![]() |
Presa creeaza o imagine proasta Bisericii?
Ce credeti presa creeaza o imagine proasta Bisericii? Si fac referire la cazul din Constanta in care multimea de credinciosi au inceput sa faca scandal si sa-l dea afara pe noul paroh, si bineinteles ca si presa a luat parte la scandal. Iar acum ceva timp, o alta stire: doi preoti l-au batut in altar pe Preotul paroh de acolo ca sa plece, iar presa din nou isi face aparitia. Chiar si site-ul crestin ortodox nu a scapat de presa in legatura cu pomelnicile on-line.
Ce credeti face presa o imagine proasta? Interpreteaza totul gresit si publica totul cum vor ei? Nu luati acest subiect in nume de rau, este doar un schimb de pareri. Si va urez din nou un post usor si fie ca rugaciunile voastre sa fie asculatate de Bunul Dumnezeu si sa va daruiasca tot ceea ce il rugati si stie El ca aveti nevoie. Amin |
Vremuri grele...
Presa promoveaza senzationalul ieftin, dar din pacate si noi facem asa, luandu-ne dupa ei: vedem ceva negativ si facem din tantar armasar... In loc sa cantarim la rece faptele si apoi sa tragem concluzii, facem exact pe dos. Suntem popor balcanic si nu nordic, avem reactii emotionale si apoi rationale. Acesta e mecanismul si e greu de schimbat, e in sangele nostru...Rezolvarea se afla la nivelul fiecarui om: sa isi puna mai mult mintea la contributie...ca har Domnului, este de unde! Noi ne tinem mari si tari cu religia noastra, dar nordicii, care sunt (cat sunt) reformati sau protestanti, au alt caracter, sunt mai potoliti. Revin si spun: fiecare dintre noi, fara sa mai aratam cu degetul la presa sau la altii sa facem in noi schimbarea. Domnul ne cere fapte. Se pare ca azi in Romania nici o campanie civica de ridicare a constiintei nu are sorti de izbanda...aproape tot ce ne inconjoara este o ciorba fara moralitate. Oamenii alearga dupa bani, putere, fala. Asta vad la televizor (ca fac mai marii zilei si cei "smecheri"), la fel fac si ei. Basescu a zis de regionalizare, toata tara fierbe pe acest subiect. Facem cum ne mana vantul, nu mai avem "piatra" sub picioare. Daca punem pe Mantuitor in fata la toate si ne intrebam cu sufletul ce ar face El in diferite situatii de viata, am avea calmul si raspunsurile. Sunt vremuri grele, derutante si intr-adevar e greu sa le rezisti. Vrand-nevrand ne mai smintim si noi...Este normal sa fie atacata si Biserica, dar si Biserica ar fi bine sa-si faca curatenie in curtea ei, ca sa nu fie motive de cearta intre frati.
Doamne-ajuta! |
Citat:
|
Citat:
|
Nu am cunostinta despre aceste scandaluri, fiind departe. Insa, presa, prin definitie, se leaga de orice ca sa starneasca interesul. Asta este nivelul uman, asta i se ofera. Omul, prin natura lui, are o atractie spre barfa, scandal, iscodire. Trebuie autocontrol serios ca sa ramai neutru.
|
Adica preotii batausi fac o imagine buna bisericii dar presa in cautarea senzationalului strica aceasta imagine? Preotii nu au nici in randul credinciosilor o imagine prea buna. Norocul lor ca sunt autodeclarati intermediari ai divinitatii si oamenilor le e frica sa ia masuri, pana la un moment dat. Preotii dupa ce ca au fost turnatori si acuma au afaceri necurate, toti ei se dau fete mari si presa le zice c...ve. Ia sa fie preotii usa de biserica, sa vvedem ce o sa mai scrie presa atunci, dar cat timp se comporta ca niste mahalagii si au pretentii de oameni culti mai bine nu le luati apararea. Nu de alta, dar va faceti complici la acte nu tocmai potrivite pentru intrarea in rai.
|
Parca n-ati stii ca presa e de toata jena. Dar cum sa nu-si faca aparitia cand credinciosii fac scandal sau cand preotii se bat in altar?
|
De ce presa nu apare sa prezinte lucrurile frumoase din biserica?
Sa arate de exemplu cum credinta si biserica ordodoxa au schimbat viata unor oameni in bine . Si nu a catorva. In biserica sunt multe ispite ,dar mai sunt si uscaturi. In cazul ispitelor parintele meu ne-a spus ca ii invita pe cei care denigreaza caderile unor preoti sa inceapa sa duca si ei o viata duhovniceasca ,sa mearga la sf.Liturghie,sa se spovedeasca ,sa tina post si sa vada cum este ,cat de ispitit poti fi. Mai ales in cazul preotilor care stim si noi ca pot salva multe suflete de la cadere. Mai sunt si uscaturi ,dar orice padure are si uscaturi. |
Preoția e o afacere
Nu i se creează o imagine proastă, ci se prezintă cum este de fapt. Și de ce să nu fie prezentă acolo unde călugării se culcă unii cu alții, unde un IPS cere mită și-și construiește palate și câte altele?
Preoția e o afacere în ziua de azi și tocmai de-asta presa este atât de agresivă. Pentru că pe lângă faptul că adoptarea unei atitudini religioase te codamnă la neștiință, ajungi să fii tras și în piept de către preot ale cărui vorbe nu e permis să fie puse la îndoială... în nicio situație (pe mai marii poporului tău să nu-i judeci). Și bucurându-se de-o asemenea putere, de-a fi ascultat de masele mediocre gata gata să ucidă pentru el (de multe ori am văzut scandaluri mari, până la interzicerea accesului în biserică la slujba de Liturghie a noului preot), îi joacă pe enoriași, mai ales pe cei cu dare de mână, pe degete cum vrea el. Se duce la unul și cere 40000 de lei pentru termopane, se duce la al doilea sponsor și cere 40000 de milioane tot pentru termopane, se mai duce la al treilea și îi dă chitanță doar unuia. Credeți că aceste practici sunt rare? Sunt din ce în ce mai dese și rar găsești o față bisericească care să și trăiască Scriptura. Ce aveți cu presa? Lăsați-o să-și facă treaba. |
De ce, deși omul credincios, necredincios - nu mai contează, plătește taxe la stat unde Biserica are acces, mai trebuie să plătească botezul, nunta, înmormântarea etc? Deci pe lângă faptul că deja plătesc..ce, nu știu nici eu, când vine vorba de serviciile pe care preotul trebuie să le presteze și pentru care deja e plătit, trebuie să mai dau bani în plus. Au salariile mizere? Păi atunci nu sunt prea mulți preoți scoși pe bandă rulantă? Nu trebuie reformată și Biserica în același fel în care au fost și MAI, Educația, Sănătatea?
Știu că acum 3-4 ani era prezentat la știri un caz în care o familie săracă lipită pământului ținea cadavrul pe masă de 5 zile pentru că preotul refuza să o înmormânteze pe femeie fără să primească bani. Iar altul care se oferea, nu avea voie pentru că blocul respectiv nu intra sub parohia lui. |
Nici eu nu stiam cazul de la Constanta si cautind pe net am dat chiar de o bataie din Biserica Sf. Mormint:
http://www.youtube.com/watch?v=o50ndm1L6f0&NR=1 -penibil moment din care ar trebui sa tragem invatamintele necesare. crestinii ar trebui sa negocieze o intelegere ca sa fie toti multumiti si la o adica ce atita deranj pt un loc? ..aici e boala veche. Ce or fi zis musulmani cind au vazut bataia ? ca si a bagat Shetan coada sau Asura cum ar zice hindusii..singuri ne facem de ris biserica si apoi dam vina pe presa. .. vechii apostoli cu siguranta nu ar fi facut asa ceva. pacat. Oricum aia care au lovit sigur nu aveau ce cauta in acea sfinta biserica si nici in biserica lor. O fi si asta un semn ca sa fim mai blinzi unii cu altii. |
Citat:
Citat:
Citat:
Nu poti sa te prezinti ca reper moral, sau mai mult, ca pe detinatorul singurului model moral valabil, dupa care sa te porti mai imoral decat orice om care iti intra in biserica, in cautare de sfaturi si ghidaj moral. Citat:
Ai auzit tu sa li se intample ceva preotilor care au colaborat cu Securitatea? Eu nu. Ai auzit sa i se fi intamplat ceva lui IPS Teodosie, care a fost filmat cerand mita pentru a vinde taina preotiei? Eu nu, din cate am auzit, e bine mersi, chiar l-am vazut recent rastindu-se la niste ziaristi. Ca ai uscaturi in ograda, e un lucru. Ca ii ai, ii stii, si nu faci nimic in legatura cu asta, e cu totul alta problema. Exact asa cum Biserica Catolica si-a ascuns si protejat preotii pedofili, exact asa a procedat si procedeaza BOR cu preotii turnatori, homosexuali si spagari. Nici o diferenta. |
Presa in orice domeniu exagereaza, nu doar in cel al religiei. Unele articole sunt adevarate, dar unele sunt mult exagerate, multi ziarisit fiind ori atei ori nepracticanti si deci avand o idee preconceputa despre ortodoxie. Adica nu stiu aproape nimic despre ortodoxie, dar isi exprima parerea ca si cum ar fi obiectiva.
|
Buna ideea cu reformarea insa Biserica este un fel de Justitie , alta putere in stat independenta insa reformarea oriunde ar fi ea ar trebui facuta ca in sevicile secrete adica prin dure selectiuni meritocrate, teste prihologice combinate, bineinteles si teste paralele de sfintenie de care nu pot trece cei care nu merita.
|
Citat:
Cat despre spaga, e vreo regula in teologia ortodoxa care da voie unui ierarh sa vanda hainele de preot oricui da spaga? Spune-mi, te rog, e nevoie de studii teologice pentru a interpreta faptele de mai sus? |
eu de obicei nu cred tot ceea ce zice presa, pentru ca stiu ca infloreste destul de mult ... in unele exista si un sambure de adevar, dar sunt si foarte multe inflorituri ...
dar totusi cand vezi cu ochii tai filmuletul in care ori 2 preoti se bat, ori un preot este filmat cu camera ascunsa ca face sau zice cine stie ce, sau cand multimea se imbranceste mai mai sa se ia la bataie sau injura, fie la o sfintire, fie la aducerea unor Moaste, sau la schimbarea preotului, aici nu mai intervine presa ... e clar ce fel de oameni suntem, in ce lume salbatica traim si ca avem ceea ce meritam ... bineinteles, astea nu sunt de judecat, nu se cunosc circumstantele in care s-au petrecut anumite lucruri, nu se stie ce a fost in mintea unor oameni, doar Dumnezeu judeca, dar pe mine toate astea ma cam dezamagesc si ma intristeaza ... |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Sa fim corecti!
Citat:
|
Citat:
|
Doamne, ajuta!
Citat:
|
Citat:
Si oricum in legatura cu catalogarea intr-adevar chiar nu ma intereseaza era doar o intrebare nu cum ca si as fi facut cum mi-se raspundea la intrebare caci tot preot as vrea sa devin cu ajutorul Domnului, indiferent cum ma vad ceilalti din afara. |
Bogdan in felul lui are dreptate fiindca simte ce simt ceilalti preoti cinstiti cind vad ca unii dintre colegii lor le strica la toti imaginea , insa nu e vb de stricat imaginea ci de vazut asa cum este ralitatea fara sa vedem doar raul sau doar binele , ca doar preotii nu sint niste zei sau sfnti arhanti doar ca o parte sint mai sporiti, altii mai putin si altii e posibil sa nu aibe credinta ci doar pt bani- (speram cit mai putini) dar nu putem nici exclude caci unde e miere vin si albine si viespi.
Oricum noi e bine sa trecem peste asta si sa ne vedem de ale noastre iar celorlalti preoti sa le acordam prezumtia de nevinovatie. |
Preocuparea principala a Bisericii este legata de mantuirea noastra, nu de propria sa "imagine", de felul cum este perceputa. Din acest motiv, nici noi, in calitate de credinciosi nu trebuie sa cautam spre "imaginea" ei, indiferent de cine incearca sa o zugraveasca sau sa o intineze, clerici sau oameni de presa.
Daca nu razbatem "invelisul" Bisericii dat de neputintele fiecaruia dintre noi, vom ramane straini de esenta sa, de bucurie, de dragoste, de recunostinta etc. Vom ramane partasi doar smintelilor, barfelor, judecarii aproapelui. Oare, nu pe acestea isi fundamenteaza, in cea mai mare parte, presa activitatea, in numele drepturilor la libera exprimare si libera informare? |
de-ale vietii
Citat:
Sunt parinti care isi indruma copiii sa se faca preoti . Motivele, fara comentarii. Am ramas blocata la prima discutie de acest gen, apoi m-am obisnuit. Mila Domnului in toate! Sunt si fii de preoti adevarati care se indreapta spre alte domenii. Sa-ti povestesc pe scurt o situatie de tot hazul, dar plina de inteles: aveam un elev, fiu de preot. Toata lumea era convinsa ca baiatul va face Teologie. Se termina examenul de bacalaureat, rezultate frumoase. Apoi liniste. Dupa vreo doua saptamani ma suna preoteasa si-mi spune ca fiul ei este deja in drum spre mine, sa nu ma sperii daca il vad la usa si nici sa stau in picioare cand imi va vorbi. N-am pus intrebari suplimentare, pentru ca ii cunosteam prea bine (am facut ore de franceza si de romana cu acest baiat de cand era el in clasa a II-a). Ajunge la mine cu: cogniac, tigari, cola si vin. Le pune pe masa, se duce singur in bucatarie dupa pahare (eu am ascultat sfatul preotesei si m-am asezat cuminte pe scaun). Toarna in pahare, desface pachetul de tigari, isi ia o tigara si incepe Goe a fuma, una dupa alta povestind in tot acest timp vrute si nevrute. Eram derutata rau. Intr-un tarziu, il intreb cu ce ocazie pe la mine. "Sa invatam!" ... "Sa invatam ce?" ... "Pai, romana si franceza. Acusi e examenul!" ... "La Teologie nu ai nevoie de franceza si nici de romana, ce tot indrugi?" ... "Ha, ha, ha !!! Chiar credeati ca as fi in stare sa-l tradez pe Dumnezeu? Imi plac bautura, distractiile si fetele. Asadar, nu dau la Teologie!" ... "Atunci?" ... "La Litere!" ... Aici am schimbat registrul de comunicare: "Asadar, vrei sa spui ca la Litere se duc toti depravatii?" ... S-a rusinat, a pus capul in pamant, a stins tigara si a astupat sticla de cogniac. A plecat. A doua zi am vorbit cu preotul si preoteasa. Am inteles ca de fapt urmeaza sa dea admitere la Litere. Am facut ore impreuna toata vara, constiincios. A reusit cu brio. Dupa admitere s-a insurat fara sa stie familia. Dupa primul an de Litere, a abadonat. A dat examen la Teologie. Acum este preot cu nevasta si 3 copii. Dar un preot de toata isprava duhovniceasca! |
Puteti sa va bucurati fiindca dvs i-ati aratat pe ce drum se afla.
|
Oamenii cauta de mici modele de traire: intai morala si apoi (unii), cu cresterea in varsta, si repere spirituale. Pricipalul reper il reprezinta intai tata si mama, apoi preotul. Daca preotul nu e de "calitate", ce va crede el despre biserica? El se are pe sine sau pe parinti ca model de NIVEL de traire si, normal, cauta ceva mai presus de el, in preot. Daca preotul nu se ridica la pretentiile justificate ale sale are toate sansele sa treaca la alte culte sau credinte sau sa se lase de credinta. Acest lucru l-am simtit si eu, dar multumesc lui Dumnezeu, am gasit si alte persoane, nu numai preoti, care au fost exemple de moralitate si traire spirituala. Acest lucru se intampla cu destui crestini, care vor preoti mai buni. Din pacate, si nivelul lor de TRAIRE scade, si apoi de intampla: Bate-se-va pastorul, risipise-va turma...Oamenii de fapt PLANG dupa pastori buni.
† PS Corneliu, Episcopul Hușilor http://parintelemarius.blogspot.com/...ezeu-omul.html |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Trebuie doar sa arunci un ochi peste belicoasele comunicate de presa ale BOR, sau peste aparitiile TV ale omniprezentului Fotescu (parca asa il cheama), pentru a-ti da seama ca BOR e interesata de propria imagine. E si normal sa fie asa, e totul o parte din marketing-ul agresiv in care e implicata. Citat:
1. Pozeaza in indrumatori morali, care au acces la o moralitate absoluta, mult superioara moralitatii laice 2. Sunt finantati (fara masura, aparent), de catre Stat. |
Presa nu face altceva decât să prelucreze, în felul ei cu care suntem deja obișnuiți, materia primă pe care o oferă viața. În cazul Bisericii, materie primă există din belșug și pentru bune și pentru rele. Instituția Bisericii, adică forma ei civilă de existență în lume, are încă destule blocaje mentale, comportamentale, excese care pot da apă la moară rechinilor din media. Stilul birocratic în care sunt abordate numeoroase cazuri sensibile, cum este cel al numirii preoților pe "funcție", produce adesea sensibilitate negativă, apoi scandal și, în mod aproape firesc, reacție în presă pe măsură.
Slavă Domnului că mirenii sunt din ce în ce mai prezenți în viața Bisericii (o dovedește din plin și acest forum). De existența acestor mireni înduhovniciți deplin angajați pe drumul mântuirii or să depindă multe în viitor, poate și o schimbare în felul cum sunt abordate subiectele "bisericești" în presă. |
Citat:
"13. Iar eu ca un surd nu auzeam si ca un mut ce nu-si deschide gura sa. 14. Si m-am facut ca un om ce nu aude si nu are in gura lui mustrari." (Ps 37,13-14) Isi vad de treaba lor. Mantuitorul de ce nu a spus nimic si nu a facut nimic cat timp a fost dus la Pilat din Pont si cat timp a fost batjocorit si scuipat? |
Citat:
Citat:
|
Presa cauta senzational si audienta. E mult mai interesant pentru ei sa scoata in evidenta aspectele negative decat cele pozitive.:2:
|
Citat:
|
Citat:
|
Cand sunt relatate fapte in mod obiectiv si nu tendentios,
presa reflecta ca o oglinda comportamentul nostru. Daca gresim sa ne para sincer rau, sa fim mai atenti pe viitor, si sa multumim din suflet Lui Dumnezeu ca ne arata unde gresim. Cand sunt spuse neadevaruri sa le rabdam bucurosi, si sa ne rugam pentru cei ce ne prigonesc. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 21:02:40. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.