![]() |
Urgia economica
Citat:
Cum a reușit Europa contraperformanța de a intra în colaps economic după 60 de ani de pace ? Actualele căderi bursiere, care se repetă după cele de anul trecut, nu au fost provocate de niciun tsunami. De nicio amenințare de război ori de vreo secetă. Asta e rău: că sunt organice. Îmi amintesc bine: când eram copil, mă jucam cu jucării românești. Aveam și jucării nemțești, de calitate exemplară. Când am crescut mai mare, ascultam muzică de pe casetofoane nemțești. Blaupunkt, Palladium, Grundig ori Telefunken nu se găseau în magazine, în schimb găseam casetofoane românești și, când aveam noroc, din cele poloneze ori rusești, de calitate satisfăcătoare. Vroiam să ofer cuiva un cadou să epateze ? Un stilou Schaffer sau Mont Blanc. Un ceas elvețian sau rusesc (fost nemțesc) din magazin. Dar acum ? Copiii mei se joacă cu jucării chinezești. Chiar și copiii nemților se joacă cu jucării chinezești. Casetofoanele nemțești au avut aceeași soartă cu jucăriile nemțești: au dispărut. Telefunken a crăpat, de Palladium nu a mai auzit nimeni, iar Grundigurile sunt la Muzeul Tehnicii. Scriem cu pixuri chinezești, sub formă de hieroglife, deoarece ne-am pierdut uzul scrisului din pricina calculatoarelor chinezești. Dacă tot ai un laptop Lenovo, nu mai simți nevoia să ai nici ceas. Chinezesc, desigur, mai există și altfel de ceasuri ? Cu un timp în urmă, tatăl meu și cu mine ne aflam într-un Hypermarket, fiecare cu dorința de a ne cumpăra un cuptor cu microunde. Eu am luat unul, la ofertă. Un no-name. Chinezesc, bineînțeles. Mi-au dat rest la 2 milioane. Bătrânul meu tată, om cu respect față de producător, a dat o sumă triplă pe un cuptor cu microunde Panasonic, care făcea același lucru cu al meu. Era foarte bucuros că aflase un produs japonez autentic. Acasă, am găsit o mică etichetă pe spate: "made in RPC". Deci, cum să nu se resimtă o economie care nu mai produce nimic altceva decât șou-biz, și acela de proastă calitate ? De unde PIB și de unde creștere economică, dacă tot ce găsești pe piață, de la pixuri la sisteme de navigare GPS este chinezesc ? Făcut la o asemenea calitate încât să te țină cât mai puțin, pentru a cumpăra un alt produs chinezesc în loc ? Cu aproape trei secole în urmă, un tânăr, probabil de origine tracă, pe nume Romulus, înființa un oraș cum nu a mai fost altul. Agricultori harnici, oameni cu credință în zeii lor și cu spirit gospodăresc au făcut o împărăție fără seamăn. Începutul sfârșitului a fost atunci când nimeni nu mai cultiva grâu în Italia. Devenise mai ieftin să imporți grâu din Egipt. Vite din Germania. Lemn din Dacia. Cu timpul, nici nu mai avea rost să încorporezi tineri romani, ci mai simplu era să plătești mercenari de prin toată lumea. Roma ajunsese la un milion de locuitori, dintre care 600 000 nu făceau nimic, dar se bucurau de pâine și circ de la stat. Cariera politică (cursus honorum) începea cu funcția de edil. Cei mai buni edili erau socotiți cei care organizau cele mai mari petreceri, cu cele mai mari cheltuieli. Din funcția de edil al Romei, dacă dădeai ceva și promiteai mult, puteai fi ales și împărat, chiar dacă, de fapt, erai marinar bețiv. Un bețiv care se considera și filozof, și poet, a dat foc Romei și a pus asta în cârca exact a celor mai obedienți statului: creștinii. În plină strălucire aparentă, începutul sfârșitului a fost când virtutea romană a fost înlocuită cu dezmățul și goana după căpătuială ușoară, când patriotismul a devenit ceva ce comandanți corupți predicau mercenarilor străini, când principala grijă a unui tânăr roman nu mai era să învețe ceva ori să producă ceva, ci era în clientela cărui senator intră. Sună cunoscut ? |
mda... ma baga-n sperieti toata treaba asta!Gata, beau un pahar de apa si ma duc la rugaciunile de seara.
Vineri ma spovedesc. Mersi pt impuls. |
Sa va zic si eu o poveste cu talc: Potopul si urgia din timpul lui Noe-reloaded.
"Un alt Noe, contemporan cu noi, primeste instiintare de la Cel de sus: - Noe, pamantul s-a umplut de rautate si oamenii M-au uitat. Vreau sa-mi construiesti o noua Arca, pentru ca Potopul va veni iar. Sa iei din fiecare specie cate un exemplar mascul si femela. Ai la dispozitie 6 luni de zile! Dupa 6 luni se uita Dumnezeu pe pamant si-l vede pe Noe plangand in gradina. - Noe!!! Sunt pe cale sa incep Potopul, unde este Arca??? - Iarta-ma Doamne, dar lucrurile s-au mai schimbat intre timp... Am nevoie de autorizatie de constructie. Ma tot cert cu un inspector, pentru un sistem antiincendiu, vecinii m-au dat in judecata pentru ca am incalcat planul de urbanism, construind Arca in gradina mea si nu am respectat normele de inaltime. Apoi, compania de electricitate a cerut sa pun ipoteca pe Arca in vederea acoperirii costurilor de transport si de mutare a liniilor de inalta tensiune ce trebuie date la o parte din calea Arcei pentru a fi lansata la apa. Degeaba le-am spus eu ca va veni marea la mine, ca nu m-au crezut. Sa fac rost de lemn, a fost o alta problema. Este interzis sa tai lemn din padurile invecinate deoarece acolo traieste bufnita cu pete care-i o specie protejata. Am incercat sa-i conving pe ecologisti ca tai lemnul tocmai pentru a salva bufnita, dar nici n-au vrut sa stea de vorba cu mine. Cand am inceput sa adun animalele, am fost dat in judecata de un grup de activisti pentru protectia animalelor. Ei sustineau ca tin animale salbatice sechestrate impotriva vointei lor si de asemenea, au sustinut ca sa pun atatea animale intr-un spatiu atat de mic, inseamna cruzime asupra lor. Apoi Ministerul Mediului, au spus ca nu am voie sa construiesc Arca pana cand reprezentantii lor nu fac un studiu de mediu si implicatiile pe care Potopul Tau le poate avea asupra mediului. Inca am un proces in derulare cu Ministerul Muncii deoarce nu m-am hotarat cate minoritati ale grupurilor etnice sa angajez pe santier. Blocul Sindical nu ma lasa sa fiu ajutat de proprii copiii la constructie deoarece acestia nu fac parte din Sindicat si nu au certificare ISCIR pentru constructia de Arce. Ca sa fie totul si mai rau, Fiscul, mi-a confiscat toate posesiile deoarece ei sustin ca vreau sa parasesc tara cu specii de animale pe cale de disparitie. Deci, Doamne iarta-ma dar, imi trebuie pe putin 10 ani ca sa fac tot ce mi-ai zis!! Dintr-o data cerul se lumina, norii disparura, iar soarele aparu din nou stralucitor pe cer. - Doamne, sa inteleg ca nu ne mai distrugi lumea? - Nu, Noe, se pare ca mi-a luat-o clasa politica inainte… " |
http://images.forbes.com/media/magaz...bt_398x429.jpg
Cică datoria publică globală - ce-o fi și aia - crește cu 360 milioane dolari pe oră. http://www.forbes.com/forbes/2010/02...debt-bomb.html Mai pe românește, întrebarea e: datoria publică globală către cine?! |
În principal către China.
Și către ceilalți mari "jucători" pe piețele financiare. |
Citat:
Problema se pune dacă "ceilalți mai jucători" sînt țări sau organizații ezoterice al căror scop... știți voi. |
Probabil că da.
Cert este că lăcomia are un mare rol. Bineînțeles că și sistemul în sine este fundamental eronat. Păi cum este posibil ca cineva să facă un "pariu" (pe declanșarea unei crize) cu o miză de cca 10:1 și să căștige? Cum este posibil să existe (tot ca exemplu) vânzările în marjă? |
Cineva spunea ca atunci cind va veni cu adevarat urgia hotarita al Judecatii vom spune;"Ce bine era pe vremea crizei...!" Atunci va fi insa mult mai mult decit urgie economica o treime din fapturi inclusiv din oameni va muri o treime din copaci si toata iarba vor fi afectate. multe cladiri vor fi darimate de cutremur si deci multe lucruri se vor da peste cap -de la politica pina la economie. Va fi apoi foamete o perioada insa va fi un nou inceput.
Este adevarat ca sistemul capitalist este departe de a fi cel mai fericit, dupa el vor mai urma si altele (altul). Diferenta va trebui sa tina seama de selectionarea oamenilor din functii. Fiindca de calitatea oamenilor intotdeauna a fost vorba in ceea ce priveste rezulatele indiferent in ce orinduire. Insa mai depinde intrucitva si de calitatea oamenilor poporului in ansamblu -aici putem da exemplu polonezii -la caderea comunismului au plecat exact de unde am plecat si noi insa au ajuns incomparabil mai departe. Deci trebuie pus accentul si pe ridicarea calitativa a poporului -prin spiritualitate , deci cel mai probabil noua orinduire va fi una teocrata insa economic se va asemana cu comunismul fiindca oamenii nu mai trebuie impartiti in boieri si sclavi ci sa traiasca ca fratii. Si apoi va mai urma inca o secerare -din cele doua treimi ramase jumatate vor muri -deci alta problema, iar se vor da peste cap locurile de munca din lipsa de personal, problema care va fi doar una dintre dificultati. Orinduirile sint numite in vechile profetii ca fiind "fiare" Se vb. asadar despre 4 fiare carora li se va mai va un timp atunjci cind imparatirea va fi data sfintilor iar ei vor face un regat care va fi vesnic. Timp necesar pt. tranzitie. Deci o noua ordine mondiala realizata de sfinti cu ajutorul lui Dumnezeu. Orinduirile sint asemuite si cu uriasul cu chip de aur ale carui parti simbolizeaza imparati-imparatii, de data asta 5 in total. Iar piatra desprinsa din munte -nu de mina omeneasca- care va darima uriasul se va face munte si apoi se va intinde pe tot pamintul. Deci un sistem care se va lupta simultan cu toate si care in final va prevala asupra tuturor incit va ramine el singur pe intreg pamintul. Aceasta este cu adevarata Noua Ordine Mondiala. Alta nu va mai fi din moment ce ea se va lupta simultan cu toate 5. Daniel 2:44 44. " Iar în vremea acestor regi, Dumnezeul cerului va ridica un regat veșnic care nu va fi nimicit niciodată și care nu va fi trecut la alt popor; El va sfărâma și va nimici toate aceste regate și singur el va rămâne în veci." |
Tablele lui Moise si zbaterea societatii de consum
Un doctor spunea odata ca omul a fost facut sa locuiasca intr-o gradina dar prin pacat a ajuns sa locuiasca intr-un camp,pe care cu chin si sudoare l-a smuls naturii pentru hrana sa si pe care,de atunci,il pastreaza asa doar cu mari osteneli.Daca nu face asta atunci paragina si salbaticia pun iar stapinire pe munca sa.Spinii si palamida se vor amesteca cu sudoare fruntii sale iar truda sa se va intoarce,odata cu el,in pamintul din care a fost luat caci ,,tarana esti si in tarana te vei intoarce.".Cineva numea acest gen de situatie ,,foamea din desert".Metaforic este cam ce se intimpla acum prin Europa.
Fiecare taran cunoaste foamea paraginii,aceea foame pe care nici o unealta agricola nu o poate potoli,nici o imbunatatire tehnologica nu o poate stopa.Nu conteaza cat de bine ai pregait solul,daca nu veghezi el va cadea iar in paragina.Natura,inclusiv cea umana, are tendinta de a se intoarce la salbaticie,daca nimeni nu vegheaza.Este o lege dura de care nici noi nu scapam,pentru ca ceea ce este valabil pentru pamint este valabil si pentru chipul de lut cu suflare de viata-n el.Tendinta lumii actuale nu este,din pacate,spre asemanare cu Dumnezeu,ci este exact in directia opusa.Spre balarii si cadere in spini.Un suflet neglijat,o economie neglijata,rupte de legile Celui care le-a pus in fiinta,vor ajunge locuri napadite de griji lumesti,de efecte distructive.Realitatea probeaza faptul ca o viata sau o societate in delasare,in nepasare,vor ajunge,finalmente,intr-un haos moral,cuib al descompunerii existentei.Orice efort,financiar sau spiritual, care nu tine seama de foamea salbaticiei din noi ajunge in sapa de lemn.Financiar sau moral.Rodul nostru va fi ceea ce suntem.Apa nu se ridica mai sus ne nivelul ei si prin urmare nici omul actual nu se va ridica mai sus,printr-un efort spasmodic,de falimentul vietii lui spirituale si economice decat cu ajutorul Celui caruia tot mai des i-a dat de inteles ca nu are nevoie de el. Toti am fost la tara cand eram mici.Ati observat ce fac puii vrabiilor sau cei de gaina dupa ce beau apa?Ridica capul spre cer,spre Cel de unde le vine apa vietii lor.Categoric ca exista si explicatii rationale pentru atitudinea lor,stiintifice,da de atatea explicatii rationale indicele Dow Jones nu va mi ridica capul prea des.Asa ca prefer sa opereze cu metafore momentan,pana la caderea cortinei.Oamenii nu strang struguri din maracini si smochine din spini.Rodul unui pom este determinat de pom,iar al unei vietii,si implicit al unei societati,este determinat de felul de viata.Ceea ce absoarbe atentia si preocuprea unei societati va fi si ceea ce o va defini. Viata copiilor lui Dumnezeu ese guvernata de legi la fel de dure precum cele ale naturii.Cu o floare nu se face primavara iar ogorul din noi,din viata noastra,trebuie ingrijit cu grija,patruns mereu de razele soarelui,ca sa aiba caldura vietii-n el.Viata asa cum ne-a fost data nu cum o batjocorim noi.Intr-o goana nebuna dupa securitate ajungi sa te confrunti cu situatia lui Iov.Stiti,era titlul acelui film,,The day after tomorrow".Noi traim asa ceva momentan,la nivel economic.Nimeni nu stie unde vom fi maine.Nimeni nu ridica capul in sus.Ciudat este,citind cele scrise de domnul Dragomir,ca mi-au venit in cap aceste randuri scrise de cineva acum mai bine de 60 de ani.Da,imaginea Romei ii vine in fata ochilor si mie.Cu tot ce a urmat.The Times a pus recent pe prima pagina o imagine cu un protestatar de la Londra si cu intrebarea daca nu cumva asistam la sfarsitul unui ciclu uman asa cum il stiam.Stiti ca cei care au participat la revoltele londoneze au declarat ca nu au iesit sa sustina o cauza anume,ci doar sa fure?Balariile campului lasat in paragina in noi. In mod paradoxal,intr-un articol din Ziarul financiar se spunea ca ,,Cel mai în vogă economist al momentului, Nouriel Roubini, a declanșat o dezbatere după ce a declarat într-un interviu acordat Wall Street Journal că, într-un fel, Karl Marx a avut dreptate când a afirmat că sistemul capitalist se poate autodistruge din cauza dezechilibrelor create între producție și consum - actuala criză fiind o exemplificare a acestei tendințe. Cea mai importantă previziune pe care Marx a încercat să o susțină cu teoria sa economică este cea referitoare la inevitabilitatea dispariției capitalismului, fie ca urmare a tendinței seculare de scădere a ratei profitului (tendință care nu s-a confirmat niciodată), fie ca urmare a contradicției între acumulare/producție și consum. Întrucât salariile sunt menținute la nivel de subsistență, susține Marx, creșterea producției depășește capacitatea de consum a maselor și apare "criza de supraproducție" care eventual va duce la căderea capitalismului.Teama de consecințele unei asemenea situații a făcut ca autoritățile să intervină din nou prin injectarea masivă de bani în sistem. Cu mici variații, astfel de politici au fost aplicate în majoritatea țărilor lumii, iar consecințele le cunoaștem: au fost evitate multe falimente mai mici cu prețul ajungerii la falimente naționale." Mai spuneti odata,va rog,care erau cele 10 porunci si ce se intimpla cand le incalci.Daca puteti puneti-le deasupra lumii noastre,pe acoperisul constiintei noastre.Orice loc al nebuniei umane are nevoie de un epitaf pe masura. |
Citat:
Si pentru ca banii cheltuiti in felul asta nu ajung, se ajunge la deficit bugetar care se "solutioneaza" prin imprumuturi si cresterea inflatiei. Adica o bomba cu ceas. S-a ajuns aici peste 60 ani pentru ca a fost nevoie de 60 ani ca datoriile sa se acumuleze peste limita care pot fi impinse catre generatiile viitoare. Plus, sa nu uitam, piata speculatiilor financiare, care este exact ceea ce e nevoie ca un dezastru sa se transforme in catastrofa. |
Citat:
Si solutia politica/economica care ar putea fi? |
Citat:
Dar nu se poate, sau eu cel puțin, sunt pesimist. |
Citat:
A comanda statui de milioane de euro în mijlocul târgului este o cheltuială nebunească. A comanda pasaje de tip "Basarab", oricât de reușite tehnic și artistic, e o cheltuială nebunească. A moderniza fregate de război e o altă cheltuială nebunească pentru o țară în criză. Când undeva în corp se petrece o hemoragie importantă, are loc un fenomen numit de fiziologi "centralizarea circulației". Adică, printr-un mecanism complicat, sângele, atâta cât mai e, este îndreptat spre acele organe fără de care viața nu e cu putință. Un tată de familie care, aflat în situație de a nu fi sigur pe mâncarea copiilor, împrumută de la bancă spre a-și împodobi pereții cu tablouri ar fi socotit neînțelept, ba chiar nu tocmai întreg la minte. De unde concluzia: oamenilor politici le lipsește adrenalina. Înțelepciunea. Parcă și-au pierdut mințile. |
Citat:
Pe de altă parte, clasa politică ne aparține și suntem responsabili cu toții pentru politicienii pe care-i avem. Nu numai pentru că i-am ales (poate n-aveam de unde), dar și pentru că le facem jocul, pentru că acceptăm situația și ne conformăm, devenind noi înșine corupți (dacă toți fură...). Nu văd altă soluție la descompunerea care se accentuează tot mai abrupt, decât refuzarea compromisului de către noi. Dacă lumea se prăbușește din pricina lăcomiei, a speculatorilor, a evaziunii fiscale, a șmecheriilor și hoțiilor, a succesului bazat pe mită și servicii reciproce, să refuzăm cu toții să participăm la această prăbușire, să nu facem noi compromisuri. Nu putem schimba lumea decât schimbându-ne pe noi. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Dacă totul e stricat în lume, nu ne rămâne decât să ne despărțim de ea; dar nu să plecăm în pustie, zic eu, ci să-i refuzăm doar relele, urâciunea, păcatul și denunțând răul. Câți, oare, atunci când am văzut hoții, șmecherii, corupție le-am denunțat? Ba mai mult, nu numai că am închis ochii, dar poate am consimțit și noi să corupem sau să ne lăsăm corupți. Și acum ne înecăm cu toții în mizeria pe care am tolerat-o. |
Citat:
Solutii,teoretic,exista.Practic nu exista pentru ca ar inseamna o schimbare radicala a modului cum gandim,cum traim iar omul,singur,nu este capabil de asa ceva.Prin urmare ceva trebuie sa dispara ca altceva sa renasca.Un cer nou si o lume noua.Asta a expirat.Cam din toate punctele de vedere.A nu se intelege ca am o tendinta apocaliptica,sunt doar un cinic ratacit prin spatiu si timp :) Lumea va iesi in continuare din case,soarele va straluci,viata va merge inainte,cu sau fara probleme si aparent totul pare sa curga precum pe Donul linistit.Asa credem noi dar momentul cand vom fi fierti in propriul suc se apropie :) |
Ca un exercitiu de gandire, daca e sa se faca ceva, ce s-ar putea face?
Solutia cea mai apropiata de realitate, nu ceva utopic gen "sa renuntam la bani" sau mai stiu eu ce de genul asta. Si inca o intreabare..aia mari de sus stiu spre ce ne indreptam si fara doar si poate nu au sa spuna, oare deja stiu ce o sa urmeze si se afla in plan, sau sunt spectatori la catostrofa fata de care ei sunt bine aranjati? Stii, pe undeva e normal, daca stai sa te gandesti bine, n-a fost nici o generatie care sa nu aiba problemele ei, mai mult sau mai putin apocaliptice.. |
Citat:
In timp ce primaria isi plateste salariile angajatilor din imprumuturi in banca. Probabil este ultima hotie si cu banii care ii vor strange spera sa se puna la adapost de ce va urma. |
Citat:
Am vazut la telvizor cum oamenii se tarau pe coate in curtea unei bisericii.Nu stiu daca este suficient.Sau poate ar trebui sa facem toti asta,un public si crancen exercitiu de penitenta.In sac,cu cenusa in cap.La propriu.,,Frate,iarta-ma ca ti-am gresit".,,Lasa-ma domnule,esti nebun,nu te cunosc".,,Ba da frate,ma cunosti.Cand ma uit in oglinda te vad pe tine si tu pe mine.Te urasc sincer,iarta-ma ca nu pot sa fiu bun,eu nu pot si nu vreau sa impart nimic cu tine.".Am citit azi o cronica despre Caravaggio.Sa vezi cat de bine ni-se potriveste tuturor ,,Pictorul răscolitor al urâțeniei, coborând marile subiecte în noroiul mediilor sordide,băiatul rău”, scandalagiu, care umbla mereu înarmat cu sabia, asasin, fugar, homosexual notoriu sau artistul de geniu din galeria damnaților, un ins care poartă cu sine un blestem inexplicabil, un destin tragic acoperit finalmente de mister? Inventatorul clarobscurului și primul care abuzează de acest procedeu, devenind propriul său manierist, un individ cu gustul unui realism sumbru, ieșit parcă din obscuritatea cavernei, un aventurier fluturându-și mantia pătată între două secole ambigue stilistic? Un executant de geniu, eminamente manierist, căruia o posteritate târzie i-a atribuit un soclu greu de imaginat? Toate acestea sunt plauzibile în cazul lui Michelangelo Merisi da Caravaggio, zis Caravaggio, omul care exprimă cel mai exact în arta sa temperamentul violent și spaima fugarului care se ascunde în unghere întunecoase pentru a nu fi descoperit. O spaimă subconștientă, teribilă pare a se revărsa din cele mai multe tablouri ale sale. Aceste chipuri par a se zămisli în întuneric, pentru ca o lumină crudă să cadă brutal, neașteptat peste ele, trimisă parcă de un reflector pe scena de teatru. De aici dramatismul sporit al compozițiilor sale, o atmosferă mistică fără îndoială, dar tratată cu un fel de radicalism „teatral” nemaiîntâlnit. Dincolo de tehnica propriu-zisă și de studiul excepțional al dinamicii, de mișcarea și ea adesea surprinzătoare, se presupune un suflet chinuit, pândit în permanență de pericole neștiute, gata să se ascundă și să fugă." Aline,nu este o imagine a noastra,a lumii noastre?Scriu numai prostii,mai am putin si ajung un respectabil stalp de cafenea :) |
"Marea majoritate a lumii epocii noastre este instruita lumeste si alearga cu o viteza lumeasca mare. Dar fiindca ii lipseste frica de Dumnezeu - "inceputul intelepciunii este frica de Dumnezeu" (Ps. 110, 10), lipseste frana, si cu viteza, fara frana, sfarseste in prapastie. Oamenii au foarte multe probleme, si, cei mai multi, sunt foarte ametiti. Si-au pierdut orientarea. Incet- incet se indreapta spre a nu mai putea sa se controleze pe ei insisi. Daca cei ce vin in Sfantul Munte sunt atat de tare zapaciti, atat de incurcati, cu atata neliniste, ganditi-va: ceilaiti care sunt departe de Dumnezeu, de Biserica, cum vor fi ?
Si vezi, in toate tarile, furtuna, ameteala mare. Sarmana lume - Dumnezeu sa se milostiveasca - fierbe ca oala minune. Si cei mai mari cum lucreaza! Bucataresc - gatesc, le arunca pe toate in oala minune si acum oala fluiera! Peste putin va sari supapa. Am spus unuia care avea o functie mare: "De ce nu luati aminte la unele lucruri ? Ce va fi ?". "Parinte, imi spune, mai intai raul era ca putina zapada; acum s-a facut un troian. Numai o minune poate ajuta". Dar in felul in care inteleg unii sa ajute intr-o situatie, fac mai mare troianul raului. In loc sa ia unele masuri pentru invatamant, etc., fac mai rau. Nu cauta cum sa strice acest troian, ci il fac mai mare. Vezi, la inceput zapada este putina. Daca se rostogoleste la vale se face un bulgare. Bulgarele, adunand alta zapada, lemne, pietre, etc., incet-incet se face mai mare si mai mare, si in cele din urma se face un troian mare. Asa si raul: putin cate putin a devenit troian si se rostogoleste. Acum e nevoie de o bomba ca sa-l spargi. Toata lumea se indreapta spre a ajunge un singur caz. O incurcatura generala. Nu poti spune: "Intr-o casa s-a stricat putin fereastra, sau altceva, sa o repar". Toata casa este in dezordine. S-a stricat tot satul. Situatia a scapat de sub control, numai de sus mai e nadejde, la ceea ce face Dumnezeu. Acum e vremea ca Dumnezeu sa lucreze cu surubelnita, cu mangaierea mainii Sale ca sa repare. Lumea are o rana care s-a ingalbenit si trebuie sparta, dar inca nu s-a copt bine. Se coace raul, ca atunci in Ierihon (Isus Navi 6,24) cand a fost gata pentru dezinfectie." Părintele Paisie Aghiorâtul |
Si eu zic ca e timpul de rugaciune, sa ne mai ierte Dumnezeu, sa mai amane criza si sa ne ajute sa mai micsoram pacatele.
|
Citat:
Nu amână nimeni nimic din păcate. E nevoie de o schimbare profundă de sistem și nu cred că Dumnezeu o să ne ajute în mod direct cu ceva. A... Că ne ajută eventual să ne mai vină mintea la cap, că mai pune o vorbă bună aici, una dincolo, da, sunt convins că o va face. Dar așa cum pe Adam l-a lăsat de capul lui cu pomul cunoasterii binelui si răului, Dumnezeu ne va lăsa în mod cât se poate de personal să ne dăm cu capul de toți pereții închisorii pe care încet-încet, cu ajutor nemijlocit de la aghiută, ne-am construit-o cu entuziasm, seninătate și inconștiență. Doamne ajută! |
Citat:
Doamne, ca bine zici....din pacate! |
Citat:
Modul traditional de a face bani e o solutie pentru o economie sanatoasa. Noi nu putem face nimic referitor la gestiunea banilor publici. Oricine vede, probabil, in zona in care traieste, risipa si lipsa de intelepciune in cheltuirea banilor publici. Ceea ce cred ca am putea face noi este sa sustinem economia sanatoasa prin deciziile de zi cu zi: trebuie sa cumparam usturoi? sa renuntam la comoditatea noastra de a cumpara ustoroiul chinezesc din supermarket si sa il cumparam pe cel romanesc din piata. Sa ne uitam pe eticheta de malai, iar daca nu scrie "Made in Romania" sa nu o cumparam. Si asa mai departe. Prin decizia mea de a cumpara un borcan de mazare de la o firma din Romania ii voi da de lucru unui lucrator roman. Am observat aceasta conceptie, de a consuma produse autohtone, destul de bine implementata in tarile din Vestul Europei. In supermarketurile din Italia sau Germania am vazut rafturi intregi de produse autohtone. In Romania nu e asa si eu cred ca nu e bine. Nici politicienii nu fac ceea ce trebuie, insa eu cred ca nici noi, ca cetateni obisnuiti, nu constientizam totdeauna ca deciziile noastre, marunte, pe care le luam zi de zi, pot avea impact asupra altora. |
Citat:
Aici in Grecia , grecii nu mai vor sa cumpere produse din import. Mai nou, toti comerciantii se lupta pentru produsele autohtone ca sa aiba vanzari. Au dat si o lege prin care produsele autohtone sa se distinga de restul , prin afisarea unui stegulet elen langa pret sa se stie care sunt productie elinika, grecul cand cumpara prima intrebare este daca este elinika altfel nu cumpara decat daca este foarte nevoit. In supermarketuri, au asezat marfa pe provenienta iar la tarabe in bazar daca te apropii te indeamna: cumparati ca e elinika e foarte buna. La noi, la piata te indeamna, cumparati ca e made italia, sau made germania sau mai stiu de unde si afiseaza asta cu mandrie. O fi prostie? sau ce o fi! In legatura cu banii publici, aici este un skepsis. Banii se cheltuie doar pe ce primesc aprobare in functie de buget, nu au voie sa foloseasca banii in alt scop decat pe ce a fost aprobat. Iar de banii europeni aceia vin cu directie clara. Daca FMI spun, pentru infrastructura, atunci acolo au voie sa mearga, in dale, alei, si sosele, chiar daca nevoile noastre intr-o anumita zona or fi altele. Nu ne lasa sa cheltuim banii unde este nevoie ci unde dirijeaza ei. Daca trebuie folositi in programe de integrare a romilor de pilda, apoi acolo trebuie folositi sa educam si sa culturalizam romii, in timp ce oamenii nu au locuri de munca. Desi se stie ca daca ei nu au fost culturalizati si educati de veacuri, asa raman popor nomad dar de.... astea sunt noile ordine. Niciodata FMi nu da bani pentru creare de noi locuir de munca, pentru sustinea populatiei, au ei planuri bine facute pentru scopuri la fel de bine gandite. |
Totuși, și la noi mulți caută produsele românești, dacă nu din naționalism, cel puțin pentru că știu că în mare parte sunt mai bune. Se preferă legumele și fructele românești, pantofii, cămășile românești, vinurile noastre, lactatele.
Problema este că de multe ori nu le găsești. Că piața noastră e sufocată de importuri și că producătorii noștri nu au acces în piețe și în magazine. Sunt și descurajați să producă, pentru că intermediarii le oferă prețuri ridicole, de 4-5 ori mai mici decât cele de pe piață. |
Citat:
|
Totusi UE aloca fonduri, noi nu suntem in stare sa le utilizam
Citat:
|
Nu stiu daca productivitatea e scazuta peste tot. Sa luam de exemplu productia de castraveti....au avut astia grija sa scoata un zvon cu bacteria e-coli ca, gata....a a taiat craca de sub picioare producatorilor.
Eu am ajuns la concluzia ca pur si simplu nu se doreste ca lucrurile sa mearga bine. Pai cum altfel daca in clipa cand deschizi o firma au "grija" de tine sa nu scoti cumva capul la suprafata.....vine Garda peste tine, vine Sanepid-ul, vine ITM-ul, vin cei de la Protectia Consumatorului etc. Si astia nu vin ca sa te indrume vin sa te amendeze ca cica au target pentru colectarea amenzilor. Inclusiv pe bietii tarani ii jecmanesc....n-au produse conforme cu UE. |
Banii ca bani virtuali a caror masa e umflata de niste forte clare pe hartie, obscure in practica, e una din sursa problemelor dar nu cauza.
Cauza, paradoxal, este faptul ca traim prea bine, tehnologic vorbind, dezechilibrul financiar actual este cauzat practic de excesul de capital, exces care n-ar exista sau n-ar fi posibil fara sa existe un profit (deosebit de) excedentar. Infrastructura nu cred ca inseamna alee si borduri, ca alea nu produc nimic. Inteleg sa insemne drumuri mai bune, poduri, cai ferate, etc. pentru ca astea au impact economic. Cu castravetii e un exemplu marginal, acum se scot bani din buzunar sa-i despagubeasca. In ceea ce priveste controalele..daca romanul ar iubi sa respecte regulile, ei ar pleca asa cum au venit, problema este ca nu prea are exercitiul asta ci dimpotriva.. dar asta este pe undeva si din cauza saraciei, ca majoritatea afacerilor de la noi se zbat in mizerie si efectiv nu-ti ajung niciodata banii ca sa le faci pe toate "ca la carte". |
Citat:
|
Domnule Mihnea esti foarte amuzant, prin afirmatiile care le faceti mai sus dati impresia ca va contraziceti alte afirmatii facute cu ceva timp in urma si credeti practic cu tarie in sistemul care se numeste "democratie".
Sau poate nu stiti ca nu exista practic entitatea care se numeste "Statul", ci exista politicieni care iau deciziile si cetateni care (teoretic) aleg politicienii. Greselile "Statului" sunt de fapt deciziile politicului care doar in teorie sunt cele mai corecte fata de cetatean, in practica ele se iau dupa cu totul alte criterii si practic cetateanul plateste de doua ori pentru vina politicului, o data prin deciziile proaste care le ia politicul o data pentru despagubirile pentru deciziile proaste, pe care le invocati. Ce poate sa faca cetateanul? Sa aleaga mai bine politicul? Sa fim seriosi. NU are de unde alege. Sau poate vreti sa spuneti ca cetateanul de rand a ales guvernul comunist care a facut nationalizarile? Stim f. bine cum au venit comunistii la putere. De ce copii de azi si de maine ar trebui sa plateasca pentru greselile de pe vremea bunicilor lor si care n-au fost in definitiv nici macar greselile lor, ci au suferit la randul lor pentru rigorile acelui regim? Asadar putin "rezon" in discurs nu ar strica, ca politicianului putin il pasa, greselile lui nu-l vor costa pe el absolut nimic, toate oalele sparte le plateste cetateanul. |
Haide mai frate Mihnea,ca exagerezi referitor la acest subiect.
Are grija preabunul Dumnezeu de omenire,mai inseala dracii pe unii sa faca violente,precum s-a intamplat prin Londra etc. Da nu e nimic grav. |
Criza economica pretext
Aceasta criza este aranjata de oameni ai lui Anticrist o sa rIdeti dar va veti convinge nu peste multa vreme ca nu am vorbit prosteste , ce am fost vazut de uni care se vor lamuri ce zic acum.
anticristul lucreaza a ieit la propovaduire si are multi adepti si ucenici dar uni sau expus deja In lume ca sai cunoasca lumea nu de mult angela mercar si sarcozi au vorbit de un guvern european si de o reglare a datoriilor unor tari din europa , dar cel mai mare si mai iubitor al lui anticrist este chear presedintele romIniei care a avut taria sa spuna ca avem nevoie sa se faca o tara care sa se cheme natiunile unite ale europei si ca tarile europene parte a acestei inselatori deavolesti vor trebui sa transmita masiv din drepturile lor suverane acestei conduceri a deavolului a lui anticrist o voi ce spuneti nu vine sa ne atraga si sa ne stapIneasc acest deavol care dupa cum se vrea si din ce se vede a Inceput lupta de acaparare a domniei lui Iartane Doamne si te rugam sa departezi daca se poate de la noi aceste urgi care bat la usa si noi dansam si chefuim ca deavolul ne-a inselat si zice aveti timp la batrInete acum chefuiti ca este vreme de toat mai tIrziu. Doamne daruiestene minte si Intelepciune sa facem voia ta si sa ne Intoarcem din toata inima si din tot sufletul la tine amin amin amin Slavit sa fie Domnul Dumnezeul nostru acum si In veacul veacului amin |
Citat:
Citat:
Citat:
Să presupunem că vă aflați pe trecerea de pietoni și o mașină a Prefecturii vă rupe oasele. În acest caz, Prefectura trebuie să vă plătească oasele rupte. După ce Prefectura plătește, ea se îndreaptă împotriva persoanei care se afla la volanul mașinii pe al cărei talon scria "Prefectura". Deci, inițial dv nu îl dați în judecată pe șoferul Ghiță, ci Instituția Prefectului. Dar mai departe, mă aștept ca Prefectura să îi facă decizie de imputare șoferului Ghiță spre a-și recupera banii. Poate nu-i va recupera decât parțial, dar un lucru e clar: în cazul impunerii, șoferul Ghiță va fi mai atent decât dacă știe că el rupe oasele și de plătit plătește numai Prefectura. Mutatis mutandis, deciziile politicienilor ar fi mai bine cumpănite dacă ar observa că o decizie proastă îl costă la buzunar. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
I go to pray.For what? For the strenght to endure what is to come
|
Din păcate, în ultimii ani România a făcut prea puțin. Și ce a făcut a făcut prost, pentru că n-a însoțit măsurile de austeritate cu cele de (măcar) încercare de ieșire din criză.
Sălile de sport, piscinele, ici-colo drumurile județene peticite nu scot economia din starea în care e. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:54:54. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.