Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   problema unei tinere`religii` (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14703)

Amaaa91 13.03.2012 22:44:38

problema unei tinere`religii`

Doamne ajuta!
Am ajuns în situația în care nu știu ce sa mai fac .... Sunt creștină ortodoxa iar prietenul meu este neoprotestant, suntem de 5 ani împreună iar problema este ca trebuie sa luam o decizie deoarece nu ne putem căsători. Deși noi ne înțelegem foarte bine, eu mereu am fost afectata de situația tensionanta care exista intre religiile noastre (de ortodocși am fost văzuta ca eretica iar de protestanți ca fata din lume), am citit mult și m/au afectat mai ales discuțiile citite de pe forum-uri. M-am rugat in acești 5 ani mereu Domnului sa ma ajute sa aleg o cale ca sa ma mantuiesc doar atât ma interesează, nu conteaza in ce religie sunt, eu mereu l-am avut pe Domnul în inima si simt ca Iisus Hristos e langa mine dar in problema asta nu stiu ce sa mai fac nu vreau sa gresesc deoarece Dumnezeu este pe primul loc in viata mea. Cred ca Iisus Hristos este Mantuitorul meu si ca ma iubeste mai mult decat oricine pe lumea acesta.. . Si chiar daca suntem de religii diferite avem acelasi pareri si pot spune ca in acesti 5 ani am crescut spiritual amandoi ne/am ajutat unul pe altul.
Acum orice parere ar putea fi de ajutor... dar va rog daca postati sa nu fie cu ura .. nu stiti cat poate sa afecteze un tanar si cate lacrimi am dat pana acum pe tema aceasta ...
Multumesc
Domnul sa va binecuvinteze

ucenic 13.03.2012 23:32:25

Citat:

În prealabil postat de Amaaa91 (Post 434651)
.... Sunt creștină ortodoxa iar prietenul meu este neoprotestant, suntem de 5 ani împreună iar problema este ca trebuie sa luam o decizie deoarece nu ne putem căsători....

Draga Ama, indiferent ce iti vor vedea ochii in postarile urmatoare, indiferent ce iti vor auzi urechile din dreapta si din stanga, pastreaza in inima ta pe Hristos. Si Domnul Pacii iti va da Pacea Sa. Caci El a spus "Veniti la mine toti cei truditi si impovarati si Eu va voi da odihna.". De aceea spun, cauta fata Lui, ramai la picioarele Lui, pazeste-ti piciorul de cadere si pastreaza-ti haina curata inaintea Lui.

Cu prietenul tau, veniti in rugaciune impreuna, cereti impreuna sfaturi de la cei pe care ii considerati voi induhovniciti (preot, pastor etc.) si am nadejdea ca cerand cu toata sinceritatea si curatia un sfat, raspunsul Domnului pentru voi nu se va lasa asteptat.
Ignorati sfaturile partinitoare, strict eclesiale, caci sunteti din confesiuni diferite si niciodata nu veti putea ajunge la un numitor comun.

Constientizati amandoi, ca in cele din urma, unul din voi va sfarsi, sa mai bine zis va incepe intr-o noua confesiune ca sa Il slujeasca pe Hristos. De aceea zic, intariti-va in Hristos si cautati necurmat voia Lui in viitoarea voastra viata de familie.

Dumnezeu cand spune "De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va lipi de nevasta sa, si cei doi vor fi un singur trup" arata de fapt ruperea de vechile legaturi parentale (in subordonare nu si in cinstire) si ramanerea pana la moarte intr-o noua si indestructibila legatura. Daca aceasta legatura este facuta de voi in Hristos, atunci, orice veti decide cu privire la confesiune, veti fi binecuvantati.

De aceea inima mea va recomanda cu caldura sa fiti si sa ramaneti in adevar in Hristos. Si daca El va fi desfatarea voastra atunci El va va da binecuvantarea, tot restul casniciei voastre.

Si Domnul sa va ajute la aceasta. Amin.

anna21 13.03.2012 23:45:51

Citat:

Doamne ajuta!
Am ajuns în situația în care nu știu ce sa mai fac .... Sunt creștină ortodoxa iar prietenul meu este neoprotestant, suntem de 5 ani împreună iar problema este ca trebuie sa luam o decizie deoarece nu ne putem căsători. Deși noi ne înțelegem foarte bine, eu mereu am fost afectata de situația tensionanta care exista intre religiile noastre (de ortodocși am fost văzuta ca eretica iar de protestanți ca fata din lume), am citit mult și m/au afectat mai ales discuțiile citite de pe forum-uri. M-am rugat in acești 5 ani mereu Domnului sa ma ajute sa aleg o cale ca sa ma mantuiesc doar atât ma interesează, nu conteaza in ce religie sunt, eu mereu l-am avut pe Domnul în inima si simt ca Iisus Hristos e langa mine dar in problema asta nu stiu ce sa mai fac nu vreau sa gresesc deoarece Dumnezeu este pe primul loc in viata mea. Cred ca Iisus Hristos este Mantuitorul meu si ca ma iubeste mai mult decat oricine pe lumea acesta.. . Si chiar daca suntem de religii diferite avem acelasi pareri si pot spune ca in acesti 5 ani am crescut spiritual amandoi ne/am ajutat unul pe altul.
Acum orice parere ar putea fi de ajutor... dar va rog daca postati sa nu fie cu ura .. nu stiti cat poate sa afecteze un tanar si cate lacrimi am dat pana acum pe tema aceasta ...
Multumesc

Draga mea, iti recomand cu toata caldura sa citesti invatatura de credinta ortodoxa. Se gaseste pe acest site, nu este mult de citit (o sa caut linkul mai tarziu).
Tare ma tem ca nu cunosti destul despre ortodoxie pentru a lua o decizie informata.
Mai cu seama, ma intreb daca stii despre sfintele taine, necesitatea spovedirii si impartasirii...

anna21 13.03.2012 23:47:57

http://www.crestinortodox.ro/carti-o...inta-ortodoxa/

http://www.crestinortodox.ro/carti-o...icii-ortodoxe/

Amaaa91 13.03.2012 23:55:26

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 434659)
Draga mea, iti recomand cu toata caldura sa citesti invatatura de credinta ortodoxa. Se gaseste pe acest site, nu este mult de citit (o sa caut linkul mai tarziu).
Tare ma tem ca nu cunosti destul despre ortodoxie pentru a lua o decizie informata.
Mai cu seama, ma intreb daca stii despre sfintele taine, necesitatea spovedirii si impartasirii...

Imi cunosc religia .. m/am nascut in ea si am fost la spovedit si la impartasit mereu, parintii mei bunicii mei sunt ortodocsi (nu suntem ortodocsi doar cu numele)... am vorbit cu foarte multi preoti.. din care am avut pareri diferite de la cele mai extremiste pana la mai intelegatoare.
Eu nu vreau sa/mi pierd mantuirea atata tot .. chiar nu ma intereseaza de nimic altceva.. si aceasta stiu ca este un dar de la Dumnezeu si se dobandeste prin credinta in Iisus Hristoas.. dar fiind copil, asa ma consider plec urechia, la ce se spune in religia mea( adevarul nu exista in alta parte decat la ortodocsi).

Amaaa91 13.03.2012 23:58:12

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 434657)
Draga Ama, indiferent ce iti vor vedea ochii in postarile urmatoare, indiferent ce iti vor auzi urechile din dreapta si din stanga, pastreaza in inima ta pe Hristos. Si Domnul Pacii iti va da Pacea Sa. Caci El a spus "Veniti la mine toti cei truditi si impovarati si Eu va voi da odihna.". De aceea spun, cauta fata Lui, ramai la picioarele Lui, pazeste-ti piciorul de cadere si pastreaza-ti haina curata inaintea Lui.

Cu prietenul tau, veniti in rugaciune impreuna, cereti impreuna sfaturi de la cei pe care ii considerati voi induhovniciti (preot, pastor etc.) si am nadejdea ca cerand cu toata sinceritatea si curatia un sfat, raspunsul Domnului pentru voi nu se va lasa asteptat.
Ignorati sfaturile partinitoare, strict eclesiale, caci sunteti din confesiuni diferite si niciodata nu veti putea ajunge la un numitor comun.

Constientizati amandoi, ca in cele din urma, unul din voi va sfarsi, sa mai bine zis va incepe intr-o noua confesiune ca sa Il slujeasca pe Hristos. De aceea zic, intariti-va in Hristos si cautati necurmat voia Lui in viitoarea voastra viata de familie.

Dumnezeu cand spune "De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va lipi de nevasta sa, si cei doi vor fi un singur trup" arata de fapt ruperea de vechile legaturi parentale (in subordonare nu si in cinstire) si ramanerea pana la moarte intr-o noua si indestructibila legatura. Daca aceasta legatura este facuta de voi in Hristos, atunci, orice veti decide cu privire la confesiune, veti fi binecuvantati.

De aceea inima mea va recomanda cu caldura sa fiti si sa ramaneti in adevar in Hristos. Si daca El va fi desfatarea voastra atunci El va va da binecuvantarea, tot restul casniciei voastre.

Si Domnul sa va ajute la aceasta. Amin.

Multumesc mult pentru sfat. Doamne ajuta, de aceeasi parere sunt si eu si prietenul meu .. dar stiti sunt o fire slaba si nu sunt inca hotarata si sper din tot sufletul sa nu se supere Dumnezeu pe faptul ca sunt atat de indecisa, oarba chiar..

ucenic 14.03.2012 00:18:24

Citat:

În prealabil postat de Amaaa91 (Post 434661)
Imi cunosc religia... adevarul nu exista in alta parte decat la ortodocsi.

Inseamna, draga sora in Hristos, ca prin postarea ta nu cauti un sfat ci il cauti pe acela care este conform unei convingeri deja formate. Tu cauti confirmari si reconfirmari la ceea ce tu tii strans in mana, "adevarul" tau.

Ia seama insa, viitorul tau nu mai este al tau ci este "al vostru". Daca viitorul tau sot nu a ajuns si el la convingerea ta (adevarul nu exista in alta parte decat la ortodocsi) atunci eu zic ca este prematur sa te gandesti la mariaj caci, si de s-ar materializa, noua relatie maritala ar pleca de la un compromis. Ama, nu face asta, cel putin nu acum. Mult veti suferi.
Ma degraba, in tot ce veti face impreuna, fiti in totul, dar absolut in toate lucrurile de acord.

Cat priveste mantuirea trebuie sa fiti si sa ramaneti in Hristos, pentru a fi siguri de ea. Rugati-va impreuna, cititi impreuna din Sf.Scriptura, caci mantuirea, care este data bisericii lui Hristos, este revelata in Sf.Evanghelie.

"Caci mie nu mi-e rusine de Evanghelia lui Hristos; fiindca ea este puterea lui Dumnezeu pentru mantuirea fiecaruia care crede." (Rom.1:16)

myself00 14.03.2012 00:59:12

@Amaaa91...! sunt sigur că provi dintr-o familie ortodoxă, a căror religie pare a nu se clinti la orice...@ pari o fire foarte combativă...! șovăind la ce se cade să alegi nu ajută la vreo propășire pe treapta mântuirii...! aici nu este vorba de iubire, sau de teama de a nu fi mântui, ci de a crede...! mai ales că provi dintr-o genealogie vastuoasă de creștini ortodoxi...!
uite un sfat ! nu intreprinde nimic la voia întâmplări...! ci consultă-te cu părinți(tăi)/rudele tale ,
ortodoxia nu numai că se perpetua din neam în neam, dar este înșusi (adevărul) Făuritorului a tot ceea ce poate fi văzut și nevăzut...!

uite un sfat...! vorbele Mântuitorului: cine se lepăda de mine înaintea oamenilor și eu mă voi lepăda de el inaintea Tatălui meu care este în ceruri! (Matei 10, 33)

Domnul să-ți călăuzească pașii cu blândețe!

Doamne ajută!

anna21 14.03.2012 01:15:20

Citat:

În prealabil postat de Amaaa91 (Post 434661)
Imi cunosc religia .. m/am nascut in ea si am fost la spovedit si la impartasit mereu, parintii mei bunicii mei sunt ortodocsi (nu suntem ortodocsi doar cu numele)... am vorbit cu foarte multi preoti.. din care am avut pareri diferite de la cele mai extremiste pana la mai intelegatoare.
Eu nu vreau sa/mi pierd mantuirea atata tot .. chiar nu ma intereseaza de nimic altceva.. si aceasta stiu ca este un dar de la Dumnezeu si se dobandeste prin credinta in Iisus Hristoas.. dar fiind copil, asa ma consider plec urechia, la ce se spune in religia mea( adevarul nu exista in alta parte decat la ortodocsi).

Ma bucur sa citesc asa ceva.
Inseamna ca stii unde sa gasesti raspunsurile.
Probabil stii si ca fara ajutorul lui Dumnezeu nimic nu putem face.
Este foarte important sa nu pasesti cu stangul in viata.

Sa stii ca eu am avut ocazia sa cunosc o femeie care iubea un strain (religie orientala). Si cu multa rugaciune, nevointa si truda l-a adus la ortodoxie INAINTE de nunta.
El nu stia nici romaneste, dar s-au dus pana in la parintele Noica, l-au cautat in sihastrie.. Dar cu ajutorul lui Dumnezeu a reusit sa-l aduca la lumina ortodoxiei.
Deci ai incredere, cu ajutorul lui Dimnezeu orice se poate.. daca aceasta este voia Lui.

glykys 14.03.2012 09:18:08

Draga Amaaa, nu ne-ai spus ce pareri are prietenul tau, ce pareri are familia lui - ca e si asta important...
El ce crede despre ortodoxie?Tu ce crezi despre neoprotestantism?
Cred ca ucenicul are dreptate, in sensul ca unul dintre voi, cel mai slab / mai putin neconvins de credinta lui va imbratisa religia celuilalt...

Amaaa91 14.03.2012 09:54:20

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 434678)
Draga Amaaa, nu ne-ai spus ce pareri are prietenul tau, ce pareri are familia lui - ca e si asta important...
El ce crede despre ortodoxie?Tu ce crezi despre neoprotestantism?
Cred ca ucenicul are dreptate, in sensul ca unul dintre voi, cel mai slab / mai putin neconvins de credinta lui va imbratisa religia celuilalt...

Am incercat sa vorbesc cu prietenul meu de religia mea.. am ascultat amandoi predici si i-am citit din carti dar problema este ca are multe exemple din religia ortodoxa mai putin placute si care le stiu si eu si nu am justificare de exemplu preotii care ajung doar pe bani sa profeseze avem multe cazuri chiar in orasul nostru, studenti la teologie cu un comportament care lasa de dorit, preoti care mereu mi/au zis ca ei sunt eretici si nici sa nu vorbesc cu el ceea ce el nu intelege cum un om poate sa decida atat de radical pentru altul cine se mantuieste si cine nu si multe altele care nu ii convin in religia mea.
El este crestin dupa evanghelie, nu am nimic cu religia lui si nu vad chiar asa multe diferente, au cruce in biserica lor. Nu se roaga la Fecioara Maria dar asta nu inseamna ca nu o considera mama lui Iisus (eu mereu voi avea un loc special pentru Mama noastra oriunde voi fi) In ceea ce priveste sfintii in consider prietenii nostri care se roaga alturi de noi dar consider ca Iisus Hrisos este unicul meu mijlocitor la Tatal .
Parinti mei sunt persoane deosebite, mereu m-au lasat sa aleg ce doresc eu, au incredere in mine ca voi face alegerea corecta in viata. Mama este multumita ca este un baiat bun la ea atat conteaza,(a avut diferite probleme cu tata si nu doreste sa trec prin ce a trecut ea) bunica care m/a crescut multi ani considera ca fiecare om are o parte si ca nu trebuie sa-l supar pe Dumnezeu cu ce imi da.
Parintii lui niciodata nu m-au fortat sa merg la biserica lor si nici nu ma preseaza sa i-au o decizie.
Multumesc tuturor pentru ajutor
Doamne ajuta

ucenic 14.03.2012 10:17:05

Citat:

În prealabil postat de Amaaa91 (Post 434695)
... problema este ca are multe exemple din religia ortodoxa mai putin placute si care le stiu si eu si nu am justificare de exemplu preotii care ajung doar pe bani sa profeseze avem multe cazuri chiar in orasul nostru, studenti la teologie cu un comportament care lasa de dorit... multe altele care nu ii convin in religia mea.

Nu priviti niciunul din voi la uraciunea si la gunoaiele din confesiunea celuilalt. Caci asa cum vede el... ai si tu ochi si vei vedea si tu, daca nu asa fatise, vei vedea din cele ascunse, si te vei tulbura.

Impreuna cautati la Hristos, singurul in care este mantuirea, si la Cuvantul Sau, Sf.Scriptura. Rugati-L pe Domnul sa va lumineze, stati inaintea Lui si El va va da si lumina si intelepciune pentru ca, orice decizie veti lua, sa fiti fericiti ca sot si sotie, si impreuna ucenici ai lui Hristos.

Scuze cu "ucenici", asa mi-a venit :-)

N.Priceputu 14.03.2012 10:20:22

Este, într-adevăr, o situație dificilă. Și trebuie rugăciune multă.
Iar iubirea pe care v-o purtați ar putea să vă fie de mare ajutor în a vă pune de acord. De fapt, ortodox fiind, consider că el este ce trebuie să vadă adevărul credinței prin ochii și inima ta. E șansa lui să cunoască Ortodoxia prin tine. Sigur că și tu poți vedea prin el ceea ce iubește el și felul în care crede el. Pe undeva, cred că dacă puneți amândoi ceea ce aveți mai bun în credința voastră ar putea ieși una și mai bună.
Cu alte cuvinte, îl poți ajuta să înțeleagă că dacă va trece la ortodocși nu va trebui să se asemene celor care sunt doar cu numele ortodocși. El are deja un bagaj foarte bun, pe care nu trebuie să-l abandoneze: cunoașterea Evangheliei, a Noului Testament. Cu această cunoaștere intrând în Ortodoxie va putea fi un ortodox mai bun decât mulți care n-o au. Evident că nu va trebui să se mândrească cu asta, însă ar putea fi de mult folos Bisericii, oamenilor care vă vor cunoaște. Dacă nu-i plac ortodocșii (sau mulți dintre ei), are ocazia să devină el un model și să își aducă și el lumina lui între oameni.
Împreună aveți șansa să vă trăiți credința nu așa cum e (ne)trăită în mod obișnuit, unindu-vă viețile în Biserica cea de la început, căutând amândoi s-o regăsiți așa cum a fost sau așa cum trebuie să fie. Însă temelia aici este, pentru că Ortodoxia are continuitate harică neîntreruptă de la Cincizecime.
Deci cred că puteți să vă uniți în credință, dacă el acceptă să fie o mlădiță care să se altoiască pe trunchiul Bisericii, pentru că ea are rădăcina. Și să creșteți frumos împreună, hrănindu-vă fiecare din ce are celălalt mai bun în credința sa.

Mosh-Neagu 14.03.2012 15:03:03

Citat:

Doamne ajuta!
Multumesc

Nu stiu cum sa-mi caut cuvintele ca sa nu supar pe nimeni, dar nici sa nu intelegi prin ele altceva decat Mantuitorul vrea de la tine. Sunt multe de spus si este greu sa poti concentra in cateva ganduri, nu vorbe goale, ci har. Asta doar Dumnezeu face prin cei pe care ii iubeste, inclusiv pe tine.
De la inceput vad ca sunt ceva dezavantaje pentru tine in acest moment: fiind in Postul Mare, multi dintre cei induhovniciti nici nu se gandesc sa acceseze forumul, iar tu esti lipsita asadar de ceea ce cauti si-ti trebuie. Apoi, in ciuda faptului ca toti cei dragi iti vor binele, se pare ca ei insisi sunt in inselare, neintelegand riscul in care te afli in acest moment. Iar peste toate, dupa 5 ani de convietuire fara sfanta-cununie, este de inteles cam cat de mare stapanire si influenta are inca diavolul asupra voastra. Nu mi-o lua in nume de rau. Daca tot esti aici, trebuie sa fii dispusa sa vezi exact cum stai.
Vorbesti despre neregulile din cadrul Bisericii Ortodoxe... De ce cauti "nereguli"? Peste un camp inflorit, albina cauta nectarul, iar musca - mortaciunile. Ceea ce ofera Mantuitorul Hristos prin Sfanta Liturghie este Lumina Lumii, este Viata Vesnica, ESTE Mantuirea... Niciunde in alta parte nu o vei afla, si cu totii suferim pentru fiecare suflet care se indeparteaza de Trupul si Sangele lui Hristos, datorita urzelilor diavolului. "Ca Tu esti sfintirea noastra." Asa spune crestinul ortodox in biserica. Si cu adevarat, in momentul primirii Sfintei Impartasanii, crestinul se sfinteste si devine una cu sfintii, daca si-a spovedit pacatele, s-a cait si si-a urmat canonul cu toata fiinta lui. Atunci, inainte de a primi Sfintele Taine, crestinul plange cu hohot in sufletul lui, fiindca inca se stie nevrednic pentru cinstea ce i se face.
Nu fugi de darul pe care l-ai primit. Odata plecata, stiu din viata de zi cu zi, e aproape imposibil sa mai revii in sanul Bisericii Mama. Nu te amagi cu vorbe gen "Staulul asta sau staulul celalalt, tot in tarc suntem..." Alege singurul staul pe care l-au ales si Sfintii Parinti de la care avem munti de lectii si invataturi. Ei au crezut si in rolul Sfintei Fecioare in cadrul ortodoxiei, ei au crezut si in rolul sfintelor icoane si mai ales, oricat ar fi fost de izolati veneau din timp in timp si primeau Sfintele Taine. Fara ele nu exista mantuire decat pentru acei sfinti care au murit prin inchisori comuniste sau oricum, in imposibilitatea de a primi ceea ce-si doreau cu toata fiinta lor.
Mai mult nu stiu ce sa spun. Acum, teoretic tu ai sansa unei duble mantuiri, ceea ce n-o poate intalni oricine. De ce ti s-a dat tie, poate ar trebui sa-ti dea de gandit. Cauta Adevarul. Spune-i celui cu care traiesti, ceea ce i-a spus si Filip lui Natanail: "Vino si vezi." Si roaga-te pentru Adevar. Eu nu cred ca Dumnezeu vrea sa te piarda, ci sa te intareasca in credinta. Iubeste-L pe Mantuitor si intra cu incredere in Casa Lui. Acea "Casa" recunoscuta din neam in neam, lasata noua de Sf. apostol si evanghelist Andrei. Nici nu stim noi cat suntem de privilegiati (pentru mantuirea noastra) ca ne-am nascut in Romania si nu in atatea alte locuri din lume... Avem tot ce ne trebuie AICI. "Faca-se voia Ta, Doamne." Gandeste-te bine, care este voia lui Dumnezeu? Daca constiinta ta iti va raspunde sa pleci, atunci pleaca, dar sa stii ca intr-o zi, tot constiinta ta, te va osandi. Iar asta e valabil pentru fiecare dintre noi.
Si, avand in vedere ca dintre mesajele scrise, majoritatea apartin "altor confesiuni" (asta ca sa se inteleaga ca ortodoxia este cu adevarat blanda si iubitoare, daca permite asa ceva) transmit acelasi sfat tuturor celor care au ales alta cale de... mantuire decat ortodoxia. Fratilor, veniti si vedeti. Dumnezeu va iubeste. Daca vreti cu adevarat ceva, rugati-L sa va lumineze si intrati in Casa Lui, acolo unde diavolului i se decimeaza puterile, iar voi puteti primi Harul lui Dumnezeu. Veniti si vedeti cu ochii vostri. Cat inca e Lumina...
Doamne-ajuta.

glykys 14.03.2012 22:31:48

Citat:

Am incercat sa vorbesc cu prietenul meu de religia mea.. am ascultat amandoi predici si i-am citit din carti dar problema este ca are multe exemple din religia ortodoxa mai putin placute si care le stiu si eu si nu am justificare de exemplu preotii care ajung doar pe bani sa profeseze avem multe cazuri chiar in orasul nostru, studenti la teologie cu un comportament care lasa de dorit, preoti care mereu mi/au zis ca ei sunt eretici si nici sa nu vorbesc cu el ceea ce el nu intelege cum un om poate sa decida atat de radical pentru altul cine se mantuieste si cine nu si multe altele care nu ii convin in religia mea.
El este crestin dupa evanghelie, nu am nimic cu religia lui si nu vad chiar asa multe diferente, au cruce in biserica lor. Nu se roaga la Fecioara Maria dar asta nu inseamna ca nu o considera mama lui Iisus (eu mereu voi avea un loc special pentru Mama noastra oriunde voi fi) In ceea ce priveste sfintii in consider prietenii nostri care se roaga alturi de noi dar consider ca Iisus Hrisos este unicul meu mijlocitor la Tatal .
Parinti mei sunt persoane deosebite, mereu m-au lasat sa aleg ce doresc eu, au incredere in mine ca voi face alegerea corecta in viata. Mama este multumita ca este un baiat bun la ea atat conteaza,(a avut diferite probleme cu tata si nu doreste sa trec prin ce a trecut ea) bunica care m/a crescut multi ani considera ca fiecare om are o parte si ca nu trebuie sa-l supar pe Dumnezeu cu ce imi da.
Parintii lui niciodata nu m-au fortat sa merg la biserica lor si nici nu ma preseaza sa i-au o decizie.
Doamne ajuta

Multumesc pentru raspunsuri, ma bucur ca stii multe lucruri, dar as mai dori sa iti pun doua intrebari:

Te-ai gandit vreodata ca ai putea abandona ortodoxia si daca da, de ce?
El s-a gandit vreodata ca s-ar putea converti la ortodoxie si daca da, de ce?

Amaaa, e asa de frumoasa Ortodoxia atunci cand o cunosti mai bine, e mai frumoasa decat dragostea dintre un baiat si o fata....
Acum, in privinta reprosurilor: in ceea ce priveste preotii, trebuie sa facem distinctia dintre har si pacate / virtuti personale. Orice preot primeste harul Duhului Sfant (dar aici e deja o chestiune de credinta) si in virtutea acestui fapt este cinstit si socotit slujitor al Domnului. Acesta este motivul pentru care,spre exemplu,Taina Cununiei oficiata de un preot beat e la fel de valida precum Taina Cununiei savarsita de un preot cu viata sfanta. Vorbesc despre Sfintele Taine si despre Liturghie, nu despre impactul lor in viata omului. Ca ar fi de dorit sa completeze acest har cu virtuti, asta e altceva. Nu trebuie sa ne smintim de preotii cu atitudine negativa, cautam unii mai buni si mai induhovniciti si sunt, slava Domnului.

Referitor la erezie, nu e vorba ca acei preoti care ti-au spus ca e eretic hotarasc cine se mantuieste sau nu, ci la faptul ca BO are anumite canoane lasate de Sfintii Parinti care arunca anateme, de exemplu, impotriva celor care nu cinstesc sfintele icoane sau sfintii sau celor care cred ca Fiul sau Sfantul Duh nu este aceeasi Persoana cu Tatal (noi avem un singur Dumnezeu in Treime - Tatal, Fiul si Sfantul Duh) sau celor care nu cred ca Fecioara Maria este Maica Domnului si ca a ramas fecioara inainte si dupa nastere. Sunt niste puncte specifice dreptei credinte, la care nu se poate renunta, asa, din prea multa iubire, deoarece oamenii sunt chemati sa se adapteze credintei, nu sa adapteze credinta in functie de nevoile lor.

Mijlocitori in ortodoxie in fata Sfintei Treimi (Tatal, Fiul, Sfantul Duh) sunt numai sfintii, in frunte cu Maica Domnului. Hristos este Dumnezeu si nu il poti separa de Tatal. Or prin deductie logica, daca Hristos este Dumnezeu, atunci maica lui Hristos se cheama Maica Domnului, Nascatoare de Dumnezeu.

Uite, iti recomand o carte de care sigur ai auzit - Calauza in credinta ortodoxa a parintelui Cleopa:
http://www.scribd.com/doc/2397550/Pa...dinta-ortodoxa
care explica pe larg diferentele dogmatice dintre ortodocsi si toate tipurile de protestanti.

Eu zic sa te gandesti cu multa atentie, sa cumpanesti bine, pentru ca esti tanara si e pacat sa faci un pas gresit, din pricina indragostirii tale. In timpul acesta, sa nu pierzi legatura cu duhovnicul, cu sfanta noastra biserica (mergi la Sfanta Liturghie de duminica!) si cu Sfintele noastre Taine! Eu am incredere in tine ca esti fata inteligenta si ca vei lua decizia corecta si placuta lui Dumnezeu!

Amaaa91 14.03.2012 22:48:28

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 434803)
Multumesc pentru raspunsuri, ma bucur ca stii multe lucruri, dar as mai dori sa iti pun doua intrebari:

Te-ai gandit vreodata ca ai putea abandona ortodoxia si daca da, de ce?
El s-a gandit vreodata ca s-ar putea converti la ortodoxie si daca da, de ce?

Amaaa, e asa de frumoasa Ortodoxia atunci cand o cunosti mai bine, e mai frumoasa decat dragostea dintre un baiat si o fata....
Acum, in privinta reprosurilor: in ceea ce priveste preotii, trebuie sa facem distinctia dintre har si pacate / virtuti personale. Orice preot primeste harul Duhului Sfant (dar aici e deja o chestiune de credinta) si in virtutea acestui fapt este cinstit si socotit slujitor al Domnului. Acesta este motivul pentru care,spre exemplu,Taina Cununiei oficiata de un preot beat e la fel de valida precum Taina Cununiei savarsita de un preot cu viata sfanta. Vorbesc despre Sfintele Taine si despre Liturghie, nu despre impactul lor in viata omului. Ca ar fi de dorit sa completeze acest har cu virtuti, asta e altceva. Nu trebuie sa ne smintim de preotii cu atitudine negativa, cautam unii mai buni si mai induhovniciti si sunt, slava Domnului.

Referitor la erezie, nu e vorba ca acei preoti care ti-au spus ca e eretic hotarasc cine se mantuieste sau nu, ci la faptul ca BO are anumite canoane lasate de Sfintii Parinti care arunca anateme, de exemplu, impotriva celor care nu cinstesc sfintele icoane sau sfintii sau celor care cred ca Fiul sau Sfantul Duh nu este aceeasi Persoana cu Tatal (noi avem un singur Dumnezeu in Treime - Tatal, Fiul si Sfantul Duh) sau celor care nu cred ca Fecioara Maria este Maica Domnului si ca a ramas fecioara inainte si dupa nastere. Sunt niste puncte specifice dreptei credinte, la care nu se poate renunta, asa, din prea multa iubire, deoarece oamenii sunt chemati sa se adapteze credintei, nu sa adapteze credinta in functie de nevoile lor.

Mijlocitori in ortodoxie in fata Sfintei Treimi (Tatal, Fiul, Sfantul Duh) sunt numai sfintii, in frunte cu Maica Domnului. Hristos este Dumnezeu si nu il poti separa de Tatal. Or prin deductie logica, daca Hristos este Dumnezeu, atunci maica lui Hristos se cheama Maica Domnului, Nascatoare de Dumnezeu.

Uite, iti recomand o carte de care sigur ai auzit - Calauza in credinta ortodoxa a parintelui Cleopa:
http://www.scribd.com/doc/2397550/Pa...dinta-ortodoxa
care explica pe larg diferentele dogmatice dintre ortodocsi si toate tipurile de protestanti.

Eu zic sa te gandesti cu multa atentie, sa cumpanesti bine, pentru ca esti tanara si e pacat sa faci un pas gresit, din pricina indragostirii tale. In timpul acesta, sa nu pierzi legatura cu duhovnicul, cu sfanta noastra biserica (mergi la Sfanta Liturghie de duminica!) si cu Sfintele noastre Taine! Eu am incredere in tine ca esti fata inteligenta si ca vei lua decizia corecta si placuta lui Dumnezeu!

Ce spui tu este religia ortodoxa si cunosc sinoade si canoane.. problema este ca desi sunt ortodoxa si cred in sfintii si in Maica Domnului nu gandesc la fel.. si mai ales cu icoanele.. La inceputuri si in ceea ce scrie in biblie ca daca tot afirma ca e sfanta scriptura calauza noastra, ca asa spunem si noi ortodocsii, nu erau icoane mijlocitori etc.. (o sa/mi gasesti versete care ar putea aduce la existenta la asa ceva sunt sigura) pe mine ma intereseaza sa ma mantuiesc si daca nu ma rog unui sfant anume si vreau sa ma rog lui Iisus Hristos care s-a jertfit pentru mine si ma iubeste mai mult decat parintii mei nu imi primeste rugaciunea? trebuie musai sa ma rog la un sfant? Eu pe Maica Domnului o vad ca pe mama mea, si ma rog ei ca sa il roage pe Fiul ei atunci cand simt nevoia unei mame. Iar sfinti da sunt mereu impreuna cu noi, dar sunt tot oameni, ce au spus apostolii nu pe noi sa ne slaviti(o sa caut exact versetul dar toata lumea il stie).
Nu stiu sincer ce sa mai spun .. simt ca înnebunesc :(

glykys 14.03.2012 23:05:06

Citat:

În prealabil postat de Amaaa91 (Post 434807)
Ce spui tu este religia ortodoxa si cunosc sinoade si canoane.. problema este ca desi sunt ortodoxa si cred in sfintii si in Maica Domnului nu gandesc la fel.. si mai ales cu icoanele.. La inceputuri si in ceea ce scrie in biblie ca daca tot afirma ca e sfanta scriptura calauza noastra, ca asa spunem si noi ortodocsii, nu erau icoane mijlocitori etc.. (o sa/mi gasesti versete care ar putea aduce la existenta la asa ceva sunt sigura) pe mine ma intereseaza sa ma mantuiesc si daca nu ma rog unui sfant anume si vreau sa ma rog lui Iisus Hristos care s-a jertfit pentru mine si ma iubeste mai mult decat parintii mei nu imi primeste rugaciunea? trebuie musai sa ma rog la un sfant? Eu pe Maica Domnului o vad ca pe mama mea, si ma rog ei ca sa il roage pe Fiul ei atunci cand simt nevoia unei mame. Iar sfinti da sunt mereu impreuna cu noi, dar sunt tot oameni, ce au spus apostolii nu pe noi sa ne slaviti(o sa caut exact versetul dar toata lumea il stie).

Amaaa, incearca sa te calmezi si sa o iei usurel... chiar nu am vrut sa iti creez si mai multa tulburare prin mesajul meu... sa te lumineze Dumnezeu!

Noi, ortodocsii, nu suntem cu citatele din Biblie! ;)
Pentru noi doua sunt izvoarele credintei: Biblia si Sfanta Traditie, la paritate. Ideea este ca Hristos nu a scris nicio carte, nici macar Biblia, ci a predicat oral, iar Evangheliile au fost scrise mai tarziu, tot din ce se pastrase prin viu grai, bineinteles, prin insuflarea Sfantului Duh. La fel si VT a fost scris muuult dupa ce s-au petrecut acele evenimente relatate, dar oamenii stiau intamplarile petrecute cu Adam, Eva, patriarhii si le transmiteau mai departe, generatiilor urmatoare, prin viu grai, habar nu aveau sa scrie si sa citeasca. Oricum, in Biblie gasim doar o mica parte din ce a fost si sa stii ca Biblia, asa cum o avem noi astazi, s-a format tot in perioada sinoadelor.

Sfintii au fost oameni, e adevarat, dar acum au ajuns in fata tronului sfintei Treimi,prin harul pe care l-au primit si cu care au lucrat fapte de mantuire in timpul vietii si cu care mai lucreaza si acum pentru cei care li se roaga, dar stii ca si Hristos a fost om, si Dumnezeu si om...

Da, asa e e religia ortodoxa, adica religia ta, Amaa... Eu sunt sigura ca de cunoscut o cunosti, dar incearca sa o si traiesti! Te va scapa de multe tulburari si iti va aduce bucurie senina in suflet, bucurie pe care o poti impartasi si celui pe care il iubesti. Sa iti ajute Dumnezeu!

Raoul 14.03.2012 23:19:40

Citat:

problema este ca desi sunt ortodoxa si cred in sfintii si in Maica Domnului nu gandesc la fel.. si mai ales cu icoanele.. La inceputuri si in ceea ce scrie in biblie ca daca tot afirma ca e sfanta scriptura calauza noastra, ca asa spunem si noi ortodocsii, nu erau icoane mijlocitori etc.. (o sa/mi gasesti versete care ar putea aduce la existenta la asa ceva sunt sigura)

Da,pot sa-ti arat ca era plin de icoane si in Vechiul Testament,versete sunt destule,slava Domnului. Deci daca Biblia marturiseste despre existenta lor,de ce negi/ignori acest lucru? Deja ai inceput sa capeti influente neoprotestante :(

Citat:

nu ma rog unui sfant anume si vreau sa ma rog lui Iisus Hristos care s-a jertfit pentru mine si ma iubeste mai mult decat parintii mei nu imi primeste rugaciunea? trebuie musai sa ma rog la un sfant?

Nu e musai. Unde scrie asta? Sau mai bine spus de unde ai scos-o? Iarasi idei neoprotestante,care nu sunt altceva decat inventii de-ale lor. Deci nu e musai,dar e de ajutor! Ia zi-mi,eu daca m-as ruga pt. tine ar fi pacat? Sau daca tu ai face-o pentru mine,ar fi pacat? Nu. Dar ne-ar ajuta aceste rugaciuni. Deci daca te-ar ajuta rugaciunea mea,a unui simplu om,si pacatos pe deasupra,oare nu te-ar ajuta infinit mai mult rugaciunea unui sfant,care este iubit de Dumnezeu si se afla in Imparatia Sa,in fata Tronului Ceresc? Deja e mandrie sa credem ca (doar) prin rugaciunea noastra putem sa ne mantuim,avand in vedere cat de pacatosi suntem in acest veac...

Citat:

Eu pe Maica Domnului o vad ca pe mama mea, si ma rog ei ca sa il roage pe Fiul ei atunci cand simt nevoia unei mame.

E mai mult decat o mama,ei i s-a inchinat si Ingerul Domnului ("Gavriil, cel ce stă înaintea lui Dumnezeu"),chiar si Ioan Botezatorul,inca nenascut fiind,"când a auzit Elisabeta salutarea Mariei, pruncul a săltat în pântecele ei". Deci cu atat mai mult suntem noi datori sa ne inchinam ei.

Citat:

Iar sfinti da sunt mereu impreuna cu noi, dar sunt tot oameni, ce au spus apostolii nu pe noi sa ne slaviti(o sa caut exact versetul dar toata lumea il stie).

"Au nu știți că sfinții vor judeca lumea?" (I Corinteni 6,2)

Citat:

Stai linistita,intelegem cu totii prin ce treci. Pastreaza-ti credinta,spiritul de discernamant,roaga-te,gaseste un duhovnic bun,si vei gasi rezolvare. Insa doar prin Biserica,cea una-singura,lasata de Domnul nostru Iisus Hristos.

Doamne-ajuta!

ovidiu b. 14.03.2012 23:36:28

Citat:

Pune-i în față aceste două aspecte: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=604, http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=605

Mtcrysty17 14.03.2012 23:38:18

Ammaa, pe cine iubesti mai mult???? pe Dumnezeu si ortodoxia cu care ai crescut, sau pe prietenul tau.... aici nu alegi intre religia ortodoxa si cea penticostala, ci intre religia ortodoxa, Dumnezeu, Iisus, maica domnului si prietenul tau..... eu stiu ce inseamna iubirea adevarata, si ma bucur ca nu sunt in locul tau.... e o decizie atat de grea.... cand o sa raspunzi la intrebarea mea initiala o sa poti lua o decizie..... eu as spune sa nu iti parasesti religia.... eu asa as face.... si Dumnezeu o sa iti arate caldura si recunostinta Sa..... dar asta o sa se intample dupa ce o sa treci prin clipe groaznice datorita ispitelor venite de la diavol..... ai grija de tine... Doamne ajuta!!!

Amaaa91 14.03.2012 23:47:46

Citat:

În prealabil postat de Mtcrysty17 (Post 434813)
Ammaa, pe cine iubesti mai mult???? pe Dumnezeu si ortodoxia cu care ai crescut, sau pe prietenul tau.... aici nu alegi intre religia ortodoxa si cea penticostala, ci intre religia ortodoxa, Dumnezeu, Iisus, maica domnului si prietenul tau..... eu stiu ce inseamna iubirea adevarata, si ma bucur ca nu sunt in locul tau.... e o decizie atat de grea.... cand o sa raspunzi la intrebarea mea initiala o sa poti lua o decizie..... eu as spune sa nu iti parasesti religia.... eu asa as face.... si Dumnezeu o sa iti arate caldura si recunostinta Sa..... dar asta o sa se intample dupa ce o sa treci prin clipe groaznice datorita ispitelor venite de la diavol..... ai grija de tine... Doamne ajuta!!!

Pentru mine e Dumnezeu si apoi prietenul meu si pentru el este acelasi lucru ( si inca nu pot crede ca doar ortodocsii se mantuiesc ca din cate am inteles pana acum doar noi avem adevarul.. nu esti ortodox esti pierdut )
Iar prietenul meu nu este penticostal ci crestin dupa evanghelie
Sunt sigura ca Dumnezeu ma va calauzi si va ramane in viata mea.. restul ramane de vazut .. poate ne vom intalni in rai si daca toti fratii mei ortodocsi(care sustin ca doar noi ne mantuim) nu au avut dreptate si vad persoane de alta religie in rai atunci ...

Mosh-Neagu 14.03.2012 23:48:11

Doamne, ai mila de noi, pacatosii, dar perspectiva imi pare mult prea trista. Poate doar rugaciunile noastre comune ar mai putea face ceva, dar nici atunci, daca ea nu doreste sa auda decat ceva anume, chiar daca e ratacire... Si nu stiu de ce dar cred ca orice incercare de a o schimba din drumul deja creionat mental, nu face decat s-o sperie si mai mult si s-o ambitioneze. Cu cat sarim mai multi cu "dovezi", cu atat nu mai vrea sa vada nici macar una. Eu raman in defensiva si-L rog pe bunul Dumnezeu sa se indure de ea si sa-i dea mintea de pe urma. Noi, oricare de aici nu suntem in masura sa oprim tavalugul in care e intrata. Cine crede ca e in stare, se inseala. In ciuda faptului ca se considera slaba, mie dimpotriva, mi se pare hotarata. E acea hotarare tragica a sinucigasului care se agata la nesfarsit de motivatiile pe care diavolul i le sopteste in ureche, indiferent ce i-ar spune ceilalti. Singura incercare pe care o mai fac, ramane doar sfatul de mai inainte: "Vino si vezi.", nadajduind ca in biserica, Dumnezeu va gasi o cale sa-i lumineze mintea. Daca i-a mai ramas un graunte de constiinta, ar trebui sa incerce. Macar o singura data, ca un "ramas bun" pentru cea care a fost pana astazi Biserica de care a apartinut.

Doamne, iarta-ne pe noi, ca nu suntem in stare de nimic bun pe lumea asta. E jalnic si tragic fiindca nici macar un sfat nu ajunge acolo unde ne dorim noi sa ajunga, desi pretindem ca il dam cu toata dragostea...

ucenic 15.03.2012 00:01:00

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 434657)
Draga Ama, indiferent ce iti vor vedea ochii in postarile urmatoare, indiferent ce iti vor auzi urechile din dreapta si din stanga, pastreaza in inima ta pe Hristos.

Acesta a fost inceputul postarilor mele la topicul deschis de tine.

Citat:

Si aici s-a ajuns...

Ce vei primi de la un ortodox? Iti va cita din Sf.Traditie, din Sf.Parinti si din Sf.Canoane.
Ce vei primi de la un eterodox? Iti va cita la nesfarsit din Biblie.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ama, tu treci printr-o incercare cand vezi ca toate sunt impotriva ta. Este acum o vreme in viata ta cand si un sfat dat cu intentii bune si dintr-o inima curata il primesti cu greu. Nici fratii tai ortodocsi de pe acest forum, care au postat mesaje cu toata sinceritatea, nu te-au convins. Eu cred ca in casa ta, cu parintii tai, poate si in lume, cu prietenii tai, lucrurile stau asisderea. Stresul acestui mariaj imposibil este prea mare pentru tine. Si totusi voi doi il vreti posibil!

Da-mi voie sa imi exprim in continuare pozitia.

Tu nu vrei sa-ti pastrezi mantuirea. Vrei deci un lucru bun. Cel mai bun. Dar in definitiv ce este mantuirea aceasta? Ce speri tu de la ea? Si cine ti-o poate da? Oare ea se poate pierde? Daca da, definitiv si irevocabil?

Spre a intelege putin mai bine despre mantuire, te rog priveste putin peste aceasta postare. Priveste ma intai, si comentam dupa aceea.
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...eritat&page=53

Amaaa91 15.03.2012 00:35:32

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 434820)
Acesta a fost inceputul postarilor mele la topicul deschis de tine.

Si aici s-a ajuns...

Ce vei primi de la un ortodox? Iti va cita din Sf.Traditie, din Sf.Parinti si din Sf.Canoane.
Ce vei primi de la un eterodox? Iti va cita la nesfarsit din Biblie.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ama, tu treci printr-o incercare cand vezi ca toate sunt impotriva ta. Este acum o vreme in viata ta cand si un sfat dat cu intentii bune si dintr-o inima curata il primesti cu greu. Nici fratii tai ortodocsi de pe acest forum, care au postat mesaje cu toata sinceritatea, nu te-au convins. Eu cred ca in casa ta, cu parintii tai, poate si in lume, cu prietenii tai, lucrurile stau asisderea. Stresul acestui mariaj imposibil este prea mare pentru tine. Si totusi voi doi il vreti posibil!

Da-mi voie sa imi exprim in continuare pozitia.

Tu vrei sa-ti pastrezi mantuirea. Vrei deci un lucru bun. Cel mai bun. Dar in definitiv ce este mantuirea aceasta? Ce speri tu de la ea? Si cine ti-o poate da? Oare ea se poate pierde? Daca da, definitiv si irevocabil?

Spre a intelege putin mai bine despre mantuire, te rog priveste putin peste aceasta postare. Priveste ma intai, si comentam dupa aceea.
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...eritat&page=53

Am citit si asa cred si eu ca Iisus Hristos este mantuitorul nostru si ca este o lucrare permanenta. Eu nu am fost asa prinsa de religii, ce sa fac cum sa cred, ma mantuiesc nu ma mantuiesc. Acum m-am speriat si am intrat in panica deoarece trebuie sa i-au o decizie ori raman in religia mea ori trec la alta religie.
Daca era dupa mine mergeam in amandoua partile, eu il simt pe Dumnezeu, aceeasi bucurie fericire, moment care nu as vrea sa se mai termine, implinire atat in slujbele ortodoxe( in special la cantarile noastre de la antifoane si pana la sfarsit) cat si in programul de la crestini.
Stiu ca ce am spus acum o sa/mi sara fratii mei in cap si probabil au si dreptate daca doar ortodoxia este corecta.
Nu am trait intr-un mediu doar de ortodocsi, am crescut in Italia intre catolici si multe alte religii si am invatat ca trebuie sa iubesc pe toti si sa nu/i judec, iar biserica am avut romana de ortodocsi( cladirea data de catolici).

Raoul 15.03.2012 00:48:12

Dar nu iti sare nimeni in cap si nici nu spune vreun ortodox sa ii judecam pe altii. Iar daca o face acela nu e ortodox!
Pana la urma,in situatia ta,framantarea e legata de Sfanta Taina a casatoriei. Asta este in ortodoxie,caci la neoprotestanti nu exista asa ceva,cum nu exista nici botez,nimic. De fapt or exista,insa doar teoretic,harul Duhului Sfant neaflandu-se in "preotii" lor. Hristos a lasat un sir neintrerupt de preoti,descendenti directi prin hirotonie ("punerea mainilor") ai Sai si ai Sf. Apostoli. Cei din aceste culte nu fac parte din acest sir... Crestinii dupa Evanghelie au aparut in Elvetia la sfarsitul sec. XIX. Deci de unde si pana unde legatura directa cu Hristos?? Nu vreau sa supar pe nimeni si nici sa duc pe cineva in deznadejde,insa adevarul e unul singur. Hristos a spus: "adevarul va va face liberi". Iertare pentru mesaj.

Doamne-ajuta!

ucenic 15.03.2012 01:16:37

Citat:

În prealabil postat de Amaaa91 (Post 434823)
Acum m-am speriat si am intrat in panica deoarece trebuie sa i-au o decizie ori raman in religia mea ori trec la alta religie.

Chiar daca va hotarati pentru biserica ortodoxa, ori pentru crestinii dupa evanghelie, religia nu o veti schimba, nici unul din voi doi. Intrucat religia voastra este aceeasi - crestinismul. Religiile in lume sunt crestinism, iudaism, islamism, budism etc. Unul din voi va schimba confesiunea, denominatia in care va sluji lui Hristos, nu religia.

Aici este confuzia. Religia voastra este si acum aceeasi. Sunteti crestini. Il credeti pe Iisus Hristos si Il marturisiti pe Iisus Hristos. Confuzia asta este alimentata doar de diavolul, in realitate voi marturisiti pe acelasi Dumnezeu - Tatal, Fiul si Sfantul Duh.

Te intreb. Cu ce sunteti voi mai buni, tu - ortodoxa sau el - crestin dupa evanghelie, decat un african din Nigeria care L-a primit pe Iisus Hristos in inima lui luna trecuta, gratie unei evanghelizari dintr-un trib de la marginea junglei? Sau cum de este marturia voastra mai bine primita decat a unui crestin chinez, care este incartiruit de mai bine de zece ani pentru ca Il marturiseste pe Hristos?

Despre ce vorbim???

Hristos nu cere de la nici unul din voi doi altceva decat inima voastra. Intreaga. Sa Il iubiti, sa Il ascultati, sa Il urmati... Si facand astfel, sa va bucurati unul de celalalt, imprejmuiti de copii vostri, pana la adanci batraneti.

Hristos in voi, nadejdea Slavei. Mantuirea e numai si numai in Hristos si prin Hristos. Restul??? De restul ne vom lamuri cu totii, cand ne vom intalni sus, in ceruri.

Domnul sa va binecuvinteze in planurile voastre. Amin.

anna21 15.03.2012 01:37:56

Citat:

În prealabil postat de Amaaa91 (Post 434823)
Am citit si asa cred si eu ca Iisus Hristos este mantuitorul nostru si ca este o lucrare permanenta. Eu nu am fost asa prinsa de religii, ce sa fac cum sa cred, ma mantuiesc nu ma mantuiesc. Acum m-am speriat si am intrat in panica deoarece trebuie sa i-au o decizie ori raman in religia mea ori trec la alta religie.
Daca era dupa mine mergeam in amandoua partile, eu il simt pe Dumnezeu, aceeasi bucurie fericire, moment care nu as vrea sa se mai termine, implinire atat in slujbele ortodoxe( in special la cantarile noastre de la antifoane si pana la sfarsit) cat si in programul de la crestini.
Stiu ca ce am spus acum o sa/mi sara fratii mei in cap si probabil au si dreptate daca doar ortodoxia este corecta.
Nu am trait intr-un mediu doar de ortodocsi, am crescut in Italia intre catolici si multe alte religii si am invatat ca trebuie sa iubesc pe toti si sa nu/i judec, iar biserica am avut romana de ortodocsi( cladirea data de catolici).

Nu-ti sare nimeni in cap, imi pare rau ca nu am timp sa-ti scriu mai mult.

Una este iubirea si cu totul altceva este trairea in adevar. Tu poti iubi pe cei de alte confesiuni FARA a le da dreptate. Daca ii iubesti te doare inima pentru cei care sunt in ratacire, asta nu inseamna ca tu crezi in "adevarul" altora.

Nu ni se cade noua sa judecam, asa este. Dar totusi stim ca este o diferenta intre cel caruia Dumnezeu i-a dat mult (ortodoxul) si unul care a crescut intr-o credinta pagana. De la cel caruia i s-a dat mult, se va cere mult.

Scopul vietii crestinului este dobandirea Duhului Sfant. Nu mai putin.
Crestinismul NU este o suita de norme morale.
Daca moralitatea exemplara ar fi fost suficienta, sau chiar ascultarea de Dumnezeu, atunci dreptii si profetii Vechiului Testament ar fi ajuns in rai, dupa moarte. Dar nu! Nimeni nu a ajuns acolo decat dupa jertfa Domnului nostru Iisus Hristos.
Deci vezi ca este nevoie mai mult de moralitate pentru mantuire. Deci nu te uita la cei din alte confesiuni ca duc o viata exemplara (in opinia ta, poate). Aceasta nu mantuieste.

Calea catre mantuire o gasim numai si numai in Biserica ortodoxa. Si nu este o exagerare. Acolo exista lucrarea Harului prin sfintele taine.
Stii probabil ca nu ai Sfanta Euharistie in alta parte. Nici Taina spovedaniei fara de care cine poate sa se mantuiasca? Ca nimic necurat nu va intra in Imparatia cereasca. Dar noi gresim si pacatuim ceas de ceas.. Cum sa te cureti fara Taina spovedaniei si ascultarea de duhovnic?
Sunt multe de spus..

As propune sa expui nelamuririle tale si poate incetul cu incetul vom reusi sa iti oferim raspunsuri.. Daca timpul permite.
Dumnezeu sa te ajute.

Raoul 15.03.2012 01:38:02

Ucenic,"au doara S-a impartit Hristos"?? De unde atatea religii "crestine"? Incalci un articol important din Crez,si anume "intru UNA Sfanta,Soborniceasca si Apostoleasca Biserica". Pai stai frate,Hristos a lasat o SINGURA biserica,nu doua,nu zece,nu o suta! Stiu ce este in inima surorii noastre prinsa "intre ciocan si nicovala" si mi se rupe sufletul,insa nu o putem ajuta cu idei si doctrine aparute la o mie si ceva de ani dupa Hristos. Ma pun in locul ei si stiu exact prin ce as trece,e o situatie extrem de dificila,neplacuta si dureroasa,si mi se pare incredibil cu cate usurinta tratezi tu lucrurile. A intrat pe un forum ortodox,lasa te rog sa-i raspunda ortodocsii. Daca vroia sa auda parerile baptistilor intra pe un forum de-al lor,daca vrea parerile evanghelistilor il intreaba pe prietenul ei si asa mai departe. Fii deci ingaduitor,te rog mult. Macar de data asta,de dragul acestei fete.

Doamne-ajuta!

ucenic 15.03.2012 02:02:06

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 434832)
Ucenic,...fii deci ingaduitor, te rog mult. Macar de data asta,de dragul acestei fete.
Doamne-ajuta!

Raoul, pricepe si intelege. Confuzia din sufletul ei nu o va lua nici un ultra-ortodox, sau doi, sau zece dupa cum nici un hiper-evanghelist, sau zece, sau o suta. Pentru ca si unii si ceilalti "trageti" fiecare de ea, in taberele voastre. De cand a deschis fata topicul nici unul din fratii ei ortodocsi nu au chemat-o decat la "ortodoxie". De asta este satula pana la refuz, pana la saturatie. Dar cine dintre voi o cheama la Hristos, mai inainte de orice altceva???

Ama, Cel ce zice "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata" iti zice tie urmatorul lucru:

"Vino la mine, tu, cea trudita si impovarata si Eu iti voi da odihna!"

--------------------------------------- Increde-te in Hristos! -------------------------------------

"Cine are poruncile Mele si le pazeste acela Ma iubeste; si cine Ma iubeste va fi iubit de Tatal Meu. Eu il voi iubi si Ma voi arata lui." (Ioan 14:21)

anna21 15.03.2012 06:23:50

Prima icoana

Citat:

Ce spui tu este religia ortodoxa si cunosc sinoade si canoane.. problema este ca desi sunt ortodoxa si cred in sfintii si in Maica Domnului nu gandesc la fel.. si mai ales cu icoanele.. La inceputuri si in ceea ce scrie in biblie ca daca tot afirma ca e sfanta scriptura calauza noastra, ca asa spunem si noi ortodocsii, nu erau icoane mijlocitori etc..

Prima icoana a lui Iisus Hristos dateaza din timpul vietii Sale pamantesti.
Regele Abgar din Edessa era bolnav de lepra. Auzind de minunile lui Hristos a trimis pe slujitorul sau, Hannan (Anania) cu o scrisoare prin care-L ruga sa vina la Edessa pentru a-l tamadui.
Hannan era pictor si a incercat de departe sa picteze chipul lui Iisus, dar nu reusea sa surprinda lumina dumnezeiasca. Iisus a cunoscut aceasta si cerand apa, s-a spalat, apoi s-a sters cu o mahrama. Sfantul Sau Chip a ramas imprimat pe mahrama.
Apoi i-a dat-o lui Hannan pentru a i-o duce regelui, spunand ca nu vine la Edessa, dar va trimite un ucenic.
Regele Hannan s-a vindecat de lepra cand a atins mahrama. Dar o pata a ramas (nu s-a vindecat complet) pana cand ucenicul lui Hristos (care a venit mai tarziu) l-a botezat.
Acest detaliu ne invata ca tamaduirea adevarata este cea sufleteasca.

Nu trebuie sa ne mire mijlocirea "materiei" in ortodoxie.
Sa nu uitam ca femeia care avea scurgere de sange s-a vindecat atingandu-se de haina lui Hristos. Evident si ea stia ca nu haina o vindeca, ci puterea lui Dumnezeu. Asa cum nimeni nu ar spune ca actul ei este unul de idolatrie, ci de credinta, asa si prin cinstirea icoanelor il slavim pe Dumnezeu. Este un act de credinta.
In Biblie exista mai multe locuri in care materia a mijlocit vindecarea (inclusiv cunoscuta scena in care evreii se tamaduiau de muscatura sarpelui privind sarpele inaltat pe stalp. Pai nu putea Dumnezeu sa ii vindece direct? Ba da. Dar nu cred ca cineva vede in acest fapt un act de "idolatrie".
Din moment ce prima icoana ne-a fost data spre cinstire de Insusi Iisus Hristos (iar alta icoana este mahrama Sfintei Veronica), iar primele icoane ale Sfintei Maici a Domnului au fost pictate de Sfantul evangelist Luca, mi se pare rea vointa sa se spuna ca cinstirea icoanelor este idolatrie (cum acuza cei de alte confesiuni).

Poate are cineva rabdare sa scrie si despre perioada iconoclasta si minunile care au aratat ca prin cinstirea icoanelor il slavim pe Dumnezeu. Altii cred ca se pricep mult mai bine decat mine sa vorbeasca despre istoria bisericii.

anita 15.03.2012 08:59:40

Citat:

Doamne ajuta

Doamne ajuta !
Daca esti bolnav si trebuie sa mergi la medic ce faci ,nu mai mergi pt.ca unii sunt ciubucari sau incompetenti ?
Nicidecum ,cauti cel mai bun medic.
Citeste la postarile cu penticostalii sa vezi cate dari se platesc pt.imbogatirea unor pastori ,la fel pe la adventisti te obliga sa dai zeciuiala
La ortodocsi totul e gratuit ,Hristos iti vrea sufletul curat, cu iubire de aproapele.
Gandeste ce se va intampla daca vei trece la protestanti ,iti vei mai gasi linistea ?
Asa cum gandesti nu cred .

anita 15.03.2012 09:06:08

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 434833)
Raoul, pricepe si intelege. Confuzia din sufletul ei nu o va lua nici un ultra-ortodox, sau doi, sau zece dupa cum nici un hiper-evanghelist, sau zece, sau o suta. Pentru ca si unii si ceilalti "trageti" fiecare de ea, in taberele voastre. De cand a deschis fata topicul nici unul din fratii ei ortodocsi nu au chemat-o decat la "ortodoxie". De asta este satula pana la refuz, pana la saturatie. Dar cine dintre voi o cheama la Hristos, mai inainte de orice altceva???

Ama, Cel ce zice "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata" iti zice tie urmatorul lucru:

"Vino la mine, tu, cea trudita si impovarata si Eu iti voi da odihna!"

--------------------------------------- Increde-te in Hristos! -------------------------------------

"Cine are poruncile Mele si le pazeste acela Ma iubeste; si cine Ma iubeste va fi iubit de Tatal Meu. Eu il voi iubi si Ma voi arata lui." (Ioan 14:21)

Raoul a spus destul de clar ,e vorba despre ortodoxie.
Deci va rugam sa intelegeti ca intrebarile despre protestanti le va pune pe un forum protestant.

anita 15.03.2012 09:12:02

Cand prietenul tau iti va vorbi despre casatorie ar trebui sa ii sugerezi ca vrei sa te casatoresti in biserica in care ai fost botezata .
Il lasi sa se gandeasca mai multe zile pana sa iti dea un raspuns.
Ar fi trebuit de atati ani de cand sunteti impreuna sa ii spui despre botez ,spovedanie ,impartasanie ,sa ii dai exemple din N.T ,despre ce a spus domnul Iisus in legatura cu aceste sf.Taine.
Aceste sfinte taine nu mai exista la secte si culte.

N.Priceputu 15.03.2012 09:23:36

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 434833)
Dar cine dintre voi o cheama la Hristos, mai inainte de orice altceva???

Frate, tot la Hristos o cheamă și ortodocșii. Atâta doar că noi știm că Hristos e nedespărțit de Biserica Sa. Nu e de ajuns să spui „vino la Hristos”, „caută-L în inima Ta”, deși sunt adevărate și importante și acestea. Însă negând Biserica sau dându-i un înțeles mult mai exhaustiv, așa cum o faci tu, nu faci decât să sporești confuzia. Cum să înțeleagă Biserica? Ca tine, sau ca noi? Care este, de fapt, adevărul despre Biserică? Se poate mântui cineva rupt de Trupul lui Hristos? Dacă vrei, pe tema asta se poate discuta pe topicele dedicate, însă probabil discuția nu va ajunge la un final concludent. Aici e vorba de credință și de ascultare. Iar ortodocșii înțeleg să asculte de Părinții Bisericii ca să păstreze legătura harică neîntreruptă.

Dacă vrei să fii de folos celor ce întreabă, bine este să nu strecori concepții străine. Nu pot să nu-l amintesc aici pe Scotland the Brave, care, deși calvinist, aducea argumente din Sfinții Părinți și cita din Biblia Ortodoxă, zidind, în felul ăsta, nu dărâmând.

ucenic 15.03.2012 10:03:35

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 434835)
Nu trebuie sa ne mire mijlocirea "materiei" in ortodoxie.

Dumnezeu, care spune "Sa nu-ti faci chip cioplit" este Acelasi care spune "nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in ceruri..." (Exod 20:4)

Iar Iisus Hristos intareste aceasta porunca, acest principiu divin, cand vorbeste femeii samaritence la fantana. Aceasta vine la Domnul intocmai cum omul (crestinul zilelor noastre) isi cauta justificarea inchinarii lui in mostenirea primita de la parintii lui pe care o au de la inaintasii lor... si tot asa de 2000 de ani. Asadar, aflata inaintea lui Iisus Hristos, femeia zice: "Parintii nostri s-au inchinat pe muntele acesta; si voi ziceti ca in Ierusalim este locul unde trebuie sa se inchine oamenii." Dar iata ce raspunde Iisus Hristos, si fiecare sa intelegem bine voia Lui.
"Femeie", i-a zis Iisus, "crede-Ma ca vine ceasul cand nu va veti inchina Tatalui, nici pe muntele acesta, nici in Ierusalim. Voi va inchinati la ce nu cunoasteti; noi ne inchinam la ce cunoastem, caci Mantuirea vine de la iudei. Dar vine ceasul, si acum a si venit, cand inchinatorii adevarati se vor inchina Tatalui in duh si in adevar; fiindca astfel de inchinatori doreste si Tatal. Dumnezeu este Duh; si cine se inchina Lui trebuie sa I se inchine in duh si in adevar."

-------------------------------------------

Iisus Hristos a aratat voia lui Dumnezeu cu privire la inchinare. Iar in antiteza, de-a lungul mileniilor, au aparut astfel de povesti cu mahrame, giulgiuri etc. Cum ar putea Iisus sa se tagaduiasca Singur???

anita 15.03.2012 10:34:44

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 434851)
Dumnezeu, care spune "Sa nu-ti faci chip cioplit" este Acelasi care spune "nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in ceruri..." (Exod 20:4)

Iar Iisus Hristos intareste aceasta porunca, acest principiu divin, cand vorbeste femeii samaritence la fantana. Aceasta vine la Domnul intocmai cum omul (crestinul zilelor noastre) isi cauta justificarea inchinarii lui in mostenirea primita de la parintii lui pe care o au de la inaintasii lor... si tot asa de 2000 de ani. Asadar, aflata inaintea lui Iisus Hristos, femeia zice: "Parintii nostri s-au inchinat pe muntele acesta; si voi ziceti ca in Ierusalim este locul unde trebuie sa se inchine oamenii." Dar iata ce raspunde Iisus Hristos, si fiecare sa intelegem bine voia Lui.
"Femeie", i-a zis Iisus, "crede-Ma ca vine ceasul cand nu va veti inchina Tatalui, nici pe muntele acesta, nici in Ierusalim. Voi va inchinati la ce nu cunoasteti; noi ne inchinam la ce cunoastem, caci Mantuirea vine de la iudei. Dar vine ceasul, si acum a si venit, cand inchinatorii adevarati se vor inchina Tatalui in duh si in adevar; fiindca astfel de inchinatori doreste si Tatal. Dumnezeu este Duh; si cine se inchina Lui trebuie sa I se inchine in duh si in adevar."

-------------------------------------------

Iisus Hristos a aratat voia lui Dumnezeu cu privire la inchinare. Iar in antiteza, de-a lungul mileniilor, au aparut astfel de povesti cu mahrame, giulgiuri etc. Cum ar putea Iisus sa se tagaduiasca Singur???

Vorbiti de parca nici nu ati fi citit mesajul Annei21.
Daca Hristos ne-a lasat icoana Lui inca din timpul vietii de ce veniti cu interpretari ?
S-a spus de sute de ori ca ne inchinam chipului din icoana ,nu lemnului ,nu ne facem un idol din lemn.
Au fost sfinte icoane care au calatorit pe mare in timpul prigoanei icoanelor ,s-au facut minuni si pana la urma Adevarul a iesit la suprafata ,a invins ,icoanele sunt cinstite si astazi.
Nu inteleg de ce dezbateti un subiect asupra caruia nu mai sunt necesare clarificari.
Daca sunteti de alta parere ,nu avem nimic impotriva sa discutati cu cei de o religie cu d-voastra.

glykys 15.03.2012 10:46:30

Amaaa, prietenul tau are astfel de framantari sau pentru el totul e clar? Vad ca tu te tulburi si esti innebunita din cauza acestor probleme. Dar el? Oare are el aceasta dilema ortodoxie - cealalta confesiune sau doar asteapta de la tine safaci ceva in acest sens? Stii ca intr-un cuplu problemele si responsabilitatile se impart la doi, cand sufera unul, sufera amandoi si nu mai este nimic personal.

DragosP 15.03.2012 10:52:41

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 434851)

Bine că există "alte confesiuni" ca să ne învețe care-i mersul cu icoanele!:77:

penticostalul 15.03.2012 10:53:10

Fara mincinuni, doamna. Daca se poate.

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 434840)
Citeste la postarile cu penticostalii sa vezi cate dari se platesc pt.imbogatirea unor pastori...
La ortodocsi totul e gratuit

Doamna, dupa cum bine stiti Hristos uraste minciuna. La fel o uraste si Biserica Sa.
Daca se poate, incercati sa va aparati religia fara sa folositi minciuna.

Si mai vedeti ca, din pricina ochelarilor confesionali ati facut o confuzie: prietenul domnisoarei ortodoxe NU e penticostal.

ucenic 15.03.2012 10:56:28

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 434841)
Raoul a spus destul de clar ,e vorba despre ortodoxie.

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 434844)
Aici e vorba de credință și de ascultare. Iar ortodocșii înțeleg să asculte de Părinții Bisericii ca să păstreze legătura harică neîntreruptă.

Fratilor si surorilor in Hristos. Sa rezumam. Voi o chemati pe Ama si pe prietenul ei ca sa se casatoreasca si sa vietuiasca in biserica ortodoxa. Asta este si dorinta Amei, dar cum ramane cu prietenul ei? Sa nu mai vorbim de parintii lui, fratii lui din biserica. Tot asa ar trebuie sa tinem cont si de parintii si fratii Amei. Ea si prietenul ei vor sa uneasca in ei si in viata lor ceea ce parintii, fratii si prietenii fiecaruia dintre ei nu pot. Doua lumi diferite, antagonice in slujire si inchinare. Un alt fel de Romeo si Julieta. Si totusi ei se iubesc.... Iar iubirea aceasta este vie, frumoasa, bucuroasa pana cand vine vorba de oficializare. Sudura aceasta care trebuia sa dea confort aduce cu ea confuzie...

De aceea am zis, zic si voi zice. Pentru ca nici unul din ei nu va renunta la bagajul "mostenit", casatoria aceasta, si de se va infaptui, pleaca de la un compromis. Daca de la temelie zidesti stramb, cum va fi zidirea aceea peste ani?

Ama si prietenul ei sunt in fata dilemei care le da aceasta confuzie:
(1) renunta el la crestinii dupa evanghelie in favoarea ortodoxiei;
(2) renunta ea la ortodoxie in favoarea crestinilor dupa evanghelie;

Dar in toata agonia aceasta cine este in preajma acestor copii sa le spuna ca Hristos vrea mai intai de toate inima lor si mai apoi slujirea lor. Iar acest "mai apoi" nu este un termen temporal ci prioritar. Hristos mai inainte de toate, caci noi suntem madulare in acelasi Unic Trup, dar Capul este El. Si in acest Trup cu ce este mai putin important un deget decat un ochi? Si daca renunti sa mai fii ochi si alegi ca sa fii unghie, doar de dragul degetului, nu ramai oare in acelasi Trup?

Cu ce te vezi tu ortodoxule, mai desavarsit in inchinarea ta decat un indonezian proaspat intors de la voodoo la Hristos? Vedeti cum stiti voi sa atarnati lanturile dogmelor si stransorile formelor pe trupurile acestea plapande? Dragoste este asta? La asta v-a chemat Hristos?

Haideti, daca vreti in adevar sa nu marim confuzia Amei, sa parasim fiecare tot ceea ce ne desparte ca si crestini si sa ne unim prin Singurul care ne poate uni - Hristos, intr-un lant de rugaciune pentru acesti copii. Sa le spunem si lor sa o faca impreuna cu noi. Si sa nadajduim ca Cel ce S-a rugat Tatalui ca toti sa fim Una, va asculta ruga noastra. Eu am certitudinea ca daca copii acestia isi pun toata nadejdea inimilor lor in Singurul care poate aduce izbavire, viata de sot si sotie poate incepe ca si un singur trup sub binecuvantarea Singurului care o poate da, Iisus Hristos.

Dumnezeu sa le ajute la aceasta. Amin.

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:36:29.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.