![]() |
Ortodoxia
Binecuvantati cei care sunteti preoti sa putem aici sa intrebam si sa primim sfat de la domniile dv spre cunostiinta noastra a dreptei credinte ortodoxe.
Am invatat ca ortodoxia este dreapta credinta. Si am inceput sa caut sa vad de ce este dreapta credinta. Si astfel am invatat sa marturisesc cu adevarat ca Iisus Hristos este Domnul Dumnezeul meu, Unul nascut din Tatal, nascut iar nu facut, Cel de o fiinta cu Tatal prin care toate s-au facut. Cred intr-un singur Dumnezeu preamarit si inchinat in Treime: Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Si am invatat ca nadejdea mea este Tatal, scaparea mea este Fiul , acoperamantul meu este Duhul Sfant. Binecuvantati preoti si ne invatati. Aratati-ne, pe scurt macar, ce inseamna dreapta credinta ca de mare folos ne-ar fi. De gresim va rog sa ne corectati si sa ne iertati ca din nestiinta va fi. Doamne ajuta si ma iertati! |
Doecamdata si singurul preot de pe forum a plecat, poate se reintoarce sau poate vor veni altii.
|
Imi pare nespus de rau.
Adevarul este ca e pacat sa ne alungam preotii , e mare pacat. Iar cine se face responsabil de un asemenea pacat vai lui. Eu ii rog sa se intoarca inapoi ca avem nevoie de ei. Doamne ajuta! |
Adevarul este ca suntem intr-un mediu electronic si nu putem sti cine si care sunt preotii de pe forum, dar eu sunt convins ca sunt printre noi. Nu mi se pare ca trebuie sa stim care sunt preotii, ei stiu sa se faca cunoscuti in sufletele celor cu care discuta.
Mi-am amintit de cuvintele Sfantului Siluan, care intrebat fiind de ce nu mai avem duhovnici buni, el a raspuns ca este din cauza ca nu mai suntem noi ucenici buni. La fel si aici, daca ne vom arata ucenici, preotii vor fi langa noi. Iar cei care se arata preoti trebuie sa si se manifeste ca atare, semanand dragoste si pace. De asemenea, preotul este preot in relatie cu o turma, ca atare un preot nu-si poate parasi turma niciodata. Deci cei ce o parasesc nu sunt pastorii ei, dupa cum a aratat chiar Hristos, cand vorbea despre Sine. |
Citat:
Am vrut sa vin cu duh de pace inca de la inceput de aceea am cerut cuvantul de la preoti ca nu cumva si cei care au oarecare mandrie sa nu fie indepartati de a citi Cuvantul lui Dumnezeu spus si din gurile unor ucenici buni. Si pentru ca raspunde oarecum cuvantului dv dar si titlului topicului am sa vin cu un citat din cursul de Dogmatica al Facultatii de Teologie din Chisinau , ca introducere , fireste a acestui topic. "Eusebiu de Cezareea sec. IV soune ca toti crestinii sunt teologi, pentru ca inalta rugaciuni lui Dumnezeu.(istoria bisericeasca). Sf. Nil Sinaitul sec. V considera teolog doar pe cel inaintat in rugaciune spunand: "Daca esti teolog (te ocupi cu contemplarea lui Dumnezeu spre cunoasterea cea adevarata), roaga-te cu adevarat si daca te rogi cu adevarat esti teolog. Prin urmare teolog nu este cel care pur si simplu vorbeste despre Dumnezeu ci cel care mai intai vorbeste cu Dumnezeu, si apoi umbrit de Harul Lui si manat de dragoste pentru El, vorbeste despre Dumnezeu atat cat va voi Dumnezeu (liber in toate), sa se descopere. Teologia este deci o impreuna lucrare a omului care cauta si crede dar si a lui Dumnezeu care se descopera cui voieste si in masura in care voieste. (Mat.11:27, II Cor 3:17). prin urmare dogmatica nu este o simpla stiinta in sens omenesc, ci adevarata stiinta - cea despre viata vesnica, iar viata vesnica aceasta este: sa-l cunoastem pe Tatal drept Singurul Dumnezeu adevarat si pe Iisus Hristos pe care L-a trimis. (Ioan 17:3). Deci continutul cunoasterii este Hristos, Fiul Tatalui, iar Cel care ne calauzeste la tot adevarul (Ioan 16:13) si care ne invata toate (Ioan 14:26) este Duhul Sfant prin care, tot sufletul viaza si prin curatie se inalta, se lumineaza intru unirea Treimii, spre dorire de viata vesnica. Viata vesnica in Dumnezeu este scopul suprem la care e chemat omul, iar aceasta poate fi dobandita prin rugaciune, contemplatie, cunoasterea Scripturilor, a dogmelor si a toata invatatura crestina, dar si prin curatirea de patimi si pazirea poruncilor dumnezeiesti, asa cum arata foarte clar intreaga Teologie ortodoxa. Sf. Grigore Teologul spune:"vrei a te face teolog? Pazeste poruncile si prin ele calatoreste , caci lucrarea (duhovniceasca) este temelia vederii dumnezeiesti." Prin urmare doar teologia care implica trairea duhovniceasca autentica este valabila si doar ea poate pastra si marturisi adevarul numit de noi Ortodoxie. Fie ca toti sa ajungem sa fim umbriti de Duhul Sfant si prin darul lui Dumnezeu sa ajungem sa vorbim oamenilor despre Dumnezeu. |
Citat:
Asta nu este turma crestin-ortodoxa, frate! Este o comunitate de internauti care sunt selectati nu dupa interesul ortodoxiei! http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=175 Ce sa caute preotul aici! Cuvinte mari in aceste asocieri rapide cu Sfanta Scriptura pe care o rastalmacim ca sa dea bine! |
Citat:
Vorbiti despre persoane pe care nu le cunoasteti. Suntem pe forumul acesta de multa vreme. Unii s-au retras, altii stau in umbra. Ii cunosc, persoane remarcabile, uimitoare chiar, induhovnicite pana in maduva oaselor, care isi cantaresc cuvintele ca si cum ar fi ultimele pe care le spun. De la niciunul dintre ei nu am auzit vreodata asemenea mesaje pline de "ravna" la adresa celor care i-au nedreptatit, vorbindu-i de rau, ca sa nu mai vorbesc la adresa celor care nu le-au facut personal niciun rau. Unii au fost injurati, anatemizati. Mesajele lor au ramas insa blande si calde. Iar cand nu au putut sa raspunda astfel, au tacut. Eu, din nefericire, nu sunt unul dintre ei si de multe ori am raspuns raului cu rau. Dar ma cucernicesc sfintiei voastre, sa nu faceti la fel si dumneavoastra, ca unul care pareti a fi un exemplu pentru multi din aceasta comunitate pe care o denigrati. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Daca e nevoie sa tragem de maneca, sa te ajutam mai multi cand tragi de maneca adminului poate atunci putem sa punem lucrurile pe un fagas mai ortodox. Si astfel nu ne vor mai parasi preotii de la care ar trebui sa invatam. Chiar ma gandeam de ce admite adminul ca ortodocsii sa fie jigniti pentru dreapta credinta de acei anumiti useri? Sustin cuvintele Pr. Gheroghe aici nu este concurs care dintre noi stie sa foloseasca cuvintele Scripturii ca sa arate mai bine, nici care este mai bun cautator pe google. |
Citat:
|
Citat:
Dacă vrea domnul Dragoș îi dau și lui invitație de prietenie! Am o mulțime de "prieteni" pe care nu-i știu. Adminul se comportă civilizat corect și este respectos cu cei care au bunul simț. |
Citat:
Când scrii ceva gândește-te că cineva câtărește fiecare cuvințel pe care-l scrii și ești judecat prin cuvintele tale. |
Ortodoxia - dreapta credinta
Din Cursul de dogmatica ortodoxa amintit intr-un post anterior:
"Cei care vor sa invete adevarata teologhisire a Sfintilor Parinti si cei care vor sa o inteleaga si sa o urmeze, trebuie sa le urmeze atat invatatura cat si viata. Iata ce spune Sf. Athanasie cel mare in acest sens: "Pe langa cercetarea si cunostiinta adevarata a Scripturilor mai trebuie si viata buna si un suflet curat, sin virtutea cea dupa Hristos, ca umbland pe calea ei, mintea sa ajunga la cele dorite si sa poata cuprinde, cat e cu putinta firii oamenilor, sa afle despre Dumnezeu Cuvantul. caci fara cugetare curata si fara urmare a vietii sfintilor, nu va putea intelege cineva cuvintele sfintilor. Asa cel ce voieste sa inteleaga cugetarile de Dumnezeu cuvantatorilor, trebuie sa-si curete si spele sufletul prin viata si sa se apropie de sfinti prin asemanarea faptelor sale ca, insotindu-se cu ei prin impreuna vietuire cu ei, sa inteleaga cele descoperite lor de Dumnezeu." Sf. Ioan Gura de Aur va duce mai departe aceasta idee, aratand clar raportul dintre dreapta credinta (exprimata in dogme) si dreapta faptuire (manifestata prin viata curata). El spune: "Nu avem nici un folos daca dogmele ne sunt drepte, dar viata stricata; si iarasi nici nu putem castiga ceva folos pentru mantuirea noastra daca avem viata curata, dar nu tinem seama de dogme. Se cuvine dar, sa ne impodobim cu amandoua, si cu invataturi drepte si cu viata curata, daca vrem sa scapam de iad si sa dobandim Imparatia." Trebuie retinut ca fara descoperirea divina a adevarului si vointa libera a lui Dumnezeu de a se descoperi cand si cui voieste, cunoasterea adevarului este imposibila dupa cum spune si Sfantul Apostol Petru (IIPetru 1:20-21) "Nici o proorocie a Scripturii nu se talcuieste dupa socotinta fiecaruia, pentru ca niciodata proorocia nu s-a facut din voia omului ci oamenii cei sfinti ai lui Dumnezeu au grait purtati fiind de Duhul Sfant." |
Citat:
Eu insumi am criticat de fiecare data sentimentalismul nefondat al userilor in care au pretentia ca aici ar fi o comunitate crestina ortodoxa , ca de aici ar invata adevarata credinta , ca prin discutiile purtate aici ( de multe ori birfa adevarata) ar deprinde trairea ortodoxa curata . Imbogatirea cultural ortodoxa o face fiecare acasa la el citind asiduu carti de zidire sufleteasca in mod constant . Trairea ortodoxa se incepe la slujbele pubice, la cele ce se savirsesc in casa lui Dumnezeu si unde intram pregatiti corespunzator din toate punctele de vedere , astazi mai bine ca ieri , s.a.m.d. Deprinderea modului de a trai in Hrtistos se face numai si numai in strinsa legatura cu duhovnicul . Aceasta platforma de net , inafara pretentiilor artificiale pe care multi binevoitori doresc sa le impuna cu ,,seriozitate" , nu este decit un loc unde cei putini pretentiosi, exigenti , maturi si cu multa dorinta chipurile de ,,socializare" gasesc ceea ce doresc . Comunitatea crestina este o realitate cu mult diferita de ceea ce este aici , unde este un nebenefic polimorfism religios, unde se impart binecuvintari la kilogram insotite de simbre,si unde nu de putine ori , din motive ridicole isbucnesc polemici . Viata crestina , in esenta ei , nu are nimic in comun cu ce se intimpla pe aici . Cu toate ca se depun eforturi sustinute ca userii sa se intilneasca si in lumea reala , sa se cunoasca bine unii cu altii , sa ,,socializeze" pe linga un guru sau o ciainarie, s.a.m.d. Ori de cite ori ne apuca emotiile nestavilite si ne ,,umplem " de harul naturii este bine sa luam legatura cu duhovnicul sau sa cadem in rugaciune si apoi 'om vedea ce mai ramine din trairea care initial ne emotioneaza pina peste poate ! ' Om mai vedea ce ne ramine din cuvintele mari , inflacarate , si din Scriptura pe care o intelegem , de obicei, in talmacire proprie , cum ne convine ... vorba parintelui de mai sus ! Deci, tuturor celor ce apreciaza sueta literara pe teme religioase , libera cugetare despre zidirea lumii , emotiile fierbinti sau date in fiert in actul ,,socializarii" ...le putem garanta ca netul este un mediu excelent . Celorlalti , cu dorinte curate de nevoire in duh si adevar (evident , celor ce inca nu s-au retras pina acum) ... recomandarea este alta ! Oricum, fiecare cauta ceea ce-i lipseste ! |
Intr-adevar, iar in completare as aminti de cuvantul Sfantului Maxim Marturisitorul, pe care il citez din memorie (deci aproximativ): "Cugetarea despre Dumnezeu fara curatia inimii este teologia diavolilor"
|
Citat:
am intrat aici din dorinta de a lua contact cu o comunitate ortodoxa (credeam) tocmai pentru ca ma gandeam ca o sa vad cum simt si alti ortodocsi trairea ortodoxa. Traind in tara straina si fiind oarecum izolata de membrii ortodocsi greci de aici, bariera fiind limba, am simtit nevoia sa impartasesc propriile mele trairi si simtiri celor ca si mine ortodocsi. Viata mea crestina se reduce astfel la dialogul dintre minte si Dumnezeu prin rugaciune. In biserica neintelegand slujba , o traiesc prin prisma rugaciunii personale - dialog cu Dumnezeu. Iar serile prin citirea scrierilor parintilor nostri dragi. Si fireste legatura permanenta cu parintele meu - invatatorul meu care din fericire este roman. Asadar atunci cand am decis sa intru aici am intrebat daca este bine sau nu. Si mi s-a spus asa: scrieti daca va face bine, chiar daca unii va vor ocari pentru ca poate cineva se va si folosi. Mai tarziu veti ramane cu rugaciunea si mai putin cu scrisul. E adevarat ca de o saptamana am indoieli mari daca aici este cu adevarat o comunitate ortodoxa care traieste si simte ortodoxia , nu toti, dar a multora dintre ei. Eu aici nu caut informare, pentru ca am, Slava Domnului , parintele imi recomanda mereu ce sa citesc si imi explica tot ce nu inteleg. Cautam sa simt si sa traiesc in comuniune cu romanii, fratii si surorile mele si impreuna in comuniune cu Hristos. Dar nu am gasit asta. Am gasit multa violenta, multa ura, multa mandrie, mult egoism. Si ca sa vedeti cata dreptate am , va dau doar un singur exemplu: Userul Anna care sistematic m-a jignit si care s-a aliat cu userul LaPetitMoc. Cum poate un crestin traitor si iubitor de Hristos sa se ataseze si sa faca front comun cu mandria si rautatea impotriva unui alt crestin? Ce fel de crestin te numesti cand lepezi credinta ortodoxa si lovesti pe fratii tai crestini? Cand calci in picioare invatatura crestina doar din dorinta de ati satisface propriul eu? Pentru ca LaPetitMoc si Soaree una femeie ortodoxa mieroasa si altul barbat razbunator sunt aceeasi persoana. Care pentru acest fapt au fost banati descoperindu-se ca posteaza de pe aceeasi adresa de IP. Acestia sunt cei care m-au jignit si care si in picioare m-au calcat. dar eu stiu ca am pe Dumnezeu cu mine si stiu ca ceea ce spun aici este ceea ce simt si traiesc. Si mai stiu ca ce e de la Dumnezeu dainuie si ce e de la diavol piere. Si mai stiu ca indiferent de cati useri renascuti dupa doamna academician prietena cu crestina Anna vor veni nu imi vor face rau. Ca il simt pe Dumnezeu cu mine. Eu stiu ca ati apreciat pe Ana , ca doar e usor sa scrii ortodox, dar daca ati fi citit ce am postat mai sus din cursul de dogmatica ati fi vazut ca fara impletirea cu trairea ortodoxa si fara Duhul cel Sfant totul e in zadar. Si ca , chiar daca va inseala un an , doi,. sau un an, la final adevarul tot va iesi. Apreciez mult scrierile dvs, si pot sa spun ca simtim la fel, asta am vazut, eu caut aici oameni dupa simtire nu dupa poleire si am vazut la dvs simtire. e bine totusi sa fiti atent la oameni ca multi poarta mai multe masti. Ma iertati de sfaturi, daca suna asa, nu va suparati ca indraznesc, dar pentru ca va apreciez atat de mult am facut asta. Dumnezeu sa va calauzeasca! Multumesc Domnului ca mi-a dat rabdare sa pot sa trec peste toate! |
Dobrin Maria, ai tot dreptul sa ceri banarea mea.
Asa ar fi corect, daca te simti nedreptatita. Te rog. Alte metode nu sunt tocmai onorabile. |
Citat:
Eu spun doar adevarul si numai adevarul. Domnul asa sa ma lumineze sa pot sa spun mereu da cand e da si nu cand e nu. Si sa imi dea puterea sa pun gand bun impotriva gandului celui rau. nu cer banarea ta, ca nu stiu sa ai mai multe conturi. deci nu te pot acuza de minciuna in acest sens. Corect ar fi acum sa vorbim amandoua sincer. iti amintesti, cand ti-am spus: ca te astept sa vezi ca vom avea multe de vorbit si multe de invatat, eu de la tine si tu de la mine? Nu crezi ca e momentul? Eu nu am decat o singura metoda: pe Dumnezeu, si invatatura lui pe care sa o fac sa intre in inima si de acolo sa iasa afara spre oameni, cu ajutorul lui Dumnezeu si punand nadejde in El. Asa simt si asa vreau sa traiesc. Alte metode , am sa le alung departe de mine. Asa sa imi ajute Dumnezeu. |
Citat:
Cum stătea acolo și privea în sus S-a făcut lumină și-a văzut din cer Cum un fir subțire cobora spre el. A prins firul iute și-a-nceput urca, Spre Raiul care, parcă-l aștepta. Alții ca el, din iaduri, văzând firul lung S-au prins câte unul pe frate s-ajung. - Firu-acesta frate era pentru mine Dovadă că-n lume am crezut mai bine. Dați-i drumul iute că s-a întins rău, Sunteți mulți, se rupe, nu ajung nici eu. Sus în Rai un înger ce privea în jos S-a rugat la Tatăl: - Doamne, e un păcătos Eu am vrut în Raiul cel cu Fericire Să-l aduc pe dânsul dar n-are iubire - Rupe firul iute, lasă-l să cadă Să ardă în focul nestins niciodată.( de D.S) Mulțumesc frate și prietene dar eu așa mă exprim, literar. |
Citat:
imi place mult cum scrii. |
Citat:
Scriu destul de des. Poezii scrise de mine găsești pe site crestinortodox.ro la "Articole postate de colaboratori" respectiv "Poezie ortodoxă" și mai nou pe blogul lui Cristi. |
Sa fie voia Ta
O, Iarta-mi , Doamne, atatea rugaciuni,
Prin care-Ti cer nevrednic ca sa tot faci minuni. Caci am facut adesea din Tine, robul meu, Nu eu s-ascult de Tine, ci Tu de ce spun eu! In loc sa vreau eu, Doamne, sa fie voia Ta, Îți cer, nătâng, într-una sa faci Tu voia mea. Îți cer s-alungi necazul, sa-mi lasi un loc in Rai, Si sa ma ierți de patimi, izbândă Tu sa-mi dai, Gandindu-ma ca daca Iti cant si Te slavesc, Am drept sa-ti cer într-una sa faci tot ce-mi doresc. Îmi iartă, Doamne, felul nebun de-a ma ruga Si-nvata-ma, genunchii sa-i plec in fata Ta. Nu tot cerandu-Ti Tie sa fii Tu robul meu, Ci Tu cerandu-mi mie, iar robul sa fiu eu. Tu, Doamne spune-mi: "Copile, tu sa te rogi asa: In toate ale mele, SA FIE VOIA TA !" |
Citat:
Pur si simplu am postat ceea ce cred eu ca ar trebui sa fie o comunitate crestina . Raspunsul dvs. insa imi atrage atentia , in primul rind prin sinceritate , lucru mai rar intilnit si pt. care va apreciez iar in al doilea rind prin aspectele despre useri pe care ii apreciam mult . Faptul ca apar rar si doar in anumite subiecte arata ca , asa cum remarca un user la un moment dat, deja am spus ceea ce aveam de spus pina la acest moment pt. a fi cunoscut cine sunt ca parere, conceptii, tendinte, nevoi si fel de a marturisi. Dar asta nu insemneaza ca nu urmaresc in primul rind site-ul , care este bun, si in al doilea rind forumul de discutii . Este adevarat ca apreciez cele doua userite pe care le nominalizati, ba pot spune ca le apreciez mult , insa modul cum se comporta si cum evolueaza in ultimile 3-4 luni LapetitMoc ma surprinde mult , mi-a atras atentia si m-a dezgustat . Este iarasi adevarat ca ceea ce am spus acum este o parere personala , ca este relativa la mine , ca asemenei mie poate si ea avea o contraparere impotriva mea , dar toate acestea nu sunt decit aspecte secundare fata de comportamentul ei care de la un moment dat a deviat clar si evident ! Ma surprinde, daca este adevarat, ca posta sub doua username, ma surprinde mult ca a inceput sa faca simbre si amabilitati cu useri slabi ca valoare teologica si de traire ... in sfirsit , ma surprind multe la ea , nu ma asteptam . Dar ma rog, este numai treaba ei ce face , tocmai spuneam , nu ne putem asemana cu totii . In ortodoxie nu este primordial incarcatura intelectuala, desi este importanta, ci forta trairii. Probabil ca priveste mai cu nesat la recentele si propriile cuceriri stintifice si intelectuale in dauna trairii ortodoxe profunde si fara echivoc. In sfirsit este treaba ei , eu doar am remarcat faptul ca s-a schimbat si ca nu da semne sa isi revina la cea pe care am cunoscut-o cu 2 ani in urma . Faca dupa cum ii este inima ! Dar revenind la postarea dvs. despre care spuneam ca ma atrage prin aspectul sincer dar si prin subiectul in sine , indrasnesc sa va fac recomandarea (o recomandare nu este ordin, adica nu este musai de executat ci din contra , este benevola !) : postati in continuare in acelasi spirit si rezistati ispitelor iar rasplata va aparea ! dar cu toate acestea sa nu asteptati prea multe de la o lume virtuala in care si cei care pareau buni se strica sub paravanul lipsei de identitate ! NB : vad ca se inteteste proasta inspiratie de a se cere banarea unui user sau a altuia pt. cine stie ce motive comportindu-ne astfel absolut copilareste, ca sa nu zic altfel. Cineva , dintre useri, a introdus aceasta prostie si altcineva a stimulat in mod repetat atitudinea creind in mod abuziv si total nejustificat un curent de procedura care nu indreptateste pe nimeni . Cui nu ii convine ceva sau altceva ori poate cineva este invitat si este liber sa nu ia in consideratie afrontul sau sa se retraga din discutie, din polemica sau chiar de pe forum . Sa ignore si sa se comporte cu demnitate si eleganta chiar daca este afrontat . Aceasta arata maturitate si maniere fata de un altul pus pe glume proaste . Dar pt. asta nu este necesar crearea unei opinii si atitudini de prost gust si alegere (adica aceea de a fi banat) sub care mai devreme sau mai tirziu (prin uneltire si aliante ad-hoc) putem cadea toti victime ! Pun intrebarea : cit de crestin sau mai bine zis , cit de interesat sa mai fie crestin este un user care imediat sare la penibila banare ? Cita fatarnicie este aici , unde avem pretentia sa spunem ca suntem o comunitate ortodoxa !!! |
Citat:
Am invatat ca a fi crestin ortodox este a nu judeca semenii ci mai degraba a te judeca pe tine insuti. Am invatat ca credinta ortodoxa care intra in sufletul meu sa se pastreze curata si sa am grija ca nimeni sa nu o calce in picioare. Am invatat ca trebuie sa fiu exemplu de traire crestina si pentru asta trebuie sa ma nevoiesc. O comunitate crestin ortodoxa , daca se vrea curata si exemplu de curatie pentru celelalte comunitati atunci are grija ca membrii ei sa fie curati si sinceri. Pentru ca altfewl riscam sa ne murdarim si noi. Eu nu am cerut niciodata banarea cuiva, in schimb daca am vazut ca cineva nu e sincer si aduce un afront comunitatii incalcand principiii crestine, sa spun. Pentru ca nu imi place sa stau de vorba cu dvs de pilda ca barbat si peste 5 minute sa stau de vorba tot cu dvs femeie. Pentru ca simt ca e tradata ortodoxia si principiile ei de traiere ortodoxa. In care sinceritatea este baza a toata intelepciunea. Doar Iisus ne-a spus ca da sa fie da si nu sa fie nu. Si nici nu vreau ca acest exemplu de dualitate si ascundere propriu vicleanului sa apara celorlaltor comunitati ca si trasatura crestin- ortodoxa. Pentru ca exemplu meu Iisus Hristos si sfintii niciodata nu au stat sub semnul dualitatii. Iar cel care face acest lucru nu este crestin. Eu stiu ca ortodocsii adevarati nu sunt asa, nu sunt vicleni, nici duali, nici ascunsi. Nu. Eu stiu ca sunt drepti si nepartinitori. Invit pe doamna LaPetitMoc alias Soaree sa revina aici curata cu o singura personalitate nu cu doua si sa isi asume ceea ce. Asta sunt domnilor, ma primiti? Daca e crestina adevarata. Eu stiu ca ati vorbit cu Anna care e ofensata de vreun an pentru o discutie avuta amandoua despre sotul ei necrestin. Dar mai stiu ca un crestin adevarat a invatat lectia iertarii si iubirii, chiar si a dusmanilor sai. Chiar am citit pe Sf. Siluan care spunea ca cea mai inalta treapta a iubirii de dusmani este aceea a uita imediat suferinta pricinuita de cineva, si nu numai atat, a se comporta ca si cum nu a existat nimic si nici nu a cere de la Dumnezeu sa faca cumva dreptate ca un om care are incredere deplina in dreptatea si iubirea lui Dumnezeu. Cu atat mai mult razbunari, jigniri, ofense. Vedeti dvs din cauza aceasta eu a trebuit sa indur ofense , jigniri care nu caracterizeaza un crestin. Chiar Anna mi-a spus de doua ori nu odata ca sufar patologic, fara sa vada ca de fapt patologic suferea amica ei duala. Cum poti tu un crestin sa acuzi pe alt crestin cand nu l-ai cunoscut niciodata, nu stii cum e, cum traieste? Dar si de l-ai cunoaste cum poti sa te comporti asa cu semenii tai cand tu vrei sa arati oamenilor ce este iubirea crestina? Acestea sunt exemple de iubire crestina? I-am spus Annei odata ca am citit despre un bun calugar din Sfantul Munte care facea metanii la fiecare om intalnit chiar si mirean atat de smerit era. Nici acest cuvant nu i-a folosit ci s-a intors mai aprig impotriva mea. Revenind la Anna, niciodata de atunci eu nu i-am mai adresat vreun cuvant, decat ca aparare atunci cand ea amintindu-si ma ataca. Si chiar i-am cerut sa vina sa discutam amandoua si sa uitam discutia de atunci, macar ca nu o jignisem cu nimic ci doar adevaruri am spus. I-am cerut si iertare sa ii arat ca nu am nimic, chiar am rugat-o sa ma lase pe mine sa uit daca ea nu poate si sa nu ma traga in pacatul ei. Acum va intreb pe dvs. ca mai intelept ca mine, ca sunteti mai mare, ce pot sa mai fac eu ca si un crestin adevarat? decat sa ma apar impotriva celui care ma mai ataca , atatat sau nu de cineva. Daca trairea ortodoxa adevarata sunt copilarii, daca dualismul, minciuna, si viclenia caracterizeaza ortodoxia unora atunci mie nu imi ramane decat sa le spun: fratilor, gresiti, nu asta este ortodoxia de vreti sa ascultati, bine, de nu , iarasi bine. Dumnezeu cu mila Sa! Vorbiti de eleganta in fata unui afront. Cat de frumos , cat de minunat este sa raspunzi unui afront cu painea vietii! cu cuvintele sfintilor! Dar iubitorii de polemici le-au considerat bolovani. Au zis ca invataturile sfintilor sunt bolovani. Normal ca daca cuvantul sfantului deranjeaza inima ta, devine bolovan. dar ce vina am eu care doar le-am spus? sau ce vina are sfantul care ni le-a dat spre invatatura? Ar fi rebuit sa nu ni le spuna? ca sa nu ne deranjeze linistea inimii lor? Eu nu vreau astfel de liniste. Ca seamana a somn. Si eu nu vreau sa dorm. In fine, sunt multe de spus, despre cum simtim si traim credinta. Fiecare dupa putinta sa. Eu am invatat insa sa ma rog asa: Ajuta Doamne neputintei mele! Ma iertati! Doamne ajuta! |
Am uitat ceva.
Daca unii cauta oameni ca sa ii sprijine impotriva altora, simtind ca nu au forte destule eu va pot spune asa: Eu nu caut oameni sa ma sprijine, ci il caut pe Hristos sa ma sprijine. Si mai stiu ca Hristos ma va sprijini intotdeauna daca nu ma voi indrepta impotriva cuiva ci daca ma voi indrepta impotriva mea. Acesta este un cuvant adanc , trebuie despicat bine. Eu stiu ca dvs il veti despica. ma iertati. Doamne ajuta! |
Citat:
Dar... demnitatea e un lucru rar, iar eleganta probabil n-a crescut in tot locul. Dumnezeu sa ne ierte si sa ne ajute sa ne vedem propriile greseli, sa le recunoastem si sa ne cerem iertare. |
Citat:
Important este sa nu ne gresim unii altora in chip greu si urit deoarece am ajunge la excludere. Si atunci cind gresesti trebuie sa iti pastrezi discernamintul pt. a nu te intinde sau pierde in greseli mari. Marimea greselii nu este cea pe care o vezi tu (oricine ai fi) sau pe care ai vrea tu sa o crezi ci este data de trauma produsa in fratele tau . Eu , la rindul meu, imi cer iertare ! |
Citat:
Dumnezeu sa va rasplateasca si daca cumva v-am gresit va rog sa ma iertati. |
Citat:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=221 http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=222 |
Scarba
Citat:
NU o cunosc pe LaPetiteMoc, nu am avut habar ca are mai multe Id-uri (nu m-au interesat zvonurile astea si nici nu le-am dat crezare). Nu cunosc detalii din viata ei, altele decat razbat din postari (postari care nu le-am urmarit in mod particular). Dar totusi am remarcat ca a suferit de curand o mare durere din care probabil ca nu si-a revenit. Este un om in doliu, poate ca mai avea si alte probleme de care nu avem habar. A dat semne de suferinta in postari, dar nu au fost sesizate in lupta de orgolii de aici. Aici ar fi trebuit sa gaseasca sprijin, nu critica! Chiar daca si-a dedublat personalitatea virtual, de unde nu stim noi ca a facut-o pentru a se proteja emotional? Cat poate indura cineva aflat in suferinta de la semenii sai? Neindoielnic mult mai putin decat cineva care nu are alta grija decat autoafirmarea. Deci decat sa o criticam in absenta si sa o numim Jekyll and Hyde (care este un roman, nu un termen medical, pentru cei care inca nu gasesc o virtute in ignoranta), mai bine am reflecta asupra ajutorului pe care nu l-am putut oferi. Ajutorul acela ar putea fi si ignorare, in extremis. Dar hai sa vorbim despre ce este ortodoxia, cum nu ne face bine sa ne inconjuram decat de unele persoane ca altfel ne "murdarim" etc. Ca la astea oricine se pricepe. |
Daca am impartasi cu totii spiritul "ortodox" al userului dobrin7m, ar trebui sa cerem la randul nostru banarea acestui user (care a a avut constant o atitudine de mahala). Dar stim bine ca viata noastra nu noi o controlam, ci Domnul rasplatindu-ne mereu pentru faptele si vorbele noastre. Asadar, sa auzim numai de bine! PS: condoleante, LaPetiteMoc, pentru pierderea suferita!
|
Citat:
Grea durere pentru o mama! Cred ca mai de folos e sa spunem o rugaciune ptr ea. Doamne ajut-o pe roaba ta Gabriela si da-i ei ceea ce ii este de folos spre mantuire! Fratilor, sa ne straduim sa ne meritam ortodoxia! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Nu a fost șters. Este aici.
|
eu am inteles ca ar fi vorba de fetita ei, in linkul postat de mine, de vreme ce o numeste"ingerasul meu". Eu asa imi alint uneori copilasii.
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 08:33:26. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.