca cineva sa tina post strict vegetarian cand postul cerut este lacto-vegetarian?

Ceea ce cere Biserica Romano-Catolica este un minimum pe care un credincios trebuie sa il faca. Pacatul este o incalcare a legii lui Dumnezeu si a autoritatii Bisericii cu vointa si cunoastere. Sa nu mananci carne sau lapte in timpul postului, sau de fapt oricand, nu incalca nici legea lui Dumnezeu, nici autoritatea Bisericii, care iti cere absolut obligatoriu doar un minim. Restul, cat te tine dragostea fata de Dumnezeu.

Yasmina 02.06.2011 22:55:47

Ceea ce nu pot sa pricep este faptul de a oferi mancare saracilor care consta in ceai si gem...Eu zic ca multi dintre ei si-l pot face singuri acasa(ceaiul)asta ca sa nu se mai deplaseze pana acolo si sa mai stea si la coada pt un ceai!!!Daca nu sunt bani pt lapte de soia in zilele de post,atunci sa se dea lapte normal copiiilor subnutriti;si asa postul nu se impune cu forta de catre cineva,este o alegere personala!

Opriti cantina in zilele de post,si folositi banii de ceai si gem pe aceste 2 zile pt ceva mai consistent,chiar si o supa este mult mai hranitoare!
O alta modalitate,este sa obtineti donatii de alimente de la restaurante sau magazine locale;sunt unele produse care nu s-au vandut si se vor arunca(in stare buna).

Trecand peste acest aspect,ar trebui sa se tina cont ca acesti oameni sunt infometati,adica nu au mancare la dispozitie pt a-si asigura cele 3 mese obligatorii unei vieti decente,normal ar fi sa le fie suplinit nivelul normal de proteine,vitamine,minerale si oligoelemente-ceea ce se obtine in urma unui regim divers!
Eu inteleg ca vegetarienii o duc bine mersi,insa de cand vegetarian se traduce prin mort de foame???

Yasmina 03.06.2011 00:30:26

Citat:

Care este aceea organizatie?Are un nume,o adresa de site?Poate daca o faceti publica se reuseste sa se obtina venituri pt mese mai substantiale decat 6 lei...
Hai sa vedem!

Uitati ce spun acestia:"Copiii inclusi in programe primesc in fiecare zi mese calde, constand in doua feluri de mancare si desert. Pentru ca sunt copii cu nevoi speciale, mancarea este pregatita cu foarte multa atentie, insistandu-se asupra continutului de vitamine si calorii. Familiile sarace si numeroase sunt ajutate cu masa calda de doua ori pe saptaman si lunar cu alimente de baza."

http://www.sfstelian.ro/cantina.htm

mmzmmz 03.06.2011 13:42:19

Din pacate, constat ca prea multa lume nu are treaba pe-acasa / la serviciu si nici rabdarea de a citi si intelege o postare. Trist. Trist, mai ales ca e vorba de niste copii cu probleme pe care incerc sa-i ajut. Halal crestini !

Noesisaa si Yasmina, va multumesc pentru pareri. Eu am intrebat aici tocmai din dorinta de a demonstra celor pentru care lucrez faptul ca biserica nu pretinde post copiilor mici, si mi-ar fi de mare folos sa aflu de unde pot cita acest lucru pentru a avea argumente sa schimb ceva.

Este inutil sa merg sa le spun ca "biserica nu pretinde", fara sa am un document de aratat, atata vreme cat parintele care a fost intrebat a raspuns ca el si copiii lui au tinut post la acea varsta, ocolind raspunsul referitor la ce anume, exact, cere biserica, si nu obiceiurile familiei dansului.

N.Priceputu 03.06.2011 15:17:07

Poate ați putea găsi înțelegere la episcop.

Noesisaa 03.06.2011 15:27:48

Citat:

În prealabil postat de mmzmmz (Post 366188)
Noesisaa si Yasmina, va multumesc pentru pareri. Eu am intrebat aici tocmai din dorinta de a demonstra celor pentru care lucrez faptul ca biserica nu pretinde post copiilor mici, si mi-ar fi de mare folos sa aflu de unde pot cita acest lucru pentru a avea argumente sa schimb ceva.

De asta am zis: poate poti vorbi cu episcopul care sa iti dea o adeverinta...desi...

Dumitru73 03.06.2011 15:58:20

monitorulsv.ro/Religie/2011-02-08/Postul-si-Spovedania-pentru-copiii-pana-la-7-ani-nu-sunt-obligatorii
poate te ajuta.
dar ideea de a vorbi cu episcopul locului este cea mai buna.

Mihnea Dragomir 03.06.2011 17:17:58

În familia mea facem astfel:
-copiii cei mari (12 și 10 ani) au început să țină post cam de pe la 7-8 ani, adică din vremea catehezei primare. Ei știu că postul nu este obligație gravă până la vârsta de 14 ani, dar au ales să îl țină în mod liber. În urmă cu un an, când Sinodul nostru a decretat (re)introducerea postului de miercuri, nu prea au fost ei entuziasmați, dar au ales să țină și miercurea. Cel mai greu a fost când erau la internat, iar vinerea erau siliți aproape să nu mănânce, deoarece nu exista o alternativă pentru copii care doreau să țină post.
-copilul cel mic (2 ani) mănâncă de frupt.

AlinB 03.06.2011 20:43:39

Citat:

În prealabil postat de mmzmmz (Post 366188)
Din pacate, constat ca prea multa lume nu are treaba pe-acasa / la serviciu si nici rabdarea de a citi si intelege o postare. Trist. Trist, mai ales ca e vorba de niste copii cu probleme pe care incerc sa-i ajut. Halal crestini !

Este inutil sa merg sa le spun ca "biserica nu pretinde", fara sa am un document de aratat, atata vreme cat parintele care a fost intrebat a raspuns ca el si copiii lui au tinut post la acea varsta, ocolind raspunsul referitor la ce anume, exact, cere biserica, si nu obiceiurile familiei dansului.

Nu este obligatoriu dar nu este deloc rau, ci dimpotriva, chiar foarte bine ca un copil sa fie invatat cat mai de mic cu deprinderea postului.

Vi s-a demonstrat ca se poate si cu post, dar nu vreti sa vedeti, probabil aveti alte convingeri care merg impotriva postului, chiar nu inteleg de ce o persoana care nu are convingeri ortodoxe a ajuns sa lucreze in acel mediu.

Poate ar trebui sa va reprofilati.

AlinB 03.06.2011 20:44:53

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 366233)
În familia mea facem astfel:
-copiii cei mari (12 și 10 ani) au început să țină post cam de pe la 7-8 ani, adică din vremea catehezei primare. Ei știu că postul nu este obligație gravă până la vârsta de 14 ani, dar au ales să îl țină în mod liber. În urmă cu un an, când Sinodul nostru a decretat (re)introducerea postului de miercuri, nu prea au fost ei entuziasmați, dar au ales să țină și miercurea. Cel mai greu a fost când erau la internat, iar vinerea erau siliți aproape să nu mănânce, deoarece nu exista o alternativă pentru copii care doreau să țină post.
-copilul cel mic (2 ani) mănâncă de frupt.

Poate mai aveti de lucru la partea de catehizare, din moment ce au primit cu tristete introducerea postului probabil inca n-au reusit sa-i inteleaga scopul sau nu au nici o tragere de inima spre scopul in cauza..

AlinB 03.06.2011 20:47:01

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 366207)
De asta am zis: poate poti vorbi cu episcopul care sa iti dea o adeverinta...desi...

N-ati priceput sau nu vreti sa pricepeti, preotul in cauza stie f. bine ca nu este obligatoriu in acea situatie, dar el cu autoritatea pastorala pe care o are, considera ca este indicat si nicidecum un efort supraomenesc.

Episcopul in primul rand nu are treaba cu astfel de chestiuni marunte si in al doilea rand nu este sanatos sa intervine peste autoritatea preotului doar pentru ca un angajat care nici macar nu este crestin are o anumita ambitie impinsa la absurd.

Noesisaa 03.06.2011 21:34:20

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 366268)
N-ati priceput sau nu vreti sa pricepeti, preotul in cauza stie f. bine ca nu este obligatoriu in acea situatie, dar el cu autoritatea pastorala pe care o are, considera ca este indicat si nicidecum un efort supraomenesc.

Sigur ca nu este un efort supraomenesc pentru niste copii care si asa nu mananca mai nimic hranitor sa manance ceai cu paine si gem intr-o dimineata. Macar e mai mult decat nimic. Sigur, o cana cu lapte in loc de ceai le-ar prinde mai bine oaselor lor in crestere. Dar doar nu vrem sa devina supraoameni. Oricum, postul este post cand chiar renunti la ceva. Nu stiu cat este de post cand tu mananci paine cu gem cand in mod normal nu ai manca nimic. Cred ca de fapt acei copii nici nu postesc.

N.Priceputu 03.06.2011 21:38:00

Cred că e complet lipsit de milă să impunem postul unor copilași de nici 6 ani, săraci, subnutriți, în timp ce noi, adulți fiind, chiar dacă ținem posturile ca la carte, tot mâncăm mult mai bine decât ar mânca ei nepostind.

AlinB 03.06.2011 21:45:34

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 366296)
Sigur ca nu este un efort supraomenesc pentru niste copii care si asa nu mananca mai nimic hranitor sa manance ceai cu paine si gem intr-o dimineata. Macar e mai mult decat nimic. Sigur, o cana cu lapte in loc de ceai le-ar prinde mai bine oaselor lor in crestere. Dar doar nu vrem sa devina supraoameni.

Se zice ca masa de dimineata trebuie sa fie cea mai consistenta masa a zilei.
Ca unii cred ca trebuie sa fie un soi de gustarica e alta chestie.
Am dat exemple si cu ce se poate face o masa ieftina si consistenta.

Cat despre mesele consistente care prind bine la crestere, stiu o biserica unde se aude cam dupa fiecare Liturghie cuvintele:

"Doamne, Cel ce ai plinit toate cu cuvântul Tău și ai poruncit pământului să scoată multe feluri de roade spre îndulcirea și hrana noastră; Care pe cei trei tineri și pe Daniel care erau în Babilon , fiind hrăniți cu semințe i-ai arătat mai frumoși decât cei ce erau hrăniți cu multe desfătări…"

Tu banuiesc ca nu prea ai auzit de cuvintele astea prea recent sau oricum n-au nici o semnificatie practica pentru tine.

Citat:

Oricum, postul este post cand chiar renunti la ceva.
Nu stiu cat este de post cand tu mananci paine cu gem cand in mod normal nu ai manca nimic. Cred ca de fapt acei copii nici nu postesc.
Daca privesti atat de ingust si unilateral lucrurile, concluziile sunt pe masura.

AlinB 03.06.2011 21:47:51

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 366301)
Cred că e complet lipsit de milă să impunem postul unor copilași de nici 6 ani, săraci, subnutriți, în timp ce noi, adulți fiind, chiar dacă ținem posturile ca la carte, tot mâncăm mult mai bine decât ar mânca ei nepostind.

Vedeti cum o reusit sa va pacaleasca dna/dnl "mmzmmz" ?
Chiar ati ramas cu impresia ca nu exista mancare consistenta de post si ieftina.

Cand de fapt nu exista "nu se poate" ci "doar nu vreau".

N.Priceputu 03.06.2011 21:52:31

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 366306)
Vedeti cum o reusit sa va pacaleasca dna/dnl "mmzmmz" ?
Chiar ati ramas cu impresia ca nu exista mancare consistenta de post si ieftina.

Cand de fapt nu exista "nu se poate" ci "doar nu vreau".

Poate există. Mie, unuia, nu mi se pare că mâncarea de post e mai scumpă. Din contră. Însă mi se pare că uneori, din grija prea mare de a fi ortodocși uităm să fim creștini.

AlinB 03.06.2011 21:57:16

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 366310)
Poate există. Mie, unuia, nu mi se pare că mâncarea de post e mai scumpă. Din contră. Însă mi se pare că uneori, din grija prea mare de a fi ortodocși uităm să fim creștini.

Opozitia intre crestinism si ortodoxie exista doar pentru cei care n-au asimilat nici una nici alta.

Stiu, poate vezi vrea sa ziceti ca e o figura de stil, dar figura de stil n-ar fi posibila daca n-ati denatura atat sensul ideii de ortodox cat si cea de crestin.

In realitate, nu exista nici o opozitie sau contradictie intre cele doua.

De cele mai multe ori, din pacate, privim pe termen scurt. Si spre pamant.

Yasmina 03.06.2011 21:59:34

postul saracilor=foamea

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 366301)

Asa si este,nimeni nu vrea sa sesizeze acest amanunt"lipsit de importanta"!Esential este sa se impuna post in orice conditii"sa-i invete de mici"...
Ce sa-i invete pe niste amarati care tin post negru oricum???

N.Priceputu 03.06.2011 22:09:19

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 366313)
Opozitia intre crestinism si ortodoxie exista doar pentru cei care n-au asimilat nici una nici alta..

Pentru mine nu este o opoziție. Însă mă consider întâi creștin și apoi ortodox. Ortodox e doar un atribut al creștinului, nu trebuie niciodată să treacă înainte. În cazul de față, prin a fi creștin înțeleg a avea milă, iar prin a pune accentul pe ortodoxie înțeleg a fi atent la respectarea unor reguli. Un foarte important element al ortodoxiei este dreapta cumpătare. Asta ne-ar ajuta și să nu cădem în rigorism, într-o corectitudine excesivă, care n-ar face decât să omoare dragostea.

AlinB 03.06.2011 22:29:41

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 366315)
Asa si este,nimeni nu vrea sa sesizeze acest amanunt"lipsit de importanta"!Esential este sa se impuna post in orice conditii"sa-i invete de mici"...
Ce sa-i invete pe niste amarati care tin post negru oricum???

La cat de superficiali suntem, nu e de mirare ca ateii ne joaca pe degete.

Daca citeam cu atentie ce este scris la inceput, vedeam ca acei copii primesc mai multe mese pe zi, mai multe zile pe saptamana.

Dintre care, vezi Doamne, problema cea mai mare si cheia sanatatii lor sta in masa de vineri dimineata ca nu se poate si nu se poate sa fie de post si singura solutie de 6 lei este painea cu gem.

Mihnea Dragomir 03.06.2011 22:30:51

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 366323)
prin a fi creștin înțeleg a avea milă, iar prin a pune accentul pe ortodoxie înțeleg a fi atent la respectarea unor reguli.

Dar mila nu este atribut definitoriu al creștinismului, atâta vreme cât avem atâția budiști, musulmani, evrei etc plini de milă. În mare număr, ateii sunt și ei oameni miloși: nu ar lovi nici măcar un câine (mai ales un câine).
Iar ortodoxia nu este numai respectarea unor reguli, cât mai ales respectarea unei credințe: aceea pe care a predicat-o Domnul nostru Isus și cei Lui următori. Prin urmare, a fi creștin înseamnă a fi ortodox.

Se înțelege, mă refer la ortodoxia în înțelesul ei etimologic, nu la apartenența formală la BOR sau altă Biserică din împrejurimi.

AlinB 03.06.2011 22:32:04

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 366323)
Pentru mine nu este o opoziție. Însă mă consider întâi creștin și apoi ortodox.
Ortodox e doar un atribut al creștinului, nu trebuie niciodată să treacă înainte.

Ordinea pe care ati enuntat-o demonstreaza opozitia sau mai bine zis disonanta care exista in intelegerea dvs. fatza de cele doua.

Citat:

În cazul de față, prin a fi creștin înțeleg a avea milă, iar prin a pune accentul pe ortodoxie înțeleg a fi atent la respectarea unor reguli.
Foarte gresit intelegeti.
Daca si copii dvs. inteleg la fel sa nu va mirati de roade mai tarziu.

Citat:

Un foarte important element al ortodoxiei este dreapta cumpătare. Asta ne-ar ajuta și să nu cădem în rigorism, într-o corectitudine excesivă, care n-ar face decât să omoare dragostea.
Dar nici in extrema "iubirismului".

AlinB 03.06.2011 22:33:27

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 366335)
Dar mila nu este atribut definitoriu al creștinismului, atâta vreme cât avem atâția budiști, musulmani, evrei etc plini de milă. În mare număr, ateii sunt și ei oameni miloși: nu ar lovi nici măcar un câine (mai ales un câine).
Iar ortodoxia nu este numai respectarea unor reguli, cât mai ales respectarea unei credințe: aceea pe care a predicat-o Domnul nostru Isus și cei Lui următori. Prin urmare, a fi creștin înseamnă a fi ortodox.

Se înțelege, mă refer la ortodoxia în înțelesul ei etimologic, nu la apartenența formală la BOR sau altă Biserică din împrejurimi.

Desi explicatia dvs. este ortodoxa, ca si romano-catolic nici nu se putea sa va raportati la propriile explicatii altfel :)

N.Priceputu 03.06.2011 22:39:59

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 366337)
Foarte gresit intelegeti.
Daca si copii dvs. inteleg la fel sa nu va mirati de roade mai tarziu..

Nu am spus că asta înseamnă pentru mine ortodoxia. M-am referit doar la cazul de față, și anume la respectarea cu strictețe a normelor. Mai mult decât atât, aici e vorba chiar de un exces de zel, întrucât canoanele nu prevăd postul pentru copiii sub 7 ani, cum s-a mai spus. Deci vrem să fim mai ortodocși decât... Sinodul.

N.Priceputu 03.06.2011 22:48:51

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 366335)

Adevărat. Eu nu văd o opoziție, nici nu cred că putem face abstracție de cuvântul ortodox. A fi un creștin bun înseamnă a fi un creștin ortodox. Însă, atunci când pui accent pe canoane, pe norme, riști să ajungi să uiți tocmai de Hristos cel milostiv, Cel care a atras de nenumărate ori atenția cu privire la mulțimea regulilor puse de farisei pe umerii oamenilor. Nu cred într-un creștinism fără reguli. Consider postul ca fiind o binecuvântare; și celelalte învățături ale Bisericii. Dar trebuie păstrată o măsură. Una este să crești copiii într-o familie normală, unde nu sunt lipsiți de nimic și atunci postul are rostul de a învăța copilul să se abțină, să se disciplineze, să se stăpânească, și altul este cazul unor copii sărmani, care n-au ce mânca. Ca doctor știți mai bine decât mine că nu se dă același regim tuturor bolnavilor, ci fiecăruia după boala sa.

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:52:47.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.