Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Sa nu ne fie rusine cu nimeni! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14789)

Laura19 04.04.2012 05:33:30

Sa nu ne fie rusine cu nimeni!

Sa nu ne fie rusine!
pr. Constantin STURZU

Asta putem invata si noi de la El: sa nu ne fie rusine cu nimeni! Sa-i acceptam asa cum sint, cu slabiciunile, badaraniile, lipsurile sau pacatele lor, innoind si vindecind, cu puterea harului, tot ceea ce am mostenit de la generatiile anterioare sau contemporane noua.
De cite ori nu am incercat (sau am vazut la altii), de-a lungul vietii noastre, un sentiment de jena vizavi de cei care ne sint rude sau apropiati prin natura imprejurarilor? De cite ori nu s-a intimplat ca un fiu sau o fiica sa se jeneze in fata colegilor de mama sau de tata care nu sint asa de educati, nu vorbesc corect gramatical sau, mai grav, au si cite o patima, cum e cea a dependentei de alcool? Unii merg pina acolo incit, la o anumita virsta, isi reneaga cu totul rudele sau parintii, tovarasii din copilarie sau colegii de la un serviciu mai modest avut anterior, comportindu-se ca si cum trecutul lor nu mai exista. Negarea originilor si a imprejurarilor in care a crescut ajunge uneori pina acolo incit "jenatul" ajunge sa-si nege insasi nationalitatea. Asa au ajuns unii romani ca, peste hotare fiind, sa nu se recomande ca fiind din Romania, din dorinta de a nu fi asociati cu sleahta de cersetori sau cu infractorii care au invadat Occidentul, mai ales dupa aderarea tarii la Uniunea Europeana. Ca sa nu mai vorbim de jena romancelor de a-si declina identitatea in tari in care compatrioatele lor detin "pozitii fruntase" la capitolul prostitutie.

In "Asfalt tango", unul dintre cele mai reusite filme ale regizorului Nae Caranfil, actorul Mircea Diaconu interpreteaza rolul unui sot abandonat de tinara sa sotie, Dora, care fuge de acasa spre o Franta idealizata, un tarim al fericirii absolute. Aceasta tinara, satula de viata plina de greutati dusa in Romania, refuza sa mai foloseasca limba natala si vorbeste doar in franceza, chiar si atunci cind i se intimpla ceva neasteptat, cum ar fi o lovitura la picior. Eu insumi am cunoscut astfel de persoane in urma unor calatorii in strainatate. Spre exemplu, in Italia, undeva linga Pisa, eram mai multe familii intr-un loc public, fara a ne cunoaste unii pe altii. O tinara mama, desi a stat la doi pasi de noi pret de citeva ore si ne-a auzit vorbind romaneste, a refuzat sa-si deconspire nationalitatea si numai intimplarea a facut sa aflam ca persoana de linga noi (vecina) stie romaneste si ca nu e, de fapt, o italianca de prin partea locului.

"Mi-e rusine ca sint roman" - iata o expresie pe care, daca o cauti pe internet, o gasesti in cel putin 247.000 de locatii! Cred ca putini sint cei care sa nu o fi rostit macar o singura data in viata lor. Unii au facut din aceasta permanenta criticare a tot ce-i romanesc un adevarat crez. Sint cazuri de oameni cultivati, care au avut acces la aspectele valoroase din cultura si din istoria noastra, dar care au refuzat sa mai scrie in limba romana, dispretuind tot ce-i romanesc. Citi insa au constientizat, ulterior, ca, negindu-si nationalitatea, nu fac decit sa-si nege o parte importanta din ceea ce sint? Ca aceasta dezradacinare din sol romanesc si replantare in tinuturi mai primitoare si mai civilizate nu anuleaza mostenirea pe care o duci cu tine, in tine!, chiar si daca ai emigra intr-o alta galaxie. Nu insistam acum asupra motivelor invocate de cei care se rusineaza de propria nationalitate sau de apartenenta la un anumit neam. Cert e ca nu poti fi pe deplin implinit ca om in momentul in care iti (re)negi propriul trecut, incercind sa stergi cu buretele uitarii o parte importanta din viata ta.

Patru, Doamne, si toate patru...

In duminica aceasta care premerge sarbatoarea Nasterii Domnului se va citi in biserici, integral, primul capitol al primei Evanghelii din Noul Testament, cea dupa Matei. Aceasta pericopa debuteaza cu o insiruire de nume care se constituie intr-o genealogie a lui Iosif, logodnicul Sfintei Fecioare si tatal adoptiv al lui Iisus. Ceea ce ii frapeaza pe toti comentatorii acestui arbore genealogic ce merge pina la Avraam este prezenta unor nume de femeie intr-o lista care urmareste descendentii pe linie paterna. Devin si mai contrariati cei care, cercetind in Scriptura cine sint Tamar, Rahab, Rut si Batseba (cele patru femei mentionate), afla ca intre ele sint unele de alt neam decit cel evreiesc si/sau altele cu o viata morala rusinoasa, cel putin in parte.

Tamar este, pe rind, femeia lui Ir si Onan (in virtutea legii leviratului care spunea ca un frate trebuia sa ia de sotie pe cumnata sa daca aceasta ajungea vaduva si fratele nu lasase mostenitori), dar dupa moartea lui Onan nu primeste de sot pe cel de-al treilea frate intrucit Iuda, tatal sau, se temea sa nu moara si acesta. Atunci Tamar il pacaleste pe Iuda, ramas vaduv, si, sub chipul unei prostituate, il primeste in patul sau zamislind doi prunci, pe Fares si pe Zara. Iar Fares este cel inscris apoi intre stramosii lui Iosif, timplarul din Nazaret. Rahab era de neam cananeit, fiind o desfrinata din cetatea Ierihonului. Intrucit ii ajuta pe evrei sa cucereasca aceasta cetate, avind evlavie fata de Dumnezeul acestui popor venit din Egipt dupa multi ani petrecuti in pustie, Rahab este crutata dimpreuna cu toata casa ei, se casatoreste cu Salmon si il naste pe Booz. Acest Booz va lua, la rindul sau, o femeie de alt neam, pe moabiteanca Rut, impresionat de faptul ca aceasta femeie, desi era o vaduva tinara, hotaraste sa nu se recasatoreasca, ci sa poarte grija de soacra sa. In fine, Batseba este cea sedusa de David pe cind Urie, barbatul sau, se afla plecat la razboi. Aflind ca este insarcinata, David da porunca sa fie lasat Urie fara ajutor in fata dusmanilor, iar dupa moartea lui o ia pe vaduva ca sotie. Copilul lui David nascut din acest pacat, al adulterului, nu traieste, insa Batseba ramine iarasi insarcinata si il naste apoi pe Solomon, cel renumit pentru intelepciunea sa.

Poate fi smintitor pentru un neinitiat in tainele crestinismului sa gaseasca astfel de personaje in genealogia celui nascut fara de prihana din Fecioara Maria. Unul ca acesta ar gasi firesc ca evanghelistii sa treaca sub tacere o astfel de descendenta, aparent deloc onorabila in unele aspecte. Dar Dumnezeu nu lasa nimic deoparte, nu cruta si nu ascunde nimic din trecutul celor considerati a fi stramosi ai sai. In primul rind pentru ca, desi de neam strain sau cu viata imorala, astfel de persoane dovedesc, mai presus de slabiciunile omenesti, intelepciunea de a alege cai de implinire a voii lui Dumnezeu (Tamar), o credinta puternica in Dumnezeul cel viu (Rahab), dragoste jertfelnica (Rut) si pocainta (Batseba/ David). Aceste valori au dainuit si s-au transmis de-a lungul urmatoarelor generatii, iar nu pacatele omenesti, conjuncturale. Pe de alta parte, Hristos isi asuma intreaga noastra fire aratind ca a venit pentru tot neamul omenesc, indiferent de etnie sau de starea morala. Si-a asumat, nevinovat fiind, toate ale noastre pentru ca pe toate sa le indrepte si sa le innoiasca. Sa readuca unitatea in sinul umanitatii (insa nu una pe baze etnice), dar si sansa de vindecare a neputintelor omenesti, indiferent de gravitatea pacatelor savirsite.

Asta putem invata si noi de la El: sa nu ne fie rusine cu nimeni! Sa-i acceptam asa cum sint, cu slabiciunile, badaraniile, lipsurile sau pacatele lor, innoind si vindecind, cu puterea harului, tot ceea ce am mostenit de la generatiile anterioare sau contemporane noua. Astfel ne putem noi lumina sufletul, iar pe cei ai nostri ii ajutam sa se ridice. Fugind de responsabilitatea aceasta nu facem decit sa dam cu piciorul la sansa de a ne curati si lumina intreaga noastra fiinta, nu doar o parte. Oricit de implinit ai fi pe plan profesional, familial etc., solutia deplina si odihnitoare, mai ales in cazul in care realmente sint lucruri de care sa te rusinezi, la tine sau la altii, nu e fuga de propria identitate, ci asumarea transfiguratoare a ei in lumina puterii exemplului Mintuitorului Iisus Hristos.

mihailt 05.04.2012 04:36:56

Pai imi pare rau da populatia Romaniei de azi nu se prea pot numi romani,ca aia vine de la Imperiul Roman nici daci ci americani fanatici,ca asa se comporta majoritatea.
Mai ramane sa faca si facultatea pe bani,sa fie aci ca in SUA,ca deja asistenta medicala e pe bani chiar si pentru cine are asigurare.
Asta e modelul SUA clar.
Locuitorii Romaniei,fara suparare,s-au gasit sa fie aliati de nadejde a unor fanatici de prin SUA.
De ce sa stai aci in tara,sa te extermine unchiu Sam cu politica sa aiuristica razboinica?
Sau sa muncesti pe salarii mici sa sustii pe unchiu Sam?
Da numele de roman e facut de rusine de politica care o duce guvernul actual PDL cu dl Basescu si cu dl Ungureanu,e facut de rusine de faptul ca mai bine au ajuns sa se comporte cei de prin UE cu romanii mai sarmani,decat romanii din tara cu ceva stare materiala mai buna - spre exemplu merg romani mai sarmani la munca prin tari straine si li se da de lucru sa nu moara de foame si li se platesc salarii mai bunicele sa aibe sa isi intretie si familia.
Cati din romani cu bani investesc in Romania?
Cati din patroni romani isi platesc macar decent salariatii,nu bine?
Cate din romancele angajate de firme straine la resurse umane nu au o politica absurda de selectare a candidatilor,ca majoritatea exagereaza foarte tare,fac o selectie prea riguroasa si stau cu posturile neocupate cu lunile (stiu caz de dna/dnsoara de la resurse umane nu a fost multumita de niciunul din candidatii ale caror cvuri le-a primit timp de 3 luni).E logic ca cei cu firmele straine nu pot sa ii zici dnei/dnsoarei de la resurse umane ce candidati sa aduca la interviu / proba tehnica si nici pe care sa ii angajeze din cei care au trecut proba tehnica,ca na "stie ea mai bine".Si normal,daca nu aduce candidati/nu vrea sa angajeze pe nimeni firma nici nu poate sa mearga si apare o problema....
Majoritatea managerilor romani angajati de companii straine prefera sa dea salarii proaste angajatilor romani ca sa scoata profitu mai mare etc.

Deci cum sa nu iti fie rusine ca esti roman?
De obicei romanu de azi e un fundamentalist inuman,fixist pe ideile de le are de nu ii pasa de ailalti romani ba se mai ia la cearta si cu alti europeni etc.

mihailt 05.04.2012 04:55:00

Daca se schimba numele Romaniei de acum in Americania e foarte potrivit.
Nu e deloc greu sa vezi ca se duce chiar de guvernanti actuali un proces de exterminare a unei parti a populatiei Romaniei.
Nu stiu pe ce criterii extermina dansii din populatia Romaniei,da e clar ca exista asa ceva.
Imi pare foarte rau de propria identitate a romanului e omenia iar nu sa stea pasiv sa vada ce fac guvernanti actuali,asa cum fac majoritatea romanilor de acum.
Daca ar fi fost omenosi,ar fi iesit multi pe strada sa protesteze pasnic sa plece dl Basescu si dl Ungureanu.
Daca ieseau 3-4 milioane de romani pe strada,erau fortzatzi sa plece dl Basescu si dl Ungureanu.
Si asta tineri pana in 40 de ani trebuiau sa o faca,nu batrani.
Nu stiu de ce nu ies romanii sa protesteze stiu oameni care nu au de lucru,abia au ce manca si tot nu li se pare nimic in neregula cu dl Ungureanu si dl Basescu probabil or zice ca e UE de vina pentru ce e aci sau eu stiu,dl Snegur sau Rusia.
Asa e si in SUA se cauta tot inamici in afara tarii pentru cum e situatia in tara,nu se vede ca din cauza coruptiei,a nedistribuirii mai egale a bunurilor e situatia proasta in tara.
roman,american nu e prea departe unul de altul,sau e,ca multi americani nu sunt asa fundamentalisti ca romani si sunt mult mai toleranti si mai deschisi spre alti oameni.

Cea mai buna solutia,vorba cuiva,daca ai de a face cu straini,zici ca esti din Republica Moldova,ca esti moldovean.
Si ai rezolvat problema.

nutucutu 05.04.2012 09:07:40

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 438753)

Stiti de ce patronii nu-i pot plati pe angajati cu salarii bune? Pentru ca o parte din angajati, in timpul serviciului, navigheaza pe internet; unii dintre ei chiar polemizeaza pe Crestin Ortodox forum. Altii merg cu masina firmei la revizie dar intre timp isi mai rezolva si o problema personala; altii mai "iau" cite ceva de la locul de munca, pentru ca patronul are; altii coordoneaza lucrarile de renovare a casei, prin telefon, de la locul de munca (am avut un coleg care a facut asta zile intregi)...etc, etc, etc. Daca lucrurile nu merg bine undeva, nu merg din cauza noastra, nu a altora.

Adriana Cluj 05.04.2012 09:35:22

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 438754)
Cea mai buna solutia,vorba cuiva,daca ai de a face cu straini,zici ca esti din Republica Moldova,ca esti moldovean.
Si ai rezolvat problema.

De ce? nu am inteles de ce trebuie sa te prezinti ca fiind altceva....

Adriana Cluj 05.04.2012 09:37:41

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 438759)
.......Pentru ca o parte din angajati, in timpul serviciului, navigheaza pe internet; unii dintre ei chiar polemizeaza pe Crestin Ortodox forum.

:1: de data asta n-ai nimerit! c.o.

TunsDiana 05.04.2012 10:49:15

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 438753)
Pai imi pare rau da populatia Romaniei de azi nu se prea pot numi romani,ca aia vine de la Imperiul Roman nici daci ci americani fanatici,ca asa se comporta majoritatea.
Mai ramane sa faca si facultatea pe bani,sa fie aci ca in SUA,ca deja asistenta medicala e pe bani chiar si pentru cine are asigurare.
Asta e modelul SUA clar.
Locuitorii Romaniei,fara suparare,s-au gasit sa fie aliati de nadejde a unor fanatici de prin SUA.
De ce sa stai aci in tara,sa te extermine unchiu Sam cu politica sa aiuristica razboinica?
Sau sa muncesti pe salarii mici sa sustii pe unchiu Sam?
Da numele de roman e facut de rusine de politica care o duce guvernul actual PDL cu dl Basescu si cu dl Ungureanu,e facut de rusine de faptul ca mai bine au ajuns sa se comporte cei de prin UE cu romanii mai sarmani,decat romanii din tara cu ceva stare materiala mai buna - spre exemplu merg romani mai sarmani la munca prin tari straine si li se da de lucru sa nu moara de foame si li se platesc salarii mai bunicele sa aibe sa isi intretie si familia.
Cati din romani cu bani investesc in Romania?
Cate din romancele angajate de firme straine la resurse umane nu au o politica absurda de selectare a candidatilor,ca majoritatea exagereaza foarte tare,fac o selectie prea riguroasa si stau cu posturile neocupate cu lunile (stiu caz de dna/dnsoara de la resurse umane nu a fost multumita de niciunul din candidatii ale caror cvuri le-a primit timp de 3 luni).E logic ca cei cu firmele straine nu pot sa ii zici dnei/dnsoarei de la resurse umane ce candidati sa aduca la interviu / proba tehnica si nici pe care sa ii angajeze din cei care au trecut proba tehnica,ca na "stie ea mai bine".Si normal,daca nu aduce candidati/nu vrea sa angajeze pe nimeni firma nici nu poate sa mearga si apare o problema....
Majoritatea managerilor romani angajati de companii straine prefera sa dea salarii proaste angajatilor romani ca sa scoata profitu mai mare etc.

Deci cum sa nu iti fie rusine ca esti roman?
De obicei romanu de azi e un fundamentalist inuman,fixist pe ideile de le are de nu ii pasa de ailalti romani ba se mai ia la cearta si cu alti europeni etc.

Sunt de acord, desi suntem in UE imitam pe americani in toate.

Sunt de acord si cu faptul ca patronii romani isi bat joc de angajati prin salariile mici si as mai adauga sclavia la care ii supun. Patronii dau vina pe impozite si taxe, dar cu ce sunt eu de vina ca angajat ca tu trebuie sa platesti impozite, mie sa imi dai salariul meu care mi se cuvine ca de aceea slugaresc, mai este si o alta fateta, multi romani nu stiu sa isi ceara drepturile, nu au pretentii, se multumesc cu putin, se vand ieftin de frica sa nu fie dati afara.

TunsDiana 05.04.2012 10:54:48

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 438759)
Stiti de ce patronii nu-i pot plati pe angajati cu salarii bune? Pentru ca o parte din angajati, in timpul serviciului, navigheaza pe internet; unii dintre ei chiar polemizeaza pe Crestin Ortodox forum. Altii merg cu masina firmei la revizie dar intre timp isi mai rezolva si o problema personala; altii mai "iau" cite ceva de la locul de munca, pentru ca patronul are; altii coordoneaza lucrarile de renovare a casei, prin telefon, de la locul de munca (am avut un coleg care a facut asta zile intregi)...etc, etc, etc. Daca lucrurile nu merg bine undeva, nu merg din cauza noastra, nu a altora.

Hai ca n-or fi toate asa cum spuneti d-voastra, nu trebuie sa generalizati, ca nu toti or fi asa, si oricum nu este un motiv serios pentru a da salarii mici, da. acesti oameni pot fi penalizati, dar nu inseamna ca trebuie sa ii platim pe toti la fel.

zaharia_2009 05.04.2012 10:55:21

Citat:

În prealabil postat de Adriana Cluj (Post 438761)
De ce? nu am inteles de ce trebuie sa te prezinti ca fiind altceva....

Pt. ca tocmai vorba lui , pe care o arunca cu multa usurinta tuturor : este inselat de draci !

TunsDiana 05.04.2012 11:18:32

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 438754)
Daca se schimba numele Romaniei de acum in Americania e foarte potrivit.
Nu e deloc greu sa vezi ca se duce chiar de guvernanti actuali un proces de exterminare a unei parti a populatiei Romaniei.
Nu stiu pe ce criterii extermina dansii din populatia Romaniei,da e clar ca exista asa ceva.
Imi pare foarte rau de propria identitate a romanului e omenia iar nu sa stea pasiv sa vada ce fac guvernanti actuali,asa cum fac majoritatea romanilor de acum.
Daca ar fi fost omenosi,ar fi iesit multi pe strada sa protesteze pasnic sa plece dl Basescu si dl Ungureanu.
Daca ieseau 3-4 milioane de romani pe strada,erau fortzatzi sa plece dl Basescu si dl Ungureanu.
Si asta tineri pana in 40 de ani trebuiau sa o faca,nu batrani.
Nu stiu de ce nu ies romanii sa protesteze stiu oameni care nu au de lucru,abia au ce manca si tot nu li se pare nimic in neregula cu dl Ungureanu si dl Basescu probabil or zice ca e UE de vina pentru ce e aci sau eu stiu,dl Snegur sau Rusia.
Asa e si in SUA se cauta tot inamici in afara tarii pentru cum e situatia in tara,nu se vede ca din cauza coruptiei,a nedistribuirii mai egale a bunurilor e situatia proasta in tara.
roman,american nu e prea departe unul de altul,sau e,ca multi americani nu sunt asa fundamentalisti ca romani si sunt mult mai toleranti si mai deschisi spre alti oameni.

Si ai rezolvat problema.

Nu au iesit in strada cel putin 3-4 milioane din mai multe motive. Unul ar fi ca multi sunt PDListi, cam 5 milioane asa si ei nu ar face logic nimic contra partidului favorit. Ar mai fi lasitatea vestita a romanului, caruia i-a fost frica sa nu ia un baston in cap de la jandarmi sau o amenda, mai este lipsa de unitate care nu a existat niciodata la romani , ia sa mai moara si capra vecinului ce zice un angajat de la privat , daca mie mi-a taiat salariul sa ii taie si la bugetar sa ii ia naiba ca oricum au salarii mari si nu lucreaza nimic, asta este realitatea, ce spun cei de la privat.

In loc sa existe omenie, sa existe unitate si iubire intre romani nu exista decat dezbinare, ia daca oamenii ar fi mai uniti ar realiza multe, in primul rand ar avea mai multe pretentii de la patroni sa ii plateasca mai bine.

Lipsa de reactie, de pretentii, dezbinare, ciuda, ura , asta este intre romani. Nu exista solidaritate, sa iti para rau cand vezi un pensionar cu pensie mica si cu impozit pe pensie plus plata la sanatate, toti avem batrani si stim cum traiesc, si macar atat din solidaritate pentru ei trebuiau sa iasa multi sa protesteze.

Si eu cred ca guvernarea actuala prin masurile luate extermina populatia, se ajunge la un genocid social.

Adriana Cluj 05.04.2012 11:58:27

Citat:

În prealabil postat de TunsDiana (Post 438775)
Nu au iesit in strada cel putin 3-4 milioane din mai multe motive. Unul ar fi ca multi sunt PDListi, cam 5 milioane asa si ei nu ar face logic nimic contra partidului favorit. Ar mai fi lasitatea vestita a romanului, caruia i-a fost frica sa nu ia un baston in cap de la jandarmi sau o amenda, mai este lipsa de unitate care nu a existat niciodata la romani , ia sa mai moara si capra vecinului ce zice un angajat de la privat , daca mie mi-a taiat salariul sa ii taie si la bugetar sa ii ia naiba ca oricum au salarii mari si nu lucreaza nimic, asta este realitatea, ce spun cei de la privat.

In loc sa existe omenie, sa existe unitate si iubire intre romani nu exista decat dezbinare, ia daca oamenii ar fi mai uniti ar realiza multe, in primul rand ar avea mai multe pretentii de la patroni sa ii plateasca mai bine.

Lipsa de reactie, de pretentii, dezbinare, ciuda, ura , asta este intre romani. Nu exista solidaritate, sa iti para rau cand vezi un pensionar cu pensie mica si cu impozit pe pensie plus plata la sanatate, toti avem batrani si stim cum traiesc, si macar atat din solidaritate pentru ei trebuiau sa iasa multi sa protesteze.

Si eu cred ca guvernarea actuala prin masurile luate extermina populatia, se ajunge la un genocid social.

Mai adauga:
*teama de a fi dat afara de la amaratul de servici, de bine de rau e o certitudine, pdl-isii au trimis spioni printre manifestanti
*teama de a fi folosita manifestatia de catre diversi, care stau in umbra si manipuleaza masele, de a fi deturnat sensul si motivul, s-a intamplat de prea multe ori in Romania...
*lehamitea... oricum nu se va schimba nimic,
*daca esti neutru/neagajat politic, si ai asistat cum se perinda diverse gasti politice, pe rand la conducerea primariei, prefecturii, unitatilor de stat (si nu doar!), iar in timpul acestor perindari fiecare gasca nu a facut altceva decat sa traga spuza la turta proprie, te intrebi: de ce sa se foloseasca de mine ca sa schimbe gasca? n-au decat sa-si scoata ochii intre ei... daca tot le place politica... ca oricum dupa ce se schimba gasca pe tine cel folosit te da deoparte, iar cel cu care se poarta cordial si cu manusi este cel tocmai dat jos, ca deh!, peste o vreme iaaaaar se-nvarte roata... si ne protejam reciproc, ne facem ca ne ""batem"", ca atunci cand ne vine randul sa nu o luam prea tare pe cocoasa...
*etc, mai sunt multe..

nutucutu 05.04.2012 12:35:27

Citat:

În prealabil postat de TunsDiana (Post 438770)
Hai ca n-or fi toate asa cum spuneti d-voastra, nu trebuie sa generalizati, ca nu toti or fi asa, si oricum nu este un motiv serios pentru a da salarii mici, da. acesti oameni pot fi penalizati, dar nu inseamna ca trebuie sa ii platim pe toti la fel.

Este cel mai serios motiv pentru a da salarii mici. Nu am cunoscut nici un patron atit de imbecil incit sa nu-si doreasca in jurul lui oameni competenti care sa fie multumiti de locul de munca si da salariu. Salariile, insa, sint rezultatul muncii.
Ex: o firma mica, de 10 oameni, cu 1000 lei salariu net pe luna. Consideram ca acesti salariati se ocupa de diverse alte lucruri si pierd timpul 24 minute pe zi (ceea ce e destul de putin). Cumulat asta inseamna 4 ore pe zi, adica jumatate din salariul unei persoane. Pe luna asta inseamna 500 lei, plus taxe 910 lei, bani aruncati in vint. Cei 10 oameni ar putea primi lunar, in plus, exact aceasta suma, 50 lei, bineinteles daca ar exista si productivitatea aferenta.

Impartirea intre muncitorii asupriti si patronii harpareti (facuta de angajati) sau a muncitorilor puturosi si a patronilor care trag la jugul economiei (facuta de angajatori) este prosteasca si puerila, dupa parerea mea. Nu putem schimba nimic daca nu ne schimbam pe noi intai. Nici familia, nici tara, nici lumea. Sa luam exemplul sfintilor. Acestia intai au muncit cu ei insisi, iar apoi exemplul lor i-a schimbat pe ceilalti.

.

Laura19 05.04.2012 13:00:41

"Iată declarația dată pentru Buciumul.ro de tânărul Sorin Pura, liderul grupului de inițiativă brașovean pentru nepolitizarea protestelor:
“Din 300 de persoane, erau 90% de la USL iar restul suporteri de la echipele de fotbal. Protestul era condus de lideri locali ai PNL. În primele secunde de la afișarea bannerului cu ”PDL și USL sunt aceeași mafie”, au început să uite că protestează împotriva lui Băsescu și au început să huiduie împotriva noastră, aruncând cele mai abjecte injurii. Am fost acuzați că reprezentăm UDMR-ul (deși aveam tricoloare în mâini – comicul de situație!) sau că suntem agenți de-ai PDL-ului, amenințîndu-ne că vom părăsi piața pe targă. Norocul nostru a fost că eram în mijlocul jandarmilor care ne-au luat apărarea și ne-au scos din acea zonă după ce ne-am transmis mesajul.

Noi aveam informații încă de ieri despre politizarea manifestărilor din Brașov. Au existat lideri PSD care au racolat o mulțime de vagabonzi, le-au oferit băutură și i-au adus la protest. Unul dintre manifestanți ne-a acuzat că am stricat tot ce au construit ei ani de zile (se pare că protestele nu sunt chiar spontane cum ne tot spun la TV).
Din câte observ situația nu e similară în toate orașele din România, unele din proteste fiind nemanipulate în totalitate.”
Buciumul.ro "

Ziua de Cluj, 18 ianuarie 2012, 15:13
http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/protest-impotriva-politizarii-mitingurilor-din-tara–82121.html
Un grup de manifestanți care au participat la protestele din țară, inclusiv de la Cluj, condamnă “tentativa de confiscare a protestelor” de către PSD și PNL.
“Subsemnații, participanți la protestele spontane împotriva guvernării Băsescu, condamnăm tentativa PSD și PNL de confiscare a protestelor. Asistăm la scenariul din 1989-90, când revoluția tineretului a fost furată în folosul unor politicieni corupți și incompetenți. PSD și PNL sunt la fel de vinovate de dezastrul țării. Atât PDL cât și PSD sunt descendentele directe ale FSN, moștenitorul PCR. Ca naționaliști, nu putem accepta înlocuirea guvernului PDL cu un guvern PSD-PNL. Ar fi doar o schimbare de persoane. Corupția și trădarea vor rămâne. Facem apel la toți românii care manifestează în țară să respingă diversiunea! Să dăm un vot de blam întregii clase politice expirate. Din aceste mișcări spontane trebuie să se nască o reformă morala, o nouă clasă politică”, arată semnatarii, între care și muzicianul clujean Cornelius Felecan și studentul Vlad Pușcașu. Pe listă figurează și numele unor persoane din Târgu Neamț, Galați, București, Brașov sau Tecuci.
Precizăm, și la mitingul organizat la Cluj aseară au participat numeroși membri de partid ai PNL și PSD."

"Parca erau spalati pe creier, parca erau preocupati sa strige doar: JOS BASESCU! JOS GUVERNUL! Aratau ca niste robotei programati sa faca ceva, aici discutam despre tehnica de manipulare a maselor, nu erau interesati sa afle adevarata problema, sa afle cum sunt manipulati. Pana la urma s-au strans langa noi in grup de curiosi, tineri, batrani, care ne priveau amuzati si tot susoteau : ” Sunteti tineri si nu prea intelegeti problema, problema este cu Basescu, sa dam jos guvernul, etc”.Parca repetau un discurs invatat de acasa.
Acum vine partea cea mai interesanta. Noi stateam separati de restul multumii…ne-am luat aceasta masura de precautie, cu sfoara rosie, pentru ca ne era teama sa nu intre cineva in mijlocul nostru si sa provoace lumea, sa cadem in plasa celor care se ocupa de asa ceva. La un moment dat, in timp ce noi tineam de bannere, se apropie de noi o doamna, cam pe la 40 de ani, foarte revoltata. Intreaba in stanga si dreapta: “Cine este liderul acestor pusti? Cine a venit cu ei? Cine ii conduce?” Va redeam mai jos dialogul…
-Doamna: Ce bine ca ati venit, sunteti tineri, asa va vreau, sa-l dam jos pe tiran, pe dictator…
Noi am fost foarte suspiciosi de tonul acesta “revoltat”, de tonul exaltat, parca aveam ceva in noi, o voce interioara, care ne soptea: “Aveti grija…” Dimineata, la parastasul Mota-Marin, ne rugasem sa ne ajute bunul Dumnezeu cu aceasta actiune, sa ne dam seama la timp de pericol…SI BUNUL DUMNEZEU NE-A AJUTAT! Nu degeaba avem un blog antisistem, nu degeaba am publicat mii de articole despre tehnici de manipulare…
- Noi am raspuns la un mod politicos: Doamna, suntem tineri nationalisti romani, suntem nationalisti ortodocsi, am venit aici ca sa discutam cu oamenii, sa le aratam adevarata problema, sa stie cine sunt papusarii din umbra, sa nu ne trezim cu o baie de sange in mijlocul Capitalei…
-Doamna (tot asa revoltata): Da, da, asa este…dar trebuie sa scapam de tiran, asta ne baga tara in razboi (?!?!?!?), este ca Ceausescu, ascultati la mine ca sunt femeie in varsta…
Noi ( deja stiam ce doreste de la noi) : Doamna, suntem tineri cu varstele cuprine intre 8 si 28 de ani, sunt vinovati cei care l-au votat pe acest om, acum problema este alta, dvs nu vedeti ce se afla in spatele cortinei…
Dupa acest dialog am incercat sa ne indepartam de d-na respectiva, i-am spus unuia dintre noi sa stea cu ochii pe dansa, sa nu intre in zona noastra si sa strige ceva. Ne urmarea cu atentie fiecare miscare, dupa aproximativ un minut vine langa noi si incepe: ” Voi sunteti cu Basescu, nu? Asa este, da? Sa nu stie lumea ce se petrece in tara…” Cand a pronuntat cuvantul Basescu, automat s-au intors douazeci de capete, priviri suspicioase, unele incarcate de ura, ne priveau de parca eram dusmanii lor. Au inceput instantaneu sa urle: “JOS BASESCU! JOS TIRANUL!” Imediat ne-am dat seama ca ceva se petrece, “Basescu”…ESTE CUVANTUL CHEIE! Cuvantul care declanseaza furia maselor, am inteles cu toti ca oamenii respectivi sunt manipulati cum trebuie, sa strige la comanda, sa vocifereze cand sunt date anumite semnale. Am mai stat aproximativ zece minute si am parasit locatia…RISCAM SA FIM LUATI LA BATAIE DE MANIFESTANTII “REVOLTATI”. Am spus o scurta rugaciune, in gand, si am plecat…
Totul este programat la minut, televiziuniile filmeaza ce trebuie, agentii serviciilor secrete sunt dispusi cum trebuie, oamenii striga la unison ce trebuie, reporterii transmit ce trebuie. PIESA ACEASTA DE TEATRU A MAI FOST SI IN ALTA TARA! Am tinut si noi un mic discurs despre loja satanica a masonilor, sistemul antihristic, profetii ortodoxe, nevoia de Dumnezeu in aceste vremuri grele…PUR SI SIMPLU NE IGNORAU TOTI! Niciun reporter, nicio televziune, niciun “revoltat”…nu se uitau la noi! Pe urma ne-am dat seama ca noi nu eram in schema, noi eram picati ca musca in lapte la manifestatia respectiva…" (fragment)
http://deveghepatriei.wordpress.com/...amant-romanes/

Nici un protest, nici o revolutie si nici o rascoala nu s-a facut, de-a lungul istoriei,mai ales dupa rascoala lui Horia si revolutia franceza(aceste doua au o legatura intre ele), din partea poporului. Mereu a fost cineva sau ceva care a coordonat aceste miscari. Si oricum, poate sa urle romanul cat vrea, pana nu se pocaieste poporul nu o sa fie nici o schimbare in bine in tara noastra.

Si, faptul ca romanul nu se lasa manipulat de astia sa protesteze, pardon, faptul ca este las, nu inseamna ca trebuie sa iti fie rusine ca esti roman. Nu toti patronii sunt hoti, asa cum nici toti angajatii nu sunt perfecti. Credeti ca patronii straini care au firma in Ro, sunt mai buni? Credeti ca platesc mai bine? Mama a lucrat la patron italian cu cetatenie canadianca si ii dadea un salariu de 2 lei, sa nu mai zci de salariul celor care faceau hainele, ala era si mai jos; poate a-ti auzit de Valentino, firma de haine ptr barbati. In sfarsit. Nu poti sa zici ca iti iubesti aproapele cand tu nu iti iubesti neamul si iti este rusine cu nationalitatea pe care Dumnezeu ti-a dat-o. Una e sa fii suparat,revoltat,afectat de ce se inamplta, si alta e sa iti urasti neamul si sa iti fie rusine ca te-ai nascut roman. Mie, personal, nu mi-a fost si nici nu imi este rusine ca sunt romanca, si cand am fost in Anglia,Germania si cand am fost in Canada, mereu am zis ca sunt din Romania si mi-am laudat tara. Sincer, nu ma intereseaza ce zic strainii cand afla ca sunt romanca, nu vreau admiratia nimanui, ca doar, nu asta e scopul meu, sa ma iubeasca strainii. Faptul ca lucrurile merg prost in tara si romanul este din ce in ce mai rau si mai departat de credinta cum n-a fost el niciodata, nu ma face sa imi urasc neamul si sa imi fie rusine de el, ma face sa imi fie mila si sa ma rog ptr. el. Nu poti azi sa iti iubesti neamul, si maine sa nu-l mai iubesti. Acest sentiment il ai ori nu-l ai.

Iar cuvintele parintelui, nu se refera numai la nerusinea de a fi roman, ci la nerusinea de oamenii din jurul tau in general.

Laura19 05.04.2012 13:05:52

Paula Seling - De ce ma urasti tu frate (sper sa ascultati)

Versuri Paula Seling De ce ma urasti tu, frate

De ce ma urasti tu frate tot mereu,
Tu nu stii c-avem acelasi Dumnezeu?
Eu ti-s frate, tu mi-esti frate
In noi doi un suflet bate, de roman.
Iar in cer avem acelasi bun Stapan
De ce oare nu mai vrem ca sa ne stim?
Ca din veac am fost aceiasi buni crestini
Toti romanii laolalta n-am avut decat un Tata
Sus in cer, iar in lume am avut un singur tel
Si-am avut si-o mama buna pe pamant
Biserica stramoseasca orisicand,
Si la bine si la rau, ne-a tinut la sanul sau
Ne-a iubit ca si Intemeietorul ei cel Sfant
Crezi tu frate ca parintii-s bucurosi
Cand copiii intre ei sunt maniosi?
Tu romane ce-ai cu mine ca si eu-s roman ca tine,
Ori nu stii ca strainii nu vreau pace-ntre copii?
Cand necazurile ne-au impresurat Impreuna in biserici ne-am rugat,
Astazi cand e libertate ne uram frate cu frate, frati romani
Nici parintii cu-ai lor prunci nu sunt mai buni
In numele dragostei de Dumnezeu Oare cum se poate face atata rau? Pentru-un licar de credinta e atata suferinta
Dezbinari intre frati ce se iubeau pana mai ieri
Stapaniti romanilor de acelasi dor
Sa fim iarasi doar o turma si-un pastor
Doamne Sfinte si-Ndurate da-ne iarasi unitate
Cum a fost de cand ne-am nascut crestini dupa Hristos
Doamne Sfinte si-Ndurate da-ne iarasi unitate
Cum a fost de cand ne-am nascut crestini dupa Hristos.

guardian knight 05.04.2012 14:37:33

Strainii ne urasc pentru ca ei nu stiu face diferenta intre romani si tigani !
Io ce sa fac daca in Romania exista 4 millioane de tigani, care ne trag tara in jos, si ne fac de minune pe afara, in timp ce in alte state ale uniunii (de ex, Austria ,nu e picior de tigan !) si de aia le merge bine, ca ei nu au acest balast de tras dupa ei,ca o ghiulea de plumb legata de picior !!! Pe care o tragem noi !!!

Multi ma vor condamna pentru rasism,insa priviti si voi daca nu e asa ,sincer !
Io cred ca daca nu am fi avut asa de multi tigani, infiltrati prin populatie, si care sa ne strice sangele etnic, am fi fost ca romani, mult mai departe !

Priviti la Republica Austriaca, acolo is numa ei ,si le merg lucrurile foarte bine ! Ia ,sa ne inchipuim prin absurd ca le-am "ceda" lor privilegiul,de a avea cei 4 milioane de tigani, si am vedea rapid cum li s-ar strica ...filmu' !!!
Deci si strainii sunt niste aroganti,prosti,si lipsiti de intelegere !!!

Io nu urasc pe nimeni pentru etnia sa, sa nu ma intelegeti gresit, da priviti si voi sincer, si cu mana pe inima, ziceti ca nu e asa !!!

Adriana Cluj 05.04.2012 14:56:00

Lasa ca s-au lecuit francezii cel putin, italienii la fel, urmeaza englezii in curand, eventual nemtii.
Prin anii 90-95 ne bateau obrazul ca nu acordam drepturi tiganilor, etc, etc, etc, va amintiti? Cat tamtam pe seama Romaniei ca nu asigura conditii civilizate de viata pentru tigani. Ei, lasa ca au mers tiganii peste ei, si s-au cam lamurit...Degeaba i-au expulzat? Dar acuma e tarziu, ca acestia au prins gustul, nu mai scapa asa usor de ei, ii fac navetisti...:1: ce fericiti is ei cand coboara din avion si spun ca merg iarasi :1:

Laura19 05.04.2012 15:25:07

Citat:

În prealabil postat de Adriana Cluj (Post 438803)
Lasa ca s-au lecuit francezii cel putin, italienii la fel, urmeaza englezii in curand, eventual nemtii.
Prin anii 90-95 ne bateau obrazul ca nu acordam drepturi tiganilor, etc, etc, etc, va amintiti? Cat tamtam pe seama Romaniei ca nu asigura conditii civilizate de viata pentru tigani. Ei, lasa ca au mers tiganii peste ei, si s-au cam lamurit...Degeaba i-au expulzat? Dar acuma e tarziu, ca acestia au prins gustul, nu mai scapa asa usor de ei, ii fac navetisti...:1: ce fericiti is ei cand coboara din avion si spun ca merg iarasi :1:

Problema tiganilor este si putin exagerata de presa si dramatizata. Nu neg ca reprezinta o problema, dar prea bagata in fata si prea mare tam-tam.
Franta are probleme cu musulmanii, sunt pe primul loc cand vine vb de viol si crime. Si Germania a avut pb cu turcii,arabii. Si astia fac probleme mari,poate chiar mai mari decat tiganii.
Sa nu mai vorbim de negrii cu gastile lor.
Fiecare tara are propriile ei probleme, propria ei clasa de oameni problematici, nu doar Romania. Si in Ungaria sunt o droaie de tigani care numai prostii fac.
Europa ne uraste ptr.ca suntem ortodocsi in primul si primul rand. Suntem o tinta vie. EU ne-ar dori catolici,protestanti numai ortodocsi nu. La fel si Grecia.

TunsDiana 05.04.2012 15:25:32

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 438786)
"Iată declarația dată pentru Buciumul.ro de tânărul Sorin Pura, liderul grupului de inițiativă brașovean pentru nepolitizarea protestelor:
“Din 300 de persoane, erau 90% de la USL iar restul suporteri de la echipele de fotbal. Protestul era condus de lideri locali ai PNL. În primele secunde de la afișarea bannerului cu ”PDL și USL sunt aceeași mafie”, au început să uite că protestează împotriva lui Băsescu și au început să huiduie împotriva noastră, aruncând cele mai abjecte injurii. Am fost acuzați că reprezentăm UDMR-ul (deși aveam tricoloare în mâini – comicul de situație!) sau că suntem agenți de-ai PDL-ului, amenințîndu-ne că vom părăsi piața pe targă. Norocul nostru a fost că eram în mijlocul jandarmilor care ne-au luat apărarea și ne-au scos din acea zonă după ce ne-am transmis mesajul.

Noi aveam informații încă de ieri despre politizarea manifestărilor din Brașov. Au existat lideri PSD care au racolat o mulțime de vagabonzi, le-au oferit băutură și i-au adus la protest. Unul dintre manifestanți ne-a acuzat că am stricat tot ce au construit ei ani de zile (se pare că protestele nu sunt chiar spontane cum ne tot spun la TV).
Din câte observ situația nu e similară în toate orașele din România, unele din proteste fiind nemanipulate în totalitate.”
Buciumul.ro "

http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/protest-impotriva-politizarii-mitingurilor-din-tara–82121.html
Un grup de manifestanți care au participat la protestele din țară, inclusiv de la Cluj, condamnă “tentativa de confiscare a protestelor” de către PSD și PNL.
“Subsemnații, participanți la protestele spontane împotriva guvernării Băsescu, condamnăm tentativa PSD și PNL de confiscare a protestelor. Asistăm la scenariul din 1989-90, când revoluția tineretului a fost furată în folosul unor politicieni corupți și incompetenți. PSD și PNL sunt la fel de vinovate de dezastrul țării. Atât PDL cât și PSD sunt descendentele directe ale FSN, moștenitorul PCR. Ca naționaliști, nu putem accepta înlocuirea guvernului PDL cu un guvern PSD-PNL. Ar fi doar o schimbare de persoane. Corupția și trădarea vor rămâne. Facem apel la toți românii care manifestează în țară să respingă diversiunea! Să dăm un vot de blam întregii clase politice expirate. Din aceste mișcări spontane trebuie să se nască o reformă morala, o nouă clasă politică”, arată semnatarii, între care și muzicianul clujean Cornelius Felecan și studentul Vlad Pușcașu. Pe listă figurează și numele unor persoane din Târgu Neamț, Galați, București, Brașov sau Tecuci.
Precizăm, și la mitingul organizat la Cluj aseară au participat numeroși membri de partid ai PNL și PSD."

"Parca erau spalati pe creier, parca erau preocupati sa strige doar: JOS BASESCU! JOS GUVERNUL! Aratau ca niste robotei programati sa faca ceva, aici discutam despre tehnica de manipulare a maselor, nu erau interesati sa afle adevarata problema, sa afle cum sunt manipulati. Pana la urma s-au strans langa noi in grup de curiosi, tineri, batrani, care ne priveau amuzati si tot susoteau : ” Sunteti tineri si nu prea intelegeti problema, problema este cu Basescu, sa dam jos guvernul, etc”.Parca repetau un discurs invatat de acasa.
Acum vine partea cea mai interesanta. Noi stateam separati de restul multumii…ne-am luat aceasta masura de precautie, cu sfoara rosie, pentru ca ne era teama sa nu intre cineva in mijlocul nostru si sa provoace lumea, sa cadem in plasa celor care se ocupa de asa ceva. La un moment dat, in timp ce noi tineam de bannere, se apropie de noi o doamna, cam pe la 40 de ani, foarte revoltata. Intreaba in stanga si dreapta: “Cine este liderul acestor pusti? Cine a venit cu ei? Cine ii conduce?” Va redeam mai jos dialogul…
-Doamna: Ce bine ca ati venit, sunteti tineri, asa va vreau, sa-l dam jos pe tiran, pe dictator…
Noi am fost foarte suspiciosi de tonul acesta “revoltat”, de tonul exaltat, parca aveam ceva in noi, o voce interioara, care ne soptea: “Aveti grija…” Dimineata, la parastasul Mota-Marin, ne rugasem sa ne ajute bunul Dumnezeu cu aceasta actiune, sa ne dam seama la timp de pericol…SI BUNUL DUMNEZEU NE-A AJUTAT! Nu degeaba avem un blog antisistem, nu degeaba am publicat mii de articole despre tehnici de manipulare…
- Noi am raspuns la un mod politicos: Doamna, suntem tineri nationalisti romani, suntem nationalisti ortodocsi, am venit aici ca sa discutam cu oamenii, sa le aratam adevarata problema, sa stie cine sunt papusarii din umbra, sa nu ne trezim cu o baie de sange in mijlocul Capitalei…
-Doamna (tot asa revoltata): Da, da, asa este…dar trebuie sa scapam de tiran, asta ne baga tara in razboi (?!?!?!?), este ca Ceausescu, ascultati la mine ca sunt femeie in varsta…
Noi ( deja stiam ce doreste de la noi) : Doamna, suntem tineri cu varstele cuprine intre 8 si 28 de ani, sunt vinovati cei care l-au votat pe acest om, acum problema este alta, dvs nu vedeti ce se afla in spatele cortinei…
Dupa acest dialog am incercat sa ne indepartam de d-na respectiva, i-am spus unuia dintre noi sa stea cu ochii pe dansa, sa nu intre in zona noastra si sa strige ceva. Ne urmarea cu atentie fiecare miscare, dupa aproximativ un minut vine langa noi si incepe: ” Voi sunteti cu Basescu, nu? Asa este, da? Sa nu stie lumea ce se petrece in tara…” Cand a pronuntat cuvantul Basescu, automat s-au intors douazeci de capete, priviri suspicioase, unele incarcate de ura, ne priveau de parca eram dusmanii lor. Au inceput instantaneu sa urle: “JOS BASESCU! JOS TIRANUL!” Imediat ne-am dat seama ca ceva se petrece, “Basescu”…ESTE CUVANTUL CHEIE! Cuvantul care declanseaza furia maselor, am inteles cu toti ca oamenii respectivi sunt manipulati cum trebuie, sa strige la comanda, sa vocifereze cand sunt date anumite semnale. Am mai stat aproximativ zece minute si am parasit locatia…RISCAM SA FIM LUATI LA BATAIE DE MANIFESTANTII “REVOLTATI”. Am spus o scurta rugaciune, in gand, si am plecat…
Totul este programat la minut, televiziuniile filmeaza ce trebuie, agentii serviciilor secrete sunt dispusi cum trebuie, oamenii striga la unison ce trebuie, reporterii transmit ce trebuie. PIESA ACEASTA DE TEATRU A MAI FOST SI IN ALTA TARA! Am tinut si noi un mic discurs despre loja satanica a masonilor, sistemul antihristic, profetii ortodoxe, nevoia de Dumnezeu in aceste vremuri grele…PUR SI SIMPLU NE IGNORAU TOTI! Niciun reporter, nicio televziune, niciun “revoltat”…nu se uitau la noi! Pe urma ne-am dat seama ca noi nu eram in schema, noi eram picati ca musca in lapte la manifestatia respectiva…" (fragment)

Nici un protest, nici o revolutie si nici o rascoala nu s-a facut, de-a lungul istoriei,mai ales dupa rascoala lui Horia si revolutia franceza(aceste doua au o legatura intre ele), din partea poporului. Mereu a fost cineva sau ceva care a coordonat aceste miscari. Si oricum, poate sa urle romanul cat vrea, pana nu se pocaieste poporul nu o sa fie nici o schimbare in bine in tara noastra.

Si, faptul ca romanul nu se lasa manipulat de astia sa protesteze, pardon, faptul ca este las, nu inseamna ca trebuie sa iti fie rusine ca esti roman. Nu toti patronii sunt hoti, asa cum nici toti angajatii nu sunt perfecti. Credeti ca patronii straini care au firma in Ro, sunt mai buni? Credeti ca platesc mai bine? Mama a lucrat la patron italian cu cetatenie canadianca si ii dadea un salariu de 2 lei, sa nu mai zci de salariul celor care faceau hainele, ala era si mai jos; poate a-ti auzit de Valentino, firma de haine ptr barbati. In sfarsit. Nu poti sa zici ca iti iubesti aproapele cand tu nu iti iubesti neamul si iti este rusine cu nationalitatea pe care Dumnezeu ti-a dat-o. Una e sa fii suparat,revoltat,afectat de ce se inamplta, si alta e sa iti urasti neamul si sa iti fie rusine ca te-ai nascut roman. Mie, personal, nu mi-a fost si nici nu imi este rusine ca sunt romanca, si cand am fost in Anglia,Germania si cand am fost in Canada, mereu am zis ca sunt din Romania si mi-am laudat tara. Sincer, nu ma intereseaza ce zic strainii cand afla ca sunt romanca, nu vreau admiratia nimanui, ca doar, nu asta e scopul meu, sa ma iubeasca strainii. Faptul ca lucrurile merg prost in tara si romanul este din ce in ce mai rau si mai departat de credinta cum n-a fost el niciodata, nu ma face sa imi urasc neamul si sa imi fie rusine de el, ma face sa imi fie mila si sa ma rog ptr. el. Nu poti azi sa iti iubesti neamul, si maine sa nu-l mai iubesti. Acest sentiment il ai ori nu-l ai.

Iar cuvintele parintelui, nu se refera numai la nerusinea de a fi roman, ci la nerusinea de oamenii din jurul tau in general.

Nu cred ca iesirea oamenilor in strada a fost regizata de partidele politice, eu am iesit in strada si pot sa spun ca nu a fost asa. Ce au facut unele partide, si nu neaparat PNL-ul sau USL-ul a fost sa ofere putina organizare in sensul de stabilire a orei de protest sau cererile la primarie pentru autorizarea protestelor, plus instrumentele megafoane si restul. Oricum nu iti punea nimeni pistolul la tampla, ieseai daca vroiai, nu te scotea nimeni afara si nu iti spunea ce sa strigi. Prea vedeti peste tot numai conspiratii!

TunsDiana 05.04.2012 15:36:54

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 438782)
Este cel mai serios motiv pentru a da salarii mici. Nu am cunoscut nici un patron atit de imbecil incit sa nu-si doreasca in jurul lui oameni competenti care sa fie multumiti de locul de munca si da salariu. Salariile, insa, sint rezultatul muncii.
Ex: o firma mica, de 10 oameni, cu 1000 lei salariu net pe luna. Consideram ca acesti salariati se ocupa de diverse alte lucruri si pierd timpul 24 minute pe zi (ceea ce e destul de putin). Cumulat asta inseamna 4 ore pe zi, adica jumatate din salariul unei persoane. Pe luna asta inseamna 500 lei, plus taxe 910 lei, bani aruncati in vint. Cei 10 oameni ar putea primi lunar, in plus, exact aceasta suma, 50 lei, bineinteles daca ar exista si productivitatea aferenta.

Impartirea intre muncitorii asupriti si patronii harpareti (facuta de angajati) sau a muncitorilor puturosi si a patronilor care trag la jugul economiei (facuta de angajatori) este prosteasca si puerila, dupa parerea mea. Nu putem schimba nimic daca nu ne schimbam pe noi intai. Nici familia, nici tara, nici lumea. Sa luam exemplul sfintilor. Acestia intai au muncit cu ei insisi, iar apoi exemplul lor i-a schimbat pe ceilalti.

.

Este puerila dar are si o farama de adevar, multi patroni sunt hapsani tocmai prin faptul ca urmaresc doar profitul, iar multi muncitori sunt lenesi, e adevarat, dar sunt mai de scuzat muncitorii care nu muncesc pentru ca nu sunt stimulati corespunzator, decat angajatorii. Oricum un salariu de 1000 de lei este jenant la preturile actuale, si sa mai ai si pretentia ca angajator ca muncitorul sa lucreze trup si suflet fara sa traga chiulul e la fel de penibil.

nutucutu 05.04.2012 15:49:59

Citat:

În prealabil postat de TunsDiana (Post 438817)
Este puerila dar are si o farama de adevar, multi patroni sunt hapsani tocmai prin faptul ca urmaresc doar profitul, iar multi muncitori sunt lenesi, e adevarat, dar sunt mai de scuzat muncitorii care nu muncesc pentru ca nu sunt stimulati corespunzator, decat angajatorii. Oricum un salariu de 1000 de lei este jenant la preturile actuale, si sa mai ai si pretentia ca angajator ca muncitorul sa lucreze trup si suflet fara sa traga chiulul e la fel de penibil.

OK, va doresc somn usor in continuare.

PS Exemplul cu 1000 ron era dat ca e mai usoara inmultirea cu 10.

zaharia_2009 05.04.2012 16:44:02

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 438786)

Buciumul.ro "

Este interesant ce postati dar as indrasni sa va intreb : ce sperati cu asemenea postari ?
Pe un forum in care majoritatea habar nu are cine a fost Miscarea Legionara considerindu-o criminala si fascista , necunoascindu-i istoria , necunoascindu-i martirii si sfintii ridicati dintre ei , crezind ce spune Wikipedia despre Capitan atita timp cit sunt carti scrise cu tona despre istoria reala a aceste miscari (si nu partid politic).
Pe un forum in care tineri , care asa cum am mai spus, sunt absolventi de teologie sau intersectati cine stie cum cu teologia ajung sa se indoiasca de cuvintele si caracterizarile marilor duhovnici si legionari in acelasi timp despre ce a fost si ce a vrut aceasta miscare ajungind sa o dea cum ca ei au fost tineri atunci si nu si-au dat seama de alegerea facut .
Pe un forum in care prezenta somitatilor culturale ale perioadei interbelice a tarii in Miscare nu a rausit sa ii faca sa inteleaga decit ca a fost o greseala veniala a cestora de care s-au cait si sau s-au dezis apoi repede sub comunisti ignorind sau necunoascind inca (din cumplita ignoranta irationala) multime placilor comemorative cu aceste somitat(i ca si cu oamenii simplii detinuti) in minastirea Aiud.
Pe un forum unde tinerii pina la 45 de ani , dupa ce ca nu stiu precis mai nimic despre miscare (in primul rind ca in cadrul marelui proces de la Nurenberg Miscarea Legionara din Romania a fost clar si precis identificata ca nefiind fascista !) nici nu doresc sa se informeze ingrosind cu multa ignoranta rindurile bonjuristilor si superficialilor savanti contemporani .

Pe un forum ca acesta deci , ce sperati sau ce asteptati publicind astfel; de materiale ?

Din punctul meu de vedere, pe ambele threaduri pe care le-ati deschis ati postat lucrui absolut deosebite dar care sunt gustate de citiva si care sunt apreciate de inca alti citiva 3-4 useri cunoascuti pt. modul lor de a intelege viata in duh , limba si istoria neamului. Restul ...

Oricum , eu apreciez ce postati si urmaresc firele respective .
Sa speram ca nu apare vreun ,,inselat de draci" ori fratele lui si sa semene discordia ! Sa speram zic...

Adriana Cluj 05.04.2012 17:19:08

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 438813)
Europa ne uraste ptr.ca suntem ortodocsi in primul si primul rand. Suntem o tinta vie. EU ne-ar dori catolici,protestanti numai ortodocsi nu. La fel si Grecia.

Aici e un sambure de adevar!
Trag nadejde ca asta nu se va intampla niciodata!

guardian knight 06.04.2012 19:05:25

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 438813)
Problema tiganilor este si putin exagerata de presa si dramatizata. Nu neg ca reprezinta o problema, dar prea bagata in fata si prea mare tam-tam.
Franta are probleme cu musulmanii, sunt pe primul loc cand vine vb de viol si crime. Si Germania a avut pb cu turcii,arabii. Si astia fac probleme mari,poate chiar mai mari decat tiganii.
Sa nu mai vorbim de negrii cu gastile lor.
Fiecare tara are propriile ei probleme, propria ei clasa de oameni problematici, nu doar Romania. Si in Ungaria sunt o droaie de tigani care numai prostii fac.

Nu cred ca Europei ai pasa ce religie suntem noi, oricum societatea lor e puternic secularizata !!!
Avalansa de tigani,de la noi ai afecteaza in mod direct !!! Si pentru asta, suntem bagati in aceeasi oala,chiar si ca simpli si civilizati turisti romani !!!
Dragostea Europei pentru elemente rasiale exotice, imi pare bine ca si-o plateste cu varf si indesat !!!

Laura19 07.04.2012 06:25:40

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 438830)
Este interesant ce postati dar as indrasni sa va intreb : ce sperati cu asemenea postari ?
Pe un forum in care majoritatea habar nu are cine a fost Miscarea Legionara considerindu-o criminala si fascista , necunoascindu-i istoria , necunoascindu-i martirii si sfintii ridicati dintre ei , crezind ce spune Wikipedia despre Capitan atita timp cit sunt carti scrise cu tona despre istoria reala a aceste miscari (si nu partid politic).
Pe un forum in care tineri , care asa cum am mai spus, sunt absolventi de teologie sau intersectati cine stie cum cu teologia ajung sa se indoiasca de cuvintele si caracterizarile marilor duhovnici si legionari in acelasi timp despre ce a fost si ce a vrut aceasta miscare ajungind sa o dea cum ca ei au fost tineri atunci si nu si-au dat seama de alegerea facut .
Pe un forum in care prezenta somitatilor culturale ale perioadei interbelice a tarii in Miscare nu a rausit sa ii faca sa inteleaga decit ca a fost o greseala veniala a cestora de care s-au cait si sau s-au dezis apoi repede sub comunisti ignorind sau necunoascind inca (din cumplita ignoranta irationala) multime placilor comemorative cu aceste somitat(i ca si cu oamenii simplii detinuti) in minastirea Aiud.
Pe un forum unde tinerii pina la 45 de ani , dupa ce ca nu stiu precis mai nimic despre miscare (in primul rind ca in cadrul marelui proces de la Nurenberg Miscarea Legionara din Romania a fost clar si precis identificata ca nefiind fascista !) nici nu doresc sa se informeze ingrosind cu multa ignoranta rindurile bonjuristilor si superficialilor savanti contemporani .

Pe un forum ca acesta deci , ce sperati sau ce asteptati publicind astfel; de materiale ?

Din punctul meu de vedere, pe ambele threaduri pe care le-ati deschis ati postat lucrui absolut deosebite dar care sunt gustate de citiva si care sunt apreciate de inca alti citiva 3-4 useri cunoascuti pt. modul lor de a intelege viata in duh , limba si istoria neamului. Restul ... [Cum a zis Parintele Cleopa, mai bine 50 in rai, decat 500 in iad.](L)

Oricum , eu apreciez ce postati si urmaresc firele respective .
Sa speram ca nu apare vreun ,,inselat de draci" ori fratele lui si sa semene discordia ! Sa speram zic...

In legatura cu postarea mea pe care ati citat-o. Eu am postat acele informatii despre protestele care au avut loc, ptr.ca se vorbea mai devreme despre faptul ca nu au iesit multi romani sa protesteze si erau facuti lasi etc.etc. Si vroiam sa arat cum sta treaba cu protestele astea, sa nu mai fie asa naivi oamenii cand vine vb.de proteste. Aici nu era vorba despre Legiune. Faptul ca este "democratie" da falsa impresie ca suntem liberi la rascoala, ori nu e asa. Si daca postarile mele ajuta macar o persoana, atunci foarte bine. Stiu ca mai sunt oameni, tinerii mai ales, dornici sa afle cat mai multe, asa cum eram eu si cum inca sunt. Nu postez ca altii sa ma aplaude si sa fie de acord cu mine;nici nu ma astept sa fie asa. Nu postez ca sa ii gadil pe altii si sa fiu apreciata de cati mai multi pe acest forum. Nu postez ce vor altii sa auda si sa fac pe plac majoritatii, postez parerea mea personala si cuvintele unor Parinti care mi-au placut si care spun mult adevar. Cele doua topice de care zici le-am deschis sunt pentru informare in primul si primul rand, apoi ptr. discutii.

Iar despre Legiune si martirii din inchisorile comuniste si carliste, daca vrei sa aflii adevarul, il poti afla. Sunt atatea carti,marturii despre ce s-a intamplat, incat numai sa nu vrei sa aflii...nu te lamuresti. Si nu doar despre Legiune si perioada interbelica exista putina informare, ci si despre Ortodoxia din Ardeal timp de 1000 de ani. Foarte multi au gresita impresia ca ortodoxia in Ardeal a aparut abia dupa unirea din 1918, ceea ce este o calcare in picioare a istoriei si a sangelui ortodox care a curs in Ardeal. Wikipedia...nu este o sursa de informatie f.buna. Si profesorii de aici, au spus si ne-au sfatuit sa nu folosim wikipedia ptr.ca sunt multe greseli si erori. Calitatea informatiilor depinde si de calitatea sursei. Oricum, ca sa fii sigur de un adevar istoric, nu poti sa te limitezi numai la o sursa, trebuie sa cauti,sa citesti mult,sa compari si apoi sa tragi o concluzie.

@guardian. Parintele Iustin Parvu a spus ca EU ne uraste ptr.ca suntem ortodocsi. Si eu il cred pe cuvant, stie el de ce zice asta. Si nu e greu de observat ca se pune foarte mare presiune pe ortodoxie in zilele astea. Atata timp cat Sfanta Liturghie se mai face, NWO si Antihristul nu pot veni la putere, ori ei vor un guvern mondial si un conducator mondial. Sfanta Liturghie si Jertfa Mantuitorului care se face in fiecare duminica, mai tine lumea asta si ne mai da timp de pocainta.

zaharia_2009 07.04.2012 14:08:33

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 439019)
In legatura cu postarea mea pe care ati citat-o. Eu am postat acele informatii despre protestele care au avut loc, ptr.ca se vorbea mai devreme despre faptul ca nu au iesit multi romani sa protesteze si erau facuti lasi etc.etc. Si vroiam sa arat cum sta treaba cu protestele astea, sa nu mai fie asa naivi oamenii cand vine vb.de proteste. Aici nu era vorba despre Legiune. Faptul ca este "democratie" da falsa impresie ca suntem liberi la rascoala, ori nu e asa. Si daca postarile mele ajuta macar o persoana, atunci foarte bine. Stiu ca mai sunt oameni, tinerii mai ales, dornici sa afle cat mai multe, asa cum eram eu si cum inca sunt. Nu postez ca altii sa ma aplaude si sa fie de acord cu mine;nici nu ma astept sa fie asa. Nu postez ca sa ii gadil pe altii si sa fiu apreciata de cati mai multi pe acest forum. Nu postez ce vor altii sa auda si sa fac pe plac majoritatii, postez parerea mea personala si cuvintele unor Parinti care mi-au placut si care spun mult adevar. Cele doua topice de care zici le-am deschis sunt pentru informare in primul si primul rand, apoi ptr. discutii.
Iar despre Legiune si martirii din inchisorile comuniste si carliste, daca vrei sa aflii adevarul, il poti afla. Sunt atatea carti,marturii despre ce s-a intamplat, incat numai sa nu vrei sa aflii...nu te lamuresti. Si nu doar despre Legiune si perioada interbelica exista putina informare, ci si despre Ortodoxia din Ardeal timp de 1000 de ani. Foarte multi au gresita impresia ca ortodoxia in Ardeal a aparut abia dupa unirea din 1918, ceea ce este o calcare in picioare a istoriei si a sangelui ortodox care a curs in Ardeal. Wikipedia...nu este o sursa de informatie f.buna. Si profesorii de aici, au spus si ne-au sfatuit sa nu folosim wikipedia ptr.ca sunt multe greseli si erori. Calitatea informatiilor depinde si de calitatea sursei. Oricum, ca sa fii sigur de un adevar istoric, nu poti sa te limitezi numai la o sursa, trebuie sa cauti,sa citesti mult,sa compari si apoi sa tragi o concluzie.

@guardian. Parintele Iustin Parvu a spus ca EU ne uraste ptr.ca suntem ortodocsi. Si eu il cred pe cuvant, stie el de ce zice asta. Si nu e greu de observat ca se pune foarte mare presiune pe ortodoxie in zilele astea. Atata timp cat Sfanta Liturghie se mai face, NWO si Antihristul nu pot veni la putere, ori ei vor un guvern mondial si un conducator mondial. Sfanta Liturghie si Jertfa Mantuitorului care se face in fiecare duminica, mai tine lumea asta si ne mai da timp de pocainta.

Nu doresc sa polemizez cu dvs. sau chiar mai mult , sa va trezesc resentimente , dar incerc o senzatie destul de neplacuta dupa aceasta marturisire pe care mi-o faceti.
Aproape de fiecare data cind m-am bucurat pt. ceva bun ce am vazut pe forum (adica, o postare buna) si am apreciat userul respectiv fatis nu a durat mult si am constatat ca aceasta ,,bunatate" nu a fost premeditata ci total intimplatoare , total neintentionata.
Ori eu nu inteleg ce se intimpla in postarea dvs. la care am facut referire in postul anterior , ori dvs. va scapa printre degete esenta a ceea ce ati postat .
Se vede ca ati selectat aceast pasaj din ziarul de Cluj din total alte motive decit cele reale, decit tema care se discuta in acest articol.
Dvs. v-ati oprit doar in faptul cum pot fi anihilate miscarile spontane si in mizeriile pe care le fac PSD si PNL in graba de a ajunge la putere.
Eu in scimb am preferat sa vad adevaratele forte democratice care sunt prezente de multe ori in viata publica prin manifestatii, care au o doctrina de viata cinstita, corecta, si in slujba lui Dumnezeu si care sunt observate cu sirguinta si cautate ca sa fie anihilate !
Aceste forte se numesc astazi "Noua Dreapta" si ele se doresc a fi continuatoarele Miscarii Legionare .
Daca luam textul dvs. la puricat sesizam lesne aceasta . Iata :
- luind ca aliniat de referinta pe acesta : ,,“Subsemnații, participanți la protestele spontane împotriva guvernării Băsescu, dam urmatorele lamuriri : grupul de manifestanti care centreaza discutia si articolul spun prima data despre ei , despre identitatea lor, in aliniatul 4 , urmatoarele : "Ca naționaliști ... " (care dintre fortele politice , partide sau miscari sau partida s-au definit pina acum ca fiind nationalista ? Care ? Va spun eu : nici una , afara de Noua Dreapta !)
- la aliniatul 22 , tinerii isi definesc memoria politica si inaintasii :" Dimineata, la parastasul Mota-Marin, ne rugasem sa ne ajute bunul Dumnezeu cu aceasta actiune..."
Pai cine a fost Mota si Marin si cine le cinsteste memoria si lupta ? Vreun partid, partida sau miscare ? Nu ! Ci Noua Dreapta !
- in aliniatul 25 formatiunea numita ,,tineri" pune punctul pe "I" si isi declina identitatea in mod fatis : "- Noi am raspuns la un mod politicos: Doamna, suntem tineri nationalisti romani, suntem nationalisti ortodocsi ".
Care formatiune politica , indiferent cum se cheama, se stie ca a fost si mai este NATIONALIST-ORTODOXA ? Va spun tot eu ! Miscarea legionara Romana si Noua Dreapta !
- si in sfirsit un ultim indiciu de intarire a celor spuse : "Am tinut si noi un mic discurs despre loja satanica a masonilor, sistemul antihristic, profetii ortodoxe, nevoia de Dumnezeu in aceste vremuri grele..."

Deci, pornid de la aceasta identitate voalata dar asumata am ajuns si eu la Miscarea Legionara si mi-am permis sa va scriu postul anterior . Ca nu ati inteles ceea ce defapt era lesne de inteles ... nu mai este treaba mea , sau altfel spus , iata ca uneori coada vacii are legatura mare cu usa primariei !

Cit despre a cunoaste eu istoria Miscarii ... va rog sa nu va temeti ! Asa cum am mai spus si in alte postari de ale mele , am trecut de mult de la studiul de biblioteca la cautari sustinute in teren si realitate .

Asta a fost cu postarea mea anterioara. Pacat ca nu ne-am si priceput unul pe altul . Bucuria initiala mi-a fost lesne spulberata .
Dar poate ca in viitor vom discuta mai cu folos !!!!

Laura19 07.04.2012 15:27:05

Nu doar Doua Dreapta este partid nationalist, ci si Pentru Patrie, insa ND are mai multa actiune in prezent decat Pentru Patrie. Am mai vorbit despre aceste doua partide nationaliste si cu alta ocazie pe acest forum .

Cei de la deveghepatriei nu fac parte dintr-un partid. Din scrisoarea lor catre primarie, reiese ca fac parte din "Asociatia Victimilor Mineriadelor din Romania", care nu este partid sau cel putin asa stiu eu. Nu trebuie sa fii intr-un partid sa fii nationalist. Sau aceasta asociatie este in colaborare cu ND si nu am aflat eu ?!
http://avmr.ro/ -site-ul lor oficial.

Iar cand am zis de istorie si Legiune, nu ma refeream la dumneavoastra, sa va documentati sau asa, ma refeream in general. Am spus la modul general ca, daca se doreste a afla adevarul despre ML sau altceva, se poate daca se cerceteaza. Nu am vrut sa insinuez ca dumneavoastra, personal, ar trebui sa va documentati. Nu.

Revin.

horatiu.miron 07.04.2012 16:13:57

Eu nu stiu care-i problema, daca unii oameni nu se mai simt reprezentati de statul roman, de popor, de natiune - sunt liberi sa emigreze, sa doreasca sa-si faca rostul pe alte meleaguri si sa prospere acolo daca pot, devenind cetateni ai altor state, sa uite - daca vor - vechea viata pe care au avut-o aici. Tot asa cum cei ce doresc sa se implineasca in Romania au tot dreptul s-o faca.

Mie imi pare ca sesizez nitica ura in discutia asta, ura fata de cei ce aleg sa plece, ca si cum ar fi niste tradatori. Tara nu e o persoana, nu e o mama, e doar un instrument, transpunerea in concept a ideii de convietuire pasnica intre oameni. Cine nu poate convietui cu restul e liber sa plece oricand, nu e obligat sa suporte compania altora ca un fel de jertfa altruista pentru Tara Mama.

Dar, ce sa-i faci? Asa e cand nationalistii intra pe forum si isi fac de cap.

Laura19 07.04.2012 18:39:31

Una e sa emigrezi, sa te muti in alta tara si alta e sa iti fie rusine sa spui strainilor ca esti roman. Chiar daca in tara nu e totul perfect, nu inseamna ca trebuie sa iti fie rusine si jena de nationalitatea pe care o ai. Daca tie ti se pare normal sa te duci in Germania de exemplu, si daca te intreaba cineva de unde esti sa spui ca din Italia sau Grecia in loc de Romania, mie nu mi se pare.

zaharia_2009 07.04.2012 20:02:38

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 439094)
Una e sa emigrezi, sa te muti in alta tara si alta e sa iti fie rusine sa spui strainilor ca esti roman. Chiar daca in tara nu e totul perfect, nu inseamna ca trebuie sa iti fie rusine si jena de nationalitatea pe care o ai. Daca tie ti se pare normal sa te duci in Germania de exemplu, si daca te intreaba cineva de unde esti sa spui ca din Italia sau Grecia in loc de Romania, mie nu mi se pare.

Vai, v-as raspunde mai substantial dar sunt ocupat rau si necajit ca au navalit nationalistii astia pe forum si nu mai am loc sa stranut , eu care sunt un ecumenist si un pseudonationalist de nadejde.
Auuu ! si cind zic cum ca as fi pseudonationalist nu ma refer la ceva rau, nuuuu, ca nu vreau sa ma jignesc si sa ma supar pe mine insumi , deoarece sunt educat si zic ca traiesc in cunostiinta cu timpul acesta , ci ma alint asa , fiind in extaz de termeni si beatitudine, de proces cognitiv si de reflectie superioara. Of, nationalistii astia de pe forum... imi produc o... asa... un fel de ... niste... da' ce sa mai spun , ca " nu ai cu cine" !?!?!?

Dar sa lasam ,,specificatiile filozofrice" si sa zicem : sora , sa ne intelegem bine , eu nu sunt suparat pe dvs, nu m-a deranjat nimic si nu doresc sa insinuez altceva decit o fac la vedere . Nu, doar am facut o precizare si am incercat sa fim amindoi cu ,,ochii la slanina", eliminind echivocul (faina !).
Ba ma repet, mi-a placut mult si totul este bine !

NB: sa nu uitam numele si intentia acestui thread !

Yasmina 07.04.2012 20:50:21

Citat:

Adevarul este ca le e rusine cu ei insasi!Tine mai degraba de domeniul terapiei si consilierii psihologice.

Adriana Cluj 07.04.2012 21:44:34

Citat:

Bravo Laura!

Adriana Cluj 07.04.2012 21:48:41

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 439066)
Nu doresc sa polemizez cu dvs. sau chiar mai mult , sa va trezesc resentimente , dar incerc o senzatie destul de neplacuta dupa aceasta marturisire pe care mi-o faceti.
Aproape de fiecare data cind m-am bucurat pt. ceva bun ce am vazut pe forum (adica, o postare buna) si am apreciat userul respectiv fatis nu a durat mult si am constatat ca aceasta ,,bunatate" nu a fost premeditata ci total intimplatoare , total neintentionata.

Daca as fi avut gandirea Laurei atunci cand aveam si eu 20 de ani, ce bine ar fi fost.. ....Si cand spun asta vorbesc in numele meu. Eu apreciez preocuparea, profunzimea si cunostintele multor tineri de pe acest forum.
Fiti intelegator si bland, ca merita!

horatiu.miron 07.04.2012 23:18:56

Citat:

Si cand esti intr-o tara in care conationali de-ai tai, prin actiunile si comportamentul lor, au patat imaginea tuturor romanilor, ce te faci? Cand constati ca esti discriminat doar pentru limba ce-o vorbesti, doar pentru locul in care s-a intamplat sa te nasti si sa cresti, ce te faci?

Asta ar fi cazul standard, insa exista cazuri de oameni care au fugit din tara asta pentru ca au fost persecutati sau pentru ca simteau ca nu se mai poate. Unii din ei s-au dus pe meleaguri straine, s-au stabilit acolo, poate chiar au intemeiat familii. Poate unii s-au integrat complet si poate cand aud de Romania se supara, poate ca nu mai vor sa auda de tara asta din diverse motive.

Este dreptul fiecaruia sa vrea sau sa nu vrea sa se mandreasca cu provenienta lui. Abureala asta cu "sa ne iubim tara neconditionat" e o chestie patriotarda, irationala, sforaitoare. Tara nu e de pus pe soclu, tara e doar un concept, o unealta.

Adriana Cluj 07.04.2012 23:57:16

Citat:

În prealabil postat de horatiu.miron (Post 439120)
Tara nu e de pus pe soclu, tara e doar un concept, o unealta.

Ei, e un pic mai mult...
E locul unde m-am nascut si de care voi fi legat ""ombilical"" toata viata mea, si pentru ca locul acela face parte din acea tara, se extinde legatura la toata tara...
E locul unde ma duc la mormintele parintilor, bunicilor, strabunicilor, acolo unde mi-s radacinile.... si durerile
La mine-acasa iarna e mai iarna, vara-i mai vara, aerul miroase a acasa.. Cel putin un capitol fericit din viata, copilaria, e strans legat de tara, de sat, de ulita satului, apoi de cartier, de drumul spre casa de la scoala (stiam toate soneriile de la porti!), iar drumul nu ducea drept, era totdeauna cotit pe undeva, pe la vreun prieten (nu de joaca, ci cate un om mai in varsta caruia ii era drag sa sporovaiasca cu noi copiii), ori la nenea pantofaru' sa mai schimbam o vorba, ori la nenea Vincze sa ne dea din gradina o zmeura, o agrisa, strugurei, un mar, depinde de sezon, ori in coștei (ca trebui sa sa vedem ce-a mai aparut nou la biserica din Dealul Calvariei veche de vreo 1100 ani), era musai sa trecem pe-acolo sa ne zgaim iar la toate crucile alea interesante, cu litere necunoscute, si era musai-dar musai sa coboram dealul pe ghiozdan direct in curtea Milenei, nu pe drum, ca pe-acolo umblau toti-asa n-avea nici un farmec! ori de parcul Babes, in care niciodata nu am intrat altfel decat sarind gardul, in copilarie...
Oricat de frumos si de bine a fost in alte locuri pe unde am calatorit, tot acasa m-am simtit in largul meu.
Nu prea stau eu bine la capitolul poezie....
Am stat o perioada buna de vreme departe de Ardeal, dar in tara. Oricat de frumos a fost acolo, si a fost, oricat de bine a fost, si a fost, tot mai bine-mi era cand ma apropiam de Cluj.... Eu nu cred ca as rezista departe de tara, oricat de jalnic ar suna asta...
Cand aud cantecele noastre populare, simt eu acolo ceva in piept...ceva ce nu simt nici de mi-ar canta cei mai tari cantareti francezi, englezi, americani, etc... Nu misca nimic acolo in piept..
Cand vad dansurile noastre populare, nimic nu-i mai frumos, oi fi eu subiectiva, dar ale noastre mi se par cele mai faine, ai nostri au costumele cele mai faine, etc.... Chiar asta seara am asistat la un spectacol... Ei, frate, tot ai nostri mi-au placut. Nu le neg meritele celorlalti, dar ale mele-mi merg la inima..
Sa nu mai vorbim de colinde, de sarbatorile noastre, de Pasti, de biserica noastra....
Ma opresc...

Dar... nu e obligatoriu ca toata lumea sa simta la fel...

mihailt 08.04.2012 23:16:20

Am cautat mult si am gasit si ce e cu "maretul" neam traco-dac,din care sunt romanii.
Ca din colonisti Imperiului Roman nu prea sunt asa mult,romanii.
Traco-daci ,exceptand bulgarii,erau un neam care conform cu Herodot se ocupau in principal cu traitul din jecmanirea altora (cu razboiul adica),ca le era rusine sa cultive pamantul.Femeile lor aveau o moralitate egala cu 0,adica era ceva firesc sa se culce cu cine vroiau inainte de casatorie.

Apoi ca s-au crestinat si probabil la amenintarile preotilor ca merg in Iad daca continua sa jecmaneasca pe atlii s-au mai calmat cu jecmanitul.
Da daca a fost comunismul si generatia de a crescut in timpul comunismului nu au mai auzit majoritatea de Dumnezeu,vechiul caracter a iesit din nou la iveala.Si acum Romania e cea mai corupta tara din Europa.
(acum nici macar patrioti nu mai sunt,ca jecmanesc romani pe romani.)

Rusinea asta de a cultiva pamantul a ramas in continuare la romani,exceptand pe cei din Transilvania,care au fost educati de cat au fost sub imperiul Austriac,ca nu e rusine sa muncesti la pamant.
Asa s-a intamplat si cu sarbii si cu croati unde educatia din Imperiul Austriac se vede.

Pe langa trasaturile astea negative,traco-daci din Romania acum mai sufera si de un ultranationalism foarte puternic si de trait prin naluciri,ca sunt "latini" si de un egoism foarte dezvoltat.

Pai daca mergi si te uiti in Italia nici in Sudul Italiei,unde e cea mai nasoala situatie economica si oameni cei mai putin civilizati nu e atata neomenie ca in Romania,adica patronul obisnuit italian din Sud e cu mult mai omenos decat patronul obisnuit roman.
Pe patronul obisnuit roman nu prea il intereseaza ca muncitoru roman,cu salariu de i-l plateste nu are cum sa isi asigure nici macar strictul necesar.
Aia nu e "problema lui" e problema muncitorului.

Da daca mergi in nord sau la Roma unde sunt latini,parca ai fi in Germania.
(latini sunt italieni de langa Roma si cei din nordul Italiei).

Pai nu stiti ce s-a intamplat cu mozaicul color de s-a gasit la Sarmisegetuza reprezentand o scena din razboiul troian?
L-a copiat o unguroaica,ca era interesata de istorie apoi ciobani romani de prin zona l-au spart si au vandut placutele de mozaic in targ.Bine ca a apucat sa il copie respectiva unguroaica,ca se stie cum arata.
Asta spune despre neamul traco-dac de aci de s-a scos mai nou "latin" :) .

Eu numai in Romania am mai vazut sa fure romani piatra de pe drum sa isi puna din asta pietris in curtea vilei sau sa se fure o cale ferata cu totul,traverse macadam si postament inclus,ca daca treci pe acolo nici nu ai crede ca a fost cale ferata,cum s-a intamplat cu calea ferata Pitesti-Ramnicu Valcea.

Iar asta cu Europa care are ce are cu noi,ca noi suntem ortodocsi,e de tot rasu,daca stai sa privesti problema un pic realist.
Pai cand romanii sunt primi la coruptie in Europa,pe primul loc la numarul de avorturi la 1000 de femei pe ani etc ei cred ca Europa ii considera crestini?
Si cu atat mai putin ii considera crestin ortodocsi cei din Europa pe romani.
Ar fi foarte bucurosi cei din Europa sa fie romani crestini ortodocsi da se pare ca la multi din Romania crestin-ortodoxia se intelege tare ciudat...

Parca zicea Sfantul Simeon Noul Teolog,zidirea casei incepe de la fundatie nu de la acoperis asa si zidirea casei duhovncesti,adica a noastra ca biserici insufletite a Duhului Sfant incepe de la incercarea de urmare a poruncilor lui Dumnezeu Iisus Hristos,sa te oglindesti pe tine in oglinda acestor porunci si daca te oglindesti asa atunci te vezi ca esti pacatos si asa mai departe nu incepe zidirea casei de la a incepe sa explici nu stiu ce "dogme".
Da stai ca tara noastra si-a zis ca Imperiul Bizantin adica Romania si Sfantul Simeon Noul Teolog a fost gonit din Constantinopol ca a laut peste picior pe niste "drept-credinciosi" de acolo in loc sa se apuce sa le cante osanele cat de "drept-credinciosi sunt" si asa mai departe.
:)

mihailt 08.04.2012 23:23:20

Eu cred ca mai bine am incepe sa fim realisti sa nu mai traim in naluciri si sa vedem ce situatie e acum in Romania si sa incercam sa ne corectam noi mai intai si apoi sa incercam usor usor sa mai explicam si altora ca ce e pe aci e mult din vina noastra,a romanilor de traim in ziua de azi aci.
Si mi se pare ca e normal sa ne fie rusine de e acum in Romania,adica daca nu le-ar fi fost rusine de ce gunoaie erau in Romania acelora care au participat la "Let's do it Romania" ar mai fi strans ceva gunoaie?
Nu cred.
Puteau sa zica,gunoaiele le-au aruncat tigani (desi nu cred,majoritatea tot de romani sunt aruncate) ,"nu e problema noastra" si nu se facea nimic.
Asa si noi putem sa continuam cu imbatarea cu apa rece,cu traitu in naluciri sa zicem ca vai ce maret e neamu nostru si ce tara grozava e Romania si situatia nu se va schimba in bine deloc sau putem sa incercam sa constientizam ce e pe aci si sa facem constructiv.

Laura19 09.04.2012 08:09:27

O natiune poate fi considerata infranta numai atunci cand ultimul membru al ei considera ca nu mai merita sa traiasca liber.

"Noi românii, suntem locuitorii cei mai vechi ai acestui pamânt, si anume unul din cele mai vechi popoare ale întregului continent. Istoricii pun de obicei începuturile vietii poporului nostru la cucerirea Daciei de catre Traian. (…) Nici ca se poate mai superficiala conceptia. Departe de mine de a scadea cât de putin meritele marelui împarat (…) dar (…) împaratul Traian este abia un episod în viata milenara a poporului nostru. Când a sosit el la Dunare, statul dac era de o suta ¥i mai bine de ani în culmea în floririi; era singura putere europeana capabila de a tine în cumpana Imperiul Roman. Si nu e de mirare ca ajunsese asa. La 513 î.e.n. când Roma stapânea doar câteva sate de pe malul stâng al Tibrului (nici cât Tara Bârsei), parintii nostrii de la Dunare, formau un neam mare, închegat ¥i puternic, care tinea calea în Balcani, celui mai mare monarh al Asiei, lui Darius al lui Histaspe." Simion Mehedinti

"Printre neamurile fara noroc, ne numaram in frunte noi românii (…). Istoria neamului românesc n-a fost decât o lunga, necontenita, halucinanta hemoragie. Ne-am alcatuit într-un uragan si am crescut în vifor. Popor de frontiera luptam si muream pentru toti. Muream mai ales, platind miopia si neghiobia altora (…) Istoria neamului românesc este alcatuita din atâta sânge si atâta nenoroc datorita în primul rând, incapacitatii Occidentului de a vedea de unde vine primejdia. Pe noi, timp de cinci secole <<ne-a scos din istorie>> victoria Imperiului Otoman. Timp de secole, am luptat singuri. Hartuiam necontenit armatele turcesti, cu pretul pe care îl stiam: traiul <<în afara istoriei>>. Istoria se facea în Apus, fara noi, dar datorita sângelui nostru. Occidentalii nu sedeau nici ei cu mâinile în sân, ci se luptau: dar se luptau între ei (…) Civilizatia noastra taraneasca se adaptase nivelului vegetal la care se redusese istoria. Asezarile românesti dispareau si reapareau cu aceeasi ireluctibila, misterioasa încapatânare a vegetatiei. În timpul acesta la o mie, doua de kilometri, spre Apus, se înaltau catedrale, se îmbogateau castele, se înfrumusetau mânastiri si oamenii aveau prilejul, macar la rastimpuri, sa citeasca pe sfinti, pe teologi si pe poeti. Sa înteleaga ca sunt oameni si sa se bucure ca traiesc omeneste – iar nu ca fiarele salbatice prin munti si paduri, ca stramosii nostrii, care nu aveau alta vina decât aceea de a se fi nascut în calea rautatilor."
Mircea Eliade

Dragostea de omenire, care nu se sprijină pe patriotism, pe dragostea
pentru națiunea ta, nu este decît o iluzie, iar cei ce se laudă că iubesc
pe toată lumea, o fac pentru a demonstra că de fapt nu iubesc pe nimeni.
Johann Herder

philalex 09.04.2012 09:09:32

ce sa zic, suntem o natiune cu bune si rele....bune ar fi credinta si mancarea ...rele mai multe...de fapt ne tragem din daci si romani....latinismul are destule lacune...

Laura19 09.04.2012 10:23:00

"Pe plan educational, influentele romane au fost net negative. De la un popor educat in cultul cotropirii si jafului, dacii n-aveau ce invata si nici nu au preluat nimic. Poporul român a ramas caracterizat de acelasi spirit pasnic, ospitalier si bland ca si stramosii lui traco-daci. Ei si-au continuat traditiile lor spirituale, mult mai bogate decat se credea, situatie pe care arheologicii nostri au demonstrat-o convingator si in repetate randuri dupa cel de-al doilea razboi mondial. Poate ca tocmai in aceasta rezida si unele cauze care i-au favorizat pe romani: productia redusa de arme si, in general, lipsa spiritului de agresivitate si a dorintei de a se infrupta din bunurile materiale ale vecinilor, transmisa de-a lungul secolelor pana in timpurile noastre.

Exista inca astazi autori la care problema incursiunilor dacilor in zonele ocupate de romani este trata confuz. Paul Mackendrick, de exemplu, pe de o parte insista permanent asupra bogatiilor fabuloase ale dacilor, releva spiritul lor pacifist pentru ca exact o pagina mai departe sa afirme ca "Dacii ... au intreprins incursiuni in teritoriul roman, de unde isi procurau mijloacele de cumparare". Acel incursiuni aveau rol militar de informare si distrugere a lucrarilor de pregatirea ale romanilor impotriva Daciei din perioada celor 200 de ani anteriori lui Traian, iar dupa aceea pentru eliberarea teritoriului ocupat de romani.
Dacii erau pacifisti dar nu lasi. Educatia lor ii facea nemuritori, asa cum de altfel au ramas in istorie!"

Herodot a zis despre majoritatea tracilor ca erau lenesi, insa despre geto-daci, adica triburile tracice din regatul Dac, ca "dacii sunt cei mai drepti si mai viteji dintre traci".

Agricultura era una din principalele ocupatie a dacilor-a dacilor, nu a tuturor tracilor. Dacii nu se ocupau cu nici o cotropire a altor popoare, ei erau pacifisti, singura lor preocupare cand vine vb despre razboi, era sa isi pazeasca pamantul pe care il considerau sfant si numai al lor. Si aceasta trasatura s-a transmis si urmasilor, la fel au fost si Mihai, Stefan, Lapusneanu,Vlad, Mircea, Petru Rares, Basarab, Brancoveanu, Alexandru cel Bun etc..Lui Mihai i se spunea "dacul cel rau", Stefan este un exemplu de urmas al dacilor. Si Grecia si Rusia sunt ortodoxe, dar nu s-au sfiit sa i-a pamantul altor popoare. Romanii, nu au cotropit alte popoare niciodata, si asta se stie. Romanii sunt urmasii geto-dacilor,nu a tuturor triburilor tracice. Nu ma intereseaza ce faceau alte triburi tracice. Si romanii au fost un trib de traci, app. Citeste tot ce s-a scris despre daci la topicul istoria noastra, urmareste documentarele catre care au fost postate linkurile, citeste cartile care s-au mentionat, si apoi vorbim despre daci cu toate sursele cercetate. Bulgarii sunt SLAVI la fel ca rusii, ucrainienii, sarbii. Bulgarii au venit din Asia,impreuna cu celelalte popoare slave, nu sunt din neam tracic. Iar Bulgarii ne-au atacat pe noi de multe ori si ne-au luat noua pamantul de la sud de Dunare. Harta originala a Daciei Mari, cuprinde pamanturile de la Sud de Dunara-sau Istru- care acum sunt in mainile bulgarilor si a sarbilor.

recomand:
http://dacia.8m.net/index.html -multe informatii
http://enciclopediagetodacilor.blogs...rastoarna.html
http://www.dacia.org/carte/1-22.pdf - "Noi nu suntem urmasii Romei"-Dr.Napoleon Savescu
primele 22 de pag.
alta carti:
  • PIERIT-AU DACII? de Hasdeu ;
  • Medicina in Dacia-Ion Horațiu Crișan;
  • ZAMOLXIS sau mitul dacic in istoria si legendele spaniole-Alexandru Busuioceanu;
  • Cercetari asupra fondului traco-dac - de Grigore Brancus
  • Limba traco-dacilor de I.I.Russu
  • ELEMENTE AUTOHTONE IN LIMBA ROMANA - de I.I.Russu;
  • SCRIERI VECHI PIERDUTE ATINGATOARE DE DACIA-de Al. Papadopol-Calimah; "O carte a cărților pierdute despre daci, însumând aproape trei sute de autori antici ale căror scrieri „atingătoare de Dacia” nu au mai ajuns până la noi, din diferite motive: întâmplare, ignoranță, nepăsare sau cenzură. O imagine corectă a interesului anticilor pentru neamul dacilor și, în același timp, o măsură pentru ceea ce ne-a mai rămas din scrierile despre Dacia: nu mai mult de 10%. O lucrare de mare erudiție, ignorată cu sau fără intenție mai bine de un secol. Recuperată și editată acum într-un volum pentru prima oară.
  • ARHEOLOGIE SI STUDII CLASICE. VOL. 1-Aurora Petan, Al. Berzovan (coord.); "Primul volum din cele doua pregatite de catre masteranzii programului cu acelasi nume din cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, cu un cuvânt înainte semnat de conf. dr. Gelu Florea."
  • CIVILIZATIA GETO-DACILOR 1&2 - de Ion Horațiu Crișan
    Cea mai monumentală sinteză în domeniu de la Getica lui Vasile Pârvan până astăzi.
    „Cartea de față încearcă o mai exactă conturare a locului pe care îl ocupă civilizatia geto-dacilor în ansamblul Europei antice, a contribuției pe care aceasta a avut-o la îmbogățirea tezaurului universal și, cu precădere, la dimensionarea aportului său în procesul etnogenezei românilor. Ea este în ultimă instanță, un fel de meditație asupra principalelor aspecte ale civilizației geto-dacice.” I.H. Crisan
40 DE CARTI DESPRE CIVILIZATIA GETO DACILR
Codex Rohonczi
TESTAMENTUL DACILOR-MORCOV FLOREA
Alte Carti

documentare/clipuri:

COMORILE TRACILOR FILME DOCUMENTARE DESPRE DACI LECTIE DE PATRIOTISM-DISCURSUL LUI DECEBAL; COMORILE DACILOR LUMEA PIERDUTA A VECHII EUROPE LUMEA PIERDUTA A VECHII EUROPE
PELASGII DACII
PRIMA CIVILIZATIE A EUROPEI , CUCUTENI-TRIPOLIE
DUNAREA SI CARPATII-LEAGANUL CIVILIZATIILOR
Napoleon Savescu la Nasu' Dacia Romania Tartaria Alba 1-Dacii contraatacaIdentitatea pierduta - full documentar - noi nu suntem urmasii Romei Regele Regalian eliberatorul Daciei - Partea I-a
Dacia : Razboaie uitate - Partea I-a
Sarmisegetusa - Sanctuare - Partea a I-a
Drumul spre Sarmisegetusa - Partea a I-a
Congresul al XI-lea de DacologieDACII - Adevaruri tulburatoare. Film documentar 2012
Alte Filme

Laura19 09.04.2012 10:31:49

Prelatinitatea:

(extras din articolul de mai sus)

Se impune cu prisosinta schimbarea unor paradigme preluate si acceptate de totii romanii, datorita neconcordantei lor cu realitatea obiectiva. Cu totii am invatat la scoala, iar copii nostrii o fac si acum, ca poporul roman este rezultatul "contopirii dacilor cu romanii", iar limba romana este o limba ce a derivat latina vulgara (latina vulgaris) in urma cuceririi romane a Daciei, Devenite ca leit motiv al istoriei noastre predate in scoli si licee, aceste doua "invataminte adanci" socheaza, la o analiza mai atenta, prin lipsa lor de realism istoric. Dar sa analizam aceste aspecte, insistand in special pe cel legat de limba romana
In primul rand trebuie sa analizam momentul cuceririi Daciei de catre Imperiul Roman (de fapt doar a 14% din teritoriu), in ansamblul istoriei acestuia si mai ales in analogie cu celelalte cuceriri romane. Tabelul urmator indica provinciile cucerite de romani, anul cuceririi, anul evacuarii si anii de stapanire romana in respectiva regiune.

Din cate se poate observa din tabelul de mai sus, Dacia a fost singura provincie din intreg Imperiul care a avut mai putin de 200 de ani de stapanire romana. In Britannia romanii au stat 500 de ani, iar englezii nu sunt deloc latini. Pamanturile Transilvaniei au fost sub ocupatie maghiara mai bine de 1000 de ani, si totusi romanii ardeleni nu si-au uitat limba si obiceiurile si nici n-au invatat maghiara in proportie de masa. La toate aceste se adauga faptul ca romanii nici nu visau sa dispuna de mijloacele si metodele Imperiului Austro-Ungar (religie, accesul la functiile administrative ingradit pentru cetatenii de etnie romana, ceea ce i-ar fi "cointeresat" pe unii sa renunte la limba, nume, obiceiuri si religie). De asemenea, romanii, turcii, bulgarii nu au reusit sa schimbe nici limba macedonenilor, aromanilor, cuto-vlahilor de la sud de Dunare, care sunt intelesi doar de romani. De asemenea, in Malta, stapanirea romana a fost de peste 800 de ani, iar maltezii nici acum nu vorbesc o limba de origine latina. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca italiana (deci la ei acasa!) este alaturi de franceza, limba "de origine latina" care se a seamana cel mai putin cu LATINA! Toate aceste ne demonstreaza ca istoria mai trebuie studiata, iar paradigmele acceptate candva in istoria noastra tumultoasa (oarecum explicabil in acele momente) trebuie indepartate pentru instaurarea adevarului istoric pe baze pur stiintifice si nu din dorinta de afirmare sau dominare asupra altor popoare.

Dar sa continuam! Se pune totusi intrebarea, de ce limba noastra romana se aseamana atat de bine cu latina. De ce 70% din masa vocabularului (totalitatea cuvintelor uzuale folosite si cunoscute de toti vorbitorii unei limbi) "provine" din latina? Unul din marii nostri istorici, Nicolae Densusianu, ne ofera un posibil raspuns, in lucrarea sa "Dacia preistorica": "latina vulgara" pomenita de istorici, era limba marelui neam al tracilor, iar latina era o "traca literara". De asemenea, el ne spune, dupa cum de altfel se vade si in reprezentarea soliei dacilor de pe Columna lui Traian, ca "romanii la Sarmizegetusa n-au avut nevoie de talmaci" (Nicolae Densusianu - Dacia preistorica, Ed. Meridiane, Bucuresti, 1989)[...]

Femeile dacice

Poporul dac nu a fost constituit numai din acei barbati viteji care au uimit antichitatea cu credinta si curajul lor, ci si din cealalta jumatate, cea feminina pe a caror rabdare si putere de munca si-au bazat cei plecati in nesfirsite razboaie, succesele.

Daca pentru acei barbati viteji istoriografia antica a fost zgircita apoi pentru femeile dacilor aceiasi istoriografie a fost vitrega de-a dreptul neraminindu-ne decit arareori vre-un nume. Astfel este cazul unei monede descoperite in Transilvania pe care este inscriptionat numele ZINA (Doamna?), nume ce se pare ca a apartinut unei regine probabil, tinind cont de datarea monedei, aceasta regina ar putea fi sotia lui BUREBISTA.

Cu toate acestea in societatea geto-daca, rolul femeii trebuie sa fi fost cu totul deosebit dupa cum se vede si din chipurile de femei dace sculptate pe Columna inaltata de romani dupa razboaiele dacice. Ani in sir Traian a sarbatorit marea sa victorie prin serbari si lucrari edilitare ori prin ridicarea unor monumente de arta si desigur sculptorii, artisti fiind nu au fost impresionati doar de calitatile barbatilor ci si de trasaturile femeilor dace. Columna ne infatiseaza femeia daca in mai multe ipostaze, ipostaze in care acestea apar zvelte dar cu expresii aspre si mindre, cu o finete incontestabila a trasaturilor,cu fata ovala, frunte inalta, ochi expresivi, nas drept, buze frumos conturate, par lung pieptanat cu carare pe mijloc, acoperind timplele si lasind libere urechile, par strins legat intr-un coc bogat la ceafa si acoperit cu o naframa. Daca dupa doua milenii gratia si eleganta lor s-a pastrat in piatra nu e greu sa ne imaginam cit de frumoase erau modelele (si prin extensie toate femeile dacilor!) din care s-au inspirat artistii antici.

Imbracamintea era compusa din camasi incretite la git, asemanatoare iilor de azi, cu mineci lungi si largi sau cu mineci scurte si cu fusta pina la pamint, peste care, uneori poarta o manta amplu drapata. In picioare poarta opinci de piele vara si de blana iarna.

Obiectele de podoaba sint variate si denota gust si eleganta. Coliere torsionate din argint sau bronz sau lanturi impletite cu deosebita maiestrie le impodobesc frumoasele grumazuri. Miinile au bratari din fire groase de argint rasucite sau lanturi impletite, avind extremitatile in forma cap de sarpe stilizat, iar degetele sint pline de inele spiralate sau de simple verigi. Agrafele au forme diverse, tipice fiind cele cu nodozitati pe arc in forma de lingurita sau scut. Cerceii gasiti sint in forma de veriga subtire, avind atasat la partea inferioara un pandativ fin.Toate aceste podoabe sint atestate de arheologie si impreuna cu un numar mare de margele de sticla, viu colorate , arata gradul de cochetarie al femeilor dace.

Viata acestor femei poate fi descifrata in parte, judecind dupa scenele de pe columna si din reprezentarile de pe monumentul de la Adamclisi, unde femeia daca este infatisata fie ducind in brate un sugar si de mina copii mai mari, fie purtind copilul intr-o copaie pe cap. In toate ipostazele insa ele sint mame duioase pline de afectiune pentru copii lor.

Ocupatiile zilnice,rolul lor in economia societatii geto-dacice pot fi reconstituite. Fara indoiala ca lor le reveneau o mare parte din muncile agricole sau din munca de crestere a animalelor domestice. Pe linga acestea lor le sint rezervate mestesugurile casnice - tors,tesut,croit,cusut --,si intr-o oarecare masura olaritul. [...]
extras din: Femeile dacice

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...storia+noastra

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:18:00.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.