Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Intre duhovnic si psiholog (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13831)

teodoraianys 19.09.2011 20:08:31

Intre duhovnic si psiholog

Duhovnicul, prin harul lui Dumnezeu, trateaza efectele dar si cauzele suferintelor, tulburarilor, dezechilibrelor sufletesti de tot felul, care toate se trag de la pacate, pe cand in psihologie nu exista termenul de pacat...iar tratarea cauzelor acestor probleme devine relativa.

Are nevoie cel cuprins de tristete, depresie de psiholog ? In ce conditii poate fi de ajutor psihologul ? Poate completa duhovnicul sau invers ?

gabriela8 19.09.2011 20:15:51

Tristetea din pacate este boala secolului si ,cred eu, ne cuprinde pentru putina noastra credinta. Ca si crestini noi ar trebui sa fim tot timpul veseli pentru ca Cel care ne vegheaza mereu este Hristos. Tristetea nu aduce bucurie Domnului ci mai degraba celui rau intrucat putem cadea in deznadejde...

Rolul duhovnicului este foarte mare atunci cand suntem sinceri cu noi si cu el. Mai cred ca duhovnicul poate distinge situatiile care il depasesc si atunci indruma familia penitentului sa il duca si la psiholog ( parerea mea).

teodoraianys 19.09.2011 20:19:51

P.S: Exista vreun psiholog crestin ortodox pe forum sau imi puteti recomanda unul ?

Adanna 19.09.2011 20:23:07

Cu duhovnicul ai incercat sa vorbesti?

GLAdoS 19.09.2011 20:42:17

Citat:

În prealabil postat de teodoraianys (Post 401460)
Duhovnicul, prin harul lui Dumnezeu, trateaza efectele dar si cauzele suferintelor, tulburarilor, dezechilibrelor sufletesti de tot felul, care toate se trag de la pacate, pe cand in psihologie nu exista termenul de pacat...iar tratarea cauzelor acestor probleme devine relativa.

Are nevoie cel cuprins de tristete, depresie de psiholog ? In ce conditii poate fi de ajutor psihologul ? Poate completa duhovnicul sau invers ?

Depinde ce tratament/sfaturi cauti... religioase sau stiintifice.

Mihailc 19.09.2011 20:52:46

Citat:

Între duhovnic și psiholog asemănarea e doar formală. Duhovnicul încearcă, în măsura în care găsește în tine și o voință bine orientată, să te vindece la modul cauzal de rădăcina relelor din viața ta, adică de păcat.
Psihologul te ajută doar să conștientizezi starea în care te afli, cel mult poate să-ți sugereze alternative de ieșire din criză.
Primul aduce în ecuație conlucrarea vie cu harul, rugăciunea și dezlegarea de păcate. Te asumă, răspunde pentru tine în fața Domnului.
Al doilea face conversație cu tine (adesea benefică) încercând printr-o strategie interogativă să găsească sursa suferinței psihice, eventual să te convingă să repari avaria constatată prin eforturi propri.

teodoraianys 19.09.2011 20:55:42

Citat:

În prealabil postat de GLAdoS (Post 401468)
Depinde ce tratament/sfaturi cauti... religioase sau stiintifice.

Vreau sa consult un psiholog, dar nu orice psihlog, ci unul care sa nu ma enerveze si mai tare, unul care sa aibe convingeri religioase, unul care sa-L includa si pe Dumnezeu in medicatia prescrisa.
Si mai vreau sa stiu parerea voastra asupra celor ce intrebam in primul mesaj.

Mihailc 19.09.2011 21:01:12

Citat:

În prealabil postat de teodoraianys (Post 401472)
Vreau sa consult un psiholog, dar nu orice psihlog, ci unul care sa nu ma enerveze si mai tare, unul care sa aibe convingeri religioase, unul care sa-L includa si pe Dumnezeu in medicatia prescrisa.

E împotriva eticii să incluzi factori metafizici în psihoterapie. Există niște reguli clare, nu se lucrează improvizat, eventual ar trebui să găsiți un consilier cu care să discutați în cadru privat, paraclinic.

Adanna 19.09.2011 21:05:40

Depinde si de bugetul pe care-l ai. Consilierii sunt scumpi.

ioanna 19.09.2011 21:07:00

Chiar daca aparent iti descarci sufletul in ambele situatii, duhovnicia e o psihologie profunda, in timp ce psihoterapeutul iti ofera una de suprafata, care te poate ajuta sa intelegi intr-o lumina noua ceea ce se intampla cu tine. Important e ca in ambele cazuri sa se faca trimitere la psihiatru, daca este cazul, caci acest rol nu-l poate suplini nici psihologul, nici duhovnicul, ci doar conlucra pentru vindecarea sufletului si mintii acelui om.

teodoraianys 19.09.2011 21:08:53

Citat:

În prealabil postat de Adanna (Post 401475)

Si, atunci ce am de facut? Sa ma arunc pe geam ca sunt consilierii scumpi? Te rog, mai bine ajuta-ma cu niste pareri despre ce solicitam in primul meu mesaj. Multumesc

glykys 19.09.2011 21:10:16

Duhovnicul te dezleaga si te iarta de pacate. Psihologul doar vorbeste cu tine, te lasa sa iti spui problemele si sa ii achiti taxa.

Spovedania nu e o simpla discutie cu preotul, e o Taina prin care lucreaza harul Sfantului Duh.

Adanna 19.09.2011 21:10:43

Citat:

În prealabil postat de teodoraianys (Post 401477)
Si, atunci ce am de facut? Sa ma arunc pe geam ca sunt consilierii scumpi? Te rog, mai bine ajuta-ma cu niste pareri despre ce solicitam in primul meu mesaj. Multumesc

Daca se pune problema aruncatului pe geam cred ca e nevoie de psihiatru.

Mihailc 19.09.2011 21:11:37

Citat:

În prealabil postat de Adanna (Post 401475)

Da de unde! Psihoterapia este încă în stadiu de pionierat în România, banii vin greu și cam rar, dar lucrurile vor sta altfel când vor exista psihologi la școli și licee.

teodoraianys 19.09.2011 21:12:31

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 401478)
Duhovnicul te dezleaga si te iarta de pacate. Psihologul doar vorbeste cu tine, te lasa sa iti spui problemele si sa ii achiti taxa.

Spovedania nu e o simpla discutie cu preotul, e o Taina prin care lucreaza harul Sfantului Duh.

Ma poate ajuta in vreun fel psihologul? Imi poate influenta negativ credinta, convingerile? Poate veni in ajutor duhovnicului?
Stiu ce inseamna Taina Spovedaniei...dar la psiholog n-am fost pana acum.

teodoraianys 19.09.2011 21:13:18

Citat:

În prealabil postat de Adanna (Post 401480)
Daca se pune problema aruncatului pe geam cred ca e nevoie de psihiatru.

Esti tare draguta...

Mihailc 19.09.2011 21:17:19

Citat:

În prealabil postat de teodoraianys (Post 401482)
Ma poate ajuta in vreun fel psihologul? Imi poate influenta negativ credinta, convingerile? Poate veni in ajutor duhovnicului?
Stiu ce inseamna Taina Spovedaniei...dar la psiholog n-am fost pana acum.

Scuze că-ți răspund eu deși nu-mi era adresată întrebarea. Psihologul nu-ți influențează negativ credința, convingerile metafizice sau codul etic personal, dimpotrivă, va căuta să-ți utilizeze orientările axiologice pentru a te ajuta mai eficient. Problema e că trebuie să fi sinceră și cu psihologul.

teodoraianys 19.09.2011 21:22:26

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 401484)
Scuze că-ți răspund eu deși nu-mi era adresată întrebarea. Psihologul nu-ți influențează negativ credința, convingerile metafizice sau codul etic personal, dimpotrivă, va căuta să-ți utilizeze orientările axiologice pentru a te ajuta mai eficient. Problema e că trebuie să fi sinceră și cu psihologul.

Pot o intrebare? Sunteti cumva psiholog? Ma puteti ajuta chiar dvs.?

P.S: De cumva nu am intuit bine, scuze. Mi-ati putea recomanda pe cineva macar? Multumesc!

Adanna 19.09.2011 21:28:12

Un duhovnic bun e si psiholog dar un psiholog nu poate fi duhovnic.

florin.oltean75 19.09.2011 22:04:14

Citat:

Poate ar trebui reformulat:

"intre duhovnic, psiholog si bunul nostru simt".

In Indonezia este o vorba:

"Nici prea mult Dumnezeu, nici prea mult eu."

Depresia este ca un cancer care se dezvolta din durerile fine,
care se strecoara in suflet in chipul dezamagirilor.

Daca suntem neglijenti si nu ne corectam imediat perceptiile,
Cand dezamagirea ne impresoara,
Hotii de suflet intra pe furis,
Praduind si taind mladitele fericirii de la radacina.

........

Asterne o floare pe pleoapa ochilor tai,
Iar frumusetea ei se va aprinde ca un foc,
Care se intinde peste cer, ape si munti,
Pana in cele mai intunecate unghere ale sufletului,
Dincolo de ghetourile fricii sau zvacnirile dureroase ale celui ce pierde.
Acest foc va cuprinde fiecare atom al realitatii,
Consumand iluziile segregarii si obstructiei.
Nu mai ramane decat o imensa libertate a frumosului,
In ceea ce este esential,
O nemarginire a extazului care se naste din el insusi.

Am venit să aduc foc pe pământ și cât doresc ca el să se aprindă și să ardă!

GLAdoS 20.09.2011 08:06:45

Citat:

În prealabil postat de Adanna (Post 401489)
Un duhovnic bun e si psiholog dar un psiholog nu poate fi duhovnic.

Un "psiholog" neavizat nu este un psiholog mai bun ca mine.... si daca ma duc la psiholog nu ma intereseaza ca nu este duhovnic... fiecare cu domeniul sau de activitate.

GLAdoS 20.09.2011 08:11:43

Citat:

În prealabil postat de teodoraianys (Post 401472)

Sincer eu daca ma duc la psiholog si in medicatia prescrisa este inclusa si fictiunea... in secunda a doua am inchis usa pe din afara.

laviniu 20.09.2011 09:27:16

Un psiholog bun poate face minuni...Un duhovnic idem, insa psihologul cunoaste mai multe forme de abordare a clientului sau....si ii poate sugera modalitati de gandire, deoarece esential in orice tip de vindecare este schimbarea modului de a gandi !Numai bine!

fallen 20.09.2011 10:33:17

Citat:

În prealabil postat de teodoraianys (Post 401464)
P.S: Exista vreun psiholog crestin ortodox pe forum sau imi puteti recomanda unul ?

http://www.mintesanatoasa.ro/

crestinOrtodoxa 20.09.2011 10:57:07

Citat:

Din experienta si din ce am vazut iti spun ca... putini oameni au cu adevarat nevoie de psiholog. Tratamentele bolilor psihice au fosrte multe efecte secundare, e aproape ca si cum ai fi pe droguri. Tratamentul unei efectiuni genereaza altele, si o agraveaza pe cea initiala, in timp ce pacientul sta ca drogat tot timpul, si din faptul ca nu prea are reactii-ca este cam adormit mereu- se deduce ca "e mai bine".

Am vazut foarte multi oameni ajunsi la prin spitale "de nebuni" cand de fapt aveau nevoie doar de duhovnic...Din 100 de oameni tratati de psihiatru, de fapt maxim 10 au de fapt cu adevarat nevoie de ajutor medical.Aproximez, bineinteles, dar cred ca sunt destul de aproape de cifrele reale.

Eu insumi am "sters de pe lista" cateva boli psihice cu care ma etichetase un medic ani de zile pur si simplu spovedindu-ma.
Si participand la Sf.Liturghie si la Sf.Maslu. Apropierea numai de Sfintele Taine la Liturghie vindeca mai multe boli decat o caruta de medicamente.
De Sf.Maslu nu mai e nevoie sa zic... Dumnezeu, care pe Lazar cel putred de 4 zile l-a scos din mormant n-o sa poata oare sa vindece o depresie/spaima/cosmar/comportament deviant? "Facã-se, Doamne, untdelemnul acesta untdelemn de bucurie, untdelemn de sfintire, îmbrãcãminte împãrãteascã, pavãzã puternicã, izbãvitoare de orice lucrare diavoleascã, bucuria inimii si veselie vesnicã.” Asa zice preotul la slujba... si asta se si face. E lucrarea lui Dumnezeu...

costel 20.09.2011 11:47:16

Citat:

Daca are parte de un duhovnic bun, atunci el nu mai are nevoie de psiholog, caci duhovnicul il daruieste pe Dumnezeu care poate vindeca orice boala.

Din pacate avem si preoti care nu mai tin seama de menirea lor si nu pot sa le ofere oamenilor vindecarea. Si atunci, daca omul nu o gaseste la preot, alearga la psiholog.

Cel ce nu a intalnit un duhovnic bun, sa-i ceara lui Dumnezeu cu credinta vindecare si o va primi.

fallen 20.09.2011 11:49:29

As putea sa ma fac o recomandare, daca sunteti din Bucuresti. Am auzit ca e in curtea spit. Polizu o bisericuta inchinata Sf. Ioan Rusul, un sfant ce s-a afirmat ca protector al medicilor si bolnavilor, in special celor cu probleme neurologice/ neurochirurgicale/ neuropshice. Parintele de acolo a scris si o carticica despre minunile acestui sfant. Nu stiu daca mai este tot dlui acolo, dar merita sa faceti un drum, daca stati prin apropiere. Se numeste pr. Nicolae.
In cartea lui descrie un caz care era la limita dintre o patologie psihiatrica propriu-zisa si una oculta, "diabolica". poate am sa trec chiar eu pe-acolo, vreodata.
Multa sanatate!

teodoraianys 20.09.2011 11:52:15

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 401667)
Daca are parte de un duhovnic bun, atunci el nu mai are nevoie de psiholog, caci duhovnicul il daruieste pe Dumnezeu care poate vindeca orice boala.

Din pacate avem si preoti care nu mai tin seama de menirea lor si nu pot sa le ofere oamenilor vindecarea. Si atunci, daca omul nu o gaseste la preot, alearga la psiholog.

Cel ce nu a intalnit un duhovnic bun, sa-i ceara lui Dumnezeu cu credinta vindecare si o va primi.

Nu am deschis acest thread pentru a se ajunge la judecarea duhovnicului. Duhovnicul meu nu-i de vina cu nimic pentru ca pacatele mele au generat astfel de efecte.
Sa nu incercam sa aruncam vina pe unul si pe altul! Chiar nu e cazul!

teodoraianys 20.09.2011 11:53:46

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 401668)
As putea sa ma fac o recomandare, daca sunteti din Bucuresti. Am auzit ca e in curtea spit. Polizu o bisericuta inchinata Sf. Ioan Rusul, un sfant ce s-a afirmat ca protector al medicilor si bolnavilor, in special celor cu probleme neurologice/ neurochirurgicale/ neuropshice. Parintele de acolo a scris si o carticica despre minunile acestui sfant. Nu stiu daca mai este tot dlui acolo, dar merita sa faceti un drum, daca stati prin apropiere. Se numeste pr. Nicolae.
In cartea lui descrie un caz care era la limita dintre o patologie psihiatrica propriu-zisa si una oculta, "diabolica". poate am sa trec chiar eu pe-acolo, vreodata.
Multa sanatate!

Multumesc Fallen, voi lua in considerare cele recomandate!

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:37:37.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.