![]() |
Postul copiilor
Am urmatoarea dilema : de ceva vreme conduc o cantina sociala a unei organizatii crestin ortodoxe, ce include mese acordate copiilor din familii foarte sarace. Exista o zi pe saptamana - vinerea, zi de post in mod obisnuit - cand dam de mancare unor copii prescolari (4 - 6 ani), copii care acasa nu au ce manca. Dorind sa le dau o masa suplimentara dimineata (multi dintre ei sunt subnutriti, mai mici si mai slabi decat copiii mai "bogati" de aceeasi varsta), am intrebat educatorii lor ce maninca acesti copii dimineata acasa si am primit raspunsul categoric "nimic", deci au primit acea masa suplimentara, ocazie cu care am aflat ca ea trebuie sa constea din ceai si paine cu gem ("balast" din punct de vedere nutritional), pentru ca nu am voie sa le dau lactate.
In conditiile in care acesti copii nu au cum beneficia (dimpotriva ! le fac mai mult rau decat bine hranindu-i incomplet la o varsta atat de frageda, fara ca ei sa aiba alta sursa de hrana) de pe urma postului impus de catre organizatia la care lucrez, ce ar recomanda BOR si canoanele in asemenea situatii ? Vad peste tot scris faptul ca postul nu ar trebui sa fie ceva fortat, impus, ori, ce discernamant are un copil de 5 ani a carui familie nu-si permite sa tina post (da ! postul a devenit un lux in zilele noastre), astfel incat sa isi doreasca el, cu buna stiinta, sa tina post ? In afara de asta, cine, mai exact, isi hraneste copiii doar cu ce doresc ei sa manance ? Nu este cazul sa mi se spuna "se poate gati o masa completa nutritional doar din legume", stiu foarte bine acest lucru, insa trebuie sa completez cu "NU se poate gati o masa completa nutritional numai din legume in limita uriasei sume de 6 lei". Este imposibil, si trebuie sa tinem cont si de restrictiile alimentare ale unor copii atat de mici. Orice sfaturi si informatii sunt binevenite. |
Citat:
Dar daca totusi va obliga sa le oferiti mancare de post, oferiti-le macar fructe. 1 kg de banane este aproximativ 6 lei. |
Citat:
Citat:
Citat:
Am intrebat parintele care vine si vorbeste copiilor, care insa mi-a spus ca "si el cand era mic, tinea post, si copiii lui tin post". Dar comparatia nu se poate face intre un copil ce nu are ce manca acasa si unul provenit dintr-o familie stabila financiar, asa ca nu m-a lamurit cu nimic. |
Citat:
|
Nu cred că ar trebui pusă problema postului la acești copii, având în vedere ce mânăncă acasă. Unul care n-are ce mânca nu mai trebuie să își facă griji că, atunci când a prins ceva era de frupt.
Da, e bine ca și copiii să învețe să postească. Însă pentru aceștia nu e nicio problemă dacă vor căpăta deprinderea asta mai târziu. Acum au nevoie să se pună pe picioare. Însă e doar o părere personală. |
Hei, dar copiii tin post de la 7 ani... nu de la 4-6.
Eu am inceput sa tin de pe la vreo 12, si nu mi-a impus nimeni, dar vedeam ca toti mannaca post si numai mie mi se face mancare separata si se fereau sa guste din mancarea mea... Eu una nu as obliga pe nimeni sa tina post, daca nu vrea. E adevarat ca e o problema cu micul dejun in zilele de post- zilele astea se mananca peste - le puteti da peste, masline, margarina, halva, fructe, napolitane de post, fasole batuta, cartofi prajiti, paste cu nuci... |
Citat:
Have fun. |
Postul un lux?
Dar de cand a ajuns fasolea mai scumpa decat carnea? Stiu o firma unde se ofera o masa gratuita pe zi, in locul bonurilor de masa, deci in limita uriasei sume de 8 lei. Asta inseamna un fel de mancare care include si o bucata minuscula de carne, paine si o prajitura sau un fruct. Felurile de baza din componenta mancarii se rezuma la cartof, fasole, mazare, orez. 6 zile pe saptamana, 4 saptamani pe luna, nu una sau doua zile pe saptamana. In felul asta maninca o masa pe zi de zi peste 100 oameni in toata firea. Nu e greu sa faci un calcul si sa vezi ca o masa din asta nu costa mai mult de 4-5 lei, restul fiind profitul restaurantului in cauza. Elimini carnea, pui mai multe fructe, si uite masa de post. Eventual se mai pot introduce variatii la capitolul legume: naut, soia, etc. eventual cereale.. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Copiii intre 4-6 ani NU trebuie sa tina post, fie ca ei sunt saraci sau nu. Ar trebui sa informati organizatia crestin-ortodoxa de lucrul asta. Eventual sa luati adeverinta cu semnatura de la episcop, daca ei nu stiu asa ceva. :)
|
Citat:
In Biserica ortodoxa nu exista o limita de varsta de la care sa inceapa postul, depinde de parinti, depinde de copii. Am cunoscut insa o familie adventista in care copilul este vegetarian de pe la 1 an (da, primeste lapte de soia) si e bine mersi si numai bine de grasutz (desi personal am reticente cu laptele de soia). In schimb la romano-catolici se pare ca post nu mai e deloc, pentru ca postul cu lactate nu prea mai este post, nici ca dificultate nici ca simbolistica. Adam si Eva erau exclusiv vegetarieni. "Raw vegani" cum s-ar zice :) |
Citat:
Cat despre post...daca nu as sti ca intre ortodocsi FOARTE putini sunt cei care intr-adevar tin postul de la un capat la altul fara lapte/carne/carne falsa de soia/lapte de soia/etc. |
Citat:
Poti sa vezi cati vin si stau la biserica, dar ce face fiecare acasa si ce maninca n-ai de unde sa stii. Produsele din soia nu sunt interzise in post si nu sunt pacat, atat timp cat nu le consumi din pofta pentru echivalentul "de dulce". Dar pacat este si fasolea, daca te indopi cu ea pana nu mai poti. Oricum, mai bine sa fie putini care sa tina postul bine decat multi care sa-l tina rau, nu crezi? |
Citat:
|
Citat:
De exemplu pentru un ortodox ar fi pacat sa tina post in afara perioadelor de post si fara sa aiba canon sau binecuvantare de la duhovnic in acest sens, pentru ca este o ambitie desarta sub aparente spirituale. |
Citat:
|
Ceea ce nu pot sa pricep este faptul de a oferi mancare saracilor care consta in ceai si gem...Eu zic ca multi dintre ei si-l pot face singuri acasa(ceaiul)asta ca sa nu se mai deplaseze pana acolo si sa mai stea si la coada pt un ceai!!!Daca nu sunt bani pt lapte de soia in zilele de post,atunci sa se dea lapte normal copiiilor subnutriti;si asa postul nu se impune cu forta de catre cineva,este o alegere personala!
Opriti cantina in zilele de post,si folositi banii de ceai si gem pe aceste 2 zile pt ceva mai consistent,chiar si o supa este mult mai hranitoare! O alta modalitate,este sa obtineti donatii de alimente de la restaurante sau magazine locale;sunt unele produse care nu s-au vandut si se vor arunca(in stare buna). Trecand peste acest aspect,ar trebui sa se tina cont ca acesti oameni sunt infometati,adica nu au mancare la dispozitie pt a-si asigura cele 3 mese obligatorii unei vieti decente,normal ar fi sa le fie suplinit nivelul normal de proteine,vitamine,minerale si oligoelemente-ceea ce se obtine in urma unui regim divers! Eu inteleg ca vegetarienii o duc bine mersi,insa de cand vegetarian se traduce prin mort de foame??? |
Citat:
Hai sa vedem! Uitati ce spun acestia:"Copiii inclusi in programe primesc in fiecare zi mese calde, constand in doua feluri de mancare si desert. Pentru ca sunt copii cu nevoi speciale, mancarea este pregatita cu foarte multa atentie, insistandu-se asupra continutului de vitamine si calorii. Familiile sarace si numeroase sunt ajutate cu masa calda de doua ori pe saptaman si lunar cu alimente de baza." http://www.sfstelian.ro/cantina.htm |
Din pacate, constat ca prea multa lume nu are treaba pe-acasa / la serviciu si nici rabdarea de a citi si intelege o postare. Trist. Trist, mai ales ca e vorba de niste copii cu probleme pe care incerc sa-i ajut. Halal crestini !
Noesisaa si Yasmina, va multumesc pentru pareri. Eu am intrebat aici tocmai din dorinta de a demonstra celor pentru care lucrez faptul ca biserica nu pretinde post copiilor mici, si mi-ar fi de mare folos sa aflu de unde pot cita acest lucru pentru a avea argumente sa schimb ceva. Este inutil sa merg sa le spun ca "biserica nu pretinde", fara sa am un document de aratat, atata vreme cat parintele care a fost intrebat a raspuns ca el si copiii lui au tinut post la acea varsta, ocolind raspunsul referitor la ce anume, exact, cere biserica, si nu obiceiurile familiei dansului. |
Poate ați putea găsi înțelegere la episcop.
|
Citat:
|
monitorulsv.ro/Religie/2011-02-08/Postul-si-Spovedania-pentru-copiii-pana-la-7-ani-nu-sunt-obligatorii
poate te ajuta. dar ideea de a vorbi cu episcopul locului este cea mai buna. |
În familia mea facem astfel:
-copiii cei mari (12 și 10 ani) au început să țină post cam de pe la 7-8 ani, adică din vremea catehezei primare. Ei știu că postul nu este obligație gravă până la vârsta de 14 ani, dar au ales să îl țină în mod liber. În urmă cu un an, când Sinodul nostru a decretat (re)introducerea postului de miercuri, nu prea au fost ei entuziasmați, dar au ales să țină și miercurea. Cel mai greu a fost când erau la internat, iar vinerea erau siliți aproape să nu mănânce, deoarece nu exista o alternativă pentru copii care doreau să țină post. -copilul cel mic (2 ani) mănâncă de frupt. |
Citat:
Vi s-a demonstrat ca se poate si cu post, dar nu vreti sa vedeti, probabil aveti alte convingeri care merg impotriva postului, chiar nu inteleg de ce o persoana care nu are convingeri ortodoxe a ajuns sa lucreze in acel mediu. Poate ar trebui sa va reprofilati. |
Citat:
|
Citat:
Episcopul in primul rand nu are treaba cu astfel de chestiuni marunte si in al doilea rand nu este sanatos sa intervine peste autoritatea preotului doar pentru ca un angajat care nici macar nu este crestin are o anumita ambitie impinsa la absurd. |
Citat:
|
Cred că e complet lipsit de milă să impunem postul unor copilași de nici 6 ani, săraci, subnutriți, în timp ce noi, adulți fiind, chiar dacă ținem posturile ca la carte, tot mâncăm mult mai bine decât ar mânca ei nepostind.
|
Citat:
Ca unii cred ca trebuie sa fie un soi de gustarica e alta chestie. Am dat exemple si cu ce se poate face o masa ieftina si consistenta. Cat despre mesele consistente care prind bine la crestere, stiu o biserica unde se aude cam dupa fiecare Liturghie cuvintele: "Doamne, Cel ce ai plinit toate cu cuvântul Tău și ai poruncit pământului să scoată multe feluri de roade spre îndulcirea și hrana noastră; Care pe cei trei tineri și pe Daniel care erau în Babilon , fiind hrăniți cu semințe i-ai arătat mai frumoși decât cei ce erau hrăniți cu multe desfătări…" Tu banuiesc ca nu prea ai auzit de cuvintele astea prea recent sau oricum n-au nici o semnificatie practica pentru tine. Citat:
|
Citat:
Chiar ati ramas cu impresia ca nu exista mancare consistenta de post si ieftina. Cand de fapt nu exista "nu se poate" ci "doar nu vreau". |
Citat:
|
Citat:
Stiu, poate vezi vrea sa ziceti ca e o figura de stil, dar figura de stil n-ar fi posibila daca n-ati denatura atat sensul ideii de ortodox cat si cea de crestin. In realitate, nu exista nici o opozitie sau contradictie intre cele doua. De cele mai multe ori, din pacate, privim pe termen scurt. Si spre pamant. |
postul saracilor=foamea
Citat:
Ce sa-i invete pe niste amarati care tin post negru oricum??? |
Citat:
|
Citat:
Daca citeam cu atentie ce este scris la inceput, vedeam ca acei copii primesc mai multe mese pe zi, mai multe zile pe saptamana. Dintre care, vezi Doamne, problema cea mai mare si cheia sanatatii lor sta in masa de vineri dimineata ca nu se poate si nu se poate sa fie de post si singura solutie de 6 lei este painea cu gem. |
Citat:
Iar ortodoxia nu este numai respectarea unor reguli, cât mai ales respectarea unei credințe: aceea pe care a predicat-o Domnul nostru Isus și cei Lui următori. Prin urmare, a fi creștin înseamnă a fi ortodox. Se înțelege, mă refer la ortodoxia în înțelesul ei etimologic, nu la apartenența formală la BOR sau altă Biserică din împrejurimi. |
Citat:
Citat:
Daca si copii dvs. inteleg la fel sa nu va mirati de roade mai tarziu. Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 14:52:47. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.