Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Si cerul s-a umplut de sfinti (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14700)

penticostalul 12.03.2012 19:59:13

Si cerul s-a umplut de sfinti

Maine, 13.03.2012, in aula Institutului Teologic Penticostal din Bucuresti, va avea loc

Lansarea volumului 'Si cerul s-a umplut de sfinti'

Curtea Veche Publishing va invita la evenimentul de lansare a volumului „Si cerul s-a umplut de sfinti… Martiriul in Antichitatea crestina si in secolul XX” coordonat de Cristian Badilita si Emanuel Contac. Evenimentul va avea loc marti, 13 martie, in aula Institutului Teologic Penticostal din Bucuresti (Bdul. Uverturii, nr. 210-220), incepand cu ora 18.00. In cadrul lansarii vor lua cuvantul lector univ. dr. Emanuel Contac, coordonator al volumului, pr. dr. Lucian Dinca, pastorul Vasilica Croitor si asist. univ. drd. Ciprian Balaban.

Volumul „Si cerul s-a umplut de sfinti…” cuprinde studiile Colocviului International „Martiriul in Antichitatea crestina si in secolul XX: teme, dezbateri, personaje“, organizat la Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet in perioada 2-5 iunie 2011. Colocviul a fost organizat de Fundatia Academia Civica in colaborare cu Asociatia Culturala „Oglindanet” cu sprijinul Institutului Cultural Roman din Chisinau.

Autorii studiilor ce constituie volumul sunt: Ana Blandiana, Cristian Badilita, Cristian Langa, Attila Jakab, Lucian Dinca, Otniel Veres, PS Virgil Bercea, Romulus Rusan, Vasilica Croitor, Andrei Brezianu, Emanuel Cosmovici, Nina Negru, Monica Papazu, George Ardeleanu, Marius Cruceru, Ioan-Irineu Farcas, Emanuel Contac, Ruxandra Cesereanu, Didier Rance.

Studiile cuprinse in volumul editat de Cristian Badilita si Emanuel Contac analizeaza cauzele, caracteristicile, modelele precrestine si interpretarile date martiriului crestin in Antichitate si in timpurile moderne. Publicarea lor este pe deplin indreptatita intrucat martiriul este un fenomen ce nu cunoaste nici limite confesionale, nici temporale, insotind crestinismul pe tot parcursul istoriei sale.

Lucrarile prezentate in cadrul colocviului pot fi incadrate in doua planuri: „unul doct, impresionand prin subtilitatea eruditiei, apartinand preponderent teologilor care au vorbit despre persecutiile din primele veacuri crestine, si altul, referitor la persecutiile din secolul XX, prezentate mai curand de istorici care, in pofida folosirii documentelor concrete, a datelor exacte si a analizelor obiective, n-au putut impiedica emotia sa fie o componenta esentiala a prezentarii unor rani inca neinchise si a unor suferinte inca nepierdute in istorie”. (Ana Blandiana)

Invitatul de onoare al colocviului, teologul Didier Rance, fost director al organizatiei internationale Aide à l’Église en Détresse, incheie parcursul martirologic amintind in studiul sau ca si astazi martiriul este prezent in intreaga lume, milioane de crestini fiind in continuare persecutati.

Cristian Badilita (n. 1968) este istoric al crestinismului timpuriu, eseist si poet. Doctor al Universitatii Paris IV-Sorbona cu teza Métamorphoses de l’Antichrist chez les Pères de l’Eglise (Paris, Beauchesne, 2005 si coordonator al traducerii Septuagintei in cadrul NewEuropeCollege, Bucuresti (vol. 1-8, 2003-2011). Conduce revista de informatie si analiza cultural-religioasa Oglindanet (www.oglindanet.ro).

Emanuel Contac (n. 1981) este absolvent al Institutului Teologic Penticostal din Bucuresti (2004), unde lucreaza in prezent ca lector la catedra de Noul Testament si ca secretar general de redactie al jurnalului teologic Plērōma.

Pentru informatii suplimentare:
Miruna Meirosu
PR Manager
Curtea Veche Publishing
Mobile: 0752 167 534

Profetul de carton 13.03.2012 08:15:16

domnule e bine sa lasati pe moment publicistica, mai intai trebuie sa identificati si apoi sa intelegeti cum ati obtinut duhul rau care va produce bolborosirea ca sa puteti sa-i scoateti si pe fratii dvs din aceasta cursa a satanei.

DragosP 13.03.2012 08:19:24

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 434513)
Maine, 03.03.2012,

Ne-am întors în timp!!!:6:

Profetul de carton 13.03.2012 08:45:34

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 434570)
Ne-am întors în timp!!!:6:

si s-a dus si in viitor, cerul se va umple de sfinti cand va veni Domnul a doua oara, abia atunci!

AlinB 13.03.2012 12:23:53

Ei..profetule..asa se intampla, daca le vorbesti de Sfintii Bisericii zic ce is aia..aia au fost oameni obisnuiti, pacatosi, gresitori, de ce sa ascultam de ei, de la ei luam doar ce ne convine, in ceea ce priveste Biserica si dreapta credinta ascultam de noi + la o adica avem si noi sfinti sau daca nu chiar noi insine suntem.

Mai chemam si o oaie ratacita ca Badalita sa ne zica ca asa zisii nostri martiri ai ratacirii sunt tot una cu martirii Bisericii si gata spectacolul.

osutafaraunu 13.03.2012 14:08:12

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 434587)
Mai chemam si o oaie ratacita ca Badalita sa ne zica ca asa zisii nostri martiri ai ratacirii sunt tot una cu martirii Bisericii si gata spectacolul.

Bădiliță până era ortodox era bun, cum a trecut la greco-catolici cum a devenit "o oaie rătăcită"... în curând cu părul zbârlit și sur...

DragosP 13.03.2012 14:37:23

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 434600)
Bădiliță până era ortodox era bun, cum a trecut la greco-catolici cum a devenit "o oaie rătăcită"... în curând cu părul zbârlit și sur...

Ce vrei mai mult? Ai pus singur definiția oii rătăcite.

osutafaraunu 13.03.2012 14:42:22

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 434603)
Ce vrei mai mult? Ai pus singur definiția oii rătăcite.

Când oaia trece într-un alt staul nu e rătăcită. Rătăcită e când o ia pe coclauri...

Nah! Că iar voi fi acuzat de ecumenism...

Profetul de carton 13.03.2012 15:04:54

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 434604)
Când oaia trece într-un alt staul nu e rătăcită. Rătăcită e când o ia pe coclauri...

Nah! Că iar voi fi acuzat de ecumenism...

Domnul ne vorbeste de 2 staule, unul pentru evrei altul pentru neamuri:

Ioan 10:16 Mai am și alte oi, care nu sunt din staulul acesta; și pe acelea trebuie să le aduc. Ele vor asculta de glasul Meu, și va fi o turmă și un Păstor.

deci orice oaie nu poate apartine decat unuia din aceste 2 staule.

osutafaraunu 13.03.2012 18:23:40

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 434605)

Ioan 10:16 Mai am și alte oi, care nu sunt din staulul acesta; și pe acelea trebuie să le aduc. Ele vor asculta de glasul Meu, și va fi o turmă și un Păstor.

Vedeți dumneavoastră, între timp situația a devenit ceva mai complexă... căci au apărut catolici, ortodocși, protestanți, neoprotestanți... și bineînțeles "independenți" ca dvs. Păi ce să mai facă bietele oițe, în care staul să meargă? Puteți da un răspuns satisfăcător pentru toți? Admițând desigur că nici dvs. nu sunteți ecumenist :39:

Profetul de carton 14.03.2012 08:03:30

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 434620)
Vedeți dumneavoastră, între timp situația a devenit ceva mai complexă... căci au apărut catolici, ortodocși, protestanți, neoprotestanți... și bineînțeles "independenți" ca dvs. Păi ce să mai facă bietele oițe, în care staul să meargă? Puteți da un răspuns satisfăcător pentru toți? Admițând desigur că nici dvs. nu sunteți ecumenist :39:

pai daca dvs. credeti ca staulul lui Cristos este un cult religios, puneti gresit problema, consider ca in masura in care un individ accepta pe Cristos si se apropie de invataturile biblice, corectand diferitele erori, va gasi staulul.

osutafaraunu 14.03.2012 08:38:53

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 434669)
pai daca dvs. credeti ca staulul lui Cristos este un cult religios, puneti gresit problema, consider ca in masura in care un individ accepta pe Cristos si se apropie de invataturile biblice, corectand diferitele erori, va gasi staulul.

De ce să nu acceptăm o interpretare ambivalentă în cazul acesta? Pe undeva însă, aveți dreptate... există mai multe oi și un singur staul adevărat, nu mai multe. Învățătura corectă și lipsa erorilor dogmatice ar putea să-l indice fără greș.

Profetul de carton 14.03.2012 09:25:12

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 434673)
De ce să nu acceptăm o interpretare ambivalentă în cazul acesta? Pe undeva însă, aveți dreptate... există mai multe oi și un singur staul adevărat, nu mai multe. Învățătura corectă și lipsa erorilor dogmatice ar putea să-l indice fără greș.

Ei, asa parca mai veniti de acasa...Efeseni 4 ne spune ca este un singur trup si staulul este format din 2 compartimente sau, daca vreti, sunt 2 staule insa "rostul" lor e acelasi, sa adaposteasca oile lui Cristos fie ca sunt evrei sau dintre neamuri.
Asta "penticostalul" si alti ecumenisti nu inteleg! Domnule, nu se poate ca o grupare religioasa care sustine ca are Duhul Sfant sa predice invataturi nebiblice, deci nu se poate!!! Duhul Sfant cand vine, corecteaza invataturile, lasati-le incolo de limbi si vedenii ca astea dupa cum vedeti nu insemna chiar nimic (n-am auzit de miscarea penticostala, de-a lungul istoriei sa ajute cu ceva omenirea, sa dea si ei o avertizare profetica, ceva!)
------------------------------------------------------------
Domnule eu mi-am facut cont pe acest forum din cauza penticostalului care este un om corupator prin ineptiile pe care le poate debita! Adica sa afirmi ca lucrarea Duhului Sfant este sa dea vorbire in limbi tuturor, fie ca sunt catolici, adventisti, baptisti, ortodocsi, dar se vede treaba ca invataturile raman aceleasi, conform fiecarei religii, ESTE UNA DIN CELE MAI MARI OTRAVIRI! Intelegeti ca Duhul Sfant este Calauzitorul in tot adevarul (Ioan 16:13, 1 Ioan 2:27), deci cei care devin copii ai lui Dumnezeu trebuie sa invete toti la fel! Nu se poate sa inveti ca Sambata este zi sfanta si fratele tau sa zica ca Duminica, deci ori, ori! Nu poate unul sa invete ca sufletele sunt chinuite in foc iar altul sa zica ca sufletele dorm. Asta denota ca unii, care invata gresit, nu au Duhul Sfant, chit ca vorbesc in limbi, limbile alea sunt dracesti!
Dumneavoastra il numiti frate pe acest penticostal, foarte rau faceti, trebuie sa-l zguduiti nitel si sa-l luati la rost cu aceste idei ale sale ecumenice, pentru ca fac mult rau.

osutafaraunu 14.03.2012 09:36:15

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 434680)
Dumneavoastra il numiti frate pe acest penticostal, foarte rau faceti, trebuie sa-l zguduiti nitel si sa-l luati la rost cu aceste idei ale sale ecumenice, pentru ca fac mult rau.

Ei bine, aici drumurile noastre se despart, fiecare are metoda sa de a interacționa cu semenul său. Eu îl văd ca frate, chiar fără să împărtășesc idei ecumeniste.

Profetul de carton 14.03.2012 09:38:09

adica penticostalul are timp sa mearga la Bucuresti sa vada lansarea aia de carte si sa audieze toti acei vorbitori, dar nu are timp sa faca un test simplu dar revelator! ce mare lucru, ia un reportofon, se duce la 3 talmacitori, inregistreaza talmacirile si vine si le posteaza!
dar omul stie ca se va face de ras si va face de ras si tot penticostalismul cu rezultatul testului, pe el nu asta il intereseaza sa darame fundatia penticostala pentru ca el ia bani grei din religia asta! are tot interesul sa-i mearga afacerea si sa stranga acoliti!

Profetul de carton 14.03.2012 09:42:27

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 434687)
Ei bine, aici drumurile noastre se despart, fiecare are metoda sa de a interacționa cu semenul său. Eu îl văd ca frate, chiar fără să împărtășesc idei ecumeniste.

O atitudine gresita!

Matei 23:8 Unul singur este Învățătorul vostru: Hristos, și voi toți sunteți frați.

are penticostalul acelasi invatator, pe Cristos? Nu! fiind demonizat, satana e invatatorul lui.

cum zicea ap. Ioan, aveti grija sa nu va faceti partas faptelor lui rele (ecumenice) !

osutafaraunu 14.03.2012 09:48:25

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 434690)
O atitudine gresita!

Matei 23:8 Unul singur este Învățătorul vostru: Hristos, și voi toți sunteți frați.

are penticostalul acelasi invatator, pe Cristos? Nu! fiind demonizat, satana e invatatorul lui.

cum zicea ap. Ioan, aveti grija sa nu va faceti partas faptelor lui rele (ecumenice) !

Prefer să greșesc în felul acesta, numindu-l "frate", decât să greșesc numindu-l "demonizat" pe un [poate] sincer copil al lui Dumnezeu! Cine sunt eu să-l judec? Mai ales că nu am pocăințometru. Știți, acel instrument ce se ține sub limbă (tastatură).

Profetul de carton 14.03.2012 09:52:23

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 434691)
Prefer să greșesc în felul acesta, numindu-l "frate", decât să greșesc numindu-l "demonizat" pe un [poate] sincer copil al lui Dumnezeu! Cine sunt eu să-l judec? Mai ales că nu am pocăințometru. Știți, acel instrument ce se ține sub limbă (tastatură).

daca nu vrea sa faca testul, sa vedem ce-i cu darurile alea la penticostali, e clar ca duhul rau care este in el, il determina sa fuga de test! http://i52.tinypic.com/119rsip.jpg ca altfel ar sta cuminte si ar face testul, ca copiii cand li se face injectie!

Profetul de carton 14.03.2012 10:14:42

Daca erau evrei care nu l-ar fi urmat pe Moise, ar mai fi ajuns acestia in tara promisa?
Sau ceva in genul:
Ioan 1:7 El a venit ca martor, ca să mărturisească despre Lumină, pentru ca toți să creadă prin el.

si
Amos 3:7 Nu, Domnul Dumnezeu nu face nimic fără să-Și descopere taina Sa slujitorilor Săi proroci.
---------------------------------------------------------------
Dumnezeu a avut si in mod sigur are si acum oamenii Sai, nu?
Daca nu-i identificam si nu-i urmam, ce se intampla?

Adica daca Ellen White a fost profetul lui Dumnezeu si nu o recunoastem in aceasta pozitie, ce denota asta? ca nu avem Duhul Sfant, deoarece, daca am fi avut Duhul in mod sigur Duhul ne indrepta atentia catre profetii Domnului si asimilam invataturile corecte deoarece erau de la Duhul (asemenea si profetiile respective).

Acum, penticostalul citeste cartile lui Ellen White, dar nu ia seama la invataturile de acolo. Pai daca:
1. penticostalul are DS
2. Ellen White a fost profet autentic
----------------------------------------------------
penticostalul trebuie sa inteleaga in duhul sau invataturile corecte!

Deci haideti sa luam lucrurile in mod logic si rational!!!!

penticostalul 14.03.2012 10:56:48

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 434701)
Deci haideti sa luam lucrurile in mod logic si rational!
Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 434694)
ca copiii

Hai profetule mai zi ceva logic si rational ca copiii...
Dar fara intrebari logice si rationale ca copiii pentru ca pana pe 18 Martie esti inca in arest... Pace :6:

catalin2 14.03.2012 13:02:10

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 434600)

Dimpotriva, atunci cand era ortodox avea parte de critici ortodoxe, dupa ce a spus ca nu mai e ortodox nu mai are probleme. Chiar el a spus ca vrea sa plece suparat de critica adusa de ortodocsi, care nu au inteles mesajul sau mesianic. Iar convertirea s-a produs tot in stil ecumenist, ca anul trecut am discutat si citit declaratia lui in discutia cu Mihnea, a spus ca nu se converteste la greco-catolici, ci ca de acum o sa mearga la ei in biserici, ramanand si ortodox. Dar asta nu e o noutate, Badilita a recunoscut ca de mult timp si de multe ori s-a impartasit si la greco-catolici, inainte sa devina teolog.

catalin2 14.03.2012 13:04:24

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 434605)

Corect, aici e vorba de cei ce nu erau evrei, nu de mai multe culte. Pana la urma evreii nu prea au vrut sa fie in staul, mai mult neamurile, neevreii.

catalin2 14.03.2012 13:17:06

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 434620)

Nu e nimic nou, doar ca sunt alte denumiri. Inca de la inceput au fost erezii si schisme, ne si atentioneaza Apostoli in Noul Testament. Erau arieni, novatieni, donatisti, monofiziti, etc., o gramada de grupari. Exista doar Biserica, erezii si schisme. La fel si acum, doar ca la erezii si schisme sunt alte denumiri sau acelasi dar cu denumiri moderne. Si in primul mileniu existau crestini care tineau practicile iudaice, asemanator adventistilor de azi. Daca azi sau maine un om face un nou cult, isi aduna cativa adepti, fac prozelitism iar peste 100 de ani, in 2112, sunt cateva zeci de milioane nu inseamna ca s-a mai facut o biserica. Asta e o conceptie doar protestanta, cu mai multe biserici sau ca toti care cred in Iisus sunt in Biserica. Pentru ortodocsi exista tot o singura Biserica, si doar cei botezati in ea si aflati in comuniune euharistica fac parte din Biserica, sunt madulare ale lui Hristos, care e Capul Bisericii.

osutafaraunu 14.03.2012 13:39:08

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 434739)
Si in primul mileniu existau crestini care tineau practicile iudaice, asemanator adventistilor de azi.

De ce asemănător adventiștilor? Haideți să vă dau două exemple:
  1. În primul secol, cam toți iudeo-creștinii erau circumciși (unii încercau chiar să impună a ceastă practică și ne-iudeilor). Adventiștii nu se circumcid.
  2. În primul secol, cam toți iude-o creștinii sărbătoreau Paștele (deci altă "practică iudaică"). Adventișii nu sărbătoresc Paștele.
Întrebare întrebătoare: cum se raportează ortodocșii la această ultimă "practică iudaică"? Desigur nu mă refer la simbolistică, ci chiar la "practică": adică praznic (numit chiar Paște), miel, slujbă specială cu lumânări, candele, tămâiere, procesiune, etc.

Profetul de carton 15.03.2012 13:29:45

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 434709)
Hai profetule mai zi ceva logic si rational ca copiii...

ca copil al lui Dumnezeu! da, uite ceva logic, rational si mai ales biblic:

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 434691)

va demontez eu asta in doi timpi si trei miscari!

Asa am considerat si eu, sa-i numesc frati pe cei care cred in Isus si cu care ma inteleg relativ bine, insa iata in ce situatie am fost pus: un profet (nu penticostal), vine la mine si-mi zice o profetie, nu conteaza continutul ci faptul ca facea referire la niste duhuri de draci care iesisera din iad; acum, conform Bibliei "iadul"este mormantul si acolo se duc oamenii, nefiind un loc in care demonii sa fie stapani (deci nu e fief-ul demonilor, idee gasita la penticostali si nu numai!)----> prin urmare, profetia putea fi prin Duhul Sfant? nu, nu putea. Deci proorocul este unul fals, da???!!!
Ce zice Domnul cu privire la proorocii falsi? sa ne departam de ei. Eu asa am facut, am intrerupt relatiile cu acea pers., ca nu-mi trebuie profeti demonizati.
Ei, asa-i ca puteti fi si dvs. in aceeasi situatie???? Daca vine "penticostalul" cu chestii din astea, asa-i ca o sa-l priviti chioras??? Mai poate fi el frate...ganditi-va putin.

catalin2 15.03.2012 19:43:46

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 434745)
De ce asemănător adventiștilor? Haideți să vă dau două exemple:
  1. În primul secol, cam toți iudeo-creștinii erau circumciși (unii încercau chiar să impună a ceastă practică și ne-iudeilor). Adventiștii nu se circumcid.
  2. În primul secol, cam toți iude-o creștinii sărbătoreau Paștele (deci altă "practică iudaică"). Adventișii nu sărbătoresc Paștele.
Întrebare întrebătoare: cum se raportează ortodocșii la această ultimă "practică iudaică"? Desigur nu mă refer la simbolistică, ci chiar la "practică": adică praznic (numit chiar Paște), miel, slujbă specială cu lumânări, candele, tămâiere, procesiune, etc.

Le iau pe rand:
1. Daca te referi la evreii care deveneau crestini e normal ca erau circumcisi, asa erau de mici, doar nu puteau sa isi lipeasca la loc! In Faptele Apostolilor deja s-a spus ca nu mai era nevoie circumcizia. Nu stiu daca cei ce pastrau si obiceiurile iudaice au continuat practica. oricum, nu am zis ca adventistii au preluat toate obiceiurile iudaice, au mai uitat cate unul. Dar daca analizezi atent observi ca fata de alte culte crestine la adventisti regasim multe obiceiuri din acestea.
2. Toti crestinii sarbatoreau Pastile, discutia a fost sa nu se serbeze odata cu cel iudaic, pentru a nu cadea in greseala pe care o faceau unii care tineau obiceiurile iudaice. Cred ca asemanatoare a fost cu problema calendarului nou, sa nu fie adoptat si de ortodocsi ca unii sa nu se ia dupa catolici si sa ajunga pe la catolici.
In rest cu ritualul asa a fost din Traditie, neoprotestantii nu au asa ceva. Nu pot citi decat ce a ramas scris, dar scrise au ramas foarte putine. Daca Biserica nu alcatuia canonul Sfintei Scripturi dupa secolul IV atunci neoprotestantii nu ar fi avut nimic, si-ar fi imaginat totul.

osutafaraunu 15.03.2012 20:54:28

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 434946)
nu am zis ca adventistii au preluat toate obiceiurile iudaice, au mai uitat cate unul.

Care anume?

Citat:

Dar daca analizezi atent observi ca fata de alte culte crestine la adventisti regasim multe obiceiuri din acestea.

Dacă stai să analizezi atent, comparând B.O. cu B.A.Z.Ș. vei afla cu surprindere multitudinea de obiceiuri evreiești... în B.O.

Citat:

Toti crestinii sarbatoreau Pastile, discutia a fost sa nu se serbeze odata cu cel iudaic, pentru a nu cadea in greseala pe care o faceau unii care tineau obiceiurile iudaice.

Cam inutilă această scrupulozitate, căci Paștele în sine e o sărbătoare iudaică. Primii creștini nu [mai] serbau Paștele, căci pentru ei Hristos era Paștele (1 Cor.5,7). Cei care au urmat după apostoli au reintrodus Paștele. Hai să zicem nimic rău în asta, deși pe undeva era superfluu: atât față de Cina instituită de Hristos, cât și față de duminica instituită de cler.
Rămâne doar părăsirea sfatului dat de Epifanius la anul de grație 135:

"Să nu schimbi socotirea timpului, ci să-l sărbătorești în același timp cu frații tăi care au părăsit tăierea împrejur. Cu ei odată să ții Paștele.” (Epifanius, Împotriva ereticilor, 10, Patrologie greacă 42,356)

200 de ani mai târziu la Conciliul de la Niceea se modifică data sărbătoririi Paștelui.

Citat:

In rest cu ritualul asa a fost din Traditie, neoprotestantii nu au asa ceva.

Aici ai dreptate, neoprotestanții nu au așa ceva, ei respectă doar Biblia. E ceva rău în respecta prescripțiile Bibliei?

catalin2 17.03.2012 21:59:26

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 434958)
Dacă stai să analizezi atent, comparând B.O. cu B.A.Z.Ș. vei afla cu surprindere multitudinea de obiceiuri evreiești... în B.O.

Cam inutilă această scrupulozitate, căci Paștele în sine e o sărbătoare iudaică. Primii creștini nu [mai] serbau Paștele, căci pentru ei Hristos era Paștele (1 Cor.5,7). Cei care au urmat după apostoli au reintrodus Paștele. Hai să zicem nimic rău în asta, deși pe undeva era superfluu: atât față de Cina instituită de Hristos, cât și față de duminica instituită de cler.

"Să nu schimbi socotirea timpului, ci să-l sărbătorești în același timp cu frații tăi care au părăsit tăierea împrejur. Cu ei odată să ții Paștele.” (Epifanius, Împotriva ereticilor, 10, Patrologie greacă 42,356)

200 de ani mai târziu la Conciliul de la Niceea se modifică data sărbătoririi Paștelui.

Aici ai dreptate, neoprotestanții nu au așa ceva, ei respectă doar Biblia. E ceva rău în respecta prescripțiile Bibliei?

Imi dai un citat in care scrie ca se tinea Pastile si apoi tu spui ca reiese ca nu se tinea Pastile?
Spui apoi ca primii crestini nu mai serbau Pastile dandu-mi un citat care nu are legatura cu serbarea Pastilor. Nu ai de unde sa stii ca nu se serba, daca nu scrie ceva explicit in acest sens.
Asta voiam sa evidentiez, ca Sfanta Scriptura a fost alcatuita de Biserica abia in secolul IV in formatul de azi. Ce a fost mai intai? Biserica sau Biblia? O sa vezi ca mai intai a fost Biserica, Sfanta Scriptura a fost scrisa oricum la mai multi ani de la inaltarea Mantuitorului, dar Biserica functiona fara Biblie. De altfel Iisus nici nu a spus sa se scrie ceva, ci a lasat totul vorbit. UIte ca in Biblie sunt si niste scrisori ale Apostolilor, ei au scris doar niste scrisori, nu se gandeau sa le scrie ca sa faca parte din Biblie.
Asa ca voi nu aveti aceasta transmitere orala, care e Sfanta Traditie, care putea functiona pana azi si fara Sfanta Scriptura, la fel cum a fost in primii ani. Deci nu puteti lua decat ceea ce s-a scris, iar Sfanta Scriptura nu contine si practica, sunt doar istorisirea vietii lui Iisus si cateva epistole. Iar documentele din acele vremuri sunt putine, oamenii nu se omorau dupa scriere, ca in vremurile noastre.
La sinodul I nu a fost modificata data Pastilor, ci s-a convenit sa fie o singura data, pentru ca cei din est si din vest aveau alta data de calcul. Aici cred ca ai avut informatii putine.

Profetul de carton 17.03.2012 22:04:43

Citat:

Aici ai dreptate, neoprotestanții nu au așa ceva, ei respectă doar Biblia.

http://i44.tinypic.com/s4xqpi.gif
asta-i chiar buna !

daca neoprotestantii respecta doar Biblia, cum se face ca exista atatea si atatea culte neoprotestante care se contrazic tot timpul????

osutafaraunu 18.03.2012 09:03:07

Iartă-mă că-ți fragmenetez postarea, dar sunt prea multe inexactități pentru a putea fi de acord cu ea:

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 435301)
Imi dai un citat in care scrie ca se tinea Pastile si apoi tu spui ca reiese ca nu se tinea Pastile?

Biserica post-apostolică (de la 135 A.D.) ținea Paștele, în schimb despre apostoli nu găsim scris că l-ar fi ținut, dimpotrivă:

Citat:

Spui apoi ca primii crestini nu mai serbau Pastile dandu-mi un citat care nu are legatura cu serbarea Pastilor. Nu ai de unde sa stii ca nu se serba, daca nu scrie ceva explicit in acest sens.

Apostolul Pavel e destul de explicit când scrie:

"Curățiți aluatul cel vechi, ca să fiți frământătură nouă, precum și sunteți fără aluat; căci Paștile nostru Hristos S-a jertfit pentru noi." (1 Cor.5,7 - versiunea Sinodală)

Primii creștini înlăturaseră "aluatul cel vechi" și toate simbolurile Vechii Legi ce conduceau către Hristos. Pentru ei Hristos era Paștele Noului Legământ. Cine mai dorește totuși să se împărtășească cu simboluri, Hristos a instituit Simbolurile Împărtășirii - pâinea și vinul. Nicidecum mielul, procesiunea și busuiocul. Oricât ar încerca azi unii să-l dreagă...

Citat:

Asta voiam sa evidentiez, ca Sfanta Scriptura a fost alcatuita de Biserica abia in secolul IV in formatul de azi.

Nu contează formatul (pătrat, dreptunghiular; 3/4, cu litere mari, NT+Psalmi, ori fascicole), ci contează faptul că ea a fost alcătuită de Duhul Sfânt. Biserica o folosea și până în sec. IV, chiar dacă în suluri separate pe autori (pentru VT), ori epistole separate adăugate mai târziu (pentru NT).

Citat:

Ce a fost mai intai? Biserica sau Biblia? O sa vezi ca mai intai a fost Biserica, Sfanta Scriptura a fost scrisa oricum la mai multi ani de la inaltarea Mantuitorului, dar Biserica functiona fara Biblie.

Teoria aceasta găunoasă a prevalenței Bisericii a fost creată cu un singur scop: de a-și putea aroga [ilegitim] dreptul modificării conținutului. "Eu te-am făcut, eu te omor!" Sfânta Scriptură a fost scrisă începând cu 1.500 de ani înainte de înălțarea Mântuitorului, nu "după". Chiar dacă s-au adăugat cărți scrise și "după", între sulurile Sfintei Scripturi exista o legătură indisolubilă dovedind că Autorul unic e Dumnezeu.

Citat:

De altfel Iisus nici nu a spus sa se scrie ceva, ci a lasat totul vorbit.

Fals! Îți dau un singur exemplu (ele fiind nenumărate) în care Hristos a spus să se scrie, și Hristos a pus să se scrie -culmea!- tocmai Bisericii despre care se spune că "a format" scriitura!

"Ceea ce vezi scrie în carte și trimite celor șapte Biserici: la Efes, și la Smirna, și la Pergam, și la Tiatira, și la Sardes, și la Filadelfia, și la Laodiceea." (Apoc.1,11 - versiunea Sinodală)

Citat:

UIte ca in Biblie sunt si niste scrisori ale Apostolilor, ei au scris doar niste scrisori, nu se gandeau sa le scrie ca sa faca parte din Biblie.

Ei poate nu se gândeau, dar Dumnezeu avea în vedere lucrul acesta. Ei "nu se gândeau", dar totuși se gândeau și chiar dădeau dispoziții ca ele să fie citite în Biserică. Iar după citire, nu le puneau pe foc ci le trimiteau și în alte comunități.

Citat:

Asa ca voi nu aveti aceasta transmitere orala, care e Sfanta Traditie, care putea functiona pana azi si fara Sfanta Scriptura

Se observă cu ochiul liber la ce aberații se ajunge urmând "telefonul fără fir" al Tradiției în detrimentul a ceea ce este scris de pana înmuiată în Duh Sfânt.

Citat:

Deci nu puteti lua decat ceea ce s-a scris, iar Sfanta Scriptura nu contine si practica, sunt doar istorisirea vietii lui Iisus si cateva epistole.

Minimalizezi nepermis de mult rolul formator al Scripturii! Ea conține atât Legea cât și Normele Metodologice de Aplicare ale ei. Sunt cazuri ieșite din comun în care departe de comunitatea religioasă cât și de basmele Tradiției omenești unii oameni au devenit creștini adevărați doar cu Biblia în mână (și bineînțeles cu călăuzirea Duhului Sfânt). Indiferent ce mi s-ar șopti în ureche, eu rămân la ce este scris:

"Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos spre învățătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre înțelepțirea cea întru dreptate, Astfel ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit, bine pregătit pentru orice lucru bun." (2 Tim.3,16 - versiunea Sinodală)

Scrie acolo că mai e nevoie de ceva pentru desăvârșirea creștinului (evident din punct de vedere teoretic)?

Citat:

La sinodul I nu a fost modificata data Pastilor, ci s-a convenit sa fie o singura data, pentru ca cei din est si din vest aveau alta data de calcul. Aici cred ca ai avut informatii putine.

Uite o informație mai detaliată cu privire la Sinodul I:

Raportul împăratului Constantin în legătură cu poziția față de sărbătoarea Paștelor:
Mai întâi este un lucru nevrednic ca în sărbătorirea celei mai sfinte sărbători, noi să urmăm practica iudeilor, care și-au pângărit mâinile lor cu păcate teribile și de aceea își merită orbirea sufletului… Deci, să nu avem nimic în comun cu această mulțime iudaică detestabilă…” (Viața lui Constantin, Eusebiu, vol.I,524)

Din momentul acesta, Paștele se va sărbători oricând, numai pe 14 Nisan nu. La Sinodul ecumenic de la Niceea s-au stabilit 3 reguli de bază:
  1. Paștile se va serba totdeauna duminica;
  2. această duminică va fi cea imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară (pentru că așa calculau și iudeii data Paștelui lor, de care era legată data Paștilor creștine);
  3. când 14 Nisan (sau prima luna plina de după echinocțiul de primăvară) cade duminica, Pastile va fi serbat în duminica următoare, pentru a nu se serba odată cu Paștile iudeilor, dar nici înaintea acestuia.
Deci a fost modificată data Paștelui în raport cu Paștele iudaic. În acele vremuri tulburi ale amestecului cezarului în treburile Bisericii, cele două victime ale campaniei anti-iudaice au fost Sabatul și Paștele. Sabatul a fost schimbat în duminică și Paștele în Paștele duminical.

Profetul de carton 18.03.2012 09:14:20

prietenul dvs. penticostalul o sa va reproseze ca de ce nu tineti Pastele, el il tine si i se pare normal sa-l tina, doar se ghideaza dupa Biblie, ca orice neoprotestant veritabil...http://i55.tinypic.com/sct6v5.gif

penticostalul 18.03.2012 12:52:16

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 435366)
prietenul dvs. penticostalul o sa va reproseze ca de ce nu tineti Pastele, el il tine si i se pare normal sa-l tina, doar se ghideaza dupa Biblie, ca orice neoprotestant veritabil...http://i55.tinypic.com/sct6v5.gif

Nu scrie in Biblie sa celebram Pastele.
Eu nu-l tin pentru ca scrie in Biblie ci fiindca imi plac sarbatorile.

Dar fratii reusesc sa se respecte chiar daca nu cred intocmai la fel in chestiuni neesentiale. Asta nu poti tu sa intelegi.
Dar decat sa incerci sa bagi fitile mai bine ti-ai aminti ca azi e 18 Martie si ai voie sa iesi din arest.

iuliu46 18.03.2012 14:23:56

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 435365)
. Sabatul a fost schimbat în duminică și Paștele în Paștele duminical.

Cand a fost schimbat Sabatul in duminica ?:1:

Profetul de carton 18.03.2012 14:33:11

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 435371)
Nu scrie in Biblie sa celebram Pastele.

ba scrie, ca a fost celebrat de catre evrei, avand o anumita semnificatie, Paste="a trece pe langa" cauta in Biblie si o sa vezi ce semnifica, pt evrei.

Citat:

fiindca imi plac sarbatorile.

Gal. 4: 10 Voi păziți zile, luni, vremuri și ani.
11 Mă tem să nu mă fi ostenit degeaba pentru voi.

--------------------------------------
pt tine Biblia a fost scrisa ...da, ai ghicit, degeaba.

Citat:

Dar fratii reusesc sa se respecte chiar daca nu cred intocmai la fel in chestiuni neesentiale.

n-are treaba respectul aici, eu respect si pe necrestini, si pe pagani, respect pe toti cei care ofera respect!

chestiuni neesentiale? pt dumneata toata Biblia este neesentiala!

iuliu46 18.03.2012 14:35:08

Citat:

Care Epifanius ? :1:

Profetul de carton 18.03.2012 14:44:20

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 435377)

cand a trecut duminica pe post de a 7-a zi.

iuliu46 18.03.2012 14:47:36

L-am intrebat pe 99 ca el stie toata istoria bisericii.Daca a fost schimbat inseamna ca exista un docoment ceva.

Cand a devenit duminica a 7 a zi ? :1:

Profetul de carton 18.03.2012 14:52:01

Citat:

imi plac sarbatorile.

dar testele va plac? mai putin, nu?http://i44.tinypic.com/s4xqpi.gif

de celebrat orice aveti timp, chiar si sarbatori necrestine, dar de facut teste, nu!!!!

dumneata tii si sarbatorile turcesti, am dreptate, da??? cand te ghiftui de shaorme, pff, din banii necajitilor romani!!!!

iuliu46 18.03.2012 15:11:34

Come on 99 spune-mi si mie cand a fost schimbata sambata in duminica si cine e Epifanius ala din anul de gratie 135.

osutafaraunu 18.03.2012 16:54:54

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 435377)

Atunci când am spus: în acele vremuri tulburi când cezarul se amesteca în treburile interne ale Bisericii. Concret, în anul 321 când efectiv s-a legiferat sărbătorirea duminicii pentru creștini.

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:37:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.