Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Cugetari despre Hristos (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14712)

florin.oltean75 16.03.2012 22:47:05

Cugetari despre Hristos

Inainte ca un pahar murdar sa fie folosit ca un vas pretios in care se toarna bauturi delicioase,
acesta trebuie complet curatit, altfel bauturile vor fi contaminate si nu vor putea fi consumate.

Astfel, daca nu ne vom curati pacatele prin spovedanie si rugaciune, Hristos Soarele nu va pogori in vasul sufletului.

florin.oltean75 16.03.2012 23:02:54

Noi ne speriem teribil daca am inghitit din greseala o picatura de otrava.

Insa de otrava pacatelor stiute si nestiute ar trebui sa fim de o mie de ori mai infricosati,
pentru ca acestea ne fac rau nu doar in aceasta viata ci si dincolo de moarte - in vesnicie.

Pacatele au puterea sa ne traga in haurile iadului in orice moment, in orice moment putem muri - dar noi suntem fara bagare de seama.

Pana nu avem aceasta frica de pacate nu vom alerga niciodata cu tot sufletul la Hristos,
ci ne vom complace amortiti in gustul acestor otravuri.

Cel ce se teme cu adevarat, pentru a nu fi tras in iad prin surprindere,
cauta adapost in Hristos de mai multe ori in timpul zilei si de mai multe ori in timpul noptii.

florin.oltean75 16.03.2012 23:46:04

De ce ne facem semnul crucii?
Ce semnifica de fapt acest gest?

Facandu-ne cruce, trebuie sa intelegem in acea clipa
ca ne daruim in intregime gandurile, sufletul si trupul nostru Lui Dumnezeu pentru totdeauna.

Din acel moment trebuie sa realizam ca noi nu mai suntem ai nostri,
ci suntem cu totul aL Lui Hristos.

Este ca si cum un slujitor se preda pe el insusi in slujba imparatului.
Din acel moment, slujitorul se afla sub protectie regala.
Nimeni nu va indrazni sa-i faca vreun rau acestuia.

Asa nici noi, daca ne aducem jertfa Lui Dumnezeu facandu-ne cruce,
nu vom fi raniti nici de oameni, nici de duhuri.

florin.oltean75 21.03.2012 21:44:00

Se spune sa nu judecam pe nimeni.

Insa nu este suficient daca vrem sa ne asemanam dupa duh Lui Hristos.

Fiecare fiinta trebuie iubita cu aceeasi caldura cu care ne iubim propria mama,

fie ca este cunoscuta sau necunoscuta, prieten sau dusman, virtuoasa sau nevirtuoasa.

florin.oltean75 22.03.2012 21:16:22

Cel care alearga catre Hristos nu ajunge la destinatie daca nu are cu el intotdeauna 'doi ingeri pazitori', unul se numeste Atentie iar celalalt Vigilenta.

Fara Atentie, chiar daca auzim zi de zi invatatura Lui Hristos, chiar daca o citim, chiar daca vorbim despre ea, suntem ca un vas gaurit prin care necarul acesteia se scurge ca apa in pamant.

Atentia reprezinta focalizarea ferma mintii pe un aspect virtuos cu care anterior ne-am familiarizat.

Vigilenta este un tip deosebit de intelepciune care se dezvolta in asociatie cu Atentia.

Vigilenta sesizeaza cand mintea noastra se aprinde peste masura sau se moleseste, si aplica antidotul corespunzator - pentru a pastra echilibrul natural al focalizarii.

Aceste doua puteri ale mintii opereaza impreuna intr-o stransa relationare.

Pentru dezvoltarea Atentiei este necesara asamblarea a doua conditii absolut necesare: una externa si alta interna.

Conditia externa consta in cunoasterea invataturilor Mantuitorului.

Conditia interna presupune sa fim cu mintea in prezenta Lui Dumnezeu tot timpul.

Astfel nu vom mai fi atrasi spre pacate nici cand suntem in prezenta altora, nici cand suntem singuri.

De obicei cand suntem impreuna cu altii ganduri lumesti de tipul pierdere-castig se ridica cu putere din inima, iar cand suntem singuri incepem sa fim imbatati cu felurite amagiri care rasar din pofte sau manie.

Daca suntem cu mintea in prezenta Lui Dumnezeu tot timpul, aceste amagiri isi vor pierde din intensitate, iar cu timpul vor disparea complet.

florin.oltean75 29.03.2012 22:15:06

Hristos este ca o mina de aur.

Cu cat iL intelegi mai bine, cu atat gasesti mai multe bogatii.

ucenic 29.03.2012 22:22:18

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 437933)
Hristos este ca o mina de aur.

Cu cat iL intelegi mai bine, cu atat gasesti mai multe bogatii.

Frumos si adevarat.

florin.oltean75 29.03.2012 22:47:52

Pana nu vedem demonii, nu putem sa-i alungam din suflet.

Suntem amestecati cu ei si ne ranesc in voie, fiind invizibili.

Incepem sa vedem demonii doar atunci cand pasim pe calea Lui Hristos.

Theodor_de_Mopsuestia 29.03.2012 23:14:30

Florin Oltean, sunteti un poet si un ecumenist desavarsit. E greu sa reunesti cele doua intelepciuni care constituie esentele celor doua credinte, aparent atat de...conflictuale, dar se pare ca ati facut-o. Va felicit!

florin.oltean75 30.03.2012 10:27:33

Despre ratiunea rabdarii

Daca lovim o persoana cunoscuta sau necunoscuta, iL lovim direct pe Hristos.

Daca ne rastim la ea, ne rastim direct la Hristos.

Daca o privim cu ura, iL privim in ochi cu ura pe Hristos.

Cum asa?

Pentru ca Hristos este in fiecare om.

Daniel_7 30.03.2012 11:34:34

Au mai fost pe aici useri care vorbeau singuri,si pana la urma s-au plictisit.

florin.oltean75 30.03.2012 11:50:51

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 437997)

Buna observatie.

anita 30.03.2012 12:38:18

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 437997)

E buna ideea de a scrie ceva despre Hristos ,dar greu este ca ceea ce scriem sa si faptuim.
Adica in tot ceea ce facem zi de zi sa il avem in gand si sa il marturisim pe Hristos.

Daniel_7 30.03.2012 13:15:09

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 438011)
E buna ideea de a scrie ceva despre Hristos ,dar greu este ca ceea ce scriem sa si faptuim.
Adica in tot ceea ce facem zi de zi sa il avem in gand si sa il marturisim pe Hristos.

Nu este greu,este imposibil ca noi sa scriem ceva bun despre Hristos! Atat timp cat nu ne vom schimba.Insa multi nu stiu ce inseamna a te schimba.Si cred ca e inutil sa spun eu.

florin.oltean75 30.03.2012 13:21:27

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 438014)
Nu este greu,este imposibil ca noi sa scriem ceva bun despre Hristos! Atat timp cat nu ne vom schimba.Insa multi nu stiu ce inseamna a te schimba.Si cred ca e inutil sa spun eu.

Gandul premerge fapta.

Gandul premerge schimbarea.

Fara ganduri bune, faptele bune nu se pot inmulti.

Ideal: Ganduri bune si fapte bune

Imperfect: Ganduri bune fara rodire in fapte bune.

Cel mai rau: Nici ganduri bune, nici fapte bune.

Daniel_7 30.03.2012 13:23:02

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 438017)
Gandul premerge fapta.

Gandul premerge schimbarea.

Fara ganduri bune, faptele bune nu se pot inmulti.

Ideal: Ganduri bune si fapte bune

Imperfect: Ganduri bune fara rodire in fapte bune.

Cel mai rau: Nici ganduri bune, nici fapte bune.

Exemplu perfect de vorbe goale.

anita 30.03.2012 14:05:40

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 438018)

Mie nu mi se par de loc goale.
Ilustreaza perfect ceea ce multi dintre noi suntem ,sau cel putin eu.
"Ganduri bune fara rodire in fapte bune."
Sau samanta semanata intre spini.

anita 30.03.2012 14:08:30

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 438014)

Cel mai rau este ca nu ne schimbam pe noi insine ,sa incercam nu mai avem atatea poticniri ,chiar daca sunt fara de voie .

costel 30.03.2012 14:39:38

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 438018)

Nu mai face afirmatii in acest mod. De unde stii tu unde si cand prind radacini aceste cuvinte in oameni. Daca ele nu isi gasesc loc in tine, nu inseamna ca nu pot rodi in altii.

Anita, sunt bune si gandurile despre Hristos.

Daniel_7 30.03.2012 22:44:35

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 438031)
Nu mai face afirmatii in acest mod. De unde stii tu unde si cand prind radacini aceste cuvinte in oameni. Daca ele nu isi gasesc loc in tine, nu inseamna ca nu pot rodi in altii.

Anita, sunt bune si gandurile despre Hristos.

Prind radacini cand sunt spuse de cine trebuie si cand trebuie si unde trebuie.
Daca nu ai observat,exista o inflatie de cuvinte,care in general ascund adevarul.

costel 30.03.2012 23:16:55

Daniel, prin lucrarea lui Dumnezeu, ceea ce noi credeam a fi cu neputinta devina cu putina. Asa ca nu e cazul sa punem etichete, cand rodesc si cand nu rodesc cuvintele.

Daniel_7 31.03.2012 11:27:28

Nu recunosc aici lucrarea lui Dumnezeu.

florin.oltean75 31.03.2012 12:14:40

Spontaneitatea faptelor bune rasare din cultivarea multor ganduri frumoase.

costel 31.03.2012 12:39:51

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 438138)
Nu recunosc aici lucrarea lui Dumnezeu.

Daniel, si eu spuneam in urma cu ceva timp ca sunt importante doar faptele, dar mai tarziu am inteles ca vorbele nu trebuie neglijate in niciun chip. Voi reda un fragment dintr-o predica inchinata Mariei Egipteanca, pentru a intelege cat de puternic este cuvantul:

"Transformarea Mariei Egipteanca a inceput intr-un mod cu totul banal. A auzit, ca din intamplare, de marea sarbatoare a Sfintei Cruci, la care plecau la Ierusalim foarte multi oameni pentru a se inchina. Influentata de popularitatea deosebita a acestui eveniment, ca dusa de val, Maria, o femeie pacatoasa (indarjita in starea de pacatosenie), s-a hotarat sa mearga si ea la Ierusalim..." Si stim ce s-a intamplat.

Asa si aici, multi pot auzi din intamplare anumite invataturi si mai tarziu pot avea parte de schimbari minunate datorita acelor cuvinte.

florin.oltean75 31.03.2012 14:38:23

Cel umplut de Hristos este ca o persoana foarte bogata, ridicata la rang de mare cinste.

Daniel_7 31.03.2012 15:17:46

Banalitati.

florin.oltean75 31.03.2012 20:21:53

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 438168)
Banalitati.

Daniel esti o comoara.
Multumesc.

florin.oltean75 31.03.2012 20:46:38

Am invatat lectia rabdarii corect,

doar atunci cand ajungem sa privim boala, necazurile in general, ca daruri ale Lui Dumnezeu,

doar atunci cand ii privim pe dusmanii nostri ca prieteni dragi si invatatori nepretuiti.

Daniel_7 31.03.2012 20:46:39

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 438192)
Daniel esti o comoara.
Multumesc.

Daca te'am ajutat cu ceva ,ma bucur.

florin.oltean75 31.03.2012 20:48:37

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 438194)
Daca te'am ajutat cu ceva ,ma bucur.

Cu adevarat m-ai ajutat Daniele!

Domnul sa te binecuvanteze!

florin.oltean75 31.03.2012 21:20:30

In general, noi suntem nerabdatori pentru ca nu avem nici cea mai vaga idee despre ce mari bunatati aduce virtutea rabdarii in suflet.

Insa atunci cand omul incepe sa isi dea sema de ce mari bogatii aduna inlauntrul sau prin rabdare hristica, ii va pretui pe cei ce-l prigonesc, mai mult ca toate averile lumii la un loc, ii va iubi cu mare putere vazandu-i ca binefacatori milostivi.

Hristos - "Prin rabdarea voastra va veti castiga sufletele voastre!"

Rabdarea este o lectie mai dificila ca darnicia, dar pe care trebuie sa o invatam in cele din urma, daca vrem sa ne mantuim.

florin.oltean75 01.04.2012 14:07:48

Cel ce iL cauta pe Hristos este important sa-si dezvolte "intelepciunea discriminarii suferintelor", sa poata sa faca deosebirea intre o suferinta mica si o suferinta mare.

Toate suferintele acestei vieti sunt foarte mici in comparatie cu o singura suferinta din iad.

Daniel_7 01.04.2012 16:29:01

Vad ca nu te-am ajutat cu nimic,iar vorbesti de unul singur.

Mihailc 01.04.2012 16:35:29

Cugetarea despre Hristos este ea însăși rugăciune.
Și o rugăciune care dezvoltă tema ioaneică a lui Hristos lumina lumii, spune așa: Hristoase Lumina cea adevărată care luminezi pe tot omul ce vine în lume, să se însemneze peste noi lumina feței Tale, ca într-însa să vedem lumina cea neapropiată.
Tot sinaxarul Bisericii strălucește de împărtășirea cu această lumină a zilei a opta, sfinții sunt ei înșiși mărturia vie că însemnarea cu chipul lui Hristos iconicizează lumea, dăruindu-i unitatea deplină fără anularea distincției persoanelor. Lux Christi alungă malignitatea latentă din penumbrele psihismului, precum a strălucit în iadul de mai de jos în Sâmbăta Mare eliberându-i pe cei de acolo de de bezna necomuniunii. Nu degeaba rugăciunea isihastă a Sfântului Grigorie Palama cere cu insistență smerită dar tenace, eliberarea de teroarea necunoscutului din adâncurile ființei: ”Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, luminează întunericul sufletului meu”, aprofundând intuiția acestei iluminări pe care o găsim deja în psalmi (Că Tu vei aprinde făclia mea, Doamne; Dumnezeul meu, vei lumina întunericul meu Ps 17:31).

ucenic 01.04.2012 18:35:46

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 438156)
Cel umplut de Hristos este ca o persoana foarte bogata, ridicata la rang de mare cinste.

"Caci cunoasteti harul Domnului nostru Iisus Hristos. El, macar ca era bogat, S-a facut sarac pentru voi, pentru ca, prin saracia Lui, voi sa va imbogatiti. (2Cor.8:9)"

Daniel_7 01.04.2012 19:27:28

Nu ati inteles mesajul lui Hristos!

Marius22 02.04.2012 14:17:43

Nu este de ajuns sa cugetam despre Hristos. Este nevoie sa cugetam si cele ale Sale, adica impreuna cu El, si cele ale Bisericii, adica impreuna cu Biserica Sa.

Despre El a cugetat si Arie si cunoastem in ce mod a facut-o. A cugetat gresit, eretic, despre Hristos, pentru ca Acesta ii era strain. El nu a propovaduit pe Hristos al Bisericii, ci un hristos mincinos al mintii sale.

Mihailc 02.04.2012 16:17:36

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 438365)
Nu este de ajuns sa cugetam despre Hristos. Este nevoie sa cugetam si cele ale Sale, adica impreuna cu El, si cele ale Bisericii, adica impreuna cu Biserica Sa.

Despre El a cugetat si Arie si cunoastem in ce mod a facut-o. A cugetat gresit, eretic, despre Hristos, pentru ca Acesta ii era strain. El nu a propovaduit pe Hristos al Bisericii, ci un hristos mincinos al mintii sale.

Foarte corectă precizarea, doar în Biserică și împreună cu ea are sens cugetarea la Hristos, altfel ne rătăcim pe coclaurii speculațiilor goale de consecințe folositoare pentru viața noastră.

iustin10 03.04.2012 00:21:31

Hristos este iubire . Iubire a lui Dumnezeu fata de oameni ,luminare a celor ce stateau in intuneric ,intruchiparea dorita pentru cei insetati de cunoastere , viata pentru cei inspaimantati de moarte .
Si astfel ,din niste suflete impietrite cum eram , Hristos reuseste sa faca niste copii plini de iubire , in fata nemarginitei mile a Tatalui ceresc.
Hristos este impacarea lui Dumnezeu cu lumea , este transformarea omului natural in om desavarsit,chip al lui Dumnezeu ,este reintoarcerea noastra la comuniunea cu Dumnezeu.
Hristos este transformnarea omului prin iubire , si nu prin legi stricte . Iubirea este singura care reuseste sa faca din cei mai incapatinati oameni ,niste sfinti , e secretul pustnicilor si lauda fecioriei .
Dragostea de Hristos este cea mai frumoasa cugetare.

Daniel_7 03.04.2012 08:59:38

Lasati cuvintele si treceti la fapte.Suntem satui de cuvinte !

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:22:49.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.