Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Implicarea sociala a Bisericii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1457)

iosif 02.03.2007 00:26:29

Despre implicarea sociala a BOR s-a vorbit si se va mai vorbi. BOR iese de sub regimul comunist cu anumite parti atrofiate, una dintre acestea este implicarea sociala. Se reia incet activitatea sociala, se incearca realizarea unor proiecte sociale importante, insa intr-un ritm caracteristic societatii romanesti postcomuniste.

Unde ati vedea locul potrivit pentur implicarea sociala a Bisericii? Care sunt problemele pentru care ar trebui ca Biserica sa se implice mult mai mult?

IC 02.03.2007 03:44:25

In primul rand ar trebui sa ia atitudine in privinta predarii religiei in scoala. Am gasit pe internet ca este in dezbateri un proiect nou cu privire la invatamantul obligatoriu de la 6 ani. In fine, nu asta conteaza. Ce m-a surprins pe mine a fost ca vor sa scoata Educatia Religioasa, pe scurt Religia si sa o inlocuiasca cu Educatia Moral-Religioasa, care va fi, dupa parerea mea, mai mult o Educatie Moral-Sociala. Un alt paragraf sustine ca nu va fi o inlocuire ci se va recurge la Liberul arbitru si anume, ficare va alege intre cele doua. Pana la 10 ani vor decide parintii iar dupa 10 ani copiii vor lua aceasta decizie.
Sincer va spun, pe mine religia predata in scoala m-a adus, ca sa spun asa, la biserica si faptul ca mi-a fost predata de oameni educati sa faca acest lucru.

iosif 02.03.2007 14:05:50

Intr-adevar, e important liberul arbitru, insa la copii e importanta si decizia familiei pentru ca ea responsabila de ingrijirea materiala si spirituala a copiilor. Cred ca Biserica sigur se va implica in aceasta problema si se vor gasi solutii.

rld_mario 02.03.2007 14:58:27

Parerea mea de om pacatos care rar este 'atins' de harul Duhului Sfant este ca Biserica trebuie sa lucreze in interior..
Sa se respecte pe cat posibil Sfintele Canoane si sa se impuna preotilor un regim mai strict...Multi zic aca nu mai sunt duhovnici iscusiti?de ce oare....?pt ca nimeni nui ajuta sa se formeze!

rld_mario 02.03.2007 14:58:49

Parerea mea de om pacatos care rar este 'atins' de harul Duhului Sfant este ca Biserica trebuie sa lucreze in interior..
Sa se respecte pe cat posibil Sfintele Canoane si sa se impuna preotilor un regim mai strict...Multi zic aca nu mai sunt duhovnici iscusiti?de ce oare....?pt ca nimeni nui ajuta sa se formeze!

iosif 02.03.2007 22:19:57

Nu stiu daca e vorba de un regim strict. Cred ca este problema dezorganizarii generale in societatea romaneasca!

phradmon 04.03.2007 19:13:51

Citat:

În prealabil postat de dannsan
Din punct de vedere social.. ca de altfel.. din orisice alt punct de vedere.. BOR.. nu se implica!

Nu esti bine informat "din punct de vedere social.. ca de altfel.. din orisice alt punct de vedere". Intra pe situl BOR si informeaza-te cate institutii de asistenta sociala detine Biserica Ortodoxa Romana. Sau mai bine le zic eu: 65 pentru copii, 25 pentru varstnici, 92 de cantine si brutarii sociale, 33 cabinete medicale si farmacii sociale, 22 centre de diagnostic-tratament si centre de asistenta pentru familii în dificultate. In 2005, numarul celor care au beneficiat de programele sociale ale Bisericii a fost de peste 384 323 de persoane, iar bugetul cheltuit de eparhiile Patriarhiei Romane a fost de aproximativ de 46 907 364 RON (469 073 639 400 ROL).

IC 04.03.2007 19:51:44

Nu stiu phradmon daca are sens sa continuam dezbaterea cu dannsan.
Stau si citesc tot felul de postari si stii ce mi-a venit in minte acum? Ca oamenii asteapta totul personal. Adica daca nu a venit Patriarhul la mine sa vada ce fac, asta inseamna ca BOR nu se implica. Pana nu vom ajunge sa ne gandim unii la altii ca facand parte dintr-o comunitate nu vom ajunge la un punct comun. Cred ca am devenit prea egoisti, nu crezi?
Ioana

iosif 04.03.2007 21:43:12

E adevarat, Ioana. Mostenim o boala grea de la vremurile trecute, nu stiu daca neaparat doar de la comunism. Oamenii asteapta sa faca totul statul, sa faca altii, iar ei sa astepte. Lipsa de reactie, de initiative este caracteristica societatii romanesti de multe vreme si de aici multimea de probleme.

In Biserica se intampla acelasi lucru. S=ar putea face o multime de lucruri si daca oamenii ar fi mai cooperanti. Nu sunt din pacate....si sarcina Bisericii nu e doar a ierarhilor, toti avem sarcini de implinit ca memnbrii ai Bisericii!

06.03.2007 13:29:26

stii frate iosif ma gandeam, daca asa cum exista radio trinitasul, ar exista si un program tv cu teme religioase ( cel de pe prog 1 duminica dim nu e suficient, mai ales ca acolo se vb foarte putin aproape de loc despre prob tinerilor) acele cateheze despre care tot vorbeam sa se faca prin mas media, cine vrea sa asculte sa asculte cine nu nu, le oferim libera alegere dar totodata venim in sprijinul celor batarni sau singuri care nu au curajul sa intrebe. acest program tv ( pt ca trinitasul nu are frecventa in orice zona a tarii) sa se desfasoare in colaboarare cu ascultatorii.ceva de genul: intrebati si vi se va raspune..nu stiu poate e o idee nebuneasca:)

odin 06.03.2007 15:24:52

Nu de implicare sociala sufera BOR, ci de lispa mediatizarii ei. Asa cum spunea un forumist mai sus, BOR are `nu stiu cate` asezaminte sociale etc (nu ca nu ar fi de lucrat si aici). Insa problema este ca nu se medtiatizeaza aceste actiuni, Biserica nu apare in media... Este intr-adevar o problema spinoasa (caritatea presupune in cele din urma smerenie), insa putina reclama nu strica. Vezi pe Jiji Becali... vorbim de imagine, nu? Daca ala a ajuns sa aiba capitalul respectiv, va dati seama ce imaginea si ar construi BOR? Si ma refer nu numai la actiuni filantropice, ci si al atitudini fata de probleme actuale..pe care Biserica le ia insa in Sinod..macar de ar fi televizat... Sa faca tantam pe legalizarea prostitutiei, pe invatamantul religios etc etc. Desi in ultmul timp, am inceput sa vad mai des pe Pr. Stroe la TV (purtatorul de cuvant al patriarhiei) si ceva articole prin ziare..nu intotdeauna defaimatorii (vezi in Gandul...)

iosif 07.03.2007 22:42:36

BO are intr-adevar nevoie de mediatizare. Asta e o realitate, insa din pacate ma tem ca instiutia Bisericii ramane un pic inchisa in ceea ce priveste relatia cu presa. Si cam au dreptate, pentru ca si presa se pricepe la povesti nemuritoare, la thriller-uri, etc.

Decat o astfel de mediatizare, mai bine lipsa....mergem pe alte forme. Oricum, revistele eparhiale ar fi fost o foarte buan solutia daca ar avea reputatie mai buna. In multe reviste eparhiale, din pacate, sunt doar agende ale episcopului, si mai nimic...informatii (in)utile, povesti de adormit copiii, laude, etc...

Sistemul de gandire comunist afecteaza, din pacate, si mentalitatea omului ”modern” din Romania. Procesul de modernizare in societatea noastra este in plina desfasurare, rezultatele......??? Nu stim inca, speram spre bine!

iosif 11.03.2007 18:13:31

Unde credeti ca este cea mai mare nevoie de implicare a BO in societatea actuala?

cozia 12.03.2007 02:46:22

Cu multa smerenie,liniste deplina si pace, ar trebui sa se implice numai in problemele legate de viata , organismul, si bunul mers al lucrurilor in Biserica, nimic mai mult. Daca iese prea mult in afara ei, este clar ca se sminteste. Balaurul de la poarta este cu mult mai fioros in zilele noastre si nu are rost sa te iei cu el la trinta. Sa stam in banca noastra, astia care suntem si sa ne vedem de mintuirea noastra.

IC 12.03.2007 07:05:21

Si daca toata lumea sta in "banca ei", ce facem, unde ajungem. Mie asta mi se pare un gest egoist.
Intr-adevar, "balaurul" este fioros, dar daca nu incerci macar sa-l infrunti, atunci cum poti castiga batalia?
Doamne ajuta!
Ioana

iosif 12.03.2007 12:19:56

Si ce inseamna probleme legate de viata, draga frate?

cozia 12.03.2007 17:53:10

Draga Iosif, nici eu nu am inteles imediat aceste lucruri pe deplin si continui sa invat, citind, studiind, contemplind, practicind,atit cit pot si eu pacatosul si nemernicul de mine, insa cred cu tarie ca BO trebuie sa se concentreze DOAR pe darurile primite de la Duhul Sfint si atit, prin:
Sfintele Taine
Ierurgii
Laudele, Acatistele si Paracllisele (adevarate leacuri sufletesti)
Sfinta Liturghie

asta e viata ei, crezi ca e putin? mai ales daca vrei sa faci inalta slujire, lucru de calitate, sau sa le lasam pe astea si sa incepem sa ne consumam energia limitata pe lupta cu cei de afara?, eu unul nu cred, dar ma rog, asta este parerea mea.

Ioana, sincer vorbimd, oricit de militant(a) ai fi, acum sincer, mai ales ca tara mica, saraca, sau tu ca individ, profesor de scoala, poti infrunta cu sanse de cistig, influenta distrugatoare a Apusului a EU, USA? Sa nu uitam ca noi suntem singuri impotriva industriilor gigant, a armatelor de oameni necrediciosi, atei, de-a dretul uritori si batjocoritori de tot ce este sfint care investesc miliarde pentru a ne tine pe toti in stare infantila de consumatori fara creier( si asta se realizeaza cu succes mai ales prin surogatul de scoala existenta) si se fac pasi clari pentru distrugerea traditiei de care este legata Ortodoxia.
Deci singurul lucru care se poate face este a nu intra in confruntare directa,sau dialog(asta vrea diavolul), ca pierzi.

De ce crezi ca Minastirile au ziduri groase ???????

:D...iar Athosul are chiar minastiri inaccesibile, in virf de munte, unde se intra doar cu permisiune lor, pe fringhie? :D


omulet 12.03.2007 18:17:02

Citat:

În prealabil postat de iosif
Unde credeti ca este cea mai mare nevoie de implicare a BO in societatea actuala?

Coruptia! BOR e singura institutie din Romania care AR PUTEA sa faca ceva in acest domeniu. Pentru ca in Biserica sunt oameni care ar putea renunta la dat/primit spaga. Si ar face asta in numele lui Hristos, nu in numele cinstei sau a altui ideal omenesc.

In momentul de fata am impresia ca BOR nu prea face mare lucru in domeniul asta. Un arhimandrit din Franta m-a indrebat odata: "va laudati ca in Romania 85% din populatie e ortodoxa? Unde se vede aceasta ortodoxie? Intr-o tara corupta din temelii?"

Bineinteles, aceasta coruptie are ramificatii duhovnicesti...


iosif 12.03.2007 18:27:49

Biserica nu se inchide in sine, in Taine, ierurgii si toate celelalte care tin de activitatea ei, ci le foloseste pe toate acestea pentru a veni in intampinarea omului actual, modern. Pentru ca indiferent de ce vremuri traim, problemele oamenilor raman in esenta aceleasi, chiar daca au forme diferite.

Laudele, acatistele, paraclisele sunt leacuri, cum spui, intr-adevar, insa leacuri pentru ce? Nu pentru problemele vremurilor acestora? Doar nu mergem la doctor si nu stim pentru ce ne ducem acolo...

Eu cred ca Biserica e deschisa....

cozia 12.03.2007 18:39:54

Da, Omulet, Arhim. are dreptate privind de departe din frumoasa Franta dar nu stiu exact, imi scapa explicatia, dar exista ceva ce ei nu pot intelege, o legatura organica intre Ortodoxia romana, saracia noastra, coruptia, traditiile noastre si dorinta fiecaruia de a supravietui, a trai cit de cit decent, si a da inainte. Nu vorbesc de cei foarte bogati ca nu ma intereseaza si ei reprezinta un procent infim oricum.

De afara se vorbeste mult in termeni absoluti, generali, oficial, sa zic asa, in fata unui auditoriu ca sa faci impresie, insa daca il rogi pe arhimandritul respectiv sa stea cu tine jos undeva pe o banca si sa-i povestesti mai pe indelete despre NOI cred ca ar intelege mai bine, Doamne Ajuta!

Oricum, cred ca in cazul coruptiei trebuie inceput de la zero, cladind comunitati mici la inceput(existente dealtfel) care in timp vor creste , tinind aproape, neinstrainindu-ne de aproapele nostru prin competitie si alte patimi prin care cu siguranta ca ne izolam, devenim nesimtitori si uitam, mintim in tot ceasul... Deh, este mult de lucru...

iosif 13.03.2007 13:32:09

Crezi ca faptul ca suntem ortodocsi are legatura directa cu coruptia din zona?

cozia 14.03.2007 03:45:42

Coruptia are legatura directa cu saracia iar paradoxal saracia este in strinsa legatura cu spiritul ortodox, deci doar asa cred ca s-ar putea vedea o legatura...iar daca urmarim firul implicatiilor ar insemna ca bogatia, bunastarea, sa nu fie benefica pentru Ortodoxie.

De fapt spune chiar Mintuitorul..."foarte greu le va fi celor bogati sa intre in imparatia cerurilor", nu?

Deci cu alte cuvinte, mai bine corupti(pina ne mai revenim,este un instinct animalic normal), saraci, dar cu sanse mari de mintuire decit bogati si cu sufletul in iad.

iosif 14.03.2007 20:53:04

Mai bine corupti decat bogati? Pai eu spun nmai bine bogat decat corupt, pentru ca exista si multi bogati cinstiti. Hristos L-a indragit pe tanarul bogat, chiar daca acela a plecat intristat de la Iisus. Poate cine stie, chiar si-a vandut bogatiile la un moment dat.

Sunt multi oameni bogati cu mult mult suflet. Eu am cunoscut foarte multi si sunt sigur ca i-au facut cinste lui Dumnezeu. Nu si-au vandut toate averile pentru a le da saracilor, ci le-a dat incet incet si s-au saracit de patima trufiei si de patima zgarceniei si a iubirii de arginti...

Coruptia este un pacat, a fi bogat insa nu este un pacat. Poate fi chiar un dar de sus!

ancah 14.03.2007 21:56:59

Cozia: "Coruptia are legatura directa cu saracia iar paradoxal saracia este in strinsa legatura cu spiritul ortodox"

Intr-adevar asa se crede. Dar oare coruptia nu e mai degraba generata de dorinta de imbogatire si de disponibilitatea pentru nesocotirea legii pe de o parte si pe de cealalta, la cei care contribuie, dorinta de a nu se supune legii, de o incalca si de a scapa efectelor acesteia?


cozia 15.03.2007 00:14:39

Asa este Anca, privind rational ai perfecta dreptate, insa esti de acord ca fara saracie( nu neaparat la modul extrem) ceva fundamental se va schimba in Biserica noastra?

Ne vine greu sa credem sau sa vorbim de aceste implicatii si care nu sunt usor de explicat. De asemenea, daca Ortodoxia ar fi fost usor de adoptat ca religie de tarile cu nivel de trai ridicat si de mentalitate apuseana crezi ca nu s-ar fi extins spre Apus?

Daca saracia si zonalitatea ei nu joaca un rol fundamental crezi ca nu s-ar fi extins imediat dupa schisma?

De ce Imperiul Bizantin a putut fi stabilit si consolidat NUMAI in Est? deoarece pe atunci catolicii inca nu erau CATOLICI ci doar la inceputuri...

ancah 15.03.2007 12:51:53

Cozia, in parte imi vorbesti de lucruri pe care nu le cunosc.In ceea ce priveste saracia, ea are rolul ei pe care doar Dumnezeu in intelepciunea Sa il stie in totalitate. Ceea ce stim noi, respectiv eu, este ca saracia doare. Independent de aceasta saracie, Dumnezeu ne-a dat noua credinta ortodoxa, care e mare binecuvantare, caci in ciuda greutatilor, a evenimentelor politice, am ramas ortodocsi, chiar si cei care au in ei doar farama de duh de la botez. Sunt intr-adevar oameni care au ales sectele, dar au facut-o caci comunitatile mai mici ofera o atmosfera mai intima. In plus apartenenta la o grupare religioasa de mai mici dimensiuni decat biserica ortodoxa, ii face intr-un fel sa iasa din anonimat cunoscandu-se intre ei, ceea ce le creeaza si in afara bisericii relatiile necesare pentru supravietuire. Eu pana acum inca nu am auzit pe cineva sa-si faca o relatie pe temeiul ca este ortodox, dar am auzit penticostal ajutand pe un penticostal, baptist pe baptist, etc. Chiar cunosc persoane, care au trecut la baptisti, pentru a se putea descurca in Canada.
Personal cred ca indepartarea de biserica ortodoxa este doar temporara si prin mila lui Dumnezeu vom deveni iar o singura biserica.
Dar pana atunci, Dumnezeu ne incearca credinta prin saracia noastra si a celor din jurul nostru. Desi departe de casa, pot sa va spun ca am trecut prin aceleasi probleme ca si toti romanii din tara, nu numai eu ci si ceilalti romani pe care ii cunosc. Mandria noastra, de care nu eram constienti, a fost zdruncinata din temelii, dar din pacate mai exista inca. Deci planul lui Dumnezeu cu romanii este mai intai de a ne cerne, caci are nevoie de credinciosi pe care sa se bazeze, "caci daca si sarea se strica..."
Si ne incearca atat prin propria noastra saracie, cat si dandu-ne bani si observand ce facem cu ei, cat de milostivi sau cat de egoisti suntem. Viata e o scoala, iar intamplarile zilnice sunt lectii si examene de trecut, unele dintre ele foarte grele. Avand speranta in Dumnezeu, le putem trece cu bine, pentru a obtine ceea ce ne dorim cu totii, mantuirea.
Revenind la intrebarea ta, Cozia, nu cred ca se va schimba ceva fundamental prin inlaturarea saraciei, caci Dumnezeu ne vrea ortodocsi. Am primit prea multe de la ortodoxie pentru a o parasi pentru bani sau avutii. Am fost in insulele Azore si acolo am intalnit o comunitate credincioasa din cauza unei eruperi de vulcan, care a acoperit insula cu 2 m de lava in anul 1556(cca). Dupa catastrofa oamenii I-au promis credinta lui Dumnezeu si se tin de cuvant si azi, desi au intrat in CE, au obtinul independenta administrativa, s-au mai imbogatit, etc.
Zonalitatea joaca intr-adevar un rol, caci apostolii s-au dus la neamuri, fiind opriti a se duce inspre Asia.
Dumnezeu a dat raului doar puteri restranse. Ma gandesc la Biserica "Sf. Sofia" din Istanbul.Au transformat-o in moschee, dar cineva sta de straja acolo, de vreme ce acum e facuta muzeu. Oare cand se va oficia din nou, ca pe vremea Sf. Ioan Gura de Aur? Sa privim cu incredere spre acele timpuri si sa suportam mai bine raul care ne inconjoara.

iosif 15.03.2007 14:45:35

Valoare Ortodoxiei nu este nicidecum direct proportionala cu starea materiala a zonei. Grecia prin faptul ca este mai bogata decat Romania nu inseamna ca este mai putin ortodoxa.

Saracia ii poate determina pe oameni sa fii mai credinciosi, nu este insa o chestiune absoluta.

Eu cred ca starea de saracie a tarii noastre se mai datoreaza in primul rand oamenilor nu conditiilor zonale, slava Domnului Romania e o tara bogata. Nu Ortodoxia a determinat saracia, asta e o teorie falsa.

calator 15.03.2007 20:23:09

Am incercat sa mi imaginez ce ar trebui sa faca BOR ca sa putem spune cu totii Ura, felicitari etc si mi-am dat seama ca nu stiu cine este acest BOR care se incapataneaza sa nu se implice social ! Ar trebui episcopii sa aiba juma de norma la un centru de batrani? Ar trebui preotii sa elaboreze niste proiecte PHARE sau cum?

Fiecare tip de organizatiei e cu treaba ei iar rezolvarea problemelor sociale revine in primul rnad institutiilor publice si ONGurilor acreditate in acest sens. Actele de caritate
sau alte forme de implicare ar trebui promovate de reprezentantii BOR dar implementarea lor tine mai mult de credinciosi Acestia sa dea dovada de mai multa implicare. Biserica ar putea oferi cadrul sa fie liantul care sa faca posibila intalnirea mai multor oameni cu initiativa si care doresc sa se implice.

La mine in oras preotii din cartiere sunt parteneri in diferite proiecte ale unor ONG uri. Biserica are o fundatie care desfasoara proiecte diferite, Biserica se implica si in actiuni culturale si stiintifice. Este prezenta prin reprezentatii sai in caminele de batrani sau centre de plasament. Deasemenea studenti la teologie sau la alte facultati din ASCOR au o activitate destul de intensa. Faptul ca aceste lucruri nu apar la stiri nu insemna ca ele nu se petrec. Poate ca BOR nu trebuie sa promoveze felul in care se implica social ci poate cei care isi pun asa intrebari inainte de a da un verdict ar trebui macar ca bun simt sa se informeze. Este suficient sa cauti pe internet si gasesti imediat

calator 15.03.2007 20:24:14

sau poate BOR ar trebui sa trimita fiecarui cetatean un raport complet de activitate ...bineinteles cu exceptia lui danssan ca el are deja totul inregistrat

iosif 16.03.2007 09:16:19

Da, interesant ceea ce spui. Rolul de formator, ca sa spunem asa, al preotului este important. E clar ca preotului ii revine datoria de a propovadui cuvnatul lui Dumnezeu, prin ceea ce spune si face. Nu cred ca preotul ar trebui sa se ocupe si de una si de alta, ci ar trebui sa mobilizeze credinciosii competenti in acest sens, asa cum ai spus.

Nu e nevoie de un raport pentru fiecare credincios, insa e nevoie de o implicare a fiecarui credincios in activitati intiate sub egida Bisericii.

iosif 18.03.2007 23:42:17

Si cu toate acestea, Biserica este dur criticata pentru ca nu se implica in social. Eu cred ca situatia asta e sensibila si ma tem ca de multe ori cei care critica sunt cei care nu au treaba si nici nu vor sa aiba treaba cu biserica!

cozia 19.03.2007 02:50:34

Citat:

În prealabil postat de iosif
cei care critica sunt cei care nu au treaba si nici nu vor sa aiba treaba cu biserica!

Exact

Mirean 19.03.2007 13:39:04

Citat:

În prealabil postat de iosif
Si cu toate acestea, Biserica este dur criticata pentru ca nu se implica in social. Eu cred ca situatia asta e sensibila si ma tem ca de multe ori cei care critica sunt cei care nu au treaba si nici nu vor sa aiba treaba cu biserica!

Cum sa nu se implice...se implica.
Sa vezi ce bilanturi sforaitoare sunt date cel putin o data pe an, pe la intrunirea Sf. Sinod....
Fiecare banut e trecut acolo!
"cei care critica sunt cei care nu au treaba si nici nu vor sa aiba treaba cu biserica"
Cum asa? sa inchid ochii cand vad ce masini de lux au episcopii nostri. parca e salon auto cand se intruneste Sinodul. Nu zic sa mearga cu Dacia, dar macar sa aiba bunul simt si sa nu le schimbe anual!!!! (Masini de la 15-20 de mii de euro in sus).
Cum "sa ai treaba cu biserica"? Adica sa ma las manipulat de niste maimutoi care au luat parohii pe bani grei dupa ce au terminat Facultatea de Teologie, cu taxa, prin nu stiu ce centru universitar obscur???? Unu din ala care vine la parohie, isi trage fundatie si un consiliu parohial de neghiobi apoi taie si spanzura. Totul pe fundatie, dar de fapt pentru folosinta lui.
Social....vede el....
Nu vreau sa generalizez, pentru ca nu e cazul, dar sunt destul de multe cazuri de genul asta....



omulet 20.03.2007 01:45:46

Citat:

În prealabil postat de cozia
Da, Omulet, Arhim. are dreptate privind de departe din frumoasa Franta dar nu stiu exact, imi scapa explicatia, dar exista ceva ce ei nu pot intelege, o legatura organica intre Ortodoxia romana, saracia noastra, coruptia, traditiile noastre si dorinta fiecaruia de a supravietui, a trai cit de cit decent, si a da inainte.

...

De afara se vorbeste mult in termeni absoluti, generali, oficial, sa zic asa, in fata unui auditoriu ca sa faci impresie, insa daca il rogi pe arhimandritul respectiv sa stea cu tine jos undeva pe o banca si sa-i povestesti mai pe indelete despre NOI cred ca ar intelege mai bine, Doamne Ajuta!

Intr-adevar, am putea spune ca acel calugar, traind in Franta, nu poate intelege "spiritul" romanesc. Pe de alta parte, el a fost de multe ori in Romania si manastirea in care este tine de Mitropolia romana.

Si eu cred ca de multe ori saracia tine oamenii in Biserica. Insa parerea mea este ca acest lucru este tragic. Caci de multe ori e o credinta de nevoie, nu de voie. Drept dovada, atunci cand o duc mai bine, aceeasi oameni carea pana mai ieri erau saraci si umpleau bisericile, nu prea mai dau pe acolo.

omulet 20.03.2007 01:51:46

Citat:

În prealabil postat de cozia
De fapt spune chiar Mintuitorul..."foarte greu le va fi celor bogati sa intre in imparatia cerurilor", nu?

Deci cu alte cuvinte, mai bine corupti(pina ne mai revenim,este un instinct animalic normal), saraci, dar cu sanse mari de mintuire decit bogati si cu sufletul in iad.

No bine, pai Mantutorul mai spune ca "vamesii si prostituatele intra inaintea voastra in Imparatia cerurilor"...

Urmarind aceeasi logica ca in mesajul tau, sa ne complacem in strea de vames si prostituata cu sanse de mantuire? Sau sa ne complacem in societatea care produce vamesi si prostituate pentru ca, in felul asta, ne apropie de mantuire?

omulet 20.03.2007 01:59:58

Citat:

În prealabil postat de cozia
De asemenea, daca Ortodoxia ar fi fost usor de adoptat ca religie de tarile cu nivel de trai ridicat si de mentalitate apuseana crezi ca nu s-ar fi extins spre Apus?

Daca saracia si zonalitatea ei nu joaca un rol fundamental crezi ca nu s-ar fi extins imediat dupa schisma?

De ce Imperiul Bizantin a putut fi stabilit si consolidat NUMAI in Est? deoarece pe atunci catolicii inca nu erau CATOLICI ci doar la inceputuri...

Ortodoxia este din ce in ce mai puternica in vest. Dar se construieste cu pasi mici. Insusi oameni sus pusi in ierarhia romano-catolica au inceput sa recunoasca faptul ca prezenta ortodocsilor in vest este o binecuvantare.

Cat despre Imperiul Bizantin... cred ca e vorba de doua culturi, cea greaca si romana. In estul imperiului era predominanta cultura greaca, mai filosofica. Multi din Sfintii Parinti o cunosteau si isi elaborau scrierile in concordata cu principiile acestei filosofii. Vestul, in schimb, era dominat de cultura Romei, de dreptul roman, de unde o anumita lipsa de profunditate, dar si o doza mai mare de realism, chiar in scrierile Parintilor apuseni...

cozia 20.03.2007 22:35:54

Citat:

În prealabil postat de omulet
No bine, pai Mantutorul mai spune ca "vamesii si prostituatele intra inaintea voastra in Imparatia cerurilor"...

Urmarind aceeasi logica ca in mesajul tau, sa ne complacem in strea de vames si prostituata cu sanse de mantuire? Sau sa ne complacem in societatea care produce vamesi si prostituate pentru ca, in felul asta, ne apropie de mantuire?

Eu as spune sa nu impingem noi interpretarea care ne convine si sa ne gindim bine ca in momentul cind Hristos a dat exemplul de fata el a iertat O prostituata si UN vames,care au avut marea sansa sa fie in calea Lui, si nu un intreg popor de tirfe si vamesi, nu? si sa nu ne ambalam cu sugestiile date de tine, cu complacerea intr-o societate de vamesi si prostituate care sunt neadevarate si sunt doar facute in dorinta de a cistiga un argument. Vezi Sodoma si Gomora. Parca nu i-a salvat nimeni, nu?

Daca imi permiti iti voi da un argument care zic eu e plauzibil.
Oamenii nu s-au schimbat in mod fundamental de 2000 de ani incoace, nu?, aceleasi patimi si probleme, deci daca ar apare Mintuitorul acum printre noi, imbracat modest, saracacios, cine crezi ca ar fi atras de El si cu cine ar forma El Biserica Lui? cu bogatii lumii sau cu oamenii sarmani?

cozia 20.03.2007 22:39:16

Citat:

În prealabil postat de omulet
Ortodoxia este din ce in ce mai puternica in vest.

Sa dea Dumnezeu si sa te auda Cel de sus!
Doamne Ajuta!

cozia 21.03.2007 00:45:20

Citat:

În prealabil postat de omulet
Pe de alta parte, el a fost de multe ori in Romania si manastirea in care este tine de Mitropolia romana.

Si eu cred ca de multe ori saracia tine oamenii in Biserica. Insa parerea mea este ca acest lucru este tragic. Caci de multe ori e o credinta de nevoie, nu de voie. Drept dovada, atunci cand o duc mai bine, aceeasi oameni carea pana mai ieri erau saraci si umpleau bisericile, nu prea mai dau pe acolo.

Da, de acord, insa este o mare diferenta intre a veni ca vizitator, turist pe la minastiri, cu mese, vizite, slujbe exemplare,etc si perspectiva UNICA pe care ar capata-o daca ar sluji, asa, vre-o 6 luni sau un an la o minastire mai modesta sa participe cu fratii la Miezonoptica pina pe la 2 dimineata, citind la lumina luminarii reflectata in aparatoarea din tabla, si sa manince brinza si mamaliga cu taranii.

Faptul ca NOI credem ca este tragic sau nu ca Ortodoxia este in legatura organica cu spiritul saraciei este PROBLEMA NOASTRA,care este de fapt ratacirea mintii noastre si care nu are nimic de a face cu Pronia Dumnezeiasca.

iosif 21.03.2007 13:59:22

Sa nu exageram! Saracia de buna voie tine de monahism, saracia poporului nu tine de bunavointa, nu tine de Ortodoxie, tine de oameni, de factori istorici,geografici, politici, economici...


Ora este GMT +3. Ora este acum 06:57:08.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.