Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Minoritatea crestina ortodoxa romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13837)

Savonarola 20.09.2011 12:40:42

Minoritatea crestina ortodoxa romana
 
Deși statistic ar putea să pară că românii creștini ortodocși ar reprezenta o majoritate în rândul românilor, adevărul este acela că românii creștini ortodocși reprezintă o minoritate în rândul românilor. Iar această evidență primează și este dovedită de practica vieții de zi cu zi. Evident este vorba nu doar despre românii din România, ci și despre cei din Basarabia și despre cei plecați în diferite țări străine. Minoritatea creștină ortodoxă română este marginalizată și ținută de marginală și nesemnificativă în general pentru români (cei desacralizați), și în special pentru autoritățile statului, și asta s-a văzut din disprețul total pe care președintele azi în funcție, traian b. , (și nu doar el, ci și întreaga clasă politică românească) l-a manifestat față de inițiativele unor grupări ortodoxe pentru un referendum cu privire la actele cu cipuri, precum și pentru acordarea unor alternative la cardurile cu cipuri care vor fi introduse în sistemul public de sănătate. S-a observat disprețul total, profund și evident pe care toți factorii politici din România l-au manifestat față de sensibilitățile religioase ale creștinilor ortodocși români. Iar dacă azi această minoritate este tratată cu atâta dispreț și indiferență, ne putem aștepta ca mâine să fie tratată cu prigoană și ucidere, deși prigoana este evident că a și început doar că încă nu a luat forma unei politici oficiale.

De ce, în condițiile minorității creștine ortodoxe, Biserica și slujbașii ei le acordă servicii religioase, și mă refer în primul rând la botezuri, cununii, înmormântări multor oameni care nu fac parte din această minoritate și care în viața lor prin faptele și gândirea lor nu manifestă deloc valențele care caracterizează creștinismul ? Știe multă lume de tot felul de mondeni care fac publice trecerile lor "pe la biserică" pentru a îndeplini formalitățile religioase, pentru că pentru ei sunt niște simple formalități spectaculare și care dau bine la public, însă în viața lor Hristos și Biserica nu au de fapt nici o valoare sau doar o valoare marginală, lipsită de prezență. Iar "mondenii" nu reprezintă decât vărful aisbergului. De ce Biserica și slujbașii ei nu se rezumă la minoritatea pe care de facto o reprezintă și își consumă atâtea resurse, și în primul rând de timp, pentru a se pune la dispoziția majorității neortodoxe (dar formal ortodoxe) ? Bineînțeles, nu mă refer aici la misiune, pe care dar-ar Dumnezeu să o mai și facă preoții și episcopii BOR !!! (evident că nu mă refer la excepțiile pe care Dumnezeu ni le-a dăruit), ci la riturile pe care indiferenții le tratează ca pe niște simple formalități cerute de uzanță, de cutuma socială, și în nici un caz, în ceea ce îi privește, de Dumnezeu. De ce se tolerează de către slujbașii principali ai Bisericii această stare de lucruri infectă și nefericită și până unde va mai merge această nefericită de toleranță, pentru Dumnezeu ?!? Cât cred cei de pe scaune că va mai răbda Dumnezeu această nefericită toleranță în Sfânta Biserică ? De ce minoritatea creștină ortodoxă este marginalizată și desconsiderată chiar în lăuntrul Bisericii și de către unii dintre slujbașii acesteia ?

Dacă în ziua de astăzi în țara noastră "faci greșeala" să fii și să te comporți creștinește, să fii iubitor al adevărului și nu al compromisurilor, minciunii și lașității, imediat ești izolat și tratat discriminatoriu, pe baza convingerilor religioase și morale, de către majoritatea neortodoxă (dar formal ortodoxă, și care culmea își mai face încă botezurile și cununiile, câte mai sunt, la biserică) deși bineînțeles nu ți se spune niciodată care este adevăratul motiv al discriminării, marginalizării și disprețului și desconsiderării. Motivul însă este apartenența de facto la creștinism, aderența de facto la Hristos și la Evanghelie, și acest motiv este ținut tăinuit de discriminatorii care permanent își văd privilegiile puse în pericol de verticalitatea și puterea creștină, și nu doar privilegiile ci și tradițiie și concepțiile lipsite de Viață, cu care se identifică și care le garantează un anume succes social și o recunoaștere lumească, fără de care aceștia nu ar putea trăi pentru că nu își găsesc sensul în Dumnezeu. De ce în această situație Biserica nu adoptă o măsură de apărare, la nivel general și nu doar la nivelul acelor nuclee de rezistență, față de lumea formalistă dar care este de fapt necreștină sau fals creștină, și de ce se tolerează în continuare această stare de lucruri cvasi-adulteră în relația cu Dumnezeul Cel Viu ? De ce Sfânta Biserică nu discriminează, în lăuntrul granițelor sale ecleziale și nu în afara acestora, lumea formalistă și necreștină sau fals creștină dar care marginalizează și discriminează sistematic prezența și rezistența creștină pentru că nu pot să suporte adevărul și adevăratele cerințe ale lui Dumnezeu (dar în schimb pretind ritualuri pentru ca să îi vadă lumea) ?

horatiu.miron 20.09.2011 19:01:28

Eu cred ca starea aceasta este dorita si intretinuta de actuala ierarhie a bisericii. Nici nu se pune problema sa-si doreasca sa se schimbe ceva. Dar e doar parerea mea.

mihailt 20.09.2011 19:10:40

"Dar, auzind, Iisus le-a zis: Nu cei sănătoși au nevoie de doctor, ci cei bolnavi. N-am venit să chem pe cei drepți ci pe păcătoși la pocăință."
Biserica e spital duhovnicesc si e foarte normala aceasta atitudine.
Si zice la slujba Sfantului Maslu:
http://www.crestinortodox.ro/slujbe-...slu-72914.html
"Ca de vei intra in judecata cu robii Tai, nimeni nu va fi aflat curat de intinaciune, ci va amuti toata gura, neavand ce raspunde, pentru ca toata dreptatea noastra este inaintea Ta ca o carpa lepadata. "

mihailt 20.09.2011 19:31:38

Adica mai frate daca pacatosii ar fi alungati din Biserica,atunci cum ar mai respecta biserica ce zice Dumnezeu Iisus Hristos:
"Pe cel ce vine la mine nu-l voi scoate afara"?
Lasa absurditatile de il inselau dracii pe Savonarola sa le zica si vezi ce zice Sfantul Siluan Athonitul,sau vezi ce scrie parintele Sofronie Saharov si asa mai departe.
Daca zici ca ai citit la Sfintii Parinti,apoi ti-a scapat aceasta de la Sfantul Sinod Ecumenic al VI-lea,referitor la cum se dau Sfintele Taine:
"Trebuie dar cei ce au luat de la Dumnezeu stăpânire a dezlega, și a lega, să ia aminte felurimea păcatului, și gătirea către întoarcerea celui ce a păcătuit, și așa potrivită boalei pe vindecare să o aducă. Ca nu pe ne măsurarea întru amândouă întrebuințându-o să greșească către mântuirea celui ce bolește. Că nu simplă (proastă) este boala păcatului, ci de multe feluri, și multe odrasle de vătămare odrăslește, din care răul mult se revarsă, și înainte sporește, până să stea împotriva puterii celui ce vindecă. Drept aceea cel ce se arată știutor de doftoria cea întru duhul, mai întâi se cade a cerceta dispoziția (așezarea sufletească) celui ce a păcătuit, și de se înduplecă spre sănătate, sau dimpotrivă prin chipurile sale cheamă asuprăși pe boală, să privească în ce chip poartă grijă de întoarcerea sa în vremea pocăinței; și de nu stă împotriva doftorului, și de nu crește rana sufletului prin aducerea leacurilor celor ce se pun asupra ei, și așa milostivirea să o măsoare după vrednicie. Că tot cuvântul lui Dumnezeu și celui ce i s-a încredințat păstoreasca ighemonie, este, a întoarce pe oaia cea rătăcită, și de șarpe rănită a o tămădui. Și nici către prăpastia deznădăjduirii a o împinge, nici frâiele a le slăbi spre abaterea și defăimarea vieții. Ci cu un chip numaidecât, ori prin doftoriile cele mai aspre și mai pietroase, ori prin cele mai moi și mai blânde, să stea împotriva patimii, și să se nevoiască spre închiderea rănii, ispitind rodurile pocăinței, și înțelepțește iconomisind pe omul cel chemat către strălucirea cea de sus. Deci amândouă se cuvine a le ști noi, și cele ale scumpătății, și cele ale obiceiului. Și a urma, la cei ce nu primesc mărginirea, cu chipul cel predat, precum ne învață pe noi Sfințitul Vasilie."
Adica ce te inseala dracii pe fratia ta sa zici,ca aceia dupa ce ca vin asa rar pe la Sfanta Biserica si atunci cand vin,sa fie alungati de acolo?

ioanna 21.09.2011 02:05:12

@Savanarola: inteleg ca spectacolul dezolant contemporan a starnit in tine patimi negre, insa daca nu opui agresiunii ganduri pozitive, doar intregesti acest spectacol trist.

Din ce ai scris rezulta ca iti doresti:
1. o biserica exclusivista, un club in care sa se intre pe baza de invitatie, insa Biserica nu e clubul credinciosilor indumnezeiti, ci e un mediu de indumnezeire a omului, e casa Lui Dumnezeu, e stalpul si temelia adevarului, Adevar ce e insusi Hristos. El a adunat oamenii printr-o invitatie colectiva, n-a triat persoanele inainte de Judecata, ci le da sansa tuturor.
2. o biserica ipocrita, care teoretic sa-L marturiseasca sacramental si doctrinal pe Hristos, insa practic sa se abata de la invatatura Sa, cultivand discriminarea, nedreptatea, nepasarea, ura.
3. o biserica vindicativa care sa se conduca dupa principiul: “ochi pentru ochi si dintre pentru dinte”: suntem dispretuiti de unii, ii dispretuim la randul nostru, ii alungam, ne baricadam in “biserica noastra”.

Spui ca majoritatea “formal ortodoxa” isi face (inca) botezul, cununia si inmormantarea la Biserica , dar cum ai putea sa le negi asta, cum ai putea sa savarsesti o crima duhovniceasca lasand un copilas nebotezat, pedepsindu-l pentru pacatele parintilor? sau propui modelul neoprotestant- botez la maturitate? Din moment ce oamenii isi doresc oficierea tainelor in cele mai importante momente ale vietii lor, inseamna ca ei au constiinta religioasa si chiar daca e mult slabita, nu e cu totul stinsa. Tu vrei sa le-o stingi definitiv.

Poate vei reflecta mai mult asupra celor spuse, nu atat analiza situatiei existente, cat mijloacele de “corijare” propuse si vei veni cu o alta solutie, benefica pentru toti, una care sa respecte valorile crestine, pe care doresti sa le aperi.

neica-nimeni 21.09.2011 09:23:39

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 401683)
[...]De ce minoritatea creștină ortodoxă este marginalizată și desconsiderată chiar în lăuntrul Bisericii și de către unii dintre slujbașii acesteia ?
[...]
Dacă în ziua de astăzi în țara noastră "faci greșeala" să fii și să te comporți creștinește, să fii iubitor al adevărului și nu al compromisurilor, minciunii și lașității, imediat ești izolat și tratat discriminatoriu, pe baza convingerilor religioase și morale, de către majoritatea neortodoxă (dar formal ortodoxă, și care culmea își mai face încă botezurile și cununiile, câte mai sunt, la biserică) deși bineînțeles nu ți se spune niciodată care este adevăratul motiv al discriminării, marginalizării și disprețului și desconsiderării. Motivul însă este apartenența de facto la creștinism, aderența de facto la Hristos și la Evanghelie, și acest motiv este ținut tăinuit de discriminatorii care permanent își văd privilegiile puse în pericol de verticalitatea și puterea creștină, și nu doar privilegiile ci și tradițiie și concepțiile lipsite de Viață, cu care se identifică și care le garantează un anume succes social și o recunoaștere lumească, fără de care aceștia nu ar putea trăi pentru că nu își găsesc sensul în Dumnezeu. De ce în această situație Biserica nu adoptă o măsură de apărare, la nivel general și nu doar la nivelul acelor nuclee de rezistență, față de lumea formalistă dar care este de fapt necreștină sau fals creștină, și de ce se tolerează în continuare această stare de lucruri cvasi-adulteră în relația cu Dumnezeul Cel Viu ? De ce Sfânta Biserică nu discriminează, în lăuntrul granițelor sale ecleziale și nu în afara acestora, lumea formalistă și necreștină sau fals creștină dar care marginalizează și discriminează sistematic prezența și rezistența creștină pentru că nu pot să suporte adevărul și adevăratele cerințe ale lui Dumnezeu (dar în schimb pretind ritualuri pentru ca să îi vadă lumea) ?

Corect si de bunsimt! Nu va smintiti, domnule, de faptul ca va ataca tocmai acea majoritate care doreste sa-L coboare pe Hristos pentru a-L face partas mizeriilor de care ei nu se pot rupe. Adevarat ca unii din Biserica, cu pozitie de decizie, sprijina gresit, in numele Iubirii, aceasta stare. Iubirea, daca ar cunoaste-o, i-ar indemna sa-i ajute pe acestia ca pe cei cazuti intre talhari (indemn spre pocainta si reechilibrare duhovniceasca) nu ca pe cei sanatosi, mai ales sa-i mai si aseze in capul Mesei celei de Cinste! Cu toate acestea, la Masa aceasta multe locuri sunt! Raman destule pentru oricine este chemat sa se aseze la ea.

Pericolul pentru dumneavoastra si pentru toti cei care observa si lupta cu aceasta anormalitate este sa piarda pozitia de echilibru si sa alunece spre o forma oarecare de extremism. Luptatorul poate castiga chiar si mucenicia, extremistul doar iadul.

neica-nimeni 21.09.2011 10:05:22

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 401916)
@Savanarola: inteleg ca spectacolul dezolant contemporan a starnit in tine patimi negre, insa daca nu opui agresiunii ganduri pozitive, doar intregesti acest spectacol trist.

Din ce ai scris rezulta ca iti doresti:
1. o biserica exclusivista, un club in care sa se intre pe baza de invitatie, insa Biserica nu e clubul credinciosilor indumnezeiti, ci e un mediu de indumnezeire a omului, e casa Lui Dumnezeu, e stalpul si temelia adevarului, Adevar ce e insusi Hristos. El a adunat oamenii printr-o invitatie colectiva, n-a triat persoanele inainte de Judecata, ci le da sansa tuturor.
2. o biserica ipocrita, care teoretic sa-L marturiseasca sacramental si doctrinal pe Hristos, insa practic sa se abata de la invatatura Sa, cultivand discriminarea, nedreptatea, nepasarea, ura.
3. o biserica vindicativa care sa se conduca dupa principiul: “ochi pentru ochi si dintre pentru dinte”: suntem dispretuiti de unii, ii dispretuim la randul nostru, ii alungam, ne baricadam in “biserica noastra”.

Spui ca majoritatea “formal ortodoxa” isi face (inca) botezul, cununia si inmormantarea la Biserica , dar cum ai putea sa le negi asta, cum ai putea sa savarsesti o crima duhovniceasca lasand un copilas nebotezat, pedepsindu-l pentru pacatele parintilor? sau propui modelul neoprotestant- botez la maturitate? Din moment ce oamenii isi doresc oficierea tainelor in cele mai importante momente ale vietii lor, inseamna ca ei au constiinta religioasa si chiar daca e mult slabita, nu e cu totul stinsa. Tu vrei sa le-o stingi definitiv.

Poate vei reflecta mai mult asupra celor spuse, nu atat analiza situatiei existente, cat mijloacele de “corijare” propuse si vei veni cu o alta solutie, benefica pentru toti, una care sa respecte valorile crestine, pe care doresti sa le aperi.

Nici nu intelegi despre ce se vorbeste nici nu reusesti sa zidesti; asa ca mai bine taci, crestino! Crezi ca asta ne-a lasat Iisus Hristos mostenire, blasfemia si lepadarea. Baga la cap si ia aminte: iubirea nu este acelasi lucru cu ingaduinta! Daca ai copii, vai de capul lor, probabil esti gata sa le ingadui sa "fumeze iarba" si ai zice: vai, ce va mai iubeste mama!

Marius22 21.09.2011 10:39:30

Nu trebuie sa ne facem griji asupra faptului ca suntem "turma mica", cat mai ales ca nu mai suntem "putinul aluat care dospeste intreaga framantatura".

Este o problema mai degraba calitativa decat cantitativa. Putini, cum suntem, ne mai putem noi numi "sarea pamantului si lumina lumii"?

Miha-anca 22.09.2011 01:16:22

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 401975)
Nu trebuie sa ne facem griji asupra faptului ca suntem "turma mica", cat mai ales ca nu mai suntem "putinul aluat care dospeste intreaga framantatura".

Este o problema mai degraba calitativa decat cantitativa. Putini, cum suntem, ne mai putem noi numi "sarea pamantului si lumina lumii"?

Marius, nu suntem noi, cei de pe acest forum, "putinul aluat care dospeste intreaga framantatura", dar aluatul acesta exista. Sper ca nu ai indoieli in aceasta privinta. Dar ne putem dori sa ne alaturam celor, care sunt cu adevarat "putinul aluat care dospeste intreaga framantatura".

Savonarola 22.09.2011 08:59:59

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 401916)
Din ce ai scris rezulta ca iti doresti:
1. o biserica exclusivista, un club in care sa se intre pe baza de invitatie, insa Biserica nu e clubul credinciosilor indumnezeiti, ci e un mediu de indumnezeire a omului, e casa Lui Dumnezeu, e stalpul si temelia adevarului, Adevar ce e insusi Hristos. El a adunat oamenii printr-o invitatie colectiva, n-a triat persoanele inainte de Judecata, ci le da sansa tuturor.

Poate nu știați dar Biserica a fost întotdeauna un club exclusivist, evident nu al creștinilor îndumnezeiți, ci al creștinilor care au responsabilitatea pentru viața lor de creștini și angajamentele pe care și le-au luat când au încheiat legământul cu Iisus Hristos. Ceea ce s-a practicat și se practică în Bisericile Răsăritene, și nu numai ci și la latinii apuseni, privitor la botez sunt niște simple inovații care nu prea au nici o susținere în Revelație, ca să nu spun că nu o au deloc. Evident că în Biserică mai intrau și oameni mai puțin pregătiți însă aceștia nu prea aveau cum să reziste ritmului și mentalității Bisericii. În Biserica lui Hristos ori te adaptezi pneumei creștine, ori dispari din peisaj, din club. Nu de alta dar pentru a nu compromite misiunea și imaginea Bisericii lui Hristos. Cred că mă înțelegeți, este un lucru de bun-simț. Biserica este comunitatea care trăiește sau trebuie să trăiască în Duhul Sfânt, nu în duhul lumii, care trebuie să se ghideze după legea Duhului, a harului și a adevărului, și nu după legile lumescului lipsit de revelație, lipsit de Dumnezeu, lipsit de mântuire, lipsit de Sfintele Taine. Cei care nu trăiesc astfel de viață pe care Hristos a venit să o aducă nu fac parte de facto din Biserică. De ce atunci să mistificăm, să ne acoperim cu statistici false și cu tot felul de privilegii absolut nemeritate și prin care să ascundem niște realități triste care sunt de natură să compromită nu doar misiunea apostolică, kerygmatică și mântuitoare a Bisericii, ci și imaginea Bisericii printre cei din afara acesteia?

Da, Biserica a fost, este și va fi mereu exclusivistă și extrem de pretențioasă iar acest exclusivism vine tocmai din imboldul și chemarea Duhului lui Dumnezeu. Este vorba despre Duhul adevărului care își cere drepturile. De ce nu vor unii pretinși creștini să i le acorde?

Citat:

2. o biserica ipocrita, care teoretic sa-L marturiseasca sacramental si doctrinal pe Hristos, insa practic sa se abata de la invatatura Sa, cultivand discriminarea, nedreptatea, nepasarea, ura.
Despre care ipocrizie vorbiți? Cred că vă înșelați, și cu bună știință, dar de fapt Biserica în actuala stare de lucruri este într-o stare de ipocrizie absolut lamentabilă și înjositoare pentru statutul pe care ar trebuie să îl aibă de fapt. Discriminarea de care vorbeam este una absolut naturală și de bun simț raportată la cei care pur și simplu nu se adaptează pneumei creștine. Este absolut natural ca trupul Bisericii să rejecteze, să discrimineze, să excludă mădularele bolnave (din voia lor), persoanele care nu trăiesc în duhul bisericii, și care, mai mult, discriminează ei înșiși pe cei care sunt sau se străduiesc să fie creștini autentici. Prin diverse metode. Nu înțeleg de ce vă încăpățânați să apărați din start o poziție pierzătoare și mincinoasă?

Citat:

3. o biserica vindicativa care sa se conduca dupa principiul: “ochi pentru ochi si dintre pentru dinte”: suntem dispretuiti de unii, ii dispretuim la randul nostru, ii alungam, ne baricadam in “biserica noastra”.
După cum am spus este o reacție absolut firească, naturală și necesară luarea revanșei. Nu este vorba despre nici un fel de dispreț, ci de pura responsabilitate pe care creștinii o au pentru misiunea și imaginea Bisericii. Cei care nu trăiesc după Duhul lui Dumnezeu nu au ce căuta în Sfânta Biserică. Eventual pot fi primiți în grădina Bisericii dacă vor să se convertească la credința mântuitoare și să primească harul mântuirii. În rest în Biserică își au locul doar aceia botezați, și care poartă în mod serios și inspirat responsabilitatea botezului în numele Sfintei Treimi. Cei care nu poartă această responsabilitate, ba mai mult trăiesc tocmai în neconformitate și în opoziție cu trăirea inspirată de Pneuma Divină, pur și simplu nu au ce căuta în Biserica lui Hristos. De facto, ei nici nu fac parte din Biserică. Iar apartenența formală nu lucrează mântuirea. Dimpotrivă, lucrează condamnarea.

Citat:

Spui ca majoritatea “formal ortodoxa” isi face (inca) botezul, cununia si inmormantarea la Biserica , dar cum ai putea sa le negi asta, cum ai putea sa savarsesti o crima duhovniceasca lasand un copilas nebotezat, pedepsindu-l pentru pacatele parintilor? sau propui modelul neoprotestant- botez la maturitate? Din moment ce oamenii isi doresc oficierea tainelor in cele mai importante momente ale vietii lor, inseamna ca ei au constiinta religioasa si chiar daca e mult slabita, nu e cu totul stinsa. Tu vrei sa le-o stingi definitiv.
În cazul majorității formal ortodoxe (observați că eu nu pun între ghilimele și asta pentru că lucrurile într-adevăr așa stau, majoritatea este ortodoxă, iar în alte părți "catolică" sau protestantă, doar printr-o formalitate lipsită de conținut) nu cred că putem vorbi despre Sfinte Taine. Cred că este suficient să vorbim despre niște ritualuri. Pentru ca să participi cu adevărat la Sfintele Mistere ale Bisericii Creștine este nevoie de mult mai mult decât adeziunea formală, formalistă, financiară la Biserică. Cei care nu participă în modul corespunzător, inspirat de Penuma Dumnezeiască, iau parte doar la niște rituri și ratează grav experiența Sfintelor Mistere. Pe de altă parte, chiar nu văd de ce ar trebui ca Biserica să săvârșească tot felul de ritualuri, irosind timp prețios care ar putea fi folosit în scopuri cu adevărat mântuitoare, pentru niște oameni care nu doresc cu adevărat să facă parte din Trupul lui Hristos, ci vor în continuare să fie niște oameni lumești, ignoranți la responsabilitățile față de Pneuma Divină, să fie dintre "neamuri", iar nu din "Israelul lui Dumnezeu". Impertinența și nesimțirea acestor ignari, acestor barbari lipsiți de Lumină mi se pare maximă. Ei în primul rând ar trebui să își implore de la Dumnezeu luminarea, iar după ce vor fi intrat în viața luminată a Bisericii, în viața pneumatică, să vină și să emită pretenții.

ioanna 22.09.2011 10:28:41

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 402303)
Despre care ipocrizie vorbiți? Cred că vă înșelați, și cu bună știință, dar de fapt Biserica în actuala stare de lucruri este într-o stare de ipocrizie absolut lamentabilă și înjositoare pentru statutul pe care ar trebuie să îl aibă de fapt. Discriminarea de care vorbeam este una absolut naturală și de bun simț raportată la cei care pur și simplu nu se adaptează pneumei creștine. Este absolut natural ca trupul Bisericii să rejecteze, să discrimineze, să excludă mădularele bolnave (din voia lor), persoanele care nu trăiesc în duhul bisericii, și care, mai mult, discriminează ei înșiși pe cei care sunt sau se străduiesc să fie creștini autentici. Prin diverse metode. Nu înțeleg de ce vă încăpățânați să apărați din start o poziție pierzătoare și mincinoasă?

Pentru mine normalitatea ar insemna ca Biserica sa-si vindece madularele bolnave, la toate nivelele (clerici, mireni) incepand de sus, prin diverse metode, nu sa le excluda. Biserica ar trebui sa fie ferma, insa in acelasi timp iubitoare, nu sa se transforme intr-o institutie de tip inchizitoriu, doar Capul ei e insusi Hristos, care n-a discriminat si n-a rejectat persoanele, ci a condamnat unele atitudini. O Biserica cladita pe nedreptate, care inevitabil va interveni in acest proces de triere, nu rezista mult.

p.s esti cumva student la teologie? vad ca si preotul Gheorghe (neica_nimeni) te-a sustinut. Inainte de a propune excluderi din Biserica, pe principiul e "prea arogant, nesimtit, superficial, indiferent" poate ar trebui sa cercetezi cazurile in care acestea se pot face ,daca esti indreptatit sa o faci. Scuza-ma, dar si postarea ta respira aroganta, ar trebui sa fii exclus din Biserica?
Citat:

În cazul majorității formal ortodoxe (observați că eu nu pun între ghilimele și asta pentru că lucrurile într-adevăr așa stau, majoritatea este ortodoxă, iar în alte părți "catolică" sau protestantă, doar printr-o formalitate lipsită de conținut) nu cred că putem vorbi despre Sfinte Taine. Cred că este suficient să vorbim despre niște ritualuri. Pentru ca să participi cu adevărat la Sfintele Mistere ale Bisericii Creștine este nevoie de mult mai mult decât adeziunea formală, formalistă, financiară la Biserică. Cei care nu participă în modul corespunzător, inspirat de Penuma Dumnezeiască, iau parte doar la niște rituri și ratează grav experiența Sfintelor Mistere.Pe de altă parte, chiar nu văd de ce ar trebui ca Biserica să săvârșească tot felul de ritualuri, irosind timp prețios care ar putea fi folosit în scopuri cu adevărat mântuitoare, pentru niște oameni care nu doresc cu adevărat să facă parte din Trupul lui Hristos, ci vor în continuare să fie niște oameni lumești, ignoranți la responsabilitățile față de Pneuma Divină, să fie dintre "neamuri", iar nu din "Israelul lui Dumnezeu". Impertinența și nesimțirea acestor ignari, acestor barbari lipsiți de Lumină mi se pare maximă. Ei în primul rând ar trebui să își implore de la Dumnezeu luminarea, iar după ce vor fi intrat în viața luminată a Bisericii, în viața pneumatică, să vină și să emită pretenții.
Transformarea acestor oameni e adevaratul scop mantuitor. Problema ta e ca ii consideri pe toti cauze pierdute. Ce bine ca Hristos n-a avut gandirea asta si a crezut in oameni, a crezut ca exista lumina in fiecare dintre noi, dandu-ne timp sa ne-o descoperim. Bisericii ii trebuie mai multa fermitate, mai multa ordine interioara in cadrul fiecarei parohii, mai multa curatenie, insa nu prin maturare si aruncare pe faras, ci purificare. Ar trebui sa tina legatura cu enoriasii inscrisi in arhiva lor.

Mihailc 22.09.2011 11:09:59

Savonarola, ești sigur că faci parte din Biserica Ortodoxă? Că ce susții d-ta mai sus e gândire sectară neoprotestantă combinată cu maximalism pietist paraeclezial și ideologie catolică medievală.
Ai dumneata criteriile după care Domnul îi cercetează pe oameni sau cunoști timpul când se întâmplă aceasta?
Eu am văzut oameni care au toropit în Biserică zeci de ani până să-i atingă harul cu o forță extraordinară, pe care n-am regăsit-o la pietiștii exclusiviști care confundă mântuirea cu practicarea unor figuri impuse (și neînțelese) plus adeziunea strict mentală la un set de valori cu totul exterioare ființei lor.
Poți să să te întorci cu fața spre Împărăție la 20 de ani, la 30 la 70 sau cu foarte puțin timp înaintea morții. Biserica, ca o mamă care nu-și abandonează pruncii pentru se îmbolnăvesc des sau asimilează mai greu educația părintească, așteaptă cu răbdare plinirea vremii fiecăruia dintre fii săi, fără să se isterizeze că unii întârzie la cină, sau sunt prinși în alte capcane ale vieții acesteia.

Căci împărăția cerurilor este asemenea unui om stăpân de casă, care a ieșit dis-de-dimineață să tocmească lucrători pentru via sa.
Și învoindu-se cu lucrătorii cu un dinar pe zi, i-a trimis în via sa.
Și ieșind pe la ceasul al treilea, a văzut pe alții stând în piață fără lucru.
Și le-a zis acelora: Mergeți și voi în vie, și ce va fi cu dreptul, vă voi da.
Iar ei s-au dus. Ieșind iarăși pe la ceasul al șaselea și al nouălea, a făcut tot așa.
Ieșind pe la ceasul al unsprezecelea, a găsit pe alții, stând fără lucru, și le-a zis: De ce ați stat aici toată ziua fără lucru?
Zis-au lui: Fiindcă nimeni nu ne-a tocmit. Zis-a lor: Duceți-vă și voi în vie și ce va fi cu dreptul veți lua.
Făcându-se seară, stăpânul viei a zis către îngrijitorul său: Cheamă pe lucrători și dă-le plata, începând de cei din urmă până la cei dintâi.
Venind cei din ceasul al unsprezecelea, au luat câte un dinar.
Și venind cei dintâi, au socotit că vor lua mai mult, dar au luat și ei tot câte un dinar.
Și după ce au luat, cârteau împotriva stăpânului casei, zicând: Aceștia de pe urmă au făcut un ceas și i-ai pus deopotrivă cu noi, care am dus greutatea zilei și arșița.
Iar el, răspunzând, a zis unuia dintre ei: Prietene, nu-ți fac nedreptate. Oare nu te-ai învoit cu mine un dinar?
Ia ce este al tău și pleacă. Voiesc să dau acestuia de pe urmă ca și ție.
Au nu mi se cuvine mie să fac ce voiesc cu ale mele? Sau ochiul tău este rău, pentru că eu sunt bun?
Astfel vor fi cei de pe urmă întâi și cei dintâi pe urmă, că mulți sunt chemați, dar puțini aleși.
(Matei 20; 1- 16)

Ce faci tu Savonarola, seamănă perfect cu atitudinea slujbașului cârtitor, doar că tu îți anticipezi plata și faci o mare greșeală. S-ar putea ca ăia pe care-i judeci tu cu atâta asprime și fără vreo delegare din partea autorității ecleziale, să ți-o ia înainte și tu să rămâi pe dinafară cu toate meritele tale fariseice în brațe. (nu mai postez aici și pilda vameșului și a fariseului, mă gândesc că la nivelul tău superduhovnicesc ar trebui să-o cunoști).

catalin2 22.09.2011 11:23:59

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 402328)
vad ca si preotul Gheorghe (neica_nimeni) te-a sustinut

S-a creat o confuzie, era de fapt "neica-nimeni". Userul "neica_nimeni" era un alt user, care sustinea geocentismul, de exemplu.

ioanna 22.09.2011 11:48:13

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 402347)
S-a creat o confuzie, era de fapt "neica-nimeni". Userul "neica_nimeni" era un alt user, care sustinea geocentismul, de exemplu.

La neica-nimeni m-am referit, nu la neica_nimeni_altul. In fine, nu mai conteaza.

Citat:

.Pe de altă parte, chiar nu văd de ce ar trebui ca Biserica să săvârșească tot felul de ritualuri, irosind timp prețios care ar putea fi folosit în scopuri cu adevărat mântuitoare (...)
@savanarola: cu ce-ti afecteaza tie “mantuirea” faptul ca preotul oficiaza botezul, casatoria si inmormantarea unor ortodocsi pe care tu ii consideri superficiali/formali? Spune-mi sincer,tu te-ai simti bine daca ar veni parintele la tine si ti-ar spune: “trebuia sa-l inmormantez pe unul, insa am venit sa discut cu tine”. Nu i-ai spune: “parinte, du-te si fa-i o slujba omului, doar problemele mele suporta amanare?”. Tot nu mi-ai raspuns :ce se intampla cu botezul copiilor, cum poti sa refuzi sa-l oficiezi, doar pentru ca parintii il fac mai mult de dragul obiceiului nu pentru ca ar crede cu adevarat in taina botezului? Botezul il faci pentru copil sau pentru parinti?

catalin2 22.09.2011 11:57:51

Odata cu secularizarea s-a ajuns in unele cazuri la pierderea intelegerii exacte a ce inseamna credinta. Astfel pentru unii a ramas doar un fel de traditie, specifica unui popor, cum ar fi cultura, de exemplu.
In timpul Sfintei Liturghii exista ceva ramas din trecut, nu stiam nici eu explicatia la inceput pana nu am citit pe net. Spune preotul: "Câți sunteți chemați ieșiți. Cei chemați ieșiți. Câți sunteți chemați, ieșiți". Catehumenii trebuiau sa plece din biserica, nu puteau sta in continuare la slujba. Catehumenii nu erau admisi doar pentru ca doreau si ei sa fie crestini, urmau o perioada de catehumizare si de proba in acelasi timp.

Sfantul Botez trebuie sa-l primeasca toti copii, dar Sfanta Impartasanie oricum nu se da tuturor. De caeea mai intai ne spovedim si dupa aceea preotul poate sa ne opreasca de la Sfanta Impartasanie, nu e un drept, e o obligatie. Sfanta Impartasanie inseamna legatura cu Biserica, de aceea pedeapsa care se da de Biserica este oprirea de la Impartasanie, de la comuniune.
Spuneau chiar duhovnici sau parinti ca inainte de spovedanie ar trebui intrebat credinciosul daca el crede in invataturile Bisericii, ca pacatele obisnuite vin dupa, daca nu credem invatatura Bisericii nu facem parte din Biserica. Putem fi ajutati si apoi sa primim si Impartasania.
Restul e corect, si la sfarsit putem veni la adevar, nu conteaza cand.

mihailt 22.09.2011 12:26:20

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 402303)
Poate nu știați dar Biserica a fost întotdeauna un club exclusivist, evident nu al creștinilor îndumnezeiți, ci al creștinilor care au responsabilitatea pentru viața lor de creștini și angajamentele pe care și le-au luat când au încheiat legământul cu Iisus Hristos. Ceea ce s-a practicat și se practică în Bisericile Răsăritene, și nu numai ci și la latinii apuseni, privitor la botez sunt niște simple inovații care nu prea au nici o susținere în Revelație, ca să nu spun că nu o au deloc.

Da mai frate,mai vezi in Sfanta Scriptura cam cat de "mult" erau pregatiti cei care erau botezati,spre exemplu la Faptele Sfintilor Apostoli:
"25.Iar la miezul nopții, Pavel și Sila, rugându-se, lăudau pe Dumnezeu în cântări, iar cei ce erau în temniță îi ascultau.
26.Și deodată s-a făcut cutremur mare, încât s-au zguduit temeliile temniței și îndată s-au deschis toate ușile și legăturile tuturor s-au dezlegat.
27.Și deșteptându-se temnicerul și văzând deschise ușile temniței, scoțând sabia, voia să se omoare, socotind că cei închiși au fugit.
28.Iar Pavel a strigat cu glas mare, zicând: Să nu-ți faci nici un rău, că toți suntem aici.
29.Iar el, cerând lumină, s-a repezit înăuntru și, tremurând de spaimă, a căzut înaintea lui Pavel și a lui Sila;
30.Și scoțându-i afară (după ce pe ceilalți i-a zăvorât la loc), le-a zis: Domnilor, ce trebuie să fac ca să mă mântuiesc?
31.Iar ei au zis: Crede în Domnul Iisus și te vei mântui tu și casa ta.
32.Și i-au grăit lui cuvântul lui Dumnezeu și tuturor celor din casa lui.
33.Și el, luându-i la sine, în acel ceas al nopții, a spălat rănile lor și s-a botezat el și toți ai lui îndată.

34.Și ducându-i în casă, a pus masa și s-a veselit cu toată casa, crezând în Dumnezeu."
Aci se vede ca putin ca timp s-au catehizat aceia care sa primeasca Sfantul Botez.
Si se mai vede ca agapa (masa ) de se organizeaza dupa Sfantul Botez la care lumea se veseleste nu e obicei ne-crestin ci obicei crestin.
Tot aci se vede din expresia "tu si casa ta" ca pot primii altii Sfantul Botez precum copii mici,daca cer parinti lor,sau sotia ca ii zice sotul ei,sau invers sotul ca ii zice sotia etc.
Deci fratia ta esti inselat de draci si ce propovaduiesti aci nu are sustinere de la Sfintii Apostoli,adica de la Duhul Sfant,ca Sfintii Apostoli erau sub insuflarea Duhului Sfant,ca doar se pogorase Duhul Sfant peste dansii la cincizecime.

mihailt 22.09.2011 12:33:58

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 402303)
Nu este vorba despre nici un fel de dispreț, ci de pura responsabilitate pe care creștinii o au pentru misiunea și imaginea Bisericii.

Fratia ta esti iar inselat de draci,pai ce e aceea mai frate "imaginea Bisericii"?
Adica sa umble dupa slava desarta Biserica?
Cam cat de mult ii pasa lui Dumnezeu Iisus Hristos despre acest fel de imagine rigorista si nemiloasa se vede de la Sfanta Scriptura:
"2.Și iată un bărbat, cu numele Zaheu, și acesta era mai-marele vameșilor și era bogat.
3.Și căuta să vadă cine este Iisus, dar nu putea de mulțime, pentru că era mic de statură.
4.Și alergând el înainte, s-a suit într-un sicomor, ca să-L vadă, căci pe acolo avea să treacă.
5.Și când a sosit la locul acela, Iisus, privind în sus, a zis către el: Zahee, coboară-te degrabă, căci astăzi în casa ta trebuie să rămân.
6.Și a coborât degrabă și L-a primit, bucurându-se.
7.Și văzând, toți murmurau, zicând că a intrat să găzduiască la un om păcătos.
8.Iar Zaheu, stând, a zis către Domnul: Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor și, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, întorc împătrit.
9.Și a zis către el Iisus: Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, căci și acesta este fiu al lui Avraam.
10.Căci Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască pe cel pierdut."
Biserica lui Dumnezeu Iisus Hristos e prea-miloasa cum si Dumnezeu Iisus Hristos e prea-milos.

catalin2 22.09.2011 12:46:26

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 402364)
Da mai frate,mai vezi in Sfanta Scriptura cam cat de "mult" erau pregatiti cei care erau botezati,spre exemplu la Faptele Sfintilor Apostoli.

Tot aci se vede din expresia "tu si casa ta" ca pot primii altii Sfantul Botez precum copii mici,daca cer parinti lor,sau sotia ca ii zice sotul ei,sau invers sotul ca ii zice sotia etc.

Botezul copiilor e contestat doar de neoprotestanti.
In legatura cu acel temnicer, el insusi spune ca e pregatit: " Domnilor, ce trebuie să fac ca să mă mântuiesc?" Asadar a vazut minunea si a crezut ca ei sunt sfinti.
Apoi el crede ce ii spun Apostolii, nu se indoieste. Iar Apostolii ii spun cea mai de baza dogma: sa creada ca Iisus este Domnul, Dumnezeu.

Dar uite si mai elocvent la botezarea sf. sutas Corneliu.
Mai inainte scrie: "Și îngerul i-a zis: Rugăciunile tale și milosteniile tale s-au suit, spre pomenire, înaintea lui Dumnezeu."
Deci Dumnezeu l-a vazut si a hotarat sa-l aduca la lumina cunostintei.
Apoi vine Sf. Petru si tine o catehizare si inainte sa ii boteze primesc harul.

mihailt 22.09.2011 13:14:24

Si ce mai frate Catalin nasii care vin la Sfanta Biserica pentru Sfantul Botez nu cred ca Iisus Hristos e Dumnezeu?
Acolo se arata ca se poate boteza cineva,chiar daca a crezut altcineva din familia sa si l-a indemnat sa se boteze.

catalin2 22.09.2011 13:18:13

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 402383)
Si ce mai frate Catalin nasii care vin la Sfanta Biserica pentru Sfantul Botez nu cred ca Iisus Hristos e Dumnezeu?
Acolo se arata ca se poate boteza cineva,chiar daca a crezut altcineva din familia sa si l-a indemnat sa se boteze.

E de discutat ce credinta mai au unii nasi in ziua de azi, dar eu nu contest deloc botezul copiilor. Oricum daca cineva e botezat nu e neaparat si mantuit.

mihailt 22.09.2011 13:21:36

Si sutasului Corneliu i-a fost putin propovaduit si apoi a fost botezat.
A se vedea la Sfanta Scriptura - Faptele Sfintilor Apostoli,capitolul 10.
Deci nu stiu ce il inseala dracii pe fratele Savonarola sa zica ca nu e din revelatie in BO sau in BC,referitor la practicarea botezului la copii si la ne-acceptarea unora ca nasi.

mihailt 22.09.2011 13:27:08

Adica cum e de discutat credinta nasilor,biserica e cumva Inchizitie sau spital duhovnicesc?
Ce Sfantul Apostol Pavel l-a luat la intrebari dogmatice pe acel temnicer de hotarase sa primeasca Sfantul Botez?

mihailt 22.09.2011 15:08:03

Da mai frate Catalin si frate Savonarola,niciunul din acesti nasi discutati aci nu indrazneste sa se apuce sa comenteze vreun ierarh al BOR,sau altele din BOR,cum fac unii de pe aci (incluzandu-ma pe mine,ca ma ocup foarte mult cu aceasta).

catalin2 22.09.2011 16:48:39

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 402391)
Adica cum e de discutat credinta nasilor,biserica e cumva Inchizitie sau spital duhovnicesc?
Ce Sfantul Apostol Pavel l-a luat la intrebari dogmatice pe acel temnicer de hotarase sa primeasca Sfantul Botez?

Adica unii nasi nu stiu ei mai nimic despre credinta si vin la biserica doar la evenimente gen botez, cununie, inmormantare. De fapt nasul e cel ce trebuie sa fie sprijin spiritual, nu de putine ori nasii sunt pe post de sponsori.

Theodor_de_Mopsuestia 22.09.2011 16:52:35

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 402469)
Adica unii nasi nu stiu ei mai nimic despre credinta si vin la biserica doar la evenimente gen botez, cununie, inmormantare. De fapt nasul e cel ce trebuie sa fie sprijin spiritual, nu de putine ori nasii sunt pe post de sponsori.

Asa e, tocmai ce am fost, acum cateva saptamani, invitat la o nunta. Nu suport atmosfera lautareasca, obsesia pentru nas in cantecele acelea ridicole si balcanice (tocmai pentru ca e sponsor), manelele si muzica de pahar de pe vremea cand Gica Petrescu era neonat, etc.
Iertare!
P. S. Fii pe pace, daca as vedea si la o nunta catolica, sau protestanta, din Romania aceleasi apucaturi (n-am fost vreodata la asa ceva, inca), le-as sanctiona la fel de prompt. Balcanimul tiganizat NU este indentificabil, by no means, cu ortodoxia si romanismul!!

Savonarola 22.09.2011 21:39:11

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 402328)
Pentru mine normalitatea ar insemna ca Biserica sa-si vindece madularele bolnave, la toate nivelele (clerici, mireni) incepand de sus, prin diverse metode, nu sa le excluda.

Citat:

Inainte de a propune excluderi din Biserica, pe principiul e "prea arogant, nesimtit, superficial, indiferent" poate ar trebui sa cercetezi cazurile in care acestea se pot face, daca esti indreptatit sa o faci.
Pentru mine normalitatea ar fi fost aceea ca mulți care sunt azi false mădulare ale Bisericii să nu fi fost introduși în Sfânta Biserică prin tot felul de "botezuri" (a nu se înțelege că aș tăgădui sfânta taină a botezului, ci felul în care de foarte multe ori, din nefericire, a fost aplicată). Deci normal era ca Biserica să fie mai restrânsă, iar dacă s-ar fi extins să o facă pe baza convertirilor ca urmare a misiunilor, și nu pe bază de "botezuri de familie", ale căror rezultate dezastruoase se văd cu ochiul liber. Iar în cazul acestor rezultate dezastruoase este evidentă necesitatea unei purificări și a unei întoarceri la doctrinele autentice biblice, apostolice și patristice, ceea ce va face necesară schimbarea Bisericii din interiorul ei. Orice ezitare și întârziere nu va duce decât la o și mai mare compromitere a misiunii apostolice și mântuitoare a Bisericii Ortodoxe, precum și a imaginii acesteia în general. Cu astfel de mentalități slugarnice și eronate precum a dvs s-a dus Biserica de râpă și în derizoriu așa cum constatăm în ziua de azi. Așa că nu știu cine sunteți voi și ce autoritate aveți sau pretindeți că aveți ca să mai dați lecții altora și să susțineți un sistem de privilegii nemeritate generator de eșec spiritual și moral, și nu numai, lamentabil vizibil cu ochiul liber. Închistarea voastră rigidă în această paradigmă a eșecului lamentabil nu doar că va duce BOR la dezastru, dar vă va duce și pe voi la dezastru odată cu ea!! Eu spun să vă treziți la realitate cât încă vă mai dă Dumnezeu oportunități!!

Savonarola 22.09.2011 22:29:04

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 402343)
Savonarola, ești sigur că faci parte din Biserica Ortodoxă? Că ce susții d-ta mai sus e gândire sectară neoprotestantă combinată cu maximalism pietist paraeclezial și ideologie catolică medievală.

Eu sunt sigur că fac parte din BOR. Însă cred că sunt foarte mulți dintre "ortodocși" (așa-zișii "creștini" ortodocși) care chiar nu fac parte din Biserica Ortodoxă. Și sunt mulți. Și nu știu cine le-a făcut propovăduire, dacă le-a făcut, nu știu cine le-a făcut cateheză, dacă le-a făcut (mie spre exemplu nu mi-a făcut nici un preot din parohia mea cateheză, în afară de predicile de la slujbe, altfel nimic) și nu știu multe alte lucruri. Dar văd rezultatele dezastruoase. Prin urmare v-am mai spus o dată și vă repet, poate veți înțelege, încercați să săpați fântâna mai la adânc și să vă aplicați criteriile de discernământ acolo unde trebuie și cu cine trebuie!! Iar după ce terminați, dacă veți termina într-o viață (eu nu cred), atunci să veniți să vă luați de mine. Până atunci căutați răul mai de la rădăcină.

Citat:

Eu am văzut oameni care au toropit în Biserică zeci de ani până să-i atingă harul cu o forță extraordinară, pe care n-am regăsit-o la pietiștii exclusiviști care confundă mântuirea cu practicarea unor figuri impuse (și neînțelese) plus adeziunea strict mentală la un set de valori cu totul exterioare ființei lor.

Poți să să te întorci cu fața spre Împărăție la 20 de ani, la 30 la 70 sau cu foarte puțin timp înaintea morții. Biserica, ca o mamă care nu-și abandonează pruncii pentru se îmbolnăvesc des sau asimilează mai greu educația părintească, așteaptă cu răbdare plinirea vremii fiecăruia dintre fii săi, fără să se isterizeze că unii întârzie la cină, sau sunt prinși în alte capcane ale vieții acesteia.
Oamenii aceia pe care i-ați văzut trebuiau să se toropească nu în Biserică, ci undeva prin afara, prin grădina Bisericii, acolo unde le și era locul de fapt și de drept. Iar acea parabolă de la evanghelia după Matei o interpretați și o utilizați greșit; cred că nici nu are rost să comentez. Interpretarea acelei parabole este tocmai de natură să susțină poziția pe care o am eu.

Citat:

Ce faci tu Savonarola, seamănă perfect cu atitudinea slujbașului cârtitor, doar că tu îți anticipezi plata și faci o mare greșeală. S-ar putea ca ăia pe care-i judeci tu cu atâta asprime și fără vreo delegare din partea autorității ecleziale, să ți-o ia înainte și tu să rămâi pe dinafară cu toate meritele tale fariseice în brațe. (nu mai postez aici și pilda vameșului și a fariseului, mă gândesc că la nivelul tău superduhovnicesc ar trebui să-o cunoști).
Bun. Să zicem că peste partea cu asprimea aș putea să mai trec, aș putea să mai fac concesii din acest punct de vedere. Este un defect al meu că judec prea aspru, dar mă mir că aceia pe care îi judec nu se uită la defectele lor și mai mari și se uită tot la mine și la asprimea mea în judecată. Ceva aici nu este clar. Nu înțeleg de ce unii nu se revoltă de propriile lor fapte, în schimb se revoltă că sunt luați la rost, și pe drept, de către alții.

În schimb la partea cu delegarea din partea autorității ecleziale, vă comportați de parcă ați fi mic copil și nu ați fi citit Biblia niciodată. Eu, din întâmplare, am citit odată Biblia în întregime. Ce delegare au avut profeții vechiului testament? Ce delegare de la "autorități" a avut sfântul Ioan botezătorul? Dar Iisus Hristos ce delegare a avut de la arhiereii și cărturarii iudei? Dacă stăteau după delegările altora, astăzi nu se mai mântuia nimeni. Și chiar nu înțeleg de ce vă prefaceți că nu înțelegeți că și autoritățile ecleziale pot face astfel de delegări exclusiv pentru a adormi conștiințele și pentru a își păstra pivilegiile nemeritate, chiar și dacă ar face aceste lucruri împotriva adevărului. Nu vă supărați, dar chiar credeți că sunt imbecil?? Nu doar că nu sufăr de imbecilitate, și cu atât mai puțin de imbecilitate profundă, ba mai mult mi-a dat Dumnezeu o minte luminată și ascuțită. Că nu mi-am folosit-o eu la capacitate maximă asta mă privește pe mine, și nu dărnicia lui Dumnezeu în ceea ce mă privește.

ioanna 22.09.2011 22:44:26

Citat:

Eu, din întâmplare, am citit odată Biblia în întregime.

@Savonarola: Ma bucur ca ati citit Sfanta Scriptura macar o data in intregime, fie si dintr-o intamplare! Totusi, din moment ce unele ideile ale d-voastra legate de biserica si oameni sunt necrestinesti,(ex: Discriminarea de care vorbeam este una absolut naturală și de bun simț raportată la cei care pur și simplu nu se adaptează pneumei creștine. Este absolut natural ca trupul Bisericii să rejecteze, să discrimineze, să excludă mădularele bolnave...), contrare invataturii Lui Hristos, poate ar fi bine sa o reluati, sa patrundeti in profunzimea ei. Dumnezeu sa va ajute!

Citat:

Cu astfel de mentalități slugarnice și eronate precum a dvs s-a dus Biserica de râpă și în derizoriu așa cum constatăm în ziua de azi

Citat:

Nu doar că nu sufăr de imbecilitate, și cu atât mai puțin de imbecilitate profundă, ba mai mult mi-a dat Dumnezeu o minte luminată și ascuțită.

Astept sa vad cum o sa va folositi mintea luminata pentru a scoate biserica din rapa, daca sunteti in stare de ceva concret, nu doar vorbe goale. Succes!

Mihailc 23.09.2011 02:36:11

Savonarola: Cu ultimele fărâme de energie de care mai dispun la ora asta târzie, mă nevoiesc să fac câteva observații la cele două postări ale tale de mai sus.
În primul rând, e de apreciat scopul pentru care te zbați să faci muncă de convingere pe forum: îmi place să cred că acela este binele Bisericii. Alminteri, nu ești singurul militant proeclezial de aici, mai sunt mulți alții deși aceștia propun soluții diverse și uneori chiar divergente de ieșire din criză. Nici eu nu cred că Biserica noastră ar fi, în timpul de acum, într-o perioadă înfloritoare (ne putem întreba cu această ocazie: a fost vreodată?), dar nici nu-mi pot imagina că, pentru a se autoigieniza, trebuie numaidecât să se transforme într-o sectă exclusivistă, să nu mai acorde Sfintele Taine decât unor persoane selectate pe criterii arbitrare, neecleziale.
Dacă în scopul tău am identificat ceva bun, în mijloace propuse pentru atingerea scopului găsesc erori uriașe pe care le-ai afla și singur alocând timp unui studiu aprofundat al eclezilogiei ortodoxe. Iar soluțiile propuse de tine, nu numai că denotă lipsă de iubire fie și în varianta formală, adică falsificată, dar ignoră o mare parte din învățăturile de bază ale creștinismului curat, dreptmăritor și scopul Bisericii în această lume (și nu numai). Nu e nevoie de o închiziție zelotistă pentru a repara fisurile identificate stâlpul și temelia adevărului. Despre care ar fi soluțiile posibile, poate vorbim în zi.

anita 23.09.2011 09:01:17

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 402586)
Eu sunt sigur că fac parte din BOR. Însă cred că sunt foarte mulți dintre "ortodocși" (așa-zișii "creștini" ortodocși) care chiar nu fac parte din Biserica Ortodoxă. Și sunt mulți. Și nu știu cine le-a făcut propovăduire, dacă le-a făcut, nu știu cine le-a făcut cateheză, dacă le-a făcut (mie spre exemplu nu mi-a făcut nici un preot din parohia mea cateheză, în afară de predicile de la slujbe, altfel nimic) și nu știu multe alte lucruri. Dar văd rezultatele dezastruoase. Prin urmare v-am mai spus o dată și vă repet, poate veți înțelege, încercați să săpați fântâna mai la adânc și să vă aplicați criteriile de discernământ acolo unde trebuie și cu cine trebuie!! Iar după ce terminați, dacă veți termina într-o viață (eu nu cred), atunci să veniți să vă luați de mine. Până atunci căutați răul mai de la rădăcină.

Cateheza e importanta dar cunostintele se pot dobandi si pe parcurs ,mergand la biserica ,purtand discutii cu crestini practicanti ,citind sf.Evanghelie dar si carti duhovnicesti
Scopul nostru ,al crestinilor este sa avem tot timpul gandul la Hristos ,cum spune la sf.Liturghie:
"Si viata noastra ,lui Hristos sa o dam"
Important este sa avem traire si asta depinde de fiecare ,deci nu putem sti ce e in sufletul fiecaruia ca sa judecam.
Si chiar daca am sti ,cred ca ar fi un impediment pt.mantuire.

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 402586)
Oamenii aceia pe care i-ați văzut trebuiau să se toropească nu în Biserică, ci undeva prin afara, prin grădina Bisericii, acolo unde le și era locul de fapt și de drept. Iar acea parabolă de la evanghelia după Matei o interpretați și o utilizați greșit; cred că nici nu are rost să comentez. Interpretarea acelei parabole este tocmai de natură să susțină poziția pe care o am eu.

Omul e o persoana care se poate dezvolta din punct de vedere spiritual.
De aceea Dumnezeu ne adauga ani ca sa ne venim in fire ,cum a facut Fiul Risipitor.

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 402586)
Bun. Să zicem că peste partea cu asprimea aș putea să mai trec, aș putea să mai fac concesii din acest punct de vedere. Este un defect al meu că judec prea aspru, dar mă mir că aceia pe care îi judec nu se uită la defectele lor și mai mari și se uită tot la mine și la asprimea mea în judecată. Ceva aici nu este clar. Nu înțeleg de ce unii nu se revoltă de propriile lor fapte, în schimb se revoltă că sunt luați la rost, și pe drept, de către alții.

Ar trebui sa va bucurati ca vi s-a atras atentia ,dar nu treceti cu vederea prea usor acest defect.
E foarte greu sa scapi de judecarea aproapelui ,care la multi este o patima.
Nu cred ca este cazul d-voastra ,dar nu trebuie neglijat acest aspect.
Chiar daca observatia vine din partea unor persoane care poate se fac vinovate de acelasi defect.
Doamne ajuta !

catalin2 23.09.2011 13:51:15

Botezul se acorda tuturor pruncilor care au un nas credincios, ce marturiseste dreapta credinta. Aici nu e exclusivitate, dar in rest este exclusivitate. Spovedania este reinnoirea Botezului, iar Impartasania este reinnoirea Mirungeri, a primirii harului. Acestea se acorda in primul rand doar ortodocsilor, adica cei ce fac parte din BO.
Dar si aici nu oricui, doar celor ce le merita prin credinta dreapta si fapte. De aceea preotul opreste cateodata de la Impartasanie. In primul rand trebuie sa aiba credinta ortodoxa, sa creada in ea (spunea un duhovnic ca preotul ar trebui sa intrebe inainte daca el crede ce spune BO in totalitate) iar in al doilea rand trebuie sa aiba si fapte, adica fara pacate mari. Si e oprit pana isi revine si se pocaieste de fapta/faptele facute.

mihailt 23.09.2011 14:24:38

Sfanta Imparatasanie este leac duhovnicesc,asa ca se adreseaza mai intai celor bolnavi,adica celor pacatosi,nu se da ca premiu.
La fel si Sfantul Botez,nu se da ca premiu ci e baie sfanta pentru reinnoirea omului.
Spre a se vedea aceasta cu Sfanta Impartasanie,care nu se da numai celor care "cred cu totul drept" se poate vedea alt exemplu din Pateric,cum un batran pustnic sfant ii era data Sfanta Impartasanie,desi atunci acesta nu credea ca Sfanta Impartasanie este trupul si sangele lui Dumnezeu Iisus Hristos si cum Dumnezeu pana la urma ii descopera aceasta:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pateric/slovad.htm
"
7) A povestit avva Daniil faranitul, ca a zis parintele nostru avva Arsenie pentru un schitiot, ca era mare cu faptele, dar prost la credinta si gresea pentru prostimea lui si zicea ca nu este cu adevarat Trupul lui Hristos, painea care o luam, ci inchipuire. ( 1 )
Si au auzit doi batrani, ca zisese acest cuvant si stiindu-l ca este mare la viata, au socotit ca din nerautate si prostime zice. Si au venit la el si i-au zis lui : avvo, cuvant de necrezut am auzit pentru oarecare, cum ca zice ca painea cu care ne impartasim, nu este cu adevarat Trupul lui Hristos, ci este in- chipuire. Zis-a batranul : eu sunt cel ce am zis aceasta. Iar ei il rugau, zicand : nu tine asa, avvo, ci precum a invatat Biserica cea soborniceasca. Caci noi credem ca painea aceasta este Trupul lui Hristos cu adevarat si paharul este insusi Sangele lui Hristos cu adevarat si nu e inchipuire. Ci precum intru inceput tarana luand din pamant, a zidit pe om dupa chipul Sau si nimeni nu poate zice ca nu este chip al lui Dumnezeu, desi este neinteles chipul, asa si painea, pentru care a zis, ca Trupul Meu este, asa credem ca este cu adevarat Trupul lui Hristos. Iar batranul a zis : de nu ma voi incredinta din lucru, nu am vestire in chip desavirsit.Iar ei au raspuns: sa ne rugam lui Dumnezeu toata saptamana pentru taina aceasta si credem ca Dumnezeu ne va descoperi noua. Iar batranul cu bucurie a primit cuvantul si se ruga lui Dumnezeu si el zicind : Doamne. Tu stii ca nu din rautate sunt necredincios, ci ca sa nu ma insel intru nestiinta. Descopere-mi, Doamne Iisuse Hristoase ! Mergand inca si batranii la chiliile lor, se rugau lui Dumnezeu si ei zicand : Doamne Iisuse Hristoase, descopere baranului taina aceasta, ca sa creada si sa nu-si piarda osteneala sa ! Si Dumnezeu a ascultat amandoua partile. Si implinindu-se saptamana, au venit ei duminica la biserica si au stat impreuna numai ei catestrei pe o rogojina, iar in mijloc era baranul. Si li s-au deschis lor ochii cei intelegatori.Iar cand s-a pus painea pe Sfanta Masa se arata numai la catesitrei ca un prunc si cand intindea mana preotul sa franga painea, iata ingerul Domnului s-a pogorat din cer, avand cutit si a jertfit pe Prunc si a turnat sangele Lui in pahar. Iar cand a frant preotul painea in bucati mici si ingerul taia din Prunc bucatile mici. Si cand s-a apropiat sa ia din cele sfinte, i s-a dat batranului carne cu sange. Si vazind, s-a infricosat si a strigat zicand : cred Doamne, ca painea este Trupul Tau si paharul este Sangele Tau ! Si indata s-a facut carnea cea din mana lui paine dupa taina. Si s-a impartasit, multumind lui Dumnezeu. Si i-au zis lui batranii : Dumnezeu stie firea omeneasca, ca nu poate sa manance carne cruda si pentru aceasta a prefacut Trupul Sau in paine si Sangele Sau in vin, la cei ce primesc cu credinta. Si au multumit ei lui Dumnezeu pentru batranul, ca nu a lasat sa se piarda ostenelile lui. Si s-au dus catestrei cu bucurie la chiliile lor.
"

mihailt 23.09.2011 14:28:37

Toti pruncii e bine sa fie botezati,ca Dumnezeu pe toti i-a prestiut spre mantuire,iar nasul se gaseste.

Asa de pilda in statele crestin ortodoxe,cred ca pruncii care sunt ai nimanui si sunt la casa de copii,sunt botezati si se gaseste nas pentru dansii.
(probabil asa s-o fi facand si prin statele catolice si prin statele protestante).

FlaviusM 23.09.2011 18:43:59

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 402685)
Toti pruncii e bine sa fie botezati,ca Dumnezeu pe toti i-a prestiut spre mantuire,iar nasul se gaseste.

Asa de pilda in statele crestin ortodoxe,cred ca pruncii care sunt ai nimanui si sunt la casa de copii,sunt botezati si se gaseste nas pentru dansii.
(probabil asa s-o fi facand si prin statele catolice si prin statele protestante).

N-ar fi totusi mai corect ca oamenii sa-si poata alege liber religia?

ioanna 23.09.2011 18:49:58

Citat:

În prealabil postat de FlaviusM (Post 402748)
N-ar fi totusi mai corect ca oamenii sa-si poata alege liber religia?

Un om credincios stie sigur care e calea buna si-si doreste acelasi lucru si pentru copilul sau, de aceea il boteaza, pentru ca el intr-adevar crede si-i vrea binele propriului copil, e responsabilitatea lui sa-l educe.

Lavrentiu 23.09.2011 19:06:33

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 402676)
Botezul se acorda tuturor pruncilor care au un nas credincios, ce marturiseste dreapta credinta. Aici nu e exclusivitate, dar in rest este exclusivitate. Spovedania este reinnoirea Botezului, iar Impartasania este reinnoirea Mirungeri, a primirii harului. Acestea se acorda in primul rand doar ortodocsilor, adica cei ce fac parte din BO.
Dar si aici nu oricui, doar celor ce le merita prin credinta dreapta si fapte. De aceea preotul opreste cateodata de la Impartasanie. In primul rand trebuie sa aiba credinta ortodoxa, sa creada in ea (spunea un duhovnic ca preotul ar trebui sa intrebe inainte daca el crede ce spune BO in totalitate) iar in al doilea rand trebuie sa aiba si fapte, adica fara pacate mari. Si e oprit pana isi revine si se pocaieste de fapta/faptele facute.

As face o mica mentiune, daca mi-e permis: oprirea de la impartasanie nu se face pe baza "meritelor", ci datorita curatiei. Stim foarte clar ca toate sunt "in dar", nu ca obiect al vreunei vrednicii. Singura problema - pentru care este si oprirea - este necuratia vasului, adica a noastra. In momentul in care vasul e cat de cat curatit, abia atunci se toarna vinul cel nou.

Este deci doar o oprire terapeutica, iar nu juridica.

catalin2 23.09.2011 19:41:18

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 402753)
As face o mica mentiune, daca mi-e permis: oprirea de la impartasanie nu se face pe baza "meritelor", ci datorita curatiei. Stim foarte clar ca toate sunt "in dar", nu ca obiect al vreunei vrednicii. Singura problema - pentru care este si oprirea - este necuratia vasului, adica a noastra. In momentul in care vasul e cat de cat curatit, abia atunci se toarna vinul cel nou.

Este deci doar o oprire terapeutica, iar nu juridica.

Exact, eu nu alesesem cuvantul corect, chiar ma gandisem ca ar trebui un alt cuvant.

catalin2 23.09.2011 19:56:18

Citat:

În prealabil postat de FlaviusM (Post 402748)
N-ar fi totusi mai corect ca oamenii sa-si poata alege liber religia?

Daca e botezat nu inseamna ca nu mai poate alege ce vrea dupa.

catalin2 23.09.2011 20:10:23

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 402683)
Sfanta Imparatasanie este leac duhovnicesc,asa ca se adreseaza mai intai celor bolnavi,adica celor pacatosi,nu se da ca premiu.
La fel si Sfantul Botez,nu se da ca premiu ci e baie sfanta pentru reinnoirea omului.
Spre a se vedea aceasta cu Sfanta Impartasanie,care nu se da numai celor care "cred cu totul drept" se poate vedea alt exemplu din Pateric,cum un batran pustnic sfant ii era data Sfanta Impartasanie,desi atunci acesta nu credea ca Sfanta Impartasanie este trupul si sangele lui Dumnezeu Iisus Hristos si cum Dumnezeu pana la urma ii descopera aceasta:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pateric/slovad.htm

Adevarat este leac la fel ca si spovedania si maslul, Sfanta Impartasanie se da cand vasul e curat, de aceea se face mai intai spovedania. Sfanta Impartasanie este primirea harului, unirea cu Dumnezeu. Dar doar daca e luata cu vrednicie.

Corinteni I, capitolul 11:
"27. Astfel, oricine va mânca pâinea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, va fi vinovat față de trupul și sângele Domnului.
28. Să se cerceteze însă omul pe sine și așa să mănânce din pâine și să bea din pahar.
29. Căci cel ce mănâncă și bea cu nevrednicie, osândă își mănâncă și bea, nesocotind trupul Domnului.
30. De aceea, mulți dintre voi sunt neputincioși și bolnavi și mulți au murit."

In acea pilda vedem ca batranul avand parte de minune a crezut, dupa aceea a luat si Sfanta Impartasanie.

mihailt 23.09.2011 21:37:14

Nu este asa.
A se vedea rugaciunile dinainte de Sfanta Impartasanie (cele sapte),care zic clar ca nimeni nu e vrednic de Sfanta Impartasanie.
http://www.crestinortodox.ro/rugaciu...nii-72546.html

Cele sapte rugaciuni de la urma,acelea zic aceasta.
Acolo Sfantul Ioan Gura de Aur zice asa:
" Si precum nu Te-ai scarbit de intinata si necurata ei gura, ce Te-a sarutat, asa nu te scarbi nici de intinata si mai necurata mea gura, nici de buzele mele cele necurate si pangarite, si de limba mea cea cu totul necurata."

Acela care a clevetit are gura mai necurata decat cel/cea care a facut gomorie,precum se vede de aci.De aceea zice aceasta Sfantul Ioan Gura de Aur,nu ca ar fi clevetit Sfantul ci pentru noi cei care clevetim sa vedem aceasta.
Dar Dumnezeu si pe clevetitori ii cheama la pocainta.


Curentul care zice sa nu dai Sfanta Impartasanie multi ani nu e in duhul Sfintilor Parinti,e inovatie neortodoxa,a se vedea numai la viata Sfantului Vasile cel Mare ca Sfantul Vasile cel Mare a impartasit pe tanarul care se lepadase in scris de Dumnezeu Iisus Hristos dupa 40 de zile de pocainta.
"
Eladie, fostul ucenic al marelui Vasile, însuși văzător și urmaș al minunilor lui la moștenirea scaunului său, bărbat îmbunătățit și sfînt, a spus un lucru nemincinos ca acesta: "Un boier drept- credincios, anume Proterie, cercetînd Locurile Sfinte, a gîndit să dea pe fiica sa într-una din mănăstiri, să slujească lui Dumnezeu. Dar diavolul, care de la început urăște binele, a împins pe o slugă a lui Proterie spre dorirea fiicei stăpînului său. Văzînd sluga că acest lucru este greu, spre care nici nu îndrăznea, simțindu-se ne-vrednic, a mers la un vrăjitor care locuia în acea cetate, căruia i-a spus toată dorința sa, și i-a făgăduit să-i dea mult aur dacă va face cu farmecele sale să ia de soție pe fiica stăpînului său.
La început vrăjitorul n-a voit, apoi mai pe urmă a zis: "De vei voi, te voi trimite la stăpînul meu, diavolul, și el îți va ajuta la aceasta, dacă vei face și tu voia lui"; iar acel ticălos rob a zis: "Făgăduiesc că voi face tot ce-mi va porunci". Fermecătorul a zis: "Te vei lepăda de Hristos al tău și vei da scrisoare pentru aceasta?". Iar el a zis: "Gata sînt, numai să-mi cîștig dorința mea". Vrăjitorul a răspuns: "De făgăduiești așa, apoi și eu îți voi fi de ajutor".
Luînd o hîrtie, a scris diavolului astfel: "De vreme ce mi se cade a mă sîrgui, stăpîne al meu, ca să mă lepăd de creștineasca credință și să vin spre a ta stăpînire, întru înmulțirea părții tale, iată trimit la tine acum pe tînărul care va aduce scrisoarea mea, fiindcă este aprins de dor către o fecioară; și te rog să-i dai ajutor să-și cîștige dorința sa, ca și eu întru aceasta să mă preamăresc și cu mai mare sîrguință să cîștig pe mulți care îți vor fi plăcuți".
O scrisoare ca aceasta scriind către diavol, a dat-o acelui tînăr și l-a trimis, zicîndu-i: "Să mergi în această oră a nopții și să stai la mormintele păgîne, să ridici hîrtia în văzduh și-ți vor sta de față cei ce te vor duce la diavolul". Iar el, ticălosul, degrabă s-a dus și ajungînd la morminte, a început a chema pe diavoli în ajutor. De îndată duhurile viclene s-au arătat în fața lui și cu bucurie au dus pe cel înșelat la stăpînul lor; apoi văzîndu-l că ședea pe scaun înalt și înconjurat de duhuri viclene, i-a dat scrisoarea de la vrăjitor și, luînd-o, diavolul a zis către tînăr: "Crezi în mine?". Iar el a zis: "Cred". Și diavolul i-a zis: "Te lepezi de Hristos al tău?".
Iar ticălosul a zis: "Mă lepăd". Satana i-a zis: "De multe ori mă înșelați voi creștinii; cînd vă trebuie ajutorul meu, veniți la mine, iar după ce vă împliniți dorința voastră, iarăși vă lepădați de mine și vă apropiați de Hristos al vostru; iar El, ca un bun și iubitor de oameni, vă primește. Voiesc să-mi faci zapis, cum că te lepezi de bunăvoie de Hristos și de Botez și făgăduiești ca să fii al meu în veci, să rabzi cu mine veșnica muncă în ziua judecății; și așa eu îndată voi împlini dorința ta". Iar tînărul a scris precum diavolul a voit.
Atunci balaurul pierzător de suflete a trimis pe diavolul desfrînării și a aprins pe fecioara aceea de nesățioasa dragoste către acest tînăr, încît neputînd răbda patima trupească, a căzut la pămînt, rugîndu-se de tatăl său: "Miluiește-mă, miluiește-mă pe mine, fiica ta, și mă dă ca soție acelui tînăr al nostru, pe care l-am iubit foarte mult; iar de nu vei face aceasta unicei tale fiice, în scurt timp mă voi omorî și vei da seamă pentru mine în ziua judecății".
Auzind aceasta tatăl, s-a înspăimîntat și se tînguia, zicînd: "Vai mie păcătosul, cum s-a întîmplat aceasta fiicei mele? Cine mi-a furat comoara? Cine a amăgit pe fiica mea? Cine mi-a întunecat lumina ochilor mei? Eu pe tine, fiica mea, voiam să te logodesc cu Mirele ceresc, ca să fii viețuitoare împreună cu îngerii, și ca totdeauna să preamărești pe Dumnezeu în psalmi și în cîntări duhovnicești, și prin tine nădăjduiam ca și eu să fiu mîntuit. Iar tu fără rușine îmi vorbești pentru unirea nunții. Să nu mă pogori cu mîhnire în iad, să nu-ți rușinezi neamul tău cel bun, însoțindu-te cu o slugă". Iar ea întru nimic nu socotea cuvintele tatălui său, zicînd într-una: "De nu vei face după dorința mea, atunci singură mă voi ucide".
Tatăl ei, nepricepînd ce să facă, după sfatul rudelor și al prietenilor săi, a lăsat ca mai bine să fie voia ei, decît să o piardă; deci chemînd pe sluga lui, i-a dat de soție pe fiica sa și avere multă; apoi a zis către dînsa: "Mergi, fiică ticăloasă și pătimașă după bărbat; însă mi se pare că mult te vei căi pe urmă și nu-ți va fi de nici un folos".


Ora este GMT +3. Ora este acum 09:52:28.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.