Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Tatuare - Intrebare cu privire la anumite simboluri (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14359)

TudorN 05.01.2012 19:36:08

Tatuare - Intrebare cu privire la anumite simboluri

Intrebare care vreau sa o adresez e cu privire mai mult la anumite simboluri despre care sunt curios decat despre tatuarea corpului in sine deoarece stiu ca in mare nu este nici agreat dar nici "interzis". Inca nu sunt decis daca vreau sa fac acest pas, insa daca m-as hotari pana la urma, as dori sa imi fac acest simbolul Trinitatii/Triquetra(Tatal, Fiu, Sf Duh). Ceea ce vreau sa stiu este daca acest simbol chiar are vreo tangenta cu crestinatatea :-? , daca reprezinta cu adevarat ceva.
Totodata as dori sa stiu ce parere aveti despre simbolurile din alte religii(hinduism, budism); daca un crestin ortodox le asociaza pentru ceea ce semnifica, insa nu trece de la o religie la alta . EX : Om/Aum. Sper sa nu imi "sara" nimeni in cap prea tare :)

zaharia_2009 05.01.2012 20:05:24

Daca stim ca exista lucruri intreite, ca sa zic asa, pe cele care sunt persoane intreite , eu unul, nu le cunoasc ! Spune dumneata frate citeva! Ca sa inteleg orientarea crestina catre o persoana intreita.
Despre tatuaj stim , este adevarat , deja ca nu este sanctionat deoarece insusi Hristes ne spune in evanghelia lui Iuda: ,,...fiti dara tatuati ca mine , precum eu insumi tatuat sunt " !

Mihnea Dragomir 05.01.2012 20:19:36

Citat:

În prealabil postat de TudorN (Post 420369)
Intrebare care vreau sa o adresez e cu privire mai mult la anumite simboluri despre care sunt curios decat despre tatuarea corpului in sine deoarece stiu ca in mare nu este nici agreat dar nici "interzis". Inca nu sunt decis daca vreau sa fac acest pas, insa daca m-as hotari pana la urma, as dori sa imi fac acest simbolul Trinitatii/Triquetra(Tatal, Fiu, Sf Duh). Ceea ce vreau sa stiu este daca acest simbol chiar are vreo tangenta cu crestinatatea :-? , daca reprezinta cu adevarat ceva.
Totodata as dori sa stiu ce parere aveti despre simbolurile din alte religii(hinduism, budism); daca un crestin ortodox le asociaza pentru ceea ce semnifica, insa nu trece de la o religie la alta . EX : Om/Aum. Sper sa nu imi "sara" nimeni in cap prea tare :)

Ca și creștin, dacă aș dori să mă tatuez nu aș afișa în niciun caz un simbol aparținând clar altei religii, precum cel al mantrei Om. Probabil că nu mi-aș pune nici triquetra, care, ca și altele (sigiliul lui Solomon, de ex) are un sens corupt. Eu mi-aș pune un semn clar creștin: o cruce, un pește, un simbol cristic (ce ziceți de arborele lui Iesei ?) sau un simbol marian (crin, trandafir, monograma cvadruplă "M") sau eclezial silueta unei biserici care îmi place (Sf Familie din Barcelona, de ex) sau mai aluziv (o corabie, o cetate în vârf de munte, un măslin) ori chipul unui sfânt care vreau să fie mereu cu mine.

Un tatuaj, după părerea mea, trebuie să îmi spună ceva mie și celorlalți despre cum sunt, în ce anume cred, ori cum aș vrea să fiu. Ce treabă am eu cu "Om", ori chiar și cu triquetra ? Nu prea am, e exact ca și când aș fi rocker și mă tatuez cu figura lui Jean de la Craiova: ce să înțeleagă alții, când nu mă mai înțeleg nici eu pe mine ?

dobrin7m 05.01.2012 21:04:59

Citat:

Daca Dumnezeu ne-ar fi vrut tatuati, ne-ar fi facut tatuati. Ne-ar fi facut cu pielea pictata in diverse modele sau culori. insa ne-a facut curati si frumosi. Daca vrem sa aratam celorlalti cum suntem si ce suntem , putem face asta prin faptele noastre nu prin culorile si picturile de pe pielea noastra. Ca putem sa ne zugravim corpul in culorile curcubeului de sus si pana jos iar sufletul si inima sa ramana murdare.

"26. Și a zis Dumnezeu: "Să facem om după chipul și după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peștii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietățile ce se târăsc pe pământ și tot pământul!"
27. Și a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat și femeie."

oare ce anume face pe unii din noi sa isi doreasca sa schimbe chipul pe care Dumnezeu a decis sa ni-l dea?
Oare ce anume ii impinge a voi sa schimbe ceea ce Dumnezeu a voit?

Fiecare din cei care au imboldul de a-si picta sau gauri pielea, sau alte parti anatomice ale corpurilor lor, sa incerce sa raspunda cinstit la aceste intrebari.

TudorN 05.01.2012 21:05:04

Da, destul de bine punctat. As fi curios, ca s-a mentionat ceva de un sens ascuns al triquetrei , care e acela ? Posibila interpretare ca in interiorul cercurilor se regasesc numerele 666 ?
Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Un tatuaj, după părerea mea, trebuie să îmi spună ceva mie și celorlalți despre cum sunt, în ce anume cred, ori cum aș vrea să fiu. Ce treabă am eu cu "Om", ori chiar și cu triquetra ? Nu prea am, e exact ca și când aș fi rocker și mă tatuez cu figura lui Jean de la Craiova: ce să înțeleagă alții, când nu mă mai înțeleg nici eu pe mine ?

Corect, cand m-am gandit la triquetra mi-a placut ideea ca intr-un semn ca acela(inafara de cruce) poti "regasi" tatal, fiu si sf duh iar referitor la "Om" descrierea a ceea ce reprezinta semnul e iar una deosebita, in sensul ca nu e valabila doar pentru o singura religie din punctul meu de vedere.
Totodata m-am gandit si la asa ceva
http://img41.imageshack.us/img41/5936/handofgod.jpg
http://img844.imageshack.us/img844/9137/handofgod2.gif
http://img202.imageshack.us/img202/5332/handofgod1.gif

@dobrin7m
De ce ? Pentru ca vrei schimbare, schimbare pe care nu o poti face la un nivel la care ti l-ai dori tu, "sa pictezi lumea in culorile curcubeului", asa ca te multumesti cateodata sa faci o schimbare mica, dar care sa reprezinte ceva pentru tine.Sau poate ca te simti incomplet din anumite puncte de vedere, sau de ce nu poate vrei sa iesi in evidenta pentru ca vrei sa fii cineva :) E o intrebare cu multe variante de raspuns as zice...

Mihnea Dragomir 05.01.2012 21:12:36

Da ! E mult mai bine ! Astea îmi spun ceva despre identitatea celui care le-ar purta.

Despre triquetra: nu e vorba de sens ascuns, creștinismul este sistem exoteric, nu esoteric. Desigur că există o învățătură nescrisă, o "agrapha dogmata", căreia îi mai spunem și tezaurul tradiției, dar ascunsă nu este, ci la vedere și proclamată.
Este vorba despre sensuri corupte. Adeseori cei care sunt, mai mult sau mai puțin conștient, în slujba Inamicului iau un simbol, eventual îi fac mici modificări și își construiesc o falsă tradiție cu el. Spre exemplu, luați ochiul în triunghi: este un simbol masonic. La origine, este un simbol creștin, îl puteți vedea pe destule biserici, inclusiv ortodoxe, în plin București. Acuma, închipuiți-vă că vă tatuați ochiul respectiv: ce va înțelege lumea ? Că sunteți mason, ipoteza că e un simbol creștin nu va trece nimănui prin cap.

TudorN 05.01.2012 21:27:02

@Mihnea Dragomir
Inteleg, practic daca mi-as tatua acel simbol "triquetra" nu ar fi problema ca el reprezinta ceva negativ, sau mai rau ca nu reprezinta nimic, ci pentru ca as putea fi supus la anumite critici, lumea ar interpreta gresit ceea ce defapt eu am vrut sa reprezint. Insa cred eu, asta ar fi mai putin vina mea, si mai mult a celor care nu au destule informatii inainte sa faca o presupunere. Nu stiu, sunt inca necopt, inca vad multe lucruri intr-un mod copilaresc, insa incerc pas cu pas sa pun piese din puzzle cap la cap :)

anna21 05.01.2012 21:55:19

Citat:

Intrebare care vreau sa o adresez e cu privire mai mult la anumite simboluri despre care sunt curios decat despre tatuarea corpului in sine deoarece stiu ca in mare nu este nici agreat dar nici "interzis". Inca nu sunt decis daca vreau sa fac acest pas, insa daca m-as hotari pana la urma, as dori sa imi fac acest simbolul Trinitatii/Triquetra(Tatal, Fiu, Sf Duh).

Nu este adevarat ca este permisa tatuarea in crestinism.
(Chiar din iudaism era interzisa tatuarea.. Levitic 19:28)
De asemenea, gaurirea urechilor era semnul distinctiv al sclavilor in Vechiul Testament. Si in general tatuare, piercingul.. au origini primitive si religioase.
In ziua de astazi tatuajul este considerat "arta", dar mie imi pare ca este doar o incercare de a gasi/ redefini identitatea pierduta sau reflecta un complex de inferioritate (de care poate nici tatuatul nu este constient).

(daca esti deja tatuat cand incepi sa frecventezi biserica, nu o sa te acuze nimeni pt asta, dar crestinii NU isi fac tatuaje).

Daca tatuajul ar fi un simbol crestin (cruce, chipul lui Hristos sau al Maicii Domnului..am vazut astfel de tatuaje).. sa-l porti pe piele pt ca "asa te simti mai bine", sau "arati mai bine "etc.. (considerente estetice, psihologice, bunul plac etc...) este un act de ne-cinstire/ batjocorire a celor sfinte.

Dumitru73 06.01.2012 14:53:09

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 420387)
Daca Dumnezeu ne-ar fi vrut tatuati, ne-ar fi facut tatuati. Ne-ar fi facut cu pielea pictata in diverse modele sau culori. insa ne-a facut curati si frumosi. Daca vrem sa aratam celorlalti cum suntem si ce suntem , putem face asta prin faptele noastre nu prin culorile si picturile de pe pielea noastra. Ca putem sa ne zugravim corpul in culorile curcubeului de sus si pana jos iar sufletul si inima sa ramana murdare.

"26. Și a zis Dumnezeu: "Să facem om după chipul și după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peștii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietățile ce se târăsc pe pământ și tot pământul!"
27. Și a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat și femeie."

oare ce anume face pe unii din noi sa isi doreasca sa schimbe chipul pe care Dumnezeu a decis sa ni-l dea?

Fiecare din cei care au imboldul de a-si picta sau gauri pielea, sau alte parti anatomice ale corpurilor lor, sa incerce sa raspunda cinstit la aceste intrebari.

pr. cleopa spunea ceva asrmanator despre cercei.
dar nu ar trebui sa o luam asa.
pentru ca nici imbracati nu ne-a facut.

OmuBun 06.01.2012 17:23:06

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 420372)
Despre tatuaj stim , este adevarat , deja ca nu este sanctionat deoarece insusi Hristes ne spune in evanghelia lui Iuda: ,,...fiti dara tatuati ca mine , precum eu insumi tatuat sunt " !

Putine au fost mesajele care m-au facut sa rad cu pofta, dar trebuie sa recunosc ca acesta este unul dintre ele. Cred ca mai bine decat atat, n-o puteau spune o mie de invataturi.
Dumnezeu sa te binecuvinteze, frate, si iarta-ma daca par uneori ca te cicalesc!

Hartford 06.01.2012 19:17:32

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 420372)
Daca stim ca exista lucruri intreite, ca sa zic asa, pe cele care sunt persoane intreite , eu unul, nu le cunoasc ! Spune dumneata frate citeva! Ca sa inteleg orientarea crestina catre o persoana intreita.

Zaharia
Nu imi vine sa cred ca ai scris tu mesajul asta :13: te rog corecteaza numele Hristos te rog.........

Yasmina 06.01.2012 19:57:43

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 420543)
Zaharia
Nu imi vine sa cred ca ai scris tu mesajul asta :13: te rog go back si fix macar numele Hristos te rog.........

Si eu ma uitam crucis la mesajul tau,Hartford,ce-i cu romgleza asta? :10:
Dl Zaharia a vrut sa fie ironic cu aceasta afirmatie,mie mi-a placut rezultatul.

acvilla77 06.01.2012 21:15:27

Citat:

Intrebare care vreau sa o adresez e cu privire mai mult la anumite simboluri despre care sunt curios decat despre tatuarea corpului in sine deoarece stiu ca in mare nu este nici agreat dar nici "interzis".
Inca nu sunt decis daca vreau sa fac acest pas, insa daca m-as hotari pana la urma, as dori sa imi fac acest simbolul Trinitatii/Triquetra(Tatal, Fiu, Sf Duh). Ceea ce vreau sa stiu este daca acest simbol chiar are vreo tangenta cu crestinatatea :-? , daca reprezinta cu adevarat ceva.

cat tatuarea si cercelarea nu opresc de la mantuire,decat pot fi influentabile negativ,in viata omului.
...este si un simbol crestin,simbol al Sfintei Treimi un Dumnezeu in trei ipostosuri(persoane,feluri,moduri),dar si un simbol folosit de masoni satanisti si altii.
ceva descrieri ale simbolului:
http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&...UUmbxfTmfrjlmQ

Hartford 06.01.2012 22:25:32

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 420556)
Si eu ma uitam crucis la mesajul tau,Hartford,ce-i cu romgleza asta? :10:
Dl Zaharia a vrut sa fie ironic cu aceasta afirmatie,mie mi-a placut rezultatul.

Eh si tu Yasmina am scapat si eu :9:citeva cuvinte in engleza, nu am inteles ironia lui Zaharia, nu mai stiu pe forumul asta cind se glumeste si cind e serios.

zaharia_2009 06.01.2012 22:31:44

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 420543)
Zaharia
Nu imi vine sa cred ca ai scris tu mesajul asta :13: te rog go back si fix macar numele Hristos te rog.........

Chiar daca tu ai sesizat vreo greseala in postul meu , eu te asigur ca nu este nici una !
Este insa ironic ... mi-a fost greu sa rezist tentatiei , motiv pt. care imi cer iertare.

Patrie si Credinta 06.01.2012 23:16:19

din cate stiu,conform dogmelor ortodoxe,tatuarea e pacat.Eu,personal stiu de parintele Argatu ca zicea ca e pacat.

Hartford 07.01.2012 02:41:17

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 420602)
Chiar daca tu ai sesizat vreo greseala in postul meu , eu te asigur ca nu este nici una !
Este insa ironic ... mi-a fost greu sa rezist tentatiei , motiv pt. care imi cer iertare.

Si ce legatura are ironia cu ortodoxia aici pe forumul asta de ce sa fim ironici, artagosi,rautaciosi,ma stiu eu?

zaharia_2009 07.01.2012 10:33:22

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 420624)
Si ce legatura are ironia cu ortodoxia aici pe forumul asta de ce sa fim ironici, artagosi,rautaciosi,ma stiu eu?

Iarta-ma , puteam sa tac , stiu sa fac si asta ; am preferat sa te consider aproape si sa mi te fac confident . Nu m-am gindit ca nu poti intelege mai ales motivul real al raspunsului meu si ca voiesti sa o iei razna deviind de la sens si acceptiunea generala a discutiilor . Ca dramatizezi fara rost pina intr-atit !
Nu exista nici un canon sau recomandare apostolica in traditia ortodoxa prin care crestinii trebuie sa fie musai posomoriti, sa fie sobrii chiar ca o tepusa.
Am sa am in vedere aceste particularitati ale tale pe viitor.

La o asemenea intrebare si insinuare legat de tatuare , pusa de un adult care te ia de la inceput ca stie el ca nu este pacat tatuarea pt. ortodocsi , cum vroiai sa raspund EU, (adica conform stilului cu care v-am obisnuit)?
Asa cum fac crestinii ,,piosi" care abunda pe forum : asa , sa ma umplu dintr-o data de seriozitate si bunatate, sa devin mieros si sa caut cu multe menajamente intre cornitele unui adult care ma ia el dinainte cu prostii ???
Daca ai fi citit la parintele Cleopa ai fi tinut minte toata viata expresia lui caracteristica (defapt avea mai multe) atunci cind intilnea un asemenea om si cu o asemenea atitudine : ,,... bai ciacanaule, di undi esti matale de sti atit di multi despre teolojie incit nu mai intrebi, ci ma iei pi direct !" Si sa sti ca ,,ciacanaule" nu insemneaza ,,draguta" ori ,,puisor" sau ,,domnule", ci cu totul altceva !
Ori poate ca tu gindesti ca ar trebui sa ajung Cleopa ca sa mi se ingaduie glume ! Eu sunt de alta parere !!!

Fiecare avem un stil al nostru de manifestare(dupa situatie, si ar fi trebuit pina acum sa fi inteles aceasta si sa fi tinut cont fara a exagera realitatea sau a te supara sau cine mai stie ce manifestare nelalocul ei) in discutii si nu cred ca este cazul sa ma prefac ca fiind serios si tandru acolo unde neintelegerea voita (adica prostia) ,,esti mari cucoana".
Probabil ca miine vom intilni un user nou care ne va lua asa la repezeala spunindu-ne ca pt. ortodocsi a fuma stie el ca nu este pacat , deoarece tutunul este o vegetala, o planta . Daca ar fi fost din carne sau din brinza atunci ar fi fost poate pacat , dar altminteri nu ... Si probabil ca si la unul de caesta vei dori sa il iei cuminte si metodic ca pe scolari spunindu-i cu multa bunatate ca nu este chiar asa. Eu consider ca atunci cind un adult greseste (evident ca depinde si de greseala) trebuie TREZIT la realitate si nu numai menajat ca pruncutu sau luat cu binisorul ca fata mare ! Asa vad si practic eu !

Imi pare rau de incident , nu am stiut ca esti mereu sobru, serios . De acum in colo cu tine asa voi fi . Te rog sa ma ierti pt. ca vad binevoitori in toti .

cristiboss56 07.01.2012 11:32:17

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 420624)
i ce legatura are ironia cu ortodoxia aici pe forumul asta de ce sa fim ironici, artagosi,rautaciosi,ma stiu eu?

Astfel si-au croit viata , draga Vasilica !Astia sunt ei in realitate , iar aceste grave scapari ii vadesc . Sapte - opt -noua fete , sau poate chiar mai mult au acesti indivizi "supercredinciosi" , ai sa te convingi singura . Timpul ii va vadi , caci Dumnezeu nu doarme !

CelMandru 07.01.2012 13:45:43

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 420637)
Ori poate ca tu gindesti ca ar trebui sa ajung Cleopa ca sa mi se ingaduie glume

Eu cred că multă lume așa gândește. Ești cu Dumnezeu, și faci glume? Păi ești dus cu pluta. Ești prea zâmbitor! Așa fără motiv? Trebuie să fie ceva în neregulă cu tine, că tu ar trebui să fii numai cu capul în pământ, plângâdu-ți păcatele.

Sunt bune glumele, atât timp cât sunt spuse la momentul potrivit, dacă sunt spuse cu măsură și bun-simț. Până la urmă, contează cum îl faci pe aproapele să se simtă. Pentru că, nu numai că n-are rost, ba încă îți atragi și osânda, dacă provoci întristare și ură împotriva ta, glumind de dragul de a glumi, de dragul de a-ți arăta, din prisosul mândriei, fața ta "jovială"..

OmuBun 07.01.2012 15:18:53

Mai, fratilor, eu credeam ca a venit Boboteaza cu aghiazma, nu cu bolmoaje...
Am promis ca nu ma mai bag si ma voi tine de promisiune (sper!!!), dar aici e vorba de o neintelegere. Eu am apreciat foarte mult "lectia" de teologie, scurta si la obiect, data de Zaharia in privinta tatuajelor. NIMIC nu cred ca poate avea un efect mai rapid. Nu e o ironie ofensatorie, ci simpla, menita sa atinga tinta. Persoana cu pricina nu are nici un motiv sa se simta lezata, fiindca Zaharia parafrazeaza discret "smerenia" lui Hristos: "Fiti smeriti cu duhul, precum eu insumi smerit sunt!" Ce vi se pare in acest mesaj, gresit? Despre ce a continuat nu vreau sa mai comentez. Pentru fiecare va veni o zi... Dar eu cred ca si noi, care facem comentarii la comentarii, intretinem cumva arderea...

Hartford 08.01.2012 02:10:15

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 420602)

Uite Zaharia pe mine ma deranjat ca ai pocit numele lui Hristos, or eu de la teologi am mai mare pretentie macar ca sint ei ironici in exprimarea lor, sa nu luam in ras lucrurile sfinte ca evanghelie,cruce, Maica Domnului unii scriu MD,si alte. Acum iarta-ma si tu ca m-am bagat in discutie eu care mai mult tac.:42:
An nou cu bucurii.

TudorN 08.01.2012 06:39:42

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 420637)
Iarta-ma , puteam sa tac , stiu sa fac si asta ; am preferat
La o asemenea intrebare si insinuare legat de tatuare , pusa de un adult care te ia de la inceput ca stie el ca nu este pacat tatuarea pt. ortodocsi , cum vroiai sa raspund EU, (adica conform stilului cu care v-am obisnuit)?
Asa cum fac crestinii ,,piosi" care abunda pe forum : asa , sa ma umplu dintr-o data de seriozitate si bunatate, sa devin mieros si sa caut cu multe menajamente intre cornitele unui adult care ma ia el dinainte cu prostii ???
Daca ai fi citit la parintele Cleopa ai fi tinut minte toata viata expresia lui caracteristica (defapt avea mai multe) atunci cind intilnea un asemenea om si cu o asemenea atitudine : ,,... bai ciacanaule, di undi esti matale de sti atit di multi despre teolojie incit nu mai intrebi, ci ma iei pi direct !" Si sa sti ca ,,ciacanaule" nu insemneaza ,,draguta" ori ,,puisor" sau ,,domnule", ci cu totul altceva !
Ori poate ca tu gindesti ca ar trebui sa ajung Cleopa ca sa mi se ingaduie glume ! Eu sunt de alta parere !!!

Fiecare avem un stil al nostru de manifestare(dupa situatie, si ar fi trebuit pina acum sa fi inteles aceasta si sa fi tinut cont fara a exagera realitatea sau a te supara sau cine mai stie ce manifestare nelalocul ei) in discutii si nu cred ca este cazul sa ma prefac ca fiind serios si tandru acolo unde neintelegerea voita (adica prostia) ,,esti mari cucoana".
Probabil ca miine vom intilni un user nou care ne va lua asa la repezeala spunindu-ne ca pt. ortodocsi a fuma stie el ca nu este pacat , deoarece tutunul este o vegetala, o planta . Daca ar fi fost din carne sau din brinza atunci ar fi fost poate pacat , dar altminteri nu ... Si probabil ca si la unul de caesta vei dori sa il iei cuminte si metodic ca pe scolari spunindu-i cu multa bunatate ca nu este chiar asa. Eu consider ca atunci cind un adult greseste (evident ca depinde si de greseala) trebuie TREZIT la realitate si nu numai menajat ca pruncutu sau luat cu binisorul ca fata mare ! Asa vad si practic eu !

Imi pare rau de incident , nu am stiut ca esti mereu sobru, serios . De acum in colo cu tine asa voi fi . Te rog sa ma ierti pt. ca vad binevoitori in toti .

Se pare ca s-au nascut niste controverse. Nu stiu unde am dat impresia ca "ca stie el(eu) ca nu este pacat tatuarea" ; poate nu m-am exprimat prea bine, insa din sfera mea de cunostiinte, mica ce-i drept, stiam ca e un subiect a carui verdict e oarecum in "balanta"; dupa cum am putut citi in raspunsuri, o parte sunt contra, o parte neutri sau ok cu ideea de a te tatua. Acum, dadusem un reply pe prima pagina, asumandu-mi faptul ca nu stiu multe lucruri, deci inca nu m-as considera un adult in adevaratul sens al cuvantului, la cei 20 de ani ai mei. M-am uitat putin ca mâța-n calendar la primu raspuns referitor la intrebarea mea, pentru ca, neinitiat cum sunt, mai ca te-am crezut pe cuvant :). Apreciez raspunsurile si sincer nu m-am asteptat la asemenea discutii lejere as spune, avand in vedere ca suntem pe un forum crestin. Sa mi se ierte vorba, dar aveam impresia ca lumea o sa aiba un baț infipt in....stiti si voi zicala. :)

zaharia_2009 08.01.2012 16:02:04

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 420767)
Uite Zaharia pe mine ma deranjat ca ai pocit numele lui Hristos, or eu de la teologi am mai mare pretentie macar ca sint ei ironici in exprimarea lor, sa nu luam in ras lucrurile sfinte ca evanghelie,cruce, Maica Domnului unii scriu MD,si alte. Acum iarta-ma si tu ca m-am bagat in discutie eu care mai mult tac.:42:
An nou cu bucurii.

Ai dreptate numai ca nu esti atenta la toate , toate lucrurile de sub privirea ta !
Pun o intrebare si imi cer sute de scuze sa nu te superi pt. asta (asa este moda acum , altfel nu se mai poate discuta !) daca ti-ar cadea in mina o Biblie dar fara coperti , cum ai sti ca este ortodoxa sau nu , ca are greseli de tipar sau nu ? O psaltire scrisa in romana dar venita de nu stiu unde , de oriunde, si si ea este fara coperti , de unde ai sti daca este sau nu ortodoxa ?
Revenind, nu am pocit nici un nume ! Hristos nu a spus nici o data ceea ce eu am scris . Hristes poate ca da ! Unu-i unu si altu-i altul ! De aceea am si intarit ca nu este greseala de scriere.
Date fiind acestea , despre evanghelia lui Iuda ce sa mai vorbim ? Fi atent cui te inchini si ce citesti , altfel poti cadea in pacate (mergind chiar pina la erezie ).

zaharia_2009 08.01.2012 16:06:12

Citat:

În prealabil postat de TudorN (Post 420775)
Se pare ca s-au nascut niste controverse. Nu stiu unde am dat impresia ca "ca stie el(eu) ca nu este pacat tatuarea" ; poate nu m-am exprimat prea bine, insa din sfera mea de cunostiinte, mica ce-i drept, stiam ca e un subiect a carui verdict e oarecum in "balanta"; dupa cum am putut citi in raspunsuri, o parte sunt contra, o parte neutri sau ok cu ideea de a te tatua. Acum, dadusem un reply pe prima pagina, asumandu-mi faptul ca nu stiu multe lucruri, deci inca nu m-as considera un adult in adevaratul sens al cuvantului, la cei 20 de ani ai mei. M-am uitat putin ca mâța-n calendar la primu raspuns referitor la intrebarea mea, pentru ca, neinitiat cum sunt, mai ca te-am crezut pe cuvant :). Apreciez raspunsurile si sincer nu m-am asteptat la asemenea discutii lejere as spune, avand in vedere ca suntem pe un forum crestin. Sa mi se ierte vorba, dar aveam impresia ca lumea o sa aiba un baț infipt in....stiti si voi zicala. :)

Nu iti fa atitea probleme si te rog sa ma ierti in partea mea de vina ce imi apartine privind amploarea pe care a luat-o subiectul . Tu , in functie de interes, vei gasi aici ce iti place : daca vrei poti sa te tatuezi si si cum, daca nu , iarasi este bine ! Dar daca pui problema de Hristos atunci lucrurile nu pot avea decit un singur sens . Ramnine sa gasesti calea dreapta !

Hartford 09.01.2012 02:38:04

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 420828)
Ai dreptate numai ca nu esti atenta la toate , toate lucrurile de sub privirea ta !
Pun o intrebare si imi cer sute de scuze sa nu te superi pt. asta (asa este moda acum , altfel nu se mai poate discuta !) daca ti-ar cadea in mina o Biblie dar fara coperti , cum ai sti ca este ortodoxa sau nu , ca are greseli de tipar sau nu ? O psaltire scrisa in romana dar venita de nu stiu unde , de oriunde, si si ea este fara coperti , de unde ai sti daca este sau nu ortodoxa ?
Revenind, nu am pocit nici un nume ! Hristos nu a spus nici o data ceea ce eu am scris . Hristes poate ca da ! Unu-i unu si altu-i altul ! De aceea am si intarit ca nu este greseala de scriere.
Date fiind acestea , despre evanghelia lui Iuda ce sa mai vorbim ? Fi atent cui te inchini si ce citesti , altfel poti cadea in pacate (mergind chiar pina la erezie ).

Asa este Zaharia nu prea sint atenta nici nu iti citesc mesajele tale pina la capat sint prea lungi frate stii.... sint certata cu timpul,si nici nu am rabdare sa citesc si sa recitesc,la intrebarea cu biblia fara coperta ce sa zic poate nu as recunoste-o. Mersi de sfat dar eu stiu exact la cine ma inchin nu stiu tu?

zaharia_2009 09.01.2012 11:51:12

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 420919)
Asa este Zaharia nu prea sint atenta nici nu iti citesc mesajele tale pina la capat sint prea lungi frate stii.... sint certata cu timpul,si nici nu am rabdare sa citesc si sa recitesc,la intrebarea cu biblia fara coperta ce sa zic poate nu as recunoste-o. Mersi de sfat dar eu stiu exact la cine ma inchin nu stiu tu?

Ma surprinde raspunsul tau, dam din una in alta ...
In sfirsit , bine ca esti impacata deoarece sti cui te inchini , restul nu mai conteaza !

AnnaKarenina90 09.01.2012 19:32:11

Citat:

O prietena foarte buna si-a tatuat, in tineretile ei tulburi, un Aum pe umar. De-atunci au trecut anii, s-a impacat cu biserica, iar acum regreta foarte tare. Operatiile de inlaturare a acestor tatuaje sunt deopotriva scumpe si riscante si din pacate nu are posibilitatea de a suporta una acum.

Parerile vis-a-vis de tatuaje sunt impartite, nu numai intre crestini. Am o cunostinta, un tanar, care e ateu. Asculta muzica rock, oarecum specifica acestei mode a tatuajului, dar el nu e deloc de acord nici cu tatuarea, nici cu cerceii pe diverse parti ale corpului.
Eu, sincer, nu stiu ce sa zic. Pana la urma, daca X isi face un tatuaj, el e singurul afectat, indiferent ca va ajunge sa regrete decizia sau nu. Nu trebuie sa fii teolog ca sa stii ca biserica nu e de acord cu aceasta practica, insa nu ma simt in masura sa dau sfaturi pentru ca eu insami sunt posesoare de tatuaj(e). Tot ce pot sa spun e ca la mine e vorba de ceva cu totul si cu totul special, din foarte multe puncte de vedere si ca nu imi regret decizia.

Mirela0110 14.01.2012 09:39:01

sunt anti tatuaje :P .. oricare ar fi acela ...

Mihnea Dragomir 14.01.2012 10:30:33

Citat:

În prealabil postat de Mirela0110 (Post 421979)
sunt anti tatuaje :P .. oricare ar fi acela ...

Mirela, și eu sunt antitatuaje. Dar asta nu înseamnă că eu cred că a te tatua este păcat. Să știți că nici manelele nu îmi plac. Mai puțin chiar decât tatuajele. Dar nu socotesc nici manelele a fi păcat.
În realitate, tatuajele, ca și manelele, sunt fapte moral neutre. Acuma, ele pot ajunge a fi păcat. Dacă eu îmi tatuez pe umeri: "Baal este dumnezeu", ori dacă tatuez un simbol idolesc sau explicit diabolic, ori dacă tatuez figura unui anticreștin notoriu, precum "Il Comandante" (am văzut cu ochii mei asta), desigur că vorbim de păcat. Este ca și cu manelele, care fac apologia violenței, valorizează banii, susțin explicit curvia etc. Dar, așa cum nu în ritmul șerpesc al manelelor, ci în mesajul lor se ascunde păcatul, tot așa e și cu tatuajele. Acuma, dacă eu voi auzi "Axionul" sau "Imnul Heruvic" pe ritmuri de manea, am să spun că e vorba de o alcătuire muzicală de gust foarte îndoielnic, dar nu că e vorba de păcat. Tot așa am să zic și dacă văd pe pieptul cuiva chipul Sf Fecioare Maria.

Odinsson 16.01.2012 09:58:05

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 420387)

Daca Dumnezeu ne-ar fi vrut imbracati,ne-am fi nascut imbracati.Oamenii nu ar trebui sa se aranjeze din punctul tau de vedere?Parerea mea ca omul e liber sa isi faca daca doreste tatuaj.

Mosh-Neagu 16.01.2012 15:21:41

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 421984)
Mirela, și eu sunt antitatuaje. Dar asta nu înseamnă că eu cred că a te tatua este păcat.

Citat:

În prealabil postat de Odinsson (Post 422268)
Parerea mea ca omul e liber sa isi faca daca doreste tatuaj.

Omul, in maretia lui de a-toate-stiutor, este capabil ca astazi sa-L descopere pe Dumnezeu si sa se minuneze de desavarsirea Lui, iar maine sa-I serveasca bomboane agricole de bostan cu sare ca obiecte de arta ce desavarsesc... desavarsirea. De ce? Fiindca se descopera dintr-o data in oglinda si considera ca Dumnezeu nu l-a creat desavarsit, ci mai trebuia sa-i puna un fluturas la un picior, o goanga sub buric sau un iatagan pe antebrat...
Care este rostul logic al unui tatuaj? Nici macar nu poate fi comparat cu parfumul, fiindca se presupune ca parfumul are un rost rezonabil: acela de a insela mirosul de transpiratie dupa o lunga zi de vara. Ce poate sa insemne un tatuaj daca nu o provocare in plus?
Omul slab ar face orice numai sa atraga atentia intr-un fel, fie ca-si pune un tatuaj, fie ca-si prinde belciuge pe unde crede el ca e mai "cool", fie ca-si mareste sanii sau fesele, fie ca-si arata tot ce se mai poate arata astazi, iar daca maine apare altcineva care arata si mai mult, poimane devine o moda: ce sa mai ascundem, ca Dumnezeu stie bine cum aratam, doar El ne-a creat.
Pana la urma, fiecare cu "fluturasii" lui, dar nu veniti aici sa spuneti care e parerea voastra in materie, luand-o "filosofic" cum ca nu are sens sa fie pacat. Poate unii sunt copii inca si nu si-au lamurit problema asta din punct de vedere religios. Ce face fiecare in dreptul lui, este o chestiune personala, dar nu-i drept sa pretindem pe un forum crestin-ortodox (ia seama Mihnea, ca nu esti fair-play, aici), ca a te tatua, nu e un pacat. Cine va da acest drept? Daca preotii catolici permit, asa cum permit inca multe altele, fie la voi. Pe noi lasati-ne mai putin "open-mind"...

cristiboss56 16.01.2012 16:57:08

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 422382)
Pe noi lasati-ne mai putin "open-mind"...

Scurt si la obiect !

AnnaKarenina90 16.01.2012 18:27:42

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 422382)
parfumul are un rost rezonabil: acela de a insela mirosul de transpiratie dupa o lunga zi de vara.

Serios? De asta folosesc femeile parfum? Pai cum asa? Eu folosesc si iarna parfum, atunci cand se presupune ca nu transpiram atat de mult. In plus, ati avut vreodata norocul sa stati in autobus langa vreo mademoiselle care incerca sa isi acopere duhoarea cu parfum? Iti muta nasul. Parfumul, ca si machiajul, vopseaua de par, oja s.a.m.d., are rolul de a infrumuseta, de a atrage atentia, un rol pur estetic. Ei bine, tatuajele au, in general, cam acelasi rol. Ca port un tatuaj pe piele sau ca ma machiez in fiecare zi, fara exceptie, nu e totuna? In plus, tatuajele se intampla sa mai aiba si o insemnatate aparte pentru cel care il poarta.

lore86 16.01.2012 18:41:47

Motivul ptr care se folosesc parfumuri nu este de a masca un parfum neplacut. Nicivorba!
Motivul este unul mult mai binetilcuit, pe care unii il stiau altii nu, dar se bucura de avantajele sale.
Mi-am pus adesea intrebarea de ce o persoana care se parfumeaza lasa o impresie mai puternica, in special celor de sex opus, decat una care nu foloseste parfum?
Raspunsul mi l-a dat un coleg, candva:din cauza feromonilor.
Ce sunt feromonii?

La intrebarea principala “ce sunt feromonii?” se raspunde prin ideea ca ei se folosesc pentru atractia dintre 2 persoane de sex opus. Aceste substante sunt secretate de corp in scopul “imperecherii”, astfel femela atrage masculul din aceeasi specie prin eliberarea feromonilor potriviti pentru a-l aduce la ea.

Unde se gasesc feromonii?

Tuturor ne plac diferite arome frumos mirositoare si le asociem cu diverse lucruri, spre exemplu, foarte des asociem lavanda cu relaxarea. Multi dintre noi folosim parfumuri in diferite moduri, pentru a imbunatati mirosul dintr-o incapere, al hainelor si al corpului nostru. Parfumul este extras din plante si flori si declanseaza diverse simturi cu scopul de a induce anumite stari. Plantele contin feromoni, care se transforma in parfumuri si din acestea catre simturile noastre pentru a obtine reactia dorita.
mai multe detalii aici....http://www.medicina-naturista.ro/sti...romonilor.html

Cred ca am tulburat niste ape. MA pun la zid, astept pietroaiele.

lore86 16.01.2012 18:46:47

tatuajul e pacat?

Da, ptr ca reprezinta necinstirea chipului lui Dumnezeu. E ca si cum i-am reprosa Domnului ca nu ne-a facut destui de frumosi, ne facem noi mai "atragatori" prin tot felul de artificii.
Tatuajul la barbati(mai nou si la femei) e la fel de grav ca si sulimeneala la femei(cand denaturam prin vopsire chipul lui Dumnezeu).
Ambele sunt o ofensa impotriva Creatorului, care ne-a creat minunati,

lore86 16.01.2012 18:53:37

Citat:

Daca tot vrei sa porti un simbol crestin pe tine, ce te impiedica sa porti o cruce frumoasa la gat?

Mosh-Neagu 16.01.2012 19:23:47

Citat:

În prealabil postat de AnnaKarenina90 (Post 422434)
Serios? De asta folosesc femeile parfum? Pai cum asa? Eu folosesc si iarna parfum, atunci cand se presupune ca nu transpiram atat de mult. In plus, ati avut vreodata norocul sa stati in autobus langa vreo mademoiselle care incerca sa isi acopere duhoarea cu parfum? Iti muta nasul. Parfumul, ca si machiajul, vopseaua de par, oja s.a.m.d., are rolul de a infrumuseta, de a atrage atentia, un rol pur estetic. Ei bine, tatuajele au, in general, cam acelasi rol. Ca port un tatuaj pe piele sau ca ma machiez in fiecare zi, fara exceptie, nu e totuna? In plus, tatuajele se intampla sa mai aiba si o insemnatate aparte pentru cel care il poarta.

Gradina lui Dumnezeu e mare si cred ca fiecare are dreptul sa traiasca in ea. Despre mirosurile din autobuz, nu prea ar fi de comentat. Unele femei stiu si (se) simt, dar n-au ce face fiindca se intorc de la o munca istovitoare. Despre celelalte, Dumnezeu cu mila. Apoi, unii au probleme digestive, altii hormonale si tot asa... Totusi, uneori prea suntem sensibili. Daca unul vine de la tara si miroase a oaie, ni se pare ca "normal" ar trebui sa miroase a Cristian Dior. Intamplarea face ca pentru fiecare dintre noi va veni acel timp in care se va ridica voalul motivatiilor subiective si cineva isi va declina dreptul de autor al acestor motivatii, ceea ce va fi extrem de trist. Ma intreb oare, ce spune duhovnicul unei femei care merge sa se spovedeasca si doreste sa primeasca Sfintele Taine, daca are parul in curcubeu si unghiile "aranjate" intr-un anumit fel?

cristiboss56 16.01.2012 20:44:02

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 422455)
. Unele femei stiu si (se) simt, dar n-au ce face fiindca se intorc de la o munca istovitoare.

Acum , draga utilizatorule , sa-mi fie iertat, dar aceste femei sunt nesimtite , precum si barbatul aflat in aceasi situatie , tot nesimtit se cheama ! Nu-i firesc sa ai mirosuri urate chiar dupa o zi de munca istovitoare , caci exista apa , sapun , antitranspirante , chiar si bicarbonat de sodiu , ce indeparteaza posibilitatea aparitiei acestor arome nedorite ale nespalarii , ale nesimtirii , ale nepasarii , etc . . . .

Mosh-Neagu 16.01.2012 23:03:41

Am spus eu ca uneori suntem prea sensibili si gata de a pune etichete. Sunt multi, foarte multi care cauta cu disperare un loc de munca si aproape ca nu mai pun nici o conditie, cel putin pana trece un timp si gasesc ceva mai bun. Cati patroni ofera cu adevarat conditii angajatilor, asa cum ar trebui? Chiar daca angajatorul a facut dovada ca are de toate, pentru confortul angajatilor, acestia nu pot sa le foloseasca, fiindca de adoua zi isi vor cauta de munca in alta parte. Cati santieristi au sansa sa faca un dus la munca, sau macar timp sa se spele cat de cat sumar? Va spun sigur ca prea putini, fiindca nimanui nu le pasa de treaba asta. Femeile care miros la plecarea de-acasa, au o problema, dar poate si alea au fost batute de un barbat betiv, si au dormit pe unde au putut. Femeile care nu au munca de birou si se intorc istovite dupa ce au carat stive intregi de cearceafuri, haine prin depozite si cine mai stie pe unde si-au rupt oasele, eu unul nu am dreptul sa le condamn. Vede Dumnezeu si stie El ce si cum. Cat despre... antitranspirante, cred ca intram intr-un domeniu delicat; in primul rand parintii nostri au trait fara asa ceva, iar noi am supt la sanul mamei intre doua randuri de prasit la camp... Acum ne-am sensibilizat si am uitat de unde-am plecat... Exista doua forme de nesimtire: una este acea in care ai posibilitatea sa te speli, dar n-o faci, iar alta sa crezi ca esti cu ceva mai deosebit decat cel care miroase, din alte motive. Cel care e constient ca miroase si abia asterapta sa ajunga acasa sa se spele, se simte cel mai prost si i se pare ca toata lumea se uita numai la el. Acela nu-i drept sa fie judecat. Si-apoi, autobuzul nu-i al parfumatului sau al transpiratului. "Sensibilii" pot lua taxiul pana la birou. Santieristii intre ei sunt mai toleranti... Uneori suntem mai indulgenti cu betivii sau fumatorii inraiti, care scot niste duhori cu totul insuportabile, dar mai inraiti impotriva celor care miros a transpiratie dupa o zi de munca. Eu la acest gen de miros m-am referit, si nu la altceva.

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:21:08.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.