Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Ce este sufletul? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13077)

Prior of ORI 09.06.2011 22:02:09

Ce este sufletul?

O mică curiozitate de-a mea la care aș dori un răspuns clar și concis.
Aș mai dori să știu și cum putem ști "despre" suflet dacă nu este ceva vizibil sau măcar palpabil?

Tot legat de subiect mai sunt curios Dacă animalele au suflet? Dacă și de ce avem noi, oameni, nevoie de suflet? (și in caz că primul răspuns este negativ și al doilea afirmativ; De ce nu au și animalele nevoie de suflet?)

PS: aștept răspuns la întrebările mele și nu linkuri la un thread sau un articol care vorbește ceva generalități despre subiectul suflet

Bogdan N 09.06.2011 22:28:08

"Si cand a stat impreuna cu ei la masa, luand El painea, a binecuvantat-o si, frangand, le-a dat lor. Si au zis unul catre altul: Oare, nu ardea in noi inima noastra cand ne vorbea pe cale si cand ne talcuia Sricpturile? Si in ceasul acela sculandu-se, s-au intors la Ierusalim si au gasit adunati pe cei unsprezece si pe cei ce erau impreuna cu ei, care ziceau ca a inviat cu adevarat Domnul si s-a aratat lui Simon. Si ei au istorisit cele petrecute pe cale si cum a fost cunoscut de ei la frangerea painii. Si pe cand vorbeau ei acestea, El a stat in mijlocul lor si le-a zis: Pace voua. Iar ei, inspaimantandu-se si infricosandu-se credeau ca vad duh. Si Iisus le-a zis: De ce sunteti tulburati si pentru ce se ridica astfel de ganduri in inima voastra? Vedeti mainile Mele si picioarele Mele, ca Eu insumi sunt; pipaiti-Ma si vedeti ca duhul nu are carne si oase, precum Ma vedeti pe Mine ca am. Si zicand acestea, le-a aratat mainile si picioarele Sale.: Luca 24, 30-40

florin.oltean75 09.06.2011 22:49:23

Citat:

În prealabil postat de Prior of ORI (Post 367626)
Aș mai dori să știu și cum putem ști "despre" suflet dacă nu este ceva vizibil sau măcar palpabil?

Tot legat de subiect mai sunt curios Dacă animalele au suflet? Dacă și de ce avem noi, oameni, nevoie de suflet? (și in caz că primul răspuns este negativ și al doilea afirmativ; De ce nu au și animalele nevoie de suflet?)

PS: aștept răspuns la întrebările mele și nu linkuri la un thread sau un articol care vorbește ceva generalități despre subiectul suflet

Denumirea de Suflet vine de la suflu sau duh.

Suflurile se impart in doua categorii: interne si externe.

Cele interne sunt in interiorul trupului,
cele externe sunt in afara trupului.

Acestea pot fi grosiere cum e vantul, curentii de aer sau turbioane moleculare,
sau subtile ca energiile fotonice.

Mintea este capabila sa cunoasca doar atunci cand se afla in relatie simbiotica cu suflurile.
Fara sufluri nu exista constientizare.

Se spune ca mintea este calaretul, iar suflul este calul.
Este o interpatrundere perfecta.

Sufletul este cel mai subtil suflu, denumit si "suflul indestructibil".

Acesta sustine cea mai subtila, pura forma de constientizare, "mintea indestructibila".

Sufletul este inteles in ortodoxie ca eul ultim,
sau ceea ce suntem dupa ce inlaturam tot ce este artificial, circumstantial si conditionat.

Mintea indestructibila este acoperita de o multitudine de minti ingrosate,
sustinute de sufluri impure grosiere - care pot fi intelese ca expresie materiala a pacatelor.

Da... era sa uit.

Este evident ca si animalele au suflet.

Fie ca Dumnezeu sa-ti lumineze mintea.

Prior of ORI 10.06.2011 09:35:11

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 367632)
Mintea este capabila sa cunoasca doar atunci cand se afla in relatie simbiotica cu suflurile.
Fara sufluri nu exista constientizare.

Un lucru interesant este că o relatie simbiotică presupune interdependență. Așadar, cum ai precizat, mintea fără suflet nu e capabilă să funcționeze, per a contrario, sufletul fără minte nu poate exista independent. (Ceva ce cred că am să rețin)

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 367632)
Acestea pot fi grosiere cum e vantul, curentii de aer sau turbioane moleculare,
sau subtile ca energiile fotonice.

Dacă e prezent la nivel molecular, înseamă că este identificabil precum moleculele care alcătuiec aerul sau fotonii, deși nu au fost indentificate asfel de molecule care să confirme ceea ce afirmi tu.

Mihnea Dragomir 10.06.2011 09:59:02

Citat:

Cele mai multe lucruri le știm despre suflet din Revelația Dumnezeiască. Câteva lucruri le știm și din reflecție și experiență.

Citat:

Tot legat de subiect mai sunt curios Dacă animalele au suflet?

Animalele nu au suflet în sensul în care oamenii au suflet. Posibila confuzie vine de la sensul exact al termenului de "suflet", înțeles fie ca suflu vital (și, în acest caz, animalele desigur că au un astfel de "suflet"-suflu vital), fie ca existență psiho-spirituală ("spirit"), proprie numai oamenilor, îngerilor și lui Dumnezeu.

Deci, animalele au "suflet sensibil", dar nu au "suflet rațional" ori "spirit".

Citat:

Dacă și de ce avem noi, oameni, nevoie de suflet?
Avem nevoie, fiindcă fără suflet nu am putea să atingem scopul vieții noastre, care este de a-L iubi, a trăi alături și de a-L servi pe Dumnezeu.

Citat:

(și in caz că primul răspuns este negativ și al doilea afirmativ; De ce nu au și animalele nevoie de suflet?)
Animalele nu au nevoie de suflet, deoarece scopul lor nu este mântuirea, ci au fost făcute ca să servească oamenilor în existența lor pământeană.

Deci, în timp ce omul a fost creat pentru Cer, viața lui pe Pământ fiind simplă perioadă de probă, animalele au fost create numai pentru a viețui pe Pământ.

Prior of ORI 10.06.2011 10:51:43

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 367653)
Cele mai multe lucruri le știm despre suflet din Revelația Dumnezeiască. Câteva lucruri le știm și din reflecție și experiență.

Ceea ce după părerea mea, nu este suficient. Fără a intra în detalii de ce nu sunt suficiente pentru mine aceste "dovezi" voi menționa următoarele: este ca și cum cineva ar dori să facă proba contrară unui înscris autentic, cu proba testimonială.

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 367653)
Avem nevoie, fiindcă fără suflet nu am putea să atingem scopul vieții noastre, care este de a-L iubi, a trăi alături și de a-L servi pe Dumnezeu.

Deci, în timp ce omul a fost creat pentru Cer, viața lui pe Pământ fiind simplă perioadă de probă, animalele au fost create numai pentru a viețui pe Pământ.

Să înțeleg că viața noastră pe Pământ este doar un experiment pe periadă lungă, care are ca scop sortarea indiviziilor care au "utilitate" sau nu?
Nu mi-o lua în nume de rău, dar un asemenea proces de sortare nu are fi util pentru Dumnezeu, care atotcunoscător fiind nu ar avea nevoie să ne "testeze" și atotputernic fiind ar putea crea un "candidat" perfect pentru scopul mentionat de tine.

Daniel_7 10.06.2011 10:56:13

Daca vrei alte explicatii decat cele crestinesti in privinta sufletului,cred ca trebuie sa mergi pe alt forum....

Prior of ORI 10.06.2011 11:23:33

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 367679)
Daca vrei alte explicatii decat cele crestinesti in privinta sufletului,cred ca trebuie sa mergi pe alt forum....

Interesant mod de a soluționa o problemă

Nu știam că încă mai este valabilă deviza "Crede și nu cerceta"

Oricum îti voi lua sfatul în considerare, pentru că ultima oară când am afirmat ceva pe forumul acesta (evident probat pe cunoștiințe biologice de bază) mi s-au șters efectiv postările și am fost banat și la motivele de banare scia: "nu s-a menționat nici un motiv" ceea ce nu se mai întâmplă pe alte forumuri. Și pe urmă s-a șters și postul prin care am solicitat motivele de banare.
CONCLUZIE: DEȘI ACESTA ESTE UN FORUM CREȘTIN ORTODOX RASISMUL ESTE LA EL ACASĂ.

Daniel_7 10.06.2011 11:24:48

Da,ai libertatea sa cauti raspunsul tau in alta parte.

Prior of ORI 10.06.2011 11:39:55

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 367687)
Da,ai libertatea sa cauti raspunsul tau in alta parte.

Oricum tu cred că nu ai citit descripția sub-forumului Generalități: Aici puteti posta diverse probleme chiar daca n-au legatura cu religia.

Daniel_7 10.06.2011 11:41:56

Pai sufletul are legatura cu religia,se pare ca dumneata nu ai deocamdata...Deci topicul se referea la subiecte care nu au neaparat legatura cu religia,nu la useri...

Prior of ORI 10.06.2011 11:55:57

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 367695)
Pai sufletul are legatura cu religia,se pare ca dumneata nu ai deocamdata...Deci topicul se referea la subiecte care nu au neaparat legatura cu religia,nu la useri...

Da dar eu nu am cerut dovezi religiase... așa cum am mai menționat (faptul că acestea nu sunt dovezi în adevăratul sens al cuvântului, ci doar texte).

Daniel_7 10.06.2011 11:57:22

Asta si ti-am spus,aici ti se dau numai "dovezi" religioase.Altfel de dovezi presupune alte forumuri...

Prior of ORI 10.06.2011 12:01:54

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 367700)
Asta si ti-am spus,aici ti se dau numai "dovezi" religioase.Altfel de dovezi presupune alte forumuri...

Îmi place că ești pesitent... și probabil ai vrea să mă car cât mai repede de pe aici. Hai că-ți fac pe plac (indiferent ce mai ai de menționat).

Daniel_7 10.06.2011 12:06:48

Nu vreau sa pleci,am vrut doar sa-ti spun ca raspunsuri care nu au legatura cu religia gasesti pe alte forumuri.Daca esti sincer interesat de raspunsuri ortodoxe,aici poti gasi...

DianaCornea1983 10.06.2011 12:07:04

Citat:

Sufletul de asta este suflet, si nu trup pt ca nu este nici vizibil nici palpabil, daca era vizibil era trup. Despre suflet, nu poti sti, poti doar sa il simti, si acest lucru nu poate fi explicat, in mod normal ar trebui sa fii in stare sa iti simti sufletul. Despre animale nu stiu sa iti spun dar eu ma gandesc ca nu au suflet. Oamenii nu au nevoie de suflet pentru ca ei deja il au, sufletul este necesar pentru mantuire, animalele nu au nevoie de suflet pentru ca ele sunt inferioare oamenilor, nu au constiinta de sine. Oamenii sunt singurii care se pot mantui

DianaCornea1983 10.06.2011 12:28:25

Citat:

Domnule,

Este cat se poate de clar ca ai intrat pe acest forum religos, pentru ca esti ateu si vrei sa ii provoci pe crestinii ortodocsi iar atunci cand ti se spune adevarul in fata te mai si superi!

Nu inteleg ce rost are sa ceri alte explicatii care sa nu implice religia din moment ce esti pe un forum religios.
Chiar daca esti la sectiunea generalitati sa stii ca ai postat gresit, intrebarile despre suflet nu se includ in categoria asta.

Parerea mea ca Satana te impinge sa provoci oamenii si sa provoci numai certuri.

Prior of ORI 10.06.2011 12:50:11

Citat:

În prealabil postat de DianaCornea1983 (Post 367708)
Parerea mea ca Satana te impinge sa provoci oamenii si sa provoci numai certuri.

Chiar sunt de acord cu tine, ba mai mult, ai uitat să mentionezi că, azi noapte-n vis, m-a vizitat și mi-a zis că dacă vă provoc îmi face discount la următoarea achiziționare a unor produse la ABCul de pe colt... și dacă va fi satisfăcut mai dă și o bere bonus. :)

Dacă vrei să te bagi și tu la ofertă dă-mi un PM că îti fac legătura...

N.Priceputu 10.06.2011 12:53:57

Existența sufletului decurge din credința în Dumnezeu, care este subiect pur, Duh. Iar pentru dialoga cu noi și noi cu El, ne-a dat și nouă o alcătuire potrivită. Ne-a făcut după chipul Său și a suflat în noi suflare de viață. Dacă am fi numai materie, nu am avea cum să comunicăm cu Dumnezeu.

DianaCornea1983 10.06.2011 12:58:39

Este ceva tipic pentru un ateu sa ia totul la bascalie si sa puna totul sub semnul intrebarii, crede-ma ca te inteleg pentru ca si eu am fost in trecut ca tine, glumele tale nu ma ating! As fi bucuroasa daca ti-ar lumina D-zeu mintea sa te intorci la calea dreapta si adevarata!

Prior of ORI 10.06.2011 13:07:56

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 367713)
Dacă am fi numai materie, nu am avea cum să comunicăm cu Dumnezeu.

A meu e defect că nu prind decât mesageria vocală :(

N.Priceputu 10.06.2011 13:10:54

Citat:

În prealabil postat de Prior of ORI (Post 367717)
A meu e defect că nu prind decât mesageria vocală :(

Și al meu e defect, însă am căutat să aflu de la alții cum fac, care e lungimea de undă, cum pot recepționa și eu.
Și așa m-am trezit în Biserică. Acolo se prinde cel mai bine.

Prior of ORI 10.06.2011 13:13:22

Citat:

În prealabil postat de DianaCornea1983 (Post 367716)
As fi bucuroasa daca ti-ar lumina D-zeu mintea sa te intorci la calea dreapta si adevarata!

Hopa... ne ocupăm și cu blesteme acum? Vezi că cam calci stâmb de pe calea cea dreaptă.

Raziel 10.06.2011 13:21:50

Din pacate in Biserica sunt cele mai multe interferente.
Prior of ORI intelege ca cei care gandesc cu mintea lor si nu cu scrierile sfintilor parinti si a altora asemanatori, nu sunt bineveniti aici.
Cei care pun intrebari pertinente si nu sunt obedienti scripturii sunt atacati, o spun din propria experienta.Oamenii de aici n-au raspunsuri pentru ca nici ei nu le cunosc, d'aia iti va zice ca satana te-a pus sau mai stiu eu ce, ei nu au decat experiente personale(care nu sunt considerate argumente parerea mea) si atata tot, cu asta nu te poti lupta.

Prior of ORI 10.06.2011 13:24:04

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 367719)
Și al meu e defect, însă am căutat să aflu de la alții cum fac, care e lungimea de undă, cum pot recepționa și eu.
Și așa m-am trezit în Biserică. Acolo se prinde cel mai bine.

Am fost... mai demult numa mă întreabă prea multe date confidențiale ca să pot da și eu un apel scurt.

Prior of ORI 10.06.2011 13:30:18

Citat:

În prealabil postat de Raziel (Post 367723)
Din pacate in Biserica sunt cele mai multe interferente.
Prior of ORI intelege ca cei care gandesc cu mintea lor si nu cu scrierile sfintilor parinti si a altora asemanatori, nu sunt bineveniti aici.
Cei care pun intrebari pertinente si nu sunt obedienti scripturii sunt atacati, o spun din propria experienta.Oamenii de aici n-au raspunsuri pentru ca nici ei nu le cunosc, d'aia iti va zice ca satana te-a pus sau mai stiu eu ce, ei nu au decat experiente personale(care nu sunt considerate argumente parerea mea) si atata tot, cu asta nu te poti lupta.

da știu... religia te poate face și rasist (chiar dacă cei ce o practică vor nega).
și stiu că vor zice că dack nu-s cu ei în barcă sunt cu satana etc. etc.

Aș vrea să le propun să rezolve paradoxul Epicurean. din păcate cred că nu vor reuși deoarece există un motiv de ce este considerat paradox.

N.Priceputu 10.06.2011 13:36:53

Citat:

În prealabil postat de Prior of ORI (Post 367728)
da știu... religia te poate face și rasist (chiar dacă cei ce o practică vor nega).

Aș vrea să le propun să rezolve paradoxul Epicurean. din păcate cred că nu vor reuși deoarece există un motiv de ce este considerat paradox.

Păi și noi, ăștia care ne credem în barca lui Dumnezeu, nu suntem deloc scutiți de influențele satanei. E foarte posibil ca o vorbă pe care o spun, o părere, un sfat, să fie inspirată de vrăjmașul.

Eu cred că cine întreabă cu sinceritate va găsi adevărul. Poate chiar și de la cineva care se încumetă să răspundă aici, pe forum. Nu că noi am deține adevărul. Însă credem că știm unde poate fi aflat.

Raziel 10.06.2011 13:50:39

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 367729)
Păi și noi, ăștia care ne credem în barca lui Dumnezeu, nu suntem deloc scutiți de influențele satanei. E foarte posibil ca o vorbă pe care o spun, o părere, un sfat, să fie inspirată de vrăjmașul.

Eu cred că cine întreabă cu sinceritate va găsi adevărul. Poate chiar și de la cineva care se încumetă să răspundă aici, pe forum. Nu că noi am deține adevărul. Însă credem că știm unde poate fi aflat.

Pai iti spun eu unde poate fi aflat, si anume: in TINE, acolo e adevarul, numai ca e un adevar subiectiv si nu-l putem aplica tuturor asta e problema, daca acest adevar subiectiv te face fericit atunci e perfect. Sa fie clar ma refer la adevarul religios.
Acum apropo de paradoxul epicurean, ideea e ca raul si binele sunt iarasi lucruri subiective, in univers nu exista rau si bine, asta este doar optica umana. Oricum paradoxul se refera la existenta raului prin prisma presupusei existente a divinitatii.

DianaCornea1983 10.06.2011 13:52:15

Citat:

În prealabil postat de Prior of ORI (Post 367721)
Hopa... ne ocupăm și cu blesteme acum? Vezi că cam calci stâmb de pe calea cea dreaptă.

Asta nu este un blestem, inseamna ca tu nu stii ce este acela un blestem! Eu dor am zis c m-as bucura daca te-ar lumina D-zeu sa nu mai vorbesti aiurea!
Blestem inseamna cand ii urezi cuiva de rau, ori eu iti urez de bine! Blestem era daca iti uram sa patesti ceva! Tu esti foarte departe de calea adevarata!

vintage 10.06.2011 14:00:38

Citat:

Prior, sti? "prior" este un miel fatat primavara devreme sau, alta definitie din dex: conducator al unei manastiri catolice... Unde te incadrezi?

Paradoxul asta al lui Epicur este atat de infantil incat nici macar un ateu cat de cat matur nu-l mai invoca pentru a-si sustine ideile.

Prior of ORI 10.06.2011 14:00:56

Citat:

În prealabil postat de DianaCornea1983 (Post 367736)
Asta nu este un blestem, inseamna ca tu nu stii ce este acela un blestem! Eu dor am zis c m-as bucura daca te-ar lumina D-zeu sa nu mai vorbesti aiurea!
Blestem inseamna cand ii urezi cuiva de rau, ori eu iti urez de bine! Blestem era daca iti uram sa patesti ceva! Tu esti foarte departe de calea adevarata!

scueze e de la oboseală... am citit lua nu lumina...

DianaCornea1983 10.06.2011 14:03:01

Citat:

Rasist inseamna sa fii mandru de rasa ta si sa urasti celelalte rase, nu cred ca cunosti sensul termenului rasist! Nu cunosti nici sensul cuvantului blestem, il folosesti unde nu trebuie, ti-am explicat mai jos!
Mi se pare normal ca esti cu Satana ori slujesti lui D-zeu ori lui Mamona, nu poti sluji la doi stapani, IISUS a fost cat se poate de radical in privinta asta!

Prior of ORI 10.06.2011 14:07:19

Citat:

În prealabil postat de vintage (Post 367740)
Prior, sti? "prior" este un miel fatat primavara devreme sau, alta definitie din dex: conducator al unei manastiri catolice... Unde te incadrezi?

Paradoxul asta al lui Epicur este atat de infantil incat nici macar un ateu cat de cat matur nu-l mai invoca pentru a-si sustine ideile.

Prior–noun1.an officer in a monastic order or religious house, sometimes next in rank below an abbot.

Raziel 10.06.2011 14:10:52

Citat:

În prealabil postat de DianaCornea1983 (Post 367743)
Mi se pare normal ca esti cu Satana ori slujesti lui D-zeu ori lui Mamona, nu poti sluji la doi stapani, IISUS a fost cat se poate de radical in privinta asta!

Dar daca nu slujesti nici un stapan? de asta ce zici?
Stapan-urat cuvant....

DianaCornea1983 10.06.2011 14:11:25

Citat:

În prealabil postat de Prior of ORI (Post 367741)
scueze e de la oboseală... am citit lua nu lumina...

Nici o problema, se mai intampla!

DianaCornea1983 10.06.2011 14:15:36

Citat:

În prealabil postat de Raziel (Post 367747)
Dar daca nu slujesti nici un stapan? de asta ce zici?
Stapan-urat cuvant....

Este un limbaj arhaic, din Biblie, nu l-am inventat eu. Nu este un cuvant urat, depinde cum privesti problema respectiva. Il avem stapan pe D-zeu, in viata noastra ne lasam condusi de el sau nu. Nu are rost sa continuam pentru ca tu crezi ca exista o cale de mijloc, ori in cazul asta nu este, ori cu Lumina, ori cu Intunericul, ori cu Binele ori cu Raul

Raziel 10.06.2011 14:21:28

Citat:

În prealabil postat de DianaCornea1983 (Post 367750)
Este un limbaj arhaic, din Biblie, nu l-am inventat eu. Nu este un cuvant urat, depinde cum privesti problema respectiva. Il avem stapan pe D-zeu, in viata noastra ne lasam condusi de el sau nu. Nu are rost sa continuam pentru ca tu crezi ca exista o cale de mijloc, ori in cazul asta nu este, ori cu Lumina, ori cu Intunericul, ori cu Binele ori cu Raul

Nu am zis ca l-ai inventat tu, normal ca totul este dupa cum privesti problema, tocmai asta e.
Defineste binele si raul sa vedem cum privesti tu problema.
Trebuie sa intelegi ca nimic nu este absolut.

cmihai 10.06.2011 14:22:57

Citat:

În prealabil postat de Prior of ORI (Post 367745)
Prior–noun1.an officer in a monastic order or religious house, sometimes next in rank below an abbot.

Draga Prior of Ori ... vezi ca "stapanii" tai au fost distrusi de echipa SG1 cu ajutorul armei Strabunilor si de asemenea ceilalti "Prior of Ori" au privit in "The Ark of Truth" si nu mai cred in "Ori" ... ma gandesc ca tu ai ramas singurul "true believer in the Ori and Book of Origin" asa ca mai bine iti reanalizezi pozitia :) si vezi ce ai de facut mai departe.

vintage 10.06.2011 14:23:12

Citat:

În prealabil postat de Prior of ORI (Post 367745)

As zica ca prima definitie ti se potriveste... "manusa"...

Prior of ORI 10.06.2011 14:28:52

Citat:

În prealabil postat de DianaCornea1983 (Post 367743)
Rasist inseamna sa fii mandru de rasa ta si sa urasti celelalte rase, nu cred ca cunosti sensul termenului rasist! Nu cunosti nici sensul cuvantului blestem, il folosesti unde nu trebuie, ti-am explicat mai jos!

Să zicem că am fost o analogie mai nefericită de termene... dar mi-a fost lene să scriu discriminare pe motive religiase... e bine acum?

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:09:15.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.