Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   diavolul invata ca oamenii ?!?!? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1432)

omulet 24.02.2007 18:23:00

Citat:

În prealabil postat de citystar
de asemenea se mai zice ca "Dumnezeu ne incearca credinta, adica ne da diverse nenorociri, sa vada cat rezistam". Atunci unde mai e liberul arbitru ? Adica suntem liberi sau nu ?

Mie nu mi-a placut niciodata expresia asta. Caile Domnului sunt necunoscute. Nu stim noi ce e cu incercarile, e o taina. Eu nu cred ca nenorocirile vin de la Dumnezeu.

Poate ar ajuta "Dumnezeul meu" de pr. Teofil Paraian?

mirelat 24.02.2007 18:48:49

Citat:

În prealabil postat de omulet
Eu nu cred ca nenorocirile vin de la Dumnezeu.

toate vin de la Dumnezeu, depinde doar de noi cum le privim si cum le primim. aici intr-adevar intervine liberul arbitru.

ancah 24.02.2007 22:29:19

Citat Silverstar:
"De ce in religie nu se stie niciodata nimic cu exactitate, si fiecare crestin interpreteaza cum vrea ."

Uite de ce: Pentru ca Dumnezeu nu vrea sa ne oblige, dar Se bucura atunci cand noi facem ce trebuie. El ne-a dat liberul arbitru ca sa alegem din multe variante pe cea mai buna, adica pe cea corecta.
Sa-ti dau un exemplu: Ai de facut un test pentru scoala de soferi. Ai o intrebare si mai multe variante de raspuns. Una e cea buna si celelalte gresite. Multa lume alege, din nestiinta, varianta gresita. Rezultatul? Cade la test.
La fel e cu credinta si liberul arbitru. Nu ai invatat lectia, cazi la examenele...vietii. Sigur ca ai voie sa alegi varianata care-ti place cel mai mult, dar daca nu e cea corecta, pierzi de multe ori chiar totul.
Si atunci te intrebi: oare chiar s-a meritat sa aleg gresit, sau era mai bine sa las putin de la mine si sa aleg varianta buna? Daca raspunsul iarasi este: "fac cum vreau, caci am un cap sa gandesc si mie nu-mi poate spune nimeni cum si ce trebuie sa fac", atunci iar cazi la examen.
Dar daca intr-o zi realizezi, ca tot mai bine e sa asculti de Dumnezeu, atunci incepi sa alegi variantele bune si intr-o buna zi constati ca ai trecut examenul, nu cel de la scoala de soferi, ci cel de la scoala vietii. Constati ca te-ai mantuit. Nu face nimic daca tu nu crezi in viata de apoi, in mantuire, caci nu tu esti Creatorul cerului si al pamantului. Tu esti doar un biet muritor.

Alexandr_Bazil 24.02.2007 22:50:21

Si ce rost are sa urmezi calea "corecta" daca nu iti place sa o urmezi. Credinta fortata nu e chiar credinta, e un cam totuna cu supunerea in fata dictaturii "Poti sa nu fii de acord, dar cand vine vremea ai incurcat-o".

cozia 25.02.2007 00:56:23

Draga CityStar ( cum se traduce, Luceafarul diminetii cumva?)

Liberul arbitru, sau libertatea de a alege, in conditia cazuta in care ne aflam, este nici macar un surogat , el este aproape inexistent. Aproape tot ce facem in viata, in timpul zilei, asa zisele alegeri pe care le facem,intoarcem la drepta, la stinga, cumparam negru sau rosu, Porche sau Dacie, maturator sau computerist, de fapt nu le facem, noi nu facem altceva decit sa reactionam la stimulentii externi. Viata alege pentru noi. Noi doar traim cu iluzia ca alegem. Mi-a trebuit si mie mult timp sa realizez acest lucru ma tot invirteam in jurul cozii pina nu am aflat de la Sfintii Parinti si intr-un tirziu m-am convins ca asa este.

Cel mai usor este sa urmaresti aceasta mecanicitate la altii, insa dovada ca ai inceput sa evoluezi duhovniceste este cind incepi sa vezi acest lucru la tine, observindu-te direct pe tine insuti si nu la altii.

Inceputul alegerii, al liberului Arbitru, este inceputul Trezviei, pina atunci plutim pe riu in jos, dusi de curentii apelor. Pina nu ne opunem vietii, nu alegem. Deci de aici rezulta si faptul ca singurul mod de a deveni liberi este daca ne trezim.
Adevaratii duhovnici asta au facut si asa si-au capatat sfintenia. S-au opus curentilor de apa cu barbatie si curaj, au indraznit, desi imparatul minciunilor le soptea usor sa stea linistiti si sa continue sa se minta ca ei sunt liberi sa aleaga in viata.
deci:
Sfintenie = Trezvie deplina = LIBERTATE reala

Momentele de alegere mai apropiata de cea reala, Duhovniceasca( este drum lung pina acolo) sunt perioadele de Post si rugaciune sincera cind ne aducem mereu aminte de noi, sa nu gresim, ce facem, ce bagam in gura, mai ales ce scoatem pe gura si ce se petrece in jurul nostru.

ancah 25.02.2007 01:29:55

Citat:

În prealabil postat de Alexandr_Bazil
Si ce rost are sa urmezi calea "corecta" daca nu iti place sa o urmezi. Credinta fortata nu e chiar credinta, e un cam totuna cu supunerea in fata dictaturii "Poti sa nu fii de acord, dar cand vine vremea ai incurcat-o".

Nu te pot constrange decat ideile care te bucura.
Nimeni nu-ti poate impune ce sa crezi, nici Dumnezeu n-o face. Alegerea e a ta si numai a ta, dar tot tu suporti consecintele alegerii tale de buna voie.

Alexandr_Bazil 25.02.2007 14:34:41

"Cand ti se strica masina, te duci la mecanic, nu? Preotul pentru mine e "mecanicul" sufletului si doctorul sufletului totodata."

uite aici alegoriile nu sunt tocmai bune. Preotul nu e mecanicul sufletului. Mecanicul va stii exact componentele masinii tale si va stii ce e de facut, la preot e putin probabil.

"Eu am trecut de faza in care invat sa gandesc. Acum la maturitate ma folosesc de tot ceea ce consider intelept, pentru a nu-mi pierde timpul si a obtine maxim de randament. Doar mandria il face pe om sa creada ca el le poate pe toate singur."

Tind sa vad latura mai absurda a existentei(impropriu spus totusi, cam toata realitatea noastra este plina de contradictii, ipocrizie si iluzii umane). Deci nu ma strofoc prea tare cu maximul de randament, sau pierderea timpului. In fond nu exista a-ti folosi timpul in mod util, orice actiune este doar pierdere de timp. Ca unii ii dau si scop...nah...daca pot dormi linistiti noaptea cu scopul lor, atunci sa aiba scop frate.

"Cine stie ca pentru ceea ce crede, gandeste sau face, exista si consecinte, sta si se gandeste de doua ori si accepta si pareri avizate. Cand cineva iti vorbeste din propria experienta, e bine sa stai si sa judeci : oare omul acesta nu cumva are dreptate si ma avertizeaza si pe mine? "

Ok...daca eu gresesc nu am absolut nimic impotriva. Sa ard in iad... asta e. Alternativa nu imi pare cu mult mai tentanta, si as avea si companie mai placuta decat in rai(fara suparare).

"Faptul ca tu nu accepti un punct de vedere, din lipsa de cunostinte, si ca iti astupi urechile la argumente, e decizia ta si nimeni altul decat tu insusi, va suporta consecintele."

Nu stiu cum is altii, dar eu am ascultat argumentele, am fost un crestin foarte credincios, si totusi nu a fost destul. Poate nu sunt destul de inteligent cat sa vad lumina, si adevarul ortodoxiei, sau poate dimpotriva ar trebui sa fiu mai "sarac cu duhul"

ancah 25.02.2007 15:02:07

Alexandr_Bazil, ai si tu dreptul la parerea ta si la viata pe care ti-o doresti.
Nimeni nu spune sa procedezi altfel. Oricum fiecare suporta consecintele. Ba nu, eram sa uit ca pacatele le suporta si copiii nostri si daca fata de noi suntem mai indiferenti, fata de copii nu mai ne permitem si suferim alaturi de ei. Macar in aceasta idee ar trebui sa ne gandim mai bine la consecintele faptelor noastre.

Si daca mecanicul stie exact componentele masinii mele, desi si el mai bajbaie cateodata, cu cat mai mult stie Dumnezeu ce e cu noi, El care e Creatorul nostru?!? Te-ai gandit la amanuntul acesta?

"Sarac cu duhul" inseamna cu totul altceva decat "prost, nestiutor,etc". In privinta inteligentei, cred ca o ai, nu asta e problema. Distantarea de ortodoxie, datorita mandriei si accentului pus pe ratiune, aici e problema. Nu ortodoxia inseamna lumina si adevar, ci Dumnezeu este Lumina si Adevar. Iar ortodoxia este un univers al credintei si nu se rezuma la a-ti face cruce si atat, cum cred unii.
Daca ai fost un crestin foarte credincios, ar trebui sa reiei de acolo de unde ai cazut din credinta si sa incerci sa indrepti. Dumnezeu are nevoie de fiecare dintre noi. Iisus Hristos si-a dat viata si pentru tine, Alexandr_Bazil, te iubeste si te asteapta. Sa nu intoarcem spatele Iubirii Lui.

Alexandr_Bazil 25.02.2007 15:37:51

Sa stii ancah ca eu nu pun atat de multa valoare pe ratiune cat pun pe creativitate si pe libertate in gandire. Da Iisus a murit pentru ce a crezut. Tot respectul meu catre el...daca intradevar crestinismul ar merge pe aceleasi idei ca si Cristosul ei.

ancah 25.02.2007 16:01:07

Alexandr-Bazil: Sa stii, ca orice am face noi, Dumnezeu ne-a creat liberi, dar nu oricum liberi, ci liberi de pacat. Pacatul nu are cum sa.ti dea libertatea, caci el te inlantuie si nu-ti mai da drumul. Cand te-a cuprins, nu iti mai apartii, apartii pacatului, care iti spune ce sa faci.
Dumnezeu ne-a creat sa fim stapani peste "lucrul mainilor Sale", toate ni le-a supus... cum zice Psalmul 8. Ne-a incununat cu mare cinste, dar Adam si Eva, crezand minciunii sarpelui invidios, s-au lasat atrasi, sedusi de pacat, in asa masura, incat si noi, urmasii primilor oameni, inca mai credem in pacat si in puterea lui eliberatoare. Ne stapanesc tot felul de pacate mici si mari, dar in loc sa le identificam, noi le dam putere asupra noastra, crezand ca facem binele. Sa stam putin si sa ne gandim: cu ce ramanem dupa sex: cu un gol, pe care dorim sa-l umplem iar si iar; cu ce ramanem dupa o tigara fumata: cu dorinta de a aprinde alta; etc. Goluri, care se cer umplute, caci Dumnezeu nu ne-a creat pentru goluri; ele ne deranjeaza.
Sa vedem cu ce ramanem dupa o rugaciune: cu liniste in suflet, cu speranta ca am rezolvat ceva, cu gandul ca am facut ceva bun, cu sarcina implinita.
Cu ce ramanem dupa daruirea dragostei platonice: cu dragoste, care izvoraste pe masura ce o dam. Cu ce ramanem dupa renuntarea la un pacat: cu bucurie, cu sufletul impacat ca am facut ceva bun. Cu ce ramanem dupa intalnirea in rugaciune cu Dumnezeu: cu fericirea, care nu ne mai paraseste.
Ma bucur ca-I acorzi lui Hristos respectul tau. Ar trebui sa-i semanam cu totii in fapte si simtire. Dar nu toti ne ridicam asa de sus. De ce te miri? Tu insusti declari ca ai cazut! La fel e posibil si pentru altul, pentru altii. Pe cat putem, sa-i ajutam sa se ridice, si vom fi si noi ajutati la randul nostru.
Nici unul dintre noi nu e mai bun. Toti suntem cazuti si vrem sa ne ridicam la nivelui lui Iisus Hristos. Sa o facem, ce mai asteptam!

sofiaiuga 25.02.2007 22:16:49

Citat:

Citat:

de asemenea se mai zice ca "Dumnezeu ne incearca credinta, adica ne da diverse nenorociri, sa vada cat rezistam". Atunci unde mai e liberul arbitru ? Adica suntem liberi sau nu ?

Mie nu mi-a placut niciodata expresia asta. Caile Domnului sunt necunoscute. Nu stim noi ce e cu incercarile, e o taina. Eu nu cred ca nenorocirile vin de la Dumnezeu.

Poate ar ajuta "Dumnezeul meu" de pr. Teofil Paraian?

NECAZURILE le lasa DUMNEZEU sa vina peste noi pentru pacatele noastre si pentru a ne indrepta pentru a-i cere ajutorul ;atunci cind ne merge bine unii uita sa se mai roage ,ba pot uita si de DUMNEZEU,adica devenim mai superficiali in credinta ,sigur ca sintem liberi sa alegem BINELE sau RAUL,dar e greu uneori de deosebit binele de rau si de aceea sint foarte importanti duhovnicii, adica fiecare sa aiba un duhovnic caruia sa-i ceara sfatul in momente grele ;DE CRIZA;DECI NECAZURILE SINT IN SCOP PEDAGOGIC PT A NE INDREPTA pentru a deveni mai smeriti, ca asta vrea DUMNEZEU DE LA NOI, adica sa lepadam mindria ,dar pt aceasta trebuie sa o si depistam ca este camuflata de multe ori.

cozia 25.02.2007 23:43:58

Citat:

În prealabil postat de PET
ideea e sa gandesti si tu putin, daca aia e bine, daca aia e rau.

De acord, insa depinde ENORM de ce educatie ai primit si in ce tara ai primit-o.

citystar 26.02.2007 10:51:32

Citat:

În prealabil postat de sofiaiuga
NECAZURILE le lasa DUMNEZEU sa vina peste noi pentru pacatele noastre si pentru a ne indrepta pentru a-i cere ajutorul ;atunci cind ne merge bine unii uita sa se mai roage ,ba pot uita si de DUMNEZEU,adica devenim mai superficiali in credinta ,sigur ca sintem liberi sa alegem BINELE sau RAUL,dar e greu uneori de deosebit binele de rau si de aceea sint foarte importanti duhovnicii, adica fiecare sa aiba un duhovnic caruia sa-i ceara sfatul in momente grele ;DE CRIZA;DECI NECAZURILE SINT IN SCOP PEDAGOGIC PT A NE INDREPTA pentru a deveni mai smeriti, ca asta vrea DUMNEZEU DE LA NOI, adica sa lepadam mindria ,dar pt aceasta trebuie sa o si depistam ca este camuflata de multe ori.

pai uite nici ata nu mi-e clar. sa-ti dau un exemplu.
Se considera ca copii care mor pana la 7 ani ajung in rai. Pana la 7 ani cel mai probabil copilul nu stie ce inseamna pacat.
Eu incepand de la 7 ani si jumatate am inceput sa am primele semne ale problemelor de vorbire, car s-au agravat treptat. Cu ce motiv m-a pedepsit Dumnezeu incepand de la 7 ani jumatate ? Ce pacate am facut eu pana la varsta de 7 ani ? eu de mic eram obligat sa ma inchin seara. Cat de pacatos puteam sa fiu eu pana la 7 ani de sunt pedepsit toata viata ? eu pana la 7 ani nici nu intelegeam prea bine rugaciunea tatal nostru. Dar o ziceam in fiecare seara.
Cu atat mai rau ca problemele cu care ma confurnt incepand de la 7 ani au generat alte probleme care ma distrug la propriu toata viata. (timiditate, izolare sociala, etc)

In religie ptr orice se gasesc explicatii. Dar care sunt cu adevarat de la Dumnezeu ?
De ex daca te rogi, si Dumnezeu te ajuta, atunci e simplu de explicat: daca te-ai rugat, te-a ajutat. Daca te rogi si nu te ajuta, atunci se vine cu explicatii ca Dumnezeu te incearca, sa vada daca te mai rogi in continuare la el. Deci orice s-ar intampla, in ortodoxie se gasesc explicatii. Iar daca ceva nu se poate explica, atunci se merge pe ideea ca "necunoscute sunt caile Domnului" si ca noi nu putem sti toate.
De ce in religie nu exista logica ?

ancah 26.02.2007 11:22:03

Cand un copil se imbolnaveste la 7 ani si jumatate, nu e el de vina. Plateste pentru pacatele parintilor. Si fiind vorba de un defect de vorbire, cauza poate fi mandria parintilor. Un preot iti poate spune mai exact.
De aceea, atentie parinti, ce pacate va permiteti, caci copiii vostri nevinovati ajung sa sufere din cauza voastra!

Daca te rogi si Dumnezeu nu-ti indeplineste rugamintile, inseamna ca ceea ce ceri nu-ti este de folos. Dar cand Dumnezeu iti inchide o usa,iti deschide o fereastra. Aici poti spune: "necunoscute sunt caile Domnului".
Lipsa de logica in religie poate fi doar impresia celui care nu are nici o baza religioasa, nici credinta.

omulet 26.02.2007 14:16:38

Citat:

În prealabil postat de ancah
Cand un copil se imbolnaveste la 7 ani si jumatate, nu e el de vina. Plateste pentru pacatele parintilor. Si fiind vorba de un defect de vorbire, cauza poate fi mandria parintilor. Un preot iti poate spune mai exact.

Anca, nu te supara, dar oare e chiar asa cum spui tu? Cunosti situatia reala? Oare de ce orbul din Evanghelie nu era orb nici pentru pacatele lui nici pentru ale parintilor?

ancah 26.02.2007 18:18:48

Orbul din Evanghelie ere om adult si stim ce a zis Mantuitorul despre el.
Aici e vorba de un copil, care nu are cum sa aiba pacate. Oricate "rele" ar putea faceun copil de 7 ani, tot nu indreptatesc aparitia unei boli. Parintele Iustin Parvu are o predica in care trateaza aceasta problema, a bolilor la copii. Este vorba de parintele, care vine la Iisus Hristos din cauza copilului sau bolnav de epilepsie.
Parintele explica cauza bolii prin afirmatia facuta de tatal copilului: "Cred Doamne! Iarta necredintei mele!" Deci increderea exclusiva in propria gandire, mandria si necredinta sunt unele cauze a bolilor la copii. Cu aceasta ocazie se face si o clasificare a bolilor din punct devedere duhovnicesc.
Recomand tuturor care nu le cunosc, sa asculte predicile audio de pe net.

cozia 26.02.2007 18:55:23

Citat:

Deoarece Logica este o dimensiune inventata de omul cazut, in pacat, si deasemenea foarte limitata.
Viata cu viclenie ne face sa credem ca Logica, demonstratiile stiintifice sunt totul si sa ne lasam condusi de impresia creata prin simturi si imaginatie.

Alexandr_Bazil 26.02.2007 19:33:15

Intradevar...logica greseste unde credinta oarba ne arata adevarul

cozia 26.02.2007 19:49:13

Credinta este oarba pentru ca noi suntem orbi si surzi. Ea inceteaza sa mai fie oarba Alexandru, in momentul cind incepem sa o luam in serios...

cristiboss56 26.02.2007 20:02:47

Citat:

În prealabil postat de cozia
Credinta este oarba pentru ca noi suntem orbi si surzi. Ea inceteaza sa mai fie oarba Alexandru, in momentul cind incepem sa o luam in serios...

S-o luam in serios, sa o intelegem, sa o traim si nu oricum , o traire cu totul speciala greu de descris in cuvinte si greu de-nteles pentru un suflet pietrificat.

omulet 27.02.2007 00:03:28

Citat:

Orbul din Evanghelie ere om adult si stim ce a zis Mantuitorul despre el.

Aici e vorba de un copil, care nu are cum sa aiba pacate. Oricate "rele" ar putea faceun copil de 7 ani, tot nu indreptatesc aparitia unei boli.

Orbul din Evanghelie nu era orb ca urmare a unui pacat. NICI al lui, NICI al parintilor Lui. E Cuvantul Mantuitorului.

Asa ca eu ma gandesc ca nu e bine sa-i spun unui om "din cauza parintilor tai ai patit nu stiu ce lucru". Pentru simplul fapt ca NU STIU. Il las pe duhovnicul lui sa-i spuna un cuvant. Nu cred ca am dreptul sa-mi dau cu parerea. E ca si cum i-as judeca pe parintii lui si as hotari eu ca ca pacatele lor au fost asa mari incat copilul sufera.

La fel, nu i-as spune nici unui om "din cauza pacatelor tale te-ai imbolnavit". La fel, pentru ca NU STIU daca asa este!

Era o vreme cand spuneam lucruri din astea... si am facut mult rau si am provocat suferinta unor oameni care deja erau cazuti si deznadajduiti. Si mi-a aratat un parinte calugar ca eu vorbeam ca prietenii lui Iov (cei ce incercau sa-i explice de ce suferea). Prieteni pe care Dumnezeu NU II INDREPTATESTE.

ancah 27.02.2007 10:13:12

Citat omulet: "Orbul din Evanghelie nu era orb ca urmare a unui pacat. NICI al lui, NICI al parintilor Lui. E Cuvantul Mantuitorului."
Nu inteleg de ce ma contrazici, cand si eu am spus acelasi lucru despre boala orbului.

Dar, in cazul copilului este alta situatie. Poti sa-l crezi pe Parintele Iustin Parvu sau poti sa nu-l crezi. Mie mi-a placut foarte mult cum explica aceste boli la copii.

Am raspuns doar la o intrebare pusa de user, privind pacatele unui copil de 7 ani, care sa indreptateasca aparitia unei boli. Dupa parerea mea, in lumina celor auzite in predica Parintelui Iustin Parvu, copilul s-a imbolnavit nu din cauza propriilor pacate, intrucat nici nu are la acea varsta, ci din cauza pacatelor parintilor.

Acum, daca e cineva, pe care il deranjeaza faptul ca copilul sufera de pe urma pacatelor parintilor, regret... Fiind vorba de un caz ipotetic, poti afirma acest lucru. Normal ca unui bolnav adevarat nu se apunca nimeni sa-i spuna "adevaruri" in fata, ca omul sa se simta si mai rau si sa ajunga la disperare.

Este insa bine de stiut acest lucru, ca sa nu gresim din nestiinta si sa aruncam asupra copiilor, nepotilor, stranepotilor nostri urmarile pacatelor noastre.

omulet 27.02.2007 10:28:06

Citat:

Dupa parerea mea, in lumina celor auzite in predica Parintelui Iustin Parvu, copilul s-a imbolnavit nu din cauza propriilor pacate, intrucat nici nu are la acea varsta, ci din cauza pacatelor parintilor.

Iar eu ziceam ca NU STIU daca e asa.

Si ma gandesc ca poate nu are rost sa caut o cauza... poate cu presupunerile mele fac mai mult rau. Chiar cand e vorba de cazuri generale sau abstracte. Cine stie, poate le citeste un parinte al carui copil e bolnav si, din cauza presupunerilor mele, SE CHINUIE...

Asa ca, daca nu pot sa mangai, incerc sa tac.

ancah 27.02.2007 10:39:06

Si daca acest lucru ii da de gandit si se duce la un duhovnic pentru a se spovedi, nu crezi ca e un bun castigat? Nestiinta in nici un caz nu poate fi buna.

citystar 27.02.2007 11:24:30

Citat:

De aceea, atentie parinti, ce pacate va permiteti, caci copiii vostri nevinovati ajung sa sufere din cauza voastra!

Daca te rogi si Dumnezeu nu-ti indeplineste rugamintile, inseamna ca ceea ce ceri nu-ti este de folos. Dar cand Dumnezeu iti inchide o usa,iti deschide o fereastra. Aici poti spune: "necunoscute sunt caile Domnului".
Lipsa de logica in religie poate fi doar impresia celui care nu are nici o baza religioasa, nici credinta.

1. adica Dumnezeu pedepseste fara sa fii vinovat ? (pur si simplu daca tata sau mama face pacate, pedepseste copii, in mod aleator). Ce ar fi daca s-ar face asa si in justitie ? cineva face o prostie si altineva sa fie raspunzator. Vezi ce ar insemna lipsa de logica ? se pedepsesti un om ptr greselile facute de alt om.

2. daca eu ma rog la Dumnezeu de la 10 ani sa pot vorbi corect, si nu s-a rezolvat problema pana acum inseamna ca nu mi-e de folos. Majoritatea oamenilor vorbesc corect si lor le e de folos. adica mie ca fiinta umana nu mi-e de folos sa pot vorbi corect ca orice fiinta umana din jurul meu. Unde e dreptatea ?

3. Daca ceva nu se poate explica, vinem cu scuza ca: "necunoscute sunt caile Domnului". (asa cum am zis intr-un post mai sus). In anul 1100 cestinii credeau ca cerul este un capac albastru semisferic pe care sunt lipite stele iar deaspura capacului este Dumnezeu (daca e sa nu ai logica, poti crede asta). Dupa ce oamenii au inceput sa gandeasca logic, au descoperit ca soarele este o stea printre alte miliarde de stele, si pamantul e un "bulgare" aprox sferic care se invarteste in jurul Soarelui. Si au si dovedit, au trimis sonde spatiale dincolo de Jupiter, avem imagini ale sistemului solar. Mai mult s-au descoperit sisteme planetare si in jurul altor planete. (posibil sa existe si acolo viata dar nu avem inca tehnologia sa ajungem acolo). Acum si crestinii o sa accepte asta, ca sunt prea multe dovezi facute de oameni ce gandesc logic.

Ata timp cat Dumnezeu ne-a dat cap si minte, trebuie sa o folosim. Orice organ al corpului uman trebuie folosit. Atat timp cat e spre bine, si nu faci rau altuia.
Daca viata ar functiona fara logica, trebuia ca in Biblie sa scrie totul: sa scrie cate stele sunt in univers, sa scrie dimensiunile pamantului facut de Dumnezeu, sa scrie tot ce a facut Dumnezeu, cu toate erele geologice. Cu detalii.

ancah 27.02.2007 12:36:22

"1. adica Dumnezeu pedepseste fara sa fii vinovat ? (pur si simplu daca tata sau mama face pacate, pedepseste copii, in mod aleator). Ce ar fi daca s-ar face asa si in justitie ? cineva face o prostie si altineva sa fie raspunzator. Vezi ce ar insemna lipsa de logica ? se pedepsesti un om ptr greselile facute de alt om. "

Dumnezeu poate fi lipsit de logica. De fapt noi insine ii pedepsim pe copiii nostri prin faptele noastre. E ca si cand cumperi pe credit atat de mult incat nu ajungi sa platesti toata datoria, ci mai lasi de plata si copiilor, nepotilor, etc. Este un semnal de alarma pentru cei care considera liberul arbitru drept acoperire pentru pacat. Nu numai ca platim noi pentru pacatele noastre, dar ajung si altii, precum copiii nostri sa plateasca. Si atunci ar trebui sa ne intrebam: E drept sa pacatuim si sa-i facem si pe altii sa sufere?

Ma intreb cata logica are acela care incalca legile lasate de Dumnezeu.

2. In privinta defectului de vorbire pot sa-ti spun, ca Moise a avut defect de vorbire, dar asta nu L-a impedicat pe Dumnezeu a-l folosi in planurile Sale. Nu se stie ce planuri are Dumnezeu cu tine, de vreme ce te-ai pastrat feciorelnic pana la aceasta varsta si ai si defect de vorbire. Incearca sa privesti problema dintr-o perspectiva mai optimista.

"Necunoscute sunt caile Domnului" are alt inteles decat cel pe care i-l atribui tu.

In privinta mintii, ai dreptate, foloseste-o cu folos, dar nu ca sa ajungi la adevarurile tale, ci la Adevar, care este Dumnezeu.

Biblia este cea mai inteleapta carte, dar daca nu ai ajuns inca sa o apreciezi, asta se datoreaza fapului ca poate inca nu o intelegi, ca sa-i vezi profunzimile.
Cum zicea si Petre Tutea:" Shakespeare pe langa Biblie, e un scriitor de la Gaiesti."
Nici o carte nu se ridica la nivelul bibliei.

Informatiile despre univers nu le gasesti in biblie, dar le poti afla direct de la Dumnezeu, Creatorul Universului, daca vrea sa-ti spuna. Dumnezeu i-a dictat lui Moise "cartea Facerii" litera cu litera. Deci avem acolo tot ce trebuie sa stim si cat ne e de folos.

Justinian 27.02.2007 13:24:04

:)Paisie Aghioritul spunea ca "diavolul e un prost; are putere atat cat ii dam noi voie sa aiba asupra noastra"!

omulet 27.02.2007 13:29:20

Citat:

Si daca acest lucru ii da de gandit si se duce la un duhovnic pentru a se spovedi, nu crezi ca e un bun castigat? Nestiinta in nici un caz nu poate fi buna.

Eu prefer sa-l sfatuiesc cu vorba buna sa mearga la un duhovnic pentru a se spovedi.

omulet 27.02.2007 13:32:09

Citat:

Dumnezeu i-a dictat lui Moise "cartea Facerii" litera cu litera. Deci avem acolo tot ce trebuie sa stim si cat ne e de folos.

Chiar litera cu litera?

Apoi, vrei sa spui ca in Cartea Facerii avem tot ce ne este de folos sa stim despre om sau despre cosmos in general?

ancah 27.02.2007 14:36:14

Omulet:
Da, asa am citit, ca Dumnezeu i-a dictat Cartea facerii litera cu litera.

Asa cred, ca Dumnezeu ne-a dat tot ce trebuie sa stim. In plus Dumnezeu ne-a permis sa descoperim din tainele creatiei Lui. Si in loc sa-I multumim pentru tot ce ne da El, noi ne mandrim si ne credem mai mari si mai destepti ca Dumnezeu.

"Eu prefer sa-l sfatuiesc cu vorba buna sa mearga la un duhovnic pentru a se spovedi."

Da, omulet, dar aici eu nu sfatuiesc pe nimeni. Discutam doar.

omulet 28.02.2007 12:11:03

Citat:

Da, asa am citit, ca Dumnezeu i-a dictat Cartea facerii litera cu litera.

In traducerea Bibliei facuta de IPS Bartolomeu, introducerea la Pentateuh mi se pare foarte interesanta. Acolo, IPS spune ca o ipoteza verosimila ar fi ca Moise sa fi cules diferite texte si sa le fi compilat dupa propriile sale criterii. Ceva mai jos, pe acceasi pagina se respinge ideea de "dicteu automat" (in cuvintele de acolo).

ancah 28.02.2007 19:53:02

Omulet:
Daca lui Sf. Ioan Gura de Aur, in timp ce scria comentariul la Noul Testament, insusi Sf. Pavel statea langa el si ii sufla in ureche ce sa scrie, nu crezi ce e posibil ca si Dumnezeu sa-i fi spus lui Moise ce are de scris?!?
Eu nu am zis nimic de "scris automat".

omulet 01.03.2007 12:31:55

Citat:

Omulet:
Daca lui Sf. Ioan Gura de Aur, in timp ce scria comentariul la Noul Testament, insusi Sf. Pavel statea langa el si ii sufla in ureche ce sa scrie, nu crezi ce e posibil ca si Dumnezeu sa-i fi spus lui Moise ce are de scris?!?
Eu nu am zis nimic de "scris automat".

Ancah, nu sunt cuvintele mele. Ma gandesc ca IPS Bartolomeu prin "dicteu automat" nu se refera la scris automat. Daca vrei, putem sa discutam pe marginea textului acestei introduceri... cred ca IPS atinge multe puncte sensibile acolo.

ancah 01.03.2007 18:38:17

Biblia mea are introducere scrisa de Patriarhul Teoctist.
Eu nu inteleg diferenta dintre "dicteu automat" si "scris automat". poti sa-mi spui care este?

omulet 01.03.2007 23:25:28

Citat:

E vorba de Biblia in traducerea IPS Bartolomeu. Este de format mai mare si este si comentata. Fiecare carte din Biblie are o introducere in care se explica anumite lucruri. Eu vorbeam de introducerea la Cartile lui Moise (Pentateuh).

cozia 02.03.2007 05:24:38

Eu tot nu am inteles ce inseamna "dicteu automat"

ancah 02.03.2007 09:36:12

Citat:

Citat:

E vorba de Biblia in traducerea IPS Bartolomeu. Este de format mai mare si este si comentata. Fiecare carte din Biblie are o introducere in care se explica anumite lucruri. Eu vorbeam de introducerea la Cartile lui Moise (Pentateuh).

Imi pare rau, omulet, dar eu am doar o biblie obisnuita. Unde se poate cumpara o biblie comentata, poti sa-mi spui?

omulet 03.03.2007 01:35:54

Citat:

Imi pare rau, omulet, dar eu am doar o biblie obisnuita. Unde se poate cumpara o biblie comentata, poti sa-mi spui?

Anca, eu am luat-o de la biserica. E editata tot de Patriarhie, ca si celelalte editii. Doar ca e tradusa dupa Septuaginta, nu dupa textul masoretic. Cred ca la orice magzin in tara care vinde Biblii se poate intreba (desi nu toate o au). Ultima data o vazusem in ianuarie anul asta la Vasiliada in Bucuresti.

omulet 03.03.2007 01:38:05

Citat:

În prealabil postat de cozia
Eu tot nu am inteles ce inseamna "dicteu automat"

Imi pare rau, am facut o greseala. Termenul folosit de IPS Bartolomeu e "dicteu verbal". Cred ca se refera la dictatul litera cu litera.

sofiaiuga 04.03.2007 22:18:40

Citat:

Citat:

În prealabil postat de sofiaiuga

pai uite nici ata nu mi-e clar. sa-ti dau un exemplu.
Se considera ca copii care mor pana la 7 ani ajung in rai. Pana la 7 ani cel mai probabil copilul nu stie ce inseamna pacat.
Eu incepand de la 7 ani si jumatate am inceput sa am primele semne ale problemelor de vorbire, car s-au agravat treptat. Cu ce motiv m-a pedepsit Dumnezeu incepand de la 7 ani jumatate ? Ce pacate am facut eu pana la varsta de 7 ani ? eu de mic eram obligat sa ma inchin seara. Cat de pacatos puteam sa fiu eu pana la 7 ani de sunt pedepsit toata viata ? eu pana la 7 ani nici nu intelegeam prea bine rugaciunea tatal nostru. Dar o ziceam in fiecare seara.
Cu atat mai rau ca problemele cu care ma confurnt incepand de la 7 ani au generat alte probleme care ma distrug la propriu toata viata. (timiditate, izolare sociala, etc)

In religie ptr orice se gasesc explicatii. Dar care sunt cu adevarat de la Dumnezeu ?
De ex daca te rogi, si Dumnezeu te ajuta, atunci e simplu de explicat: daca te-ai rugat, te-a ajutat. Daca te rogi si nu te ajuta, atunci se vine cu explicatii ca Dumnezeu te incearca, sa vada daca te mai rogi in continuare la el. Deci orice s-ar intampla, in ortodoxie se gasesc explicatii. Iar daca ceva nu se poate explica, atunci se merge pe ideea ca "necunoscute sunt caile Domnului" si ca noi nu putem sti toate.

pacatele se transmit pina la al 4-lea neam deci si ale stra-strabunicilor.ITI RECOMAND CU TOATA CALDURA SA CITESTI MINUNATA CARTE SCRISA DE MARELE DUHOVNIC ARSENIE BOCA-CARAREA IMPARATIEI SI ATUNCI TOATE TI SE VOR PAREA FOARE CLARE, TE ASIGUR DE SATA SI DE ALTFEL ESTE O CARTE CARE MERITA A FI CITITA DE TOTI pt ea clarifica multe lucruri printre care si aceasta problema .DUMNEZEU intervine inclusiv in genetica omului,exista asadar o dimensiune duhovnicesaca a geneticii pe care ne-o prezinta parintele ARSENIE BOCA in minunata sa carte.succes la citit!

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:51:26.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.