Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Preotul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5012)
-   -   Sectar invitat sa predice in biserica ortodoxa (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14335)

TunsDiana 01.01.2012 20:14:29

Sectar invitat sa predice in biserica ortodoxa

Ce parere aveti despre faptul ca pastorul Pustan Vladimir a fost invitat sa predice intr-o biserica ortodoxa la preotul Pomohaci Cristian?

stefan florin 01.01.2012 20:33:18

Citat:

În prealabil postat de TunsDiana (Post 419356)
Ce parere aveti despre faptul ca pastorul Pustan Vladimir a fost invitat sa predice intr-o biserica ortodoxa la preotul Pomohaci Cristian?

faptul ca s-a intamplat acest caz in biserica unde slujeste preotul Pomohaci nu ma mira. Doamne ajuta!

TunsDiana 01.01.2012 20:42:05

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 419359)
faptul ca s-a intamplat acest caz in biserica unde slujeste preotul Pomohaci nu ma mira. Doamne ajuta!

Sunteti de acord cu aceasta invitatie adresata pastorului? Eu sunt curioasa de reactia Bisericii Ortodoxe reprezentata prin superiorii preotului Pomohaci, aveti cunostinte despre aceste reactii?
De ce nu va mira acest lucru?

Mihailc 01.01.2012 20:45:29

Subiectul e expirat. S-a discutat la http://www.crestinortodox.ro/forum/s...mohaci&page=13

TunsDiana 01.01.2012 20:48:00

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 419364)
Subiectul e expirat. S-a discutat la http://www.crestinortodox.ro/forum/s...mohaci&page=13

Multumesc pentru link! Doamne ajuta!

penticostalul 02.01.2012 13:55:32

Citat:

În prealabil postat de TunsDiana (Post 419356)
Sectar invitat sa predice in biserica ortodoxa

Patorul Vladimir Pustan nu este sectar. :68:
Dimpotriva este recunoscut si ordinat in Biserică.

mihai07 02.01.2012 14:17:42

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 419490)
Patorul Vladimir Pustan nu este sectar. :68:
Dimpotriva este recunoscut si ordinat in Biserică.

Asa e. Nu e sectar. E sectant.

penticostalul 02.01.2012 15:54:46

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 419495)
Asa e. Nu e sectar.

Multumesc ca esti gata sa sustii adevarul.

mihai07 02.01.2012 16:04:11

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 419502)
Multumesc ca esti gata sa sustii adevarul.

Fii dragut si posteaza intregul meu mesaj.
Citat:

În prealabil postat de mihai07
Asa e. Nu e sectar. E sectant.

Nu il ciunti precum faci cu Sfanta Scriptura.
Incearca sa fii cinstit.

Mihai36 02.01.2012 16:26:37

Pai cine poate sti cu siguranta adevarul ?
Are cineva darul deosebirii adevarului?

Sau macar un fel de intuitie un simt al inimii sa simta intotdeauna cind cineva minte?

penticostalul 02.01.2012 16:35:04

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 419504)
Nu il ciunti precum faci cu Sfanta Scriptura.

Sfanta Scriptura spune doar adevarul.

Mesajul tau continea o minciuna.
De aceea l-am ciuntit.

mihai07 02.01.2012 16:40:38

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 419515)
Sfanta Scriptura spune doar adevarul.

Mesajul tau continea o minciuna.
De aceea l-am ciuntit.

Cauta notiunea de secta, sectant in dex si dupa aceea sa imi spui care e minciuna.

penticostalul 02.01.2012 16:49:05

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 419519)
Cauta notiunea de secta, sectant in dex si dupa aceea sa imi spui care e minciuna.

Cautati dumneavoastra!

Eu va pot spune minciuna.
E observabila si fara dex.

Citat:

Asa e. Nu e sectar.

Adevar
Citat:

E sectant.

Minciuna

Lucian008 02.01.2012 17:13:21

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 419490)
Patorul Vladimir Pustan nu este sectar.

Ce inseamna e sectant?

mihai07 02.01.2012 17:13:26

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 419522)
Cautati dumneavoastra!

Eu va pot spune minciuna.
E observabila si fara dex.

Adevar

Minciuna

In vremurile din urma vor fi unii care vor zice adevarului minciuna si minciunii adevar.
Hai sa incheiem aici ca nu are rost.

penticostalul 02.01.2012 17:32:40

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 419531)
Ce inseamna e sectant?

SECTÁNT, -Ă, sectanți, -te s. m. și f. Adept al unei secte religioase.

Vladimir Pustan este pastor ordinat intr-o Biserica Crestina.
El este sectant in aceeasi masura in care este sectant orice pastor intr-o biserica evanghelica sau preot intr-o biserica ortodoxa sau catolica.

Profetul de carton 02.01.2012 17:34:44

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 419540)

si unde scrie de pastori ca trebuie ordinati? cine a ordinat pastori in timpurile noutestamentare?

glykys 02.01.2012 17:41:13

Am trecut si eu pe aici si tare m-am amuzat.:p

heaven 02.01.2012 18:07:05

Nu este amuzant,ci dezolant...multi inca nu inteleg ca a fi crestin nu se rezuma la niste invataturi,dogme sau ritualuri ce pot diferi de la unii la altii ori o batalie a orgoliilor,ci inseamna traire,iubire hristica,acceptarea si respectarea aproapelui.

Citat:

"Si toate limbile omenesti si ingeresti daca le-as vorbi, daca nu am dragoste, m-am facut arama sunatoare si chimval rasunator".
Si chiar de as avea darul prorociei" - sa fiu proroc, sa stiu toate dinainte, sa le pot spune si altora - "daca nu am dragoste, n-am nimica".
Si dar prorocesc de as avea si tainele toate de le-as cunoaste, si orisice stiinta, si daca as avea credinta atat de multa incat sa mut si muntii" - sa fac minuni, minuni pe care nu le-a mai facut nimenea - "daca nu am dragoste", n-am nici o valoare, "nimica nu sunt"!
Si toata averea mea de as face-o milostenie si trupul de mi l-as da sa fie ars, daca nu am dragoste, nimic nu-mi foloseste" !
...spunea Sf Apostol Pavel.

Raoul 02.01.2012 18:07:45

Aceeasi poveste ca si cu Klaus Kenneth. Abia asteptam sa inceapa predica la manastire si cand colo... aud vorbindu-se in germana + o translatoare.

Lucian008 02.01.2012 18:12:28

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 419540)
SECTÁNT, -Ă, sectanți, -te s. m. și f. Adept al unei secte religioase.

El este sectant in aceeasi masura in care este sectant orice pastor intr-o biserica evanghelica sau preot intr-o biserica ortodoxa sau catolica.

SÉCTĂ, secte, s. f. Comunitate religioasă desprinsă de biserica oficială respectivă; p. ext. grup (închis) alcătuit din adepții unei doctrine (filozofice sau politice).
Deci orice grupare religioasa desprinsa din Biserica oficiala este secta. Adepatul gruparii este sectant.
Preotii din Bisericile traditionale nu sunt sectanti. Ei nu s-au desprins de nici o biserica oficiala. Catolicii si ortodocsii s-au despartit, reprezentand doua bisericii, dar nu secte. Ca dpdv al ortodocsilor catolicii sunt eretici si invers e adevarat, dar nu sunt sectanti. Sectanti sunt doar protestantii si neoprotestantii.

TunsDiana 02.01.2012 19:25:15

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 419553)
SÉCTĂ, secte, s. f. Comunitate religioasă desprinsă de biserica oficială respectivă; p. ext. grup (închis) alcătuit din adepții unei doctrine (filozofice sau politice).
Deci orice grupare religioasa desprinsa din Biserica oficiala este secta. Adepatul gruparii este sectant.
Preotii din Bisericile traditionale nu sunt sectanti. Ei nu s-au desprins de nici o biserica oficiala. Catolicii si ortodocsii s-au despartit, reprezentand doua bisericii, dar nu secte. Ca dpdv al ortodocsilor catolicii sunt eretici si invers e adevarat, dar nu sunt sectanti. Sectanti sunt doar protestantii si neoprotestantii.

Sunt de acord cu d-voastra, imi cer scuze pentru greseala, trebuia scris sectant si nu sectar.

Eu tot nu m-am lamurit in legatura cu acest subiect, am citit si postarile de pe linkul vechi.

Totusi ce s-a intamplat intre timp cu acest preot Pomohaci, pentru ca acest lucru s-a intamplat mai demult nu stiu exact cand, a fost sanctionat macar sau isi face munca in continuare fara nici un avertisment?

Mihailc 02.01.2012 19:30:35

Citat:

În prealabil postat de TunsDiana (Post 419567)
Sunt de acord cu d-voastra, imi cer scuze pentru greseala, trebuia scris sectant si nu sectar.

Eu tot nu m-am lamurit in legatura cu acest subiect, am citit si postarile de pe linkul vechi.

Totusi ce s-a intamplat intre timp cu acest preot Pomohaci, pentru ca acest lucru s-a intamplat mai demult nu stiu exact cand, a fost sanctionat macar sau isi face munca in continuare fara nici un avertisment?

Nu s-a întâmplat nimic, Pomohaci este în continuare preot în Moșuni și un fel de guru al unei populații pietiste cu identitate eclezială confuză.

TunsDiana 02.01.2012 19:36:53

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 419568)
Nu s-a întâmplat nimic, Pomohaci este în continuare preot în Moșuni și un fel de guru al unei populații pietiste cu identitate eclezială confuză.

Toleranta asta excesiva din partea ortodocsilor nu poate sa duca la nimic bun.

As fi curioasa cati preoti ortodocsi au fost invitati sa predice in bisericile neoprotestante.

Lucian008 02.01.2012 19:40:58

Citat:

Normal ca isi continua existenta ca si pana acum. Si nu e singurul. Daca omul cotizeaza unde trebuie poate face ce vrea el. Si asta am auzit-o de la un "popa", ca preot nu pot sa ii spun care se vroia a fi "imbunatatit".
Ciudat e ca genul asta de "show-man-i" reusesc sa prinda. Popa de care spuneam era la moaste de Sf Dimitrie. In primul rand era ortodox. S-a bagat in seama cu altii credinciosi destul de slabi de ingeri pe care ia abramburit de l-ar fi crezut Mesia. Dar el era plin de erezii. Vorbea de numerologie. De cum avea sa vina marele cutremul pe 11.11.2011. Cu nu stiu ce mos pe care il stia el si care mai traise pe aceste :meleaguri" in urma cu vreo 2000 de ani. Dar nu era vorba de reincarcare. Nu. Era vorba de revenire in timp. Care o fi fost diferenta eu nu am inteles. Povestea despre cum are el mir nematerial de la Ierusamin. Nici ce fel de mir nematerial are nu am inteles. Si nici cum putea sa "miruiasca" cu el. Mai avea si mir pentru copii. De parca s-ar face mir pe categorii de varsta. Povestea cum facea el exorcizari. Dar le vorbea naivilor si de o cunostinat a lui cu bioenergie si le-a dat astora si numarul ei de telefon. Atunci ma intrebam: Bine daca vine acum un om care nu prea le are cu biserica si are indoieli in ceea ce priveste credinta ce parere isi face el? "Credinciosii" (desi clar nu sunt asta ci superstitiosii) sunt niste "prostanaci" pe care ii poti manipula foarte usor doar din vorbe si preotii sunt niste "vrajitori" legali. Cum sa mergi la biserica. Asta e pericolul. Ca preotii ori sunt prea din lume, ori sunt prea rigizii cum sunt unii calugari si sunt deconectati de la activitatea curenta, ori sunt niste actori buni care isi fac propriile secte in biserica. Si pentrui cei nu foarte induhovniciti dar care ar vrea totusi sa mearga spre mantuire cine mai ramane?

Lucian008 02.01.2012 19:41:59

Citat:

În prealabil postat de TunsDiana (Post 419570)
Toleranta asta excesiva din partea ortodocsilor nu poate sa duca la nimic bun.

As fi curioasa cati preoti ortodocsi au fost invitati sa predice in bisericile neoprotestante.

Fereasca Dumnezeu sa se duca.

TunsDiana 02.01.2012 20:08:18

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 419575)
Normal ca isi continua existenta ca si pana acum. Si nu e singurul. Daca omul cotizeaza unde trebuie poate face ce vrea el. Si asta am auzit-o de la un "popa", ca preot nu pot sa ii spun care se vroia a fi "imbunatatit".
Ciudat e ca genul asta de "show-man-i" reusesc sa prinda. Popa de care spuneam era la moaste de Sf Dimitrie. In primul rand era ortodox. S-a bagat in seama cu altii credinciosi destul de slabi de ingeri pe care ia abramburit de l-ar fi crezut Mesia. Dar el era plin de erezii. Vorbea de numerologie. De cum avea sa vina marele cutremul pe 11.11.2011. Cu nu stiu ce mos pe care il stia el si care mai traise pe aceste :meleaguri" in urma cu vreo 2000 de ani. Dar nu era vorba de reincarcare. Nu. Era vorba de revenire in timp. Care o fi fost diferenta eu nu am inteles. Povestea despre cum are el mir nematerial de la Ierusamin. Nici ce fel de mir nematerial are nu am inteles. Si nici cum putea sa "miruiasca" cu el. Mai avea si mir pentru copii. De parca s-ar face mir pe categorii de varsta. Povestea cum facea el exorcizari. Dar le vorbea naivilor si de o cunostinat a lui cu bioenergie si le-a dat astora si numarul ei de telefon. Atunci ma intrebam: Bine daca vine acum un om care nu prea le are cu biserica si are indoieli in ceea ce priveste credinta ce parere isi face el? "Credinciosii" (desi clar nu sunt asta ci superstitiosii) sunt niste "prostanaci" pe care ii poti manipula foarte usor doar din vorbe si preotii sunt niste "vrajitori" legali. Cum sa mergi la biserica. Asta e pericolul. Ca preotii ori sunt prea din lume, ori sunt prea rigizii cum sunt unii calugari si sunt deconectati de la activitatea curenta, ori sunt niste actori buni care isi fac propriile secte in biserica. Si pentrui cei nu foarte induhovniciti dar care ar vrea totusi sa mearga spre mantuire cine mai ramane?

Aveti foarte mare dreptate. Ce sa mai cerem de la credinciosi daca preotii nu sunt in stare sa fie exemple pentru oameni. Trebuie sa ne socotim norocosi daca intalnim un preot cu vocatie, multi dintre ei merg la teologie din interes material si pentru a se fali cu functia pe care o au.

Este foarte grav ce se intampla dar e foarte multa logica in ceea ce spuneti, daca preotul cotizeaza unde trebuie ramane in functie, asta explica de ce acest om a ramas inca preot si nesanctionat.

catalin2 02.01.2012 20:20:09

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 419549)
Nu este amuzant,ci dezolant...multi inca nu inteleg ca a fi crestin nu se rezuma la niste invataturi,dogme sau ritualuri ce pot diferi de la unii la altii ori o batalie a orgoliilor,ci inseamna traire,iubire hristica,acceptarea si respectarea aproapelui.

Eu cred ca glykys se amuza din cauza opuse, din moment ce nu stiu sa aiba conceptii ecumeniste.

catalin2 02.01.2012 20:23:09

Citat:

În prealabil postat de TunsDiana (Post 419585)
Aveti foarte mare dreptate. Ce sa mai cerem de la credinciosi daca preotii nu sunt in stare sa fie exemple pentru oameni. Trebuie sa ne socotim norocosi daca intalnim un preot cu vocatie, multi dintre ei merg la teologie din interes material si pentru a se fali cu functia pe care o au.

Cu parintele Pomohaci sunt mai multe probleme, a fost un topic cred pe aici. Probabil i nu se face caz pentru ca e foarte cunoscut, daca nu se stie e parintele care canta pricesne.

catalin2 02.01.2012 20:26:18

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 419532)
In vremurile din urma vor fi unii care vor zice adevarului minciuna si minciunii adevar.
Hai sa incheiem aici ca nu are rost.

Nu are rost sa discutati cu userul penticostalul, devine agresiv daca nu crezi ca penticostalii sunt fratii ortodocsilor. Nu a reusit sa accepte pana acum ca unii ortodocsi ii numesc pe neoprotestanti sectari, de exemplu aproape toti preotii spuneau asa, doar cativa "culte". Niciodata biserica penticostala si sper sa nu aud vreodata un preot sa spuna asa ceva.

Erethorn 02.01.2012 20:46:28

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 419590)
sper sa nu aud vreodata un preot sa spuna asa ceva.

Până una alta, ierarhii dumneavoastră se referă la Biserica Catolică cu termenul de Biserică.

stefan florin 02.01.2012 20:52:25

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 419568)

A fost la PRO Tv o emisiune despre Pomohaci si altii ca el. Emisiunea se numea "Romania te iubesc". Doamne ajuta!

Mihnea Dragomir 02.01.2012 20:58:52

Citat:

Nu cred că greșeala ține de flexiunea gramaticală. Ce-ar fi să-i spunem "penticostal" și nu "sectar" și nici măcar "sectant", atâta vreme cât nu a făcut nimic rău ? Înțeleg că eroarea canonică este a ortodoxului care l-a invitat și nu a penticostalului care a răspuns invitației. Omul predică ceea ce știe el: chestii din religia lui, doar nu era de așteptat și nici nu a fost invitat ca să abjure și să devină ortodox.
Dealtfel, mulți predicatori ar avea ceva de învățat de la Vladimir Puștan. Eu l-am ascultat în câteva rânduri cu mult folos. Am ascultat înregistrări pe net, îmi dau seama ce efect pot avea cuvintele lui față către față. Omul stăpânește o admirabilă oratorie omiletică, așa cum era o dată, îm vremurile vechi. Începe de obicei normal, domol, apoi se aprinde pe măsură ce vorbește. Predica lui este un crescendo. Apoi, mici perioade de seninătate când vorbește despre Domnul, apoi din nou pathos când vorbește despre păcat. Și vorbește despre păcat, nu se joacă ! Câtă diferență față de majoritatea preoților de azi, din predica iubiristă a cărora înțelegi că Pantocratorul este un emoțional, care se înduioșează de fondul tău bun, că e suficient să duci niște ciorăpei de Crăciun lui "Cristos din copiii sărmani" și gata, te mântuiești. Nimic despre omorârea omului vechi din tine, nimic despre urgia lui Dumnezeu, nimic despre puterile diabolice, nimic despre iad. Și, cu toate astea, Marele Preot Cristos mai mult despre iad a vorbit, decât despre rai. "Foc". "Scrâșnirea dinților". "Întunericul Gheenei". Cam câți dintre preoții noștri de azi mai folosesc un limbaj, așa cum a folosit Isus ? Același cu cel al vărului Său Ioan al deșertului, al cărui mesaj tunător era simplu: pocăiți-vă, că nu mai e timp. Același cu al lui Pavel din Epistolele sale, același cu al atâtor mari preoți predicatori pe care creștinătatea i-a avut veac după veac. Ați sesizat cum Iadul a ajuns, din "foc care arde, dar nu consumă", o "stare a sufletului îndepărtat de Dumnezeu" ? Cum postul și obligația duminicală au ajuns din "porunci ale Bisericii" simple "recomandări" ? Că doar nu o să pierdem raiul fiindcă nu am mers duminică la biserică ! Cum moștenim nu chiar păcatul ancestral, ci doar unele consecințe ale lui ? Cum Domnul nostru S-a întrupat nu ca să răscumpere, ci ca să ne dea un exemplu ? "S-a coborât din Ceruri pentru noi și pentru a noastră mântuire": text din Crez pe care puțini îl mai cred. "Un botez spre remisiunea păcatelor": alt text din Crez, doar n-o fi chiar așa. Ați observat cum însăși Sfânta Euharistie a ajuns, din jertfă reală, "prefigurare a ospățului divin" ?
Nu ! Eu înțeleg din predicile de acum că nu ar fi rău să mai trecem pe la biserică, să mai aprindem o lumânare. Să avem un cuvânt bun pentru aproapele și cam atât. O fi suficient ? Atât să însemne transformarea în Cristos ?

Treziți-vă, iubiților ! Nu există un "drept la mântuire" și foarte puțini se vor mântui. Flăcările infernale timp de o eternitate, aceasta este destinația by default a tuturor oamenilor încă de la zămislire și foarte puțini, chiar de pe acest forum, vor scăpa de ele. Jertfa lui Cristos ne oferă o șansă dacă și numai dacă ne luăm crucea și Îl urmăm în jertfa Sa. Dacă și numai dacă cealaltă parte a vieții noastre Lui i-o vom da. Răsplata va fi enormă, mai mare decât putem gândi, dar puțini se vor bucura de ea. Dacă noi credem că îl vom păcăli pe Cristos mai dând câte un ciorăpel săracilor și mai ascultând pe unde ne convine, dar nici chiar "toate ale popii", păcăliții vom fi noi și nu El.

guardian knight 02.01.2012 20:59:34

parere !

...parca l-a invitat pe Janos la Vai,sau pe Aliester Croweley !!!
(poate unii or sti,cine sunt aceste personaje, iar pentru cei care nu stiu, e mai bine sa nu stie !)

Lucian008 02.01.2012 21:04:43

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 419602)
Nu cred că greșeala ține de flexiunea gramaticală. Ce-ar fi să-i spunem "penticostal" și nu "sectar" și nici măcar "sectant", atâta vreme cât nu a făcut nimic rău ? Înțeleg că eroarea canonică este a ortodoxului care l-a invitat și nu a penticostalului care a răspuns invitației. Omul predică ceea ce știe el: chestii din religia lui, doar nu era de așteptat și nici nu a fost invitat ca să abjure și să devină ortodox.
Dealtfel, mulți predicatori ar avea ceva de învățat de la Vladimir Puștan. Eu l-am ascultat în câteva rânduri cu mult folos. Am ascultat înregistrări pe net, îmi dau seama ce efect pot avea cuvintele lui față către față. Omul stăpânește o admirabilă oratorie omiletică, așa cum era o dată, îm vremurile vechi. Începe de obicei normal, domol, apoi se aprinde pe măsură ce vorbește. Predica lui este un crescendo. Apoi, mici perioade de seninătate când vorbește despre Domnul, apoi din nou pathos când vorbește despre păcat. Și vorbește despre păcat, nu se joacă ! Câtă diferență față de majoritatea preoților de azi, din predica iubiristă a cărora înțelegi că Pantocratorul este un emoțional, care se înduioșează de fondul tău bun, că e suficient să duci niște ciorăpei de Crăciun lui "Cristos din copiii sărmani" și gata, te mântuiești. Nimic despre omorârea omului vechi din tine, nimic despre urgia lui Dumnezeu, nimic despre puterile diabolice, nimic despre iad. Și, cu toate astea, Marele Preot Cristos mai mult despre iad a vorbit, decât despre rai. "Foc". "Scrâșnirea dinților". "Întunericul Gheenei". Cam câți dintre preoții noștri de azi mai folosesc un limbaj, așa cum a folosit Isus ? Același cu cel al vărului Său Ioan al deșertului, al cărui mesaj tunător era simplu: pocăiți-vă, că nu mai e timp. Același cu al lui Pavel din Epistolele sale, același cu al atâtor mari preoți predicatori pe care creștinătatea i-a avut veac după veac. Ați sesizat cum Iadul a ajuns, din "foc care arde, dar nu consumă", o "stare a sufletului îndepărtat de Dumnezeu" ? Cum postul și obligația duminicală au ajuns din "porunci ale Bisericii" simple "recomandări" ? Că doar nu o să pierdem raiul fiindcă nu am mers duminică la biserică ! Cum moștenim nu chiar păcatul ancestral, ci doar unele consecințe ale lui ? Cum Domnul nostru S-a întrupat nu ca să răscumpere, ci ca să ne dea un exemplu ? "S-a întrupat (...) pentru noi și pentru a noastră mântuire": text din Crez pe care puțini îl mai cred. "Un botez spre remisiunea păcatelor": alt text din Crez, doar n-o fi chiar așa. Ați observat cum însăși Sfânta Euharistie a ajuns, din jertfă reală, "prefigurare a ospățului divin" ?
Nu ! Eu înțeleg din predicile de acum că nu ar fi rău să mai trecem pe la biserică, să mai aprindem o lumânare. Să avem un cuvânt bun pentru aproapele și cam atât. O fi suficient ? Atât să însemne transformarea în Cristos ?

Treziți-vă, iubiților ! Nu există un "drept la mântuire" și foarte puțini se vor mântui. Flăcările infernale timp de o eternitate, aceasta este destinația by default a tuturor oamenilor încă de la zămislire și foarte puțini, chiar de pe acest forum, vor scăpa de ele. Jertfa lui Cristos ne oferă o șansă dacă și numai dacă ne luăm crucea și Îl urmăm în jertfa Sa. Răsplata va fi enormă, mai mare decât putem gândi, dar puțini se vor bucura de ea. Dacă noi credem că îl vom păcăli pe Cristos mai dând câte un ciorăpel săracilor și mai ascultând pe unde ne convine, dar nici chiar "toate ale popii", vom fi păcăliți.

Chiar daca omul ala a venit sa predice cu bune intentii si nu ar fi facut propaganda pentru confesiunea lui (poate nici nu a facut, nu ma intereseaza sa vad filmuletul respectiv pentru ca nu ma ajuta cu nimic), nu ar fi expus teme de natura dogmatica diferite de cele ortodoxe tot nu trebuia invitat sa predice intr-o biserica ortodoxa. In Biserica nu predica nici mirenii ortodosci cu atat mai putin cei de alte religii sau confesiuni. Rarele exceptii pentru mireni se fac doar cu binecuvantarea episcopului.

stefan florin 02.01.2012 21:04:58

Citat:

În prealabil postat de guardian knight (Post 419603)
...parca l-a invitat pe Janos la Vai,sau pe Aliester Croweley !!!
(poate unii or sti,cine sunt aceste personaje, iar pentru cei care nu stiu, e mai bine sa nu stie !)

mai bine ii spui pe numele cu care a fost cunoscut si anume Anton la Vey. Doamne ajuta!

Erethorn 02.01.2012 21:12:37

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 419606)
mai bine ii spui pe numele cu care a fost cunoscut si anume Anton la Vey. Doamne ajuta!

Și, Aleister Crowley.

De altfel, cum să-i invite, că sunt morți amândoi.

Lucian008 02.01.2012 21:18:54

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 419609)
Și, Aleister Crowley.

De altfel, cum să-i invite, că sunt morți amândoi.

La Pomohaci o mica sedinta de spiritism ar mai "imbogati" "ritul liturgic". :))))

Mihnea Dragomir 02.01.2012 21:19:31

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 419605)
Chiar daca omul ala a venit sa predice cu bune intentii si nu ar fi facut propaganda pentru confesiunea lui (poate nici nu a facut, nu ma intereseaza sa vad filmuletul respectiv pentru ca nu ma ajuta cu nimic), nu ar fi expus teme de natura dogmatica diferite de cele ortodoxe tot nu trebuia invitat sa predice intr-o biserica ortodoxa.

Așa o fi canonic, dar lucrurile trebuie urmărite în scopul lor mai mult decât în litera lor. Dacă măcar un suflet s-a întors cu fața la Cristos, mai contează că vor trebui stropite cu agheasmă de la Marele Munte Athos urmele de pași din biserică ale acelui eretic sectant ?

Deosebirea dintre penticostalism și ortodoxie e chestie de finețe. De matematică superioară. Problema este că avem mulți credincioși care nu știu tabla înmulțirii. În principiu, orele de matematică trebuie ținute de profesori de matematică și sunt departe de a contesta acest principiu. Dar, dacă la clasă la mine predau eu și ceea ce văd este lipsă de progres, atunci ce-ar fi să invit un pedagog vestit și cu rezultate evidente, care să se limiteze la tabla înmulțirii și nu la matematici superioare, să le învețe pe loaze ? Ziceți că ar fi un rău lucru, având în vedere că acela nu face parte din corpul profesorilor de matematică având avizul la zi ?

Lucian008 02.01.2012 21:34:16

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 419614)
Așa o fi canonic, dar lucrurile trebuie urmărite în scopul lor mai mult decât în litera lor. Dacă măcar un suflet s-a întors cu fața la Cristos, mai contează că vor trebui stropite cu agheasmă de la Marele Munte Athos urmele de pași din biserică ale acelui eretic sectant ?

Daca un suflet s-a intor catre Hristos s-a facut prin lucrarea harului. Daca Pomohaci cu toate problemele lui pentru ca are harul dat prin hirotonire ar fi predicat atunci s-ar fi intors pacatosul la Hristos. Nu puteam sa folosim uneltele gresite pentru ca nu vom avea rezultate bune. Nu putem repara ceasul cu ciocanul.

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 419614)
Deosebirea dintre penticostalism și ortodoxie e chestie de finețe. De matematică superioară. Problema este că avem mulți credincioși care nu știu tabla înmulțirii. În principiu, orele de matematică trebuie ținute de profesori de matematică și sunt departe de a contesta acest principiu. Dar, dacă la clasă la mine predau eu și ceea ce văd este lipsă de progres, atunci ce-ar fi să invit un pedagog vestit și cu rezultate evidente, care să se limiteze la tabla înmulțirii și nu la matematici superioare, să le învețe pe loaze ? Ziceți că ar fi un rău lucru, având în vedere că acela nu face parte din corpul profesorilor de matematică având avizul la zi ?

Deosebirea dintre penticostalism si ortodoxism este o chestiune ce diferentiaza mecanica fina de mecanica masinilor grele. Nu este o chestie de matematica superioara. Unii au harul transmis direct de la apostoli si altii sunt aparuti din "neant" dupa 1000 si ceva de ani. Mai mult nu au har. Nu au botez. Nu au Euharistie. Nu Trupul si Sangele Domnului in mod real. Sunt diferente de la cer la pamant. Si ca manifestare. Daca un ortodox ar merge la o slujba a lor s-ar cruci. Acolo nu domneste linistea si ordinea dicatata de toleranta (facand abstractie de bataile pe moaste de la ortodocsi). Deci nu. Niciodata un om care este intr-o greseala nu poate sa il invete pe celalalt. E ca la condusul unui orb de catre un alt orb.

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:41:57.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.