![]() |
Propunere legislativa:Finantarea bisericii de la credinciosi, nu
Propunere legislativa:Finanțarea bisericii de la credincioși, nu de la stat.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/prop...at-947356.html "Pe scurt, este propusă adoptarea modelului nemțesc de finanțare a cultelor. În Germania, banii care merg la biserici sunt donați în mod voluntar de credincioși. Statul servește ca intermediar în acest proces: colectează banii donați de populație și îi distribuie diferitelor biserici și organizații religioase. În Germania, deoarece este intermediar, statul percepe un comision de 3,5% din suma donată de credincioși. " |
Eu îi plătesc și lu' rătăcitu' ăla și ție măi cocacoc beletu' de avion doar dus până-n Jermanica.
Mă mai ajută cineva? |
Contribui si eu :)
Doar ca ma tem ca ni-l trimit inapoi :( Apropo, ce tampenie e si asta, dai banii la Stat si statul la Biserica? Pai de ce sa nu-i dai direct la Biserica? Eu zic ca se poate face altfel, fiecare sa-si declare confesiunea pe formularul fiscal sau in cartea de muna si atunci partea lui din ipozite si taxe pentru culte se duce la cultul respectiv. Fericit asa coca..? |
Din cate stiu exact asa e in Germania.
|
Citat:
|
Citat:
|
salut,cocacoc
Citat:
iisus hristos a spus:dai cezarului ce-i al cezarului si lui dumnezeu ce-i al lui dumnezeu. |
cata ipocrizie ...
statul da o gramada de bani pentru tot felul de asociatii, unele atee, altele anticrestine de-a dreptul avand in vedere ca banii statului se strand de fapt de la crestini ... de ce statul ii da pentru a fi folositi impotriva celor de la care ii strange? cam acestea sunt in realitate datele problemei la ora actuala |
Citat:
Nu mai lua toate tampeniile din ziare, mai ales EVZ. Verifica sursele. Asociatia aceea umanist-seculara, ASUR (care ar trebui sa se numeasca anti-BOR, ca-s obsedati de BO), nu e de incredere, numai idiotenii spune, comunicate pe banda rulanta de dragul de a se face auziti. Nemtii dau in mod obligatoriu acel impozit, nu e o donatie :) |
Citat:
Iti spun ceva aceste cuvinte? |
Citat:
|
Citat:
Esti dezinformata. Cifra de 8% reprezinta 8% din impozit, nu 8% din salar, si se iau din impozitul acelora care se declara ca apartenenti al religiei , nu la toti salariatii. |
Citat:
|
Citat:
|
Care e sursa celor afirmate de tine, pe ce te bazezi? eu stiu ca impozitul se percepe de la toti.
p.s din partea mea faca ce or vrea :) insa oamenii care nu vor da acel impozit, nu vor beneficia de serviciile religioase: botez,nunta,inmormantare, cum e normal, din moment ce se delimiteaza de Biserica. |
Wikipedia si un roman care lucreaza acolo .
Scrii church tax germany in google si te lamuresti repede. |
Biserica trebuie separata de Stat si Statul de Biserica, pentru ca intr-un Stat unde Biserica e finantata de catre acesta, cea din urma isi pierde independenta si devine un agent electoral pentru Stat, asa ca ideea finantarii Bisericii de catre proprii credinciosi nu este o idee rea, in Romania la ora actuala salariile clerului sunt finantate in parte de stat, la parohiile mari contributia statului este undeva la 40% iar la cele mici care nu-si pot permite salarizarea preotului contributia statului urca la 80%
|
Ioanna și cocacoc: În Germania 8% din impozitul pe venit pleacă către o biserică dacă plătitorul de impozit dorește asta. Dacă nu dorește să-i dea la biserică, procentul respectiv pleacă oricum spre ong-uri cu activități sociale sau inițiative ale statului cu același specific.
|
Citat:
|
N-am cautat dar 8% din venituri mi se pare prea mult, nu cred ca exista asa ceva.
Adica la noi impozitul este 16%, inca 50% doar pentru asta? E absurd. Poate 8% din cei 16%, asta da. Este si la noi cu 2% din cei 16% si cred ca formula asta este cea mai buna pentru ca poti sa specifici EXACT unde vrei sa ajunga banii, Statul nu retine nimic din acea suma, doar ca procentul nu e cine stie ce.. Suma ar putea creste de ex. la 8% si Statul sa nu mai finanteze direct cultele ci sa fie finantate de credinciosi, cu cei 8%, tot banii aia ar fi doar ca fiecare individ ar avea mai mult control asupra locului unde ajung banii. Un credincios ar putea alege de ex. sa finanteze o lucrare caritabila din Biserica cum e cea de la Valea Plopului in loc sa finanteze o catedrala supermoderna si ultracostisitoare.. Biserica ar organiza campanii de auto-finantare cu cei 8% si ar cauta mijloace prin care oamenii sa constientizeze rolul lor in Biserica. Ar fi si un impuls pozitiv pentru o anumita parte din BOR pentru ca ar sti exact cati credinciosi are si ar lucra la sporirea lor, in loc doar sa profite de pe urma celor care sunt o prezenta mai mult in statisticile INS decat in Biserica. |
Citat:
|
Se pot gasi diverse variante, poate chiar copierea modelului german, dar in principiu este foarte corect ca bani pentru biserica sa nu dea decat cei care doresc acest lucru. Si, bineinteles, cei care aleg sa nu contribuie, sa nu beneficieze de servicii religioase (sau numai contra cost).
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Cei care nu apartin de un cult religios recunoscut oficial pot alege sa doneze unui ONG suma respectiva. Numai ca vezi tu, discursurile astea cu "cei care nu tin de o religie sa nu dea" arata tocmai adevarata fata a ateului - zgarcenia, lipsa caritatii, dezumanizarea, in general. |
Citat:
Tu, de exemplu, doresti sa dai periodic bani pentru constructia de moschei sau biserici penticostale? |
Citat:
|
Citat:
BOR nu e comparabila cu politia sau armata. |
Citat:
|
salut,flaviusm
Citat:
|
Pai majoritatea populatiei nu cred ca e de acord cu masura asta.
Romania e stat majoritar crestin ortodox. Dimpotriva statul trebuie sa asigure salarii la preoti BOR,apoi statul sa asigure pentru functionare bisericilor lumina caldura vin liturgic si sa fie interzis sa se ceara taxa de botez,de cununie,etc. Normal cine doreste sa doneze sa doneze. Biserica e spital duhovnicesc,asa cum e cazul sa se intretina spitalele pentru trup de stat e si cazul cu spitalele duhovnicesti. Normal,nu platesti decat la BOR la BOSV si BRU salarii,ca astea sunt biserici nationale in Romania,nu la preotii BC etc. |
Citat:
Daca majoritatea locuitorilor Romaniei sunt intr-adevar crestin ortodocsi, atunci ei se vor inregistra ca atare si vor plati impozitul respectiv catre BOR. Nu vad nici un motiv pentru care un ateu sau un musulman sa trebuiasca sa dea bani pentru BOR. |
Citat:
Pentru cei care s-au declarat la recensamant atei (proportie nesemnificativa statistic de altfel) nu se aloca bani la culte, deci banii luati de la atei au alte destinatii, e asa greu de priceput? Acum raspunde la o intrebare, esti de acord sa fii impozitat cu aceeasi suma cu care este impozitat un credincios pentru cultul sau dar in cazul tau pentru activitati sociale/umanitare? |
Citat:
Oricum, din ce am inteles, in cazul legii din Germania luata ca model, impozitul este acelasi pentru toti oamenii, numai ca in cazul celor afiliati unui cult banii se duc acolo, iar banii celorlalti se duc direct la stat. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Daca le iei impreuna merg peste 95%. Normal sunt legale,dar cum sa fie dati bani de la buget la evanghelisti,sau adventisti sau mai stiu eu cine? |
Citat:
|
Citat:
Doar banii celor care apartin de un cult oficial ajung la culte, si aia sunt distribuiti cultelor in conformitate cu proportia statistica care o detin in cadrul populatiei. Si eu sunt de acord ca suma aceasta sa creasca si sa fie cumulata cu cei 2% iar aceasta suma sa ajunga acolo unde decide fiecare. |
Citat:
BOSV - 0,2% BRU - 0,9% Daca le iei impreuna fac 87,8% Raman ceva bani si pentru penticostali. Si chiar le sunt dati. Pentru salarizarea pastorilor si pentru constructii de biserici. In general banii de la buget au fost repartizati cultelor in mod echilibrat: http://www.contributors.ro/wp-conten...case_buget.jpg Baptistii si adventistii au refuzat sa ia bani de la stat. Asociatiile umanistie, seculariste sau ateiste sunt cam tinerele. Vor mai creste, se vor mai dezvolta, vor munci pentru a atrage mai multi adepti si vor primi si bani de la buget. Putintica rabdare. Deocamdata reprezinta doar vreo 0.2% din populatie |
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:52:54. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.