![]() |
sfantul valentin sau pervertirea unei realitati
in afara de improprierea abuziva a numelui sfantului valentin.. ce altceva mai are in comun viata sfantului cu asa-zisa "sarbatoare" a indragostitilor?
trecand peste superficialitatea cu care tratam acest "furt al numelui sfantului valentin", ar trebui sa avem grija macar la raportarea personala la acest lucru. aprobarea acestei "sarbatori comerciale" care secularizeaza si mai mult adevaratul sens al iubirii crestine ar trebui sa ne dea de gandit. crestinismul nu inseamna chitch, iar iubirea nu se vinde pe tarabe. ce o zice sfantul valentin vazand unde s-a ajuns "in numele lui" ? |
este trist faptul ca atata lume tine cu atata ardoare la o sarbatoare care nu este a noastra.in primul rand ca sfantul valentin in calendarul ortodox, este p 16 febr, nu pe 14. radeam de una singura ieri cand ii auzeam la radio pe unii care ziceau"la multi ani" cu ocazia zilei de sfantul valentin.
in al doilea rand, sunt curioasa cati dintre americani(nu mai vorbim de romanii care "sarbatoresc" aceasta zi)stiu ce semnifica de fapt aceasta zi, de ce este a sfantului valentin si nu a altcuiva. este revoltator faptul ca , desi avem si noi asemenea sarbatori pur autohtone(desi nu tocmai crestine), majoritatea prefera sa importe sarbatori occidentale impersonale si fara o traditie.mai ramane sa mai adoptam si ziua recunostintei.:D:D:D |
Citat:
|
Citat:
|
nu sunt plecata nicaieri din tara. :)nu vorbeam de sarbatorile noastre, ci de cele occidentale.in acelasi stil avem dragobetele p 24 febr, ziua indragostitilor in varianta autohtona(cand pomii sunt in general infloriti si deja sunt multe flori:rolleyes:, in vreme ce de "sf valentin" nu sunt), avem si noi "haloweenul"nostru de sanziene si de sfantul andrei.si au la baza traditii foarte vechi si legende foarte frumoase.dar daca le avem, eu nu inteleg de ce trebuie sa le importam.......??? deja ziua de 4 iulie se pare ca e sarbatorita cu mai mare fast decat ziua noastra nationala. de ce trebuie sa ne pierdem tradiile(care sunt foarte frumoase)in favoarea unor sarbatori straine, lipsite de continut si importanta pt noi, romanii?
este pacat,pt ca strainii vin si ne viziteaza tocmai pentru aceste traditii de multeori,pt ca ei nu le mai au, iar noi se pare ca nu stim cum sa le facem sa dispara, fiind mai atragatoare cele din afara. |
Poi nu numai semnificatia zilei Sf Valentin s-a pierdut, azi s-a pierdut si semnificatia Craciunului si a Pastelui care au devenit doar niste motive de distractie si imbuibare, ca sa vezi ce ortodocsi suntem, acuma nustiu daca e necesar sa existe o zi in care sa-i arati persoanei iubite ca ti la ea, asta ii poti arata oricand, numai ca noi am ajuns ca in loc sa-i sarbatorim pe sfinti cu rugaciune cu acatiste si cu participare la Sf Liturghie, mai bine imprumutam alte sarbatori pe care sa le facem prilej de faradelege, trist..
|
Pt a nu va mai pune atatea intrebari retorice si absurde mai cautati si in traditie ca sa aflati de ce...ce si cum :
"14 februarie este sarbatoarea indragostitilor... de unde vine aceasta traditie? Sfantul Valentin este patronul logodnicilor si apicultorilor. In timpul vietii, Sfantul Valentin a fost un medic, devenit mai apoi preot in Roma secolului 3. In aceasta perioada imparatul Romei este Claudiu II. In anul 268, constatand ca soldatii casatoriti au mai putina eficienta in armata, imparatul a abolit institutia mariajului. Insa tinerii indragostiti continuau sa isi lege destinele in secret, sub binecuvantarea Sfantului Valentin. Descoperit fiind, preotul a fost arestat si trimis in inchisoare. Pe timpul incarcerarii, Sfantul Valentin s-a imprietenit cu Julia, o tanara oarba, care in mod miraculos si-a recapatat vederea. Chiar inainte de a fi executat, Sfantul Valentin i-a trimis acesteia o foaie in forma de inima cu mesajul: "...de la al tau Valentin"... Decapitat in 270, Sfantul Valentin a devenit un martir ce apoi a fost sanctificat. Pentru a-l onora, un mic orasel din centrul Frantei poarta numele sau, iar biserica este patronata de Sfantul Valentin." Asta ar fi una din legendele legate de ziua indragostitilor...sunt multe iar daca vreti sa aflati cautati. La romani exista Dragobetele despre care abia acum cativa ani de zile a inceput sa se auda si sa fie cat de cat mediatizat...pana acum doar in anumite zone din spatiu rural se practica aceasta traditie. Danyel referitor la faptul ca Pastele si Craciunul si-au pierdut semnificatia...cred ca te inseli...sunt sarbatori CRESTINE(ortodoxe,catolice,protestante si neoprotestante) cu semnificatia religioasa de rigoare iar in plan profan cu traditiile specifice fiecarei tari.La noi ,la romani este o perioada bogata in traditii de o frumusete rara care vin din profan pt a incununa spiritualul. |
in legatura cu sf valentin:cati dintre cei ce au sarbatorit ieri cunosc aceasta legenda?nu mai vb de americani.....cat depre dragobete, da ai dreptate este mediatizata doar de cativa ani, dar tin sa te anunt ca aceasta sarbatoare se tine in multe locuri de zeci de ani(mai ales la tara)si are o traditie minunata.tinerii merg la rau, dupa care aduna flori si fac coronite pt ca, in final, tinandu-se cont de anumite semne, sa se afle ce nunti vor avea loc in curand.iar cuplurile care se formeaza in acea zi nu sunt pt a-si satisface anumite nevoi fizice, asa cum incepe a fi privita ziua indragostitilor, ci cu scopul ca, daca se inteleg, sa se lase cu nunta.;)este pacat sunt date uitarii traditii care intr-un fel ne fac unici.
|
Draga mea maya..iti multumesc ca tii sa ma anunti ca dragobetele exista si se practica de secole la tara...dar daca citeai mai atenta asta am spus si eu
"La romani exista Dragobetele despre care abia acum cativa ani de zile a inceput sa se auda si sa fie cat de cat mediatizat...pana acum doar in anumite zone din spatiu rural se practica aceasta traditie" Oricum este bine venita completarea ta,tocmai pt ca traditiile romanesti indiferent de sarbatoarea de care sunt legate,sunt extrem de frumoase. |
Maya, nu trebuie sa disperam, Dumnezeu le vede pe toate si stie ca la nivel individual facem si noi tot ce putem ca sa nu ne pierdem credinta si traditiile dar in ceea ce priveste lumea din jur nu suntem noi in masura sa judecam sa-i fortam sa se indrepte ci doar sa aratam prin exemplu propriu ce insemna blindetea , pacea, intelegerea, rabdarea, curatia, credinta adevarata, valoarea. Cum devi prea militant, cum o iei pe aratura.
Nu-mi aduc aminte sa fi citit vreodata ca Dumnezeu si cu Ingerii cind a salvat pe multi din ghiarele dusmanului i-ar fi certat pe cei cucernici de ce n-au facut mai mult sa schimbe societatea si mersul istoriei, si cum zici tu, promovarea unor sarbatori si valori egale cu zero pentru poporul nostru |
Citat:
Clausemii nu vorbesc de traditiile religioase(colinde, plugusor etc) ci de faptul ca s-a pierdut mesajul sarbatorilor, mai ales in cazul Craciunului si cred ca ti-e limpede lucrul asta din purtarea lumii de azi..sper ca ai inteles unde bat..ceva e putred! |
Nu stiu ce inteleg altii prin sarbatori,dar la mine sunt doar cele scrise in calendar!Nu alte nebunii,nu mos Craciun,mos Nicolae,Iepuras,ziua copilului,ziua muncii,festivalul berii,vinului sau alte prostii din import.
P.S. Fara a fi misogin;) va spun ca nu sunt de acord nici cu ziua femeii.O iubim,o respectam,dar nu ne inchinam la femeie...ci la Hristos!Cine iubeste femeia ii poate face cadouri oricand,nu-i trebuie o zi speciala...oricum dragostea nu consta in cadouri;),iar femeia nu trebuie sa se supere daca nu i se face atunci vreun cadou,pentru ca trebuie sa stie ca nu asta-i important... |
din punctul meu de vedere, fiecare zi ar trebui sa fie o sarbatoare in primul rand pentru ca ti s-a dat sansa sa te mai trezesti inca o zi. :rolleyes: ,pentru ca sunt atatea lucruri minunate pe lumea asta si noi nu avem timp sa le vedem.este dragut sa fie o zi a indragostitilor, dar si mai dragut ar fi sa fie in fiecare zi, adica nu doar o zi sa primeasca femeia flori si atentii, ci mereu sa fie intelegere intre cei doi, vorbe dulci si gesturi tandre.
marius sunt de acord cu tine ca cine iubeste femeia ii poate face cadouri oricand, dar ca dragostea nu consta in cadouri.dar la fel iti spun din punctul meu de vedere, a femeii, ca dc primesc chiar si o zambila, sau un firisor de ghiocel abia cules, fara a fi o zi speciala, imi insenineaza ziua. de ce? pt ca sunt de parere ca lucrurile mici conteaza si daca am fi atenti la micile detalii ale vietii, am fi cu totii putin mai fericiti. p.s. aceste mici atentii cred ca pot veni si din partea femeii de multe ori, nu doar a barbatului, asta ca sa nu facem discriminari:D:D:D |
Atitudine crestina fata de Valentin's day
Mai sunt cateva zile si din nou vor da navala peste noi declaratiile de dragoste. (14 februarie - Ziua indragostilor) Vom intalni persoane care vor spune ca e bine sa ne cunoastem si sa ne valorificam propriile traditii, altii vor spune ca aceasta sarbatoare e mai cool, dar vor fi si unii care vor spune ca orice celebrare a iubirii e bine venita, indiferent de origine. Eu sunt un om al traditiei. Eu stiu de Dragobete.
Valentin's day - Atitudine crestina fata de Valentin's day O atitudine crestina fata de pervertirea sarbatorii crestine a Sfantului Valentin, asa cum se manifesta ea astazi atat in mass-media cat si in viata tinerilor, ne-a oferit-o parintele Emil Jurcan, prodecanul facultatii de Teologie ortodoxa din Alba Iulia: "Iubite cititorule, astazi este o zi care ca multe altele a fost denaturata in tavalugul acesta empirist, hedonist, in tavalugul placerilor societatii contemporane. Mai precis observam pe zi ce trece ca multe din sarbatorile noastre sunt banalizate, sunt reduse la dimensiunea merculialului, ca din Pasti si din Craciun n-au ramas decat statistici ale magazinelor de produse, ale mall-urilor. La finalul lor se face o dare de seama in ce procent au crescut cumparaturile, ce produse au fost mai cautate in aceea perioada. Tot asa putem spune si despre ziua Sfantului Valentin care este un sfant crestin pe care atat Biserica Ortodoxa, dar mai ales cea Romano-Catolica il surprinde in calendarul ei pentru conotatia profunda a acestuia. Sfantul Valentin este sfantul casatoriei, iata cum l-am transformat in sfantul dezmatului, sau in ziua dezmatului si a desfraului. Despre Sfantul Valentin se stie ca a trait in secolul II-III, in perioada imparatului Claudius al II-lea care la un moment dat a vazut ca soldatii necasatoriti sunt mai buni soldati, mai detasati de problemele casei decat cei cu familie care se gandeau si la problemele casniciei, ale copiilor, ale sotiilor. El a dat un decret prin care interzicea oficierea casatoriilor soldatilor, tocmai pentru ca sa isi rezerve o forta militara detasata de aceasta problema. Iar acest mucenic a desconsiderat decretul continuand pe mai departe sa ii casatoreasca pe crestini care urmau apoi sa fie inrolati si sa mearga la lupta. Cu alte cuvinte lupta impotriva desfraului si a dezmatului pe care inevitabil il impusese imparatul prin decretul sau, deci Sfantul Valentin este sfantul casatoriei, al lucrului cu randuiala, a legaturii binecuvantate de Dumnezeu. Valentin's day Ceea ce vedem acum in aceasta nebunie a societatii si a tinerilor nostri este o apelare nu la sfantul Valentin ci la vremurile precrestine, o reintoarcere la lumea pagana. Din pacate lumea aceasta pagana a insemnat elemente de valoare, cat si elemente de ne-valoare sau non-valoare. Iar ceea ce vedem in societatea noastra este o preluare a non-valorii. De fapt ce se intampla in societatea consumista occidentala de ziua sfantului este o incercare de reluare, de reiterare a elementului pagan din perioada lumi romane in luna februarie, pe la mijlocul ei se sarbatoreau lupercaliile. Acestea erau niste sarbatori in cinstea lui Lupercus sau Faunus, acea lupoaica ce era emblema Romei, cea care i-ar fi hranit si pe Romulus si Remus, care pentru perioada respectiva reprezenta un simbol al autenticitatii lumii romane. In aceea perioada pe 15 februarie era in lumea pagana un fel de pregatire, purificare. Februarie inseamna la randul sau purificare. O purificare a asa numitelor elemente feminine: ogoare, femei. Sarbatoare in care se aducea un caine si o capra jertfa lui Lupercus pe Palatin in Roma la asa Pestera a Lupului. Iar cei care formau Fratia Lupului, fratii lupului erau niste tineri preoti care apoi jupuiau animalul, capra. Taiau in fasii pielea ei si alergau apoi goi cu pielea aceea muiata in sange si loveau cu ele pamantul si pe femeile intalnite, considerand ca asa le vor face mai apte mai apte de dragoste si mai rodnice. Mai mult decat atat tot in aceasta perioada pe 13 februarie se bagau numele femeilor, se scriau pe biletele numele femeilor si burlacii din Roma trageau cate un bilet, urmand ca timp de un an sa petreaca cu aceea femeie al carui nume il scotea din urna si dupa un an de zile sa constate daca putea sa fie sau nu o casatorie. Observam in ceea ce se intampla astazi o reluare a ideii precrestine cu conotatii foarte negative, pentru ca si astazi exista asemenea practici care justifica imoralitatea, desfraul dintre tineri, ideea de casatorie de proba sau de o zi, ideea de petrecere si nu ideea de jertfa, de bucurie, de familie intarita asa cum o vede sfantul Valentin. Ziua indragostitilor sau ziua iubirii eu as vrea sa fie altfel, sa fie ziua adevaratei iubiri. Cea mai mare iubire nu este cea care se bucura de un moment, de un ceas de o zi, de cateva minute, ci este iubirea eterna. Eu as decreta aceasta zi si toate celelalte, incepand din aceasta zi, ziua iubirii ce se jertfeste din iubire ca sa reverse iubirea. Ziua familiei adevarate, ziua jertfei pentru familie, ziua dragostei curate dintre tineri, ziua in care Dumnezeu ne cheama sa ne privim cu ochii iubirii care sunt altfel decat ochii placerii, a senzualitatii, a clipei care trece. Ziua sfantului Valentin sa fie ziua frumusetii dintre oamenii in care sa poti oferii ceea ce este mai frumos din tine, in care sa vezi nu paganismul acela al dezmatului, pentru ca Dumnezeu si-a trimis pe Fiul Sau tocmai pentru ca sa ne scoata din dezmat si din aceasta disperata cautare a fericirii aici pe pamant. Ziua sfantului Valentin, dupa modelul Sfantului Valentin, dupa modelul crestin, dupa modelul nostru autentic romanesc, dupa modelul lui Hristos este ziua in care sa poti oferi celor dragi expresia iubirii tale prin cuvant, prin rugaciune, prin privire si nicidecum prin pacat. Sa traim aceste zile ale iubirii cate zile ne da Dumnezeu dupa modelul sfantului Valentin, care a murit aparand casatoria. Dumnezeu sa binecuvinteze legaturile frumoase si curate, casatoriile minunate, prieteniile sincere si Dumnezeu sa nu ingaduie dezmatul, ticalosia si murdaria sufleteasca!" |
Citat:
|
Trist este ca multi dintre tinerii, care sunt in pas cu vremea, si tin aceasta "sarbatoare", nu au nici cea mai vaga idee despre viata Sfantului Valentin. Este si acesta un semn care arata ca latura spirituala a sarbatorii, se afla cu mult sub cea consumerist-comerciala.
Ma cutremur insa cand constat cat de mult deformam lucrurile: Sfantul Valentin, ca unul din a carui viata aflam, ca a luptat impotriva desfraului, cununand pe acei ostasi, este luat astazi drept garant al multor placeri usoare... |
Citat:
Si bag de seama ca nu erau de ajuns si ati mai adoptat una... :)) "Sa ne amintim" - sper ca expresia asta n-o s-o auda niciodata iubita ta, ca s-ar putea s ate intrebe: Da cum? Tu uiti ca ma iubesti? Pai eu o pup pe nevastamea in fiecare dimineata cand plec la lucru si ii spun ca o iubesc. Nu uit sa fac asta, ma induioseaza asa linistita, ca dimineata e somnul mai dulce. Si atunci ce zi in plus imi mai trebuie?? |
Citat:
Si totusi nu inteleg de ce nu are voie tot omul sa sarbatoreasca ce vrea, cand vrea, cand mai mult si cand mai putin...ce treaba avem noi, fiecare sarbatoreste ce crede ca vrea sa sarbatoreasca, ne obliga cineva...poate ne sugereaza, ca de fapt tot la latitudinea noastra ramane en fin! |
Citat:
|
Am primit astazi pe mail un material din care reiesea ca Ieromonahul Dimitri, seful Departamentului de Tineret, din filiala de Informare si Publicitate din Rusia, se bucura ca exista zile de acest gen. El le vede ca pe niste noi posibilitati de a le vorbi oamenilor despre iubire.
Mie imi pare ca tare mult am saracit, daca asteptam zile de acest gen ca sa le putem vorbim tinerilor despre dragoste. Cred ca daca nu o facem in celelalte zile, nu vom reusi nici in zile de acest gen. |
Citat:
Uitam ca iubirea nu se cere a fi nici macar un sentiment de fiecare zi, ci de fiecare clipa. Pe de alta parte, Dumnezeu ne cere sa iubim constant, nu insa cu o iubire constanta. |
Pentru crestini iubirea nu are o zi inchinata ei. Noi nu praznuim dragostea nici de Sfantul Valentin si nici de Dragobete, nu pentru ca ar fi gresit, ci pentru ca este prea putin.
O credinta care ni-L face cunoscut pe Dumnezeu ca Iubire nu lasa loc de "sentimentalisme". Cum putem sa numim o zi a dragostei, cand Dumnezeu ne iubeste clipa de clipa? Cum putem inchina o alta sarbatoare iubirii, cand praznuim in Biserica Invierea Domnului? Pentru un crestin dupa Imnul dragostei al Sfantului Apostol Pavel, orice alta lucrare filosofica sau literara pe seama iubirii, pare a fi decadenta. Crestinul lupta intreaga viata in Biserica ca, dupa chipul Sfintei Treimi, sa invesniceasca iubirea, sa iubeasca dumnezeieste. |
Citat:
Dar e posibil ca Ieromonahul Dimitri sa pierda din vedere ca oamenii n-au nevoie de vorbe, ci de dragoste adevarata. Sa vada in faptele noastre, fapte ale iubirii. Nu mai merge cu vorbaria. Cu discursul despre iubire nu cucerim pe nimeni. |
Nu m-as mira sa aflu ca acestei "sarbatori" i se ofera importanta chiar si in lumea protestanta si neo-protestanta, desi acestia nu au nici macar cultul sfintilor. De asemenea, este foarte posibil ca si unii necrestini sa "sarbatoreasca" astazi.
|
Citat:
|
Grav e si sa te casatoresti doar pentru ca astazi este 14 februarie. Si din nefericire sunt multi.
|
Citat:
|
Nu va mai agitati! Valentinul asta al indragostitilor a fost inventat de catre comercianti...
Aveau un gol de consum intre Craciun si Paste si atunci s-au inventatara niste sarbatori ca sa-si mai vanda din marfa. Asa e si cu ziua femeii....o pierdere de vreme si de bani! |
De altfel, in caledarul romano-catolic actual Sf. Valentin este pe 13 februarie. Astazi sunt sarbatoriti Sf. Chiril si Medodiu, patroni ai Europei.
Intr-adevr in calendarul de dinainte de Vatican II, Sf. Valentin este pe 14 februarie. |
Citat:
Daca este o premisa pentru a darui, nu conteaza forma sarbatorii (denumirea exotica sau sorgintea acesteia, pentru cel intelept este transparenta). Exprimarea aprecierii si afectiunii este miezul adanc al celebrarii. Generozitatea si dragostea trebuie exersate cu orice prilej. Daca nu avem banuti pentru o garoafa ...sa daruim un zambet si o imbratisare calda. Sa dam Lui Dumnezeu ceea ce este a Lui Dumnezeu. |
Citat:
|
Pe 14 februarie Biserica Ortodoxa ii cinsteste pe cuviosii Auxentie, Maron si Avraam. Cred ca este tare trist Sfantul Valentin din cauza folosirii numelui sau pentru o iubire neautentica.
|
Sfantul Valentin
Intradevar, atunci cand iubesti pe cineva nu cred ca trebuie sa fie o anumita zi pentru a-ti exprima acest sentiment! Pur si simplu prin comportamentul in viata de zi cu zi demonstrez asta!
|
Din păcate, societatea a decăzut atât de mult încât oamenii nici nu mai știu ce înseamnă Crăciunul și Paștele. De ce ne-ar mai mira succesul unor sărbători de genul Halloween și nea` Valerică?
|
De ce exista aceasta poveste in jurul unui sfant vestic si daca ea este adevarata, nu stiu.
Este adevarat si ca este foarte comerciala. Dar la fel de comerciale, poate si mai mult, sunt Craciunul si Pastele si totusi le serbam fiecare cum ne place si nu mai bombanim atat. Asta este societatea moderna, legata foarte mult de partea economica. Ceea ce mi se pare rau si exagerat in ceea ce scrieti aici este o alta cadere in extrema cealalta. Dragoste nu este, de ce s-o serbam, de ce sa ne mai bucuram de sarbatori in general. Nici extrema asta rece si cenusie nu este normala, ci dimpotriva. Eu nu stiu sa existe sarbatoare a iubirii in tarile estice. La noi exista una, care se cheama Dragobete, dar nu stiu sigur daca este chiar corespondentul celei vestice. Numele nu-i grozav. Este la sfarsitul lui februarie si se suprapune peste sarbatoarea martisorului. Da, atunci de 1 martie se serbeaza la noi si in alte tari balcanice dragostea. Dar si sarbatoarea aia este foarte comerciala. Si este parca nu e chiar pe fata o sarbatoare a dragostei din cuplu, pentru ca se daruisc martisoare si la straini (colege, profesoare, etc.) Da, spun unii ca iubirea nu are nevoie de sarbatoare, ca trebuie sa fie ceva nornal si zilnic. Da, dar eu nu vad rau in a-i darui o zi anume, speciala, asa cum fiece lucru are o zi in an. (Am aflat si asta de curand, ca exista aproape in fiecare zi, ziua cuiva - obiect, eveniment, grupe de persoane). In cotidianul asta cenusiu, plin de stres, griji si deprimare, este necesar sa ne regasim veselia si sa gasim un motiv de sarbatoare. Daca stam tot mai singuri, tristi si cenusii nu foloseste nimanui. Ce daca intr-o zi iesim ne gandim mai mult la celd e langa noi si vrem sa-i facem macar atunci o zi speciala? Ce daca ne daruim o floare, o prajitura, un spectacol, o carte, sau un mers la restaurant? Nu avem timp si chef in fiecare zi, traim unul pe langa celalalt orice a-ti spune. Nu avem timp zilnic de iubire...degeaba spuneti voi. Nu ne obliga nimeni sa ne aliniem la ceea ce nu ne place, sa cumparam tot felul de ciudatenii. Depinde in fond de noi sa scadem aspectul/nivelul comercial al sarbatorilor. Ca daca este cerere este si oferta. Dar sarbatoare e frumos sa fie si sa ne bucuram de ea. De ce sa nu existe o zi a indragostitilor, a iubirii? E vremea finutelor frezii in tara, acus apar si alte flori de primavara. Acus e vremea sa ne lucram balcoane, gradini, o plantuta fie ea in ghiveci sau rasad este binevenita. O carte buna, un spectacol, muzica, dans. Sa nu mai stam asa bosumflati si pusi pe criticat. Avem destule necazuri si greutati in suflet. Mai bine sa ne mai agatam de un motiv de bucurie si sarbatoare. Nu stiu, parca tot spre cenusiu si depresii tindem. Parca inainte vreme era mai luminos, mai vesel. Mi-aduc aminte ce bucurie era pe vremuri de Craciun si Pasti sa ne cumparam ceva nou, sa capatam o ciocolata (care nu se gasea intr-o perioada), sau ce cozi erau la banane, portocale, cozonaci, paine, carti bune (cand mai aparea cate una). Pai cei tineri nici nu mai stiu, altii mai in varsta or fi uitat. Deh, suntem satui, plini de de toate si nu ne mai trebuie nimic si de aia ni se pare totul atat de comercial. Acum parca ne ingropam, Doamne iarta-ma. Ne vaitam de toate alea, nimic nu-i bun, nimic nu-i crestinesc. Nu mai stim sa mai sarbatorim, sa ne mai bucuram. Asta este. Pe mine ma tin sarbatorile pe linia de plutire. Mereu ma agat de cate una ca sa nu-mi fie monoton si trist... |
http://www.wall-street.ro/articol/Tu...ine-s-day.html
Iata ca in putini ani s-a impamantenit si aceasta sarbatoare in Romania :) Anul trecut a inceput sa se serbeze si Thanksgiving Day...ce sa spun?!Nu uitati nici de 4th of July!!! |
Este o sarbatoare comerciala deoarece nu se celebreaza decat prin cheltuiala. Tot omul TREBUIE sa-i ia la nevasta ceva diamante,flori,ciocolata,cadouri,bilete de croaziera,tichete la sali de masaj sau de infrumusetare,si bineinteles celebra cina la restaurant.
Asa incet,incet s-a ajuns la o isterie generala.Barbatii sunt tot mai constransi sa se supuna acestui obicei sa nu fie cumva santajati emotional acasa. Vai de cei care lucreaza in servicii si in special de restaurante. In privinta mea,nu ar trebui sa fie stabilita o zi in care sa-ti arati iubirea,dragalasenia si respectul pt persoana iubita. Noi,ca fiinte extrem de trecatoare(perisabile) ar trebui sa nu asteptam o zi din Februarie pt a face o rezervare la restaurant,a cumpara niste amarate de flori si ciocolata.Cunosc cupluri care fac aceste lucruri simple in fiecare sfarsit de saptamana! Iarasi,dragostea dintre un cuplu nu se poate masura in bomboane, trandafiri si diamante. Vedeti din scandalurile mondene ca femeile sunt rasfatate la inceput cu tot felul de lucruri inaccesibile muritorilor de rand iar dupa o perioada de timp iubirea sfarseste la fel de tragic si lamentabil. Iubirea este jertfa,sacrificiu,renuntare. Mult mai profunda decat inimioare si fundite roz. |
Citat:
|
Sfantul Valentin sau pervertirea unei realitati
Televiziunile fac orice pentru "rating""! Din pacate multi patroni de televiziuni se pare ca au scapat din vedere si rolul social si de influientare a televiziunii, interesandu-i exclusiv profitul! Aici poate si CNA-ul ar trebui sa fie mai ferm!
Sunt convins ca mai sunt destui tineri care stiu ce este iubirea si cum sa si-o manifeste! Exista intradevar multa preacurvie, "relatii"" bazate numai pe bani si interese, insa nu trebuie sa vedem totul numai in negru- exista si jumatatea plina a paharului! |
Citat:
tare de tot! :53: |
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:07:38. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.