Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   rude prin incuscrire (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13457)

flo9_10 31.07.2011 19:29:38

rude prin incuscrire

buna seara. Unchiul meu (fratele mamei mele) este casatorit (civil) cu matusa mea ce are o nepoata (de pe sora). As vrea sa stiu ce grad de rudenie exista intre mine si nepoata respectiva si daca din punctul de vedere al bisericii ar fi posibila o eventuala casatorie. multumesc anticipat.

ioanna 31.07.2011 22:10:39

Daca am inteles bine, tu esti inrudit cu unchiul tau (fratele mamei tale), in timp ce rudenia cu matusa e prin alianta, nu? ( adica ti-e matusa pentru ca e sotia unchiului tau). In cazul acesta intre tine si nepoata ei nu exista legatura de sange, nici un grad de rudenie. Sunteti un fel de verisori prin alianta: nepoata matusii + nepotul unchiului. Nu exista rudenie de sange in linie colaterala.

Uita-te mai bine pe site-ul acesta:
http://www.avoconsult.ro/rudenia-si-...ernitatii.html

maria32 01.08.2011 02:07:04

avand in vedere faptul ca unchiul tau este casatorit doar civil cu matusa ta, dpdv al bisericii nu aveti vreo legatura de rudenie. Daca era vorba de o casatorie religioasa intre cei doi altfel stateau lucrurile. Biserica nu recunoaste casatorita civila, nu este valabila in fata Lui Dumnezeu.

flo9_10 01.08.2011 16:43:29

Da ioanna, intre mine si matusa mea exista rudenie prin alianta (afinitate).
Maria32 am inteles ca biserica interzice casatoriile intre persoanele care sunt inrudite prin incuscrire de felul II pana la gradul V inclusiv, iar in cazul gradelor VI si VII numai in cazul amestecului licit de nume sunt probleme. Dupa multe cautari pe diferite site-uri am reusit sa aflu o metoda grafica de determinare a gradului de rudenie constatand astfel ca intre mine si respectiva persoana ar fii gradul VI de rudenie prin incuscrire de felul II. Insa sunt o serie de controverse in legatura cu aspectul asta, tocmai din acest motiv m'am gandit sa postez intrebarea pe acest site. Multumesc pentru raspunsuri si astept completari.

ioan_strainul 02.08.2011 00:24:15

Incuscrirea

Citat:

În prealabil postat de flo9_10 (Post 384732)
Da ioanna, intre mine si matusa mea exista rudenie prin alianta (afinitate).
Maria32 am inteles ca biserica interzice casatoriile intre persoanele care sunt inrudite prin incuscrire de felul II pana la gradul V inclusiv, iar in cazul gradelor VI si VII numai in cazul amestecului licit de nume sunt probleme. Dupa multe cautari pe diferite site-uri am reusit sa aflu o metoda grafica de determinare a gradului de rudenie constatand astfel ca intre mine si respectiva persoana ar fii gradul VI de rudenie prin incuscrire de felul II. Insa sunt o serie de controverse in legatura cu aspectul asta, tocmai din acest motiv m'am gandit sa postez intrebarea pe acest site. Multumesc pentru raspunsuri si astept completari.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ++++++++++++++++++++++

Nu ma intelege gresit .
dar te rog sa fi buna sa postezi materialul sau canonul sau ce ai gasit tu scris cu acest fel de rudenie ca sa vedem si sa intelegem si noi care nu cunoastem acste reguli
si te rog Inca o data sa ma ierti
SLAVA Intru cei de Sus Lui DUMNEZEU si pe pamInt Intre oameni buna voire amin amin amin

flo9_10 02.08.2011 19:16:30

http://www.preotia.ro/diverse/cununie.pdf - paginile 12-15

dupa cum scrie si acolo canonul 54 Trulan cuprinde cele mentionate de mine.

ioan_strainul 02.08.2011 23:40:31

Citat:

În prealabil postat de flo9_10 (Post 385177)
http://www.preotia.ro/diverse/cununie.pdf - paginile 12-15

dupa cum scrie si acolo canonul 54 Trulan cuprinde cele mentionate de mine.

multumesc am inteles si am sa ma documentez ca sa stiu si eu cum stau lucrurile . inca o data iartama

flo9_10 03.08.2011 19:41:26

nu am pentru ce sa va iert.daca mai aflati ceva postati ca sa stiu si eu :)

flo9_10 17.09.2011 19:14:00

pana la urma imi poate da cineva un raspuns concludent..tocmai am discutat cu un preot si el spunea ca am fi rude de gradul 4..desi am gasit in anumite cursuri de teologie acest subiect..si acolo se spunea ca ar fi rudenie de gradu 6..pana la urma are cineva idee cum e?

lore86 19.09.2011 09:36:25

6 grade de rudenie

intre voi doi sunt 6 grade de rudenie.
Calculul e simplu: intre soti= 0 grade de rudenie
intre parinte si copil= 1 grade de rudenie
intre frati=2 grade de rudenie
intre verisori primari= 4 grade de rudenie s.a.m.m.d
Iar in cazul vostru vorbim de o afinitate de gradul 2, in care sunt interzise casatoriile pana la gradul 6 inclusiv.
Sper ca ti-am raspuns intrebarii.

lore86 19.09.2011 09:46:41

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 384452)
Biserica nu recunoaste casatorita civila, nu este valabila in fata Lui Dumnezeu.

Cred ca nu e asa.Biserica recunoaste casatoria civila. Si cea mai tangibila dovada e ca Biserica nu cununa daca nu se oficiaza mai intai cununia civila. Prin cununie civila tanara familie isi asuma anumite responsabilitati in fata legii, privind relationarea dintre ei si cresterea copiilor. Iar prin Sfanta Taina a Cununie primesc binecuvantarea lui Dumnezeu si intemeiaza o familie crestina, nemaitraind in pacat.

flo9_10 19.09.2011 15:42:54

multumesc fain pentru raspuns.sa inteleg ca nu ar fi nici o problema pe viitor in cazul in care ar fi vorba de casatorie? totusi nu inteleg de ce unii preoti considera ca e pacat si nu inteleg cum calculeaza ei gradele de rudenie asa deformat..si difera asa mult conceptiile pentru ca, in principiu e acelasi mod de calcul si se aplica aceleasi reguli peste tot...

maria32 19.09.2011 15:48:55

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 401324)
Cred ca nu e asa.Biserica recunoaste casatoria civila. Si cea mai tangibila dovada e ca Biserica nu cununa daca nu se oficiaza mai intai cununia civila. Prin cununie civila tanara familie isi asuma anumite responsabilitati in fata legii, privind relationarea dintre ei si cresterea copiilor. Iar prin Sfanta Taina a Cununie primesc binecuvantarea lui Dumnezeu si intemeiaza o familie crestina, nemaitraind in pacat.

eu stiu ca biserica solicita actul de casatorie civila doar pentru a avea dovada ca cei doi miri nu mai sunt casatoriti si cu alte persoane. Inainte vreme de ce nu se cerea acest certificat de casatorie si era nevoie doar de cununia de la Biserica?

cand am spus ca Biserica nu recunoaste casatoria civila ma refeream la faptul ca din punctul de vedere al Bisericii daca esti casatorit doar civil este ca si cum nu ai fi casatorit, caci fara cununia religioasa cea civila nu are valoare in fata Lui Dumnezeu. Sper ca acum m-am facut inteleasa.

Si cred ca este gresit sa sustinem contrariul caci de aceea din ce in ce mai multi tineri ajung sa renunte la cununia religioasa sustinand ca ei sunt cat se poate de casatoriti daca au trecut pe la Primarie.

lore86 19.09.2011 16:11:06

Citat:

În prealabil postat de flo9_10 (Post 401393)
multumesc fain pentru raspuns.sa inteleg ca nu ar fi nici o problema pe viitor in cazul in care ar fi vorba de casatorie? totusi nu inteleg de ce unii preoti considera ca e pacat si nu inteleg cum calculeaza ei gradele de rudenie asa deformat..si difera asa mult conceptiile pentru ca, in principiu e acelasi mod de calcul si se aplica aceleasi reguli peste tot...

eu nu am zis asta
eu am zis:
Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 401322)
intre voi doi sunt 6 grade de rudenie.
Calculul e simplu: intre soti= 0 grade de rudenie
intre parinte si copil= 1 grade de rudenie
intre frati=2 grade de rudenie
intre verisori primari= 4 grade de rudenie s.a.m.m.d
Iar in cazul vostru vorbim de o afinitate de gradul 2, in care sunt interzise casatoriile pana la gradul 6 inclusiv.
Sper ca ti-am raspuns intrebari.

Concluzia:intre voi sunt 6 grade de rudenie, deci potrivit hotararilor Canonului Trulan casatoria e interzisa!

flo9_10 19.09.2011 16:18:22

un mic extras din Administrarea Sfintei Taine a Casatoriei..."Cuscria de felul II constituie impediment la căsătorie în toate cazurile până în gradul V inclusiv; în cazurile de confuzie ilicită de nume până în gradul VI inclusiv, iar în cazurile de confuzie ilicită de nume între ascendenți și descendenți până în gradul VII inclusiv.Dar întrucât Codul Familiei și Codul Civil ale României nu recunosc sub nici o formă cuscria de felul II ca impediment la căsătorie, Biserica face pogorămintele necesare, când cei căsătoriți civil – aflați rude de cuscrie de felul II – ar solicita binecuvântarea religioasă a căsătoriei lor."..sursa http://www.preotia.ro/diverse/cununie.pdf

gdf-fdc 19.09.2011 16:19:38

Citat:

În prealabil postat de flo9_10 (Post 384268)
buna seara. Unchiul meu (fratele mamei mele) este casatorit (civil) cu matusa mea ce are o nepoata (de pe sora). As vrea sa stiu ce grad de rudenie exista intre mine si nepoata respectiva si daca din punctul de vedere al bisericii ar fi posibila o eventuala casatorie. multumesc anticipat.

este ceva in neregula.ori nu sti cand o persoana iti este unchi sau matusa ori nu ai explicat cum trebuie.nu are cum unchiul tau sa ia de sotie pe matusa ta.pt ca ar insemna ca aceasta din urma sa fie sora tatalui tau si nu este permis de biserica.dar daca s-a intamplat aceasta iti fata respectiva iti este nepoata buna si prin urmare nu se poate.

maria32 19.09.2011 16:21:15

Citat:

În prealabil postat de gdf-fdc (Post 401407)
este ceva in neregula.ori nu sti cand o persoana iti este unchi sau matusa ori nu ai explicat cum trebuie.nu are cum unchiul tau sa ia de sotie pe matusa ta.pt ca ar insemna ca aceasta din urma sa fie sora tatalui tau si nu este permis de biserica.dar daca s-a intamplat aceasta iti fata respectiva iti este nepoata buna si prin urmare nu se poate.

nu ai inteles tu exprimarea. a vrut omul sa spuna ca unchiul lui e casatorit cu sotia lui (sotia unchiului este matusa lui datorita casatoriei cu unchiul nu pentru ca ar fi sora tatalui).

maria32 19.09.2011 16:22:44

Citat:

În prealabil postat de gdf-fdc (Post 401407)

Matusa respectiva s-a alaturat familiei prin casatoria cu unchiul baiatului. Respectiva matusa are o sora care este bunica unei fete de care acest baiat este indragostit.

Am inteles corect?

flo9_10 19.09.2011 16:25:55

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 401409)
Matusa respectiva s-a alaturat familiei prin casatoria cu unchiul baiatului. Respectiva matusa are o sora care este bunica unei fete de care acest baiat este indragostit.

Am inteles corect?

corect este..Respectiva matusa are o sora care este mama unei fete de care acest baiat este indragostit.

flo9_10 19.09.2011 16:28:37

si inca un articol "Cuscria de felul II – adică rudenia dintre consângenii unui soț și consângenii celuilalt soț – este prevăzută ca impediment la căsătorie de Canonul 54 Trulan, până la gradul V și chiar până la gradul VI, dacă prin căsătorie se ajunge la schimbarea de nume... Daca însă unchiul ar lua pe mătușă, iar nepotul pe nepoată, căsătoria s-ar putea încheia, fi indcă își păstrează fi ecare poziția pe care o aveau potrivit raporturilor de rudenie, neintervenind o necuviincioasă amestecare de nume." sursa http://curierulortodox.info/blog/?p=825

maria32 19.09.2011 16:31:36

Citat:

În prealabil postat de flo9_10 (Post 401410)
corect este..Respectiva matusa are o sora care este mama unei fete de care acest baiat este indragostit.

bun. eu nu stiu cum se calculeaza gradele de rudenie si de la care grad este voie sau nu sa te casatoresti cu cineva dar omeneste vorbind nu vad care ar fi legatura aici. De sange nu este legatura clar, si oricum, ce vina avem noi daca apar in familie prin incuscrire oameni care ne devin dragi? Daca era vorba de frati vitregi da, poate ca ar fi ciudat, desi daca ambii parinti sunt divortati si se recasatoresc, avand fiecare cate un copil din fosta casatorie, iar cei doi se cunosc cand sunt mari deja, nu mai sunt crescuti impreuna ca fratii.... si ajung sa se indragosteasca... mi se pare absurd sa-i opresti sa fie impreuna. Mai repede cred ca ajung sa renunte parintii la casatoria lor decat sa le sufere copii... pana la urma nu cred ca Dumnezeu ingaduie sa se intample astfel de lucruri fara un rost. Iar in cazul de fata, legatura de rudenie dintre cei doi este indepartata si s-a creat fara voia lor. Cum era sa zicem sa se cunoasca dinainte, sa fie indragostiti iar matusa fetei sa se casatoreasca cu fratele tatalui baiatului iar ei sa se trezeasca astfel ca nu se mai pot casatori....

Nu aruncati cu pietre va spun doar cum vad eu lucrurile. Complet denaturata regula asta. Iar eu pana acum nu am mai intalnit reguli ale Lui Dumnezeu care sa nu mi se para corecte. De aceea cred ca aceasta este inventata de oameni si nu lasata de Dumnezeu.

flo9_10 19.09.2011 16:36:54

Aceeasi parere o am si eu.Ca sa fiu sincer nu as mai fii insistat daca nu gaseam anumite articole care imi sustin parerea.Insa am observat ca, in acest caz, parerile sunt impartite si momentan ma abtin de la alte comentarii.

gdf-fdc 19.09.2011 16:38:15

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 401408)
nu ai inteles tu exprimarea. a vrut omul sa spuna ca unchiul lui e casatorit cu sotia lui (sotia unchiului este matusa lui datorita casatoriei cu unchiul nu pentru ca ar fi sora tatalui).

ar trebuii sa explice exact ce si cum

maria32 19.09.2011 16:39:24

Citat:

În prealabil postat de gdf-fdc (Post 401417)
ar trebuii sa explice exact ce si cum

imi cer scuze si nu vreau sa te supar dar el a explicat f clar, dovada ca eu am inteles f bine. Nu este vina lui ca nu ai fost atent cand ai citit.

gdf-fdc 19.09.2011 16:58:32

buna seara. Unchiul meu (fratele mamei mele) este casatorit (civil).sotia unchiului are o nepoata (de pe sora). As vrea sa stiu ce grad de rudenie exista intre mine si nepoata respectiva si daca din punctul de vedere al bisericii ar fi posibila o eventuala casatorie. multumesc anticipat.
ACEASTA ESTE FORMULAREA EXACTA

flo9_10 19.09.2011 21:39:13

Citat:

În prealabil postat de gdf-fdc (Post 401422)
buna seara. Unchiul meu (fratele mamei mele) este casatorit (civil).sotia unchiului are o nepoata (de pe sora). As vrea sa stiu ce grad de rudenie exista intre mine si nepoata respectiva si daca din punctul de vedere al bisericii ar fi posibila o eventuala casatorie. multumesc anticipat.
ACEASTA ESTE FORMULAREA EXACTA

foarte corect.

flo9_10 26.12.2011 19:40:35

alte pareri?

philalex 29.12.2011 13:20:10

Citat:

În prealabil postat de flo9_10 (Post 418311)
alte pareri?

Pai eu cred ca e ruda...prin alianta...ti-a zis lore86...cauta alta persoana daca vrei sa te insori...succes!

flo9_10 06.01.2012 14:39:16

Citat:

În prealabil postat de philalex (Post 418747)
Pai eu cred ca e ruda...prin alianta...ti-a zis lore86...cauta alta persoana daca vrei sa te insori...succes!

Afinitatea este o legătură juridică "de rudenie" (impropriu spus, pentru că afinii nu sunt rude) derivată din căsătorie; este un fel de "înrudire" prin alianță între ruele unui soț și celălalt soț. Ca atare, nu putem extinde afinitatea dincolo de celălalt soț, deci rudele unui soț cu rudele celuilalt soț nu sunt afini și nu au nicio legătură de rudenie sau de afinitate din punct de vedere juridic.

stefan florin 06.01.2012 14:47:08

Citat:

În prealabil postat de flo9_10 (Post 400988)
pana la urma imi poate da cineva un raspuns concludent..tocmai am discutat cu un preot si el spunea ca am fi rude de gradul 4..desi am gasit in anumite cursuri de teologie acest subiect..si acolo se spunea ca ar fi rudenie de gradu 6..pana la urma are cineva idee cum e?

atat timp cat unchiul tau e casatorit doar CIVIL cu matusa ta, nu sunteti rude (tu si nepoata matusii tale). In cazul in care ei se vor casatori si religios, DA ,atunci deveniti rude. Doamne ajuta!

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:15:57.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.