Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Cum se sterge din istoria romanilor - o parte din cetatea Sarmisegetuza distrusa (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13279)

mihailt 11.07.2011 00:52:43

Cum se sterge din istoria romanilor - o parte din cetatea Sarmisegetuza distrusa

http://www.realitatea.net/o-parte-di...er_851743.html

mihailt 11.07.2011 00:57:38

Noi suntem mai mult daci decat romani,e adevarat eu sunt o rusine pentru stramosi nostri daci care erau oameni crestini ortodocsi,drepti si viteji,smeriti si intelepti.
Sfantul Apostol Andrei a fost bine primit de daci,cand a venit aci sa propovaduiasca Sfanta Evanghelie.

Melissa 11.07.2011 01:05:33

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 376416)
e adevarat eu sunt o rusine pentru stramosi nostri daci care erau oameni crestini ortodocsi,drepti si viteji,smeriti si intelepti.

Esti eventual o rusine pentru ei, pentru ca spui ca dacii erau CRESTINI-ortodocsi si nu stii ca se inchinau Zeului Zamolxis si nu erau nicicum smeriti:-))

mihailt 11.07.2011 01:09:57

Zamolxis nu a fost zeu ci un om invatat.
Iar dacii au trecut la crestin ortodoxie,in masa,cand a venit Sfantul Apostol Andrei sa propovaduiasca aci.

Melissa 11.07.2011 01:21:25

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 376420)
Zamolxis nu a fost zeu ci un om invatat.

Sigur ca da. Si statea in primul rand la Sfanta Liturghie! :-))

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 376420)
Iar dacii au trecut la crestin ortodoxie,in masa,cand a venit Sfantul Apostol Andrei sa propovaduiasca aci.

Da, Decebal era episcop...:-))

Apostolul Andrei a murit in anul 60 deci cu mult inainte de a fi ales Decebal urmasul regelui Duras.

mihailt 11.07.2011 01:21:34

Acelea sunt absurditati,ca dacii ar fi practicat sacrificii umane si ca ar fi considerat pe Zamolxis zeu dracii au inselat pe unii sa scrie asemenea absurditati.

Mosh-Neagu 11.07.2011 01:24:33

Nimic din ce e tainuit, nu va ramane ascuns si nimic din ce este omenesc nu poate dainui in timp. Pe noi ne intereseaza traditia sau Adevarul? Unii au piramide, altii statui altii pietre asezate in cerc, boltite sau gen "masa tacerii". Daca privim ca aspect comercial, cu siguranta este o pierdere pentru Romania. Daca dam ascultare zvonurilor din clanul lui Bivolaru, cu energii subtile, poate ca suntem in ratacire. Daca, duhovniceste vorbind, Sarmisegetuza ne-ar fi de folos, Dumnezeu n-ar ingadui una ca asta. Dar probabil ca putin ii pasa lui Dumnezeu daca aceste ruine se sterg din istorie sau nu. Nu sunt un roman insensibil dar il las pe Dumnezeu sa lucreze prin oameni mai mult decat am putea-o face noi.

Melissa 11.07.2011 01:26:01

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 376423)
Acelea sunt absurditati,ca dacii ar fi practicat sacrificii umane si ca ar fi considerat pe Zamolxis zeu dracii au inselat pe unii sa scrie asemenea absurditati.

Acum am inteles. Bine ca mi-ai explicat!:-))
:107:

mihailt 11.07.2011 01:32:15

De unde sa stiu care era religia lui Decebal?
Au mai ramas dovezi arheologice?
Exista dovezi ca Decebal nu ar fi fost crestin?
Este atestat documentar ca fiica regelui Decebal a fost crestina,ca a fost sotie de general roman.

mihailt 11.07.2011 01:35:25

Vedeti istoria icoanei Maicii Domnului de la mrea Namaiesti,de langa Campulung,apropos de faptul ca Sfantul Apostol Andrei a trecut pe acolo cand a propovaduit:
http://www.eparhiaargesului.ro/mrea_namaiesti.html

mihailt 11.07.2011 01:37:49

Aceasta cu faptul ca dacii practicau sacrificii umane,pana acum nu o auzisem,asta e noua,dracii tot inseala pe unii sa nascoceasca diverse absurditati.

mihailt 11.07.2011 02:30:24

Daca dacii chiar se inchinau la Zamolxe,considerandu-l zeu,s-a gasit vreo statuie a dacilor a lui Zamolxe?
Din cate zice nu.
Ca doar a altor zei,s-au gasit statui.

Mihai36 11.07.2011 06:58:43

Nu e exclus ca Zamolxe chiar sa fi fost un trimis divin de talia lui Moise, Avraam sau Melchisedec.

Melissa 11.07.2011 08:53:07

Mai aveti un pic si ziceti ca la Sarmisegetuza e inmormantat Iisus:-))))))

maria40 11.07.2011 10:08:56

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 376414)

Da! Imi place ca noi romanii suntem buni la comentarii nevoie mare!
Nu vedem ca cetatea se autodistruge de zeci de ani, dar, sarim ca arsi ca s-au apucat astia sa faca o parcare.
Mai deunazi era un reportaj pe tema asta in care se arata ca singurul care se mai ocupa de intretinerea Sarmisegetuzei este un bace de prin zona care mai cosea iarba din jur ca altfel nu mai vedeai nimic de cate balarii ar fi fost.
Asa un popor de idioti suntem ca doar la dat din gura suntem buni si la analizat, dar, la facut ceva concret....nexam!
Tot timpul gasim vinovati ca altii ar trebui sa faca ceva si nu noi. Noi??? Noi, nu , draga, nimic! Noi trebuie sa stam cu mainile in san si sa nu ridicam nici macar o hartie de pe jos ca vezi Doamne suntem mandri!

heaven 11.07.2011 10:31:41

Citat:

În prealabil postat de maria40 (Post 376456)
Mai deunazi era un reportaj pe tema asta in care se arata ca singurul care se mai ocupa de intretinerea Sarmisegetuzei este un bace de prin zona care mai cosea iarba din jur ca altfel nu mai vedeai nimic de cate balarii ar fi fost.

Da,trist ca ne iubim atat de putin tara si istoria,care ea insasi ascunde atatea taine,inclusiv spirituale.Ar fi bine sa nu uitam ca nu intamplator Dumnezeu ne-a lasat sa venim la trup in aceasta tarisoara,asa cu necazurile cu care se confrunta ea in prezent (insa oare este vreun loc in care sa curga laptele si mierea?),dar ce tara minunata,ce bogatie de relief,istorie si spiritualitate zac in aceste taramuri si noi suntem ca acela care sta cu posteriorul pe o comoara si striga ca este sarac sau trage cu ochiul la comoara vecinului si il invidiaza pe acela ca ce bogat este...

Delirul 11.07.2011 11:05:37

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 376416)
Noi suntem mai mult daci decat romani,e adevarat eu sunt o rusine pentru stramosi nostri daci care erau oameni crestini ortodocsi,drepti si viteji,smeriti si intelepti.
Sfantul Apostol Andrei a fost bine primit de daci,cand a venit aci sa propovaduiasca Sfanta Evanghelie.

Iti impartasesc sentimentul, dar hai sa lamurim niste chestiuni de istorie, ca de sters s-o sterge ea dar macar sa n-o tegiversam cu totul. Dacii au avut credinte pagane, cat se poate de politeiste si de idolatrice. Uite aici o listuca cu marea majoritate a zeitatilor dacice http://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4..._zei_geto-daci

Dar nu numai ca erau pagani prin credinta, obisnuiau insa sa aduca si sacrificii umane lui Zalmoxis, trimitand in sulite cate un fecior crezand astfel ca prin jertfa adusa zeului vor avea succes la razboi. Zalmoxis intr-adevar se pare ca a existat in carne si oase, dar nu este mai putin adevarat ca acesta a fost divinizat si cu timpul a devenit o zeitate cu acte in regula, devenind chiar zeul suprem al dacilor.

Degeaba te cramponezi tu de romani, fiindca unul dintre efectele secundare ale romanizarii a fost tocmai perpetuarea crestinismului. Este drept ca pe timpul lui Traian cand a venit Sf Andrei in Dacia si romanii erau politeisti si-i persecutau pe crestini, care cel mai adesea erau trimisi in exil in provinciile mai barbare ale imperiului. Ce nu stiau ei este ca astfel nu fac altceva decat sa propage crestinismul si sa-l imprastie pe tot cuprinsul imperiului roman, care la vremea aceea era foarte mare. Dupa cum bine se spune "incurcate sunt caile Domnului", fiindca uite cum din ceva rau, romanii urmarind ca astfel sa-i persecute pe crestini trimitandu-i in exil, s-a intamplat un mare bine propagand astfel crestinismul in toate colturile imperiului.

Concluzia:

Din punct de vedere a identitatii noastre crestine romanii ne-au facut mult mai mult bine decat ne-au facut vreodata dacii, chiar daca ei in principiu urmareau sa faca un rau, insa prin mijlocirea Domnului acel rau s-a schimbat intr-un mare bine.

DragosP 11.07.2011 12:28:50

Citat:

În prealabil postat de Delirul (Post 376463)
...Este drept ca pe timpul lui Traian cand a venit Sf Andrei in Dacia si romanii erau politeisti si-i persecutau pe crestini, care cel mai adesea erau trimisi in exil in provinciile mai barbare ale imperiului....

Hm... Sf. Apostol Andrei pe vremea lui Traian? Traian, ăla cu Decebal?
Eu zic să mai studiezi un pic.

scutariusilviu 11.07.2011 12:40:56

:)

nu e problema ca ne iubim tara mai putin, doar ca suntem facuti in asa fel incat sa ne dezbinam traditia, sa imbratisam alte culte, eventual sa traim, reproducem, murim. problema cu locurile istorice, este de mai demult, mai exact de cand am intrat in "democratie". ne-am cam dezbinat. nu fac aluzie la faptul ca[,] comunismul era bun, doar vreau sa spun ca de atunci se observa o dezbinare a Romaniei. in fine, sunt multe de discutat pe baza acestei probleme.

Melissa 11.07.2011 12:45:38

Citat:

În prealabil postat de Delirul (Post 376463)
Este drept ca pe timpul lui Traian cand a venit Sf Andrei in Dacia si romanii erau politeisti si-i persecutau pe crestini,

Traian a fost imparat roman intre anii 98-117.
Apostolul Andrei a murit in anul 60.

Nu prea s-au intalnit..:-)

catalin2 11.07.2011 12:49:44

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 376430)
Aceasta cu faptul ca dacii practicau sacrificii umane,pana acum nu o auzisem,asta e noua,dracii tot inseala pe unii sa nascoceasca diverse absurditati.

Eu stiu de cand mergeam la scoala. Ai lipsit de la orele de istorie...

mihailt 11.07.2011 13:02:33

Asa a scris Herodot,ca dacii erau politeisti si aducea o data la cinci ani un om pe care il omorau ca sa il trimita la Zamolxis cu mesajul lor.
Da ce Herodot a fost in Dacia sa vada cum e acolo?
A scris si el ce a auzit.
Pe vremea cand am facut eu istorie nu se invata asa ceva,ca dacii ar fi adus sacrificii umane.

horatiu.miron 11.07.2011 14:51:57

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 376487)
Asa a scris Herodot,ca dacii erau politeisti si aducea o data la cinci ani un om pe care il omorau ca sa il trimita la Zamolxis cu mesajul lor.
Da ce Herodot a fost in Dacia sa vada cum e acolo?
A scris si el ce a auzit.
Pe vremea cand am facut eu istorie nu se invata asa ceva,ca dacii ar fi adus sacrificii umane.

E o conspiratie, Herodot si jidanii.

mihailt 11.07.2011 15:15:48

Nu e mai frate nicio conspiratie,doar ca prefectul judetului Hunedoara e de la UDMR.
Asta e o presupunere,da e ciudat ca presupunerea e intarita si de faptul ca mai inainte tot in judetul Hunedoara au fost improprietariti niste cetateni de etnie austriaca cu o bucata din PN Retezat (vreo 11.000 Ha).
http://www.jurnalul.ro/special/speci...ul-555282.html
Vezi ca si zice in acel articol ce a declarat dnul prefect al judetului Hunedoara.
Acesti cetateni sunt mostenitori celui (cetatean de austro-ungar,de etnie austriaca probabil) de ii fusese expropiat respectivul teren prin 1935 cand se constituise PN Retezat,dar care primise despagubiri in bani, peste pretul pietii.

mihailt 11.07.2011 15:18:38

Neamul acesta dac,care s-a crestinat a fost tot timpul obidit,a avut doar o scurta perioada,cand nu a mai fost asa prigonit (atunci cand a fost Romania cu tot cu Basarabia si Bucovina,iar mai apoi cat nu a avut nimeni nicio pretentie expansionista asupra Ardealului),cum a rezistat cu ajutorul preabunului Dumnezeu de acum 2000 de ani,asa o sa reziste si de acum incolo,normal daca umbla cat de cat dupa poruncile lui Dumnezeu Iisus Hristos.Sa nu dispara ca neam,ma refer,rezistenta pasnica.
Daca o iei istoric,cate neamuri au venit peste acest popor,cu razboi,sa ii ia ce avea pe aci,ca le-au inselat dracii?
Pana la 1877 am fost asupriti de Imperiul Otoman,a fost o scurta perioada,de pe la 1918 pana la 1940 cat a existat Romania in granitele naturale.
Iar Romania destul de plina este si acum (multumesc preabunului Dumnezeu ca macar Ardealul il are inca Romania),dar vad ca pe unii ii inseala din nou dracii sa vrea sa ia Ardealul.
Cum mai frate Miron nu stii istorie,ca pe la 1940 ne-a fost luat nordul Ardealului?
Dupa ce mai inainte ne fusese luata Basarabia si nordul Bucovinei,de altii de ii inselau dracii?
Cica Romania a fost aliata cu nazistii in al doilea razboi mondial,ciudata "alianta" cand "aliatii" semneaza sa dea o mare parte din teritoriul tau imperiului sovietic (pactul Ribentrop Molotov) si o alta parte Ungariei (diktatul de la Viena) si vin si iti iau petrolul si mancarea,sa aiba cu ce sa isi intretina trupele....

Melissa 11.07.2011 15:25:06

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 376519)
Nu e mai frate nicio conspiratie,doar ca prefectul judetului Hunedoara e de la UDMR.

Si ce daca-i de la UDMR? Prefectul este reprezentantul Guvernului in teritoriu, deci a fost numit de catre Guvern. Presedintele Consiliului Judetean( Molot) este LIBERAL si a fost ales.
Lucrarile de la Sarmisegetuza au fost demarate de CJ Hunedoara, nu de Institutia Prefectului.

mihailt 11.07.2011 15:48:56

Nu stiu de cine au fost demarate lucrarile acolo,dar Sarmisegetuza e inscrisa in patrimoniul cultural UNESCO.
http://whc.unesco.org/en/list/906
Asta asa ca idee,e o mostenire culturala a intregii lumii,nu numai a neamului dacic.
Nu este in sarcina guvernului,adica a prefecturii sa aibe grija de respectivele locuri sa nu fie deteriorate?
Eu nu stiu,doar intreb.
Nu zic ca a trimis prefectul pe aceia sa faca stricaciuni la respectivele ruine,dar prefectului fiind inselat de draci in aceasta privinta,nici nu ii pasa de ce se intampla acolo.
Iata am gasit in alt loc,din atributiile prefectului:
http://www.prefcs.ro/atributii.php
Din cate se zice autorizatia de constructie este un act administrativ.
" d) verifică măsurile întreprinse de către primar sau președintele consiliului județean în calitatea lor de reprezentanți ai statului în unitatea administrativ-teritorială;"
.
.
.
" f) verifică legalitatea actelor administrative adoptate sau emise de către consiliul județean, președintele consiliului județean, consiliul local sau primar;"

mihailt 11.07.2011 15:55:19

http://www.romanialibera.ro/actualit...sa-230794.html
Vedeti ca s-a implicat cumva dnul prefect in ce se intampla pe acolo?
Eu nu vad.

crestinOrtodoxa 11.07.2011 20:52:00

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 376414)

IMI PARE RAU ca se dustruge... dar gandeste-te ca odata si-odata, nimic din ce e acum nu va mai fi, nu va mai fi piatra pe piatra, nici muntii, nici nimic... de-o cetate veche ce sa mai zicem...

Ar fi necesari enorm de multi bani sa faca ce trebuie acolo... daca s-ar face asta sunt convinsa ca ati sari repede ca se irosesc banii in loc sa-i cheltuie in scopuri umanitare, nu pe o gramada de pietre.

Melissa 11.07.2011 21:26:57

Nici cum nu-i bine sau las` ca-i bine s`asa rau cum ii..

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 376519)
Asta e o presupunere,da e ciudat ca presupunerea e intarita si de faptul ca mai inainte tot in judetul Hunedoara au fost improprietariti niste cetateni de etnie austriaca cu o bucata din PN Retezat (vreo 11.000 Ha).
http://www.jurnalul.ro/special/speci...ul-555282.html
Vezi ca si zice in acel articol ce a declarat dnul prefect al judetului Hunedoara.
Acesti cetateni sunt mostenitori celui (cetatean de austro-ungar,de etnie austriaca probabil) de ii fusese expropiat respectivul teren prin 1935 cand se constituise PN Retezat,dar care primise despagubiri in bani, peste pretul pietii.

Dupa ce insinuezi ca prefectul judetului Hunedoara, ungur fiind, a dat ordin sa se intre cu buldozerul peste zidul cetatii dacice, sesizezi consternat ca de fapt nu s-a implicat deloc in proiectul de la Sarmisegetuza :
Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 376527)
http://www.romanialibera.ro/actualit...sa-230794.html
Vedeti ca s-a implicat cumva dnul prefect in ce se intampla pe acolo?
Eu nu vad.

Melissa 11.07.2011 21:33:38

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 376524)
Iata am gasit in alt loc,din atributiile prefectului:
http://www.prefcs.ro/atributii.php
Din cate se zice autorizatia de constructie este un act administrativ.
" d) verifică măsurile întreprinse de către primar sau președintele consiliului județean în calitatea lor de reprezentanți ai statului în unitatea administrativ-teritorială;"
.
.
.
" f) verifică legalitatea actelor administrative adoptate sau emise de către consiliul județean, președintele consiliului județean, consiliul local sau primar;"

Lucrarile de amenajare a parcarii de la Sarmisegetusa, au fost atribuite unei firme private ca urmare a unei proceduri( selectii de oferte sau licitatii publice, depinde de costuri) de achizitii publice efectuate de CJ Hunedoara.Deci aceste lucrari nu se incadreaza nici la masuri si nici la acte administrative.

mihailt 11.07.2011 23:16:33

Zic in sensul ca nu trebuia aprobat proiectul sa se faca parcare asa aproape de cetatea respectiva.

Melissa 11.07.2011 23:49:20

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 376665)
Zic in sensul ca nu trebuia aprobat proiectul sa se faca parcare asa aproape de cetatea respectiva.

Pana acum era jale mare ca nu era facut drumul si nu se putea urca pana la cetate decat pe jos cativa km sau cu masini de teren. Acum ca va fi si drum asfaltat si parcare de 3000 mp, tot ii naspha..Deci e clar ca locuim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:59:22.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.