Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Painea lui Iezechiel (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13056)

Florin-Ionut 07.06.2011 12:36:16

Painea lui Iezechiel
 
Iezechiel 4, 9

"Ia-ți grâu și orz, bob și linte, mei și orzoaică, toarnă-le într-un vas și-ți fă din ele atâtea pâini..."

Rețetă:

• 1/2 cana de faina de orz
• 1/4 cana faina de boabe de fasoale sau bob
• 1/4 cana faina de mei
• 1 cana faina de greu Spelta
• 1/2 cana faina de linte
• 1/4 cana ulei de masline extravirgin presat la rece
• 1 lingura de sare
• 1 lingura de maia

arwein 07.06.2011 17:39:34

Suuuuper!
Maia din faina obisnuita si drojdie?
Faina din linte se obtine linte rasnita (de ex. in rasnita de cafea)?

cojanete 07.06.2011 18:24:34

Painea lui Iezechiel
 
Aceasta paine are efecte terapeutice ?

Marius22 07.06.2011 18:43:50

Citat:

În prealabil postat de cojanete (Post 367124)
Aceasta paine are efecte terapeutice ?

In cel mai fericit caz, primim prin intermediul ei darul prorocirii. :-)

Nu stiam de aceasta reteta. M-ar interesa totusi marturia unuia care a incercat-o. Pe langa faptul ca este sanatosa, cred ca este si foarte gustoasa.

Florin-Ionut 08.06.2011 09:52:49

Se pare că e o pîine completă, deci foarte sățioasă. Dacă Dumnezeu a dat această rețetă, atunci merită încercată.

Nutriționiștii vorbesc de așa-numita proporție divină a mineralelor, vitaminelor și a celorlalte componente ale plantelor și semințelor. Dacă de exemplu din bobul de grîu se separă coaja, dînd la o parte tărîțea, atunci pîinea nu mai este integrală, ci devine din ce în ce mai albă.

Dacă din drobul de sare se separă mineralele și se consumă numai clorura de sodiu, se strică proporția divină dacă se consumă numai clorura de sodiu (eventual cu antiaglomeranți bonus). În momentul în care NaCl este asimilată în organism, molecula va încerca să revină la formula inițială absorbind din corpul nostru respectivele minerale și cauzînd un rău în felul ăsta. La fel și cu zahărul, trebuie să fie cît mai "original" posibil, pentru sănătate (de preferat să fie luat direct din legume și fructe).

Orice plantă, fruct, orice fel de semințe am mînca, trebuie să le mîncăm așa cum le-a lăsat Dumnezeu ca să obținem maximul lor de eficiență. De preferat nefierte, negătite, cît mai proaspete... dar asta e o altă poveste.

De ce am scris lucrurile astea? Deoarece consider că Dumnezeu ne-a dat o rețetă de superpîine, o rețetă divină în care semințele amestecate acolo dau un randament mult mai mare decît dacă le-am consuma separat. Dacă am reușit să fac pîine normală la cuptorul de aragaz, atunci voi încercă să coc și rețeta lui Iezechiel să văd ce minune iese.

fallen 10.06.2011 17:47:06

va doresc succes, mai ales sa reusiti sa faceti rost de toate ingredientele. Chiar, oare ce inseamna "faina de grau spelta"? o sa dau search imediat si o sa ma lamuresc. S-ar putea incerca sa se coaca si in masina speciala de facut painea, cred.

fallen 10.06.2011 18:32:54

retete sanatoase
 
Daca mai imi vine in cap vreo reteta de mancare sanatoasa, eventual de post, s-ar putea sa o postez. De la o vreme vad ca am o foarte mare fantezie culinara, pacat ca nu o pun si in practica mai des.
De exemplu, azi fiind dezlegare la peste ( cred), am facut salata de ton cu mango. (ton din conserva, dar preferabil sa fie cat mai intreg, scurs uleiul, zeama de lamaie la greu, sare, piper daca mai vreti se poate suplimenta cu ulei de masline, mango taiat cat mai mic si amestecat bine-bine sa se imbine oarecat dulceata fructului cu gustul sarat al carnii, puteti pune si masline, si putin porumb si chiar orez sau paste, verdeata cat cuprinde, eu am pus niste menta, dar probabil ar merge si patrunjel)
pentru cina am pregatit 2 bucati de crap, prins de noi, pe care l-am descongelat si l-am pus la "marinat" cu : sare, piper, zeama lamaie, ulei masline, vin, usturoi (felii) si rozmarin (pulbere); daca aveam menta la ora resp. puneam si un pic de menta.
Intrebare despre post:
- sunt permise astfel de "fantezii culinare" sau trebuie sa ne limitam la strictul necesar existentei? adica e "pacat" sa preparam ceva atat de apetisant?
- se poate consuma alcool (de ex. bere) la masa, in timpul saptamanii sau adaugat la vreo mancare (desi , daca nu gatesti carne sau peste, la ce sa pui vin sau bere?) sau stiu eu, in ceai vreo lingurita de ceva, rom sau ce s-ar mai putea pune, in vreo bautura racoritoare.
- stiu ca erau niste reguli cum ca sa maninci "un singur fel de mancare toata ziua si aia uscata" , si nu-mi vine in cap nici un exemplu de astfel de mancare.
Oricum, tentatia culinara e si ea tot o tentatie, (mai ales in lipsa altor tentatii), cu consecintele de rigoare, si trebuie sa ne impunem si in acest sens niste reguli si niste limite, nici sa nu ne imbolnavim de malnutritie, nici sa facem excese.
Va doresc in primul rand "pofta buna " si daca nu ne mai intalnim, sarbatori fericite (Rusaliile, Sf. Petru si Pavel) si un post binecuvantat cu impliniri spirituale.
Doamne ajuta!

Florin-Ionut 01.06.2012 10:44:41

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 367076)
Iezechiel 4, 9

"Ia-ți grâu și orz, bob și linte, mei și orzoaică, toarnă-le într-un vas și-ți fă din ele atâtea pâini..."

Rețetă:

• 1/2 cana de faina de orz
• 1/4 cana faina de boabe de fasoale sau bob
• 1/4 cana faina de mei
• 1 cana faina de greu Spelta
• 1/2 cana faina de linte
• 1/4 cana ulei de masline extravirgin presat la rece
• 1 lingura de sare
• 1 lingura de maia

În vremurile biblice pîinea se obținea dintr-un grîu special, nehibridat, denumit SPELTA. Acest grîu a început să fie din nou cultivat astăzi, găsindu-se în magazinele cu alimente naturale.

În acele vremuri nu se utiliza drojdia de panificație, ci maiaua păstrată de la prepararea anterioară a pîinii sau obținută din suc de struguri sau suc de mere proaspete.

Se amestecau toate ingredientele, se adăuga ulei de măsline, apă și se lăsa la dospit. Se porționa în forme rotunde și se cocea în cuptoare, pînă ce pîinea căpăta culoarea aurie-brună.

Am putea considera că PÎINEA BIBLICĂ este etalonul pentru acest aliment vital, față de care ar trebui să comparăm toate celelalte alimente denumite pîine și care, atît din punct de vedere al ingredientelor, cît și din punct de vedere al tehnologiei, sînt atît de diferite astăzi. Tehnologia biblică de fabricare a pîinii era polifazială, durînd cel puțin 24 de ore față de cîteva ore astăzi.

Analizînd compoziția pîinii biblice, vom constata că ingredientele asigură un echilibru în nutrienți, oferind proteine complementare leguminoase - cereale cu valoare biologică foarte mare (apropiată de a cărnii), vitamine și minerale din belșug, fibre alimentare și fitosteroli prețioase pentru sănătatea inimii și colonului, glucide complexe (încărcătură glicemică scăzută) care eliberează energie constant (necesară creierului și mușchilor) fără a afecta funcția pacreasului, izoflavone pentru echilibrul hormonal, grăsimi sănătoase din măsline. Densitatea energetică a acestei pîini era moderată. Conservabilitatea pîinii era foarte ridicată, de peste o săptămînă, fără a se utiliza E-uri, datorită microorganismelor din maiaua naturală. Microorganismele din maia produceau conservanți naturali și, de asemenea, o bogăție de arome naturale, caracteristice pîinii autentice. Enzimele generate de microorganismele maielei contribuiau din plin la digerabilitatea acelei pîini, care era foarte ridicată. Iată cum pîinea biblică, adevărata pîine, era cu adevărat un aliment complet, hrănitor, dătător de vitalitate, savuros, nepoluat de chimicale, E-uri, antibiotice etc; era în adevăratul sens "PÎINEA NOASTRĂ CEA DE TOATE ZILELE".

Mai trebuie adăugat și faptul că datorită compoziției sale, a cerealelor și leguminoaselor folosite la producerea ei, PÎINEA BIBLICĂ se pare că era mai puțin alergenă ca pîinea actuală, glutenul din grîul spelta și orz declanșînd mult mai rar intoleranța la gluten și maladia celiacă, care astăzi este din ce în ce mai răspîndită (maladia celiacă crește starea de morbiditate a populației moderne).

Fragment extras din cartea "Și noi ce mai mîncăm" scrisă de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi (volumul 1, la paginile 75 - 78)

Florin-Ionut 05.07.2012 12:15:27

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 456233)
"Pâinea pustnicească este un aliment întâlnit mai ales în viața pustnicilor din vechime, de la care această pâine își trage și numele. Numită uneori și "pâine harică", fapt care i-a facut pe unii să se pronunțe prea repede împotriva ei, această pâine este numai un aliment pustnicesc, aducător de mult folos celor care se nevoiesc în liniște și rugăciune. Pâinea pustnicească nu înlocuiește Sfintele Taine și anafura, ci constituie numai baza unui regim alimentar sănătos, întalnit mai ales în viața pustnicilor.

Potrivit cuviosului Ghelasie de la Frăsinei, "pâinea pusnicească are toata hrana". In același sens, Sfântul Grigorie Sinaitul spune: "Nu întăresc trupul celelalte mâncăruri, cât îl întărește împărtășirea de pâine și apa.” In continuare, isihastul de la Frăsinei, spune: "Sfântul Antonie cel Mare mânca o astfel de pâine și a trăit peste o sută de ani. Mulți pustnici, ajungând să folosească pâinea coaptă, s-au îmbolnăvit, făcând carențe de hrănire. Această pâine aduce o ameliorare îndeosebi în bolile psihice și în potolirea patimilor. Indeosebi în specificul tradiției carpatine este folosită această pâine pustnicească, deodată cu gestul iconic al închinării (rugăciunea)." - extras din "Rețetele Medicinii Isihaste"

Încet-încet ajungem să înțelegem că cel mai potrivit mod de alimentație este cel vegetarian numai cu crudități. Trebuie să încerc a găti pîinea fără să o coc la temperaturi înalte. Cel mult să usuc aluatul folosind aparate specializate sau, că tot e cald acum, la temperatura din bucătărie.

Am sesizat că Mencinicopshi subliniază modul polifazial de pregătire a pîinii în vechime, cînd procesul dura cam o zi în loc de 3-4 ore ca acum. Cine ar ști rețeta exactă? Mă poate ajuta cineva cu o informație de genul ăsta? Poate pe saiturile vegane...

Am găsit la "Miracolul plantelor" grîu Spelta, integral nehibridat și cultivat bio, care costă cam 7,50 lei 1 kg. Celălalt obișnuit costă cam 5,50 lei - pentru comparație.

Încă nu am încercat pîinea lui Iezechiel, dar o voi face în curînd.

Yasmina 05.07.2012 14:22:18

Ati reusit sa faceti rost si de celelalte faini:de orz,de bob,de mei?

Florin-Ionut 06.07.2012 07:16:30

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 456576)
Ati reusit sa faceti rost si de celelalte faini:de orz,de bob,de mei?

Mei am acasă, l-am cumpărat pentru consumul obișnuit, nu pentru pîine. Bobul se poate înlocui cu fasolea. Iar orz se găsește ușor peste tot.

Pentru a le face făină se poate folosi o rîșniță de cafea din cîte am înțeles.

AlinB 06.07.2012 11:24:43

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 367264)
Dacă din drobul de sare se separă mineralele și se consumă numai clorura de sodiu, se strică proporția divină dacă se consumă numai clorura de sodiu (eventual cu antiaglomeranți bonus). În momentul în care NaCl este asimilată în organism, molecula va încerca să revină la formula inițială absorbind din corpul nostru respectivele minerale și cauzînd un rău în felul ăsta.

Nu prea ti-a placut chimia, asa e?

Florin-Ionut 06.07.2012 12:07:44

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 456768)
Nu prea ti-a placut chimia, asa e?

Deloc!

Trebuia să zic "structura intimă, de bază, a bulgărelui de sare naturală"?

AlinB 06.07.2012 14:50:29

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 456785)
Deloc!

Trebuia să zic "structura intimă, de bază, a bulgărelui de sare naturală"?

Se cunoaste.

De adevarat ca sarea purificata nu mai are oligoelemente care pot fi utile organismului si are antiaglomeranti dubiosi.

Dar sarea nu are o "memorie" a combinatiei mineralogice in care a fost la un moment dat cu atat mai putin sa aiba puteri magice prin care sa incearce sa refaca acea combinatie o data ce a fost extrasa din ea.

Nu mai lua de bun tot ce gasesti pe Internet, la unii intentiile bune duc se pare (in cel mai fericit caz) la dezinformare care frizeaza ridicolul.

Florin-Ionut 05.03.2013 11:09:09

Rețetele medicinii isihaste

Încă o dovadă că pîinea originală era necoaptă la temperaturi mari, ci uscată îndelung pînă devinea bună de consumat:


4. PÂINEA Pustnicească, medicamentul-aliment al
Medicinii Isihaste

Din cele deja amintite, toată Dietoterapia noastră este pe
baza Pâini Pustnicești, pe care noi o redescoperim cu o
evidență deosebită și insistentă.
Să o introduceți pe neobservatele ca Terapia propriu
zisă Isihastă.
Se prepară simplu.
Grâul măcinat în două feluri, mai mare și foarte fin,
pentru cei cu digestia tare și pentru cei mai slabi. Puteți
măcina pentru mai multe zile, dar pentru cei cu boli grave, să
fie proaspăt. Nu se cerne, se pune puțină Apă simplă și se
face o cocă tare (atenție să fie tare) și se lasă la dospit cel
puțin 7-8 ore
, după care se poate folosi. Deci, nu se coace, nu
se fierbe, se lasă complect naturală.
Daca faceți pentru mai
multe zile, coca întindeți-o subțire de im milimetru și puneți-o
la uscat ușor pe ceva întins, întorcând-o uneori(atenție să nu se
usuce la temperatură mare, maxim 30 grade
).
Noi mai indicăm să se pună și puțin Mălai de Porumb,
că o face mai sfarmicioasă și mai digestibilă.
Pentru cei diabetici, este indicat să se pună jumătate
Grâu și jumătate Porumb.
Se poate adăuga si puțin Orez, că o face mai suportabilă.
Nu se amestecă însă cu alte Cereale, că o face indigestă și grea
pentru bolnavi în special. De se folosește spre exemplu Secara sau
Hrișca (sau Ovăzul, sau Meiul, sau Orzul), să se procedeze ca și
la prepararea Grâului cu doze mici doar de Porumb și Orez.
Cei care nu au dinți buni, după uscare să o remacine cât
folosește, și să o facă Pesmet, sau o moaie înainte în puțină Apă.
Pâinea Pustnicească din Grâu nu se Dospește decât
puțin, ca să se folosească direct (că de se acrește prea tare nu
se mai poate mânca goală). Pentru Lapte si Supe - Ciorbe ca și
pentru Sosuri, e bine ca și Pâinea Pustnicească să fie și mai
tare Dospită-acrită, ca să nu se mai folosească altă acritură
străină (ce strică).


Ora este GMT +3. Ora este acum 06:39:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.