Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Adevarata credinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1407)

Agatha 17.02.2007 21:22:22

Uitandu-ma pe acest site ortodox am vazut diferite conceptii ciocnindu-se...deocamdata nimic spectaculos...peste tot se intalneste asa ceva.Insa nu pe un subiect atat de delicat.Poate nu toti suntem de acord cu ceea ce crede celalalt,insa asta nu ne da dreptul sa il jignim.Daca nu suntem in stare sa acceptam si un alt punct de vedere si sa incercam sa raspundem pro sau contra lui,argumentand fireste,atunci,poate ar trebui sa nu mai raspundem deloc...O persoana spunea ,,daca nu esti in stare sa accepti si un alt punct de vedere inseamna ca esti imatura in gandire',insa tot aceasta persoana,la randul ei face exact acelasi lucru,adica isi dovedeste imaturitatea...Fiind un site avand ca baza credinta si modurile diferite in care aceasta a fost receptata,aveam oarecum pretentii la intalnirea unor oameni nu neaparat deschisi mintal,dar cat de cat in stare sa accepte si alte idei.Persoane ca Maya si Paraschevaiasi care pretind ca sunt mari credincioase,in loc sa isi expuna teoriile lor intr-un mod civilizat,pentru ca prin aceasta trasatura de caracter ne deosebim de celelalte fiinte,si-au dat arama pe fata pe un simplu site...Dragele mele,nu va cere nimeni sa ne acceptati pe noi, ,,pacatosii' societatii,ci sa incercati macar sa afisati un respect in cel mai nedezvoltat stadiu macar fata de ,,umilele' noastre ganduri.Din moment ce ne-am pus problema existentei unei divinitati si din moment ce am reusit sa ne argumentam fiecare gand,dovedeste ca nu suntem chiar inferiori.Bineinteles,asta a fost explicatia la care v-ati limitat sa ne explicati aparitia pe acest site.Ei bine,am mai dat acest exemplu odata,insa un lucru spus de mai multe ori nu strica niciodata.Cred din tot sufletul ca un om care nu crede in Dumnezeu,da de mult mai multe ori dovada de bunatate si calitati vitale pentru ,,obtinerea unui loc in imparatia cerurilor' decat un asa zis ,,om religios'(cum il numeste Mircea Eliade in celebra sa carte ,,Sacrul si profanul').De ce?Pentru ca nu acesta nu este atins de manipulare,de doctrine,de asa zisele reguli,ci isi impune singur reguli morale dupa care sa traiasca.Nu zic ca nu exista exceptii in amandoua cazurile.Insa in cazul oamenilor religiosi,daca il au pe Dumnezeu de ce aleg totusi o cale gresita?Pentru a-si da seama la un moment dat de alegerea prost facuta si sa se redreseze?Nu cred...Asadar,persoane care trambitati in stanga si dreapta credinta in Dumnezeu,m-ati dezamagit.

erzbet 17.02.2007 21:32:29

Adevarat si frumos spus...stii care e problema? nu conteaza ce vezi,conteaza cum vezi
noi vedem un om chinuit, ei vad un om fericit care se va desavarsi spiritual, niciodata nu ne vom schimba viziunea
problema este deci, modul de expunere al ideilor.
Cu cat omul este mai simplu, crede mai cu ardoare in Dumnezeu, in reglui si minuni si ea de bun tot ce aude. Pe masura ce isi dezvolta cultura, apar probleme propriei constiinte. De aceea, cu cat stii mai putine, cu atat esti mai fericit

Alexandr_Bazil 17.02.2007 22:32:48

cozia...te subestimezi. Dar daca tu zici ca esti inferior oamenilor din tradita ortodoxa...atunci asa o fi.
Si un sfat pentru sceptici: nu uitati sa fiti sceptici si cu voi insiva.

erzbet 17.02.2007 22:34:39

E foarte usor sa te multumesti cu raspunsurile altora...dar e degradant pentru spirit. Parerea mea

cozia 17.02.2007 22:47:31

Citat:

În prealabil postat de Alexandr_Bazil
cozia...te subestimezi.

M-au incercat ginduri de genul asta:mindrie, ingimfare,minie,invidie, scirbe(poate mai putin) si citeodata continua sa ma incerce, insa tin post si ma rog cit pot si eu de des si ma mai ajuta.
Doamne ajuta.

Alexandr_Bazil 18.02.2007 00:18:38

Mandria nu e totuna cu ingamfarea. De fapt omul cu adevarat mandru, care tine la onoarea sa, nu va cadea in capcana supraestimarii si nu se va ridica in slavi.

cozia 18.02.2007 00:28:01

Citat:

Mandria nu e totuna cu ingamfarea. De fapt omul cu adevarat mandru, care tine la onoarea sa, nu va cadea in capcana supraestimarii si nu se va ridica in slavi.

Eu nu pot sa-mi permit sa tin la onoarea mea,...din motivele mele personale daca ar fi asa as fi facut infarct demult.
Tie iti doresc succes

Agatha 18.02.2007 11:16:08

Citat:

În prealabil postat de cozia
Citat:

Eu nu pot sa-mi permit sa tin la onoarea mea,...din motivele mele personale daca ar fi asa as fi facut infarct demult.
Tie iti doresc succes

Cum poti spune ,,Eu nu imi pot permite sa tin la onoarea mea?'.De ce?Pentru ca asa ne vrea Dumnezeu?Fara pic de onoare,niste spirite primitive?Da...Sunt pur si simplu uimita.

Alexandr_Bazil 18.02.2007 11:55:54

cozia...cum iti definesti onoarea? Trebuie sa trecem de punctul asta inainte sa continuam discutia

mirelat 19.02.2007 21:17:34

Citat:

În prealabil postat de Agatha
Asadar,persoane care trambitati in stanga si dreapta credinta in Dumnezeu,m-ati dezamagit.

Agatha draga, daca noi astia micii te-am dezamagit ne pare rau.

Uite mai jos ce zice Parintele Cleopa despre mantuirea sufletului, un sfat in caz ca te-ar interesa si pe tine asa ceva :

"Sa ramaneti in corabia Bisericii si sa ascultati de ea, ca Biserica este trupul lui Hristos. Biserica este mama noastra cea de obste. Prin Biserica intram in lume, in viata si prin ea plecam din lume, in cealalta viata vesnica. Noi, crestinii, suntem asemenea unui copac sadit de Dumnezeu. Creanga care se rupe din copac moare, nu mai poate fi vie. Asa si crestinii care se rup de Biserica mor, nu mai pot avea viata, nici mantuire pana nu se intorc in sanul Bisericii. Cand mintea omului iscodeste credinta si paraseste Biserica, in zadar sunt toate faptele bune. Iar unde este unitate si intelegere, acolo este mantuire si Dumnezeu ajuta. Mai spun Sfintii Parinti ca in vremea de pe urma doua lucruri vor ajuta Biserica si pe credinciosi : pustia simtita, adica muntii, pesterile, padurea; si pustia gandita, adica pastrarea credintei in taina inimii."

cozia 19.02.2007 21:30:37

Citat:

cozia...cum iti definesti onoarea? Trebuie sa trecem de punctul asta inainte sa continuam discutia

Sa nu reactionezi la insulte, la provocari, sa le identifici la timp inainte de a reactiona mecanic, asa tii minia in control , iar onoarea se tine coada de aceste lucruri.

Spuneau niste calugari ca trebuie sa fi cu un pas inaintea miniei si sa impingi inapoi pe git sarpele inflacarat care se ridica din interior prin care in mod mecanic(deci nu mai esti uman, devi o masina) reactionezi cu violenta.

Adrenalina , pe de alta parte trebuie dramuita cu atentie si folosita numai in cazuri de alerta si cazuri extreme de supravietuire nu irosita pe ride-uri la Disneyland

Juli 19.02.2007 21:43:07

Parerea mea, ca cei ce vad crestinismul la nivelul babelor barfitoare din biserici nu sunt mai evoluati spiritual decat acestea...
N-are nici o legatura cu inteligenta.

ancah 20.02.2007 04:02:45

Citat Agatha: "Poate nu toti suntem de acord cu ceea ce crede celalalt"

Vezi, tocmai asta e frumusetea credintei ortodoxe, ca este unitara. Indiferent cu ce ortodox vorbesti, ca e din Romania, din Canada sau Australia, toti vorbesc la unison si se inteleg intre ei, caci avem aceeasi credinta.

Numai cine nu este ortodox are probleme de intelege a aceastei unitati.
Uite sa-ti dau un exemplu: toata lumea stie ca 1+1 = 2
Cam ce trebuie sa zicem celui care afirma ca unu plus unu fac 7 sau 15 sau 70 sau 113 etc. Ortodoxul isi stie lectia, macar cea elementara si a invatat cel putin respectul pentru Dumnezeu, pentru biserica si pentru credinta ortodoxa.
Credinta o ai in suflet. Cand vine cineva si da in credinta ta, nu iti rupe o mana, nu iti rupe un picior, nici nu-ti face cucui, te loveste in suflet.De aceea e de dorit, ca cei care au alte convingeri, sa inceteze a ne lovi in ce avem mai de pret, credinta din suflet.

Juli 20.02.2007 08:51:51

Citat:

În prealabil postat de Juli
Parerea mea, ca cei ce vad crestinismul la nivelul babelor barfitoare din biserici nu sunt mai evoluati spiritual decat acestea...
N-are nici o legatura cu inteligenta.

Imi cer iertare...
Spunand asta nu sunt mai sus de babele mentionate (cu exceptiea ca nu barfesc, cel putin in biserica).
Doamne ajuta!

paraschevaiasi 20.02.2007 15:40:17

Ce ste adevarata credinta? pt mine inseamna a cauta din tot sufletul sa traiesc in curatie si sa am o viata ordonata cu Dumnezeu, sa nu-mi fie teama de moarte ca daca mor acum ma duc in iad. Pt mine Dumnezeu inaseamna totul. Cu voia lui Dumnezeu am primit un sot bun si 3 copii frumosi, sanatosi si iubitori de Biserica. In tot ce fac imi e gandul la Dumnezeu si incerc prin trairea mea sa-i fac si pe ceilalti sa-si doreasca sa traiasca cu Dumnezeu in adevaratul sens al cuvantului. As putea vb multe despre Credinta in Dumnezeu si sa-i indemn pe oameni dar daca viata mea nu vorbeste despre aceasta traire nu am nicio valoare. Iubesc oamenii imi place sa vb cu ei depre vietile Sfintilor...
Adevarata credinta este aceea de a trai conform canoanelor bisericii cat pot de bine. Sa nu-i judec pe cei care nu pot pricepe Ortodoxia in adevarata ei valoare.

Annamarria 20.02.2007 16:52:21

Am o intrebare pentru voi cei care scrieti aici: ati citit vreodata Evangheliile singuri, cu ochii vostri? Nu intreb daca si credeti ca sunt adevarate sau ca sunt inventie, fictiune: vreau numai sa stiu daca le-ati citit ( dar voi singuri, fara sa fiti obligati). Va rog frumos sa-mi raspundeti, pentru ca ma va ajuta sa inteleg ceva.

paraschevaiasi 20.02.2007 17:02:47

Citat:

În prealabil postat de Annamarria
Am o intrebare pentru voi cei care scrieti aici: ati citit vreodata Evangheliile singuri, cu ochii vostri? Nu intreb daca si credeti ca sunt adevarate sau ca sunt inventie, fictiune: vreau numai sa stiu daca le-ati citit ( dar voi singuri, fara sa fiti obligati). Va rog frumos sa-mi raspundeti, pentru ca ma va ajuta sa inteleg ceva.

eu am citit Vechiul Testament cateva capitole iar Noul Testament l-am citit de 2 ori iar anul trecut am inceput sa-l citesc iar.

20.02.2007 17:22:16

Citat:

În prealabil postat de ancah
Citat Agatha: "Poate nu toti suntem de acord cu ceea ce crede celalalt"

Vezi, tocmai asta e frumusetea credintei ortodoxe, ca este unitara. Indiferent cu ce ortodox vorbesti, ca e din Romania, din Canada sau Australia, toti vorbesc la unison si se inteleg intre ei, caci avem aceeasi credinta.

Numai cine nu este ortodox are probleme de intelege a aceastei unitati.
Uite sa-ti dau un exemplu: toata lumea stie ca 1+1 = 2
Cam ce trebuie sa zicem celui care afirma ca unu plus unu fac 7 sau 15 sau 70 sau 113 etc. Ortodoxul isi stie lectia, macar cea elementara si a invatat cel putin respectul pentru Dumnezeu, pentru biserica si pentru credinta ortodoxa.
Credinta o ai in suflet. Cand vine cineva si da in credinta ta, nu iti rupe o mana, nu iti rupe un picior, nici nu-ti face cucui, te loveste in suflet.De aceea e de dorit, ca cei care au alte convingeri, sa inceteze a ne lovi in ce avem mai de pret, credinta din suflet.

Foarte frumos spus:)

cozia 20.02.2007 17:32:57

Le-am citit, le-am recitit si recitit, si recitit(citeodata pasaje)........si de fiecare data vad ceva nou.

mirelat 21.02.2007 04:26:06

Citat:

:) Ce intrebare e asta, iubito ?:dozingoff:

Nimeni nu cred ca citeste Biblia fiindca e obligat. Eu cel putin n-am citit-o din obligatie...

mirelat 21.02.2007 04:32:40

Iar Evangheliile, intr-adevar, le citim si re-citim mereu.

Annamarria 21.02.2007 10:20:47

Citat:

În prealabil postat de mirelat
Citat:

:) Ce intrebare e asta, iubito ?:dozingoff:

Nimeni nu cred ca citeste Biblia fiindca e obligat. Eu cel putin n-am citit-o din obligatie...

Ma gandeam ca poti fi obligat pentru orele de religie, sau de catre parinti sau chiar cand mergi la biserica fiindca te obliga ceilalti, societatea (la sat!) si nu pentru ca vrei tu si atunci si Evangelia o asculti obligat. La asta ma refeream.

Alexandr_Bazil 21.02.2007 17:08:57

Citat:

În prealabil postat de cozia
Citat:

Sa nu reactionezi la insulte, la provocari, sa le identifici la timp inainte de a reactiona mecanic, asa tii minia in control , iar onoarea se tine coada de aceste lucruri.

Spuneau niste calugari ca trebuie sa fi cu un pas inaintea miniei si sa impingi inapoi pe git sarpele inflacarat care se ridica din interior prin care in mod mecanic(deci nu mai esti uman, devi o masina) reactionezi cu violenta.

Adrenalina , pe de alta parte trebuie dramuita cu atentie si folosita numai in cazuri de alerta si cazuri extreme de supravietuire nu irosita pe ride-uri la Disneyland

Uite...asta e problema mentalitatii crestine. Pentru voi onoarea inseamna violenta si distrugere. Pe cand onoarea presupune sa nu fi un animal care ataca orbeste. Onoarea presupune sa ataci numai cand trebuie, si atunci sa nu tii cont de faptul ca poti fi ranit. Inseamna sa poti sa iti sustii opinia, chiar si daca te pune in situatii dezavantajoase, si inseamna sa nu te compromiti, chiar daca asta inseamna sa suferi, sa mori, sau chir sa arzi in iad . :p
Onoarea presupune sa nu te raneasca nimic mai mult decat uciderea spiritului tau, prin limitarea libertatii tale.

PET 21.02.2007 18:22:08

Stiti ce ma deranjeaza pe mine cel mai mult? Faptul ca cei care cred in Dumenzeu, se considera superiori si mai fericiti de cat unul care nu crede in Dumnezeu. Nu neg ca nu poate fi fericit, dar de ce are aceasta mentalitate?

Un alt punct pe care eu il consider vital este faptul ca multi nu pasesc in gandire in "afara" acelei carti negre, dar folosesc ca argument faptul ca, eu (spre exemplu) nu accept alte adevaruri.

Citeam acum un alt topic despre cum televiziunea National Geografic face rau bisericii prin docuemtarele "anti" biserica pe care le difuzeaza. Poate face rau din privinta unui credincios fanatic, dar din privinta unui alt om, poate vedea un alt "adevar".

Si un alt lucru deranjat este ca pana si aceasta credinta e impartita in o gramda de sub-credinte, secte, si stiu eu ce alte chestii. Ajunge lumea sa se certe pentru faptul ca Isus se scrie Iisus, sau ca e Hristos si nu Christos. Astea e cel mai tampit lucru. Chiar nu exista suficente lucruri de discutat?

Sincer cred ca un ateu sau un agnostic e de 10 ori mai bun decat un credincios fanatic. Prin fanatic ma refer la destui oameni pe care i-am vazut pe acest forum. Fanatic adica faptul ca daca nu-ti convine ceva, incepi fie sa comentezi, fie nu esti in stare sa vi cu un contra-argument bun, dar de comentat tot comentezi doar prin faptul ca tie iti contrazice cineva ceea ce crezi.

Daca omul X conteaza ca avortul (spre exemplu) a fost necesar, tu nu-l judeca pe el si nu-l fa criminal. Daca ai ajuns sa judeci o persoana inseamna ca esti deja superior, iar daca tu esti superior, inseamna automat ca esti un alt mini-dumnezeu, pe cand toti oamenii ar trebui sa fie egali.

PET 21.02.2007 18:26:42

Am uitat sa argumentez de ce un ateu/agnostic e de 10 ori mai bun decat un credincios fanatic.

Un ateu/agnostic nu are asa multe probleme precum un credincios fanatic. Nu are de comentat la adresa lu X ca el nu e asa, nu incearca sa isi faca o propaganda si cel mai important nu se crede mai superior.

Aici vorbesc la cazul general nu la cazuri particulare, de exemplu o slujba, un șahist mai bun, un pictor mai bun.

Alexandr_Bazil 21.02.2007 23:49:48

Nu neaparat PET. Am cunoscut si atei care incearca sa iti demonstreze ca ateismul este calea cea mai buna. Totusi sa negi posibilitatea existentei unor forte supranaturale, e cam totuna cu a nega posibilitatea ca aceste forte sa nu existe. Eu nu ma incadrez nici un "-ism" ca o fi islamism, crestinism, ateism, etc. Nu intru nici in tabara deistilor, nici in cea a ateilor. Accept ambele posibilitati.

PET 22.02.2007 06:43:04

Adica agnostic asa cum sunt si eu.

phradmon 22.02.2007 09:24:32

Citat:

În prealabil postat de PET
Am uitat sa argumentez de ce un ateu/agnostic e de 10 ori mai bun decat un credincios fanatic.

Un ateu/agnostic nu are asa multe probleme precum un credincios fanatic. Nu are de comentat la adresa lu X ca el nu e asa, nu incearca sa isi faca o propaganda si cel mai important nu se crede mai superior.

Aici vorbesc la cazul general nu la cazuri particulare, de exemplu o slujba, un șahist mai bun, un pictor mai bun.

Este rational ca un crednicios sa fie "mai superior" decat un ateu. Ce este ateul daca nu un accident al naturii, rezultatul haosului si al intamplarii, rodul micromutatiilor genetice suferite de maimuta? Credinciosul este o faptura rationala purtatoare a chipului lui Dumnezeu. Uite, de-aia noi suntem "mai superiori" voua :rolleyes:
Apropos, daca nu impartasesti caracterul religios al acestui forum, ce, Doamne iarta-ma, cauti aici? N-ai ce face acasa? Probabil ca nu. In lumea aia a voastra trebuie sa fie tare pustiu...
Crestinul spera la mai bine, la viata vesnica, la Imparatia cerurilor promisa de Hristos si n-are niciun motiv sa se teama ca Hristos l-a mintit. Crestinul tinde catre Dumnezeu, catre adevarul, binele si frumosul abosult.
Ateul ce face? Se teme de moarte ca "ala cu coarne" de tamaie... El stie ca moartea inseamna "trecerea in nefiinta" si ca fericirea trebuie s-o caute in aceasta viata. El stie ca existenta umana are un final. Pentru el, fericirea inseana, dupa caz, o masa copioasa, un meci de fotbal castigat, o marire de salariu, o nota maxima la scoala, o masina noua, "impreunare trupeasca". El stie ca sentimentele nu exista, sunt doar o reactie fiziologica a encefalului; pentru el viata e dura, plina de suferinta, e o jungla in care doar cei puternici supravietuiesc.
Stiu, acum urmeaza o replica de genu: "spre deosebire de credinciosii fanatici, noi, agnosticii nu credem in duhuri inchipuite, unelte folosite de-a lungul timpului pentru stapanirea popoarelor; noi suntem rationali, stiintifici bla bla bla"

maya 22.02.2007 11:49:12

draga agatha, te intreb si eu:cate din parerile argumentate si care erau in neconcordanta cu ale tale le-ai acceptat?(si nu ma refer la ale mele)ma acuzi de acelasi lucru pe care il faci tu.sunt curioasa cate argumente solide, in afara de parerea personala ai adus in sprijinul ideilor tale.eu macar am zis de fiecare data ca este "parerea mea".asta este rostul forumului, nu?

daca nu sunt decat "vreo doua trei persoane pe care le numeri pe degete, cu capul pe umeri, in acest forum", ce mai cauti aici?

daca ti-am dat impresia ca sunt "o mare credincioasa" sau o famnatica imi pare rau.nu sunt.nici pe departe.traiesc in aceeasi lume si am aceleasi probleme ca si tine sau ca si altii(mai mult sau mai putin).difera modul fiecaruia de perceptie a acestor probleme.unii prefera sa-si planga de mila sau sa nege existenta unei divinitati "care ii lasa sa aiba asa probleme", eu prefer sa ma bucur, cu toate greutatile, de micile minuni ale vietii, pe care le pun pe seama divinitatii.e simplu.

macs 22.02.2007 12:11:04

Citat:

În prealabil postat de phradmon
Este rational ca un crednicios sa fie "mai superior" decat un ateu. Ce este ateul daca nu un accident al naturii, rezultatul haosului si al intamplarii, rodul micromutatiilor genetice suferite de maimuta? Credinciosul este o faptura rationala purtatoare a chipului lui Dumnezeu. Uite, de-aia noi suntem "mai superiori" voua

asta e exact atitudinea aroganta, de superioritate la care se referea pet. nu faci decat sa-i confirmi punctul de vedere.

PET 22.02.2007 13:43:47

Citat:

În prealabil postat de phradmon
Citat:

Este rational ca un crednicios sa fie "mai superior" decat un ateu. Ce este ateul daca nu un accident al naturii, rezultatul haosului si al intamplarii, rodul micromutatiilor genetice suferite de maimuta? Credinciosul este o faptura rationala purtatoare a chipului lui Dumnezeu. Uite, de-aia noi suntem "mai superiori" voua :rolleyes:
Apropos, daca nu impartasesti caracterul religios al acestui forum, ce, Doamne iarta-ma, cauti aici? N-ai ce face acasa? Probabil ca nu. In lumea aia a voastra trebuie sa fie tare pustiu...
Crestinul spera la mai bine, la viata vesnica, la Imparatia cerurilor promisa de Hristos si n-are niciun motiv sa se teama ca Hristos l-a mintit. Crestinul tinde catre Dumnezeu, catre adevarul, binele si frumosul abosult.
Ateul ce face? Se teme de moarte ca "ala cu coarne" de tamaie... El stie ca moartea inseamna "trecerea in nefiinta" si ca fericirea trebuie s-o caute in aceasta viata. El stie ca existenta umana are un final. Pentru el, fericirea inseana, dupa caz, o masa copioasa, un meci de fotbal castigat, o marire de salariu, o nota maxima la scoala, o masina noua, "impreunare trupeasca". El stie ca sentimentele nu exista, sunt doar o reactie fiziologica a encefalului; pentru el viata e dura, plina de suferinta, e o jungla in care doar cei puternici supravietuiesc.
Stiu, acum urmeaza o replica de genu: "spre deosebire de credinciosii fanatici, noi, agnosticii nu credem in duhuri inchipuite, unelte folosite de-a lungul timpului pentru stapanirea popoarelor; noi suntem rationali, stiintifici bla bla bla"

Unui ateu nu-i pasa cum a ajusn in aceasta lume si nu-si pune intrebari "care e rolul lui pe acest pamant". Credinciosul este o faptura rationala? Defineste ratiunea :)

Ce caut aici pe forum? Pai nu stiam ca e V.I.P only :) Ia gandeste-te tu ce fac aici pe forum. Ai niste variante:
- sunt un baiat confuz care nu stie ce vrea
- sunt un baiat confuz plin de teribilisme
- sunt un baiat care cauta fericire
- etc :)

Nu vad de ce as vrea eu viata vesnica. Cred ca m-as plictisi la un moment dat, mai ales daca trebuie sa respect strict "regulile imparatiei". Voi poate vedeti raiul asa.... ca si in desenele din carticelele de la "Martorii lui Iehova", dar daca ai sta sa te gandesti, totul ar fi o rutina, un robotism. Traiesti vesnic intr-o zona unde ai de respectat niste reguli foarte foarte stricte.

Apoi ateul. Dupa cum ai zis: "El stie ca existenta umana are un final". Corect! Asta mi se pare chiar foarte rational, decat sa stai in fiecare zi, sa incerci sa-l multumesti pe cel de sus, si intr-un final, tot o sa faci o greseala, dar cum dumnezeu iarta orice, tot nu mai conteaza. Ateul rational se bucura de micile fericiri care conteaza in viata, cele care te fac om. O masa buna, un meci de fotbal castigat, etc. Acestea sunt micile chestii in viata care de fapt, FAC viata.

Ateul isi traieste viata, pe cand un credincios, se crede si superior, si sta si asteapta incet, incet sa moara, ca sa poata sa ajunga acolo sus, langa dumnezeu.

Cat despre ultima parte a postului tai, aici gresesti cel mai mult.
Nu-mi zi tu mie ca un crestin nu sufera niciodata. Nu-mi zi tu ca pentru un crestin viata la un moment dat nu poate fi dura. Atata tot ca voi stati si va rugati sa scapati, pe cat un ateu incearca sa faca ceva.

PET 22.02.2007 13:45:44

As mai vrea sa adaug:

Vedeti, la voi scopul e sa ajungeti sus. Faceti fapte bune ca sa ajugeti sus. Aveti un scop. Pe cand ateul face fapte bune pentru ca asa trebuie, asa e frumos.

maya 22.02.2007 14:00:55

ce te face sa crezi ca un crestin, pe langa rugaciune, nu incearca sa faca ceva real in privinta problemelor sale?stii vorba aia cu "Dumnezeu iti da dar sac nu-ti baga".este perfect adevarata dupa parerea mea.

inca ceva.eu sunt crestina, dar de cate ori fac o fapta buna(nu indeajuns de des)nu o fac cu gandul ca Dumnezeu"contabilizeaza",ci o fac pt cel pe care-l ajut,in masura posibilitatilor, din dorinta de a face ceva pt cel care a apelat la mine.nu pt ca asa este frumos, ci pt asa vreau si asa simt.iar daca cineva face fapte bune cu scopul de a ajunge cat mai sus, at ar trebui sa aiba grija sa nu cada in mandrie. caderea este mai dureroasa de sus.

PET 22.02.2007 14:17:18

Exemplu de mandrie putem vedea cateva posturi mai sus.

Alexandr_Bazil 22.02.2007 15:25:33

Nu PET...vedem exemple de aroganta :P (scuze...stiu la ce te referi)

cozia 22.02.2007 16:22:21

Citat:

Cat despre ultima parte a postului tai, aici gresesti cel mai mult.
Nu-mi zi tu mie ca un crestin nu sufera niciodata. Nu-mi zi tu ca pentru un crestin viata la un moment dat nu poate fi dura. Atata tot ca voi stati si va rugati sa scapati, pe cat un ateu incearca sa faca ceva.

Draga PET,

Toate raspunsurile la dilemele si indoielile tale sunt in scrierile acestui site sau Sfaturi Ortodoxe.

Urmareste si asculta cu atentie sporita video-urile cu duhovnicii nostri iubiti si ai sa intelegi mai bine decit de la noi despre una si alta. Observa mai ales ce simti. Dupa simtire vine citeodata si intelegerea. Simtirea, emotia este POARTA. Altceva ce sa-ti mai spun....

Banuiesc ca motivul pentru care esti aici este sa discuti, citeodata in contradictoriu. Noi de regula nu facem acest lucru. Acest forum din cite inteleg si eu este un forum pasnic in care doar clarificam cite cva si impartasim din greutatile si bucuriile noastre de zi cu zi.
Intelegi? Este greu sa explici cuiva o simtire. Nu astepta sa intru intr-o polemica cu tine, asta este raspunsul meu aici.
Doamne ajuta!

ancah 22.02.2007 18:37:40

Citat Cozia: Spuneau niste calugari ca trebuie sa fi cu un pas inaintea miniei si sa impingi inapoi pe git sarpele inflacarat care se ridica din interior prin care in mod mecanic(deci nu mai esti uman, devi o masina) reactionezi cu violenta. "

Foarte sugestiv. Multumesc pentru acest sambure de intelepciune.

Alexandr_Bazil 22.02.2007 18:43:55

Trebuie sa recunosc sunt 2 motive pentru care ma aflu aici
1. Imi place sa studiez caractere atat simple cat si complexe...in special unii care isi formeaza alter-egouri pe internet. Reusesti sa vezi mai bine omul prin ce ar vrea sa fie sau prin ce idei are.
2. Imi place polemica(un motiv secundar, un bonus mai bine zis)

ancah 22.02.2007 18:54:11

Citat erzbet: "Pe masura ce isi dezvolta cultura, apar probleme propriei constiinte. De aceea, cu cat stii mai putine, cu atat esti mai fericit "

Cultura si constiinta nu au nici o legatura una cu alta.
Constiinta noastra este lacasul in care Dumnezeu a inscris Lega Lui. Constiinta functioneaza atata timp cat asculti de ea. dar daca incepi sa nu o mai respecti cu buna stiinta, odata, de doaua ori, de multe ori, glasul constiintei se atenueaza si cu timpul nu-l mai auzi. E bine deci sa auzi glasul constiintei si sa tii cont de el.
Oamenii fac multe prostii in viata, pentru ca nu asculta de glasul constiintei lor. Dar in clipa in care Dumnezeu se indura de noi, pacatosii, si ne lasa sa ne vedem greselile, se trezeste aceasta constiinta si atunci incepi sa vezi cam ce ai facut bine, dar mai ales rau in viata. Desigur, noi invatam din greseli mai bine decat din carti, dar crede-ma, e mult mai bine sa nu trebuiasca sa ai ce regreta.
Deci, dragi forumisti, sa ascultam de glasul constiintei noastre.

Cat despre fericire, as zice: cu cat te multumesti cu mai putin, cu atat esti mai fericit.

erzbet 22.02.2007 19:58:45

Nu vorbeam neaparat de acea "voce interioara" care iti spune"asa da, asa nu", vorbeam despre cunoasterea propriei fiinte, constientizarea existentei, a firii umane. In plus si acea constiinta la care te referi tu e o notiune un pic mai complicata.

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:46:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.