![]() |
Invataturi biblice si respectarea lor de catre biserica AZS
Care sunt diferentele AZS si Ortodoxie? Pe ce argumente scripturistice se bazeaza aceste diferente?
|
Citat:
Va dau un exemplu de invatatura, din Catehismul Ortodox, pe care adventistii o respecta iar ortodocsii nu. Iata, spre exemplu, o invatatura: """""""21. Cele 10 porunci stau la temelia vietii morale a crestinului? Da. De aceea, pentru a sti cum sa-si intocmeasca viata potrivit vointei lui Dumnezeu, pentru a-si castiga mantuirea, crestinul trebuie sa cunoasca si sa pazeasca cele 10 porunci. """"""" (Vedeti aici: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ala-80574.html) Care este o diferenta vizibila? Adventistii de ziua a saptea respecta toate Cele 10 Porunci (inclusiv porunca a 4-a, referitoare la ziua sfintita si binecuvantata de Dumnezeu, adica ziua a saptea). Ortodocsii de ce nu respecta porunca a 4-a, asa cum a scris-o Insusi Dumnezeu in piatra? Si totusi, in Catehism este propovaduita respectarea Celor 10 Porunci (nu a celor 9). |
Citat:
Asa si ortodocsii tin ziua Domnului, doar ca nu mai tin ziua a 7-a si tin ziua in care Hristos ne-a raspumparat. Sau nu este mai importanta ziua in care ne-a ridicat Hristos din moartea pacatului decat ziua pe care Dumnezeu le-a dat-o evreilor ca sa il cinsteasca si nu ca sa se odihneasca. Daca Dumnezeu ar fi ales ziua a 7-a pentru a invia accea ar fi fost ziua tinuta de ortodocsi, dar Dumnezeu a tinut sa innoiasca Legea si sa ne rascumpere in ziua in care a inceput facerea lumii. De ce nu a inviat Hristos in ziua a 7-a? El adesea vindeca in ziua a 7-a, dar nu a vrut sa ne vindece definitiv in acesta zi? |
Citat:
|
Citat:
P.S. Nu incercati sa deviati discutia spre subiecte care au mai fost discutate si rasdicutate. Si vor fi discutate iarasi, dar pe alt topic. Nu despre asta am convenit ca vom "vorbi". |
Citat:
Nu e corect sa respecti invataturile "aproximativ", dar nici nu putem privi cu "ochelari de cal". Si ca sa dau un exemplu avand exact acelasi fond, Hristos desi a respectat legea a facut vindecari in ziua a saptea. De ce? Pentru ca evrei interpretau tendentios ce se putea face in ziua a 7-a. Decalogul este o lege umana care sa reglementeze relatia dintre om si Dumnezeu si relatiile intre oameni. Ortodoxia tine ziua Domnului, doar ca acesta dupa inviere nu mai este ziua a 7-a. In plus era tinuta ziua 1 a saptamanii ca zi a Domnului de cand s-au formulat invataturile. In plus la o interpretare putin tendentioasa se poate stabili orice alta zi ca zi de odihna. "Adu-ți aminte de ziua odihnei, ca s'o sfințești. Șase zile să lucrezi; în ele fă-ți toate treburile, dar ziua a șaptea este odihna Domnului, Dumnezeului tău; în ea să nu faci nici o muncă, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul ce poposește la tine, fiindcă'n șase zile a făcut Domnul cerul și pământul, marea și toate cele ce sunt într'însele, iar în ziua a șaptea S'a odihnit. De aceea a binecuvântat Dumnezeu ziua a șaptea și a sfințit-o." Spune Dumnezeu care sa fie cele 6 zile? |
Citat:
|
Citat:
"Cu cât se deosebește omul de oaie! De aceea se cade a face bine sâmbăta." (Mat. 12,12 - versiunea ortodoxă) Citat:
Citat:
Citat:
|
A saptea zi a saptamanii este SAMBATA. Ori tinem cele 10 porunci si atunci serbam Sambata ori nu le tinem si nu serbam nimic.
|
Citat:
Iata ce spune Catehismul Ortodox, referitor la valabilitatea Legii (spicuiesc): """""20. Ce cuprinde legea Vechiului Testament? Legea Vechiului Testament cuprinde porunci morale, ceremoniale si civile, date cu scopul de a intretine comuniunea dintre credincios si Dumnezeu si a pregati pe credinciosi pentru rascumpararea lor prin Hristos. Poruncile ceremoniale, cultul religios al poporului evreu, care doar preinchipuiau lucrarea mantuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos, fiind - cum spune Sfanta Scriptura - numai "umbra bunurilor viitoare" (Evr. 10, 1), au incetat odata cu venirea Mantuitorului. Au ramas insa poruncile morale, care formeaza partea cea mai insemnata a legii Vechiului Testament. Decalogul este cea dintai lege scrisa a Vechiului Testament si, totodata, cea mai inalta lege morala data pana la Domnul nostru Iisus Hristos. Ea ramane valabila pentru toate timpurile, fiindca cele 10 porunci sunt poruncile legii firesti, pe care Dumnezeu le aduce la cunostinta credinciosilor intr-un chip mai limpede si mai hotarat. 21. Cele 10 porunci stau la temelia vietii morale a crestinului? Da. De aceea, pentru a sti cum sa-si intocmeasca viata potrivit vointei lui Dumnezeu, pentru a-si castiga mantuirea, crestinul trebuie sa cunoasca si sa pazeasca cele 10 porunci. """""""""""""""" Acum, este limpede ca Legea Morala (Cele 10 Porunci) este "valabila pentru toate timpurile"? Revin la o intrebare legitima: de ce nu respectati invataturile din Catehismul Ortodox, referitoare la Legea Morala (Cele 10 Porunci Dumnezeiesti)? Adventistii o fac. Este bine sau gresesc? |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=53&cap=16 (vedeti versetele 1 si 2); http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=28 (versetul 1) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=20 (versetul 1) In plus, iata cum suna porunca a 4-a intro traducere ortodoxa a Bibliei (Biblia de la Bucuresti ): "Adu-ti aminte de ziua simbetei, sa o sfintesti pre ea. Sase zile sa lucrezi si vei face toate lucrurile tale. Iara a saptea zi, sambata Domnului Dumnezeului tau...... Pentru ca in sase zile a facut Dumnezau ceriu si pamantul si marea si toate cate sunt in eale, si odihni in ziua a saptea. Pentru aceasta blagoslovi Dumnezeu ziua a saptea si o sfinti pre dansa." (Iesirea cap. 20:8-11). Daca nu sunt sufieciente aceste lamuriri referitoare la identificarea zilei a saptea, putem merge iarasi la Catehismul Ortodox. Dar ar fi mai simplu sa mergeti dvs. la calendarul ortodox actual, sa vedeti acolo care este ziua a saptea. Apoi sa ramane sa va hotarati daca vreti sa cunoasteti si sa paziti Cele 10 Porunci, asa cum indeamna Catehismul Ortodox. |
Citat:
Despre insemnatatea Invierii Domnului ne vorbeste Sfantul Apostol Pavel, si pe larg si in amanunt, in 1 Corinteni 15:12-58. Si, nu pomeneste absolut nimic despre sarbatorirea zilei in care a inviat Domnul (mai ales ca inlocuitoare a singurei zile binecuvantate si sfintite de Dumnezeu - ziua a saptea). Daca totusi vreti sa sarbatoriti Invierea Domnului, asa cum ne invata Sfintii Apostoli, nu va ramane decat sa aveti o puternica credinta in revenirea Domnul si invierea celor morti. Asa ne invata Sfantul Apostol Pavel (vedeti versetele din 1 Corinteni). Nu sa reducem insemnatatea Invierii la o sarbatorirea unei zile nascocite de oameni (nicidecum poruncita de Dumnezeu). |
Citat:
In urma raspunsului pe care o sa ti-l dea, sa te gandesti daca mai are rost sa polemizezi cu ei sau nu. |
Citat:
Dar, poate stii tu, Mihai, sa raspunzi care este explicatia la faptul ca, desi Catehismul Ortodox indeamna la pazirea Celor 10 Porunci (inclusiv porunca despre ziua a saptea), ortodocsii nu respecta acest indemn (il respecta, in schimb, adventistii). Trebuie sa ai o explicatie. Doar esti student la teologie ortodoxa. |
Citat:
p.s. unde gasesti in versetul postat de tine porunca pazirii sabatului data de Dumnezeu catre oameni? p.s. 2 sa nu imi spui ca tu intelegi din acel verset ca Dumnezeu a tras cumva un pui de somn sa se odihneasca, sau S-a intins un pic la umbra. Am pretentii de la tine. p.s.3 considera ca ii raspunzi lui lucian. eu stiu ce raspuns vei da. dar vroiam sa se convinga si el de inutilitatea discutiei cu adventistii. o seara buna |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
P.S. Pentru un dialog eficient, incercati sa fiti limpede in idei si exprimari. Nu prea am inteles mare lucru din ultima dvs. postare. |
Citat:
Asadar, cum explici faptul ca ortodocsii nu respecta unele invataturi din Catehismul Ortodox? Si, sa ramanem la exemplul in discutie (pazirea celor 10 porunci). Astept un raspuns de la tine (daca sunt demn de asa ceva sau daca te poti cobora pentru a-mi raspunde). P.S. Apoi trecem la alte invataturi biblice ortodoxe, nerespectate de ortodocsi dar respectate de adventisti. |
Citat:
|
Citat:
Asa ca, fii bun si explica-ne cum este cu Catehismul Ortodox si practica ortodoxa, in ceea ce priveste Poruncile lui Dumnezeu. |
Citat:
2. Dupa cum dvs ati spus, este vorba despre o traducere. O traducere nu va exprima NICIoDATA in totalitate toate aspectele ce reies din opera originala. Nici macar traducerea Sfintei Scripturi. Traducerea mai corecta este "Adu-ți aminte de ziua odihnei" si nu "ziua sambetei". Imi cer scuze pentru exprimarea gresita de mai devreme, dar nu e problema, reformulez : Va abateti de la subiect. Acesta nu era daca sambata este a 7-a zi a saptamanii. Nu am sustinut niciodata asa ceva. Era vorba de faptul ca se tine ziua a 7-a a saptamanii sau nu. Si repet: nu BO nu tine ziua a 7-a, ci respecta decalogul tinand ziua Domnului, care dupa inviere este prima zi a saptamanii. Traducerea corecta este ziua odihnei nu a sambetei. |
Citat:
Citat:
Un singur text (ele sunt mai multe) demontează această urâtă imagine: "Să nu socotiți că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc." (Mat. 5,17) Citat:
1. că Decalogul ar fi fost abrogat 2. că ar fi fost dată o nouă poruncă cu privire la ziua de odihnă. Deși juridic ar fi nevoie de ambele, nici măcar una din ele nu există în NT. Deci: nu aveți argumente. Citat:
"Adu-ți aminte de ziua Sâmbetei să o sfințești pre ea. Șase zile lucrează și fă toate lucrurile tale. Iar ziua a șaptea este sâmbăta Domnului Dumnezeului tău..." (Ieșirea 20,8-10- versiunea ortodoxă sinodală 1914) |
Citat:
|
Citat:
"Ați auzit că s-a zis: "Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte". Eu însă vă spun vouă: Nu vă împotriviți celui rău; iar cui te lovește peste obrazul drept, întoarce-i și pe celălalt. Celui ce voiește să se judece cu tine și să-ți ia haina, lasă-i și cămașa. Iar de te va sili cineva să mergi o milă, mergi cu el două. Celui care cere de la tine, dă-i; și de la cel ce voiește să se împrumute de la tine, nu întoarce fața ta" (Matei 5: 38-42) Dupa cum vezi unele legi NU mai sunt valabile in crestinism. Au fost desavarsite de Hristos. Doamne ajuta! |
Citat:
Ceea ce declarati dvs. este un lucru grav. Sa modifici o Porunca Dumnezeiasca este o mare incumetare si este condamnata. "se va incumeta sa schimbe legile si vremea" (Daniel 7:25) Daca Dumnezeu a scris "ziua a saptea" cum ne permitem sa hotaram noi "ziua intaia"? |
Citat:
Problema valabilitatii legilor (ca sunt de mai multe tipuri) din Vechiul Testament, este foarte clar si corect explicata in Catehismul Ortodox. Vezi aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...8&postcount=10 Incearca sa faci distinctie intre diferite legi (specifice porului evreu, pentru o anumita vreme) si Legea Morala (Cele 10 Porunci), "valabila pentru toate timpurile" (asa cum spune Catehismul Ortodox). Poate ne lamuriti dvs. cum este cu contradictia intre ceea ce invata Catehismul Ortodox, referitor la respectarea Celor 10 Porunci, si practica ortodocsilor (care incalca vadit Porunca a 4-a). Ca fim mai pe subiect, va reamintesc faptul ca adventistii respecta ceea ce spune Catehismul Ortodox referitor la respectarea Celor 10 Porunci. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Este adevarat ca nu se precizeaza in Decalog, insa asa s-a inteles de catre toti evreii Vechiului testament, ca a saptea zi e Sabatul (si apare in tot VT necesitatea tinerii Sabatului). Deci cine tine Decalogul, sa faca bine sa tina Sabatul, nu alta zi. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Nu stiu ce va face Dumnezeu, eu atata stiu, ca a saptea zi conform Bibliei este sambata iar duminica este prima zi. Si daca vreau sa tin Decalogul, tin a saptea zi, adica Sambata. Ca a trecut Duminica pe post de a 7-a zi, asta eu nu am gasit in Scripturi. |
Citat:
|
Citat:
Dar, diavolul a pervertit aceasta invatatura, spunand unora ca "dragostea de Dumnezeu sta in modificarea poruncilor Lui". |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 11:44:54. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.