![]() |
Despre iubire - extras din Profetul - Kahlil Gibran
Atunci Almitra zise: „Vorbește‑ne despre Iubire.”
Iar el își înălță capul privind mulțimea și o tăcere adâncă pogorî peste toți. Apoi, cu o voce mare, începu: „Când Iubirea vă face semn, urmați‑i îndemnul, Chiar dacă drumurile‑i sunt grele și prăpăstioase, Și când aripile‑i vă cuprind, supuneți‑vă ei, Chiar dacă sabia ascunsă‑n penaju‑i v‑ar putea răni, Iar dacă vocea‑i vă vorbește, dați‑i crezare, Chiar dacă vocea‑i ar putea să vă sfarme visurile, asemenea vântului din miazănoapte care vă pustiește grădinile. Fiindcă, precum iubirea vă încunună, ea trebuie să vă și crucifice. Precum vă face să creșteți, ea trebuie să vă și reteze uscăciunile. Precum ea se ridică până la înălțimea voastră, alintându‑vă ramurile cele mai fragile care freamătă în lumina Soarelui, Tot la fel va răzbate până în adâncul rădăcinilor voastre, zdruncinând încleștarea lor cu pământul. Asemeni snopilor de grâu, ea vă seceră. Vă treieră pentru a vă descoji. Vă vântură spre a vă curăța de pleavă. Vă macină până la înălbirea făinii. Vă frământă până ajungeți foarte supuși, Ca apoi să vă hărăzească focului său și să puteți deveni pâinea sfântă la ospățul divin. Toate acestea vi le va da Iubirea, pentru ca, astfel, să vă puteți cunoaște tainele inimii și astfel să deveniți o parte din inima Vieții. Dar dacă, stăpâniți de teamă, veți căuta doar tihna și plăcerea dragostei, Atunci e mai bine să vă acoperiți goliciunea și să ieșiți din treierișul Iubirii, Spre a vă întoarce în lumea fără de anotimpuri, unde veți râde, dar nu cu întreaga voastră bucurie și unde veți plânge, dar nu în toate lacrimile voastre. Iubirea nu se dăruie decât pe sine și nu ia decât de la sine. Iubirea nu stăpânește și nu vrea să fie stăpânită, Fiindcă Iubirii îi este de ajuns Iubirea. Când iubiți, nu trebuie să spuneți: „Creatorul e în inima mea”, ci mai degrabă: „Eu sunt în inima Creatorului”, Și să nu credeți că puteți croi singuri drumul Iubirii, fiindcă Iubirea, dacă o meritați, vă va arăta drumul ea însăși. Iubirea nu are nici o altă dorință decât aceea de a se împlini. Dar dacă iubești și trebuie să ai dorințe, fie ca ele acestea să fie: Să te topești și să devii izvor ce sursurul în noapte‑și cântă, Să cunoști durerea prea marii duioșii, Să fii rănit de înțelegerea Iubirii, Să sângerezi de bunăvoie și bucurându‑te, Să te trezești în zori cu inima întraripată și să înalți mulțumire pentru încă o zi de Iubire, Să te odihnești la ceasul amiezii și să cugeți la extazul Iubirii, Să te întorci împăcat acasă la ora amurgului, Și apoi, să dormi înălțând în inimă o rugă pentru cel iubit, iar pe buze un cântec de laudă.” |
Foarte frumos.
Dar nu inteleg de ce ati postat la "alte religii" ? |
Poate pentru ca nu exista un topic dedicat poeziei :)
mai multe date despre poetul, prozatorul si eseistul libanez aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Khalil_Gibran „Profetul“ este și va rămâne, fără îndoială, o carte de excepție, editându-se necontenit în engleză, arabă, franceză și încă peste 20 de limbi ale Terrei, depășind azi tirajul de un milion și jumătate de exemplare, bucurându-i cu harurile ei pe nenumărații căutători de alese frumuseți. <EM>Cititorii vor avea, așadar, la îndemână această Biblie modernă în care, deschizând-o, vor avea adevărate revelații cu privire la relația dintre noi și Divinitate, vor descoperi |
Despre Cuvânt Khalil Gibran
Atunci un literat spuse: "Vorbește-ne despre cuvânt."
Și el începu: "Vorbiți atunci când încetați a mai avea pace cu propriile gânduri; Când nu mai puteți rămâne în singurătatea inimii, viața vi se mută pe buze, iar sunetele sunt un divertisment spre trecerea timpului. Și, de cele mai multe ori, în discursurile voastre, gândirea vă este pe jumătate ucisă. Fiindcă gândirea este o pasăre a înălțimilor, care, în colivia cuvintelor, izbutește doar să-și desfășoare aripile, dar nu poate zbura. Unii dintre voi, din teama de a fi singuri, caută tovărășia vorbăreților. Tăcerea singurătății le dezvăluie acestora eul lor în toată goliciunea sa și ar dori să fugă de ei înșiși. Unii dintre voi vorbesc și, fără să știe și fără premeditare, dau la iveala un adevăr pe care ei înșiși nu-l înțeleg. Mai sunt și alții care păstrează în ei adevărul, însă nu-l dau pe seama cuvintelor. În firea acestora spiritul sălășuiește în ritmul tăcerii. Când îți întâlnești prietenul pe marginea drumului ori în târg, fie ca spiritul să-ți anime buzele și să-ți călăuzească limba. Fie ca vocea-i prin vocea ta să grăiască auzului firii sale; Numai astfel sufletul tău va păstra adevărul inimii tale, așa cum buchetul vinului este cel care stăruie. Chiar și când i-ai uitat culoarea, iar cupa de mult nu mai este." |
Khalil Gibran a fost un poet si filozof musulman. Si mie imi placea pana cand am dat de niste poezii in care critica pe Maica Domnului.
|
Un musulman (traitor) n-ar putea sa o critice niciodata pe Maica Domnului, asa cum nu o critica nici crestinii; poate i-ai inteles gresit mesajul. Ea e una din cele 4 femei pretuite in Islam, chiar daca nu e privita ca Nascatoare de Dumnezeu. Din cate stiu, Khalil Gibran s-a nascut si a crescut intr-o familie libaneza crestina maronita, nu musulmana. In cartea "Iisus- Fiul Omului" ne prezinta, printre altele, marturiile impresionante ale unor mame: suferinta Mariei la rastignire vazuta prin ochii Suzanei din Nazaret, tulburarea Mariei la aflarea vestii ca a fost aleasa, vazuta prin ochii Anei si altele. Cartea cea mai controversata a lui a fost "Spirite rebele" , fiind acuzat de erezie de catre autoritatea otomana, care stapanea Libanul, datorita pozitiei sale anti-clericale si anti-feudale, exemplarele sale fiind arse in piata publica.
|
Eu am citit cate ceva din Gibran cand nu eram credincios si eram pasionat de new-age. Chiar si atunci mi s-a parut curioasa poezia lui, nu avea mare legatura cu crestinismul (eu credeam ca e musulman), parea un fel de new-age.
Acum mi s-a confirmat impresia citind si wikipedia in engleza: http://en.wikipedia.org/wiki/Khalil_Gibran El s-a nascut intr-o familie catolica de rit maronit. In wikipedia in romana scrie ca a fost excomunicat: "Este excomunicat din cadrul comunității creștine maronite din care făcea parte, datorită convingerilor sale religioase prea flexibile, poziției împăciuitoare față de religiile creștină și musulmană." De fapt in engleza scrie ca era influentat de teosofie. "Much of Gibran's writings deal with Christianity, especially on the topic of spiritual love. But his mysticism is a convergence of several different influences : Christianity, Islam, Sufism, Hinduism and theosophy." Societatea Teosofica este infiintata in 1975 si este o societate oculta care sub forma unui amestec de religii combinate cu crestinismul aduce de fapt conceptiile hinduismului si budismului in apus. http://www.crestinortodox.ro/secte-c...ia-124716.html Chiar fondatoarea, Helena Blavatsky, o rusoaica de etnie germana, fusese un timp in Tibet, dupa care a spus ca e medium si astfel a infiintat aceasta societate. Chiar propovaduia un Mesia, Maitreya, acesta a fost gasit intr-un indian care a fost initiat apoi in practici oculte (e descris ceva in parintele Paisie si marii initiati). Numai ca indianul s-a revoltat la un moment dat si nu mai vrut sa fie mesia, asa ca a trait pana la batranete ca un om normal. Rudolf Steiner a fost un membru de marca a acestei societati, a plecat din cauza ponderii prea mari puse pe religiile orientatel si a propovaduirii unui mesia. Si-a format propria societate, tot oculta, care incerca sa imbine ocultismul cu stiinta, numita antopozofie. Revenind la Gibran, se pare ca in America a luat contact cu aceste conceptii si si-a insusit o parte din ele. Teosofia e de fapt initiatoarea conceptiilor new-age. Se pare ca scopul a fost atins, azi multi oameni au conceptii new-age (imbinare a religie cu paranormalul) si probabil si conceptiile ecumeniste au o radacina de aici (imbinarea religiilor sau cultelor crestine). Cartea "Profetul" ar sugera ceva de tipul mesia , in engleza scrie: "The book became especially popular during the 1960s with the American counterculture and New Age movements." |
Citat:
|
Despre bucurie și tristețe
…atunci o femeie zise: „Vorbește-ne despre Bucurie și despre Tristețe”.
Iar el răspunse: „Bucuria este tristețea fără de mască și însăși fântâna din care a țâșnit râsul vostru, a fost adesea plină de lacrimi. Și cum ar putea să fie altfel? Cu cât mai adânc vă sapă-n ființă tristețea, cu atât mai multă bucurie veți cuprinde în voi. Cupa care așteaptă vinul nu este oare aceeași pe care focul a ars-o în cuptorul olarului? Iar alăuta care vă alintă sufletul, nu este același lemn, mai înainte chinuit de cuțit? Când sunteți veseli, scrutați-vă adâncul inimii și veți afla că ceea ce vă umple de bucurie nu-i altceva decât ceea ce și tristețea v-a dăruit. Când sunteți triști, iarăși scrutați-vă inima și veți vedea că, într-adevăr, lacrimile voastre vin de la ceea ce, cândva, desfătarea voastră fusese. Unii dintre voi spun: „Bucuria este mai mare decât tristețea”, iar alții zic: „Nu, tristețea este mai mare decât bucuria”. Ci, iată, eu vă încredințez că ele sunt de nedespărțit. Împreună sosesc în casa voastră și, când una se așază cu voi la masă, nu uitați, cealaltă în patul vostru s-a și culcat. Într-adevăr, sunteți în cumpănă, asemenea unei balanțe, între bucuriile și tristețile voastre. Numai când sunteți goliți de voi înșivă, talerele sunt nemișcate și în echilibru. Când, însă, paznicul comorii vă va ridica spre a-și cântări aurul și argintul, va trebui ca bucuria și tristețea voastră să se ridice ori să se scoboare. |
Straiele - Kahlil Gibran
Într-o zi Frumusețea și Urâțenia s-au întâlnit pe țărmul mării. Și-au spus una alteia: "Hai să ne scăldăm în mare".
S-au dezbrăcat și au înotat în apele mării. După puțin timp, Urâțenia a venit la mal, s-a îmbrăcat cu hainele Frumuseții și a plecat. Frumusețea a ieșit din apă și nu și-a mai găsit straiele; îi era rușine să rămână despuiată, așa că s-a îmbrăcat în straiele Urâțeniei. Apoi, Fumusețea a plecat. Și până în ziua de azi, bărbații și femeile o încurcă pe una cu cealaltă. Cu toate acestea, sunt unii care văd fața Frumuseții și o recunosc în ciuda hainelor. Și mai sunt unii care cunosc fața Urâțeniei, iar straiele nu o ascund de ochii lor. |
Despre bine și rău - Khalil Gibran
Atunci, unul dintre bătrânii cetății spuse: „Vorbește-ne despre Bine și despre Rău”.
Și el răspunse: „Despre binele care sălășluiește în voi aș putea vorbi, dar nu și despre rău. Fiindcă răul ce-i oare, dacă nu binele chinuit de propria-i foame și de propria-i sete? Într-adevăr, când binele este hămesit, el își caută hrana chiar în cele mai întunecate hrube, iar când este însetat se adapă chiar din apă moartă. Sunteți buni când sunteți una cu voi înșivă; Totuși, când nu sunteți numai cu voi înșivă nu sunteți răi, Pentru că o casă învrăjbită nu-i un cuib de hoți; ea nu este decât o casă învrăjbită; Iar o corabie fără cârmaci poate rătăci fără scop printre stânci, fără să se scufunde. Sunteți buni când încercați să dăruiți din voi înșivă. Totuși nu sunteți răi când căutați să câștigați pentru voi înșivă, Fiindcă atunci când căutați un câștig, nu sunteți decât o rădăcină care, prinzându-se de pământ, se hrănește din sânul acestuia. Desigur, fructul nu poate spune rădăcinii: „Fii asemenea mie, plină și rumenă, dăruind fără oprire din abundența ta”. Fiindcă pentru un fruct a dărui este o nevoie, așa cum pentru rădăcină a primi este o nevoie. Sunteți buni când sunteți deplin treji în discursurile voastre, Totuși nu sunteți răi când picotiți, când limba vi se clatină amețită, Și chiar un discurs cu poticneli poate fortifica o limbă slabă. Sunteți buni când cu pas ferm, întreprinzători, mergeți către scopul propus, Totuși nu sunteți răi când vă îndreptați într-acolo șchiopătând, pentru că, chiar cei ce șchioapătă nu rămân în urmă. Însă cei care sunteți puternici și iuți, feriți-vă să șchiopătați în fața celor schilozi, cu gândul că le faceți plăcere. Sunteți buni în nenumărate rânduri și nu sunteți numaidecât răi când nu sunteți buni, Nu faceți decât să hoinăriți și să leneviți. Ce păcat că nici cerbii nu pot învăța broaștele țestoase să fugă precum vântul! În dorul după eul vostru uriaș vă stă bunătatea, iar această năzuință trăiește în voi toți. La unii, însă, bunătatea este un torent ce se prăvale furtunos spre mare, ducând cu el tainele colinelor și cântecelor pădurilor, Iar la alții, asemenea-i unui biet pârâiaș, care se pierde în meandre, ocolind și întârziind înainte de a atinge țărmul mării. Dar cel cu năzuința arzătoare să nu zică, cumva, celui a cărui dorință e mai domoală: ”Pentru ce ești încet și leneș?” Fiindcă cei buni nu-l întreabă pe cel gol „unde ți-s hainele?”, nici pe cel fără de acoperiș, „ce s-a întâmplat cu casa ta?”. |
Despre prietenie Khalil Gibran
„Prietenul – este răspunsul dat nevoilor voastre.
El este ogorul pe care îl semănați cu dragoste și îl secerați din recunoștință, El este căminul și masa voastră, Fiindcă la el veniți, asemenea flămânzilor, căutându-l pentru oaza de liniște. Când prietenul își descoperă gândul, nu vă înclinați spre „nu”-ul sinelui vostru, nici nu-i refuzați acel „da” așteptat, Iar când este închis în el, inima voastră nu încetează a-i asculta inima; Pentru că în prietenie, toate gândurile, toate dorințele, toate așteptările se nasc în tăcere și se împart într-o bucurie mută. Nu vă întristați când vă despărțiți de prietenul vostru; Fiindcă tot ceea ce prețuiți cel mai mult la el, vă poate fi mai limpede în absența-i, precum pentru alpinist muntele apare mai deslușit văzut din depărtarea câmpiei; Și nu aflați alt țel în prietenie decât adâncirea în spirit. Pentru că dragostea care caută altceva decât revelația propriului mister, nu mai e dragoste, ci-i ca o plasă în care, aruncată fiind, cade doar ceea ce-i de prisos. Tot ce aveți mai bun în voi înșivă pentru prietenul vostru să fie; Dacă el trebuie să cunoască refluxul mareei voastre, atunci să cunoască și fluxul; Și la ce-i bun prietenul dacă îl căutați doar spre pierdere de vreme? Căutați-l întotdeauna pentru a vă trăi cu adevărat clipele, Fiindcă-i rostul lui să vă umple nevoile, dar nu și vidul din voi, Și în desfătarea prieteniei, domnească râsul și bucuriile împărtășite. Pentru că în roua măruntelor lucruri inima își află dimineața și prospețimea.” |
cine e "Profetul"?
Mihailc, cine e, dupa cum intelegi tu, " Profetul"? ce face el?
mie mi se pare exceptionala cartea asta. atata cumsecadenie si intelepciune!! nu toti sunt crestini in lumea asta, dar daca oamenii ar trai macar dupa cum recomanda "Profetul" am fi toti mult mai buni! chiar ma gandeam sa dau cadou cartea asta unui prieten e ziua lui. "schimbarea inimii (metanoia) te duce in Imparatie unde descoperi puterea dragostei de a tamadui" Th.Moore, Writing in the sand. |
Citat:
http://www.edituraherald.ro/bookdeta...arul%20iubirii |
Almustafa
Citat:
K. |
Citat:
|
Citat:
se poate spune ca Almustafa e un om care se pregateste sa moara si impartaseste celorlalti "din satul" lui ce a invatat el de la viata in .. viata asta? Dvs. intelegeti din text ca Almustafa va muri? Am mai discutat cu cineva ideea asta si nu am ajuns la consens. Multumesc. K. |
Citat:
|
Despre căsătorie Khalil Gibran
“V-ați născut împreună și împreună veți rămâne pentru totdeauna.
Veți rămâne împreună până ce albele aripi ale morții vă vor împrăștia zilele. Da, veți fi împreună până și în tăcuta memorie a lui Dumnezeu. Dar e bine să existe spații în acest împreună al vostru. Pentru ca vânturile cerurilor să poată dansa printre voi. Iubiți-vă unul pe altul, dar nu vă faceți din iubire opreliște; Fie, mai degrabă, o mare vălurind între țărmurile sufletelor voastre. Umpleți-vă, unul altuia, cupa, dar nu beți dintr-o singură cupă. Împărțiți pâinea, dar nu mâncați din aceeași bucată. Cântați și dansați și veseliți-vă laolaltă, dar faceți ca fiecare să rămână singur, Întocmai cum strunele lăutei sunt singure, în timp ce vibrează în aceeași armonie. Dăruiți-vă inimile, fără a le lăsa, însă, una în paza celeilalte, Pentru că numai mâna vieții vă poate cuprinde inimile, Și țineți-vă alături, dar nu chiar așa de aproape, Căci coloanele templului înălțate-s la anume distanță, Iar stejarul și chiparosul nu cresc unul în umbra celuilalt.” |
Despre copii - Khalil Gibran
„Copiii voștri nu sunt copiii voștri.
Ei sunt fiii și fiicele dorului Vieții de ea însăși îndrăgostită. Ei vin prin voi, dar nu din voi, Și, deși sunt cu voi, ei nu sunt ai voștri. Puteți să le dați dragostea, nu însă și gândurile voastre, Fiindcă ei au gândurile lor. Le puteți găzdui trupul, dar nu și sufletul, Fiindcă sufletele lor locuiesc în casa zilei de mâine, pe care voi nu o puteți vizita nici chiar în vis. Puteți năzui să fiți ca ei, dar nu căutați să îi faceți asemenea vouă, Pentru că viața nu merge înapoi, nici zăbovește în ziua de ieri. Voi sunteți arcul din care copiii voștri, ca niște săgeți vii, sunt azvârliți. Pe drumul nesfârșirii Arcașul vede ținta și cu puterea Lui vă încordează, astfel ca săgețile-I să poată zbura iute și departe. Și puterea voastră, prin mâna Arcașului, să vă aducă bucurie, Căci, precum El iubește săgeata călătoare, tot la fel iubește și arcul cel statornic.” |
Fiul Omului - Khalil Gibran
Într-una din zile mergeam,
eu și Isus, doar noi, pe-un câmp nesfârșit; înfometați amândoi, am ajuns la un măr. De crengi atârnau doar două mere. El a scuturat pomul, și cele două mere au căzut. El le-a cules: și unul mie mi-a dat. Pe celălalt în mână-l ținea. Îmi-era foame și-am mâncat mărul. Apoi am privit la el și văzui că-l mai avea în mână. Mi l-a dat rostind: „Mănâncă-l și pe acesta” Am luat mărul și l-am mâncat fără reținere întrucât mi-era foame. Pe când plecam i-am privit chipul. Oare cum aș putea să-ți descriu tot ce-am văzut atunci? O noapte de torțe arzând în spațiu, un vis dincolo de limitele noastre, o oră-n plină zi, toți păstorii-n pace, fericiți de turmele ce pasc; un ceas al serii ce pogoară, și pretutindeni liniște, și-acel aer de-ntoarcere acasă; și-n fine somnul, și visul. Toate acestea le-am văzut pe chipul lui. Mi-a dăruit cele două mere. Și-i era foame, și eu știam, îi era la fel de foame ca și mie. Acum însă știu că-n dăruirea merelor el s-a hrănit. Mâncase alte fructe, el s-a hrănit dintr-un altfel de pom. |
Cântecul îndrăgostitului - Khalil Gibran
Sunt ochii îndrăgostitului
Vinul sufletului și hrana inimii. Sunt un trandafir. Inima mi se deschide la răsărit, Iar fecioara mă sărută Și mă așează la pieptul ei. Sunt casa adevăratei bogății, Obârșia plăcerii Și începutul păcii și liniștii. Sunt zâmbetul cald pe buzele frumoase. Când tânărul ajunge la mine, uită de osteneală Și întrega-i viață se transformă În realitatea viselor plăcute. Sunt exaltarea poetului, Revelația artistului Și inspirația muzicianului. Sunt altarul sfânt din inima unui copil, Adorat de buna sa mamă. Mă înfățișez inimii care plânge, Fug cât mai departe de poruncă, Iar plinătatea mea urmează dorința inimii; Ea fuge de vorbele goale ale vocii; I-am apărut lui Adam prin Eva, Și exilul i-a fost soarta; Totuși, m-am arătat lui Solomon Iar el a tras înțelepciune din prezența mea. I-am zâmbit Elenei și ea a distrus Tarwada; Totuși, am încoronat-o pe Cleopatra Și pacea a domnit peste Valea Nilului. Sunt precum vremea – construiesc azi Și distrug mâine; Sunt ca un zeu care creează și nimicește; Sunt mai dulce decât suspinul unei violete; Sunt mai puternic decât urletul unei furtuni. Darurile nu mă ispitesc; Despărțirea nu mă descurajează; Sărăcia nu mă urmărește; Gelozia nu-mi tulbură conștiința; Nebunia nu-mi șterge prezența. O, voi ce căutați, eu sunt Adevărul, Adevărul pe care îl căutați; Sunt adevărul vostru în căutare și primire, Iar manifestarea mea va depinde de voi. |
Despre durere - Khalil Gibran
„Prin durere se sparge cochilia care vă acoperă judecata.
Precum sâmburele fructului trebuie să se crape, ca astfel miezul de taină să se poată dărui Soarelui: așa trebuie să vă cunoașteți durerea. Și numai așa veți izbuti să vă păstrați inima în înflorirea miracolului zilnic al vieții: Numai așa durerea nu vă va părea mai puțin miraculoasă decât bucuria: Iar voi veți accepta vârstele inimii, precum totdeauna ați acceptat anotimpurile trecând peste câmpiile voastre. Și veți veghea cu seninătate de a lungul tristeții iernilor voastre. O mare parte din durere voi înșivă ați ales-o, Ea este doctoria amară cu ajutorul căreia neștiutul vraci din fiecare tămăduiește Eul bolnav, Mărturisiți-vă, așadar, acestuia și sorbiți-i leacul în tăcere și liniște, Fiindcă mâna-i, cu toate că grea și dură, este condusă de mâna binevoitoare a celui Nevăzut. Iar cupa pe care v-o oferă, chiar dacă vă arde buzele, a fost modelată din lutul pe care Olarul l-a muiat cu propriile sfinte lacrimi.”:12: |
Plângerea lui Amustafa - Kahlil Gibran
Și Almustafa privi tăcut spre dealuri și către nemărginirea cerului, iar în tăcerea sa era o frământare.
Apoi el spuse: "Prieteni și tovarăși de drum, vai de poporul cel cu multe credințe și fără de religie. Vai de poporul care poartă haine din pânză ce nu-i de el țesută, manâncă pâine din grâu nesecerat de el și bea un vin ce nu a curs din teascul său. Vai de poporul în ochii căruia tiranul e erou, iară cuceritorul e sclipitor și milostiv. Vai de poporul ce se visează a fi de neclintit și totusi cade pradă slăbiciunii la trezie. Vai de poporul ce nu-și ridică glasul decât atunci când merge în alai de-ngropăciune, nu strigă decât atunci când e-n ruină și nu se-mpotrivește decât atunci când are sabia deasupra capului. Vai de poporul cârmuit de un viclean, ce are-un șarlatan drept filozof, iar arta sa e-aceea a cârpelii și a înșelăciunii. Vai de poporul ce își întâmpină noul conducător cu surle și trâmbițe și îl alungă cu fluierături doar pentru a-l intâmpina pe altul cu surle și trâmbițe. Vai de poporul ai cărui ințelepți sunt niște bătrâni fără vlagă și ai cărui voinici sunt încă în fașă. Vai de poporul dezbinat, în care fiecare fracțiune e o altă națiune. |
..
Citat:
|
Despre case - Khalil Gibran
„Durați-vă din visuri un refugiu undeva, în deșert, înainte de a vă înălța o casă între zidurile cetății.
Fiindcă, așa cum în amurg vă înturnați la vetrele voastre, tot astfel revine călătorul în voi, cel care-i mereu îndepărtat și singur. Casa este corpul vostru mai mare, Ea crește în miezul zilei și doarme în tăcerea nopții și nu-i lipsită de vise. Oare casa voastră nu visează, iar în vis nu părăsește ea cetatea pentru un crâng sau pentru o colină? O, dacă aș putea să adun în căușul palmei mele casele voastre și, ca semănătorul, să le împrăștii în păduri și prin livezi! Faceți ca văile să fie străzile voastre, iar înverzitele cărări, ulicioarele, spre a vă căuta unul pe altul printre viile rodind, aromele pământului adunându-le în veșmintele voastre. Dar nu a sosit, încă, timpul acestora! În teama lor, străbunii v-au strâns prea aproape unul de altul, iar această teamă va mai dura încă un timp. Atâta timp cât zidurile cetății vor separa vetrele de ogoarele voastre. Ci, spuneți-mi, oameni din Orphales, ce păstrați în aceste case? Și ce ascundeți îndărătul ușilor închise? Aveți pacea, tihnitul impuls care să vă dezvăluie însăși puterea voastră? Aveți amintiri, acele bolți strălucitoare, care se arcuiesc peste vârfurile amețitoare ale spiritului? Aveți frumusețea, care întoarce inima lucrurilor din lemn și din piatră, către muntele sfânt? Spuneți-mi, aveți în casele voastre toate acestea? Sau nu aveți decât bunul trai, lăcomia bunului trai, acea dorință ascunsă, care vă intră în casă, de parcă ar fi fost poftită, rămânâdu-vă oaspete iar apoi stăpân definitiv? Da, lăcomia vă subjugă, cu furca și cu biciul, preschimbând în niște biete păpuși chiar și cele mai nobile dorințe ale voastre. Fiindcă, deși mâinile-i sunt de mătase, inima sa e de fier. Ea vă leagănă până vă adoarme, numai pentru a se așeza alături pe pernă, spre a-și râde apoi de demnitatea cărnii. Ea își bate joc de simțurile voastre și le culcă în vată ca pe niște vase fragile. Într-adevăr, lăcomia bunului trai ucide pasiunile sufletului și însoțește, apoi, rânjind, convoiul lor funerar. Dar voi, copii ai spațiului, voi, cei cu somnul neliniștit, voi nu veți fi nici prinșii, nici îmblânziții, Casa voastră nu va fi ancoră, ci catarg, Ea nu va fi nici vălul sclipitor care acoperă rana, ci pleoapa care proteguie ochiul. Voi nu vă veți strânge aripile înainte să puteți trece prin porți, nici nu veți pleca fruntea spre a nu vă lovi de grinzile caselor, nici nu vă veți opri respirația de teamă să nu se crape, prăbușindu-se. Nu, nu veți locui în morminte făurite de către morți pentru cei vii. Chiar înălțate cu măreție și splendoare, casele voastre nu vor ști să vă cuprindă tainele, nici să vă adăpostească dorințele, Fiindcă, gândiți-vă, ceea ce este de necuprins în voi, locuiește în castelul cerului, a cărui ușă e ceața dimineții, ale cărui ferești sunt cântecele și tăcerile nopții.” |
Despre daruri - Khalil Gibran
„Nu dați decât puțin, când dați din ce-i al vostru.
Numai dând din voi înșivă, dați cu adevărat. Pentru că, spuneți-mi, ce-s averile voastre decât niște lucruri pe care le păstrați cu strășnicie, crezând că mâine veți avea nevoie de ele? Iar mâine, ce-i va aduce ziua de mâine câinelui prevăzător foarte, ascunzând oasele în nisipul mișcător, în timp ce-i urmează pe pelerini către orașul sfânt? Și ce este frica de sărăcie, dacă nu sărăcia însăși? Iar groaza de sete, în preajma fântânilor pline, nu-i oare setea cea mai nestinsă? Sunt unii care dau puțin din belșugul pe care îl au și aceasta pentru a li se recunoaște dărnicia, însă acea dorință ascunsă umilește darul făcut. Sunt, apoi, alții care, puțin având, dau totul. Aceștia cred în viață și în mărinimia vieții, iar sacul lor niciodată nu-i gol. Ei sunt cei ce dau cu bucurie, iar bucuria le este răsplata cea mare. Dar sunt și din cei ce dau cu durere și doar durerea rămâne botezul acestora. În sfârșit, sunt cei ce dau fără a simți nici durere, nici bucurie, necunoscându-și virtuțile. Ei sunt asemenea mirtului din vale, care își răspândește parfumul în spațiu. Prin mâinile unor asemenea făpturi vorbește Dumnezeu și dindărătul ochilor acestora El surâde Pământului. E bine să dai când ți se cere, dar și mai bine fără să ți se ceară, din înțelegere. Iar pentru cei dornici să dea, a-i căuta pe necăjiți este o bucurie mai mare decât darul însuși. Fiindcă, se află, oare, vreun lucru pe care să ți-l refuzi? O, desigur, tot ceea ce îți aparține va fi dăruit într-o zi, Deci, dă acum, în anotimpul dărniciei tale, iar nu în cel al moștenitorilor tăi. Deseori spuneți: „Am să dau, dar numai acelora care merită.” Pomii din livezile voastre nu spun, însă, astfel și nici turmele din imașuri. Ele dau ca să poată trăi, fiindcă a păstra înseamnă a pieri. Desigur, cel care-și merită zilele și nopțile, merită totul și din partea voastră. Iar cel care a meritat să bea din oceanul vieții, are tot dreptul să-și umple cupa și din micul vostru pârâu. Există oare merit mai mare decât acel ce stă în curajul și încrederea de a primi milostenie? Și cine vă credeți voi, pentru ca oamenii să-și sfâșâie pieptul și să lepede orgoliul, ca să le puteți vedea meritele și mândria terfelită? Luați aminte, ca mai întâi voi să meritați a fi dăruitorul și instrumentul dărniciei, Pentru că, înt-adevăr, viața e cea care dă viață, în timp ce voi, care vă socotiți binefăcători, nu sunteți decât martorii acesteia. Iar voi care primiți – și cu toții primiți! – nu vă luați povara vreunei recunoștințe spre a nu vă pune de bunăvoie un jug vouă și celor ce dăruie. Înălțați-vă, mai degrabă cu cel care dă, primindu-i darurile ca pe niște aripi, Fiindcă, a ține prea mult seama de datoriile voastre, înseamnă a vă îndoi de generozitatea dăruitorului, care are pământul mărinimos drept mamă și a cărui tată însuși Creatorul este.” |
Schimbul- Khalil Gibran
Odată, la o răscruce de drumuri, un poet sărac s-a întâlnit cu un prost bogat și au început să vorbească. Și tot ce și-au spus nu a scos la iveală decât nemulțumirea lor.
Apoi a trecut pe acolo Îngerul drumului, care și-a pus mâna pe umerii celor doi bărbați. Și s-a întâmplat o minune: cei doi bărbați au făcut schimb de avere. Apoi au plecat. Dar ciudat, poetul s-a uitat și nu a găsit nimic în mână decât nisip uscat care se scurgea; iar prostul a închis ochii și nu a simțit decât un nor mișcător prin inimă. |
Eu stiam ca Khalil Gibran a fost crestin.
Imi place mult textul lui despre Casatorie din cartea profetul. Nu il am acum la indemana dar cand o sa-l am o sa-l postez aici. |
Citat:
|
Cu iubire despre prietenie!
Kalil Gibran
„Prietenul – este răspunsul dat nevoilor voastre. El este ogorul pe care îl semănați cu dragoste și îl secerați din recunoștință, El este căminul și masa voastră, Fiindcă la el veniți, asemenea flămânzilor, căutându-l pentru oaza de liniște. Când prietenul își descoperă gândul, nu vă înclinați spre „nu”-ul sinelui vostru, nici nu-i refuzați acel „da” așteptat, Iar când este închis în el, inima voastră nu încetează a-i asculta inima; Pentru că în prietenie, toate gândurile, toate dorințele, toate așteptările se nasc în tăcere și se împart într-o bucurie mută. Nu vă întristați când vă despărțiți de prietenul vostru; Fiindcă tot ceea ce prețuiți cel mai mult la el, vă poate fi mai limpede în absența-i, precum pentru alpinist muntele apare mai deslușit văzut din depărtarea câmpiei; Și nu aflați alt țel în prietenie decât adâncirea în spirit. Pentru că dragostea care caută altceva decât revelația propriului mister, nu mai e dragoste, ci-i ca o plasă în care, aruncată fiind, cade doar ceea ce-i de prisos. Tot ce aveți mai bun în voi înșivă pentru prietenul vostru să fie; Dacă el trebuie să cunoască refluxul mareei voastre, atunci să cunoască și fluxul; Și la ce-i bun prietenul dacă îl căutați doar spre pierdere de vreme? Căutați-l întotdeauna pentru a vă trăi cu adevărat clipele, Fiindcă-i rostul lui să vă umple nevoile, dar nu și vidul din voi, Și în desfătarea prieteniei, domnească râsul și bucuriile împărtășite. Pentru că în roua măruntelor lucruri inima își află dimineața și prospețimea.” |
Dacă nu citim de la început riscăm să repetăm textele... vorbirea despre prieteni există deja pe topic la postarea nr. 12.
|
SCUZE ! Incerc sa imi rascumpar gresala
Eseu de Paul P. Iubire, un simplu cuvant care trezeste nenumarate amintiri si provoaca retrairea atator clipe si aparitia a numeroase intrebari. Nimeni si niciodata nu a reusit si nici nu va reusi sa explice acest sentiment. In majoritatea cazurilor cel care iubeste isi pierde ratiunea, logica si luciditatea. Inca nu s-a gasit o cauza pentru aparitia acestei stari, nu s-a reusit a i se da o definitie adecvata. Fiecare percepe iubirea intr-un alt fel, intr-un fel total diferit, unic. O intrebare care se se intalneste in jurul iubirii este: "Poate un om sa iubeasca , pe parcursul vietii lui, de mai multe ori ??". Incepe sa-ti fie draga o persoana si-ti dai seama, sau crezi ca iubesti, dar cu timpul incepe sa-ti placa altcineva. Prin simplu fapt ca incepi sa te indragostesti de altcineva oare nu patezi sentimentul iubirii trecute? Mai poti fi sigur ca ceea ce ai simtit a fost iubire? Dornic de a cunoaste necunoscutul si de a trai noi experiente, omul confunda sentimente de prietenie, de simpatie puternica, sau atractia fizica, cu iubirea. Apar astfel relatiile nereusite, casatoriile facute in graba, prieteniile iremediabil distruse. Nu exista om care sa nu fi suferit din dragoste. Este ciudat, insa, incapatanarea omului de a iubi, de a se indragosti, desi a suferit esecuri si a avut parte de deziluzii. Speranta de a-ti gasi fericirea iti da tarie, te revigoreaza si este infinita. Alt lucru de neinteles este ca majoritatea isi doreste sa iubeasca, sa se indragosteasca, desi aceste sentimente aduc nenumarate dureri si prea multe lacrimi. Asa cum se intreba Goethe in "suferintele tanarului Wherther" ma intreb si eu, "De ce oare ceea ce constituie fericirea unui om trebuie sa devina in acelasi timp si izvorul suferintelor lui?" A mai ramas o intrebare pe care mai toti o au in cap la sfarsitul fiecarei relatii:" a meritat?", "merita sa iubesti?". Sincer, cred ca da. Desi "a iubi" implica "a suferi" nu cred ca un om poate sa spuna ca traieste fara sa iubeasca. Si chiar daca o face nu inteleg ce viata ar putea avea, ce multumiri? Dupa cum zicea Emil Cioran "cea mai mare prostie pe care a conceput-o mintea omeneasca este ideea de eliberare prin omorarea dorintei". Perfect adevarat. Nu vei fi liber, lipsit de griji si suferinte daca iti infranezi dorinta si simtirile, ci doar daca le traiesti. "Viata nu reprezinta cantitatea de aer pe care o inspiri si expiri, ci momentele care iti taie respiratia." |
Cu drag
Si un alt eseu
Dragostea “Iubirea este un daimon” spunea Platon. „Iubirea nu va pieri niciodata…” spune Biblia. Si totusi, dupa cate „cercetari” s-au facut, dupa cate definitii s-au dat, dupa cate poezii i s-au inchinat, nimeni nu stie ce e dragostea! Acel sentiment care inalta si coboara, care ucide si naste in acelasi timp. Foarte multi scriitori au prezentat dragostea in operele lor. Cu toate acestea insa, ea e definita mereu la fel si intotdeauna diferit. Asta pentru ca nici un om nu poate exprima exact in cuvinte ceea ce simte, si pentru ca dragostea nu e niciodata la fel. Nu s-au facut inca cuvinte, nu s-au inventat inca leacuri, nu s-a gasit inca cheia care sa deschida secretul iubirii. „Dumnezeu este iubire” spun crestinii. Tot ei, identifica iubirea cu focul, deoarece mistuie suflete, dar si iadul este reprezentat tot prin foc. Atunci, iubirea nu poate fii decat partea noastra divina care ne apropie si ne desparte de Dumnezeu la fel de tare si in acelasi timp. Desi e o definitie cruda, Schopenhauer spune ca iubirea este doar o iluzie si ca femeile au fost create doar pentru „triumful speciei”, ele dusmanindu-se, „deoarece au aceeasi meserie: dragostea”. Deci, in viziunea lui, dragostea nu e altceva decat o meserie, care produce… lumea! Aceste cuvinte te fac sa te simti mic, foarte mic, de aceea oamenii prefera sa poarte in continuare valul Mayei, valorizand astfel iluzia in care traiesc. In lumea noastra totul este imanent, totul este intr-o continua manifestare, si cred ca singurul lucru transcendent, care a reusit sa doboare toate barierele este dragostea. Acea dragoste in stare sa provoace razboaie, in stare sa omoare fara mila in atingerea scopului sau, sa mute muntii din loc si sa desparta ape in calea ei, da, acel „lucru” care iti da aripi, care sustine lumea, care o implineste, caci fara dragoste nimic nu e… Dragostea nu e pacat, e iertare, nu e intuneric, e lumina, nici intristare, ci fericire, dar daca stii s-o gasesti. Iubirea va naste o lume noua, fara dezastre si nefericire, o lume paradisiaca, caci vom invata sa-L iubim pe Dumnezeu, si atunci toate culorile pamantului se vor schimba si vom deveni iar noi… http://www.referatele.com/referate/r...ratele-com.php |
Despre noi - Khalil Gibran
“Când inima îți este un vulcan, cum crezi că ar putea să-ți crească flori din palme?”
“Numai atunci când veți sorbi din râul tăcerii, veți începe cu adevarat să cântați. Și numai când veți fi atins vârful muntelui, veți începe cu adevărat să urcați. Și numai când pămantul vă va cere ce‑i trupesc în voi, veți dansa cu adevărat” “Ești liber sub soare, sub lună și sub stele; ești liber chiar și atunci când nu există nici soare, nici lună și nici stele; însă ești sclavul celui care te iubește, căci te iubește, și sclavul celui pe care îl iubești, căci îl iubești.” “Iubirea lui este la fel de simplă ca a Naturii însăși. Nu îți cere să te conformezi, nu-ți cere să alegi, ci te acceptă in realitatea ta – aidoma Naturii.” “Niciodată nu ne vom putea înțelege până când nu vom fi redus limbajul la doar șapte cuvinte.” “Dacă nu poți să vezi decât ceea ce lumina îți luminează și nu auzi decât ceea ce îți vestește sunetul, atunci tu nici nu vezi și nici n-auzi cu adevărat.” “În adâncul inimii mele Se-aude un cântec fără versuri – Un cântec ce trăiește În sămânța inimii mele. Refuză să se amestece cu cerneala pe pergament; Îmi învăluie dragostea într-o mantie diafană Și zboară, dar nu peste buzele mele. Cum să îl cânt? Mi-e teamă să nu se amestece cu eternul pământesc; Cui să îl cânt? Căci locuiește în casa sufletului meu De teama urechilor pline de sensibilitate. Când privesc în mine, Văd umbra umbrei sale; Când îmi ating vârful degetelor Îi simt vibrațiile. Faptele mâinilor mele îi oglindesc prezența, Așa cum un lac reflectă stelele strălucitoare; Lacrimile mele îl dezvăluie, Așa cum picăturile strălucitoare de rouă Dezvăluie taina unui trandafir veștejit. Este un cântec ce s-a născut din contemplație Și adus la suprafață de către liniște, Evitat de larmă, Îmbrățișat de adevăr, Repetat de vise, Înțeles de dragoste, Ascuns de trezire Și cântat de sufleteste cântecul dragostei. Ce Cain sau Esaul ar putea să-l cânte? Este cu mult mai parfumat decât iasomia; Ce voce l-ar putea înrobi? Este pecetluit la inimă, ca taina unei fecioare; Ce coardă l-ar putea face să vibreze? Cine îndrăznește să uneasă urletul mării Cu ciripitul unei privighetori? Cine îndrăznește să asemuiască strigătele unei furtuni Cu suspinul unui copil? Cine îndrăznește să spună cu voce tare Cuvintele pe care numai inima le poate rosti? Ce ființă omenească îndrăznește să cânte Cântecul lui Dumnezeu?” |
Despre învățătură - Khalil Gibran
„Nici un om nu poate să vă descopere nimic, afară numai de ceea ce zace pe jumătate adormit, în zorii conștiinței voastre.
Învățătorul care pășește în umbra templului, printre discipoli, nu dăruie acestora din înțelepciunea-i , cât mai degrabă din dragostea și din credința sa. Dacă este cu adevărat învățat, el nu-i îndeamnă să intre în casa înțelepciunii sale, ci mai degrabă-i aduce pe fiecare în parte în pragul propriei sale înțelepciuni. Astronomul vă poate vorbi de înțelegerea sa asupra spațiului, dar nu vă va putea să vă dea înțelegerea care-i numai a sa. Muzicianul poate cânta pentru voi din ritmul care există pretutindeni în spațiu, dar el nu poate da auzul cuprinzător de ritmuri și nici vocea care să-i fie ecou. Iar cel priceput în știința cifrelor vă poate vorbi despre domeniul măsurii și greutății, dar nu vă poate conduce acolo, Fiindcă viziunea unui om nu poate împrumuta aripile altui semen al său Și, precum fiecare dintre voi stă singur în conștiința Creatorului, la fel, fiecare dintre voi trebuie să rămână singur în conștiința sa despre Creator și în cunoașterea celor pământești.” |
ceva ce mi-a placut din Kahlil Gibran
Un poet este o pasăre de o desăvârșire nepământeană, care evadează din tărâmul său celest și sosește în această lume ciripind.
Dragostea este singura floare care crește și înflorește fără ajutorul anotimpurilor. O rădăcină este o floare care disprețuiește faima. Credința este o oază în inimă, la care nu poate ajunge niciodată caravana gândirii. |
DANSATOAREA
Dansatoarea Într-o zi, la curtea prințului Birkasha a venit o dansatoare împreună cu muzicanții ei. A fost primită la curte și a dansat în fața prințului pe muzica lăutei, a flautului și a chitarei. A dansat dansul flăcărilor, dansul săbiilor și sulițelor, a dansat dansul stelelor și dansul spațiului. Apoi a dansat dansul florilor în vânt. După aceea s-a așezat în fața tronului prințului și s-a înclinat în fața lui. Prințul a rugat-o să vină mai aproape și i-a spus: "Femeie frumoasă, fiica grației și a încântării, de unde vine arta ta? Și cum faci de supui toate elementele în ritmurile și rimele tale?" Dansatoarea a făcut din nou o plecăciune și a răspuns: "Prea mărită și milostivă Maiestate, nu am răspuns la întrebările Măriei voastre. Doar atât știu: sufletul filosofului sălășluiește în mintea lui, sufletul poetului în inima lui; sufletul cântărețului dăinuie în gâtlejul lui, dar sufletul dansatoarei trăiește în tot trupul ei." .................................................. ............................. "Iubiti-va unul pe altul, dar nu faceti din iubire opreliste. Fie, mai degraba, o mare valurind intre tarmurile sufletelor voastre. Umpleti-va, unul altuia, cupa, dar nu beti dintr-o singura cupa. Impartiti-va painea, dar nu mancati din aceeasi bucata. Cantati si dansati si veseliti-va laolalta, dar faceti ca fiecare sa ramana singur. Intocmai cum strunele lautei sunt singure, in timp ce vibreaza in aceeasi armonie." "Daruiti-va inimile, fara a le lasa insa una in paza celeilalte, Pentru ca numai mana vietii va poate cuprinde inimile, Si tineti-va alaturi, dar nu chiar asa de aproape, Caci coloanele templului inaltate-s la anume distanta, Iar stejarul si chiparosul nu cresc in umbra celuilalt." Khalil Gibran (1883-1931) "Profetul" |
..
din alta decat Kahlil Gibram, dar mi-a placut mult
"Invizibilă și mereu prezentă, iubirea e mai mult decât un simțământ, mai mult decât o emoție. E mai mult decât plăcere, mai mult decât extaz. Este starea firească a lui Dumnezeu. Forța supremă din univers". |
Despre crimă și pedeapsă - Khalil Gibran
Atunci unul dintre judecătorii cetății zise: „Vorbește‑ne despre Crimă și despre Pedeapsă.”
Și el răspunse, zicând: „Acestea se întâmplă când judecata voastră rătăcește în vânt, Fiindcă numai din nesocotință aduceți prejudicii altora și deci, vouă înșivă, Iar pentru aceste prejudicii trebuie apoi să bateți la ușile dregătorilor și să așteptați în dispreț. Precum Oceanul este Eul vostru divin: El rămâne pururi imaculat Și asemeni etherului el nu‑și desfășoară decât aripile. Ca Soarele este Eul vostru divin, El nu cunoaște drumurile cârtiței, nici nu caută ascunzătorile șarpelui. Iar Eul divin nu e singur în firea voastră: Multe în voi sunt omenești, dar multe nu sunt încă ale omului Ci se arată asemenea unui pigmeu diform, care merge buimac, prin ceață în căutarea propriei sale deșteptări. Acum, despre omul din voi ași vrea să vorbesc, Fiindcă omul, iar nu Eul vostru divin și nici pigmeul rătăcind prin ceață, este cel care cunoaște crima și pedepsirea crimei. Adesea v‑am auzit vorbind despre cel care comite un lucru rău ca și cum nu ar fi unul dintre ai voștri, ci un străin printre voi, un intrus în lumea voastră. Ci eu vă spun că, precum cel sfânt și cel drept nu pot să se înalțe deasupra a ceea ce este mai înălțător în fiecare dintre voi, Tot astfel și cel rău și cel slab nu pot cădea mai jos decât ceea ce aveți mai josnic fiecare dinte voi, Și precum o singură frunză nu se ofilește decât cu tăcuta învoire a întregului arbore, Tot astfel răufăcătorul nu poate să comită crima decât cu consimțământul secret al vostru, al tuturor. Fiindcă, asemeni unei procesiuni, înaintați împreună spre Eul vostru divin, Voi sunteți drumul, dar și drumeții. Iar când unul dintre voi cade, acesta‑i pentru cei care sunt în urma lui, prevenindu‑i că o piatră le împiedică trecerea. Da, dar el cade și pentru cei aflați înaintea lui, care, cu toate că au pasul mai iute și mai sigur, nu au înlăturat piatra din cale. Și iată încă de ce cuvântul trebuie să apese greu pe cugetele voastre: Cel ucis nu rămâne nevinovat față de propria‑i moarte, La fel cum cel prădat nu‑i nevinovat că a fost jefuit, Și cel drept nu‑i neștiutor de fărădelegile celui rău, Iar cel care are mâinile curate, nu rămâne nepătat de fapta trădătorului. Da, vinovatul este uneori victima ofensei Și, mai adesea, condamnatul suportă pedeapsa și pentru cel nevinovat ca și pentru cel fără de cusur. Fiindcă nu puteți despărți pe cel drept de cel nedrept, nici pe cel bun de cel rău, Amândoi stau în fața Soarelui asemenea firelor, alb și negru, întrețesute, Iar când firul negru s‑a rupt, țesătorul controlează întreaga țesătură și, de asemenea, războiul de tesut. Dar dacă unul dintre voi încearcă să judece o soție infidelă, Să pună atunci în balanță și inima bărbatului acesteia și, astfel, să‑i măsoare cu grijă sufletul, Și, la fel, cel care vrea să‑l biciuiască pe ofensator, să privească și în sufletul celui ofensat, Iar dacă cineva dintre voi pedepsește în numele dreptății, împlântând securea în copacul răului, să ia aminte și la rădăcini, Va găsi, acolo‑n adânc, rădăcinile binelui și ale răului, ale purtătorului de fructe și ale celui sterp, imbrățișându‑se în inima tăcută a pământului. Iar voi, judecători, care vreți să fiți drepți, Ce judecată veți pronunța împotriva celui care, cu toate că cinstit cu trupul, este hoț în sufletul său? Ce pedeapsă veți hotărî celui care răpune trupește pe cineva atunci când el însuși este vătămat sufletește? Și cum veți urmări pe cel care prin faptele sale se arată a fi de rea credință și opresor, Dar el însuși, la rându‑i, este jignit și batjocorit? Și, cum veți pedepsi pe cei a căror remușcare este deja mai mare decât răul comis? Remușcarea nu este oare pedeapsa dată, astfel, chiar de legea căreia voiți a‑i sluji? Totuși, nu puteți pune remușcarea pe seama celui vinovat, nici să o scoateți din inima vinovatului. Fiindcă, de la sine, remușcarea va țipa, în tăcerea nopții, pentru ca oamenii să se trezească și să se privească în față. Iar voi, cei care voiți a înțelege dreptatea, cum veți reuși aceasta, dacă nu veți privi toate faptele în plină lumină? Atunci numai veți pricepe că cel drept și cel decăzut nu sunt decât un singur om stând drept în crepusculul dintre noaptea eului‑pigmeu și ziua eului‑divin si că piatra unghiulară a templului nu‑i cu nimic mai presus decât cea din adâncul temeliei”. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 11:50:02. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.