![]() |
Vechiul si Noul Testament
As vrea sa va intreb:intre cele doua testamente biblice,unde ne aflam noi crestinii de azi:in cel Vechi sau in cel Noul Testament?am pus aceasta intrebare sa vad daca afirmatia a voastra,pentruca cei mai multi crestini inteleg noi ne-am afla in Vechiul Testament si alti spun ca ne aflam in cel Noul Testament,adica putem avea asa:Legea Vechie si Legea cea Noua.Si tot timpul nu ne intelegem.
Eu spun sa cred ca noi crestinii de azi ne aflam in cel Noul Testament,dar nu stiu ca-ti sustini aceasta idee,asa ca va las sa decide-ti. |
eu tin argumentul Sfintilor Parinti,stiu ca Manturitorul a inviat a treia zi adica Duminica,Pogorarea Duhului Sfant peste Sfintii Apostoli tot Duminica.
E sa vad alte argumentele crestinilor |
Citat:
|
se pare ca ceea ce vrei tu e de fapt o disputa Sambata vs Duminica
|
zicea NT Wright(teolog anglican contemporan) despre tinerea Legii Vechi, ca a mai tine legea veche si azi este ca si ne-am tine dupa indicatoare desi am ajuns la destinatie
|
Formularea sondajului nu mi se pare corectă, în afară de evrei niciun credincios nu-ți va răspunde că ar fi valabilă Legea Veche. Iar -atenție- VT nu înseamnă Legea Veche, ci una din subîmpărțirile Sfintelor Scripturi.
Cât privește faptul că Hristos a înviat duminica (mai corect spus: într-o duminică) și pogorârea Duhului Sfânt a avut loc tot într-o duminică, nu văd ce relevanță are vis a vis de Legea Nouă. Hristos instituind Noul Legământ, n-a amintit nimic de duminică. |
Andrei, inchipuie-ti o axa, ca la matematica. La un capat al ei socoteste inceputul lumii, la alt capat sfarsitul ei. Undeva pe axa noteaza un punct care sa reprezinte nasterea Domnului (anul 1). Segmentul dintre inceputul lumii si nasterea Domnului e VT, celalalt segment, de la nasterea Domnului la sfarsitul lumii e NT. Apoi socoteste tu unde ne plasam noi, in 2011, in VT sau NT.
|
Citat:
|
Citat:
desi unii neoprotestanti se afla inca in Vechiul Testament unde in vremea aceea iudeii tineau sambata,asa ca ei au continuat pana azi sa tina sambata pentru ei Ziua Domnului,dar crestinii din Noul Testament din vremea Sf.Ap.Pavel tineau Duminica,Trice daca de consideri ca esti crestin,ci nu un iudeu.Nu te oblig,dar ideea este ca sambata la crestini mi se pare absurd fiindca noi nu suntem iudeii,ci suntem crestini in care stim ca Domnul a inviat a treia zi adica Duminica(adica Ziua Domnului cel Inviat) |
Rasunsul l-a dat chiar Mantuitorul: ,,Să nu socotiți că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc."(Matei 5:17).Si a spus asta chiar dupa Predica de pe Munte.Si apoi mai explica si pe larg implinirea inclusiv prin intermediul unor sfaturi directe,concrete(Matei 5:18-7:29).Adica si teoretic si practic.Legal s-ar spune ca a aratat atat modul de implinire al Legii cat si normele metodologice de aplicare.Adica instructiunile.Este cel mai bun curs de drept divin din istorie,tinut intregii umanitati.
|
Citat:
|
Sf.Grigorie de Nyssa:"Prin sarpele de arama ridicat la inaltime,care-i era poprului leacul pentru muscaturile purtate de moarte,Domnul intelegea iconomia(matuirii) savarsita pentru noi pe Cruce."
Sarpele de arama(VT) prefigura Crucea prin care Mantuitorul a fost rastignit pe ea(NT) |
Bucuria crestinului nascuta din Fericirile de pe Munte
Citat:
Acestia sunt cei care sunt din Dumnezeu,ai lui Hristos.Apostolul Ioan a spus: ,,Știm că suntem din Dumnezeu și lumea întreagă zace sub puterea celui rău."(I Ioan 5:19).In lumea asta care zace sub puterea celui rau apostolul spune ca stie,nu ca banuieste,nu ca ar crede.Stie ca exista oamenii care sunt ai Celui de Sus.Intr-o lume a raului ei sunt ,,lumina lumii"(Matei 5:14).Intr-o Lume a raului,care ii batjocoreste si ii loveste fara mila,ei cauta desavirsirea dar nu oricum ci cu bucurie: ,,Si va scriem aceste lucruri pentru ca bucuria voastra sa fie deplina."(I Ioan 1:4).Nu orice fel de bucurie ci una deplina.Aveti dvs acesta bucurie in voi? Eu cred ca asta lipseste astazi crestinilor.BUCURIA vietii in Hristos.Cei de pe vremea martirilor mergeau cantand la moarte.Azi rigorismul si formalismul domina.Nu bucuria.Oamenii se chinuie,cauta,dar nu sunt bucurosi,le lipseste fericirea Credintei.Putini o au.Multi comit o eroare:inteleg bucuria prin prisma etaloanelor din prezent dar v-ati intrebat vreodata cum vedeau acest lucru cei din trecut?Din bucuria,puterea si increderea lor in Hristos li s-a tras taria Credintei in fata prigonirii. Cum definiti bucuria crestina?Sunteti pe deplin bucurosi,asa cum spune Apostolul Ioan?Traiti acest sentiment?Daca nu,v-ati gandit ce lipseste?Ar fi multe de spus,foarte multe.Despre implinire,traire si bucurie.Si mai ales despre lipsa dragostei(I Corintei capitolul 13).Unde nu este dragoste reala,neprefacuta,sincera,pentru Dumnzeu si pentru aproape nu va fi nici bucurie.Va fi ce vreti,un simulacru comod pt constiinta dar nu traire in bucuria Credintei.Am ajuns oameni tristi cand Apostolul Pavel ne spune :,,Bucurați-vă pururea"(I Tesalonicieni 5:16).Est efectiv tragic.Am ajuns niste pesimisti,niste siprite polemice,dogmatice moarte,dar nu fericiti,nu plini de dragoste. Unde este bucuria crestina? Nu teoretic,nu din carti,nu din auzite.Din practica,din viata noastra de zi cu zi.Uitati-va in jur,inclusiv aici pe forum.O vedeti?Sau vedeti cearta,polemici,ura,dispute,discutii lumesti,in care toti ne irosim crancen.In loc sa traim bucuria noi stigem Duhul prin lipsa a ceea ce ne-a cerut Hristos.Cine isi va face un dur si profund exament al constiintei poate va gasi exact acesta lipsa.Sau poate toti o traiesc,pe deplin(Apostolii nu cer mai putin si nici Hristos)si eu sunt singurul cu grave probleme.Ce bine ar fi sa fie asa. Imi asum tot ce am scris si sunt gata sa suport orice critici.Au fost doar ganduri care m-au tot framintat recent.Daca tot ce ati facut pana acum nu v-a adus acesta bucurie deplina,de care vorbesc apostolii,atunci este cazul sa analizeze fiecare ce nu este bine in ceea ce face.Nu uitati ca nimeni nu stie cand ii va veni clipa plecarii.Imi cer scuze daca am suparat cu tonul meu. |
Citat:
|
Citat:
lasa n-are cine sa va critice,eu nu v-am criticat niciodata asa ca e libertatea ta sa vorbesti,nu altul :) |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Ziua Domnului e sâmbăta (Facerea 20,10), iar Domnul Zilei e Hristos (Marcu 2,28). Nu există niciun singur verset în VT&NT care să spună că ziua Domnului ar fi duminica, ori că Hristos e Domnul duminicii.:58::58: |
Pai Nt a selectionat Nt, osutafaraunu ,sau traditia (adica biserica)?Apoi in Evrei cap 4 precum si in traditia bisericii se vorbeste despre aceasta schimbare! Chiar iti place sa dispari un timp si apoi sa revii ca sa te faci iara de ras?
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
nu imi aduc aminte ca vreun astfel de erou sa fi spus ceva gen "sa fiu pomenit in ziua x". si totusi statele ii pomenesc in ziua cea mai importanta a vietii lor, in care au devenit eroi. crestinismul isi are si el Eroul lui. Eroul Suprem, Hristos. foarte plastic vorbind, care e cea mai importanta zi din viata lui Iisus-omul? nu cumva este ziua in care a inviat? ori daca noi mai tinem ziua sambetei a VT, de ce mai numim NT, NT?! ar trebui za-i zicem "Cartea lui Iisus Hristos". astfel am rezolva "problema". nu mai avem o noua Lege, ci o continuare a Legii vechi. |
mai este un topic deschis de mine care e mai transant pe subiectul asta : http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=11973
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
"Cel ce va crede și se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se va osândi." (Marcu 16,16) Și e bine ce facem, deoarece e comandamentul lui Hristos. Voi puteți să faceți invers (punând căruța înaintea boilor), nu vă judec eu... dar să știți că vă va judeca Cel ce a rostit porunca de mai sus de nu o împliniți întocmai! În Ziua Judecății degeaba veți zice: - Dar, Doamne noi n-am vrut să ascultăm de osutăfărăunu, că e un eretic! El vă va răspunde: - Nu de osutăfărăunu trebuia să ascultați, ci de Mine! Ferească Domnul să devină realitate secvența asta! |
Citat:
Citat:
Fără voia ta, ai mai introdus o dilemă: când să-L pomenim pe eroul Hristos? Joia, ori vinerea? Eu zic să rămânem la ce e scris: porunca a IV-a a Decalogului, scrisă de degetul lui Dumnezeu - porunca păzirii sâmbetei. De la data promulgării acestei porunci nu s-a mai dat altă poruncă din partea lui Dumnezeu cu privire la ziua de odihnă. Deci... rămâne cum a[m] stabilit...:3: |
Citat:
Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel Cap. 15 14. Și dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră, zadarnică este și credința voastră. 17. Iar dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este credința voastră, sunteți încă în păcatele voastre; |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Un bebeluș poate fi botezat, dar ani buni de la acel moment, el nu va putea accepta prin credință schimbarea lăuntrică realizată de Duhul Sfânt. Iată deci cât de importantă este această succesiune: credința și apoi botezul (Marcu 16,16). |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Cele două propuneri ar fi la fel de ilogice (d.p.d.v. teologic) ca aceasta din urmă. Atât doar că a căpătat prin durată și majoritate o anume justificare omenească. În niciun caz una divină! |
Citat:
3. Raspunsu-i-a Iisus si i-a zis: "Adevar, adevar iti spun: De nu se va naste cineva de sus, nu va putea sa vada imparatia lui Dumnezeu". In 1:13, 1Ptr 1:23 4. Iar Nicodim a zis catre El: "Cum poate omul sa se nasca fiind batran? Oare poate el sa intre a doua oara in pantecele mamei sale si sa se nasca?...". 5. Iisus i-a raspuns: "Adevar, adevar iti spun, de nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea sa intre in imparatia lui Dumnezeu 1. Mc 16:16, FA 2:38, Tit 3:5 6. Ce este nascut din trup, trup este; si ce este nascut din Duh, duh este. Rm 8:5, 1Co 15:48 7. Nu te mira ca ti-am zis: Trebuie sa va nasteti de sus. 8. Vantul sufla unde vrea si tu ii auzi glasul, dar nu stii de unde vine si nici unde se duce. Asa este cu tot cel ce e nascut din Duhul" 2. Ecc 11:5 9. A raspuns Nicodim si I-a zis: "Cum pot sa fie acestea?" 10. Raspuns-a Iisus si i-a zis: "Tu esti invatatorul lui Israel, si pe acestea nu le cunosti? 11. Adevar, adevar iti spun, ca noi vorbim ceea ce stim si marturisim ceea ce am vazut, dar voi nu ne primiti marturia. In 3:32, In 8:26 12. Daca pe cele pamantesti vi le-am spus si nu credeti, cum veti crede de vi le vom spune pe cele ceresti? deci vorbeste despre botez,asa ca nu ai cum sa-L contrazici pe Cel ce a instituit Taina Botezului. |
In Biblie, din cate stiu, singurul caz de moaste facatoare de minuni este cazul lui Elisei.
Exista in ziua de azi moastele sale in vreo biserica sau manastire ? Scrie in Biblie ca s-a inchinat cineva la moastele acestui prooroc sau ca au fost puse la loc de cinste ? |
Citat:
|
La fel inclin sa cred si eu ca Iisus a vorbit despre botez (nasterea a doua).
Insa mai sint si alte versete referitoare la o nastere si anume nasterea din Dumnezeu -aceasta se refera la metanoia -evolutia spirituala- aceasta nastere fiind echivalata de calugari cu prima din cele 7 trepte ale desavirsirii. Despre cel nascut din Dumnezeu versetul spune ca el traieste fericit pe pamint si nimic rau nu i se mai poate intimpla fiindca Domnul il apara. Abia acum el poate fi considerat sfint si nu doar sfintisor chiar daca inca nu are musai darurile de cunoastere acelea care te fac sa fii prooroc. Daca vei muri avind aceasta treapta trupul tau se va transforma in moaste iar oamenii iti vor canoniza vorbele fiindca ei nu stiu ca tu nu ai avut neaparat si daruri de cunoastere. Un prooroc trebuie mai intii sa demonstreze ca este prooroc dezvaluind ceea ce altii nu cunosc iar vorbele lui sa se implineasca in orice situatie. Abia la a doua treapta a desavirsirii fie ca ai avut unele daruri de cunoastere fie ca nu primesti darurile de cunoastere care te fac prooroc iar la treapta a patra si a sasea inca in plus si alte daruri de cunoastere care iti permit sa stii orice fara sa mai fie nevoie de revelatii primite la cerere/intentie. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 17:23:55. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.