![]() |
Painea lui Iezechiel
Iezechiel 4, 9
"Ia-ți grâu și orz, bob și linte, mei și orzoaică, toarnă-le într-un vas și-ți fă din ele atâtea pâini..." Rețetă: • 1/2 cana de faina de orz • 1/4 cana faina de boabe de fasoale sau bob • 1/4 cana faina de mei • 1 cana faina de greu Spelta • 1/2 cana faina de linte • 1/4 cana ulei de masline extravirgin presat la rece • 1 lingura de sare • 1 lingura de maia |
Suuuuper!
Maia din faina obisnuita si drojdie? Faina din linte se obtine linte rasnita (de ex. in rasnita de cafea)? |
Painea lui Iezechiel
Aceasta paine are efecte terapeutice ?
|
Citat:
Nu stiam de aceasta reteta. M-ar interesa totusi marturia unuia care a incercat-o. Pe langa faptul ca este sanatosa, cred ca este si foarte gustoasa. |
Se pare că e o pîine completă, deci foarte sățioasă. Dacă Dumnezeu a dat această rețetă, atunci merită încercată.
Nutriționiștii vorbesc de așa-numita proporție divină a mineralelor, vitaminelor și a celorlalte componente ale plantelor și semințelor. Dacă de exemplu din bobul de grîu se separă coaja, dînd la o parte tărîțea, atunci pîinea nu mai este integrală, ci devine din ce în ce mai albă. Dacă din drobul de sare se separă mineralele și se consumă numai clorura de sodiu, se strică proporția divină dacă se consumă numai clorura de sodiu (eventual cu antiaglomeranți bonus). În momentul în care NaCl este asimilată în organism, molecula va încerca să revină la formula inițială absorbind din corpul nostru respectivele minerale și cauzînd un rău în felul ăsta. La fel și cu zahărul, trebuie să fie cît mai "original" posibil, pentru sănătate (de preferat să fie luat direct din legume și fructe). Orice plantă, fruct, orice fel de semințe am mînca, trebuie să le mîncăm așa cum le-a lăsat Dumnezeu ca să obținem maximul lor de eficiență. De preferat nefierte, negătite, cît mai proaspete... dar asta e o altă poveste. De ce am scris lucrurile astea? Deoarece consider că Dumnezeu ne-a dat o rețetă de superpîine, o rețetă divină în care semințele amestecate acolo dau un randament mult mai mare decît dacă le-am consuma separat. Dacă am reușit să fac pîine normală la cuptorul de aragaz, atunci voi încercă să coc și rețeta lui Iezechiel să văd ce minune iese. |
va doresc succes, mai ales sa reusiti sa faceti rost de toate ingredientele. Chiar, oare ce inseamna "faina de grau spelta"? o sa dau search imediat si o sa ma lamuresc. S-ar putea incerca sa se coaca si in masina speciala de facut painea, cred.
|
retete sanatoase
Daca mai imi vine in cap vreo reteta de mancare sanatoasa, eventual de post, s-ar putea sa o postez. De la o vreme vad ca am o foarte mare fantezie culinara, pacat ca nu o pun si in practica mai des.
De exemplu, azi fiind dezlegare la peste ( cred), am facut salata de ton cu mango. (ton din conserva, dar preferabil sa fie cat mai intreg, scurs uleiul, zeama de lamaie la greu, sare, piper daca mai vreti se poate suplimenta cu ulei de masline, mango taiat cat mai mic si amestecat bine-bine sa se imbine oarecat dulceata fructului cu gustul sarat al carnii, puteti pune si masline, si putin porumb si chiar orez sau paste, verdeata cat cuprinde, eu am pus niste menta, dar probabil ar merge si patrunjel) pentru cina am pregatit 2 bucati de crap, prins de noi, pe care l-am descongelat si l-am pus la "marinat" cu : sare, piper, zeama lamaie, ulei masline, vin, usturoi (felii) si rozmarin (pulbere); daca aveam menta la ora resp. puneam si un pic de menta. Intrebare despre post: - sunt permise astfel de "fantezii culinare" sau trebuie sa ne limitam la strictul necesar existentei? adica e "pacat" sa preparam ceva atat de apetisant? - se poate consuma alcool (de ex. bere) la masa, in timpul saptamanii sau adaugat la vreo mancare (desi , daca nu gatesti carne sau peste, la ce sa pui vin sau bere?) sau stiu eu, in ceai vreo lingurita de ceva, rom sau ce s-ar mai putea pune, in vreo bautura racoritoare. - stiu ca erau niste reguli cum ca sa maninci "un singur fel de mancare toata ziua si aia uscata" , si nu-mi vine in cap nici un exemplu de astfel de mancare. Oricum, tentatia culinara e si ea tot o tentatie, (mai ales in lipsa altor tentatii), cu consecintele de rigoare, si trebuie sa ne impunem si in acest sens niste reguli si niste limite, nici sa nu ne imbolnavim de malnutritie, nici sa facem excese. Va doresc in primul rand "pofta buna " si daca nu ne mai intalnim, sarbatori fericite (Rusaliile, Sf. Petru si Pavel) si un post binecuvantat cu impliniri spirituale. Doamne ajuta! |
Citat:
În acele vremuri nu se utiliza drojdia de panificație, ci maiaua păstrată de la prepararea anterioară a pîinii sau obținută din suc de struguri sau suc de mere proaspete. Se amestecau toate ingredientele, se adăuga ulei de măsline, apă și se lăsa la dospit. Se porționa în forme rotunde și se cocea în cuptoare, pînă ce pîinea căpăta culoarea aurie-brună. Am putea considera că PÎINEA BIBLICĂ este etalonul pentru acest aliment vital, față de care ar trebui să comparăm toate celelalte alimente denumite pîine și care, atît din punct de vedere al ingredientelor, cît și din punct de vedere al tehnologiei, sînt atît de diferite astăzi. Tehnologia biblică de fabricare a pîinii era polifazială, durînd cel puțin 24 de ore față de cîteva ore astăzi. Analizînd compoziția pîinii biblice, vom constata că ingredientele asigură un echilibru în nutrienți, oferind proteine complementare leguminoase - cereale cu valoare biologică foarte mare (apropiată de a cărnii), vitamine și minerale din belșug, fibre alimentare și fitosteroli prețioase pentru sănătatea inimii și colonului, glucide complexe (încărcătură glicemică scăzută) care eliberează energie constant (necesară creierului și mușchilor) fără a afecta funcția pacreasului, izoflavone pentru echilibrul hormonal, grăsimi sănătoase din măsline. Densitatea energetică a acestei pîini era moderată. Conservabilitatea pîinii era foarte ridicată, de peste o săptămînă, fără a se utiliza E-uri, datorită microorganismelor din maiaua naturală. Microorganismele din maia produceau conservanți naturali și, de asemenea, o bogăție de arome naturale, caracteristice pîinii autentice. Enzimele generate de microorganismele maielei contribuiau din plin la digerabilitatea acelei pîini, care era foarte ridicată. Iată cum pîinea biblică, adevărata pîine, era cu adevărat un aliment complet, hrănitor, dătător de vitalitate, savuros, nepoluat de chimicale, E-uri, antibiotice etc; era în adevăratul sens "PÎINEA NOASTRĂ CEA DE TOATE ZILELE". Mai trebuie adăugat și faptul că datorită compoziției sale, a cerealelor și leguminoaselor folosite la producerea ei, PÎINEA BIBLICĂ se pare că era mai puțin alergenă ca pîinea actuală, glutenul din grîul spelta și orz declanșînd mult mai rar intoleranța la gluten și maladia celiacă, care astăzi este din ce în ce mai răspîndită (maladia celiacă crește starea de morbiditate a populației moderne). Fragment extras din cartea "Și noi ce mai mîncăm" scrisă de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi (volumul 1, la paginile 75 - 78) |
Citat:
Am sesizat că Mencinicopshi subliniază modul polifazial de pregătire a pîinii în vechime, cînd procesul dura cam o zi în loc de 3-4 ore ca acum. Cine ar ști rețeta exactă? Mă poate ajuta cineva cu o informație de genul ăsta? Poate pe saiturile vegane... Am găsit la "Miracolul plantelor" grîu Spelta, integral nehibridat și cultivat bio, care costă cam 7,50 lei 1 kg. Celălalt obișnuit costă cam 5,50 lei - pentru comparație. Încă nu am încercat pîinea lui Iezechiel, dar o voi face în curînd. |
Ati reusit sa faceti rost si de celelalte faini:de orz,de bob,de mei?
|
Citat:
Pentru a le face făină se poate folosi o rîșniță de cafea din cîte am înțeles. |
Citat:
|
Citat:
Trebuia să zic "structura intimă, de bază, a bulgărelui de sare naturală"? |
Citat:
De adevarat ca sarea purificata nu mai are oligoelemente care pot fi utile organismului si are antiaglomeranti dubiosi. Dar sarea nu are o "memorie" a combinatiei mineralogice in care a fost la un moment dat cu atat mai putin sa aiba puteri magice prin care sa incearce sa refaca acea combinatie o data ce a fost extrasa din ea. Nu mai lua de bun tot ce gasesti pe Internet, la unii intentiile bune duc se pare (in cel mai fericit caz) la dezinformare care frizeaza ridicolul. |
Rețetele medicinii isihaste
Încă o dovadă că pîinea originală era necoaptă la temperaturi mari, ci uscată îndelung pînă devinea bună de consumat: 4. PÂINEA Pustnicească, medicamentul-aliment al Medicinii Isihaste Din cele deja amintite, toată Dietoterapia noastră este pe baza Pâini Pustnicești, pe care noi o redescoperim cu o evidență deosebită și insistentă. Să o introduceți pe neobservatele ca Terapia propriu zisă Isihastă. Se prepară simplu. Grâul măcinat în două feluri, mai mare și foarte fin, pentru cei cu digestia tare și pentru cei mai slabi. Puteți măcina pentru mai multe zile, dar pentru cei cu boli grave, să fie proaspăt. Nu se cerne, se pune puțină Apă simplă și se face o cocă tare (atenție să fie tare) și se lasă la dospit cel puțin 7-8 ore, după care se poate folosi. Deci, nu se coace, nu se fierbe, se lasă complect naturală. Daca faceți pentru mai multe zile, coca întindeți-o subțire de im milimetru și puneți-o la uscat ușor pe ceva întins, întorcând-o uneori(atenție să nu se usuce la temperatură mare, maxim 30 grade). Noi mai indicăm să se pună și puțin Mălai de Porumb, că o face mai sfarmicioasă și mai digestibilă. Pentru cei diabetici, este indicat să se pună jumătate Grâu și jumătate Porumb. Se poate adăuga si puțin Orez, că o face mai suportabilă. Nu se amestecă însă cu alte Cereale, că o face indigestă și grea pentru bolnavi în special. De se folosește spre exemplu Secara sau Hrișca (sau Ovăzul, sau Meiul, sau Orzul), să se procedeze ca și la prepararea Grâului cu doze mici doar de Porumb și Orez. Cei care nu au dinți buni, după uscare să o remacine cât folosește, și să o facă Pesmet, sau o moaie înainte în puțină Apă. Pâinea Pustnicească din Grâu nu se Dospește decât puțin, ca să se folosească direct (că de se acrește prea tare nu se mai poate mânca goală). Pentru Lapte si Supe - Ciorbe ca și pentru Sosuri, e bine ca și Pâinea Pustnicească să fie și mai tare Dospită-acrită, ca să nu se mai folosească altă acritură străină (ce strică). |
Ora este GMT +3. Ora este acum 06:39:50. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.