![]() |
Influente ortodoxe in gandirea penticostala romaneasca
Extras din interviul acordat revistei Pasi de catre dr.Valeriu Andreiescu, lector la catedra de Istorie bisericească universală a Institutului Teologic Penticostal din București
In penticostalismul romanesc exista o influență ortodoxă, care-i deosebeste de penticostalismul occidental,ce se manifesta in doua directii: 1.Preotia speciala Exista tendință de a considera slujitorii ordinați ai Cultului Penticostal ca fiind reprezentați ai preoției Vechiului Testament. Lucrul acesta este prevăzut chiar și în Mărturisirea de Credință a Cultului Penticostal din România. Preoția specială le conferă pastorilor penticostali o poziție specială față de preoția generală. Pe acest plan, suntem înrudiți măcar într-o oarecare măsură, cu modul în care concep ortodocșii preoția. Sigur că diferențele sunt mai mari decât asemănările, dar putem spune că există o doctrină despre preoția specială în Cultul Penticostal, care nu există în majoritatea denominațiunilor penticostale occidentale. Slujitorii ordinați ai Cultului Penticostal: diaconii, presbiterii, păstorii au un statut special. În Occident, slujitorii ordinați nu sunt considerați ca având o preoție specială. Eu nu vreau să spun că acolo e mai rău și aici e mai bine sau invers. Această idee, nu se regăsește în Noul Testament dacă e să fim cinstiți, dar o găsim în Vechiul Testament, iar Mărturisirea de Credință tocmai asta face, spune că slujitorii ordinați din Cultul Penticostal din România, sunt urmașii preoției speciale pe pământ. Până la urmă ideea preoției speciale se găsește și la cultele protestante istorice, de exemplu la luterani, la reformați sau anglicani. Aceștia din urmă sunt foarte apropiați de catolicism, dar pastorii luterani și pastorii calviniști sunt considerați, în același timp, și preoți, deci, dețin o preoție specială pentru că oficiază tainele bisericești sau sacramentele, actele de cult, de fapt, de aici provine ideea: anumiți slujitori bisericești sunt ordinați ca să oficieze actele de cult. În Occident, se consideră că sunt numai două, noi ,în schimb, vorbim ca act de cult la ordinarea slujitorilor, binecuvântarea copiilor, spălarea picioarelor, căsătoria chiar și înmormântările. 2. Tainele bisericesti- modul cum sunt înțelese Cina Domnului sau Botezul. Există o înțelegere semi-sacramentală, se numește sacrament sau taină bisericească și reprezintă un act de cult, care, conform tradiției bisericești, are o putere prin el însuși. Evanghelicii și penticostalii, evident că, nu cred că puterea actelor de cult se manifestă prin ele însăși [ n.m lucrarea prezenta a Duhului Sfant] , dar cred că se manifestă puterea prin puterea credinței iar această putere este totuși o putere specială, nu este un simplu simbol. Deci, Botezul nu este un simplu simbol al pocăinței, Cina Domnului nu este o simplă comemorare a morții Domnului Isus Hristos, ci au o putere mai mare. Prin asta, penticostalii se deosebesc de majoritatea denominațiunilor și grupărilor penticostale de tip evanghelic din SUA sau Europa de Vest, care acordă actelor de cult o semnificație pur simbolică. Deci, există niște diferențe cu caracter formal, dar care nu afectează conținutul Evangheliei și al doctrinelor penticostale românești. sursa: http://www.pasi.ro/revista/numarul16...ndreiescu.html |
O influență a Ortodoxiei se poate constata și la alte culte neoprotestante, cum ar fi baptiștii. Numai că această influență e acceptată mai mult în unele locuri și mai puțin în altele. Neavând o teologie unitară și un crez doctrinar comun, există o libertate a interpretărilor, așa încât unii socotesc Cina Domnului ca fiind un simbol, în timp ce alții consideră că este cu adevărat Trupul și Sângele Domnului. Elemente ale telogiei ortodoxe și idei ale Sfinților Părinți se regăsesc și la ei, iar Paștele îl sărbătoresc în funcție de data la care e sărbătorit de majoritatea creștinilor din țara în care se află.
|
Am postat si eu mai de mult materialul asta, dar din pacate tot topicul a fost sters de atunci, nu prea e pe placul penticostalilor sa admita lucrurile astea si anume ca n-au un set clar de principii, ceea ce conteaza e doar sa largeasca turma. Asta spune multe. Si nu de bine.
|
Sunt de ceva vreme in BP, dar nu am gasit inca ideea de preotie speciala; desi poate uneori as fi vrut sa o gasesc. Dimpotriva, cei ordinati in functii sunt cei mai judecati si in capul lor se sparg toate, ca doar de-aia sunt in functii, nu? Desigur ca li se respecta autoritatea, dar oare nu este asa in fiecare cult crestin?
Deci nu mi-e prea clar la ce se refera dl Andreiescu, dar, ma rog, dumnealui e profesor, eu nu sunt. In ce priveste euharistia si botezul, intr-adevar, nu sunt numai simboluri, slava Domnului... Dar tot nu am inteles de ce ar fi aceasta o influenta ortodoxa. E asa de cand ma stiu. Mai mult mi-e teama de influenta baptista care vine puternic acum, anume tendinta de a considera euharistia un simplu simbol. Mai adaug si eu o "influenta ortodoxa", anume ideea ca se va putea spune exact daca omul e mantuit sau nu numai dupa felul cum isi sfarseste viata. Deci, in nici un caz "once saved, allways saved". Eu le-as numi insa "asemanari", nu "influente". Caci a influenta inseamna a schimba, dar ideile acestea au fost in BP dintotdeauna. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Adica pe bune..de cand da neoprotestantul atata importanta la detaliile ritualului? Poate mai bine ar deplasa atentia pe chestiunea dogmatica.. |
Citat:
Verifica intr-un manual de dogmatica penticostala si revino cu informatia de la sursa nu pareri personale. Citat:
Talharul de pe cruce o fi fost mantuit, e un bun exemplu pentru cazurile extreme, dar sfant - cam discutabil. |
Liturghia Sfantului James ce se crede ca a fost scrisa in anul 60 de conducatorul Bisericii Ierusalimului: http://www.youtube.com/watch?v=vz3z4gTVOOk Sa se compare aceasta cu serviciul protestant sau ortodox de azi.
Aceasta Liturghie este celebrata si azi in cateva Biserici ortodoxe pentru cei ce nu stiu asta. Ca si Liturghia Apostolului Marcu http://www.newadvent.org/fathers/0717.htm Ia vezi aici ca in anii 60 minciunile protestante nu existau. Preotia nu numai ca exista dar era si diaconime si aveau fiecare rugaciunea lui la Sfanta Liturghie. Penticostalism: http://www.scribd.com/doc/16409335/Evadarea-Din-Iad |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Ma intreb la 1218, de exemplu, unde erau acesta manifestari pentru ca Hristos a spun ca nici portile iadului nu vor birui Biserica Sa. |
Citat:
Nimic din ritualul liturgic de azi, din nici o confesiune crestina. Bibliografie: cartea "Faptele Apostolilor". |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Nu asa fac diferenta, ca o ierarhie a valorilor, ca intr-un clasament "duhovnicesc'. Diferenta nu o face omul ci Duhul Sfant. Astfel ca vad si astazi, la 2000 de ani dupa Hristos, oameni cu adevarat "ai lul Dumnezeu", tot asa cum vad si multi ipocriti sau fatarnici.
Inaintea lui Dumnezeu nu omul da tonul, valoarea si pozitia intr-un astfel de clasament. Ci Dragostea Lui este etalonul. Tot ceea ce facem pentru Dumnezeu trebuie sa fie aur, argint si pietre pretioase nu lemn, fan si trestie. Astfel ca nu caut la fata omului si la faptele lui "bune" ci la inima lui si la marturia lui in viata si la faptele lui "duhovnicesti". "Nu este mare lucru, dar, daca si slujitorii lui satan se prefac in slujitori ai neprihanirii. Sfarsitul lor va fi dupa faptele lor." (2Cor.11:15) De aceea aleg sa raman bine ancorat in Scripturi si sa cercetez orice lucru, fapta, sau marturie dupa acest "etalon". |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Am sa incerc sa va ajut cu raspunsul: Fapte 8, 14-19. Atunci de cum au primit Duhul protestantii si neoprotestantii? |
Citat:
Cum am putea noi demonstra ca un om care se autodeclara crestin sau ucenic al lui Iisus Hristos, apartinator al unei grupari crestine sau alta, este nascut din nou, din Dumnezeu? (1) Marturia lui? Nu caci Domnul spune ca cine se marturiseste pe sine este un mincinos. Dar atunci cine va marturisi despre acesta? (2) Nasterea intr-o familie de crestini te face crestin??? O, nu, nici aceasta, caci este scris: "...prin credinta din inima se capata neprihanirea, si prin marturisirea cu gura se ajunge la mantuire." (Rom.10:10) Dar atunci??? Numai Duhul Sfant prin omul acesta. Dar nu se va face nici un semn in cer prin care Dumnezeu sa-l autentifice inaintea altora. Ci marturia Duhului Sfant prin acest om va fi daca omul va rodi in el, in viata lui, roada Duhului Sfant - (Gal.5:22, 23). Daca omul va rodi in el dragoste, bucurie, pace, indelunga rabdare, bunatate, facere de bine, credinciosie, blandete si infranarea poftelor atunci se va sti, se va vedea, se va cunoaste ca Duhul Sfant marturiseste despre el. |
Citat:
|
Citat:
Sunt in lume oameni necredinciosi - atei chiar, care sunt mult mai morali decat unii dintre crestini care Il marturisesc pe Hristos. Si multi oameni caritabili prinsi in lucrari mari pentru semenii sai. Dar ce are a face aceasta inaintea lui Dumnezeu? El care marturiseste prin proorocul Isaia ca faptele bune sunt a o haina manjita inaintea Lui. Dumnezeu imi cere credinta mea, apoi faptele mele care vin din aceasta credinta. Ori, un moralist fara credinta in Hristos nu va avea parte decat despre marturia oamenilor, nu si a lui Dumnezeu. |
Citat:
|
Citat:
Nici Domnul Iisus nu vindeca dupa tipar. Aici poruncea si ologul se ridica, aici punea tina si scuipat pe ochii orbilor si ii intreba "Ce vezi?"... Tot asa si Duhul Sfant, citim ca lucreaza diferit. |
"Vantul sufla incotro vrea si-i auzi vuietul; dar nu stii de unde vine, nici incotro merge. Tot asa este cu oricine este nascut din Duhul." (Ioan.3:8)
|
Citat:
|
Citat:
|
Afirmatia aceasta a lui Lucian <<tot insist cu aparitia unora dupa multe secole. Ei nu puteau primi harul pentru ca se departasera de cei care asupara carora se pogorase Duhul Sfant>> ucide.
Conform spuselor tale, Duhul Sfant este limitat a se manifesta in Biserica Ortodoxa. Nimeni nu poate fi copil al lui Dumnezeu decat in sanul Bisericii Ortodoxe. Adevarat??? Acum te rog pe tine Lucian, apleaca-te putin asupra celor afirmate de tine. Inaintea lui Dumnezeu din Ceruri, si in Numele Fiului Sau Iisus Hristos precum si inaintea oamenilor, aici, pe forum, spui tu ca Duhul Sfant se transmite si se manifesta numai si numai in Biserica Ortodoxa??? Nu te grabi sa raspunzi. Roaga-te intai. |
Citat:
"Cum este cel pamantesc, asa sunt si cei pamantesti; cum este Cel ceresc, asa sunt si cei ceresti." (1Cor.15:48) |
Citind acest topic, eu m-aș îngrijora mai degrabă de situația inversă: de influențele penticostale în gândirea ortodoxă românească.
Duhul criticării permanente a preoților, cu precădere a episcopilor și mai ales a patriarhului este duh protestant. Când o preoteasă vine pe un forum public și sugerează că patriarhul este eretic, ceva nu e în regulă. Când, în lumea catolică se mai întâmplă asta, avem o expresie de tot râsul: unei asemenea persoane îi spunem că se crede "mai catolic decât Papa". Dar eu văd frecvent aici forumiști care se cred mai ortodocși decât Preafericitul. Nu. nu e vorba de stiliști, care au încetat de a aparține, formal, de Biserica Ortodoxă Română, ci e vorba de mulți dintre cei care susțin că sunt copiii ei, dar care nu își iubesc părinții. O altă influență protestantă și, în mod specific, penticostală aș numi-o "trăirismul". Chestia asta, cu "important e să trăiești credința" e ceva vag definit, care mi-a scăpat întotdeauna și care îmi sugerează un pericol pentru suflet, cu atât mai serios cu cât e cumva ascuns în ceață. Pentru mine, a-L iubi pe Cristos înseamnă a asculta de legile Lui. E un act de voință. O a treia influență penticostală asupra cultului ortodox este dată de supralicitarea unor charisme speciale, pe care, uneori, Dumnezeu le conferă unor oameni fără legătură cu meritul lor personal. Ideea de a căuta un "duhovnic văzător cu duhul", idee căreia i s-au consacrat topicuri speciale, este, pentru mine, o idee de extracție penticostală. Din punctul meu de vedere, Dumnezeu a avut grijă deja să am un duhovnic bun: este parohul bisericii de care aparțin și în a cărei matricolă a botezaților apare numele meu. Când mă voi muta și voi aparține altei parohii, preotul de acolo va fi păstorul pe care Dumnezeu mi l-a dat mie și pe acela îl voi ruga să aibă grijă de sufletul meu. Ideea de a merge la nu știu care mănăstiri gen Petru Vodă, în care să dau peste un "preot înduhovnicit", vine și ea cu pericolele ei. |
Citat:
De fapt este o tendinta omeneasca de a umbla mai mult dupa daruri, decat dupa sfintire si cunoastere de Dumnezeu. Ne lovim de ea in fiecare religie, dar e mai fancy sa zicem ca vine de la penticostali; e mai de efect. |
Citat:
Pe de altă parte, desigur că există influențe penticostale în Biserica Catolică. Sunt primul care să recunosc acest lucru, să îl regret și să iau atitudine, așa cum am făcut-o, de exemplu, aici: http://regnabit.wordpress.com/2010/1...cii-sacerdoti/ Din fericire, așa cum am spus, în mainstream-ul catolic asemenea influențe sunt slabe, iar în actualul pontificat au devenit și mai slabe, Sfântul Părinte Benedict imprimând o orientare mai tradiționalistă și chiar legalistă pontificatului său, mai ales în comparație cu Papa Paul al VI-lea. |
Citat:
Dar eu intrebasem altceva la care nu am primit raspuns: Cum au primit protestantii harul cand toate exemplele din Sf Scriptura, singura autoritate conform convingerilor dvs, se impartaseste prin cei care il primisera in prealabil? |
Citat:
|
Citat:
|
Pentru Lucian, iata raspunsul la intrebarea care te chinuie:
"In zilele de pe urma, zice Dumnezeu, voi turna din Duhul Meu peste orice faptura; feciorii vostri si fetele voastre vor proroci, tinerii vostri vor avea vedenii, si batranii vostri vor visa vise! Da, chiar si peste robii Mei si peste roabele Mele voi turna, in zilele acelea, din Duhul Meu si vor proroci. Atunci oricine va chema Numele Domnului va fi mantuit." (Fapte 2:17,18,21) |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:24:10. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.