Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Preotul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5012)
-   -   Un sfat... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13158)

uncopil 23.06.2011 14:48:59

Un sfat...

In curand va fi ziua de nastere a parintelui meu duhovnic, de care sunt foarte apropiata si legata si v-as cere parerea ce sa-i iau. Cred totusi ca cea mai buna optiune e o carte deoarece e un om care citeste foarte mult(aici e cam problema, nu stiu ce carte as putea sa-i iau) si stiu ca de carti se bucura tot timpul.
Asa ca....propuneri de carti?(As vrea sa fie ceva mai special)
Multumesc anticipat!
Doamne ajuta!

korinna 23.06.2011 15:04:37

DIALOGUl in psihopedagogia ortodoxa de Pr. Filoteu Faros

AndreiM 23.06.2011 15:05:30

Mie mi-a placut foarte mult Sfantul Isaac Sirul - Cuvinte pentru nevointa. Si viata Sfantului Andrei cel Nebun intru Hristos.

Eu i-as mai da o imbratisare. :)

Doamne ajuta!

guardian knight 23.06.2011 15:27:06

sfat !

eu zic s-i iei omului ceva diferit de ceea ce citeste de obicei !
cu atat mai mult va aprecia gestul,si ai va folosi pentru a-si dezvolta cultura generala !

Melissa 23.06.2011 15:49:22

Citat:

În prealabil postat de guardian knight (Post 371474)
eu zic s-i iei omului ceva diferit de ceea ce citeste de obicei !

Hai ca aici ne intelegem!:-))

Nu se cumpara unui preot carti religioase, pentru ca s-ar putea sa le aibe sau s-ar putea sa nu-l surprinzi deloc cu gestul tau.(nu-i vinzi castraveti gradinarului) Daca este duhovnic, lasa hrana aceasta spirituala in grija lui. Mult mai bine ar fi sa-i cumperi o carte ( daca insisti sa fie carte) dintr-un alt domeniu decat religia. Sau un album de arta iar mi se pare binevenit..

Carmen FUNIERU 23.06.2011 16:07:50

Dacă are un program încărcat, nu cred că poate citi prea multe cărți.
Ar fi bine să îi cumperi ceva audio și două căști de bună calitate.

skicolour 23.06.2011 19:41:56

O...vestuta crosetata de manuta ta, cu dragoste, ori...un platou mare cu prajituri facute de tine (pentru el si pentru cei ce vin la biserica). Just an sugestion :)

ioan cezar 24.06.2011 04:27:25

Daca legatura cu preotul e f buna, stii ce il bucura. Daca nu stii deja, eu zic sa reflectezi asupra relatiei...
Preotul tau nu e un preot in general (ca sa ceri sfaturi altora) ci eu un om distinct, unic, pe care doar cei care il cunosc ca persoana unica, printr-o relatie unica (iar relatia de iubire duhovniceasca e mereu unica) "se pricep" sa il bucure.
Relatia duhovniceasca presupune un mare risc asumat (de ambele parti). Altfel nu ar avea pret, ar fi o banalitate oarecare, comuna. Dar este exceptionala, unica, inimitabila. De aceea, pierderea duhovnicului e o catastrofa pentru unii.
Cata dragoste duhovniceasca, atata pricepere in a darui.

ioan cezar 24.06.2011 04:36:53

Cu o carte "mai speciala" vei reusi, poate, sa-l impresionezi (adica sa-i atragi atentia, egofilic, asupra ta - stiu eu daca o sa-i placa asta preotesei?...).

Impresioneaza-l printr-o viata crestina de inalta tinuta! E cel mai frumos cadou pentru un duhovnic. ll odihneste.

Pentru un duhovnic ortodox, ziua de nastere e in fiecare zi cand copiii sai duhovnicesti il odihnesc prin lucrarea virtutilor crestine. Intru mantuire.

vintage 24.06.2011 08:42:30

Citat:

În prealabil postat de uncopil (Post 371458)
In curand va fi ziua de nastere a parintelui meu duhovnic, de care sunt foarte apropiata si legata si v-as cere parerea ce sa-i iau. Cred totusi ca cea mai buna optiune e o carte deoarece e un om care citeste foarte mult(aici e cam problema, nu stiu ce carte as putea sa-i iau) si stiu ca de carti se bucura tot timpul.
Multumesc anticipat!
Doamne ajuta!

Mie mi-a placut foarte mult sfatul d-lui. Mihnea Dragomir, dat unui alt user care a pus o intrebare asemanatoare:

". Pentru duhovnic, un cadou pur spiritual. O zi suplimentară de post, urmată seara de un Acatist, de exemplu. Sau, dacă nu puteți posti, o zi în care să faceți Orologhion-ul pentru el. Noi adesea îi batem la cap pe preoții noștri să se roage pentru noi. Trebuie și noi să ne rugăm pentru ei.

"Orologhion-ul, sau Ceasurile, sau Liturghia Orelor. Găsiți multe materiale pe net, foarte probabil chiar pe sit-ul părinte al acestui forum. "

uncopil 25.06.2011 13:54:22

Va multumesc tuturor pt sfaturi, mi-ati dat multe idei.
@skicolour m-a amuzat ff tare post-ul dv :D
@ioan cezar ati atins bine subiectul cu preoteasa(nu l-am luat in considerare inainte, dar si daca s-ar oftica intr-un fel-nu ar fi prima data-ma afecteaza catusi de putin)
@vintage liturghia orelor e de la catolici, iar noi suntem ortodocsi!

All in all, ma gandeam ca ii voi face ceva bun(o tarta poate) si ceva personalizat(aveti dreptate, carti are ff multe si citeste ff mult-are timp @Carmen FUNIERU).

Daca aveti alte sugestii, le astept cu nerabdare!

OFFTOPIC: Multumesc pt ajutor tuturor, conteaza mult, pt ca acesta a fost primul thread al meu, desi citesc forumul de mult! Asa ca sa ne auzim cu bine cat de curand!

gdf-fdc 25.06.2011 14:00:15

Citat:

Multumesc anticipat!
Doamne ajuta!

o icoana pictata

ioan cezar 25.06.2011 17:11:40

Citat:

În prealabil postat de uncopil (Post 371977)
@ioan cezar ati atins bine subiectul cu preoteasa

Imi pare rau ca ati retinut doar acest aspect. Era doar un amanunt. Speram sa acordati atentie celorlalte parti din mesajul meu.
Nadajduiesc ca aveti un duhovnic bun.

Carmen FUNIERU 25.06.2011 20:16:49

O cartelă reîncărcabilă, sau chiar un telefon mobil pe o anumită rețea (în limita posibilităților).

glykys 25.06.2011 20:29:36

Ceva pentru biserica, un obiect de cult, o cruce noua, in limita posibilitatilor.

vintage 25.06.2011 22:38:50

Citat:

Va multumesc tuturor pt sfaturi, mi-ati dat multe idei.
@skicolour m-a amuzat ff tare post-ul dv :D
@ioan cezar ati atins bine subiectul cu preoteasa(nu l-am luat in considerare inainte, dar si daca s-ar oftica intr-un fel-nu ar fi prima data-ma afecteaza catusi de putin)
@vintage liturghia orelor e de la catolici, iar noi suntem ortodocsi!

All in all, ma gandeam ca ii voi face ceva bun(o tarta poate) si ceva personalizat(aveti dreptate, carti are ff multe si citeste ff mult-are timp @Carmen FUNIERU).

Daca aveti alte sugestii, le astept cu nerabdare!

OFFTOPIC: Multumesc pt ajutor tuturor, conteaza mult, pt ca acesta a fost primul thread al meu, desi citesc forumul de mult! Asa ca sa ne auzim cu bine cat de curand!

Despre asta voiam sa spun cand am citat sfatul lui M. Dragomir.:

http://biserici-manastiri.blogspot.c...easurilor.html

Daca ai totusi banuieli ca nu sunt rugaciuni ortodoxe, fa doar un acatist.

Daca esti femeie (adolescenta sau matura) sfatul mei este sa eviti o relatie prea personala, familiara cu duhovnicul tau, daca nu esti ruda cu el...
Il poti sminti / ispititi cu gesturi de genul cadouri prea personale,laude, priviri fixe in ochi, glume, poante.
Ii poti arata aprecierea ta print-o atitudine decenta, serioasa si de ascultare. Roaga-te pt el la Dumnezeu si lasa-I Lui privilegiul de a-i face cadouri duhovnicului tau.

Spui ca nu-ti pasa de preoteasa daca o faci geloasa? Asta-i chiar flagrant! Trebuie sa spui asta la spovedit, ca e mare pacat.

Sau, sti ceva? Mai bine ti-ai schimba duhovnicul... pt ca mi se pare ca "e ceva putred in Danemarca"

AlinB 25.06.2011 23:19:15

Punctul pe i dar exista varste care nu stiu sa tina cont intelepciune ci mai degraba de ambitii personale..

Citat:

uncopil 26.06.2011 17:06:51

Citat:

În prealabil postat de vintage (Post 372125)
Despre asta voiam sa spun cand am citat sfatul lui M. Dragomir.:

http://biserici-manastiri.blogspot.c...easurilor.html

Daca ai totusi banuieli ca nu sunt rugaciuni ortodoxe, fa doar un acatist.

Daca esti femeie (adolescenta sau matura) sfatul mei este sa eviti o relatie prea personala, familiara cu duhovnicul tau, daca nu esti ruda cu el...
Il poti sminti / ispititi cu gesturi de genul cadouri prea personale,laude, priviri fixe in ochi, glume, poante.
Ii poti arata aprecierea ta print-o atitudine decenta, serioasa si de ascultare. Roaga-te pt el la Dumnezeu si lasa-I Lui privilegiul de a-i face cadouri duhovnicului tau.

Spui ca nu-ti pasa de preoteasa daca o faci geloasa? Asta-i chiar flagrant! Trebuie sa spui asta la spovedit, ca e mare pacat.

Sau, sti ceva? Mai bine ti-ai schimba duhovnicul... pt ca mi se pare ca "e ceva putred in Danemarca"

Eu am cautat pe internet cum ati scris liturghia orelor/orologhionul si acesta este catolic. Slujba ceasurilor care se face la noi este alta. Nu spun ca aceasta la care ati facut trimitere nu e ortodoxa, nu stiu.
Da sunt adolescenta, daca chiar conteaza asa mult. Comentariul cu ispitirea(vreau sa cred ca nu a fost rau-intentionat) e cam deplasat deoarece nu ma cunoasteti si trageti concluzii pripite. Relatia noastra e pur fiu-parinte duhovnicesc. Eu am vrut sa-i fac un cadou mai special care sa-i ramana deoarece tin foarte mult la dansul si suntem mai apropiati si datorita bisericii(eu cant la strana->s-a format un grup mic, care suntem mai apropiati-ca prieteni).
Ati inteles gresit afirmatia cu preoteasa. Nu am zis ca nu-mi pasa daca o fac geloasa, poate formularea nu a fost prea buna. Eu ma refeream la faptul ca nu o fac din dorinta de a face pe dansa geloasa, iar daca ar avea ceva nemultumiri nu ar fi intemeiate si in scurt timp ar realiza asta. Cu dansa nu am nicio problema, ne intelegem bine.
In ultimul rand de schmbarea duhovnicului nici nu se pune problema si stiu ff bine ce vorbesc. Mi-as permite sa va sfatuiesc sa aveti grija cu astfel de "recomandari" pe viitor, mai ales daca nu cunoasteti situatia.

Imi pare rau si imi cer iertare tuturor pe care i-am suparat prin acest thread, a fost primul si probabil va fi si ultimul pt a nu mai fi si alte neplaceri.

Sa va ocroteasca bunul Dumnezeu pe toti!

uncopil 26.06.2011 17:07:29

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 372149)
Punctul pe i dar exista varste care nu stiu sa tina cont intelepciune ci mai degraba de ambitii personale..

Nu este nici o ambitie personala, ci doar dorinta de a bucura o persoana. Ce e rau in asta?

uncopil 26.06.2011 17:08:35

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 372024)
Imi pare rau ca ati retinut doar acest aspect. Era doar un amanunt. Speram sa acordati atentie celorlalte parti din mesajul meu.
Nadajduiesc ca aveti un duhovnic bun.

Am luat aminte la mesajul dvs, mi-a prins ff bine! Nu m-am legat de restul continutului pt ca nu aveam de ce, dar sa nu credeti ca l-am trecut cu vederea. Va multumesc pt tot!

zaharia_2009 26.06.2011 17:46:52

Citat:

Multumesc anticipat!
Doamne ajuta!

Chiar atit de intim esti cu duhovnicul incit sa iti permiti sa-i faci cadouri ? Este unchiul tau ?
Relatia duhovnic -fiu se presupune a fi un pic mai protocolara, cu un anumit (dar anumit !) respect si o anumita distanta . Ma gindesc ca intelegind in felul acesta o asemenea relatie , miine-poimiine vei ajunge cu un cadou si in fata lui Hristos (icoana de la catapeteasma , desigur) spunindu-i sincer ca il iubesti si ca il apreciezi.

Eu vad mult mai sobra aceasta relatie ! Iubire, iubire (fiiasca) dar pina la un punct !

uncopil 26.06.2011 23:02:23

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 372285)
Chiar atit de intim esti cu duhovnicul incit sa iti permiti sa-i faci cadouri ? Este unchiul tau ?
Relatia duhovnic -fiu se presupune a fi un pic mai protocolara, cu un anumit (dar anumit !) respect si o anumita distanta . Ma gindesc ca intelegind in felul acesta o asemenea relatie , miine-poimiine vei ajunge cu un cadou si in fata lui Hristos (icoana de la catapeteasma , desigur) spunindu-i sincer ca il iubesti si ca il apreciezi.

Eu vad mult mai sobra aceasta relatie ! Iubire, iubire (fiiasca) dar pina la un punct !

Nu, nu e unchiul meu, dar nu vad ce legatura ar avea. Nu e un pustnic stiu eu unde sau calugar la ceva manastire uitata de lume ca sa aiba o viata ff aspra. E preot de mir, care imi este apropiat, ar trebui sa stiti ca intr-o relatie fiu-parinte duhovnicesc e bine sa fie apropiati deoarece parintele ajunge sa cunoasca credinciosul mai bine ca sa-l poata ajuta. Comparatia cu Hristos e deplasata!
Si nu mi se pare nimic rau sau de condamnat in a face unui om un cadou de ziua lui pentru a-l bucura!

uncopil 26.06.2011 23:04:22

Imi pare rau ca am inceput acest thread, imi este invatatura de minte ca alta data sa nu mai fac aceasta gresala si va cer iertare celor ce v-am suparat si deranjat cu acesta. Am cautat doar niste pareri, nu osande, asta e.

Sa va dea Domnul tuturor cele bune!

tabitha 27.06.2011 08:18:19

Eu zic sa-i iei o cutie de bomboane de ciocolata din cele mai fine. Asa o sa poata degusta cadoul impreuna cu dna preoteasa. Evident, dupa ce se incheie Postul Sfintilor Apostoli.

tabitha 27.06.2011 08:22:56

poate un vas ptr anafura

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 372100)
Ceva pentru biserica, un obiect de cult, o cruce noua, in limita posibilitatilor.

si asta mi se pare o idee buna. poate gasiti un vas special pentru anafura, asa o sa se bucure toti credinciosii din cadoul dvs.

tabitha 27.06.2011 08:28:55

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 372285)
miine-poimiine vei ajunge cu un cadou si in fata lui Hristos (icoana de la catapeteasma , desigur) spunindu-i sincer ca il iubesti si ca il apreciezi.

Apropo de asta, Zaharia. Mi-ai adus aminte de un flash news vazut zilele trecuta la TV, unde Gigi Becali arata cum isi serbase el ziua lui de nastere acasa, doar el, niste prieteni si... Domnul. Si avea in casa ditamai icoanele, de care era foarte atasat. O fi bine, o fi rau? Cat ar fi el de deplasat, eu il admir pe acest om pentru sinceritate si felul neaos de a fi.

Melissa 27.06.2011 09:19:22

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 372458)
un flash news vazut zilele trecuta la TV, unde Gigi Becali arata cum isi serbase el ziua lui de nastere acasa, doar el, niste prieteni si... Domnul. Si avea in casa ditamai icoanele, de care era foarte atasat. O fi bine, o fi rau? Cat ar fi el de deplasat, eu il admir pe acest om pentru sinceritate si felul neaos de a fi.

Si eu am vazut acest flash news draga Mirela. Si mie mi-a placut cum inchina el paharul la Icoana lui Iisus( nu era acasa ci la "Palat"- sediul firmei), declarand ca Hristos e viata lui si ca isi serbeaza ziua de nastere cu Domnul Hristos , Maica Sfanta si cativa prieteni!:-)De asemenea a multumit Domnului si Fecioarei Maria pentru tot ce i-au dat. Si mie mi-e drag Becali pentru aceleasi motive, plus pentru dragostea lui fata de Dumnezeu!:-)

ella81 27.06.2011 09:39:48

Un sfat

Am primit o carte eretica, Viata lui Iisus - Ellen White, ce sa fac cu ea? Cel care mi-a daruit-o a impachetat-o, asa ca nu am vazut ce-mi ofera.

Doamne ajuta!

vintage 27.06.2011 10:08:10

Citat:

În prealabil postat de uncopil (Post 372411)
Imi pare rau ca am inceput acest thread, imi este invatatura de minte ca alta data sa nu mai fac aceasta gresala si va cer iertare celor ce v-am suparat si deranjat cu acesta. Am cautat doar niste pareri, nu osande, asta e.

Sa va dea Domnul tuturor cele bune!

Draga copilasule,

Nu da bir cu fugitii! Nu te tulbura la niste cuvinte care t-au fost spuse pentru corectare nu pentru osandire. Sa nu-ti para rau ca ai inceput aceste thread pt ca uite, aici ai aflat ca o relatie prea personala cu duhovnicul este de evitat. Nu e buna, copilas drag... crede-ma.
Nu te-am osandit, ci te-am sfatuit.
Uita supararea si retine sfatul meu. Prin preotul duhovnic iti vorbeste Dumnezeu. Duhovnicul nu trebuie sa fie tulburat nici cu atentii materiale de la fii lui duhovnicesti, nici cu laude sau critici. Si preotul duhovnic este un om ca noi toti, cu trairi omenesti, cu slabiciuni, ca noi toti. Poate ca un cadou de la fiul duhovnicesc il poate tulbura, cine stie ce legaturi face el in mintea lui? caci diavolul cu ispitele sta la panda si in jurul bisericii...
Apoi, laudele adresate preotului sunt ispite de mandrie. De ce sa-i facem un rau cu intentiile noastre bune?
El, duhovnicul, trebuie sa aibe mintea si ganduri curate, neispitite de noi, ca sa poata primi de la Dumnezeu cuvinte de invatatura pentru noi. Vezi? daca duhovnicul este tulburat de te miri ce ganduri ( inchipuiri, mandrie, pareri...) noi suntem cei care suferim. Este paguba noastra.
Te rog, sa-ti treca supararea si fa asa cum iti zic. Roaga-te pentru el si pune-l pe pomelnic duminica la Sf. Liturghie. E cel mai frumos si valoros cadou. Lasa prajiturile, cartile, bomboanele. Daca sre copii, da-le lor cate o ciocolatica sau jucarica... Si du-te la preoteasa in ziua de aniversare si spune-i: "Doamna preoteasa, sa va traiasca sotul, parintele... cum il cheama... Dumnezeu sa vi-l binecuvinteze si sa fiti fericiti ani indelungati impreuna!"

Te imbratisez cu drag!

vintage 27.06.2011 10:14:30

Citat:

În prealabil postat de ella81 (Post 372472)
Am primit o carte eretica, Viata lui Iisus - Ellen White, ce sa fac cu ea? Cel care mi-a daruit-o a impachetat-o, asa ca nu am vazut ce-mi ofera.

Doamne ajuta!

Ignora-o.
Dar daca esti curioasa sa vezi ce scrie acolo ai putea s-o rasfoiesti. Insa fi atenta sa nu ti se lipeasca de suflet cine stie ce ideie gresita.

addavv 27.06.2011 10:36:07

Citat:

Doamne ajuta!

Uite aici un raspuns:
http://www.ziarullumina.ro/articole;...em-cu-ele.html

AlinB 27.06.2011 11:30:13

Citat:

În prealabil postat de uncopil (Post 372277)
Nu este nici o ambitie personala, ci doar dorinta de a bucura o persoana. Ce e rau in asta?

Ai dat de inteles ca au mai fost suparari cu dna. preoteasa si ca nu-ti pasa de lucrul asta.
Mai sus putin ai spus ca de fapt ai formulat gresit.

Sa dea Dumnezeu sa nu fie nici un fel de probleme, daca vrei totusi un sfat si ai spus ceva de un grup, cadoul ar fi bine sa fie totusi din partea grupului si nu ceva personal.

AlinB 27.06.2011 11:34:52

Citat:

Doamne ajuta!

Depinde.
Ai pute sa o returnezi mentionand ca Biserica Ortodoxa recomanda credinciosilor sai sa nu citeasca carti ale altor confesiuni si mai utila ti-ar fi fost o carte ortodoxa sau chiar o Biblie (neaparat editie ortodoxa).

Daca tu crezi ca persoana respectiva s-ar putea supara si tii la relatia cu ea, nu mai deschizi nici o discutie, cel mai bine este sa o arunci si gata, dar ai grija sa nu ajunga pe mana altcuiva din greseala.

A mai fost un topic pe tema asta, acolo s-a zis sa fie arse dar unii care iubesc ratacirea au sarit ca arsi..asa ca sa nu le ranim sensibilitatea, pot sa-ti recomand sa o ingropi, dupa prima ploaie problema e rezolvata. :)

AlinB 27.06.2011 11:37:26

Pentru "uncopil":

Cand deschizi discutii pe Internet, trebuie sa-ti asumi riscul ca ai putea sa nu te faci prea bine inteleasa sau ca ai putea primi si critici.
De altfel asta se intampla nu doar in discutiile pe Internet.

Dar daca ai sa citesti cu atentie si un dram de intelepciune, ai sa vezi ca si raul poate fi spre bine.

ella81 27.06.2011 19:29:23

Mi-ati fost de mare ajutor! Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.

uncopil 28.06.2011 00:04:59

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 372498)
Ai dat de inteles ca au mai fost suparari cu dna. preoteasa si ca nu-ti pasa de lucrul asta.
Mai sus putin ai spus ca de fapt ai formulat gresit.

Sa dea Dumnezeu sa nu fie nici un fel de probleme, daca vrei totusi un sfat si ai spus ceva de un grup, cadoul ar fi bine sa fie totusi din partea grupului si nu ceva personal.

Nu, nu au mai fost suparari cu d-na preoteasa, imi pare rau ca asa ati inteles, ci stiu ca este o persoana mai dificila si atunci nu ma mira cand mai reactioneaza impulsiv deoarece si eu patesc asta si inteleg fenomenul.

uncopil 28.06.2011 00:07:23

Citat:

Doamne ajuta!

O puteti citi ca pe o opera de fictiune, dar si pt a va informa asupra altor puncte de vedere pentru a putea combate anumite erezii din discutiile cu altii "crestini".

Golbi_ 28.06.2011 01:51:38

Citat:

Doamne ajuta!

Mergi in piata publica, da-i foc si apoi roaga-te intens sa nu cumva sa ajungi in iad.

gdf-fdc 28.06.2011 08:46:35

Citat:

În prealabil postat de vintage (Post 372483)
Ignora-o.
Dar daca esti curioasa sa vezi ce scrie acolo ai putea s-o rasfoiesti. Insa fi atenta sa nu ti se lipeasca de suflet cine stie ce ideie gresita.

da-i foc la un loc curat

IonelS 28.06.2011 09:18:07

Citat:

Multumesc anticipat!
Doamne ajuta!

cumpara-i o biblie foarte veche..O s-o aprecieze de doua ori - duhovniceste si pt faptul ca editiile vechi nu-s alterate de ecumenism

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:04:12.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.