Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Intrebari utilizatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5063)
-   -   citirea din psalmi (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14940)

florin2012 08.05.2012 00:57:41

citirea din psalmi
 
am o nedumerire care ma framinta.acum 5 luni am luat de la o biserica o carticica micuta de psalmi.am inceput sa citesc din ea dar nu mult atunci cind ma simteam in stare.in decembrie atunci cind am inceput sa citesc mi s-au descoperit niste probleme la ficat dupa ce am fost luat cu salvarea pentru dureri abdominale.apoi cu o zi inainte de anul nou niste golani au rupt scindurile de la magazie si au facut foc din ele.apoi am citit pe net ca nu trebuie sa citesti din psalmi decit daca ai o pregatire speciala ..post ,rugaciune ,smerenie ,curatenie sufleteasca .daca nu se pot intimpla lucruri urite.vazind lucrul acesta nu am mai citit din psalmi.luna trecuta am inceput sa citesc din nou din psalmi imi placeau psalmi de lauda...nu mult cite un psalm o data pe zi noaptea mai ales.toate bune si frumoase ca apoi sa fiu electrocutat mai degraba traznit la o statie de pompare cu toate ca erau scoase toate sigurantele mai ramasese separatorul dar nu l-am mai dat afara ...la statie eram trei insi care lucrau la tablou si din toti trei eu am fost norocosul),,,coincidenta sau nu...
oare gresesc eu ca citesc din psalmi fara pregatire iar d-zeu ma avertizeaza?...sau sunt simple coincidente.?doamne ajuta.

ucenic 08.05.2012 01:15:16

Citat:

În prealabil postat de florin2012 (Post 443859)
am o nedumerire care ma framinta (...) oare gresesc eu ca citesc din psalmi fara pregatire iar d-zeu ma avertizeaza?...sau sunt simple coincidente.?doamne ajuta.

Pentru ca te-ai aplecat asupra Psalmilor, si mai ales ca iti plac acele minunate cantari de lauda la adresa lui Dumnezeu este o binecuvantare nu un blestem.

Fii pe pace, multumeste lui Dumnezeu pentru toate, increde-te in El pe mai departe, iar El te va izbavi din aceste incercari.

Bunul Dumnezeu sa te binecuvinteze!

ucenic 08.05.2012 01:32:54

Draga Florin, si pentru ca iti plac Psalmii iata, iti dedic primele trei versete din primul Psalm.

Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor rai, nu se opreste pe calea celor pacatosi si nu se asaza pe scaunul celor batjocoritori!

Ci isi gaseste placerea in Legea Domnului, si zi si noapte cugeta la Legea Lui!

El este ca un pom sadit langa un izvor de apa, care isi da rodul la vremea lui si ale carui frunze nu se vestejesc: tot ce incepe, duce la bun sfarsit.

----------

Indrazneste, Domnul e cu tine.

solentina 08.05.2012 02:55:09

Nu ai gresit ca ai citit ,dar este bine ca inainte sa te apuci si sa citesti din Psaltire sa mergi la preotul duhovnic si sa ii ceri binecuvintare .El recomandindu-ti citi psalmi poti citi.Din pacate si eu am patit la fel,am citit mai multi psalmi fara binecuvintare si dupa o luna au inceput problemele.Una din ispite a fost chiar furtul masinii noastre din fata bisericii.Parintele a fost alaturi de noi,m-a certat la spovedanie si apoi mi-a dat binecuvintare de -a citi ,doar Ps.50 si 142.Citindu-le in felul acesta nu am mai avut probleme.Asa ca cel mai bine mergi si vorbesti cu preotul tau.Doamne Ajuta.

gheorghie 08.05.2012 09:08:20

Florine daca vrei am psalmul 50 si 70 cantati de calugari de la Putna..poate ii gasesti si pe iutub, nu stiu... le-am ascultat pana le-am invatat pe de rost.uneori cand merg pe strada incerc si eu sa ii fredonez chiar daca nu am glas si nici indemanare..

Solentina, nu cred ca are vre-o legatura masina furata cu psalmii care i-ai citit fara binecuvintare...si in general prima data aflu acuma de pe acest thread ca treb binecuvintare de la duhovnic ca sa-i citesti..
am citit si eu psalmi dar nu am patit nimic rau..

Mtcrysty17 08.05.2012 21:55:51

Sincer sa fiu si eu am parte numai de ispite atunci cand citesc psalmi cu ardoare si nadejde.... parca se deschid portile iadului si toti diavolii ma ispitesc, toata lumea se cearta cu mine toate slabiciunile mele iasa la suprafata..... De asta nu mai am aceeasi ardoare sa citesc psalmi.... Doamne ajuta!!!

ucenic 08.05.2012 23:53:56

Citat:

În prealabil postat de Mtcrysty17 (Post 444053)
Sincer sa fiu si eu am parte numai de ispite atunci cand citesc psalmi cu ardoare si nadejde.... parca se deschid portile iadului si toti diavolii ma ispitesc, toata lumea se cearta cu mine toate slabiciunile mele iasa la suprafata..... De asta nu mai am aceeasi ardoare sa citesc psalmi.... Doamne ajuta!!!

Citat:

În prealabil postat de solentina (Post 443867)
...Din pacate si eu am patit la fel,am citit mai multi psalmi fara binecuvintare si dupa o luna au inceput problemele.Una din ispite a fost chiar furtul masinii noastre din fata bisericii.

Toate aceste marturii, sa ma iertati fratilor, dar tin mai degraba de un misticism paganesc decat de un crestinism autentic. Daca Hristos este in adevar Domnul (Stapanul) vostru cum se poate ca lectura cantarilor de lauda la adresa Domnului vostru sa va aduca nenorocire?

Ia veniti-va in fire, scuturati-va putin si aduceti-va aminte ca sunteti frati ai lui Hristos si copii de Dumnezeu. Sa nu il mai laud eu pe Domnul din pricina unor coincidente neplacute? Dar si daca ar fi mai mult decat coincidente si ar fi chiar uneltiri ale celui rau ingaduite de insusi Dumnezeu ca incercari, nu ar fi ele doar pentru a-mi fi testata credinta?

*** Deci daca Fiul va face slobozi, veti fi cu adevarat slobozi." (Ioan.8:36)
*** Si voi n-ati primit un duh de robie, ca sa mai aveti frica; ci ati primit un duh de infiere care ne face sa strigam: "Ava!, adica: Tata!" (Rom.8:15)
*** Caci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frica, ci de putere, de dragoste si de chibzuinta. (2Tim.1:7)


Cine ma va smulge oare din mana cea tare a Dumnezeului meu? O, am trecut prin multe in viata mea dar Ii multumesc caci in toate El a fost cu mine. Tocmai de aceea Il laud si Il preamaresc citind si recitind in Psalmi.

*** Pe Tine ma sprijin, din pantecele mamei mele. Tu esti binefacatorul meu inca din pantecele mamei; pe Tine Te laud fara-ncetare. (Ps.71:6)
*** Ma scol la miezul noptii sa Te laud pentru judecatile Tale cele drepte. (Ps.119:62)
*** Te laud din toata inima, cant laudele Tale inaintea dumnezeilor. (Ps.138:1)
*** Te laud ca sunt o faptura asa de minunata. Minunate sunt lucrarile Tale, si ce bine vede sufletul meu lucrul acesta! (Ps.139:14)

mihaila_alin 09.05.2012 00:24:43

nu va mirati
 
ucenicul are altfel de psalmi dintr-o alta biblie si cu el este alta traba.

toate lucrurile au o explicatie nu e misticism pagin
intrebata-m o data pe un parinte calugar,cind se citeste la psaltire? mi-a zis scurt sa nu apuna soarele peste fata ta.dar noi trebue sa fi pregatiti sufleteste: post si rugaciuni.unii parinti spun 3 catisme pe zi 40 de zile.insa este recomandat cu incuvintarea duhovnicului fiind-ca sfintiea sa stie in ce stare[de curatie]ne aflam.citirea la psaltire este lopata cu jar ce o aruncam pe cel viclean[psaltirea contine multe blesteme asupra celui rau],si de nu suntem pregatiti,avem sansa,sa o luam peste ochi in fel si chip.

ucenic 09.05.2012 00:53:51

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 444108)
ucenicul are altfel de psalmi dintr-o alta biblie si cu el este alta traba.

Are dreptate @"mihaila_alin", postez acum varianta ortodoxa - Bartolomeu Anania - a Psalmilor cu pricina:

*** "Încă fiind în pântece, de Tine-am fost legat; încă din pântecele maicii mele, Tu ești apărătorul meu; întru Tine de-a pururi e cântul meu de laudă." (Ps.70:6)

*** "La miezul nopții m'am sculat ca să-Ți aduc laudă pentru judecățile dreptății Tale." (Ps.118:62)

*** "Mărturisi-mă-voi Ție, Doamne, cu toată inima mea, și'n fața îngerilor Îți voi cânta, că ai auzit graiurile gurii mele." (Ps.137:1)

*** "Pe Tine Te voi mărturisi, că minunat ești Tu întru cele temute; minunate sunt lucrurile Tale, și sufletul meu le cunoaște foarte." (Ps.138:14)

ucenic 09.05.2012 01:01:07

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 444108)
...citirea la psaltire este lopata cu jar ce o aruncam pe cel viclean[psaltirea contine multe blesteme asupra celui rau],si de nu suntem pregatiti,avem sansa,sa o luam peste ochi in fel si chip.

Cum mai stiti unii totul despre puterea celui rau...

"Drept raspuns, Iisus le-a zis: <<Va rataciti! Pentru ca nu cunoasteti nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.>>" (Mat.22:29)

delia31 09.05.2012 01:34:46

Altceva a vrut sa zica Alin.

Exista mai multe tipuri de psalmi. Pe langa psalmii-imnuri de slava, psalmii- rugaciune, psalmii de multumire, psalmii regali, psalmii mesianici, exista si psalmi de blestem asupra celui rau (psalmii 68 si 108).

In afara de cei doi mentionti (68 si 108) , exista diverse stihuri intalnite si in ceilalti psalmi, in care e vorba de razbunare, de lupta cu vrajmasii, de cereri catre Dumnezeu ca acestia sa fie nimiciti, sa fie dati gheenei si altele.

Oriunde in Psaltire e vorba de vrajmasi, orice crestin care o citeste, trebuie sa stie ca nici intr-un caz nu e vorba de oameni, ci de demoni. Iar sa te apuci tu singur de capul tau sa adresezi diavolilor imprecatii, sa-i certi, sa-i blestemi, intr-un cuvant, sa stai la discutii cu ei, si mai ales, fara sa fii serios blindat duhovniceste (adica spovedit, impartasit, post, binecuvantare, semnul crucii etc.), e oarecum echivalent cu a zgândări un cuib de viespi ori unul de vipere, fara sa ai echipament de protectie.

Demonii nu sunt nesimtitori la cuvintele psalmilor, si ori de cate ori, ei aud pe vreun nestiutor in cele duhovnicesti, avand inca dinti de lapte, ca isi permite sa-i alunge, sa-i izgoneasca, sa-i blesteme, vor incerca sa se razbune, pt. a-l intimida pe inconstientul temerar.

Ideea nu e sa renuntam la a citi psalmii ( de fapt asta si vrea necuratul), ci inainte de a-i citi, sa cerem sfatul si binecuvantarea duhovnicului.
Psalmii se citesc mai degraba dupa ce am trecut de varsta infantilismului duhovnicesc si am inceput cat de cat sa sesizam mai nuantat ca exista o râvna fara socoteala, lipsita de smerenie, care e de-a dreptul pierzatoare de suflet, in opozitie cu discernamantul duhovnicesc.
De aceea, inainte de a-i citi, e preferabil sa primim binecuvantarea si sfatul cuiva incercat.

nicolae44 09.05.2012 01:44:48

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 444108)
ucenicul are altfel de psalmi dintr-o alta biblie si cu el este alta traba.

toate lucrurile au o explicatie nu e misticism pagin
intrebata-m o data pe un parinte calugar,cind se citeste la psaltire? mi-a zis scurt sa nu apuna soarele peste fata ta.dar noi trebue sa fi pregatiti sufleteste: post si rugaciuni.unii parinti spun 3 catisme pe zi 40 de zile.insa este recomandat cu incuvintarea duhovnicului fiind-ca sfintiea sa stie in ce stare[de curatie]ne aflam.citirea la psaltire este lopata cu jar ce o aruncam pe cel viclean[psaltirea contine multe blesteme asupra celui rau],si de nu suntem pregatiti,avem sansa,sa o luam peste ochi in fel si chip.

aline faceam odata o paralela intre puterea Lui Dumnezeu si cea a celui rau nu exista comparatie ..daca ar fi sa explicam omeneste intr-o fractiune de secunda numai daca s-ar gandi Domnul la satan sa-l pedepseasca acesta ar fi disparut.dar puterea celui rau e mai mare ca a noastra de exemplu.de fapt noi impotriva lui avem de luptat si-l putem birui ca DOMNUL L-a biruit cand a fost ispitit in pustie si prin jertfa l-a facut sa fie biruit de cei ce cred in jertfa Lui..mi-i se par curioase coincidentele nu stiu chiar ce sa zic dar ce stiu e ca toti pot citi linistiti psalmii fara ritualuri sau ce mai stiu eu ce am mai auzit.biblia nu-i monopolizata nici incadrata intr-un orar de citire.citesti cand ai timp.cand vrei.psalmii sunt ff frumosi dar as recomanda noul testament ca sa se ancoreze toti in jertfa Domnului Isus prin credinta in puterea Lui ocrotitoare.poti citi ce vrei cand vrei(nu tu Aline, la general vorbesc)dar legamantul nostru a celor din ziua de azi e scris in noul tetament.asta tre sa-l stim bine

ucenic 09.05.2012 02:28:11

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 444126)
Oriunde in Psaltire e vorba de vrajmasi, orice crestin care o citeste, trebuie sa stie ca nici intr-un caz nu e vorba de oameni, ci de demoni.

Sa privim putin peste Psalmul 108, vers. ortodoxa Bartolomeu Anania:

vers.7
"când e judecat, să iasă osândit,
iar rugăciunea lui prefacă-se'n păcat."
(diavolii nu se roaga)

vers.8
"Puține să-i fie zilele,
iar dregătoria lui s'o ia altul;"
(diavolii sunt pierduti da, dar pe vecie; un diavol inlocuit in "slujba" de altul - nonsens)

vers.9 si 10
"copiii să-i ajungă orfani
și femeia lui, văduvă;"
"copiii lui să rătăcească fără nici un adăpost și să cerșească,
alungați din vatra caselor lor."
(orice comentariu aici este de prisos)

------ sa continui??? ------

vers.11
"Cămătarul să-i scotocească prin tot ce are,
străinii să-i jefuiască ostenelile;"

vers.14
"fie fărădelegea părinților lui pomenită'n fața Domnului,
iar păcatul maicii lui să nu se stingă."

-----------------------------

Psalmii ii gasim in Vechiul Legamant al lui Dumnezeu cu poporul Israel.

In vechiul Legamant sau Vechiul Testament (nu doar in Psalmi) gasim ades cuvinte de ocara si blestem la adresa oamenilor rai, necredinciosi, cei fara frica de Dumnezeu. Insusi Domnul arunca blestem asupra unora ca ei.

Modul acesta de raportare a celui bun si credincios la cel rau si necredincios era comun in vremurile acelea. Sa aduc aminte aici de parintii care puteau (prin Lege) sa aduca inaintea batrinilor pe copii neascultatori si indaratnici, si care in urma judecatii puteau fi ucisi cu pietre?

Insa odata revelata dragostea lui Dumnezeu in lume prin aceea ca L-a dat pe Singurul Sau Fiu, Iisus Hristos, ca pret de rascumparare pentru sufletele oamenilor, omenirea a trecut de la Vechiul Legamant cu Dumnezeu, facut in piatra, la Noul Legamant facut in carne, in Trupul si Sangele Fiului lui Dumnezeu. Asadar noua, zidirii noi ale lui Hristos, ne-a fost data o noua Lege, o noua Porunca - dragostea:
"Ati auzit ca s-a zis: "Sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau."
Dar Eu va spun: iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va asupresc si va prigonesc, ca sa fiti fii ai Tatalui vostru care este in ceruri..." (Matei.5:43,44)

Cat despre diavoli, noi nici cu binecuvantarea patriarhului de la Constantinopol nu ii putem blestema. Ia priviti ce spune despre aceasta Apostolul Iuda:
"Arhanghelul Mihail, cand se impotrivea diavolului si se certa cu el pentru trupul lui Moise, n-a indraznit sa rosteasca impotriva lui o judecata de ocara, ci doar a zis: "Domnul sa te mustre!" (Iuda.1:9)

-----------------------------

Revin acum pentru cei incercati de frica sau temeri cu privire la citirea Psalmilor, cu indemnul Domnului si Dumnezeului nostru, Iisus Hristos:
"V-am spus aceste lucruri ca sa aveti pace in Mine. In lume veti avea necazuri; dar indrazniti, Eu am biruit lumea." (Ioan.16:33)

antoniap 09.05.2012 08:52:35

Din cartile scrise de pustnici reiese ca mai intai trebuie sa facem multe rugaciuni pentru iertarea pacatelor. Daca vrem sa avem liniste, e bine sa spunem in gand sau cu glas: ,,Doamne, Iisuse Hristoase, iarta multimea pacatelor mele.'' Dar trebuie sa fim convinsi de asta, nu sa spunem asa si sa credem ca Dumnezeu nu prea are de ce sa fie suparat pe noi.

Psalmii sunt rugaciuni de lauda in mare parte. Daca vrem sa spunem psalmi, atunci sa spunem Psalmul 50, care este foarte folositor pentru pocainta si smerenie.

Daca un imparat pamantesc nu primeste laude de la un condamnat la moarte, oare un Imparat Ceresc le va primi? Daca nu am facut mai intai rugaciuni pentru iertarea pacatelor, sa nu indraznim sa citim psalmi.

Psalmii lui David se citesc dupa ce ne-am angajat intr-o viata duhovniceasca si chiar si atunci cu discernamant. Cei rai nu mai pot fi semenii nostri, ci diavolii. Asadar, o parte dintre psalmi chiar presupun o experienta duhovniceasca. In schimb, Psaltirea Maicii Domnului este lina, este odihnitoare, este scrisa in duhul Noului Testament si poate fi citita oricand si de catre oricine. Este de mare folos. Doamne ajuta.

MihaiG 09.05.2012 09:18:56

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 444133)
Psalmii ii gasim in Vechiul Legamant al lui Dumnezeu cu poporul Israel.

In vechiul Legamant sau Vechiul Testament (nu doar in Psalmi) gasim ades cuvinte de ocara si blestem la adresa oamenilor rai, necredinciosi, cei fara frica de Dumnezeu. Insusi Domnul arunca blestem asupra unora ca ei.

Insa odata revelata dragostea lui Dumnezeu in lume prin aceea ca L-a dat pe Singurul Sau Fiu, Iisus Hristos, ca pret de rascumparare pentru sufletele oamenilor, omenirea a trecut de la Vechiul Legamant cu Dumnezeu, facut in piatra, la Noul Legamant facut in carne, in Trupul si Sangele Fiului lui Dumnezeu. Asadar noua, zidirii noi ale lui Hristos, ne-a fost data o noua Lege, o noua Porunca - dragostea:

Corect. După părerea mea, cererile de blestem asupra vrășmașilor întâlnite în psalmi nu le mai putem citi în înțelesul lor original, ci suntem învățați de însuși Domnul Hristos să transferăm sensul lor asupra celui rău, după cum arăta mai sus delia31, sau să le citim, dar nu să ne rugăm.

Este o diferență între a citi un psalm și a te ruga un psalm, nu credeți ?

mihaila_alin 09.05.2012 09:27:42

draga Antonia
 
nu pot sa mai adaug nimic la ceia ce tu ai facut referinta la postarea mea,insa acest ucenic cu porniri infantile duhovnicesti, nu poate sa manince, ce noi ii oferim.biblia lui nu are nici macar psalmul50 sare direct la 51.ucenicule novice mai maninca sa cresti mare si frumos,psaltirea nu-i o carte de beletristica.
foarte bine puctat de delia 31chear minunat.

ucenic 09.05.2012 10:35:38

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 444149)
Cei rai nu mai pot fi semenii nostri, ci diavolii.

Citeste pilda "Bunul Samaritean". Domnul Iisus Hristos arata acolo deslusit cine este aproapele, nostru. Cand vei cunoaste ce relatie era intre iudei si samariteni vei intelege (poate) ceea ce vrea sa spuna Domnul cand zice: "Mila voiesc!..."

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 444154)
...suntem învățați de însuși Domnul Hristos să transferăm sensul lor asupra celui rău...

Unde ne invata asta Domnul Iisus? Arata-mi unde si voi face intocmai.

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 444160)
nu pot sa mai adaug nimic ... ucenicule novice mai maninca sa cresti mare si frumos...

Nici eu nu mai pot adauga nimic la tot ceea ce am scris.

Cine are urechi de auzit sa auda.

-----


P.S. Lasati basmele, pocaiti-va, aratati-va in viata voastra nu implinatori ai unor traditii omenesti ci urmasi in adevar ai lui Iisus Hristos.
Cititi Biblia. Aveti pentru asta binecuvantarea lui Dumnezeu.

MihaiG 09.05.2012 10:39:16

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 444179)

Unde ne invata asta Domnul Iisus? Arata-mi unde si voi face intocmai.

În cadrul Bisericii Sale. Există rugăciuni de exorcizare, există moliftele Sf. Vasile, toate acestea având ca rol alungarea diavolilor.

ucenic 09.05.2012 10:44:29

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 444181)
În cadrul Bisericii Sale. Există rugăciuni de exorcizare, există moliftele Sf. Vasile, toate acestea având ca rol alungarea diavolilor.

Eu te-am intrebat unde te invata Hristos, nu Biserica.

Si nu aduc aici in discutie particularitatile rugaciunilor de exorcizare.

Eu ma uit in viata Domnului Iisus.

MihaiG 09.05.2012 11:16:54

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 444184)
Eu te-am intrebat unde te invata Hristos, nu Biserica.

"Cine ascultă de voi, de Mine ascultă". Dumnezeu nu a încetat să ne învețe o dată cu ridicarea lui Hristos la cer, și nici o dată cu definitivarea canonului biblic.

"Iată, Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacurilor".

glykys 09.05.2012 11:23:24

Psalmul 108 se refera la Iuda, care s-a spanzurat si care si-a pierdut astfel dregatoria (apostolia), care i-a fost data lui Matia.

Delia are dreptate, conteaza foarte mult felul in care ne rugam si cum ne raportam la cele scrise. Din putina mea experienta, pot spune ca Psaltirea mi-a adus putine ispite, ce-i drept, din cauza nevredniciei mele, dar mult mai multe binecuvantari.

"De unde pot apărea unele ispite: în momentul în care omul se întărâtă în chip pătimaș, citește Psaltirea cu patimă, ca și cum și-ar blestema vrășmașii, pe cei care i-au făcut rău, în clipa în care omul face lucrul acesta, e de așteptat să se aleagă cu multe ispite. Dar nu din cauza Psaltirii, ci din cauza felului cum o citește. Deci, Psaltirea nu poate să aducă nici un fel de rău, așa cum nu ne aduce nici un fel de rău rugăciunea. Fiecare însă trebuie să simtă care este puterea lui și s-o citească după puterea lui, să nu exagereze. Să-și aleagă ceva după puterea lui, să nu citească numai așa de gradul de a citi, urmărind numai cantitatea." http://psaltirea.wordpress.com/2008/...rii-psaltirii/

Aveti aici un site intreg despre Psaltire, cuprinzand si unele talcuiri ale Psalmilor: http://psaltirea.wordpress.com/

ucenic 09.05.2012 11:54:52

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 444189)
"Cine ascultă de voi, de Mine ascultă". Dumnezeu nu a încetat să ne învețe o dată cu ridicarea lui Hristos la cer, și nici o dată cu definitivarea canonului biblic.

"Iată, Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacurilor".

Negresit ca asa stau lucrurile.

De la moliftele Sf.Vasile cel Mare pana la rugaciunile fratilor din alte culte (despre care am cunostinta) e diferenta ca de la cer la pamant, si totusi, in ambele aceste cazuri au fost suflete eliberate de demoni. La fel ca tine s-a "grabit" sa judece si Ioan care a vazut pe un altul, ce nu mergea cu ei, cu Domnul si cu ucenicii, dar care "scotea draci" in Numele lui Iisus Hristos, cerand Domnului ca sa il opreasca. Cum l-a corectat Domnul?

Frumos subiect insa off-topic.

Revin, repet si spun. Biblia nu este carte de vraji sa ne sperie si nici lectura mistica de alungat strigoii. In ea avem avem un Legamant Vechi intre Dumnezeu si om, plin de intelepciune si de invatatura, plin de profetica mantuire in Hristos si un Legamant Nou, plin de Har si de Adevar, un Legamant Nou si vesnic intre Dumnezeu si om, facut in Sangele Lui Iisus Hristos.

Urzeala dracilor "Nu cititi ca va smintiti!" nu este pentru un crestin, pentru un om nascut din nou, din Dumnezeu. Nu este pentru un ucenic al lui Hristos. Nu este pentru mine si nici pentru tine.

"Cuvantul lui Hristos sa locuiasca din belsug in voi in toata intelepciunea.
Invatati-va si sfatuiti-va unii pe altii cu psalmi, cu cantari de lauda si cu cantari duhovnicesti, cantand lui Dumnezeu cu multumire in inima voastra." (Col.3:16)

Si Bunul nostru Dumnezeu sa ne binecuvinteze la aceasta. Amin.

mihaila_alin 09.05.2012 12:53:36

Ucenicul invatator flasnetar
 
pribegind pe acest forum dedicat crestin ortodocsilor, a venit pe la noi sa imi cinte vechi cintece care eu le-am auzit in urma cu douasdeani,cind mintea mea cauta ceva ce nu gasisem in biserica mama[din lipsa smereniei]si urmind drumul pribegiei prin diferite secte,si fiind sincer cu Domnul Hristos[la MULTELE evanghelizari la care luam parte ma rugam sincer Mintuitorului:Doame,daca nu este locul meu aicea, sa ma scoti din mijlocul lor,facindu-mi cruce in taina.atuncia Domnul si Mintuitorul nostru IIsus Hristos mi-a aratat diferite lucruri ce se petrec in adunari,ce acum nici nu mai vreau sa le descriu.am vazut cu ochii trupesti si ai mintii si am simtit cu inima eretismul dus la grad de rafinament al sectarilor,si m-am convins pe deplin,i-am parasit imediat multumind si laudind pe Domnul,pentru acest dar de a nu ma pierde pentru totdeauna].in ani care au urmat am trait multe bucurii,mingiieri ale Sf.Duh,cimentindu-se relatia mea cu Domnul IIsus si a lui scumpa Micuta.m-am straduit sa urmez calea sfintilor si a inceput razboiul cel greu[incercarile] cu cel rau,insa bucuria este mare peste masura asteptarilor.au urmat ridicari,caderi si irasi ridicari ca aceasta-i lupta crestinului o viata intreaga dedicata urmarii caii Domnului.dar avem nadejdea ca, la capatul drumului de suferinte si bucurii ne asteapta cununa in vesnicie.ucenicule asa cum am mai rugat si pe alti ucenici ca si tine, as vrea sa faci un lucru bun pentru noi toti si sa mergi pe forumul dedicat sectarilor mai scrii,faci o rugaciune mai dai un sfat celor ai tai,si nu mai tulbura apele pe aciulea,ca orcum avem si noi destui: atei,sodomiti,magisti ezoteristi ce ne hartuiesc intruna.

delia31 09.05.2012 13:04:26

A spus deja glykys, mai subliniez si eu.
Acele versete (de la 6 la 20) din psalmul 108 ascund o profetie despre Iuda, in care se anunta in avans nenorocirile care se vor abate asupra lui Iuda, care s-a facut ucenic al satanei. Remember? „ Și indata după îmbucătură a intrat satana în el” Ioan 13, 27.

Fiind o profetie despre ceea ce urmeaza sa se intample cu cel ce se va face ucenic al satanei, acest psalm e considerat unul de blestem, foarte dur, foarte vehement.

De aceea, e recomandabil ca inainte de citirea psalmilor, duhovnicul sa ne atentioneze asupra acestui fapt, ca nu cumva sa transferam mental acele imprecatii si blesteme asupra vreunor oameni pe care noi ii consideram vrajmasi si despre care nu stim ce plan are Dumnezeu cu ei.

In scopul acesta, se cere binecuvantarea de la duhovnic, pt. ca acesta, cunoscand eventualele noastre litigii cu vreun semen, si eventuala noastra incrancenare patimasa in a considera pe vreun om dusman de moarte, ne va putea sfatui daca putem sau nu sa citim psalmii in mod nepatimas, adica daca suntem sau nu, pregatiti duhovniceste sa nu transferam mental excesul de furie care transpare din psalmul 108 asupra amaratului nostru de semen si astfel tot vulcanul acela de imprecatii si blesteme sa se reverse asupra unui om.


Cred ca nici un duhovnic nu va sfatui vreun enorias inca netamaduit de manie, sa citeasca psalmi de blestem.
Ii va da binecuvantare sa-i citeasca pe cei de lauda, de multumire si sa sara peste acele pasaje tulburatoare.

Nimeni nu ne e vrajmas, decat necuratul &his black company. Iar a dori raul cuiva, in acea maniera din psalmul 108 e total incompatibil cu atitudinea pe care o vrea Hristos de la noi vizavi de oameni: „iubiti pe cei ce va fac rau” (se refera la oameni, desigur, nu la demoni).

ucenic 09.05.2012 13:08:02

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 444238)
...dar avem nadejdea ca, la capatul drumului de suferinte si bucurii ne asteapta cununa in vesnicie...

Asa sa iti ajute Dumnezeu. Si tie si mie. Amin.

delia31 09.05.2012 13:28:20

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 444133)
vers.9 si 10
"copiii să-i ajungă orfani
și femeia lui, văduvă;"
"copiii lui să rătăcească fără nici un adăpost și să cerșească,
alungați din vatra caselor lor."
(orice comentariu aici este de prisos)



Iata cum talcuieste un sfant (Ioan Gura de Aur) termenul „copii” din aceste versete:
Daca in psalm se cere ca fiii ucenicului satanei (repet, psalmul 108 e o profetie despre Iuda) sa fie pedepsiti, ei bine, prin termenul „copii” , se intelege cei care i-au fost complici la crima si pacate. Pentru ca Sfanta Scriptura recunoste o filiatie a viciului drept una de sange, si chiar in absenta oricarei legaturi de sange, aceasta foloseste expresia “fii”. De exemplu: ” Voi sunteti din tatal vostru diavolul.”( Ioan 8,44). Cum ar putea niste copii, adica fiinte din carne, sa fie fiii unei entitati fara trup ?
E vorba aici de un transfer de sens, de o filiatie a pacatului. Rudenia pacatului a inlocuit rudenia de sange. Cei ce intentionat si premeditat savarsesc raul, se fac fii ai diavolului. (Spre deosebire de cei ce savarsesc raul din slabiciune ori negrija, iar apoi se caiesc).

Raoul 09.05.2012 20:10:12

Cati slami ne este recomandat sa citim (maxim!) pe zi? Eu stiam ca doi.

ucenic 09.05.2012 23:26:32

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 444257)
...psalmul 108 e o profetie despre Iuda...

Daca Psalmul 108 este o profetie pentru Iuda Iscarioteanul, si in intelesul pe care l-ai postat acolo este vorba despre cel rau, diavolul si "copii" acestuia - cei rai si pacatosi, am o intrebare: cine este acela care rosteste cuvintele de blama, blestemele si toate ocarile acelea?

delia31 10.05.2012 11:58:02

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 444379)
Daca Psalmul 108 este o profetie pentru Iuda Iscarioteanul, si in intelesul pe care l-ai postat acolo este vorba despre cel rau, diavolul si "copii" acestuia - cei rai si pacatosi, am o intrebare: cine este acela care rosteste cuvintele de blama, blestemele si toate ocarile acelea?




Mai exact, intrebarea ta ar trebui sa fie: cine le-a rostit? La timpul trecut, nu cine le rosteste.

Fiind o proorocie scrisa de un profet inspirat de Dumnezeu, e limpede cine a rostit toate acele imprecatii.

Psalmul 108 (de la versetul 5 la 20) a prezis, a anticipat, a profetit ce avea sa se intample cu Iuda. E ceea ce se cheama profetie-blestem.

Fiind o profetie care s-a implinit deja, blestemele respective nu se cer actualizate, nu se cer implinite iara si iara, asa incat intrebarea ta ar trebui pusa la timpul trecut, nu cine le rosteste si prin asta, cere implinirea lor.

Ca psalmul 108 e o profetie despre Iuda, o zice chiar Apostolul Pavel, atunci cand a fost ales Matia in locul lui Iuda: „ Căci este scris în Cartea Psalmilor: Facă-se casa lui pustie și să nu aibă cine să locuiască în ea! Și dregatoria lui s-o ia altul".

Sf. Ioan Gura de Aur zice ca e o profetie sub forma de blestem, menita sa-i descurajeze pe cei care, la fel ca Iuda, intentioneaza sa faca raul premeditat.
Nu ar fi fost tot una daca psalmistul David ar fi profetit doar asa sec, informativ ca tradatorul va fi pedepsit in vreun oarecare fel.

Dat fiind ca starea de inspiratie divina a profetilor e una speciala, de cunoastere anticipata prin pregustare, banuiesc ca psalmistul a pregustat indignarea si revolta provocata de viitoarea tradare a lui Iuda, pe care i-o descoperise Dumnezeu mult inainte ca aceasta sa se fi petrecut. De aceea, a proferat acele urgii pe un asemenea ton de ocara si indignare.

Practic, in acele imprecatii rostite pe ton imperativ ( „diavolul sa stea de-a dreapta lui”, „sa fie zilele lui putine”,dregatoria lui sa o ia altul”, „sa ajunga copiii lui orfani”, etc.) psalmistul nu face decat sa prezica, sa anunte ce i se va intampla lui Iuda, si in acelasi timp, ele au si un rol pedagogic, de descurajare a celor ce premediteaza pacatul, avertizandu-i de blestemele pe care singuri si le-ar atrage.

Fiind scrise la modul imperativ, blestemele din psalm lasa impresia ca pot fi actualizate, ca oricine poate cere implinirea lor oricand si impotriva oricui. Privita insa retroproiectiv, profetia-blestem s-a implinit, faptele s-au consumat, Iuda si-a primit ceea ce si-a ales cu premeditare.
Blestemele din psalm au ramas insa scrise tot la modul imperativ si de aceea, ni se recomanda sa fim cu luare aminte cand le cititm, pentru ca nu cumva sa transferam mental tot acel exces de indignare si manie adresat lui Iuda, asupra vreunui semen pe care-l consideram vrajmas. Ele au in continuare un rol pedagogic de descurajare.

Cu alte cuvinte, ni se recomanda sa lecturam nepatimas, ca o profetie-blestem care s-a implinit deja, nicidecum sa cerem implinirea in prezent, invocand imperativ urgia divina asupra vreunui semen pe care nu-l avem la inima. Pentru eventualii vrajmasi, rugaciune. Nici intr-un caz ocari si blesteme.

ucenic 10.05.2012 12:24:13

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 444435)
Ca psalmul 108 e o profetie despre Iuda, o zice chiar Apostolul Pavel, atunci cand a fost ales Matia in locul lui Iuda: „ Căci este scris în Cartea Psalmilor: Facă-se casa lui pustie și să nu aibă cine să locuiască în ea! Și dregatoria lui s-o ia altul".

Petru si nu Pavel este cel inspirat de Duhul sa inlocuiasca, prin tragere la sorti, pe Iuda Iscarioteanul.

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 444435)
Sf. Ioan Gura de Aur zice ca e o profetie sub forma de blestem, menita sa-i descurajeze pe cei care, la fel ca Iuda, intentioneaza sa faca raul premeditat.

Acum am citit omilia Sf.Ioan Gura de Aur privitoare la Psalmul 108.

Am inteles. Interpretarea lui Ioan Hristostom este analitica, concisa si pertinenta. Omul lui Dumnezeu desluseste lamurit acest Psalm.

Am inteles deosebirea intre blestem si imprecatie. De altfel in Sf.Scriptura sunt numeroase situatii in care se "profeteste" prin imprecatie.

Multumesc Delia pentru lamuriri. Efortul tau si staruinta ta cu pace m-au facut sa gasesc izvoarele autentice: marturia lui Petru din Faptele Apostolilor si omilia Sf.Ioan Hristostom.

Domnul sa te binecuvinteze!

delia31 10.05.2012 13:38:28

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 444445)
Petru si nu Pavel este cel inspirat de Duhul sa inlocuiasca, prin tragere la sorti, pe Iuda Iscarioteanul.


Acum am citit omilia Sf.Ioan Gura de Aur privitoare la Psalmul 108.

Am inteles. Interpretarea lui Ioan Hristostom este analitica, concisa si pertinenta. Omul lui Dumnezeu desluseste lamurit acest Psalm.

Am inteles deosebirea intre blestem si imprecatie. De altfel in Sf.Scriptura sunt numeroase situatii in care se "profeteste" prin imprecatie.

Multumesc Delia pentru lamuriri. Efortul tau si staruinta ta cu pace m-au facut sa gasesc izvoarele autentice: marturia lui Petru din Faptele Apostolilor si omilia Sf.Ioan Hristostom.

Domnul sa te binecuvinteze!



Si pe tine sa te binecuvinteze! Cu placere!
La Petru ma gandeam si eu, dar din neatentie si obisnuinta ca Pavel sa fie citat mult mai des, am scris din greseala Pavel. Scuze si mersi de corectura.

JoyDivision 10.05.2012 14:46:04

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 444445)
omilia

ce este o omilie?

MihaiG 10.05.2012 15:14:22

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 444496)
ce este o omilie?

http://en.wikipedia.org/wiki/Homily

delia31 10.05.2012 15:16:47

Citat:

În prealabil postat de JoyDivision (Post 444496)
ce este o omilie?




Pana una-alta, de ce nu-l intrebi pe uncle Google? Sau vrei neaparat sa-ti raspunda ucenicul?

JoyDivision 10.05.2012 15:17:16

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 444509)

multumesc !

delia31 10.05.2012 16:21:52

Ca tot s-a pomenit anterior de semantica termenului „copii” in acel verset din psalmul 108, care nu trebuie interpretat literal, mi-am amintit ca mai e cel putin un loc in psalmi unde termenul „prunci” nu inseamna deloc ceea ce intelege toata lumea prin „prunci”. Am cautat si e vorba de psalmul 136, 9:
„O, fiica a Babilonului… fericit este cel ce va apuca si va izbi pruncii tai de piatra”.
Greu de acceptat ca un profet inspirat de Dumnezeu ar recomanda cuiva sa izbeasca un copil de pietre.

Aici, prin Babilon se intelege confuzie, haos, neoranduiala si se refera la starea creata de vietuirea in pacat si neoranduiala. E vorba, mutatis mutandis, de „Babilonul launtric” al fiecaruia, de starea de agitatie, vanzoleala si haos generata de pacate.

Avva Dorotei talmaceste asa: prin Babilon se intelege zapaceala, prin fiica Babilonului, se intelege dusmanie.
Transferand sensul in registrul sufletesc, Avva Dorotei ne spune ca sufletul mai intai se zapaceste si apoi naste pacatul, care la randul lui va naste alte pacate (analogia mama, fiica).
Un pacat nu vine niciodata singur, ci atrage dupa el un cortegiu intreg.

Cuvintele „fericit cel ce va apuca si va izbi pruncii tai de piatra”, nu se refera nicidecum la copilasi, ci s-ar putea traduce asa: fericit cel ce va zdrobi gandurile de pacat inca din fașă, inca din faza lor incipienta, embrionara, nedand ocazia pacatului sa creasca si sa genereze un rau si mai mare.
Piatra de care trebuie sa izbim si sa zdrobim gandurile rele inca din fașă, nu e altcineva decat Hristos.

Am mai dat si acest exmplu din psalmi, desi mai sunt o sumedenie, tocmai pentru a intari ideea ca fara o talcuire in prealabil a sensurilor de adancime, riscam sa intelegem cu totul altceva. Un motiv in plus sa cerem binecuvantarea duhovnicului inainte de a-i citi dar si pentru a ne indica talcuiri ale sfintilor, adecvate varstei spirituale a fiecaruia.

ucenic 10.05.2012 21:06:37

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 444521)
Ca tot s-a pomenit anterior de semantica termenului „copii” in acel verset din psalmul 108, care nu trebuie interpretat literal, mi-am amintit ca mai e cel putin un loc in psalmi unde termenul „prunci” nu inseamna deloc ceea ce intelege toata lumea prin „prunci”. Am cautat si e vorba de psalmul 136, 9:
„O, fiica a Babilonului… fericit este cel ce va apuca si va izbi pruncii tai de piatra”.
Greu de acceptat ca un profet inspirat de Dumnezeu ar recomanda cuiva sa izbeasca un copil de pietre.

Aici, prin Babilon se intelege confuzie, haos, neoranduiala si se refera la starea creata de vietuirea in pacat si neoranduiala. E vorba, mutatis mutandis, de „Babilonul launtric” al fiecaruia, de starea de agitatie, vanzoleala si haos generata de pacate.

Avva Dorotei talmaceste asa: prin Babilon se intelege zapaceala, prin fiica Babilonului, se intelege dusmanie.
Transferand sensul in registrul sufletesc, Avva Dorotei ne spune ca sufletul mai intai se zapaceste si apoi naste pacatul, care la randul lui va naste alte pacate (analogia mama, fiica).
Un pacat nu vine niciodata singur, ci atrage dupa el un cortegiu intreg.

Cuvintele „fericit cel ce va apuca si va izbi pruncii tai de piatra”, nu se refera nicidecum la copilasi, ci s-ar putea traduce asa: fericit cel ce va zdrobi gandurile de pacat inca din fașă, inca din faza lor incipienta, embrionara, nedand ocazia pacatului sa creasca si sa genereze un rau si mai mare.
Piatra de care trebuie sa izbim si sa zdrobim gandurile rele inca din fașă, nu e altcineva decat Hristos.

Am mai dat si acest exmplu din psalmi, desi mai sunt o sumedenie, tocmai pentru a intari ideea ca fara o talcuire in prealabil a sensurilor de adancime, riscam sa intelegem cu totul altceva. Un motiv in plus sa cerem binecuvantarea duhovnicului inainte de a-i citi dar si pentru a ne indica talcuiri ale sfintilor, adecvate varstei spirituale a fiecaruia.

Multumesc! Domnul sa te binecuvinteze, Delia.

Raoul 11.05.2012 03:25:36

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 444320)
Cati slami ne este recomandat sa citim (maxim!) pe zi? Eu stiam ca doi.

Nu da nimeni niciun raspuns? Voua ce v-au spus duhovnicii,i-ati intrebat? Cititi din Psalmi fara binecuvantare? Cati cititi pe zi? etc. etc. Sunt aspecte serioase ce trebuiesc tratate.

mihaila_alin 11.05.2012 10:46:22

dragalasule
 
Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 444620)
Nu da nimeni niciun raspuns? Voua ce v-au spus duhovnicii,i-ati intrebat? Cititi din Psalmi fara binecuvantare? Cati cititi pe zi? etc. etc. Sunt aspecte serioase ce trebuiesc tratate.

citeste postarea nr.8si ai raspunsul.

costel 11.05.2012 16:31:43

Citi cat puteti din Pslatire. E gresita parerea ca diavolul le face rau celor ce citesc Psaltirea. Le face mai mult rau celor ce nu o citesc. Parintele Paisie Olaru spunea:

"Mare putere are Psaltirea asupra duhurilor rele. Cu aceasta parinții de demult faceau minuni si alungau duhurile rele din oameni. Iar daca unii nu citesc Psaltirea pentru ca se tem de ispite, acestia sunt crestini fricosi, care vor sa iasa la lupta cu diavolii, fara arme. Or, daca nu avem arme bune la noi, indata diavolul ne dezarmeaza si ne ia prizonieri, adica ne face robi ai pacatelor spre osanda".

Nu trebuie sa-i speriem pe oameni ca daca au citit mai mult le va fi rau. Trebuie sa le spunem ca daca au citit mai mult si au ajuns la pocainta, le va fi bine, caci vor avea parte de bucurie si pace sufleteasca.


Ora este GMT +3. Ora este acum 15:21:31.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.