![]() |
Cum trebuie sa fie crestinul din ziua de astazi?
Dupa o serie de intrebari, vin acum cu o alta intrebare, care cred ca ne intereseaza pe toti.
Cum trebuie sa fie crestinul de astazi? ne confruntam cu atatea probleme, atata aroganta, indiferenta, rautare etc. cum trebuie sa fim noi in Hristos. Vreau fapte concrete, ce trebuie sa fac ca sa fiu un crestin model? ce tip de viata sa 'adopt' pt. a fi crestin in adevaratul sens al cuvantului? Daca se poate as vrea un 'tipar' dupa care sa-mi chidez viata. Vreau fapte concrete, nu povesti din carti. Asadar va rog sa postati raspunsul dvs. in acet topic (cat de multe) pt. a ma ajuta pe mine si pe altii, care cu siguranta si-au pus acesta intrebare pe care eu v-am adresat-o. |
De ce simtiti nevoia unui program? De ce simtiti nevoia unor reguli exacte ?
Iubeste pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ,si pe aproapele tau ca pe tine insuti. Daca urmati aceste porunci,cele mai mari ,le veti urma de la sine si pe celelalte. Si eu am cautat reguli si indreptare de viata .Si am realizat ca singura indatorire care o aveam,era sa iubesc si sa ma bucur de viata ca de un dar ,si de maretia lui Dumnezeu. Daca inima nu va e patrunsa de iubire ,orice alte infranari si reguli nu au scopul decat tocmai de a va duce in acest punct,sa invatati sa iubiti . Asa ca de ce sa nu urmati de la inceput calea regala,a iubirii :) ? |
Dobandirea Harului Duhului Sfant
Crestinul de azi trebuie sa fie ca crestinul din totdeauna, la fel ca Sfintii, la fel ca Dumnezeu si Imparatia Sa care nu se schimba. Si pentru asta avem nevoie de Harul (Mila) lui Dumnezeu, adica sa-L dobandim pe Dumnezeu in mod palpabil, sa-L simtim, sa fim cu El permanent intr-o relatie fireasca bazata pe iubire. Cam aceasta este esenta Trairii Ortodoxe, si dupa cum s-a mai spus, restul va curge de la sine, ne va invrednici Dumnezeu ce sa facem si unde sa facem.
|
Citat:
de aceea merita sa fie luate in seama. l-am intrebat o data pe un prieten, preot de mir, de ce nu se schimba canoanele daca tot nu se aplica intocmai. mi-a spus ca omul oricum scade stacheta fata de canoane, iar duhovnicii fac diverse pogoraminte. daca stacheta canoanelor ar cobora, pogoramintele ar fi si mai jos. iar peste 50-100 de ani ... s-ar ajunge la bagatelizarea pacatului, iar sensul spovedaniei aproape ar disparea. |
Citat:
|
Citat:
si cea mai recomandata pentru un incepator. |
Ca să înțelegem cum trebuie să fie creștinul trebuie să cunoaștem unul. Adică avem nevoie de un model concret. O persoană.
|
Citat:
Sablonul crestinului ortodox trebuie sa fie ipotetic, nu personalizat. |
Evident, nu de un idol avem nevoie. Sigur că și un „model” poate greși. Însă creștinismul nu se poate învăța doar din cărți. Trebuie să vezi un creștin în carne și oase, de la care să înveți cum poți fi creștin în lume. E maestrul, dacă vrei, fără de care se pierde ceva esențial. Iar noi, ca ortodocși, avem această tradiție. Duhovnicul e pentru noi, de regulă, modelul.
|
Crestinul din ziua de azi ar trebui sa fie ca cel descris in Epistola catre Diognet: "Creștinii nu trăiesc deosebiți de ceilalți oameni nici prin pământul pe care trăiesc, nici prin limbă, nici prin îmbrăcăminte. Nu locuiesc în orașe ale lor, nici nu se folosesc de o limbă deosebită, nici nu duc o viață străină. Învățătura lor nu e descoperită de gândirea și cugetarea unor oameni, care cercetează cu nesocotință; nici nu o arată, ca unii, ca pe o învățătură omenească. Locuiesc în orașe grecești și barbare, cum le-a venit soarta fiecăruia; urmează obiceiurile băștinașilor și în îmbrăcăminte și în hrană și în celălalt fel de viață, dar arată o viețuire minunată și recunoscută de toți ca nemaivăzută. Locuiesc în țările în care s-au născut, dar ca străinii; iau parte la toate ca cetățeni, dar pe toate le rabdă ca străini; orice țară străină le e patrie, și orice patrie le e țară străină. Se căsătoresc ca toți oamenii și nasc copii, dar nu aruncă pe cei născuți. Întind masă comună, dar nu și patul. Sunt în trup, dar nu trăiesc după trup. Locuiesc pe pământ, dar sunt cetățeni ai cerului. Se supun legilor rânduite de stat, dar, prin felul lor de viață, biruiesc legile." Cred ca spune totul si nu mai are nevoie de comentarii!
|
Citat:
Pe vremea cand ortodoxia imi parea depasita si chiar aveam ganduri de a imbratisa o alta religie,am descoperit cine era modelul acestei religii si sufletul meu s-a indragostit iremediabil de Iisus,care este irezistibil!!! |
Citat:
Tot din Epistola către Diognet:”Simplu spus, ceea ce este sufletul în corp, aceasta sunt creștinii în lume. Sufletul este răspândit ca o sămânță în toate părțile corpului, iar creștinii sunt răspândiți în cetățiile lumii. Sufletul locuiește într-un corp dar nu este din corp; iar creștinii locuiesc în lume dar nu sunt din lume. Sufletul nevăzut este conținut într-un trup văzut, iar creștinii sunt cunoscuți ca fiind din lume, dar nădejdea lor rămâne nevăzută. Carnea urăște sufletul și se războiește cu el, deși nu e cu nimic nedreptățită de el, pentru că e împiedicată să se robească plăcerilor, iar pe creștini lumea îi urăște, deși nu e cu nimic nedreptățită de ei, pentru că se împotrivesc idolatriei plăcerilor. Sufletul iubește carnea care-l urăște și membrele lui; iar creștinii iubesc fără silnicie pe cei ce îi urăsc pe ei. Sufletul e închis în corp, dar el ține la un loc corpul; iar creștinii sunt deținuți în arestul lumii, dar ei țin la un loc lumea. Sufletul muritor locuiește într-un cort muritor; iar creștinii locuiesc și ei în corturi stricăcioase, așteptând nestricăciunea din cer. Sufletul se face mai bun suferind cele rele în hrană și băutură, iar creștinii pedepsiți în fiecare zi se înmulțesc tot mai mult. Într-un atât de mare rang i-a pus Dumnezeu în lume, pe care nu le este îngăduit a-l refuza”. |
Cristos a înviat!
Citat:
9. Iisus i-a zis: "De atata vreme sunt cu voi, Filipe, si nu M'ai cunoscut? Cel ce M'a vazut pe Mine L-a vazut pe Tatal; si cum de zici tu: Arata-ni-L noua pe Tatal!?(In14,8-9) |
Citat:
Citat:
Citat:
Aici, eu îndrăznesc să vă dau un sfat, oricât îmi vor sări la beregată cei care se ocupă cu asta pe forum. Este important să vă alegeți, ca model, un sfânt (sau mai mulți) din zilele noastre. Dacă vă îndreptați spre viață de laic, un sfânt familist. Dacă încă nu știți spre ce vă îndreptați (sunteți în fază de discernământ vocațional) un sfânt tânăr, ca dv. Este o eroare frecventă să încercați să puneți în practică lucruri pe care le citiți în cărți precum Patericul Egiptean, Limonariul, Filocalia și altele despre viața călugărească. Nu lectura lor e eronată, ci dimpotrivă, foarte de folos sufletului și minții. Dar acolo este vorba de o altă cale. Citiți-le ca și când ar fi romane de călătorie. Când vă veți călugări și dacă vă veți călugări, atunci abia citiți-le ca pe manuale. |
Citat:
|
Citat:
|
Sfantul de care vorbeste domnul Dragomir e soldatul rus Evghenie Rodionov, cel mai nou mucenic canonizat de Biserica Ortodoxa Rusa, care, exact de ziua lui, in 23 mai 1996, cand ar fi implinit 19 ani, a fost chinuit cu bestialitate de rebelii ceceni, taindu-i-se capul pentru ca n-a vrut sa se lepede de Hristos si a refuzat sa-si dea jos crucea de la gat si sa devina musulman.
Si, ca sa-si arate bestialitatea pana la capat, cecenii care l-au omorat, au si filmat executia si i-au trimis-o mamei lui Evghenie. Ulterior, conducatorii acelei grupari cecene i-au spus mamei lui: “Dacă fiul tău ar fi devenit ca unul dintre noi (adica musulman si ucigas al ostaticilor rusi), nu ar fi suferit nimic”. Insa in ciuda batailor, chinurilor si promisiunilor ca nu va fi omorat daca isi va scoate crucea, cecenii nu l-au putut face sa cedeze. Evghenie a preferat moartea, si prin asta, ramanerea cu Hristos, in locul ramanerii in viata, dar fara Hristos de care s-ar fi lepadat. Pe blogul lui Laurentiu Dumitru era un reportaj video despre Sf. Evghenie, insa filmarea care contine si scena decapitarii a fost eliminata din filmul de pe you tube din cauza continutului extrem de tulburator. Poate insa fi citit transcriptul in romana al filmului http://laurentiudumitru.ro/blog/2010...a-martiriului/ . Iar despre minunile pe care a inceput deja sa le faca Sf. Evghenie de cand s-a mutat la Hristos, aici: http://www.razbointrucuvant.ro/2010/...-a-mamei-sale/ |
Citat:
Diana |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
http://www.crestinortodox.ro/diverse...nta-69461.html Sfinții Petru si Fevronia de Murom - ocrotitorii tinerilor casatoriti si ai familiei [www.crestinortodox.ro/comunitate/group.php?group_id=531 Exista si o carte foarte interesanta despre sfintii care au fost casatoriti: „Căsătoria , cale spre sfințenie”. In aceasta carte veti gasi foarte multi sfinti ocrotitori ai familiei si o prezentare a vietii lor. |
Citat:
"...dupa cum Cel ce v-a chemat este Sfant, fiti si voi sfinti in toata purtarea voastra. Caci este scris: "Fiti sfinti, caci Eu sunt sfant"." (1Pet.1:15,16) |
Citat:
(stiu ce scrie la 1 Ioan 2:6) |
Citat:
Insa Tatal nostru, care stie din ce suntem facuti, ne-a dat fiecaruia sprijinul Sau in persoana Duhului Sfant. Sa-L avem noi ca tinta pe Hristos si Dumnezeu ne va da prin Duhul Sfant si vointa si infaptuirea. |
Citat:
Mi-a povestit o prietena despre o doamna care din tinerete a fost credincioasa. In perioada comunista a suferit pentru credinta ei, iesind oarecum in evidenta prin felul de a se imbraca. Se spovedea des, avea o randuiala de rugaciune, facea cele 7 Laude zilnic + alte Acatiste, sfatuia si pe altii si le vorbea despre Dumnezeu. Avea o sora mai mare decat ea cu cativa ani, care s-a imbolnavit grav. Era la pat si nu mai putea face nimic. Doamna credincioasa nu a putut sa o ajute (sau mai bine spus a vizitat-o extrem de rar, pentru ca nu putea sa sara peste randuiala de rugaciune). Nu spun asta ca sa o judec, nici nu afirm ca rugaciunea nu este importanta, dar exista acest pericol de a cadea in formalism si sa ne inchidem inima fata de aproapele. Ortodoxia este o cale a echilibrului. In acest sens, foarte interesanta mi s-a parut povestirea Omorul, scrisa de Cehov. |
Citat:
Citeste-le cu mare atentie si cu mare tragere de inima,lasa-le sa te patrunda si vei simti cum se infiripa,incet,incet,comuniunea ta cu Dumnezeu!Vei vedea ca El nu este "politistul" care te urmareste de dupa colt cand gresesti pentru a te pedepsi,ci Tatal bland si iubitor,care abia asteapta sa te arunci in bratele Lui! Toate aceste sfaturi vin de la unul care,ca si tine,a strigat disperat:"Dumnezeule,nu ma lasa sa mor fara a te cunoaste pe tine"!Si iata ca mi-a ascultat rugaciunea,astazi,la cca 23 de ani de comuniune cu el sunt un om fericit ca mi-am gasit Parintele! Daca vei simti nevoia sa ma mai intrebi ceva,aici sunt langa tine,frate.Si,probabil,nu numai eu.Dumnezeu sa-ti indeplineasca ruga. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 05:07:25. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.