![]() |
Sa ii aducem slava Lui Dumnezeu. Sa citim Psaltirea
1. Am si eu o initiativa.
Nu sunt foarte original si nu am sa imi asum idei pe care nu le-am avut eu. Exista deja un site si niste persoane care fac asta, adica citesc Psaltirea in mod organizat. Sunt cateva persoane care sunt inscrise si timp de o ora pe saptamana. stabilita clar, citesc Psaltirea. Doar ca pentru noi "cei din lume" demersul in aceasta forma ar putea fi mai dificil de dus la capat. Eu propun (daca ne strangem 20) sa citim zilnic fiecare cate o Catisma, bineinteles diferita de a celorlalti, si astfel vom citi intreaga Psaltire in fiecare zi. Stabilim ce Catisma va citi fiecare, iar in ziua urmatoare va citi urmatoare Catisma. De asemenea la fiecare citire a Psaltirii ne vom ruga pentru ceilalti care vor citi impreuna cu nou.Astfel, fiecare din cei care doresc sa se "inscrie" isi vor spune si numele de Botez. Ptr ca bineinteles oricine poate comenta, cei care vor sa se inscrie sa inceapa mesajul cu "numarul de ordine", iar cand ajungem la 20 putem incepe. Daca vor fi mai multi doritori, vom forma mai multe grupe. Doamne ajuta |
Dar văd că nu spuneți nimic de acordul părintelui duhovnic al fiecăruia. Orice demers de acest fel trebuie făcut cu înștiințarea și binecuvântarea părintelui. Sau facem așa de capul nostru?
|
Citat:
|
Oameni buni, nu va jucati cu focul! Psaltirea NU se citeste oricum. Avem printre uzeri, persoane care au indraznit sa citeasca fara dezlegare din partea duhovnicului, iar experientele traite n-ar vrea sa le mai repete pentru nimic in lume. In plus, catismele nu se citesc oricum si oricand. Nu poti sa citesti catisme fara post si curatenie, fiindca este ca si cum ti-ai aprinde o tigara in timp ce iti alimentezi rezervorul cu benzina. Dumnezeu se bucura cand vede ravna, dar nu ingradeste dreptul diavolului de a cere socoteala pentru cele ale lui din viata omului asa-zis ravnitor. Mai mult: duhovnicul trebuie sa stie cui da binecuvantarea, iar asta e greu. Am trecut prin astfel de probleme mai multe posturi la rand si a trebuit sa ma desprind si sa citesc intr-un cerc foarte restrans, alaturi de oameni pe care-i cunosteam si ma cunosteau bine. Iar in ajunul Craciunului tocmai s-a terminat pravila pe care ne-am asumat-o.
Aveti grija, asadar, ca s-ar putea sa fiti tocmai pe punctul de a calca balaurul pe coada, iar daca se intoarce, nu aveti destula credinta sa-I cereti ajutorul celui ce-l stapaneste si pe balaur. |
Sunt de acord,eu citesc frecvent psalmii si pot sa spun ca ma simt mai bine.
|
Citat:
Trairea mistica este de dorit, dar sa nu ajungem in cealalta extrema la gnosticism, la mesaj adresat doar celor initiati si putini. Cuvintele nu au putere in sine (asta nu este o invatatura a Bisericii), ci rugaciunea si trairea ei ii da "putere". In plus nu am impus o conditie spunand ca nu cumva sa se consulte fiecare cu duhovnicul. Repet rugaciunea va fi una pentru slavirea Lui Dumnezeu. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
trebuie sa luam binecuvantare de la duhovnic pt a face metanii,pt a face un canon de rugaciune care credem ca ne-ar fi de folos,pt a merge la o manastire in pelerinaj etc. altfel ceea ce facem de capul nostru va fi MANDRIE
|
Citat:
|
Eu mi-am spus parerea si am argumentat-o. E normal ca atunci cand il intrebi sau ii ceri sfatul, duhovnicul sa iti raspunda. Dar lumea nu este manastire. Eu unul nu am gasit in invataturile Sfintilor Parinti ca fiind imperativ sa ii ceri duhovnicului dezlegare si binecuvantare pentru orice actiune. In schimb Sf Parinti ne invata cum sa ne rugam. Care sunt etapele cresterii duhovnicesti... Cred ar fi specificat si asta daca era vital pentru mantuire. Daca cineva a gasit asa ceva la Sf Parinti il rog sa ne spuna unde putem gasi si noi ceilalti.
Dar rolul duhovnicului intr-adevar nu trebuie subestimat. Duhovnicul este cel care da sfaturi despre cresterea duhovniceasca, nu ne putem noi substitui acestuia. Putem atrage atentia cand sunt sustinute invataturi de credinta gresite, dar nu suntem in masura sa spunem ca nu este bine sa ne rugam daca nu am primit binecuvantare de la duhovnic. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Psaltirea ar trebui sa fie alaturi de sf.Evanghelie una din cartile de capatai ale crestinului.
Orice duhovnic poate da binecuvantare sau sfat pt.citirea psaltirii. E greu intr-adevar sa te angajezi sa citesti la Psaltire intr-un grup deoarece pot interveni ispite ,piedici . Acest lucru este dificil mai ales daca iti propui sa citesti la o anume ora. Psaltirea il apropie pe om de Dumnezeu , sunt cativa psalmi care contin blesteme ,restul aduc slava lui Dumnezeu care se va naste. |
Citat:
|
Citat:
Nu am auzit ca duhovnicul sa interzica cuiva sa citeasca la Psaltire. |
Citat:
Arătați-ne și nouă unde scrie în Catehismul ortodox că trebuie binecuvântare pentru a citi Biblia, indiferent despre ce carte ar fi vorba. |
Citat:
|
Citat:
|
sa ne deprindem inainte de toate cu rugaciunile de dimineata,cele de seara un paraclis un acatist si mersul cat mai des la biserica,mai ales la sf liturghie.
|
de ce va este frica sa cereti binecuvantare ?
|
Citat:
Mai mult ,ca si canon am citit de trei ori psaltirea in 3 zile ,ca sa ma pot impartasi. Dar nu am reusit ,prin urmare nu m-am impartasit in acel post. Psaltirea linisteste pe cei patimasi ,e un medicament asa cum scrie la cuvantul incepator un sfant. Nu aveti grija ,cel care fumeaza si bea nu va citi la Psaltire ,cunosc pe cineva asa cum spuneti d-voastra care nici la spovedanie nu merge ,dar sa citeasca din Scripturi. |
Citat:
|
Daca la spovedanie parintele iti recomanda sa citesti din Psaltire ,ce alta binecuvantare mai buna decat asta?
Cred ca sunt exceptii cei patimasi care sa citeasca la Psaltire ,in general cei patimasi nu fac ascultare. |
Citat:
|
Citat:
nu scrie in Biblie sau in cateheze, inseamna ca nu trebuie luat in seama? |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:46:26. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.