Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   Logodna (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1476)

amadeus2 06.03.2007 00:19:28

Sunt impreuna cu o fata de mai multe luni. Stiu ca multi dupa ce vor citi randurile de mai jos s-ar putea sa ma considere superficial sau imatur dar am nevoie de cateva sfaturi
Suntem amandoi minori si mai avem aproape un an pana la varsta majoratului.
Obisnuiam sa cred ca nu am nevoie de o binecuvantare, nu am nevoie de Dumnezeu ca sa-mi pot legitima sentimentele si actiunile dar, incet, mi-am dat seama de absurditatea gandirii mele si acum dorinta noastra (impartasita) de-a ne unii in fata lui Dumnezeu prin logodna/Taina Cununiei a devenit o necesitate a sufletului.
Nu putem apela la intelegerea parintilor nostrii. Desi ii iubim mult acestia nu ar avea capacitatea sa ne inteleaga: ne cred prea superficiali la varsta noastra.
Dorim sa ne unim in fata lui Dumnezeu dar logodna noastra sa ramana secreta pentru un an de zile iar la varsta majoratului urmeaza sa oficiem si cununia civila.
Pot sa apelez la ajutorul unui preot? Cum trebuie procedat?
V-as ruga sa nu-mi spuneti sa asteptam inca un an de zile. Este aproape imposibil.

cozia 06.03.2007 03:28:45

"Pot sa apelez la ajutorul unui preot? Cum trebuie procedat?
V-as ruga sa nu-mi spuneti sa asteptam inca un an de zile. Este aproape imposibil. "

Stati linistiti ca nu sunteti nici primii nici ultimii care treceti prin aceste momente.
Este bine si necesar sa va duceti IMPREUNA sa vorbiti cu preotul vostru din zona care poate te cunoaste, si cere sa stai de vorba cu el. Parerea mea este sa nu abordezi problema in treacat, la coltul bisericii, ci cere sa stai jos undeva cu el si sa vorbiti pe-ndelete despre situatia voastra.

Multa Rabdare,
Doamne Ajuta!

amadeus2 06.03.2007 15:12:12

@cozia
Iti multumesc pentru raspuns.
Ce conditii trebuie indeplinite pentru Taina Cununiei?

odin 06.03.2007 15:30:25

Citat:

Īn prealabil postat de amadeus2
@cozia

Din punct de vedere canonic, preotul nu poate savarsi Taina Cununiei fara a avea dovada casatoriei civile (adica cerificat de casatorie de la primarie). Casatoria civila nu se poate face, daca sunteti minori, decat cu acordul parintilor...

06.03.2007 16:12:38

Citat:

Īn prealabil postat de odin
Citat:

Īn prealabil postat de amadeus2
@cozia

Din punct de vedere canonic, preotul nu poate savarsi Taina Cununiei fara a avea dovada casatoriei civile (adica cerificat de casatorie de la primarie). Casatoria civila nu se poate face, daca sunteti minori, decat cu acordul parintilor...

Nu exista nici un canon dat de Biserica din care sa reiasa ca Taina Cununiei nu se poate savarsi decat dupa casatoria civila...din contra.
Aceasta lege este data de stat ca autoritate suprema iar institutiile subordonate trebuie sa respecte mai intai legea de drept civil.

Si,pt.ca Biserica ca institutie fizica,este subordonata statului trebuie sa respecte la randul ei legile date de acesta, motiv pt care aceasta Taina se oficiaza dupa casatoria civila, Botezul se face dupa ce copilul a fost inregistrat la Spital si i s-a eliberat certificatul de nastere, slujba inmormantarii se face dupa ce prezinti certificatul de la medicul legist prin care faci dovada mortii si imbalsamarii defunctului...etc

vsovi 06.03.2007 16:12:58

Bine-ar fi sa nu va sfatuiesc in nici un fel! Totusi asteptatzi-va la ce este mai rau ca pana ajungetzi la binecuvantare vi se va acri de toata casatoria, asha ca dupa binecuvantare abea ar trebuie sa ceretzi sfaturi ca acum ce sfaturi atzi putea dori!?. Ce sfaturi? Bine-ar fi sa nu va sfatuiesc. Vai bine-ar fi! Pe bune! Stimate amadeus2 considera te rog ca nu te-am sfatuit. Nu stiu daca se poate.

06.03.2007 16:23:03

amadeus draga,
In primul rand tu faci o mare confuzie...logodna nu substitue Taina Cununiei...nu prin logodna iti legitimezi sentimentele ci prin casatoria civila fata de stat si prin Taina Cununiei fata de Dzeu.
E bine sa vorbesti cu un preot dar sa nu-ti faci prea multe sperante pt ca Logodna este o "ierurgie" ,adica o rugaciune pur si simplu, pe care preotul o face celor doi iar ei isi promit unul altuia dragoste si fidelitate pana la momentul Cununiei,se sfintesc simbolic doua verighete sau inelul fetei pe care il poarta pana la Cununie iar atunci este schimbat cu verighetele propriu-zise prin care se face legamantul de credinta al celor doi in fata lui Dzeu....de aceea Logodna este indicat sa se faca cu o saptamana inainte de Cununie,considerandu-se ca atunci e sigur ca cei doi raman impreuna.

06.03.2007 16:29:27

amadeus
Si am uitat sa-ti mai spun sa nu-ti faci iluzii ca odata logodit poti sta impreuna cu iubita ta...din punct de vedere canonic si bisericesc Logodna este doar o promisiune ca veti fi fideli si va veti pastra unul pt.celalalt pana la Cununie....abia dupa acest moment (Taina Cununiei),dupa ce veti primi binecuvantarea lui Dzeu prin aceasta Taina veti putea fi cu adevarat sot si sotie...in rest Biserica considera desfranare ca doua persoane de sex opus sa locuiasca impreuna.

vsovi 06.03.2007 17:17:45

Citat:

Īn prealabil postat de Clausemi
amadeus
Si am uitat sa-ti mai spun sa nu-ti faci iluzii ca odata logodit poti sta impreuna cu iubita ta...din punct de vedere canonic si bisericesc Logodna este doar o promisiune ca veti fi fideli si va veti pastra unul pt.celalalt pana la Cununie....abia dupa acest moment (Taina Cununiei),dupa ce veti primi binecuvantarea lui Dzeu prin aceasta Taina veti putea fi cu adevarat sot si sotie...in rest Biserica considera desfranare ca doua persoane de sex opus sa locuiasca impreuna.

Sigur ca da sora Clausemi, daca doi oameni de sex opus dorm sau locuiesc impreuna biserica considera desfranare. Si daca sunt de acelasi sex nu e desfranare, fireshte. Ce frumos e cand vrem noi sa fie asha cum am vrea noi... sigur ca stim noi mai bine cum e de fapt. Ce bine ar fi fost sa nu va fi sfatuit. Sa nu ma fi amestecat! Dar iata ca m-am parlit! Si Clausemi draga, ???..., nu tu erai cea care afirmai de legea cea noua, cand ma prinsesem de discutam cu erzbet de legea cea veche? ??? Nu tu m-ai salvat din urgia celor dureroase afirmand atat de vehement cele ale Domnului Iisus? Eu te-am crezut si inca mai simt binecuvantarea vorbelor tale... de atunci. Ce bine ar fi fost sa fi evitat acest subiect, sa fi dat sfaturi.

mathly24 06.03.2007 17:26:26

DRAGA AMADEUS,
ACEEASI PROBLEMA O AM SI EU SI AM CAUTAT SOLUTII.TOT UN AN MAI AM DE ASTEPTAT PANA LA NUNTA.AM VB CU MAI MULTI PREOTI DE LA M-REA SIHASTRIA SI PUTNA SI AS VREA SA TE LAMURESC SI PE TINE ASA CUM M-AU LAMURIT SI EI P MINE DESI NU VA FI RASPUNSUL ASTEPTAT.IN PRIMUL RAND CASATORIA SE FACE CU BINECUVANTAREA PARINTILOR ALTFEL NU ESTE BINECUVANTATA DE D-ZEU,IAR IN LEGATURA CU LOGODNA,ERA O SLUJBA CARE FOLOSEA ACUM MULT TIMP IN URMA CAND CASATORIILE SE FACEAU DE LA VARSTE MAI FRAGEDE SI ERA CA O PROMISIUNE FACUTA UNUL CELUILALT,IAR ACESTIA RAMANEAU IN CONTINUARE LA PARINTI, PASTRANDU-SI FECIORIA, SI SE MUTAU IMPREUNA CAND FACEAU TAINA SF. CUNUNII ATUNCI CAND AJUNGEAU LA VARSTA NECESARA PT A INTEMEIA O FAMILIE.ASA AM TRAIT SI EU CU SPERANTA CA SE POATE FACE CEVA DAR CU LEGILE LUI D-ZEU NU POTI JONGLA LA FEL CUM FACEM CU LEGILE DIN ROMANIA SI NICI NU-L PUTEM PACALI PT CA NU ESTE OM.SFATUL DESI NU SUNT IN MASURA SA DAU SFATURI PT CA NU AM REUSIT SA MA INDRUM PE MINE PE CALEA MANTUIRII,ESTE SA TE DUCI LA UN PREOT CU HAR CARE SA TE POVATUIASCA SI NU AR FI EXCLUS CA SA-L ROGI PE PARINTE SA VB CHIAR CU PARINTII VOSTRII.VEZI CA SUNT O GRAMADA DE PREOTI CARE SI-AU INSUSIT PUTEREA DE A DEZLEGA ORICE.CERCETEAZA MAI INAINTE SI CAUTA UN PREOT IMBUNATATIT.IARTA-MA CA MI-AM PERMIS SA-TI DAU SFATURI,EU FIIND INNEGRIT DE PATIMI,DAR AS FI FOARTE CURIOS SA AFLU CE TI-A SPUS PREOTUL DUPA CE O SA TE DUCI LA EL.PANA ATUNCI RUGATI-VA LA -DZEU SA VA INDRUME CATRE UN PREOT BUN.DOAMNE-AJUTA!APROPO, DE UNDE ESTI?

06.03.2007 17:29:20

Citat:

Īn prealabil postat de vsovi
Citat:

amadeus

Sigur ca da sora Clausemi, daca doi oameni de sex opus dorm sau locuiesc impreuna biserica considera desfranare. Si daca sunt de acelasi sex nu e desfranare, fireshte. Ce frumos e cand vrem noi sa fie asha cum am vrea noi... sigur ca stim noi mai bine cum e de fapt. Ce bine ar fi fost sa nu va fi sfatuit. Sa nu ma fi amestecat! Dar iata ca m-am parlit! Si Clausemi draga, ???..., nu tu erai cea care afirmai de legea cea noua, cand ma prinsesem de discutam cu erzbet de legea cea veche? ??? Nu tu m-ai salvat din urgia celor dureroase afirmand atat de vehement cele ale Domnului Iisus? Eu te-am crezut si inca mai simt binecuvantarea vorbelor tale... de atunci. Ce bine ar fi fost sa fi evitat acest subiect, sa fi dat sfaturi.

vsovi cred ca iar n-ai intels sau eu iar nu m-am exprimat corect :))
Nu dau sfaturi...spun ce spune Biserica si canoanele ei...daca ai citi mai atent ai vedea ca permanent specific acest lucru,nu spun de la mine nimic ca nu e cazul.

Ti se pare cumva ca nu am spus aici tot cele ale Dlui Iisus?...ajuta-ma sa inteleg ca incep sa cred cu adevarat ca am o problema :))

Iar cei care locuiesc impreuna-intim si sunt de acelasi sex nu fac desfranare ci sodomie (dupa spusele Bisericii) adica uraciune inaintea lui Dzeu care aduce anatema...cred eu ca e ceva mai grav...nu?
Daca tu crezi altfel explica-mi sa nu raman in ratacire.

vsovi 06.03.2007 17:46:42

Eu stiu de la sfintzii parintzi ca bine este ca oamenii sa se adune laolalta... si cam asha spune si Biserica mereu, biserica pe care o stiu si eu, nu numai tu... Iar cum se numesc si ce anume face fiecare in relatzie cu semenii sai? Sa te ajute Domnul Iisus sa nu ajungi in ratacire, asha cum bine m-ai invatzat si pe mine, de multe ori.

06.03.2007 18:03:57

Citat:

Eu stiu de la sfintzii parintzi ca bine este ca oamenii sa se adune laolalta... si cam asha spune si Biserica mereu, biserica pe care o stiu si eu, nu numai tu... Iar cum se numesc si ce anume face fiecare in relatzie cu semenii sai? Sa te ajute Domnul Iisus sa nu ajungi in ratacire, asha cum bine m-ai invatzat si pe mine, de multe ori.

Absolut adevarat vsovi...Sf.Parinti spun ca oamenii sa se adune laolalta dar in duhul iubirii lui Hristos,in duhul rugaciunii si al gandului bun...nu sa se adune ca sa aiba de unde se raspandi dupa ce au murdarit locul...desi,chiar si asa Hristos are grija de fiecare dupa cum fiecare si-L doreste.

vsovi 06.03.2007 18:25:11

Citat:

Citat:

Absolut adevarat vsovi...Sf.Parinti spun ca oamenii sa se adune laolalta dar in duhul iubirii lui Hristos,in duhul rugaciunii si al gandului bun...nu sa se adune ca sa aiba de unde se raspandi dupa ce au murdarit locul...desi,chiar si asa Hristos are grija de fiecare dupa cum fiecare si-L doreste.

Stiam eu ca de la sfaturi am sa ajung sa trancanesc, adica nu stiam ci acum constat, si intr-adevar nu trebuia sa ma amestec in acest subiect, trebuia sa nu postez nimic, dar acum ce sa mai fac? Ce? Am sa inchei discutzia aici, cu Clausemi, dar am sa mai discut cu ea pe alte subiecte, imi place sa discut cu Clausemi ca nu se lasa si e bine pregatita, deci am sa mai discut cu tine... si Hristos va avea grija de fiecare... de noi si de fiecare...

Ce frumoasa este o logodna !
Ce bine ma simt dupa o discutzie cu Clausemi...
Daca amadeus2 n-a invatzat nimic din discutzia pe aceasta tema, sper ca noi doi macar sa fi ramas cu ceva ...

06.03.2007 22:40:44

sovi,sovi!!!
Personal niciodata nu am iesit de pe acest forum fara a invata ceva...iar in ceea ce te priveste umorul,ironia si subtilitatea cu care te-ai remarcat nu pot sa-mi fie chiar indiferente oricat te-ai stradui sa te abtii la a posta...

odin 07.03.2007 19:27:57

Statul roman interzice casatoria sub 18 ani..., cu sau fara acordul parintilor. A fost aprobat un proiect de lege astazi (7 martie).
Clausemi, nu mai fi asa avida in a contrazice, vezi ideea din spatele cuvintelor...;)

08.03.2007 13:43:38

Citat:

Statul roman interzice casatoria sub 18 ani..., cu sau fara acordul parintilor. A fost aprobat un proiect de lege astazi (7 martie).
Clausemi, nu mai fi asa avida in a contrazice, vezi ideea din spatele cuvintelor...;)

Aceeasi rugaminte o am si eu...vezi ideea din spatele cuvintelor mele care nu inseamna contrazicere,ci dorinta de a nu lasa pe cineva in nestiinta...atunci cand vad ca pot raspunde la o intrebare sau pot lamuri o problema nu stau sa meditez daca sa scriu sau nu si nici nu filosofez prea mult pe marginea textului...scurt si la obiect...revin numai in cazul in care vad ca nu s-a inteles si trebuiesc argumente suplimentare iar pretentie din partea mea nu exista ca cineva sa ia aminte...fiecare e liber sa faca ce vrea si cum crede cu informatia primita iar eu am constiinta impacata ca nu am trecut fara sa observ sau fara sa ajut...in cazul de fata doar virtual sau in scris.

odin 08.03.2007 15:00:56

Vad ca nu intelegi la ce ma refer...:

Am postat mai sus: `Din punct de vedere canonic, preotul nu poate savarsi Taina Cununiei fara a avea dovada casatoriei civile (adica cerificat de casatorie de la primarie). Casatoria civila nu se poate face, daca sunteti minori, decat cu acordul parintilor...`

Tu ai replicat: `Nu exista nici un canon dat de Biserica din care sa reiasa ca Taina Cununiei nu se poate savarsi decat dupa casatoria civila...din contra.
Aceasta lege este data de stat ca autoritate suprema iar institutiile subordonate trebuie sa respecte mai intai legea de drept civil.`

Ceea ce orice om care nu cauta nod in papura ar fi trebuit sa inteleaga din ce zic eu este urmatorul lucru: nu poti sa te cununi la Biserica, fara certificat de casatorie...
Detalii de genul asta vroia sa afle si cel ce a pus intrebarea... si nu cred ca am gresit prin afirmatia mea.. Probabil te-a deranjat cuv. `canon` din fraza mea.. nu exista canon (probabil) insa sigur exista niste hotarari sinodale cu privire la savarsirea cununiei, nu? La asta ma refer cu contrazicerea...
Daca as fi la fel de `rau` ca tine te-as corecta ca Biserica nu exista ca `institutie fizica `(este un termen inventat)...in cel mai bun caz exista ca institutie juridica (dar eu am inteles ce ai vrut tu sa spui...)

08.03.2007 15:11:25

odin draga,pe mine nu ma deranjeaza nimic,nici tu ca persoana si nici postarile tale...eu am venit cu o completare daca trebuie sa specific...am simtit ca trebuie facuta o corectare si o completare si nu cred ca am gresit.

Ce te face sa crezi ca eu caut nod in papura? sincer ai gresit persoana...stii ce spune Hristos? cand fratele tau a gresit spune-i intre patru ochi,daca nu ia aminte mai cheama pe cineva si atrage-i atentia in prezenta aceluia...si daca nici atunci nu ia aminte lasa-l si roaga-te pt el...e nevoie sa-ti mai talmacesc ce-am vrut sa spun cu acest exemplu?

Iar Biserica ca institutie fizica o vei gasi in Liturgica,este vorba de Biserica pamanteasca,materiala unde se dau toate explicatiile de rigoare si diferentierea cu cea cereasca,spirituala...citeste,documenteaza-te mai intai si apoi mai vorbim pe acest subiect daca doresti si daca mai este cazul.

odin 08.03.2007 15:29:48

Clausemi... vorbeam de nod in papura... Tu vorbeai de Biserica in relatie cu statul roman - in cazul asta folosesti termenul de institutie juridica (adica are personalitate juridica)...ca exista Biserica cereasca, pamanteasca samd nu are nici o legatura cu subiectul... in legatura cu documentarea, stai linistita...

08.03.2007 15:42:40

odin
Daca tu asa vrei sa-i spui n-ai decat...pt ca de fapt e diferenta de termeni,de nuanta nu de inteles...cu alte cuvinte tot aia e.
In rest de fel sunt linistita...am invatat sa-mi menajez neuronii,nu de alta dar tin sa nu imbatranesc prea repede. :)

odin 08.03.2007 16:18:44

Tu te faci ca nu pricepi?? Asta spuneam si eu... nu are rost sa cauti nod in papura, mai ales cand e vorba de nuante, sensuri apropiate etc... Am dat insa un exemplu despre cum se pot si lua altii de tine, nu numai tu de altii.
Sunt satul de absolventi (sau inca nu) de teologie care dupa ce s-au tarat prin facultate cu 5 si 6 si care daca au citit Liturgica lui Braniste si dogmatica lui Zagrean au impresia ca stapanesc chintesenta teologiei si mai mult decat atat. Daca aduci vorba de Staniloaie, iti raspund cu Cleopa etc. Ignoranti care nu au puterea sa vada dincolo de lungimea fustei sau de cea a barbei, caruia daca ii pui un volum de Voltaire in mana incepe si isi face cruce sau pe care daca il intrebi ceva in engleza iti raspunde ca Paisie nu mai stia engleza si uite ce sfant mare a fost.
... de persoane care vehiculeaza forumuri doar doar s-o alege cu vreo noua idila `frateasca` si duhovnici obscuri...
Nu generalizez in nici un caz si nici macar nu ma refer la tine (foarte probabil ca tu faci parte din randul studentelor care chiar au inteles ce inseamna teologie si imi poti da lectii de franceza...respect), insa observ o tendinta... atunci cand anumite persoane se simt incoltite fac referire la cultura teologica a interlocutorului (mai citeste...etc) si ma deranjeaza.. Astfel de persoane daca le scuturi un pic nu au auzit de Mircea Eliade sau de Jung, nu stiu sa faca deosebire intre `crearea omului` si `creatia omului` etc.
Nimeni nu este un om cu o cultura perfecta, insa hai sa incercam sa nu ne mai comportam precum profesorul cu invatacelul, fiindca de alde asa-zisi `culturisti` sunt satul...

08.03.2007 16:43:20

Citat:

Tu te faci ca nu pricepi?? Asta spuneam si eu... nu are rost sa cauti nod in papura, mai ales cand e vorba de nuante, sensuri apropiate etc... Am dat insa un exemplu despre cum se pot si lua altii de tine, nu numai tu de altii.
Sunt satul de absolventi (sau inca nu) de teologie care dupa ce s-au tarat prin facultate cu 5 si 6 si care daca au citit Liturgica lui Braniste si dogmatica lui Zagrean au impresia ca stapanesc chintesenta teologiei si mai mult decat atat. Daca aduci vorba de Staniloaie, iti raspund cu Cleopa etc. Ignoranti care nu au puterea sa vada dincolo de lungimea fustei sau de cea a barbei, caruia daca ii pui un volum de Voltaire in mana incepe si isi face cruce sau pe care daca il intrebi ceva in engleza iti raspunde ca Paisie nu mai stia engleza si uite ce sfant mare a fost.
... de persoane care vehiculeaza forumuri doar doar s-o alege cu vreo noua idila `frateasca` si duhovnici obscuri...
Nu generalizez in nici un caz si nici macar nu ma refer la tine (foarte probabil ca tu faci parte din randul studentelor care chiar au inteles ce inseamna teologie si imi poti da lectii de franceza...respect), insa observ o tendinta... atunci cand anumite persoane se simt incoltite fac referire la cultura teologica a interlocutorului (mai citeste...etc) si ma deranjeaza.. Astfel de persoane daca le scuturi un pic nu au auzit de Mircea Eliade sau de Jung, nu stiu sa faca deosebire intre `crearea omului` si `creatia omului` etc.
Nimeni nu este un om cu o cultura perfecta, insa hai sa incercam sa nu ne mai comportam precum profesorul cu invatacelul, fiindca de alde asa-zisi `culturisti` sunt satul...

Absolut corect si intr-u totul de acord cu tine...motiv pt care trebuie sa-mi prezint scuzele de rigoare si sa-ti marturisesc ca nu am gandit nici o secunda ca discut cu un invatacel...am prostul obicei ca si pe elevii mei sa-i tratez cam de la egal la egal ,cu atat mai mult o persoana cu care in definitiv s-a vrut doar o completare la o informatie...ideea este ca desi suntem pe un forum crestin,nu toata lumea este informata in domeniul teologic cu precizie...de aceea am considerat sa te indrum spre liturgica, pt a vedea de unde am luat eu termenul respectiv nicidecum pt ca m-am simtit incoltita.

Iar referitor la persoana mea poate mi-as mai dori sa fiu in anii studentiei,si asta pt ca eram cu ceva ani mai tanara si tare fain mai era...desi nu ma las eu cu una cu doua nici acum...si uite ce bucurie mi-ai facut constatand ca nu sunt singura "satula" pe acest forum :))))

odin 08.03.2007 17:01:20

Sper ca nu te-am suparat... mai ales acum de ziua femeii... La multi ani!:D

08.03.2007 17:11:13

Citat:

Sper ca nu te-am suparat... mai ales acum de ziua femeii... La multi ani!:D

Nici vorba...din contra,ti-am spus ca mi-ai facut o mare bucurie ;) :)

suzana 06.06.2007 10:49:37

Sunt impreuna cu prietenul meu de 5 ani si am vrea sa ne logodim dar am avea nevoie de niste informatii,de exemplu de ce am avea nevoie si cam cat ar costa slujba?

Va_iubesc 06.06.2007 11:39:31

Citat:

Īn prealabil postat de suzana
Sunt impreuna cu prietenul meu de 5 ani si am vrea sa ne logodim dar am avea nevoie de niste informatii,de exemplu de ce am avea nevoie si cam cat ar costa slujba?

Draga Suzana,

Bine ai venit printre noi!

O sa-ti spun ce am mai scris pe un topic despre semnificatia logodnei. Logodna simbolizeaza, prin punerea verighetelor pe degetele mirilor, legatura duhovniceasca si fireasca intre cei doi tineri, uniti in fata lui Hristos pe toata viata. Dar aceasta legatura este binecuvantata de Dumnezeu si se desavarseste NUMAI prin punerea cununiilor pe capetele mirilor, in cadrul slujbei cununiei. Deci logodna nu are decat valoare de atestare a legaturii, dar nu exista binecuvantare pentru a convietui impreuna. Numai Taina Casatoriei, prin punerea cununiilor da binecuvantarea unei vieti impreuna.

De aceea, ca sa se evite neintelegerile, Biserica Ortodoxa a hotarat ca slujba logodnei sa se faca impreuna cu slujba cununiei. Sunt rare cazurile in care se da binecuvantarea sa se faca in momente diferite si trebuie bine motivate. In general, aceste cazuri sunt pentru cei care chiar pot si inteleg ca desi sunt logoditi, vor trai in curatenie si infranare pana la cununia religioasa. Am cunoscut un astfel de caz, cand cununia civila si logodna au fost facute in strainatate, iar cununia religioasa in tara, ca sa participe si parintii si rudele. Dar acesti oameni in decursul celor doua luni care au separat logodna de cununie au trait numai pe langa biserica, impartasindu-se aproape saptamanal ca sa-I intareasca Dumnezeu sa nu cada in pacate trupesti. Au avut chiar canon sa fie pregatiti oricand sa se impartaseasca in intervalul acesta.

Deci daca vreti sa aveti binecuvantarea lui Dumnezeu, mergeti amandoi sa vorbiti cu un preot si sa faceti logodna si cununia impreuna. O sa va mai spuna si alte aspecte pe care nu le evoc acum decat daca doresti sa le afli. Ati putea sa luati carte Pr. Arsenie Boca despre casatorie - cale spre mantuire ca sa aflati mai multe.

"Cat costa slujba?" O slujba NU COSTA! Daca omul doreste sa dea ceva e un dar pentru biserica si pentru preot. Preotii au un salariu modic, extrem de mic, considerandu-se ca diferenta pana la un salariu normal o pot lua din ce mai dau oamenii. Deci dand ceva la biserica ii ajuti si familia preotului, si pe cei saraci (o parte din bani merg spre ei) si biserica in sine. S-a ajuns in unele locuri sa se puna o anumita taxa fiindca oamenii veneau la slujbe, nu aveau nicio contributie financiara, iar preotii ar fi trebuit sa sustina financiar din salariul de cateva milioane de lei (vechi) existenta bisericii (reparatii, electricitate, curatenie, etc), ceea ce era imposibil.

Domnul sa va lumineze calea!

Elena

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:49:33.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.