Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Colegele de munca (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13072)

ElisabetaM 09.06.2011 09:51:28

Colegele de munca

Simt ca nu mai pot sa indur colegele de munca.
Parca toata ziua nu au alta grija decat sa comenteze ce a facut cutare, ce a zis cutarica, cum se imbraca una sau alta, viata mondena etc..
Cu ceva timp in urma, una dintre ele intreba in gura mare ce este "harti" si cum nimeni nu raspundea, i-am spus eu ce este o zi de harti. Mi-am auzit apoi ca as fi habotnica.
Cu alta ocazie, una dintre ele vorbea de avort si i-am spus ce a zis Parintele Cleopa despre copii avortati. Nu spun ca asta a starnit niste valuri..... Doamne Doamne!!

Florin-Ionut 09.06.2011 10:13:15

Da, trebuie să-i atenționăm pe cei din jurul nostru în caz că greșesc. Cu blîndețe și la timpul potrivit, nu oricum. Dacă ni se răspunde cu clasicul "cine ești tu să mă judeci pe mine?!", să știți că Domnul ne învață să nu condamnăm, să nu osîndim, dar ne poruncește să le purtăm de grijă celorlalți:

Iezechiel 3
8. De voi zice celui rău: Vei muri! și tu nu-l vei înștiința, nici nu-i vei grăi, pentru a abate pe cel rău de la calea lui cea rea, ca să trăiască, cel rău va pieri în nelegiuirea sa și Eu voi cere sângele lui din mâna ta.
19. Iar dacă tu vei înștiința pe cel rău și el nu se va întoarce de la răutatea lui și de la calea sa cea rea, acela va pieri de păcatul său, iar tu îți vei mântui sufletul tău.

Este adevărat că mai întîi trebuie să ne îngrijim de bîrna din ochii proprii, dar uneori trebuie să ne îngrijorăm și de bîrna din ochii aproapelui.

N.Priceputu 09.06.2011 10:33:52

Citat:

În prealabil postat de ElisabetaM (Post 367434)
Parca toata ziua nu au alta grija decat sa comenteze ce a facut cutare, ce a zis cutarica, cum se imbraca una sau alta, viata mondena etc..
Cu ceva timp in urma, una dintre ele intreba in gura mare ce este "harti" si cum nimeni nu raspundea, i-am spus eu ce este o zi de harti. Mi-am auzit apoi ca as fi habotnica.
Cu alta ocazie, una dintre ele vorbea de avort si i-am spus ce a zis Parintele Cleopa despre copii avortati. Nu spun ca asta a starnit niste valuri..... Doamne Doamne!!

Fiecare „celălalt” trebuie să ne devină un „eu”; așa s-ar traduce „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”. Păcatele lui sunt și păcatele noastre, iar dacă îl vedem păcătuind, trebuie să ne doară și pe noi. Dacă va simți preocuparea noastră sinceră pentru sufletul lui, poate se va îndrepta. Dacă nu se va îndrepta, întristându-ne, să ne rugăm pentru el.
Însă dacă nu-l putem iubi, e mai de folos să tăcem. Ne vom vedea de ale noastre, de credința și de rugăciunea noastră și, dacă cineva din cei din jur va observa că nu le împărtășim felul de a fi și de a se purta, poate va vrea să afle mai multe, și atunci îi vom putea vorbi de cele ale lui Dumnezeu.

heaven 09.06.2011 10:53:00

Citat:

Te-ai gandit ca poate ce nu suporti la ele,s-ar putea sa fie o trasatura de a ta pe care o tii in umbra si nu vrei sa ti-o recunosti?
De exemplu,chiar si felul in care tu gandesti despre ele si il expui pe acest forum,nu este departe de a-i judeca pe ceilalti,chiar daca o faci in sinea ta sau intr-un grup restrans de crestin ortodocsi,nu este departe de a evalua,a pune etichete...pana la urma cam ceva de genul fac si colegele respective,nu-i asa?
Tindem sa credem ca este vorba despre noi si ceilalti,in realitate este vorba de noi cu...noi.Admiram la alte persoane,trasaturi care se regasesc in noi,chiar daca nu suntem constienti de ele si respingem in ele,ceea ce,in realitate respingem la propria noastra persoana.
Desigur,este firesc sa iti expui un punct de vedere intr-o anumite dezbatere,insa la fel de bine o putem face cu detasare,fara ca starea noastra de spirit sa fie modificata.Faptul ca tu esti atat de afectata de actiunile acelor colege,asta arata ca acele actiuni regasesc un ecou in tine.
Bineinteles ca si ceea ce ti-am scris eu aici poti respinge,poate fi socant,insa daca ai sa fii sincera cu tine s-ar putea sa incepi sa vezi situatia pe ansamblul ei,iar in momentul in care iti vei putea accepta anumite lucruri,ele vor inceta sa se mai manifeste si nu te vei mai simti afectata cand cei din jurul tau le vor exprima.

Yasmina 09.06.2011 11:09:40

Daca te consoleaza,sa stii ca asa este cam peste tot,ba chiar mai rau prin strainatate unde se adauga si elemente de discriminare :)
Mai in gluma,mai in serios se spune ca cel mai mare dusman al unei femei este...o alta femeie;inca din copilarie mamele ne avertizeaza sa avem grija la cea mai buna prietena si rar vreo prietenie din bancile scolii dureaza caci intre timp intervin rautati,invidii si conditionari.La serviciu,este si mai greu cand esti inconjurata de femei,caci la toate aceste detalii mai intervin si probleme de concurenta profesionala.

Ar trebui sa te inarmezi cu rabdare,blandete si bunavointa si daca nu se ofusca pt senitatea pe care o afisezi,atunci chiar ai avea sanse sa devina inofensive :)

vintage 09.06.2011 11:10:16

Citat:

Si eu am aceleasi probleme. le las in apele lor... Am incercat de cateva ori sa le spun una alta... dar cine-i "chitit" pe cele lumesti greu il schimbi. Atunci cand le invatam despre vietuirea crestina nu numai ca ma luau in ras dar bascalia pe care o faceau la cele sfinte, icoane, biserica, Dumnezeu, preoti, Sf. Liturghie, post si Sf. Impartasanie, m-a durut pana in strafundul sufletului. De atunci le las in pace. Dar sa vezi ce bancuri nerusinate se spun... ti se face parul maciuca. Imi zic in gand: "Doamne iarta-le, Doamne da-le minte"! si atat. Daca pot, plec de acolo. Cand a fost ziua mea, am dus ceva dulce la serviciu si i-am indemnat pe toti sa serveasca si sti ce au zis inainte de "La multi ani"?... A zis unul: " E ziua ta? Ce?? azi e Sfanta Marilena?" ( ca asa ma cheama) ... Ce sa raspund? M-am intristat de ironia facuta si i-am iertat...

glykys 09.06.2011 11:25:00

Uf, asa-s femeile... Nu mai bagati si voi in seama, fiti vesele si zambitoare, fetelor, nu stati posomorate in coltul vostru, spuneti colegelor un buna dimineata cu voiosie, intrebati-le pe fiecare ce mai face, din toata inima, daca puteti sa le ajutati cu ceva, ajutati-le... Trebuie si tact si diplomatie in relatiile cu oamenii, nu mers pe principiul. ia uite ce bun sunt eu si ce rai sunt altii!

Florin-Ionut 09.06.2011 11:27:44

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 367445)
Te-ai gandit ca poate ce nu suporti la ele,s-ar putea sa fie o trasatura de a ta pe care o tii in umbra si nu vrei sa ti-o recunosti?
De exemplu,chiar si felul in care tu gandesti despre ele si il expui pe acest forum,nu este departe de a-i judeca pe ceilalti,chiar daca o faci in sinea ta sau intr-un grup restrans de crestin ortodocsi,nu este departe de a evalua,a pune etichete...pana la urma cam ceva de genul fac si colegele respective,nu-i asa?
Tindem sa credem ca este vorba despre noi si ceilalti,in realitate este vorba de noi cu...noi.Admiram la alte persoane,trasaturi care se regasesc in noi,chiar daca nu suntem constienti de ele si respingem in ele,ceea ce,in realitate respingem la propria noastra persoana.
Desigur,este firesc sa iti expui un punct de vedere intr-o anumite dezbatere,insa la fel de bine o putem face cu detasare,fara ca starea noastra de spirit sa fie modificata.Faptul ca tu esti atat de afectata de actiunile acelor colege,asta arata ca acele actiuni regasesc un ecou in tine.
Bineinteles ca si ceea ce ti-am scris eu aici poti respinge,poate fi socant,insa daca ai sa fii sincera cu tine s-ar putea sa incepi sa vezi situatia pe ansamblul ei,iar in momentul in care iti vei putea accepta anumite lucruri,ele vor inceta sa se mai manifeste si nu te vei mai simti afectata cand cei din jurul tau le vor exprima.

Există oameni răi. Cu adevărat răi, ticăloșiți. Oameni care au ajuns într-un așa hal de pervertire încît consideră purtarea lor ca normală, pentru că nu mai au conștiință. În ziua de astăzi întîlnim din ce în ce mai multe specimene cu suflete betege sau mai bine zis moarte. Și atunci înțeleg și accept că de asta există Iadul, deoarece acestor ființe nu le trebuie Raiul. Nu îi condamnă nimeni în afară de Hristos, să ne fie clar.

Cînd ești în situația de a coabita cu ei nouă ore pe zi, cinci zile pe săptămînă, problema devine una gravă. Trebuie să fii foarte tare să reziști ispitelor venite din partea lor încontinuu. Pe de o parte te încearcă sentimentul de milă față de ei, îți dorești să faci ceva pentru a-i determina să se schimbe, să se mîntuiască măcar cît de cît, dar vezi că ești neputincios în fața legiunii de demoni care îți stă în față. Pe de altă parte îți vine să-i lași în plata Domnului, dar asta nu e o opțiune creștinească. Deci, ce e de făcut cînd minimul de bun-simț lipsește cu desăvîrșire și tu nu ai de ales, că îți trebuie salariul să-ți hrănești familia?

O soluție ar fi rugăciunea. Răbdarea, iertarea și iar răbdarea... Nu știu ce să mai zic, mai bine tac deși sînt multe de spus.

vintage 09.06.2011 11:38:15

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 367454)
Uf, asa-s femeile... Nu mai bagati si voi in seama, fiti vesele si zambitoare, fetelor, nu stati posomorate in coltul vostru, spuneti colegelor un buna dimineata cu voiosie, intrebati-le pe fiecare ce mai face, din toata inima, daca puteti sa le ajutati cu ceva, ajutati-le... Trebuie si tact si diplomatie in relatiile cu oamenii, nu mers pe principiul. ia uite ce bun sunt eu si ce rai sunt altii!

Sigur ca da! Asa trebuie sa procedam.

ElisabetaM 09.06.2011 12:35:54

Pentru heaven: Nu am zis ca as fi mai buna decat ele.... nici gand!
Am zis doar ca nu mai pot sa indur..
'Trasatura ascunsa pe care nu vreau sa o recunosc'?
Ma faci sa rad cu amar... Tu nu ma cunosti deloc... de ce vorbesti despre trasaturile mele?

Stii cum e sa simti ca sunt toti impotriva ta?

Stii cum e sa fii nevoit sa asculti lucruri care sunt murdare?

Simt ca nu intelegi deci nu cred ca are rost sa continui.

Silentio :(

heaven 09.06.2011 12:41:15

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 367455)
Există oameni răi. Cu adevărat răi, ticăloșiți. Oameni care au ajuns într-un așa hal de pervertire încît consideră purtarea lor ca normală, pentru că nu mai au conștiință. În ziua de astăzi întîlnim din ce în ce mai multe specimene cu suflete betege sau mai bine zis moarte. Și atunci înțeleg și accept că de asta există Iadul, deoarece acestor ființe nu le trebuie Raiul. Nu îi condamnă nimeni în afară de Hristos, să ne fie clar.

Cînd ești în situația de a coabita cu ei nouă ore pe zi, cinci zile pe săptămînă, problema devine una gravă. Trebuie să fii foarte tare să reziști ispitelor venite din partea lor încontinuu. Pe de o parte te încearcă sentimentul de milă față de ei, îți dorești să faci ceva pentru a-i determina să se schimbe, să se mîntuiască măcar cît de cît, dar vezi că ești neputincios în fața legiunii de demoni care îți stă în față. Pe de altă parte îți vine să-i lași în plata Domnului, dar asta nu e o opțiune creștinească. Deci, ce e de făcut cînd minimul de bun-simț lipsește cu desăvîrșire și tu nu ai de ales, că îți trebuie salariul să-ți hrănești familia?

O soluție ar fi rugăciunea. Răbdarea, iertarea și iar răbdarea... Nu știu ce să mai zic, mai bine tac deși sînt multe de spus.

Florin,ce este acela un om rau?Dar un om bun?Oare intr-un om rau,asa cum tu il numesti nu poti gasi nimic frumos,nimic bun,un licar de lumina in acea bezna?Sau ce este un om bun?Oare nici un cotlon intunecat nu se regaseste in acea fiinta?
Oare nu sunt doar niste etichete pe care am fost invatati sa le lipim celor din jurul nostru?
Oare,daca suntem sinceri cu noi,in interiorul fiintei noastre sau fata de semeni,nu am manifestat niciodata trasaturi precum:egoismul,tradarea,minciuna,manipularea,agre sivitatea,curvia,invidia,gelozia etc?Sa fim sinceri,asta este cel mai important daca vrem sa ne trezim constiinta si sa evoluam spiritual.Oare ce judecam la ceilalti nu se poate regasi in noi?
De ce sa ne indarjim intr-atat in a-i judeca,compatimi pe ceilalti pentru ceea ce fac,gandesc,mai bine am cauta sa ne concetram pe lucrurile care sunt de transformat in noi si de cate ori suntem tentati sa ii judecam,sa ne intrebam daca nu cumva am manifestat si noi vreodata astfel de comportamente.
Desigur,suntem tentati sa ne pacalim,sa spunem ca in cazul nostru erau alte circumstante,ca lucrurile stateau cu totul altfel si ca aveam scuze...realitatea este ca egoismul tot egoism va ramane,indiferent daca vorbim despre forme grosiere de manifestare sau dintre cele mai subtile,trufia tot trufie etc.
Dar,e un mare act de curaj sa putem sa recunoastem aceste lucruri despre noi si pe care altii au pus odata eticheta de "bun",respectiv "rau"...

heaven 09.06.2011 12:50:55

Citat:

În prealabil postat de ElisabetaM (Post 367470)
Ma faci sa rad cu amar... Tu nu ma cunosti deloc... de ce vorbesti despre trasaturile mele?

"Lucruri care sunt murdare"....oare nu ai lipit deja o eticheta acelor persoane,draga Elisabeta?
As putea sa te intreb,ca si o replica in oglinda: oare tie nu ti s-a intamplat sa fii si tu contra tuturor?Poate nu le-ai spus explicit acest lucru,insa ai gandit astfel?
Desigur ca nu te cunosc,pot fi cel mult un observator a ceea ce scrii aici si pentru faptul ca ai cerut ajutor,mi-am permis sa fac aceste sugestii.
Nu iti vorbesc din povesti,eu am lucrat si lucrez inca cu mine pe aceste aspecte,pentru ca multa vreme si eu consideram ca e vorba despre mine si ceilalti,fara sa vad ca exact acele trasaturi pe care le detestam cel mai mult la cei din jurul meu si ma atingeau mai tare,se regaseau in mine.
Si cunosc sentimentul...a fost socant cand m-am putut privi,insa incepand sa accept aceste lucruri in mine,am inceput sa devin nu buna,nu rea,ci un om intreg,ceea ce crede-ma ca este minunat.Iar in momentul in care poti sa te accepti pe tine asa cum esti,vei putea sa ii accepti si pe cei din jurul tau,nu te vei mai simti exclusa si nici nu vei mai exclude,constient sau inconstient!

vintage 09.06.2011 12:56:15

Citat:

Nu te necaji, sunt sigura ca Haven nu a vrut sa te supere...
Poate te simti rau intre colege si pentru ca esti obosita... se apropie concediul... este de inteles.
Ia uite ce frumos ne-a invatat Domnul Iisus Hristos:

"FERICITI CEI BLANZI, CA ACEIA VOR MOSTENI PAMANTUL."

"Cei blanzi sunt iubitori de oameni si rabdatori. Datorita blandetii Sale, Hristos este numit Mielul lui Dumnezeu. Cei mandri si maniosi sunt potrivnici celor blanzi. Ei grabnic castiga, dar tot grabnic si pierd. Cei blanzi dobandesc dupa un timp. Crestinii au fost prigoniti de pagani si aproape nimiciti, dar astazi ei stapanesc pamantul."

... si putin mai inainte, ce frumos zicea:

"Cei blanzi sunt iubitori de oameni si rabdatori. Datorita blandetii Sale, Hristos este numit Mielul lui Dumnezeu. Cei mandri si maniosi sunt potrivnici celor blanzi. Ei grabnic castiga, dar tot grabnic si pierd. Cei blanzi dobandesc dupa un timp. Crestinii au fost prigoniti de pagani si aproape nimiciti, dar astazi ei stapanesc pamantul."

( comentarii culese de pe crestinortodox.ro)

Nu mai fi trista.

ElisabetaM 09.06.2011 13:02:54

Citat:

În prealabil postat de vintage (Post 367475)
Poate te simti rau intre colege si pentru ca esti obosita... se apropie concediul... este de inteles.

Nu mai fi trista.

Multumesc frumos, Vintage ca m-ai mangiat cu aceste vorbe.
Va multumesc tuturor pentru cuvintele pe care mi le-ati adresat.
Am decis sa nu mai postez pe acest forum o vreme.

vintage 09.06.2011 13:12:00

Citat:

În prealabil postat de vintage (Post 367475)

Nu mai fi trista.

M-am grabit... asta voiam sa adaug:

"FERICITI CEI PRIGONITI PENTRU DREPTATE, CA A LOR ESTE IMPARATIA CERURILOR."

Sa fii prigonit pentru dreptate inseamna a te asemana lui Hristos si apostolilor. In Biserica Ortodoxa s-au aratat multi mucenici, care au suferit pentru dreptate si care s-au salasluit in imparatia cereasca a lui Hristos. Sfantul Apostol Petru spune: "Caci este mai bine, daca asa este voia lui Dumnezeu, sa patimiti facand cele bune, decat facand cele rele!" (I Petru III, 17).

glykys 09.06.2011 13:45:06

Elisabeta, imi pare rau ca te-ai intristat. Un crestin trebuie sa fie luptator, curajos, nu sa renunte la prima greutate, sa intoarca spatele, sa dispere!

Astia sunt oamenii si nu ii poti schimba. Spune si tu o rugaciune si fa semnul crucii atunci cand intri pe poarta institutiei in care lucrezi si nu mai fi necajita! Are grija Dumnezeu si de ai buni si de ai rai! :53:

Florin-Ionut 09.06.2011 14:37:25

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 367471)
Florin,ce este acela un om rau?Dar un om bun?Oare intr-un om rau,asa cum tu il numesti nu poti gasi nimic frumos,nimic bun,un licar de lumina in acea bezna?Sau ce este un om bun?Oare nici un cotlon intunecat nu se regaseste in acea fiinta?
Oare nu sunt doar niste etichete pe care am fost invatati sa le lipim celor din jurul nostru?
Oare,daca suntem sinceri cu noi,in interiorul fiintei noastre sau fata de semeni,nu am manifestat niciodata trasaturi precum:egoismul,tradarea,minciuna,manipularea,agre sivitatea,curvia,invidia,gelozia etc?Sa fim sinceri,asta este cel mai important daca vrem sa ne trezim constiinta si sa evoluam spiritual.Oare ce judecam la ceilalti nu se poate regasi in noi?
De ce sa ne indarjim intr-atat in a-i judeca,compatimi pe ceilalti pentru ceea ce fac,gandesc,mai bine am cauta sa ne concetram pe lucrurile care sunt de transformat in noi si de cate ori suntem tentati sa ii judecam,sa ne intrebam daca nu cumva am manifestat si noi vreodata astfel de comportamente.
Desigur,suntem tentati sa ne pacalim,sa spunem ca in cazul nostru erau alte circumstante,ca lucrurile stateau cu totul altfel si ca aveam scuze...realitatea este ca egoismul tot egoism va ramane,indiferent daca vorbim despre forme grosiere de manifestare sau dintre cele mai subtile,trufia tot trufie etc.
Dar,e un mare act de curaj sa putem sa recunoastem aceste lucruri despre noi si pe care altii au pus odata eticheta de "bun",respectiv "rau"...

Da, cam așa spunea și Dostoievski: oamenii sînt și buni, și răi în același timp. Nu există om cu desăvîrșire rău. Părintele Galeriu completează: nici măcar demonii nu pot fi cu desăvîrșire răi, deși poate că asta doresc.

Oamenii răi pînă la ticăloșie despre care vorbesc mai sus sînt, să zicem 98% răi și 2% buni. Sufletul lor e atît de negru încît nu prea se mai vede pata aceea micuță de albeață, pentru că o țin ascunsă undeva acolo într-o cămăruță încuiată a adîncului lor.

Noi avem cu toții păcatele noastre și ne străduim să nu le mai comitem, încercăm în fiecare zi să ne mîntuim cît de cît de vrăjmașul. Dar trebuie să fi întîlnit și tu oameni al căror scop zilnic este să se pună pe ei deasupra tuturor, să-i urască la propriu pe cei din jur, să fure cît de mult pot, să folosească în fiecare propoziție cît mai multe vulgarități șamd. Oamenii aceia nu se pot compara cu cei care manifestă o minimă conduită morală. Nu-i obligă nimeni să nu mai fie atei, dar de ce nu le pasă chiar deloc de cei din jurul lor?

Vorbești despre egoism, dar există nivele ale egoismului. Un creștin care dă un leu unui cerșetor se gîndește mai apoi că i-ar fi putut da cinci lei. Dar nu se întoarce înapoi să-i dea cei patru lei - deci iată o umbră de egoism, pentru că va folosi cei patru lei în interes propriu. Pe de altă parte, avem un alt om care are o mică firmă și vine ziua de salariu. Deși nu plătește nici măcar suma proporțională funcție proiect, cum s-a înțeles cu angajații, le mai taie și în plus din leafă. Și vorbim despre oameni care depind de salariile alea să-și hrănească familiile... Deci cum poți tu să compari egoismul primului cu al celui de-al doilea care comite păcate strigătoare la Cer?

Există o greșeală persistentă în mediul creștin în înțelegerea poruncii "nu judecați". Ce înseamnă asta? Înseamnă "nu condamnați" sau "nu osîndiți". Adică nu sînt eu în măsură să-l trimit pe unul sau pe altul în Iad sau în Rai, pentru că habar nu am eu măsura aproapelui meu. Dar Hristos ne îndeamnă, după cum scrie la Iezechiel 3 (vezi mai sus), să-i mustrăm pe ceilalți, să le criticăm faptele care deseori sînt abominabile. Păi cum să-l las eu pe fratele meu, pentru care a murit Hristos, să moară în păcate și să ignor cu maximă indiferență păcatele lui? Oare ce voi răspunde la Judecată cînd Hristos îmi va arăta sîngele lui care strigă schinuindu-se la adînc?

Este nevoie de discernămînt în ortodoxie. Cum scrie pe zidul unei mănăstiri, dreapta socoteală e una din cele mai bune "fapte" pe care creștinul le poate face. Dar cîți dintre noi ajung la așa ceva? Mai nimeni... Să ne lumineze Dumnezeu să facem voia lui, dar să ne ajute mai întîi să o înțelegem!

IOLANDA 09.06.2011 14:40:46

Nu mai fi trista Elisabeta din cauza colegelor de munca ,sau a altor persoane care te vor necaji vreodata cu vorbele sau faptele lor.Eu am aproape 35 de ani de munca si am avut nenumarate "discutii"=sa le zicem=..si la inceput chiar sufeream din cauza lor,mai apoi insa la recomandarea cuiva am mers la un preot ,care ulterior mi-a devenit duhovnic, am vorbit despre framintarile mele si am primit un "ajutor "nesperat (sfaturi demne de urmat)....un simplu dar foarte ,foarte important "DOAMNE AJUTA"!! spus din suflet ,mi-a ajutat mai mult decit orice altceva.....incearca....si o sa vezi ....si mai poti spune "DOAMNE MILUIESTE-MA"......

Melissa 09.06.2011 14:59:48

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 367454)

Foarte corect ai spus. Aceasta atitudine ii "forteaza" pe cei din jur sa-ti raspunda la fel. Dar daca tu ai mereu o față de " ora inchiderii ", sa nu te miri ca ti se va raspunde pe aceiasi frecventa. Eu niciodata NU am avut astfel de probleme. Sunt mereu vesela, sincera,spontana, binevoitoare, deschisa, generoasa.Si cand ai o astfel de atitudine pornita din inima, NU MIMETICA, atunci si o piatra iti zambeste! Chiar si cand mai venea cineva la serviciu acru si ciufut, intrebam zambind ;"asta-i fața ta, sau te strambi la noi?"..:-)) Lucru care credeti-ma ii schimba instantaneu mimica si dispozitia..

Deci secretul sta la noi..schimbati-va pe voi insiva si cei din jur se vor schimba surprinzator de repede!

heaven 09.06.2011 15:46:32

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 367497)

Oamenii răi pînă la ticăloșie despre care vorbesc mai sus sînt, să zicem 98% răi și 2% buni. Sufletul lor e atît de negru încît nu prea se mai vede pata aceea micuță de albeață, pentru că o țin ascunsă undeva acolo într-o cămăruță încuiată a adîncului lor.

- de unde stii cat la suta este lumina si cat la suta intuneric?Desigur ca este o interpretare pur subiectiva,tu nu stii aceasta,singurul care cunoaste sufletele oamenilor in intimitatea lor este numai Dumnezeu! Stii ca umbra nu ar putea exista fara lumina?

Citat:

Noi avem cu toții păcatele noastre și ne străduim să nu le mai comitem, încercăm în fiecare zi să ne mîntuim cît de cît de vrăjmașul. Dar trebuie să fi întîlnit și tu oameni al căror scop zilnic este să se pună pe ei deasupra tuturor, să-i urască la propriu pe cei din jur, să fure cît de mult pot, să folosească în fiecare propoziție cît mai multe vulgarități șamd. Oamenii aceia nu se pot compara cu cei care manifestă o minimă conduită morală. Nu-i obligă nimeni să nu mai fie atei, dar de ce nu le pasă chiar deloc de cei din jurul lor?

Vorbești despre egoism, dar există nivele ale egoismului. Un creștin care dă un leu unui cerșetor se gîndește mai apoi că i-ar fi putut da cinci lei. Dar nu se întoarce înapoi să-i dea cei patru lei - deci iată o umbră de egoism, pentru că va folosi cei patru lei în interes propriu. Pe de altă parte, avem un alt om care are o mică firmă și vine ziua de salariu. Deși nu plătește nici măcar suma proporțională funcție proiect, cum s-a înțeles cu angajații, le mai taie și în plus din leafă. Și vorbim despre oameni care depind de salariile alea să-și hrănească familiile... Deci cum poți tu să compari egoismul primului cu al celui de-al doilea care comite păcate strigătoare la Cer?
Desigur,ceea ce scrii tu aici mentionam si intr-o postare anterioara si face parte dintre sistemele de aparare care ne caracterizeaza ego-ul:intotdeauna noi avem scuze,noi suntem niste egoisti mai buni decat egoistii rai,niste mincinosi mai nevinovati decat altii care fac si dreg...:)
Conduita umana nu este tot una cu esenta fiintei noastre.Este un control,un fel de dresaj al pornirilor interioare,care nu ne face,insa,cu nimic mai buni (poate putin mai dresati,daca imi permiti sa glumesc) fata de cei care le manifesta fatis.

Citat:

Există o greșeală persistentă în mediul creștin în înțelegerea poruncii "nu judecați". Ce înseamnă asta? Înseamnă "nu condamnați" sau "nu osîndiți". Adică nu sînt eu în măsură să-l trimit pe unul sau pe altul în Iad sau în Rai, pentru că habar nu am eu măsura aproapelui meu. Dar Hristos ne îndeamnă, după cum scrie la Iezechiel 3 (vezi mai sus), să-i mustrăm pe ceilalți, să le criticăm faptele care deseori sînt abominabile. Păi cum să-l las eu pe fratele meu, pentru care a murit Hristos, să moară în păcate și să ignor cu maximă indiferență păcatele lui? Oare ce voi răspunde la Judecată cînd Hristos îmi va arăta sîngele lui care strigă schinuindu-se la adînc?
Intrebarea este...fratele acela iti cere ajutorul?Daca nu si daca Insusi Dumnezeu nu se amesteca in existenta lui calcandu-i dreptul de a alege sa isi faca greselile,atunci cine suntem noi sa ne bagam in viata unui om?Oare,asta nu este o forma de trufie foarte rafinata?Zic si eu...

Citat:

ste nevoie de discernămînt în ortodoxie. Cum scrie pe zidul unei mănăstiri, dreapta socoteală e una din cele mai bune "fapte" pe care creștinul le poate face. Dar cîți dintre noi ajung la așa ceva? Mai nimeni... Să ne lumineze Dumnezeu să facem voia lui, dar să ne ajute mai întîi să o înțelegem!
Desigur,iti dau dreptate,iar dreapta socoteala spune sa nu cauti sa judeci ce vezi in jur,ci doar sa observi si sa incerci sa intelegi.Oare cati dintre noi ne punem problema atunci cand judecam pe cineva si ii lipim etichete,oare cum a ajuns acel om sa se comporte astfel?
Pentru ca atunci ati vedea ca nimeni nu ajunge "rau" cum le place sa spuna unora,absolut intamplator,ci in spatele acestei rautati se ascunde suferinta,iar cu cat mai mare este suferinta,cu atat si manifestarile acestui rau sunt mai intense.
Prin urmare,acei oameni nu de judecata noastra au nevoie,ci de a se vindeca prin iubire.Incercati ca in loc de evaluari,judecati proprii sau ale altora,prelegeri despre ce e bine si ce e rau toate acordate din topul unei trufii smerite,sa transmiteti iubire,acceptare,intelegere fata de acele suflete si fata de suferinta lor si veti vedea ca totul o sa va apara intr-o alta lumina si poate ca si ei va vor raspunde altfel!

Heurtebise 09.06.2011 16:02:26

Ai rabdare dar in acelasi timp lasa-le sa inteleaga ca daca esti crestina nu inseamna ca esti proasta(spun asta deoarece oamenii prosti ii cred pe oamenii buni prosti).
Si eu am trecut printr-o perioada in care o colega de-a mea nu ma avea deloc la inima(nici macar nu imi dau seama de la ce a inceput; pur si simplu m-am trezit ca ma barfeste, apoi se ia de mine pentru tot felul de maruntisuri si cand ma intorceam acasa ma simteam foarte obosita si ma plangeam prietenului meu de cat de tare ma supara femeia aia; parca eram parazitata complet de catre ea: nici nu ma puteam gandi la altceva decat la ea; ma intrebam oare ce o sa mai scorneasca si ce o sa mai gaseasca de criticat la mine pana cand am intrebat-o foarte direct ce problema are cu mine. De atunci s-a calmat dar si-a gasit alta victima pe care s-o paraziteze: o colega penticostala. Mi-am dat seama ce fel de om e femeia aia; se luase de mine pentru ca eram cea mai tanara si eram si noua apoi s-a luat de urmatoarea persoana care i s-a parut slaba si care a fost colega penticostala. Colega asta penticostala a fost o inspiratie de bunatate, blandete, iertare, rabdare si voiosie pentru mine.

Pe oamenii cu caracter imputit ii recunosti din faptul ca se iau de cei care nu riposteaza sau de cei de pe urma carora nu au nimic de castigat.

Sfatul meu este sa nu-ti fie rusine sa spui ce ai de spus si sa le raspunzi cu calm si tact la rautati.

Lilith23 09.06.2011 17:53:01

Citat:

Scuză-mă, dar cred că ești puțin copilăroasă prin felul în care pui problema. Spui că ele "nu au altă grijă decât să comenteze", dar văd că nici tu nu ai altă grijă decât să fii atentă la ce fac ele. Lasă-le, dragă, să bârfească, să facă ce-or vrea. Tu vezi-ți de munca ta, fă ce ai de făcut acolo!
Însă ai grijă, dacă continui cu această atitudine de autoizolare, ele o vor considera ca pe un complex de superioritate. Mai ales dacă îți exprimi sentimentul de repulsie prin expresii faciale sau tonul vocii. Așa vei ajunge să nu te placă nimeni la muncă și nu cred că îți dorești asta!

Și eu muncesc într-un loc unde sunt numai femei. Există și bârfe, că e inevitabil, mai ales la nervi, când o colegă te-a enervat și simți nevoia să te descarci în fața cuiva. Dar atâta timp cât există o doză de bun-simț, situația e echilibrată!

Eu te sfătuiesc amical să te "cobori" un pic la nivelul lor de "păcătoase" și să nu te mai oftici atât pentru că ele bârfesc fără tine! Coboară-ți un pic năsucul și totul va fi bine! ;)

LaReine 09.06.2011 17:58:39

Daca nu te simti inteleasa aici intra pe "scuipatot.ro" unde iti poti spune oful.

o nestiutoare_ 09.06.2011 18:23:49

Citat:

În prealabil postat de LaReine (Post 367538)
Daca nu te simti inteleasa aici intra pe "scuipatot.ro" unde iti poti spune oful.

Asta e cumva o gluma?:))

LaReine 09.06.2011 18:26:01

Citat:

În prealabil postat de o nestiutoare_ (Post 367542)
Asta e cumva o gluma?:))

Nu. Nu e gluma.

nutucutu 09.06.2011 19:14:03

Citat:

Avem intotdeauna un exemplu cind simtim ca toti sint impotriva noastra: Domnul nostru Isus Cristos care a atirnat pe cruce atitea ore... Spunea un sfint ca cel care e asa cum trebuie sa fie este linistit si impacat oriunde ar fi. Cel care nu e cum trebuie sa fie nu va fi linistit si impacat nici in lume, nici in minastire.

Colegele tale sint niste persoane care au alte valori. Si ce daca. Nu ne rugam noi in fiecare zi "...si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri..."? Le iertam pentru ca si noua Domnul ne iarta atitea greseli... Daca vorbesc la pe la spate, si ce daca? Avem datoria sa le iertam. In fond nu sint decit niste oamnei, iar daca vom da la o parte faptul ca birfesc, sau ca se imbraca intr-un anume fel, sau ca, sau ca, sau ca... vom descoperi niste persoane minunate. Ne concentram pe ceeia ce au minunat oamenii si atunci nu ne mai deranjeaza asa mult imperfectiunile celorlalti. Vor fi ca radioul care merge fara sa-l bagam in seama...

Rodica50 09.06.2011 19:15:02

Citat:

Fii împaciuitoare si fă ceea ce vrei să-ți facă și ție colegele. Răbdarea este un sfat bun.

delia31 09.06.2011 20:16:09

[quote=ElisabetaM;367434]Simt ca nu mai pot sa indur colegele de munca.
QUOTE]

Elisabeta, cu proxima ocazie cand colegele tale sunt puse pe barfa, lasa-le sa se desfasoare iar la un moment dat, sa intervii si tu in discutie.
Poti sa le zici ceva de genul:
- Sa va zic ultima barfa! Sigur n-o stiti. O tipa, asa ca noi, careia ii placea sa stea la cate o sueta, avea o hiba mare: era foarte clevetitoare, barfitoare si vorbitoare de rau, desi mergea la biserica si stia ca e pacat sa vorbesti de rau pe altii.

Preotul la care se spovedea i-a dat un canon bizar. Ghiciti ce? A trimis-o acasa sa aduca o perna si sa urce cu ea in varful clopotnitei, sa o desfaca si sa scuture toate penele in vant.

Dar canonul nu e gata. Partea a doua, mult mai dificila – sa coboare din clopotnita si sa adune toate penele imprastiate prin oras. Cu siguranta, sarmana femeie nu a reusit sa le adune.

Prin canonul asta, preotul incerca de fapt s-o faca sa inteleaga ca la fel cum penele odata risipite de vant nu mai pot fi adunate, tot asa sunt si vorbele rele despre altii risipite prin lume, nu mai pot fi adunate. Nu le mai putem aduna dar vom da seama la judecata de ce le-am raspandit.

Vorbele noastre rautacioase trec din gura in gura de la un barfitor la altul, se raspandesc si provoaca multa dezbinare.

Ideea e ca femeia respectiva a inteles canonul dat de preot si si-a pus lacat pe gura, insa daca nu s-ar fi oprit la timp din cleveteala ei, dupa moarte, sufletul ei s-ar fi chinuit in vreo cazna sisifica si absurda similara cu a culege pene in vant pana ce va umple perna la loc.

oana72 09.06.2011 21:57:22

Am gasit un text foarte profund aici http://intreviatasicarti.blogspot.co...proapelui.html
poate e de folos. Doamne ajuta!

Despre judecarea aproapelui..

Cînd un om reușește să facă ceva ce i-a “solicitat mult efort”, în el începe să lucreze “trufia”. Cel ce slăbește se uită cu “dispreț” la grași, iar cel ce s-a lăsat de fumat răsucește nasul disprețuitor cînd altul se bălăcește, încă, în viciul său. Dacă unul își reprimă cu sîrg sexualitatea, se uită cu dispreț și cu trufie către păcătosul care se căznește să scape de păcat, dar “instinctual” i-o ia înainte!”
Ceea ce reușim ne poate spurca mai ceva decît păcatul însuși. Ceea ce obținem se poate să ne dea peste cap reperele emoționale în așa manieră încît ne umple sufletul de “venin”. Banii,care vin spre noi, ne pot face aroganți și zgîrciți, cum succesul ne poate răsturna în abisul înfricoșător al patimilor sufletești. Drumul către iubire se îngustează cînd ne uităm spre ceilalți de la înălțimea vulturilor aflați în zbor. Blîndețea inimii se usucă pe vrejii de dispreț, de ură și de trufie, dacă sufletul nu este pregătit să primească reușita sa cu modestia și grația unei flori. Tot ce reușim pentru noi și ne aduce energie este menit a se întoarce către aceia ce se zbat, încă, în suferință și-n păcat.
Ochii noștri nu sunt concepuți pentru dispreț, ci pentru a exprima cu ei chipul iubirii” ce se căznește să iasă din sufletele noastre. Succesele nu ne sunt date spre a ne înfoia în pene, ca în mantiile statuilor, ci pentru a le transforma în dragoste, în dezvoltare și în dăruire pentru cei din jur.
Dacă reprimi foamea în timp ce postești, foamea se va face tot mai mare. Mintea ta o să viseze mîncăruri gustoase și alese, mintea o să simtă mirosurile cele mai apetisante chiar și în somn, pentru ca, în ziua următoare, înebunită de frustrare, să compenseze lipsa ei printr-un dispreț sfidător față de cel ce nu postește. Atunci, postul devine prilej de trufie, de exprimare a orgoliului și a izbînzii trufașe asupra poftelor. Dar, dincolo de orice, trufia rămîne trufie, iar sentimentul frustrării o confirmă.
Dacă ai reușit în viață, nu te agăța de nereușitele altuia, pentru a nu trezi în tine viermele cel aprig al orgoliului și patima înfumurării. Reușita este energia iubirii și a capacității tale de acceptare a vieții, dar ea nu rămîne nemișcată, nu este ca un munte sau ca un ocean. Îngîmfarea și trufia reușitei te coboară, încetul cu încetul, de pe soclul tău, căci ele desenează pe cerul vieții tale evenimente specifice lor.
Slăbește, bucură-te și taci! Lasă-te de fumat, bucură-te și taci !Curăță ograda ta, bucură-te de curățenie și lasă gunoiul vecinului acolo unde vecinul însuși l-a pus. Căci între vecin și gunoiul din curte există o relație ascunsă, niște emoții pe care nu le cunoști, sentimente pe care nu le vei bănui vreodată și cauze ce vor rămîne, poate, pentru totdeauna ascunse minții și inimii tale.
Între omul gras și grăsimea sa există o relație ascunsă. O înțelegere. Un secret. Un sentiment neînțeles. O emoție neconsumată. O dragoste respinsă. Grăsimea este profesorul grasului. Viciul este profesorul viciosului. Și, în viața noastră, nu există profesori mai severi decît viciile și incapacitățle noastre.
Acum stiu, stiu ca orice ura, orice aversiune, orice tinere de minte a raului, orice lipsa de mila, orice lipsa de intelegere, bunavointa, simpatie, orice purtare cu oamenii, care nu e la nivelul gratiei si gingasiei unui menuet de Mozart, este un pacat si o spurcaciune. Nu numai omorul, ranirea, lovirea, jefuirea, injuratura, alungarea, dar orice vulgaritate, desconsiderare, orice cautatura rea, orice dispret, orice rea dispozitie, orice cuvant greu este de la diavol si strica totul. Acum stiu, am aflat si eu... "
Autor: NICOLAE STEINHARDT
Sursa:
http://www.certitudinea.ro/articole/...pacatul-insusi

Lilith23 09.06.2011 22:30:39

Sincer, mie mi se pare un subiect atât de pueril și de jignitor în același timp, încât mă surprinde faptul că i se acordă atâta atenție!

Domnișoara nu își "suportă" colegele de muncă pentru că "nu au altă treabă decât să bârfească". Așa cum îi ziceam chiar ei, mi se pare că nici ea nu prea are altă treabă decât să îi pese de capra vecinului! Și până la urmă de ce nu le suportă? Pentru că bârfa e un păcat. Pentru că nu îi împărtășesc principiile morale și religioase, care spun să nu bârfești, să nu judeci etc.

Deci intră toată lumea aici ca să o ajute pe stimabila să își "suporte" colegele care au alte credințe și alte principii. Eu cred că problema s-ar pune altfel: cum să o suporte colegele pe ea?
Asta se numește imaturitate socio-emoțională. Inabilitatea de a te integra într-un grup și de a te supune regulilor (atât scrise cât și nescrise) de conviețuire într-un colectiv.
Nu spune nimeni să îți renegi credința sau să faci ceva ce ție nu îți place doar pentru a fi pe placul altora. Dar fii mai tolerantă, Elisabeta! Crezi că greșesc? Lasă-le în plata Domnului! Tu ești plătită să prestezi un anumit serviciu, la locul tău de muncă. Fă ce ai de făcut și du-te acasă, dacă crezi că așa ți-e mai bine! Însă e un lucru demonstrat că o persoană care nu e în stare să cultive relații bune la locul de muncă, în timp ajunge să nu mai dea randament și are mult mai slabe șanse de avansare în carieră.
În viață nu ne întâlnim mereu cu oameni plăcuți și situații favorabile. Asta e, uneori oamenii din jur ne calcă pe nervi. Înghițim gălușca și mergem mai departe, nu umplem forumuri despre cum nu ne suportăm colegele de muncă. Sincer, mi se pare că există și o umbră de invidie aici. Din câte îmi dau seama, colegele par a fi un colectiv sudat, din care domnișoara nu face parte, din motive ce pot fi sau nu independente de ea. Mi se pare că miroase a îngâmfare, atitudinea ta! Iar asta nu te va ajuta la nimic!

Melissa 09.06.2011 22:50:47

Citat:

În prealabil postat de Lilith23 (Post 367630)
Și până la urmă de ce nu le suportă? Pentru că bârfa e un păcat. Pentru că nu îi împărtășesc principiile morale și religioase, care spun să nu bârfești, să nu judeci etc.

Eu cred că problema s-ar pune altfel: cum să o suporte colegele pe ea?
Asta se numește imaturitate socio-emoțională. Inabilitatea de a te integra într-un grup și de a te supune regulilor (atât scrise cât și nescrise) de conviețuire într-un colectiv.

Sincer, mi se pare că există și o umbră de invidie aici. Din câte îmi dau seama, colegele par a fi un colectiv sudat, din care domnișoara nu face parte, din motive ce pot fi sau nu independente de ea. Mi se pare că miroase a îngâmfare, atitudinea ta! Iar asta nu te va ajuta la nimic!

De obicei in orice colectiv exista o astfel de persoana. Toate persoanele pe care eu le-am vazut cu aceasta atitudine, erau marginalizate de fapt nu de restul colectivului ci chiar de propriile neajunsuri: rautatea si invidia. Si uneori de autosuficienta care le creea falsa impresie de superioritate si le indemna sa nu se "amestece" cu ...plebea..

ElisabetaM 09.06.2011 23:06:47

Va multumesc celor ce m-ati incurajat sau criticat.
Va sunt recunoscatoare pentru tot.
Adversitatile nu fac decat sa ne testeze rabdarea si blandetea.
Eu mai am multe de invatat.

George.m 09.06.2011 23:28:20

Citat:

Nimic nu se petrece fara voia lui Dumnezeu. Gandeste-te la faptul ca El Insusi a ingaduit sa ai colegele respective. Iar in aceasta situatie, incearca sa iti exersezi rabdarea, blandetea, iubirea.
Ma intreb, oare cum suntem noi inaintea lui Dumnezeu? Ne mai poate indura? Mai are rabdare cu noi?

Vorbeste-i duhovnicului tau despre situatia respectiva si incearca sa te rogi pentru colegele tale.
Eu am convingerea ca schimbarea celorlalti incepe cu noi insine, cu schimbarea inimii noastre.

MariS_ 09.06.2011 23:40:58

Citat:

În prealabil postat de ElisabetaM (Post 367636)

Draga Elisabeta, pentru ca ai suportat criticile si dojanele colegilor de forum esti deja pe drumul cel bun. Pentru ca recunosti ca mai ai multe de invatat inseamna ca nu te vezi mai presus de cei nestiutori. Ai dreptate, blandetea si rabdarea se testeaza in mediu potrivnic, nu intrunul dulceag. "Tine mintea in iad si nu deznadajdui!" Sa fii atenta tot timpul la barna ta si sa nu "observi" paiul altora. Daca vrei sa dai cate un exemplu sau cuvant bun foloseste-te de "hrana moale", nu da hrana tare celor ce n-au dinti duhovnicesti. Si fa-o ca si cum te-ai stradui si tu s-o aplici, ca sa nu te lauzi cu acea practica. Bunatatea acopera lipsurile si descopera doar calitatile. Cauta la colegi calitatile si "uita" defectele. Si pune zambet in privire. Nici nu stii ce efect miraculos are.
"Si nu uita, mama, sa fii bun!"
Har, smerenie si jertfa de sine.

antoniap 09.06.2011 23:41:32

Rugaciune pentru dusmani

Doamne Iisuse Hristoase, ai mila de cei ce ma pizmuiesc, de cei ce ma urasc si de cei ce ma clevetesc ca sa nu patimeasca pentru mine, Doamne. Ci zdruncina si sfarma pe vicleanul sarpe care ii invrajmeste pe ei impotriva mea. Si Te rog Stapane sa ii ierti pe fratii mei care ma hulesc pe mine acum, asa cum m-ai iertat si pe mine, robul Tau, de cate ori am gresit si am venit spre mila Ta. Amin.

Rugăciunile împotriva dușmanilor Îl supără pe Dumnezeu - Ziarul Lumina

windorin 10.06.2011 09:35:14

Citat:

Parca toata ziua nu au alta grija decat sa comenteze ce a facut cutare, ce a zis cutarica, cum se imbraca una sau alta, viata mondena etc.

Cu alta ocazie, una dintre ele vorbea de avort si i-am spus ce a zis Parintele Cleopa despre copii avortati. Nu spun ca asta a starnit niste valuri. Doamne Doamne!!

"Nu dați cele sfinte câinilor, nici nu aruncați mărgăritarele voastre înaintea porcilor,
ca nu cumva să le calce în picioare și, întorcându-se, să vă sfâșie pe voi." (Matei 7,6).

Ai grija ce, cum si cui spui.

AlinB 10.06.2011 10:34:50

Citat:

Si ce anume vrei de fapt?
Asta este nivelul lor de intelegere, nu le mai judeca si ai sa te simti mult mai bine.

awapleawa 10.06.2011 10:47:28

Buna!

La un moment dat, în patericul egiptean, un părinte se plângea că nu are liniște în chilia sa din pricina fraților.
Când a vrut să plece, un părinte i-a spus că dacă nu-și găsește liniștea interioară și în pustie dacă s-ar duce, tot n-ar avea liniște.
L-ar deranja zgomotul de la trestia mișcată de vânt, de la broaște, etc.
La fel se întâmplă și în zilele noastre: la bloc bocăne cate un vecin sau da muzica tare, la servici - cum ziceai nu e liniște-, dacă nu ne găsim liniștea noastră interioară...

Știu că astea sunt teorii, dar altă soluție nu știu

awapleawa 10.06.2011 10:50:23

și încă ceva.... toți trebuie să fim ispitiți, ca să putem lua cununa...
Mulțumește-I lui Dumnezeu că asta e patimă mică și ușoară..

glykys 10.06.2011 15:44:20

Citat:

În prealabil postat de ElisabetaM (Post 367636)

ElisabetaM, citeste topicul deschis de Viviana, care se plange ca una din colege i-a furat un obiect important! Vei vedea ca tu te plangi de o nimica toata!

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:47:07.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.