![]() |
Mari Romani
dragi prieteni,
am tot incercat sa caut pe internet biografia cunoscutului pediatru roman Emil Capraru. el este cel care a scris cartea Mama si copilul, dupa care zeci de mii de femei si-au crescut copii, care pe care, probabil, multe din mamicile de pe forum au folosit-o. imi doresc sa cunosc mai indeaproape viata acestui mare pediatru roman.E foarte trist ca avem valori, nici macar nu stim de ele si aflam cine au fost abia cand este anuntata oficial moartea lor. Cum a fost si cazul profesorului Alexandru Pesamosca. asadar, va propun , sa aducem la lumina vietilor unor mari roamni, care au avut o influenta majora asupra poporului acestuia si nu numai, romani care au excelat, sau au fost macar foarte buni, in diferite domenii. Sunt convinsa ca vom gasi nume necunoscute, dar care au facut multe pentru Dumnezeu si semeni. |
Prof Nicolae Paulescu
Nicolae C. Paulescu (30 octombrie 1869–17 iulie 1931), descoperitorul incontestabil al insulinei și recunoscut ca atare de comunitatea științifică internațională, continuă să rămână cvasi-necunoscut în țara sa, exceptând mediile strict medicale.
Câți dintre oamenii de rând, beneficiind de tratamentul cu insulina sau dintre cei, mult mai numeroși, care fac gestul banal de a înghiți o aspirină, știu ce-i datorează doctorului Paulescu? Câți dintre cei care suportă o operație a hipofizei știu că procedeul întrebuințat se numește, din 1906 încoace, “Procedeul Paulescu”? (Expus într-o carte celebră în Iumea medicală, apărută la Paris în 1906, intitulată “Ipofiza creirului” Câți dintre cei care beneficiază de tratamentul anevrismelor, al glandei tiroide, al glandelor limfatice, ficatului și splinei, de substanțe medicamen¬toase anestezice ori de somnifere, de cele destinate eliminărilor renale – ca să cităm doar câteva dintre direcțiile în care activitatea sa a revoluționat de-a dreptul știința medicală – câți dintre toți aceștia, așadar, știu ce-i datorează savantului Paulescu? mai multe detalii aici....http://ro.altermedia.info/cultura/ci...escu_9403.html |
IN MEMORIAM: “Doamna neurochirurgiei românești”
,,Supranumită “doamna neurochirurgiei românești”, Sofia Ionescu-Ogrezeanu a devenit prima femeie neurochirurg din lume în urma unei operații din vremea celui de-al doilea război mondial care i-a decis cariera pentru următorii 47 de ani. Intervenția din urmă cu peste 60 de ani a fost recunoscută ca premieră mondială de Congresul Mondial al Femeilor Neurochirurg din 2005. După îndelungate cercetări iatro-istorice de peste 30 de ani, la 17 septembrie 2005 la Congresul Mondial de Neurochirurgie din Maroc (Marakesh) a fost atestat faptul că doamna doctor Sofia Ionescu este prima femeie neurochirurg din lume.
S-a născut pe 25 aprilie 1920 la Fălticeni, fiica lui Constantin Ogrezeanu, casier la BNR și a Mariei Ogrezeanu, casnică. Urmează școala primară în orașul natal, după care studiază la Liceul de Fete Fălticeni și Școala Centrală de Fete “Marica Brâncoveanu” din București, unde ia bacalaureatul în 1939. În toamna aceluiași an intră la Facultatea de Medicină Umană din București, pe care o termină în 1945.A făcut parte din prima echipă neurchirurgicală, considerată echipa de aur, alături de Prof. Dr. Dimitrie Bagdasar, întemeietorul neurochirurgiei românești și doctorii Constantin Arseni și Ionel Ionescu (devenit din 1945 soțul domnișoarei doctor Sofia Ogrezeanu).În 1945 își ia licența și un an mai târziu, își susține doctoratul în medicină și chirurgie. Primul stagiu de practică din studenție l-a făcut la secția de oftalmologie, al doilea stagiu fiind realizat în calitate de medic de circă rurală în comuna Baia, de lângă Fălticeni. “În facultate am făcut mai multe stagii de pregătire, atât la țară, cât și în spitalul din Fălticeni. România era deja în război și, o întreagă vacanță de vară, am îngrijit răniți. Nu operam, dar învățasem să folosesc instrumentarul, lucru care mi-a folosit într-o împrejurare neașteptată, dar decisivă pentru destinul meu”.Își propusese o viață liniștită de medic internist în orașul natal, dar ceea ce avea să se întâmple i-a schimbat radical viața. Un copil rănit în urma unor bombardamente, pentru care intervenția chirurgicală era de maximă urgență, a fost adus într-un moment în care niciun medic nu era disponibil – “Arseni era mobilizat și urma să plece din țară, iar profesorul avea o infecție la un deget. Ramâneam doar Ionel Ionescu și cu mine. Atunci am spus: “Îl operez eu, domnule profesor!” A trăit și miracole, când numai Dumnezeu și imaginația au ajutat-o să-și salveze pacienții. “Așa a fost atunci când aveam pe masa de operație un tânăr care avea un blocaj între pungile cu lichid din creierul mare și cele din creierul mic. Deja bolnavul intra în comă. Pe apeductul lui Silvius nu venea lichid. Operam cu profesorul, care însă trebuia să plece, așa că la un moment dat mi-a spus: “Doamnă, descurcă-te!”. Atunci mi-a venit ideea. Citisem în literatura de specialitate despre un norvegian care imaginase o tubulatură pentru a drena lichidul. Tocmai atunci trecea pe acolo o soră cu tava cu sonde urinare sterilizate și mi-am spus că trebuie să încerc. În Occident, comunicarea se realiza cu peritoneul sau cu o venă mare. Eu am facut un șanț în os, am băgat tubul de la o sondă, l-am fixat sus în creierul mare și lichidul a început să curgă, iar jos l-am fixat de meninge, iar lichidul și-a reluat drumul firesc. Asta a fost minunea. Omul care urma să moară s-a făcut învățător și a avut copii”. În 1970, șeicul din Abu Dhabi, Zaied Bin Sultan al Nohaian, a căutat peste tot o femeie care să-i consulte soția favorită care până la 26 de ani, născuse nouă copii și suferea de o discopatie lombară. Nu a găsit-o decât în România, în persoana Sofiei. Credința sa nu permitea ca un bărbat, fie el și medic, să intre în harem și să-i vadă soțiile.”A fost una dintre călătoriile cele mai spectaculoase și în orice caz cea mai opulentă. Am pătruns într-un harem. La sfârșit, s-a dat o petrecere în cinstea mea, la care au fost invitate toate sotiile, deși ele nu se întâlnesc în mod obișnuit decât la nașterea unui copil.” Putine au fost femeile care au supravietuit celui mai cautat ucigas in serie, Ion Ramaru, student în anul trei la “Medicina Veterinara”.Sofia Ionescu in anul 1970 a fost atacata pe strada de celebrul criminal Ion Ramaru. Este una dintre putinele victime care au scapat cu viata. Sofia Ionescu isi aduce aminte:“Imi amintesc si acum cu groaza noaptea in care am fost atacata. Ma intorceam de la spitalul Coltea. Ora era inaintata, strada pustie. La un moment dat, am auzit pasi in spatele meu. Am intors capul si, cu coada ochiului, am zarit un barbat care avea in mana o sacosa. Am marit pasul. El, la fel. Norocul meu a fost ca am ajuns aproape de blocul in care locuiam si am intrat repede in scara. Inainte de a pasi in hol, barbatul m-a ajuns din urma si mi-a vorbit urat. Mi-a zis o porcarie. Atunci l-am vazut. Un tip ciudat, cu o privire infricosatoare. “Baga-ti mintile in cap! am strigat. Aici este un bloc al Ministerului de Interne si daca tip, sigur va sari cineva!” Ca o ironie a sortii, cativa ani mai tarziu, Sofia avea sa afle de moartea lui Ramaru si, printr-o pura intamplare, a ajuns sa-i cerceteze creierul.Diagnosticat ca suferind de dementa, Ramaru suferea de tulburari psihice severe: anxietate, depresie, frustrare.Simtea nevoia sa se “ocupe de cat mai multe femei”, spunea Sofia Ionescu.Dupa executia lui Ramaru, lucrand la Spitalul Central, acum “Bagdasar-Arseni”, doamna Sofia Ionescu a intrat in laboratorul fotografic al spitalului. Pe jos, pe o tava, in formol, pregatit pentru fotografiere se afla creierul lui Ramaru, care fusese recoltat la “Mina Minovici”.Asa a putut sa-i analizeze creierul: “Vazandu-l, am observat ca regiunea inferioara, hipotalamusul, unde sunt centrii psihici si regiunea care controleaza organele interne, glandele, era mai voluminoasa. O anomalie anatomica la baza creierului care explica comportamentul anormal al individului”. Mâinile ei de aur cu degete de pianist și bătătura de neurochirurg au salvat multe vieți. De-a lungul carierei a publicat peste 120 de articole în revistele de specialitate, singurul regret fiind acela că nu a mai reușit să-și scrie memoriile: “Îmi pare rău că nu mi-am găsit timp să-mi scriu memoriile. Aș fi putut să spun tinerilor neurochirurgi cum am făcut meseria asta. Aș fi putut să descriu tehnici inedite, folosite ad-hoc in situații imprevizibile și nenumărate întămplări cu rezultate fericite. Pentru că munca mea ar fi incăput foarte bine în două vieți. Aș fi avut ce să le spun!”. Doamna Sofia Ionescu a încetat din viață pe 21 martie 2008,având o pensie de mizerie, dar amintirea ei ramâne vie în mintea celor pe care i-a salvat." |
Doctor GEORGE EMIL PALADE
,,19 noiembrie 1912. Se naste la Iasi GEORGE EMIL PALADE, al doilea fiu din cei trei copii ai lui Emil Palade si ai Constantei Palade Cantemir. Tatal sau spera sa urmeze filozofia la Universitate, ca si el, dar G.E. Palade prefera sa lucreze cu lucruri tangibile, si – influentat de rude mai apropiate de varsta sa – a intrat la Universitatea de medicina din Bucuresti in 1930.Inca din primii ani de studentie a fost atras de stiintele biomedicale, fiind indrumat de Francis Rainer, profesor de anatomie, si Andre Boivin, profesor de biochimie. Ca rezultat, a inceput sa lucreze in laboratorul de anatomie inca din timpul facultatii. A urmat 6 ani de pregatire in spital, marea parte in medicina interna, dar teza pentru doctorat a facut-o in anatomie microscopica pe un subiect cam neobisnuit pentru un medic: nefronul delfinului. (teza s-a numit :Tubul urinifer al delfinului. Studiu de morfologie si fiziologice comparativa).Era o incercare de a-i intelege structura in termenii adaptarii functionale a unui mamifer la viata acvatica.
Vreme de doi ani, George Emil Palade a fost medic clinician la "Colentina" la sectia renumitului diagnostician de la acea vreme, Gh. Lupu. "Palade nu era insa inclinat spre medicina clinica. Cea mai mare dorinta a sa era aceea de a lucra in cercetare", ne spune profesorul Nicolae Marcu, seful Catedrei de Istoria Medicinei UMF "Carol Davila". In 1941 se casatoreste cu Irina N. Malaxa cu care are doi copii : Georgia Palade Van Dusen,filolog, si Philip Palade, astazi profesor de neurofiziologie la Glaveston, Texas, S.U.A.In 1943 devine prin concurs, conferentiar universitar la Catedra de Anatomie ( ‘’Institutul de Anatomie’’) a Facultatii de Medicina din Bucuresti, condusa de profesorul Fr. I. Rainer, dupa ce parcursese, etapele de preparator ( inca din timpul studentiei), asistent si sef de lucrari.In 1946 incurajat de Grigore Popa, succesorul lui Rainer, G. E Palade pleaca in S.U.A. pentru a-si continua studiile la Institutul Rockefeller pentru Cercetari Medicale din New York, devenit ulterior Universitatea Rockefeller. A lucrat pentru cateva luni in laboratorul de biologie al lui Robert Chambers la Universitatea din New York si acolo il intalneste pe Albert Claude care venise sa tina un seminar despre lucrarea sa in microscopia electronica. In 1952 creaza fixatorul Palade (tetraxoid de osmiu 1% in tampon de veronal sodic), pentru microscopia electronica.In 1953, descrie structura ultrafina a mitocondrei si reuseste sa puna in evidenta niste particule, numite mai tarziu ribozomi, la nivelul carora se realizeaza biosinteza de proteine. In onoarea sa, ribozomii au fost numiti pentru o vreme in epoca "granulele lui Palade".In 1954 descrie, impreuna cu Keith Porter, reticulul endoplasmic, precizandu-i functiile. Pune la punct, in acesti ani, tehnica autocitoradiografiei.In 1956 devine profesor de biologie celulara la Universitatea Rockefeller din New York.In 1961, profesor fiind, devine seful Departamentului de Biologie Celulara al Intitutului Rockefeller din New York si membru al Academiei Nationale de Stiinte (S.U.A.). Isi continua cercetarile asupra procesului secretor folosind doua abordari. Prima se baza exclusiv pe fractionarea celulelor si a fost descoperita in colaborare cu Philip Siekevitz, Lewis Greene, Colvin Redman, David Sabatini si Yutaka Tashiro; a dus la descoperirea caracteristicilor granulelor de proenzime si la descoperirea segregarii produselor secretate in reticulul endoplasmatic. A doua abordare se baza in principal pe radiografie, si includea experimente pe animale sau pe portiuni de pancreas, experimente care au fost conduse in colaborare cu Lucien Caro si in special cu James Jamieson. Aceasta serie de cercetari stau la baza a ceea ce stim in prezent despre procesarea sintetica si intracelulara a proteinelor petnru export.In paralel cu cercetarile asupra procesului de secretie ale celulelor pancreatice exocrine, a facut cercetari, impreuna cu Marilyn Farquhar, privind pemeabilitatea capilarelor glomerulului renal si a realizat ca, in cazul lor, membrana bazala este bariera de filtrare pentru moleculele de 100A in diametru sau mai mari. La mijlocul anilor `60 a inceput o serie de investigatii asupra biogenezei membranei la celulele eucariote, folosind ca ca model fie reticulul endoplasmatic al hepatocitelor de la mamifere, impreuna cu P. Siekevitz, Gustav Dallner si Andrea Leskes, fie membranele thylakoide ale unei alge verzi (Chlamydomonas reinhardtii), impreuna cu P. Siekevitz, Kenneth Hoober si Itzhak Ohad. Aceste studii au demonstrat ca „noi” membrane sunt produse prin extinderea „vechilor” membrane, si ca noile molecule nu sunt introduse simultan, si sunt distribuit in mod aleatoriu prin membranele aflate in extindere.In 1964 i se decerneaza Premiul Passano.In 1965 viziteaza Romania dupa 20 de ani.In 1966 i se confera premiul Albert Lasker, cel mai prestigios premiu stiintific al Statelor Unite. Cu prilejul decernarii inaltei distinctii, este numit ‘’exploratorul unei lumi noi, al carei principal cartograf ramane’’.In 1967 primeste premiul Gairdner Special Award.In 1969 viziteaza Romania a doua oara.In 1970 primeste Premiul Louia Gross Horwitz pe care il imparte cu Albert Claude si Keith Porter. Se casatoreste cu Marilyn Gist Farquhar, o cercetatoare in biologie celulara, ca si el. In 1971 viziteaza Romania pentru a treia oara.In 1973 paraseste universitatea Rockefeller pentru a deveni profesor de biologie celulara la Universitare Yale din New Haven, statul Connecticut, unde conduce Departamentul de Biologie Celulara. Principalul motiv pentru aceasta mutare era dorinta lui de a fructifica interactiunile dintre noua disciplina a Biologiei Celulare si domeniile traditionale din scolile medicale, in special Patologie si Medicina clinica. In plus, George Emil Palade considera ca munca sa la universitatea Rockefeller se terminase, deoarece atunci cand a plecat functionau inca 5 laboratoare care faceau cercetari in diferite sectoare ale biologiei celulare.La 10 noiembrie 1974, in ziua comemorarii incetarii din viata al lui Alfred Nobel ( 1833-1896), i se decerneaza lui GRIGORE EMIL PALADE PREMIUL NOBEL PENTRU MEDICINA, impreuna cu profesorii ALBERT CLAUDE, de la Universitatea Libera din Bruxelles, si CHRISTIAN DE DUVE, de la Universitatea Rockefeller din New York, pentru ‘’descoperirile lor privind organizarea structurala si functionala a celuluei’’. Cei trei laureati ai Premiului Nobel pentru Medicina din acest an au revolutionat, prin lucrarile lor, domeniul biologiei celulare, mai ales al componentilor citoplasmei, a caror cunoastere s-a schimbat complet sub impulsul pe care ei l-au dat in ultimii treizeci de ani.’’ ( Motivatia Institutului Karolinska din Stockholm ). La aceasta data , G.E. Palade era membru honoris causa a cinci universitati. In 1975 viziteaza impreuna cu sotia sa, Marlyn Farquar, Romania. Academicianul Miron Niculescu ii inmaneaza insemnele de membru de onoare al Academiei Romane.In 1978 viziteaza Romania, cu prilejul mortii mamei sale, Constanta Palade.In 1979, Colocviul ‘’ Transportul macromoleculelor in sisteme celulare’’, desfasurat la Bucuresti, ii prilejuiste o noua revenire in tara, impreuna cu profesorii Marlyn Farquar si Christian De Duve.In anii care au urmat, profesorul G.E. Palade s-a ocupat intens de problema biogenezei membranelor celulare. A revenit in mai multe randuri in tara, vizitand cu precadere Institutul de Biologie si Patologie Celulara din Bucuresti, care avea sa primeasca numele discipolului sau, Prof. Dr. Nicolae Simionescu, institut ale carui cercetari le urmareste indeaproape. La 25 martie 1999, la Universitatea California din San Diego, are loc un Simpozion stiintific in onoarea lui G. E. Palade , decan in problemele stiintifice ale Universitatii, simpozion la care participa oamenii de stiinta din toata lumea. George Emil Palade este unanim consacrat drept unul din cei cativa cercetatori ai biologiei celulare moderne. Se ia hotararea ca, in onoarea lui, Universitatea California sa constituie ‘’ The George Emil Palade Fellowship Fund’’, burse ce vor fi acordate la trei dintre cei mai buni cercetatori." Acest roman uimitor,laureat al Premiului Nobel,decorat de un presedinte american,se stinge din viata,in USA,la varsta de 96 de ani,inconjurat de stima si admiratia tuturor. |
Gheorghe Marinescu - medic neurolog
Gheorghe Marinescu s-a născut în București, la 28 februarie 1863. Nu împlinise anul, când tatăl său moare. Mama sa, lipsită de orice sprijin, izbutește să-și dea băiatul „la carte” și în 1874 să-l înscrie la Seminarul Central. În 1882, deși clasificat al doilea pe întreaga promoție, Marinescu refuză săși continue studiile teologice. Cu banii strânși din meditații și cu modestul ajutor al mamei reușește să restituie cheltuielile făcute la seminar. În același an, își dă diferența de liceu și bacalaureatul și se înscrie la două facultăți: Medicină și Școala de poduri și șosele. Studentul Marinescu studia dimineața matematica, fizica, chimia, iar după amiaza, medicina dar după primul an rămâne numai la medicină. Devine extern prin concurs al spitalelor din București și ca student lucrează în laboratorul de histologie abia înființat de către profesorul Petrini-Galatz, primul șef al catedrei de histologie a Facultății de Medicină din București. În 1886, Marinescu devine preparator în acest laborator și intern prin concurs la Spitalul Brâncovenesc. Ușurat de grijile materiale, se preocupă mai mult de studiu, iar numele său începe sădevină cunoscut printre colegi și profesori.
http://www.unitbv.ro/faculties/medic...0Marinescu.pdf |
Citat:
|
Virginia Andreescu Haret-prima femeie arhitect din lume
Virginia Haret, nascuta Andreescu, este nepoata marelui pictor Ion Andreescu. S-a nascut la Bucuresti la 21 Iunie 1894. La 9 ani, ramasa fara mama s-a ocupat de cei trei frati si de gospodarie.
A facut liceul în particular, luându-si bacalaureatul la liceul Mihai Viteazul. În urma concursului de admitere, la 18 ani, a intrat prima la Scoala superioara de Arhitectura, terminând-o cu foarte bine. În acelasi timp a urmat si Belle-Arte. Nenumaratele sale acuarele fac azi parte din Colectia de stampe a Bibliotecii Academiei Române. Din 1923 a lucrat în serviciul tehnic al ministerului Educatiei nationale, de unde s-a pensionat în 1947. A fost prima femeie care a ajuns la gradul de arhitect inspector general. În perioada dintre cele doua Razboaie mondiale, a reprezentat România la Congresele internationale de arhitectura la Roma, Paris, Moscova, Bruxelles. I s-au acordat nenumarate premii care i-au încununat cariera. Multiple proiecte de arhitectura au fost realizate în Bucuresti : pe b-dul Schitu Magureanu - palatul fostei societati Tinerimea Româna, cladire cu 7 etaje, cu basoreliefuri cu scene din antichitate ; de asemenea, pe Calea Victoriei, ridica un fronton de cladiri - printre primele blocuri de beton armat ; pavilonul administrativ si dependintele subterane ale aeroportului Baneasa ; liceele Cantemir Voda si Gheorghe Sincai, precum si alte monumentale cladiri, fie de stat, fie vile particulare. Lista proiectelor si realizarilor arhitecturale a Virginei Andreescu Haret este lunga si impresionanta. Marea arhitecta se stinge la 6 Mai 1962, lasând în urma o opera mareata si un renume mondial. |
Victor Babes
Victor Babeș s-a născut în 1854 la Viena. A fost fiul lui Vincențiu Babeș, originar din Banat. A studiat medicina la Budapesta, apoi la Viena, unde și-a luat doctoratul.
Babeș își începe cariera științifică în Budapesta ca asistent în laboratorul de Anatomie Patologică (1874 - 1881). În urma descoperirilor lui Louis Pasteur, este atras de microbiologie și pleacă la Paris unde lucrează un timp în laboratorul lui Pasteur, apoi cu Victor Cornil. Împreună cu acesta publică primul tratat de bacteriologie intitulat Les bactéries et leur rôle dans l'anatomie et l'histologie pathologiques des maladies infectieuses (1885). În anii 1885 - 1886 lucrează în Berlin în laboratoarele lui Rudolf Virchow și Robert Koch. În 1881 primește titlul de profesor asociat (doctor-docent) iar în 1885 postul de profesor de Histopatologie la Universitatea din Budapesta. În 1887 Victor Babeș este chemat la București ca profesor la catedra de Anatomie Patologică și Bacteriologie A realizat primul tratat de bacteriologie din lume, punand bazele moderne ale acestei stiinte. mai multe informatii...http://ro.wikipedia.org/wiki/Victor_Babe%C8%99 |
Alexandru Pesamosca- cel mai mare chirurg pediatru roman
S-a născut în 14 martie 1930 la Constanța, a absolvit Facultatea de Medicină Generală în 1954 la București.
După absolvirea facultății a fost repartizat la Niculești-Jianu, un sat de lângă Fetești, unde rămâne până în 1957, după care s-a transferat la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" din București, aici activând timp de 27 de ani, până în anul 1984, când s-a mutat la Spitalul "Budimex", viitorul Spital "Marie Curie" din București. La acest spital, a fost șeful Clinicii de chirurgie și ortopedie pediatrică până la pensionare (2006). Medicul Alexandru Pesamosca a făcut operații în premieră și a salvat foarte mulți copii. Competent și credincios, el a efectuat aproximativ 45.000 de operații în întreaga sa carieră având credința nestrămutată că medicul operează, dar Dumnezeu vindecă. A făcut operații chirurgicale în România, China, Franța, Italia, Republica Moldova etc. În anul 1993, a devenit membru al Academiei de Științe Medicale din București. După mărturiile colegilor și ale multora dintre cei operați și salvați de medicul Alexandru Pesamosca, acesta nu a primit niciodată vreun ban de la pacienți sau de la rudele lor pentru operațiile efectuate sau pentru îngrijirea post-operatorie.Știa că marea bunătate a sufletului nu se răsplătește cu bani, ci cu bucuria faptei bune! Greu încercat de pierderea soției sale, cu 12 ani în urmă (1999), și de pierderea ambilor fii, răpuși de boli incurabile, el s-a retras în spital, locuind într-o cămăruță, fostă debara, aproape de sala de operație. Aici și-a trăit ultimii ani ai vieții, aproape de pacienții, studenții și medicii pe care i-a iubit și i-a sfătuit până în ultima clipă a vieții sale. O viață trăită în modestie și plină de fapte bune, dar și încercată de suferință a avut doctorul Alexandru Pesamosca, alintat de copii și apropiați cu apelativul "Tata Pesi" și "Îngerul copiilor", întrucât simțeau și admirau multa sa bunătate sufletească. Unind știința medicală cu bunătatea sufletului, medicul profesor Alexandru Pesamosca a arătat, prin personalitatea și activitatea sa, cum mâinile medicului priceput și bun la suflet devin mâinile iubirii lui Hristos pentru oamenii suferinzi. Cu multă gratitudine amintim aici și faptul că Profesorul Alexandru Pesamosca a contribui mult la construirea bisericii Spitalului "Marie Curie" și a altor biserici și mănăstiri. Astfel, el a promovat atât vindecarea trupului, cât și vindecarea sufletului omului, sănătatea fiind mai întâi un dar al lui Dumnezeu, pe care omul trebuie să-l păstreze și să-l cultive. http://www.ziarullumina.ro/articole;...totdeauna.html |
Pr Nicolae Tanase- un preot model
Părintele Nicolae Tănase, căsătorit și tată a 6 copii, este preot într-un sat din ROMÂNIA, VALEA PLOPULUI ; dânsul deservește de asemenea și un sat din apropiere, VALEA SCREZII.
În anul 1990, Părintele Nicolae a început lupta sa împotriva avorturilor prin predicare. Unele tinere renunță să avorteze , dar nu-și pot permite un copil din motive social-economice. Pentru aceasta, Părintele Nicolae înființeză în anul 1994, asociația PRO VITA : PENTRU VIAȚĂ ; Asociația îi primește în grija ei pe acești copii, pentru un timp sau definitiv, dar ea primește de asemenea și copii orfani sau copii ai străzii. Mamele care își lasă copilul aici pot să-l ia din nou acasă, ceea ce se întâmplă uneori după doi-trei ani, când situația lor socială le permite acest lucru. Asociația păstrează contactul cu mamele, pentru a le ajuta să-și crească copiii. Asociația PRO VITA numără la ora actuală mai multe case pentru copii. Dar Părintele Nicolae a pus la contribuție și pe enoriașii săi. În fața afluxului important de copii (pe care îi găsește abandonați la ușa sa), Părintele îi încredințează familiilor din parohia sa. Aceste familii de multe ori au deja mai mulți copii, până la șase ; dar mai găsesc încă dragostea pentru a crește până la încă alți patru copii. În condițiile actuale din România, acesta este un adevărat eroism. La VALEA SCREZII, Părintele Nicolae a construit un așezământ care, pe lângă locuință, cuprinde un dispensar medical și o biserică, o brutărie și un staul. În acest centru locuiesc deja copii, adolescenți și tineri; la vârsta de 18 ani, tinerii trebuie să părăsească orfelinatele de stat și ajung de multe ori în stradă. Părintele Nicolae a scos din subsolurile Bucureștiului, mame tinere cu copiii lor. Părintele Nicolae se bate pentru viață, înțeleasă ca dar de la Dumnezeu. Se bate pentru viața poporului român și viitorul său. La marea emigrație datorată situaței politico-economice din țară, se adaugă trista realitate a comerțului cu copii români, nu totdeauna orfani, cumpărați de către unii străini din țările occidentale, comerț pe care Părintele Nicolae îl denunță fără menajamente până în fața tribunalelor. Părintele Nicolae animă de asemenea și două mici tipografii. Una dintre ele editează scrieri despre Ortodoxie, pentru profitul parohiei de la Valea Plopului, unde biserica Sfinții Arhangheli este neterminată. Cealaltă editează lucrări împotriva avorturilor și în favoarea vieții, pentru profitul asociației PRO VITA. Părintele a participat și la emisiuni pe această temă de la T.V. în România și în străinătate. |
Doctorul Leon Danaila
Reprodus din wikipedia, imi cer scuze ca nu am avut timpul necesar sa scriu eu un rezumat:
"Datorită specializărilor și aplicării celor mai moderne tehnici operatorii, a reușit să facă operații neurochirurgicale din cele mai complexe și să scadă mortalitatea operatorie la procente comparabile cu ale celor mai renumite clinici de neurochirurgie din lume. Astfel, în cazul neurinoamelor de acustic a redus mortalitatea operatorie de la 51% la 4%, iar în domeniul anevrismelor intracerebrale de la 49% la 4%. Aceste rezultate se datorează unei tehnici operatorii bine pusă la punt, precum și faptului că a introdus în arsenalul sălii de operație din Romania microscopul operator (1979) și laserul (1984). Până în prezent a efectuat peste 27.000 intervenții chirurgicale din care 14.700 cu microscopul operator și 715 cu laserul. Gradul de dificultate al intervențiilor chirurgicale (anevrisme intracraniene - peste 2700, malformații arteriovenoase peste 300, neurinoame de acustic peste 350, tumori hipofizare peste 250, meningioame peste 1300, tumori de trunchi cerebral, tumori medulare, tumori intraorbitare, tumori de bază a craniului, tumori intraventriculare, tumori de glandă pineală etc). Numărul mare al acestora precum și excelentele rezultatele obținute postoperator prin reducerea semnificativă a mortalității (sub 4%) îl situează în rândul celor mai mari neurochirurgi din lume." |
Henri Coanda-inventatorul motorului cu reactie
Henri Marie Coandă (n. 7 iunie 1886 - d. 25 noiembrie 1972) a fost un academician și inginer român, pionier al aviației, fizician, inventator, inventator al motorului cu reacție și descoperitor al efectului care îi poartă numele. A fost fiul generalului Constantin Coandă, prim-ministru al României în 1918
Henri Coandă s-a născut la București la 7 iunie 1886, fiind al doilea copil al unei familii numeroase. Tatăl lui fusese generalul Constantin Coandă, fost profesor de matematică la Școala națională de poduri și șosele din București și fost prim-ministru al României pentru o scurtă perioadă de timp în 1918. Mama sa, Aida Danet, a fost fiica medicului francez Gustave Danet, originar din Bretania. Încă din copilărie viitorul inginer și fizician era fascinat de miracolul vântului, după își va și aminti mai târziu. Henri Coandă a fost mai întâi elev al Școlii Petrache Poenaru din București, apoi al Liceului Sf. Sava 1896 unde a urmat primele 3 clase, după care, la 13 ani, a fost trimis de tatăl său, care voia să-l îndrume spre cariera militară, la Liceul Militar din Iași 1899. Termină liceul în 1903 primind gradul de sergent major și își continuă studiile la Școala de ofițeri de artilerie, geniu și marină din București. detalii....http://ro.wikipedia.org/wiki/Henri_Coand%C4%83 |
ienachita Vacarescu-autorul primei scrieri de gramatica
Ienăchiță Văcărescu (n. 1740 - d. 12 iulie 1797) a fost un poet, filolog și istoric român, aparținător al unei vechi familii boierești, familia Văcărescu, precursor al folosirii limbii române culte, pe care a folosit-o atât în scrierile sale filologice și istorice, cât și în poeziile pe care le-a scris.
A fost erudit și poliglot, știa: slava veche, greaca veche și modernă, turca, araba, persana, franceza, germana și italiana. A fost mare dregător domnesc și a îndeplinit misiuni diplomatice peste hotare. Este autorul celei dintâi gramatici românești tipărite (1787), care, pe lângă diversele categorii gramaticale, cuprinde și un capitol de prozodie, ilustrat cu exemple originale. A adunat un vast material pentru redactarea unor dicționare bilingve: german – român, turc – român etc. Ienăchiță Văcărescu deschide și seria artelor poetice românești, printr-un miraculos Testament: „Urmașilor mei Văcărești Las vouă moștenire Creșterea limbii românești Ș-a patriei cinstire.” |
,,Inainte baieti,nu va lasati,sunteti cu mine"
,,Ecaterina s-a născut la 14 ianuarie 1894, în satul Vădeni, aflat azi în componența municipiului Târgu-Jiu, fiind cel de-al treilea copil din cei opt ai familiei de țărani Vasile și Elena Toderoiu. Ea a început școala primară în satul natal și a continuat-o la Târgu-Jiu. În anul 1909 se afla la București, unde a urmat cursurile unui gimnaziu – pension de lângă Cișmigiu, dorind să devină învățătoare. Ulterior, și-a continuat studiile la o școală de infirmiere. Elevă fiind, Ecaterina s-a înrolat într-una din primele unități de cercetași din București, cohorta „Păstorul Bucur”. În vara anului 1914, tânăra gorjeancă revenea la Târgu-Jiu, activând în cadrul cohortei de cercetași „Domnul Tudor”, sub conducerea lui Liviu Teiușanu.
Mai întâi a fost cercetaș În mai 1916, cu puțin timp înainte de intrarea României în război împotriva Austro-Ungariei, Regimentul 18 Gorj, în care activa și fratele Ecaterinei, Nicolae, era concentrat la frontiera cu Austro-Ungaria. Referindu-se la zilele ulterioare intrării României în război la 15/28 august 1916, Ecaterina avea să consemneze: „La decretarea mobilizării, în august 1916, am fost întrebuințată ca cercetașă la îngrijirea răniților din Târgu-Jiu.” După oprirea ofensivei armatei române, la 6/19 octombrie 1916, germanii, care se întăriseră cu Divizia a XI a Bavareză și cu artilerie grea, declanșează contraofensiva pentru străpungerea frontului românesc. Ca urmare a înaintării germane spre sud, la 10/23 octombrie 1916 Marele Cartier General al Armatei Române a decis preluarea comenzii Armatei I ce lupta în munții Olteniei de către generalul Ion Dragalina. Felicitată de familia regală Ecaterina Teodoroiu a participat ca cercetaș și la Bătălia de la Podul Jiului, din 14 octombrie 1916, aici luptând alături de soldați și o parte a populației civile ca să țină piept austro-ungarilor, pentru că cea mai mare parte a trupelor române se retrăseseră spre sud. Aflată la București, imediat după Luptele de la Podul Jiului, Ecaterina a fost felicitată pentru curajul ei, personal, de către regele Ferdinand I și Regina Maria. La 31 octombrie 1916, revenind pe front a participat la luptele de la Sâmbotin. A doua zi, 1/14 noiembrie 1916, fratele său Nicolae a murit în luptele de la Porceni. După ocuparea Târgu-Jiului de către trupele germane (aliate cu cele austro-ungare) la 3 noiembrie 1916, înaintarea acestora continuă, astfel că la 6 noiembrie Regimentul 18 Gorj se afla la Bărbătești, la luptele din localitate participând și Ecaterina. Ulterior, a participat la luptele de la Tânțăreni și la contraofensiva de la Filiași unde a fost rănită, fiind evacuată spre Craiova și ulterior spre București. În memoria fratelui său… Deși rănită, Ecateria Teodoroiu a urmat frontul până la Iași, în dorința de a reveni pe câmpul de luptă. La Iași, Ecaterina este internată la Spitalul Liceului Național nr. 266. Aici avea să primească gradul de sublocotenent, cu ocazia unei vizite a reginei Maria. La 23 ianuarie 1917, când părăsește spitalul, Ecaterina este încadrată în Regimentul 43/59 care era cantonat în comuna Dumitrești – Gălăței. În februarie 1917, Ecaterina este prezentată elevilor Școlii Militare de Infanterie de către Liviu Teiușanu cel care o numea, într-un raport către principele Nicolae, „Jeanna D’ Arc a noastră”. Pe baza acestui raport, în martie 1917, Ecaterina primește ordinul „Virtutea cercetășească în aur de război”, iar pentru faptele de arme de pe front, i se acordă „Virtutea militară de război clasa a II-a”. Festivitatea de conferire a avut loc la 19 martie 1917, Ecaterina primind decorația din mâinile regelui Ferdinand I. Ultima bătălie… La 20 august 1917 Regimentul 43/59 este trimis la luptă pe valea Zăbrăuciorului, spre dealul Secului (în zona Vrancea). La 22 august 1917 Batalionul II, din care făcea parte plutonul comandat de către, a intrat în linia I.În seara acelei zile, aflându-se în tranșee, Ecaterina a inițiat un contraatac, pornind la luptă cu îndemnul: „Înainte băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine!”. În acele clipe a fost lovită în zona inimii de două gloanțe venite dinspre pozițiile Regimentului 40 de rezervă german. A doua zi trupul eroinei a fost înmormântat în comuna Fiționești, lângă căpitanul Morjan Dumitru, gorjean și el. Recunoștință După încheierea războiului pentru întregirea neamului s-a decis realizarea la Tg-Jiu a unui monument în cinstea Ecaterinei Teodoroiu. Referindu-se la această idee, generalul francez Henri Matias Berthelot (șeful Misiunii Militare Franceze, cea care a contribuit la reorganizarea Armatei Române) spunea: „Găsesc înălțătoare ideea de a comemora printr-un monument înaltele fapte ale Ecaterinei Teodoroiu. Va fi din partea celor vii o dovadă de recunoștință și de admirație; dar va fi de asemenea, cel mai frumos exemplu de virtuți ale neamului pentru generațiile ce vor veni”. |
Citat:
Ienachita Vacarescu face parte dintr-o familie de boieri intelectuali, toti fratii lui fiind scriitori (Iancu si Nicolae). Ienachita a fost cel mai renumit dintre ei, mai ales prin abordarea poemului ocazional. Dintre versurile sale, cel mai cunoscut este catrenul: "Intr-o gradina, lang-o tulpina, / Vazui o floare, ca o lumina. / S-o iau, se strica, s-o las, mi-e frica / Ca vine altul si mi-o ridica." In privinta Gramaticii, cel dintai studiu serios ii apartine lui Ion Heliade Radulescu (1829), Ienachita Vacarescu neocupandu-se deloc de sistemul gramatical al limbii, intrucat pe vremea aceea Scoala Ardeleana inca se straduia sa demonstreze ca limba romana exista si ca e de origine latina. Si incercau sa demonstreze nu in tara, ci la Pesta, prin influenta ce o aveau Petru Maior, Gheorghe Sincai si Samuel Mincu. PS: Atentie la surse!!!!! Cele de pe net nu sunt de luat in seama, in afara de situatiile in care informatiile sunt protejate de Academie sau Institute de specialitate. |
Citat:
Intradevar...jos palaria! |
Citat:
multumesc ca m-ai atentionat. voi fi mult mai atenta pe viitor.:) |
Citat:
|
Citat:
Daca te uiti la sfarsitul fiecarei pagini vezi acolo sursele citate. Si poti trage tu concluzia daca sunt credibile sau nu. |
Elisabeta Rizea
"Elisabeta Rizea s-a nascut la 28 iulie 1912 in comuna Domnesti (judetul Arges), in familia lui Ion si a Mariei Suta. Era nepoata liderului taranist Gheorghe Suta, ucis de comunisti in 1948.
In cumplitii ani a50 ai secolului trecut, s-a alaturat, din demnitate si solidaritate umana, luptatorilor din grupul Arsenescu-Arnautoiu, care s-au opus, in Muntii Fagaras, sovietizarii si colectivizarii salbatice instaurate prin teroare de trupele Securitatii. Opozitia ei fata de exproprierea comunista si faptul ca sotul ei s-a alaturat luptatorilor rezistentei din munti au condus la torturi si ani buni de inchisoare. A fost numita „dusman al poporului“, iar gospodaria etichetata drept „casa de banditi“, apelative ce constituiau cele mai grave acuzatii in statul comunist. In inchisoarea de la Pitesti, Elisabeta Rizea a fost legata cu lanturi. A supravietuit sentintei de condamnare la moarte si si-a spus povestea dupa caderea lui Ceausescu. I-au luat dreptul de a mai merge vreodata De la sfarsitul anilor ’60, cand a revenit in lume, dupa 12 de ani de detentie, n-a mai putut merge pe picioare. Securistii ii distrusesera genunchii. A fost nevoita sa merga precum animalele, folosindu-se de toate cele patru membre. Pe cap nu mai avea nici un fir de par. Si asta pentru ca, in timpul primului interogatoriu, a fost atarnata cu propriul par de un carlig infipt in tavan. A fost scalpata, legata in lanturi, batuta cu lopata, arsa, lasata in ger - cum se povesteste in Sinaxare ca patimeau mucenicii de la inceputurile Bisericii -, condamnata la moarte, apoi sentinta schimbata in inchisoare pe viata. Nici unul dintre supliciile inchizitiei regimului comunist nu i-a ramas necunoscut. Si totusi, a reusit sa supravietuiasca. In acest sens, stau marturiile ei zguduitoare: „Dupa ce mi-au tras masa de sub picioare, au inceput sa ma bata cu un bat, pana la sange. Mi-au rupt cateva coaste si am lesinat. Imi faceam cruce cu limba in cerul gurii si ma rugam lui Dumnezeu sa ma ajute sa nu spun nimic... Capitanuaa Carnu m-a schingiuit. Eu tot traiesc, incarligata, cum sunt, si cu genunchii scosi, dar el nu mai e! M-a operat Majestatea Sa la spitalul de langa Foisorul de Foc. Regele a platit. Mi-au pus carlige la genunchi, cum puneam eu la perdele. Nu mai am par deloc, uite! Si uite in fotografie, ce par bogat am avut, si salba de aur. Mi-au luat tot comunistii. Ultima data, a venit Carnu cu o curea pe mana. «Spune!» N-am spus. M-a legat de maini cu unu, care-a murit si el pe soseaua spre Bucuresti. «Iti dam 300 de lei!» «Domnule capitan, eu nu sunt Iuda, sa-i vanz pe 30 de arginti...» M-a trantit pe jos. M-a legat si m-a batut cu cauciucua, de la ceafa la calcai, si pe stanga, si pe dreapta. A dat Domnua de-a murit, si eu traiesc, na! Daa n-am luat banii lui. Apoi, m-au suit legata pe un scaun, de pe scaun pe masa, de pe masa, pe alt scaun. Mi-a zvarlit basmaua din cap. «Spune!» Purtam coada cu funda. Mi-au aruncat fota si am ramas in iie. Mi-a legat coada sub carligua de lamba din tavan. Coada era groasa. Eram si eu altfel la 38 de ani... Carnu mi-a tras scaunua, celalalt mi-a tras si masa. Coada mi-a ramas in carlig si eu am cazut la pamant. Asa mi-au smuls parua. Am facut tratament si nu mi-a mai crescut. Daa tot nu i-am vandut“, povesteste Elisabeta intr-o carte cutremuratoare, editie ingrijita de Irina Nicolau si Theodor Nitu („Povestea Elisabetei Rizea din Nucsoara, urmata de marturia lui Cornel Dragoi“). A murit la Spitalul Județean Piteati, intr-un pat de reanimare, in urma unei pneumonii virale. Avea 91 de ani." (Elena Tabus) |
lore86, si tu esti un roman mare. Nu te-ai lasat mica. Ai crescut minunatiile de copii pe care ii vad alaturi de tine, asadar esti o mare romanca.
|
Doi medici de la Pediatrie I Cluj
As adauga in lista acestor oameni deosebiti, doi medici de la Clinica Pediatrie I Cluj. Doamna conferentiar Clotan Eufemia Doina, tanti Miuta cum ii spuneau copiii si domnul doctor Lazar Calin, nenea Calin.
Din pacate, din cate stiu nici unul din ei nu mai lucreaza in sectia de Hematologie a Clinicii. Doamna Miuta s-a pensionat iar domnul Lazar Calin este director, nu stiu daca mai merge pe sectie.. Din pacate. Pentru cine stie ce inseamna Sectia Hematologie, adica boli grave ale sangelui care necesita internari lunare sau bilunare, este usor de inteles ce mare binecuvantare au fost acesti doi medici care au trasformat salonul in a doua familie a copilasilor bolnavi. Va inchipuiti un medic, care atunci cand am mers la prima internare, imaginati-va cu ce grija, emotie, trauma, incercand sa-i dau- ceea ce se numeste "darul"- mi-a raspuns: eu am salariu, tineti-va "darul", ca veti avea nevoie? Doctorul Lazar, daca cineva ii aducea "ceva", punea deoparte si cand avea de trimis copii nevoiasi, parasiti, la alte sectii, alte clinici, le punea "ceva-ul" in brate si-i trimitea la colegii lui.. Stiu acestea de la fiica mea. Doctorii nu stateau in cabinete decat rareori -desi existau- cabinetul lor era salonul cu copii. Timp de 17 ani cat fiica mea a fost pacienta acestei sectii, am avut ocazia sa vad, sa cunosc doi oameni daruiti copiilor, extraordinar de bine pregatiti profesional, adevatati doctori fara de arginti. Doctorul Lazar a fost studentul dnei Miuta, format de dansa, l-a facut asemenea ei. Daruit total copiilor, cald, uman, apropiat si deosebit de bun profesional. Amandoi prieteni ai copiilor. Copiii i-au iubit pe acesti doctori. Fiica mea megrea cu drag la spital, incercati sa va imaginati asta, la transfuzii, o data de doua ori pe luna, cum era nevoie, stiindu-i pe ei acolo. Cand a venit in sectie doctorul Lazar, am intrebat-o pe fiica mea daca are familie, daca are copii, ei copiii stiind toate "secretele". Stiti ce mi-a raspuns? "Cand sa faca copii, mama, ca toata ziua e in spital aici cu copiii!?" (L-am intalnit acum cativa ani de mana cu o mogaldeata, fiica lui, tare mandru de ea, Dumnezeu sa le dea sanatate tuturor) In ultimele trei-patru luni de viata ale fiicei mele a fost adusa o noua doctorita, probabil asta a fost ratiunea "inaintarii" doctorului Lazar, sa i se faca loc. Desi el este extrem de activ si folositor si in aceasta noua functie, ar fi fost, zic eu, mult mai folositor langa acesti copii majoritatea grav bolnavi. Despre aceasta doctorita prefer sa nu vorbesc, nu era si presupun ca nu este nici azi asemenea celor doi. Copiii, cu instinctul lor care nu da gres, nu au placut-o de la bun inceput si regretau pe nenea Calin si tanti Miuta. Fiica mea mi-a spus de la bun inceput impresia ei si nu a dat gres. Dumnezeu sa le rasplateasca acestor doi oameni, lor si familiilor lor, pentru daruirea si binele mult pe care l-au facut atator copii, oamenii acestia cu inima mare si suflet nobil. In aceasta Clinica, mai exista doctori buni si oameni minunati, din vechea garda gasita de noi in 1982, cand am mers prima data la clinica, si care erau acolo inca in 1999: dr Miresteanu, dr Manasia, dr Popa, dr " tanti Eva" si altii, imi pare rau ca nu-mi amintesc toate numele, pe toti i-as trece aici. Eu ii consider pe toti MARI ROMANI SI MARI OAMENI, desi tanti Eva, e MARE ROMANCA UNGUROAICA (acuma fac o gluma..). Dansa a infiat, din cate stiu eu de la fiica mea, unul din copiii abandonati in spital, ii lua acasa pe rand la sfarsit de saptamana pe acesti micuti. Ma intreb cat vor mai fi, ca sunt oameni si ei, si imbatranesc. Cine le va urma? De plecat afara nu stiu sa fi plecat vreunul, desi ar face cinste oricarui renumit spital din strainatate si ar avea lumea la picioare acolo probabil. Ei au preferat sa slujeasca aici. |
Multumim, Adriana!
Lunga lista acestor OAMENI de langa noi, anonimi. Doamne, ocroteste-i ! |
Arsenie Boca este un mare roman.
|
Sfantul Mitropolit Dosfotei
Dimitrie Barilă, cunoscut mai ales pe numele monahal Dosoftei, (n. 26 octombrie 1624, Suceava - d. 13 decembrie 1693, la Żółkiew, în Polonia, azi Jovkva, Ucraina) a fost un cărturar român, mitropolit al Moldovei, poet și traducător. În 2005 Biserica Ortodoxă Română l-a proclamat sfânt.
A învățat la Iași probabil la Colegiul întemeiat în 1640 la mănăstirea “ Sf. Trei lerarhi", apoi la școala Frăției ortodoxe din Lvov, unde a făcut Studii umaniste și de limbi. Cunoștea limba elenă, latina, slavona și polona. Datorită relațiilor sale cu patriarhul Moscovei și cu Nicolae Milescu, aflat acolo, a adus din Rusia un teasc de tipografie cu litere, cu care a tipărit la Mitropolia din Iași, în românește, principalele cărți liturgice, unele traduse de el însuși. El a fost unul dintre ierarhii care au promovat introducerea limbii române în biserică. Călugărit la Probota (c. 1648), sub numele Dosoftei, a fost ales episcop la Huși (1658 - 1660) și Roman (1660 - 1671), apoi mitropolit al Moldovei (1671-1674 și 1675 - 1686). În toamna anului 1686, datorită evenimentelor politice din acea vreme, a fost dus în Polonia de oștile regelui Jan Sobieski, unde a rămas până la sfârșitul vieții. A fost unul dintre cei mai mari cărturari din istoria română, fiind primul poet național, primul versificator al Psaltirii în tot Răsăritul ortodox, primul traducător din literatura dramatică universală și din cea istorică în românește, primul traducator al cărților de slujbă în românește în Moldova, primul cărturar român care a copiat documente și inscripții, unul dintre primii cunoscători și traducători din literatura patristică și post patristică și care a contribuit la formarea limbii literare românești. |
Dr. Octavian Udriste - un roman in lupta cu cancerul
"Ar fi putut sa obtina premiul Nobel pentru una din cele mai mari descoperiri ale acestui secol: gena marker ancestrala si originea cancerului. Chiar daca a publicat cateva carti pe aceasta tema si a salvat mii de bolnavi incurabili, dr. Octavian Udriste a murit sarac si dispretuit de toata floarea cea vestita a lumii stiintifice romanesti. In urma lui a ramas o arhiva impresionanta. Nimeni nu pare interesat sa o cerceteze. Lespedea grea a uitarii ingroapa nu doar o munca de o viata, ci si speranta ca boala neagra a secolului poate fi pusa la zid
A fost cel mai bun student al profesorilor Victor Papilian, Iuliu Hatieganu, Victor Preda si Grigore Benedeto.Inca din anii 60, a intuit originea cancerului si chiar aparitia ingineriei genetice, starnind interesul unor renumiti cercetatori din strainatate: prof. Roger Weil, prof. Ervin Haas, G. Mayer. In tara, cartile si conferintele lui s-au izbit de zidul moale si impenetrabil al ostilitatii, al invidiei dusmanoase. Era convins ca facuse o descoperire epocala. Patimas si rebel, cum era de obicei, explica medicilor oncologi adunati intr-o modesta sala din strada Berzei, teoria lui privind cauza cancerului: gena marker ancestrala. Deja publicase mai multe studii pe aceasta tema, iar tratamentul sau dadea primele rezultate certe, verificate prin analize de laborator. Nu era suficient. Tot mai ostila, sala fremata intr-un murmur dezaprobator. Ceea ce explica dr. Octavian Udriste parea o blasfemie stiintifica, o ratacire trufasa, imposibil de acceptat. Pierzandu-si rabdarea, cineva din sala l-a intrerupt, strigand sub privirea incurajatoare a colegilor: "Arata-ne la microscop gena si o sa te credem!". In cateva minute, sala s-a transformat in tribunal - amestec de acuze si vorbe grele: nebunie, amatorism, inconstienta. Doctorul Udriste nu s-a lasat nici el. Insultele curgeau de o parte si de alta, dar batalia era pierduta. "Arata-ne gena!", continuau sa strige oncologii, stiind ca acest lucru era cu neputinta pentru un simplu medic de provincie. Dr. Udriste trebuia sa se recunoasca invins. Toate acestea se petreceau in 1969. In 1981, lumea stiintifica mondiala anunta cu entuziasm prima fotografiere a unei gene. Era prea tarziu. Teoria doctorului Octavian Udriste fusese deja data uitarii. Meritele lui, de asemenea."(Sursa Formula As) |
Petre Tutea,Cioran,Stefan cel Mare,Arsenie Boca,Arsenie Papacioc,IPS Casian,Dan Puric,Mihai Eminescu,Mircea Eliade:)
|
Citat:
I-ai pus intr-o anumita ordine? |
Nu nu.Aleator.:8:
|
Doctor, poet si mistic - Vasile Voiculescu
"A trecut modest, tacut, discret, aproape neobservat printre noi si a lasat in suflete frumuseti ceresti, aripi de ingeri, splendori omenesti. Lipsit de dinamism si agresivitate, el a fost un contemplativ, un rugator, un marturisitor. Cu grija si migala si-a slefuit sufletul pana ce a vazut cerurile deschise. Citindu-l, ne face frumosi si buni ca sufletul sau.
Poezia lui a urcat pe cele din urma trepte ale liricii romanesti si este candidata la primul loc. In Sonetele dupa Shakespeare poetul a ajuns la miezul expresiei crestine infatisata in dimensiunea ei mistica si umana. A scris si proza. A participat activ la miscarea Rugului Aprins de la Manastirea Antim, fapt pentru care a si fost condamnat. Cand boala deja il distrusese, a fost eliberat ca sa moara acasa. Vasile Voiculescu nu a fost publicat. Despre Vasile Voiculescu nu se vorbeste. Despre Vasile Voiculescu se va vorbi in viitor". (Ioan Ianolide) |
Românce de excepție - Portrete de femei care au lăsat ceva în urmă
"Raluca Rîpan, Luiza Zavloschi, Maria Rosetti, Aurora Gruescu sau Ana Aslan sunt doar câteva nume din lunga listă a româncelor care de-a lungul timpului și-au adus o contribuție însemnată la progresul științei și artei.
Raluca Rîpan (27 iun. 1894 - 5 dec. 1972) a devenit, în 1948, prima femeie aleasă membru titular al Academiei Române. Meritul său principal constă în înființarea Institutului de Chimie (1951) pe trei secții: chimie anorganică, chimie organică și chimie fizică. Maria Rosetti (25 febr. 1820 - 14 febr. 1893) a fost prima femeie ziarist din România. Născută în Anglia, la Guernesey, a fost soția omului politic și publicist C. A. Rosetti. A luat parte la Revoluția din Țara Românească, în 1848, fiind o luptătoare pentru drepturile românilor și o susținătoare ferventă a drepturilor femeilor. Luiza Zavloschi (20 iul. 1883-1967) a fost prima femeie primar din România. A studiat la Școala Normală de învățătoare „Mihail Sturza“ din Iași. Sarmiza Bilcescu (1867 - 26 aug. 1935) a fost prima româncă avocat, prima femeie din Europa care a obținut licența în drept la Universitatea din Paris și prima femeie din lume doctor în drept, la Universitatea din Sorbona, cu teza „Condiția juridică a mamei“. Maria Teohari (22 apr. 1885-1975) a fost prima femeie astronom din România. A făcut specializări la observatoarele astronomice din Nisa și Paris. A predat matematica și astronomia la Liceul „Domnița Ileana“. Aurora Gruescu - prima femeie inginer silvicultor din lume, prima româncă intrată în Cartea Recordurilor (Guinness Book). S-a născut în județul Bacău, pe 11 mai 1914. Eliza Leonida Zamfirescu (10 noiembrie 1887 - 25 noiembrie 1973) a fost prima femeie studentă a Academiei Regale Tehnice din Berlin (1912), prima femeie inginer din Europa, și mai târziu șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României. Presa vremii a consemnat evenimentul: „Elisa Leonida, prima femeie inginer din țara noastră și din Germania“. În 1997 a fost instituit și un premiu care îi poartă numele. Vera Myller (1 dec. 1880 - 12 dec. 1970) a fost prima femeie profesor universitar din România, predând algebra superioară și teoria funcțiilor la Universitatea din Iași. În 1912, alături de soțul ei, a întemeiat Seminarul matematic ieșean și o bogată bibliotecă, punând bazele unei puternice școli în acest oraș. Elena Densușianu-Pușcariu (3 mart. 1875 - 1966) a fost prima femeie profesor universitar în domeniul medical din România. S-a înscris la Facultatea de Medicină din Iași, susținând teza de doctorat, iar în 1899 a devenit prima femeie doctor în medicină din România. Maria Cuțarida Crățunescu (10 febr. 1857 - 16 nov.1916) a fost prima femeie medic din România. În 1884, la Paris, a devenit doctor în medicină, obținând calificativul „magna cum laude“. A înființat Societatea „Materna“, ce a jucat un rol foarte important în ajutarea copiilor săraci. Doi ani mai târziu a luat naștere prima creșă din țară, la Fabrica de Tutun din București, asigurând consultații pentru cele 2.000 de femei care munceau în această fabrică. Marta Trancu-Rainer (1875-1950) a fost prima femeie chirurg din România. A absolvit Facultatea de Medicină din Iași și a urmat un curs de specializare la Spitalul Colțea din București. A fost căsătorită cu anatomistul și antropologul Francisc I. Rainer, întemeietorul Institutului de Antropologie din România. Sofia Ionescu (25 apr.1920 - 21 mart. 2008) a fost prima femeie neurochirurg din lume. A realizat operații pe măduva spinării și creier, remarcându-se și prin lucrările științifice apărute în numeroase publicații internaționale de prestigiu. Virgina Maria Andreescu-Haret (21 iun. 1894 - 6 mai 1962) a fost prima femeie arhitect din lume. A absolvit Școala Superioară de Arhitectură din București, unde a intrat prima pe listele de candidați, și Artele Frumoase. De numele ei se leagă ridicarea unor clădiri din Capitală, operele cele mai importante fiind o serie de blocuri pe Calea Victoriei, printre primele la care s-a folosit betonul armat. A fost recunoscută ca prima femeie arhitect din lume de către Congresul XVI de Istorie a Științei (București, 1981). Clemansa Barberis-Plăcinteanu (12 mart. 1899 - 11 oct. 1986) a fost prima femeie compozitor de muzică de operă din România. A urmat Conservatorul din Iași (1918-1922). Ana Aslan - medic român specialist în gerontologie, ale cărei produse excepționale (Gerovital) au fost utilizate de către Charles de Gaulle, J.F. Kennedy, Marlene Dietrich, Charlie Chaplin sau Salvador Dali. Născută la Brăila, pe 1 ianuarie 1897. Smaranda Brăescu - prima femeie pilot din România, prima femeie parașutist cu brevet din România, campioană europeană la parașutism (1931) și campioană mondială, în 1932, cu recordul de 7.200 m obținut la Sacramento, SUA. Născută la Galați, pe 21 mai 1897. Elena Teodorini (25 martie 1857 - 27 feb. 1926), mezzosoprană, a fost prima femeie din România care a cântat pe celebra scenă Scala din Milano. Evenimentul a avut loc la 20 martie 1880, tânăra de 20 de ani interpretând rolul Margueritei din opera Faust. Împreună cu Hariclea Darclee și Titta Ruffo, a fondat „Academia Theodorini”. În 1915 a fost aleasă director al Conservatorului guvernamental din Buenos Aires. În 1922, a pus bazele Academiei Naționale de Lirică de la București." (Sursa: Ziarul Lumina) |
Poetul și jurnalistul Mihai Eminescu și mareșalul Ion Antonescu au fost doi mari români care prin dragostea lor de țară au mers pînă la a-și da viața pentru neam, devenind martiri ai poporului român.
Am credința tare că amîndoi sînt undeva Sus, rugîndu-se ca Dumnezeu să ne păzească și să ne miluiască. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:14:06. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.