Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Tinuta in Biserica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5026)
-   -   o intrebare (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1498)

quasar 10.03.2007 11:31:41

Am vazut ca s-a mai discutat despre tinuta in biserica.Si stiu ca trebuie ca femeile sa aiba capul acoperit dar...zilele urmatoare mergem mai multe persoane intr-un pelerinaj pe la mai multe manastiri din tara.Si intrebarea mea este:e obligatoriu ca femeile sa nu mearga in pantaloni?Am inteles ca se intampla ca la unele manastiri sa se dea femeilor ceva de imbracat,nu stiu cum ii zice exact,ideea e ca nu se accepta peste tot ca femeia sa fie in pantaloni.Aaam tot lungit-o...nelamurirea e clara.Daca as putea primi raspuns ceva mai repede ar fi grozav.Ca peste cateva zile plec,si as vrea ca toti sa fim pregatiti corespunzator,si trupeste si sufleteste.
Doamne ajuta!

10.03.2007 12:15:16

da!!! trebuie sa fie in fusta si cu capul acoperit, dar pentru ca nu sunt eu in masura sa te judec sau sa iti dau sfaturi( pt ca si eu port pantaloni) iti spun doar ca ar fi frumos si benefic daca nu poti sa iti pui fusta atunci macar ia o fusta la tine care nu se sifoneaza atat de usor si o pui peste pantaloni cand intri in manastire, cat despre cap nu cred ca iti va fi foarte greu sa pui un batic pe cap, trebuie sa respectam locul unde mergem nu? daca monahii sau monahiile ne primesc oricum.. asta nu inseamna ca noi din lipsa de respect trebuie sa mergem acolo ca la plimbare. Nu?? ce zici te vei descurca? nu merge pe ideea ca si altii merg asa..ca la judecata nu va conta ce a facut altul ci cum ai fost tu!! Doamne ajuta ( sunt sigura ca te vei imbraca ca o adevarata crestina)

alexandra 10.03.2007 12:22:41

FEMEIA NU TEBUIE SA POARTE PANTALONI NICI IN BISERICA DAR NICI PE STRADA, DE CE? PT. CA SE ASEAMANA CU BARBATUL , IAR ACEST LUCRU ESTE PACAT. AM PARTICIPAT LA UN SF. MASLU LA O MANASTIRE DIN MOLDOVA - UNDE ERAU DEMONIZATI, IAR UNA DINTRE ELE A ZIS CA TOATE FEMEILE CARE POARTA PANTALONI SI ISI SCHIMBA TRUPUL FATA DE CUM L-A LASAT DUMNEZEU SUNT ALE DIAVOLILOR.

10.03.2007 12:26:10

Citat:

În prealabil postat de alexandra
FEMEIA NU TEBUIE SA POARTE PANTALONI NICI IN BISERICA DAR NICI PE STRADA, DE CE? PT. CA SE ASEAMANA CU BARBATUL , IAR ACEST LUCRU ESTE PACAT. AM PARTICIPAT LA UN SF. MASLU LA O MANASTIRE DIN MOLDOVA - UNDE ERAU DEMONIZATI, IAR UNA DINTRE ELE A ZIS CA TOATE FEMEILE CARE POARTA PANTALONI SI ISI SCHIMBA TRUPUL FATA DE CUM L-A LASAT DUMNEZEU SUNT ALE DIAVOLILOR.

da ai mare dreptate dar iata eu sunt o mare pacatoasa si nu am fost in stare sa judec pe sora noastra, daca tu nu porti pantaloni sau nu ai purtat vreodata ma bucur pt tine Maica Domnului sa te bucure

mirelat 10.03.2007 17:55:14

Citat:

TOATE FEMEILE CARE POARTA PANTALONI SI ISI SCHIMBA TRUPUL FATA DE CUM L-A LASAT DUMNEZEU SUNT ALE DIAVOLILOR.

si daca poarta si fusta si pantanlon, o sa calculeze "cineva" % de timp cat a purtat una sau alta si care prevaleaza, ii determina drumul de dincolo??... sau e suficient sa iti fi pus o singura data pantaloni si gata, a lor esti!

mirelat 10.03.2007 17:58:01

Citat:

SI ISI SCHIMBA TRUPUL FATA DE CUM L-A LASAT DUMNEZEU

si mai exact, ce "actiuni" intra in categoria asta?...

mirelat 10.03.2007 18:05:08

Citat:

În prealabil postat de quasar
e obligatoriu ca femeile sa nu mearga in pantaloni?Am inteles ca se intampla ca la unele manastiri sa se dea femeilor ceva de imbracat,nu stiu cum ii zice exact,ideea e ca nu se accepta peste tot ca femeia sa fie in pantaloni.

acum depinde f. mult unde mergi. sunt anumite manastiri unde intr-adevar femeilor in pantanloni sau celor in pantaloni scurti (barbati si femei) sau femeilor cu maieuri sau bluze decoltate (vara) li se da ceva de acoperit, un fel de fusta petrecuta si niste pelerine ca sa isi puna pe umeri. pe cap insa nu te OBLIGA sa iti pui nimic, chiar daca esti femeie.

raspunsul clar la intrebarea ta ar fi ca nu e obligatoriu, dar este indicat sa te imbraci in rochie sau fusta cand mergi in pelerinaj.

mirelat 10.03.2007 19:40:43

Citat:

FEMEIA NU TEBUIE SA POARTE PANTALONI NICI IN BISERICA DAR NICI PE STRADA,

dar acasa, exista vreo regula cum trebuie sa stea femeia imbracata acasa? tinand cont ca isi petrece acolo aproape 1/2 din viata ...

cristiboss56 10.03.2007 23:18:18

Citat:

În prealabil postat de mirelat
Citat:

FEMEIA NU TEBUIE SA POARTE PANTALONI NICI IN BISERICA DAR NICI PE STRADA,

dar acasa, exista vreo regula cum trebuie sa stea femeia imbracata acasa? tinand cont ca isi petrece acolo aproape 1/2 din viata ...

Vad ca se "bate apa in piua"! Sa fim logici si sa nu cadem in ridicol ca niste copiii care tot pun intrebari pe aceiasi tema. In problema dezbatuta am mai spus-o si cu alte ocazii , decenta si bun simt, acestea sin principalele elemente ce trebuie sa primeze in tinuta noastra la intrarea in biserica. Unul din pacatele care se canonizeaza este acela de a imprumuta si purta din vesmintele sexului opus. Deci, clar nu exista cale de interpretare oricit ne-am lamenta noi. Fiecare raspunde de faptele lui ! Eu spre exemplu , fumez si deci comit un pacat cu voie si voi raspunde pentru el, asa si voi femeile veti raspunde pentru faptele voastre, inclusiv pentru acesti nenorociti de pantaloni.

mirelat 10.03.2007 23:32:12

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56
Vad ca se "bate apa in piua"! Sa fim logici si sa nu cadem in ridicol ca niste copiii care tot pun intrebari pe aceiasi tema.

si voi femeile veti raspunde pentru faptele voastre, inclusiv pentru acesti nenorociti de pantaloni.

Draga Cristi, pai ce sa facem, batem saua pana o sa priceapa iapa!!

si anume ca purtatul pantalonilor de catre femei NU este un pacat!

14.03.2007 12:44:32

oare de ce incercam sa ne justificam pacatele noastre?? da este pacat!! sa purtam pantaloni, sa avem curajul sa recunoastem asta..( si eu port) sa nu ne mai certam inutil pe aceasta tema. cea care nu a purtat pantaloni sa nu o judece pe cea care poarta ..sau cea care poarta pantaloni sa nu spuna ca nu e pacat..in fata celei care nu poarta doamne ajuta:)

Juli 14.03.2007 12:51:53

Citat:

În prealabil postat de jeny
oare de ce incercam sa ne justificam pacatele noastre?? da este pacat!! sa purtam pantaloni, sa avem curajul sa recunoastem asta..( si eu port) sa nu ne mai certam inutil pe aceasta tema. cea care nu a purtat pantaloni sa nu o judece pe cea care poarta ..sau cea care poarta pantaloni sa nu spuna ca nu e pacat..in fata celei care nu poarta doamne ajuta:)

Ai dreptate Jeny.
Frumoasa si buna atitudine...

dmb 14.03.2007 15:29:56

In ultimul timp aici in vest tot mai multi barbati poarta fusta. E pacat?

mirelat 14.03.2007 19:57:32

Citat:

În prealabil postat de dmb
In ultimul timp aici in vest tot mai multi barbati poarta fusta. E pacat?

sunt cumva scotieni cu kilt-uri? :)

drept sa spun, cred ca mai mult deranjeaza barbatii care poarta leggings/pantaloni mulati, decat femeile care poarta panatloni normali.

dmb 15.03.2007 09:50:52

Nu-i chiar gluma, sint tot mai desi barbatii in fuste si nu-s scotieni! Poate e un fel de revolta, un fel de emancipare a barbatului. Adica daca voi aveti drepturile sa ne purtati pantalonii de ce sa nu va purtam noi rochiile (si-asa stau degeaba):D

21.03.2007 10:50:23

Citat:

Da sint o multime.Si Claudia are si "neamuri" printre cei fotografiati!:p

:) :) :)
Acum un an si ceva am fost la o conferinta in Stuttgart,dar n-am avut placerea sa-mi intalnesc neamurile...chiar eram dornica sa le revad,nu mai spun de curioasa...multumesc :D

ionita 12.04.2007 13:50:47

stiti,am si eu o intrebare: chiar nu este voie un pantaloni in biserica?? pot sa va intreb-moralmente vorbind- dece? eu de foarte multe ori plec de la ore direct la sujba, si desigur in 90% din timp port pantaloni...ce sa fac,nu mai intru in biserica pt ca am pantaloni??
sa nu am intelegeti gresit dar chiar nu pricep.. iertati-ma!!

Va_iubesc 12.04.2007 19:12:33

Citat:

În prealabil postat de ionita
stiti,am si eu o intrebare: chiar nu este voie un pantaloni in biserica?? pot sa va intreb-moralmente vorbind- dece? eu de foarte multe ori plec de la ore direct la sujba, si desigur in 90% din timp port pantaloni...ce sa fac,nu mai intru in biserica pt ca am pantaloni??

Draga Ionita,

Pantalonul permite observarea tuturor formelor, mai ales daca bluza e mulata sau scurta. Iar daca e mulat chiar ai senzatia ca persoana e dezbracata. Mantuitorul a avut o atitudine plina de iubire fata de toti pacatosii care s-au pocait, dar a fost foarte drastic cu cei care smintesc. El spune ca pentru aceia prin care vine sminteala le era mai bine sa li se puna o piatra de gat si sa fie aruncati in apa. Cam asa e si femeia care umbla in pantaloni. Poate n-ar trebui sa vorbesc, ca si eu acum vreo 10 ani umblam in pantaloni. Si mi se mai intampla sa aud comentariile tipilor legate de mers, de picioare, de diferite aspecte pe care le vedeau, sau ma mai trezeam cu cate o masina oprindu-se langa mine. Adica sminteala venea prin mine, din cauza vestimentatiei mele.

Problema nu se pune in sensul dat de tine, ca daca esti in pantaloni sa nu intri in biserica. Ci sa fii mereu gata de a intra in biserica, de a te ruga, de a fi cu Hristos. Si atunci, daca intr-adevar iti doresti asta si vrei sa nu fi pricina de sminteala pentru ceilalti, o sa te imbraci mereu in fusta. Incearca! Stiu ca ti se pare greu. Daca ai fi fost obisnuita de mica asa, ti s-ar fi parut absolut normal, acum va fi un pret de platit ca sa devii tu feminina si sa intri in normalitate. Dar se merita ca sa stii cum sa-ti educi fetitele (daca o sa ai), ca sa se bucure si sotul tau de feminitatea ta, ca sa nu-i mai smintesti pe cei din jur, ca sa devii cu adevarat femeie.

Elena

mirelat 12.04.2007 20:59:47

Scuza-ma, Elena, dar eu una cand ma imbrac in rochie/fusta smintesc MULT MAI MULT decat atunci cand ma imbrac in pantaloni...:p

Colors 12.04.2007 21:20:33

Confirm cele spuse de Alexandra. Cu ceva ani in urma am avut o caseta audio facuta din pacate in conditii destul de improprii, cu o inregistrare de la un Sfant Maslu. Preotul era chiar duhovnicul meu. Inregistrarea a avut loc in biserica intr-o comuna oarecare, nu e nevoie de date, cu multa lume si martori. 40 de minute de destainuiri ale diavolului silit sa marturiseasca sub puterea rugaciunii si a crucii cu ce fel de lucrari ne lupta si unde gresim. Din greseala sau ispita, am sters caseta, dar o am in minte destul de bine, caci am ascultat-o cutremurat de multe ori. Am apucat sa o pun pe un cd la doua persoane, cine stie de o mai au? O cunostinta o are partial pe o caseta inca ...
"femeile in pantaloni ... ahh ce-mi place! femeia cu pantaloni" ... si repeta de mai multe ori cu satisfactie pe diferite tonuri si batjocoritor, apoi ... "lasa-le asa sa vina toate la mine".
Era un tanar indracit, multe a spus, nu insist aici.

Pantalonii sunt o inventie frantuzeasca de 100 de ani. Slutesc infatisarea unei femei si o aseamana cu barbatii. Diavolul mai spunea: "asa e acum ... nu mai stii care e barbat si care e femeie". Si aici e clar ca se refera la vesminte dar si la tunsoare, din pacate femeile fara sa stie isi taie parul scurt aratand barbateste. Sfantul Pavel ne atrage atentia ca femeia sa nu se roage cu capul descoperit ca e pacat si nu-i foloseste. As vrea sa adauga ca fusta e imbracamintea permanenta a unei crestine ca si parul acoperit, nu doar la intrarea in biserica. Multe femei se rusineaza sa-si tina capul acoperit, considerand ca e o atitudine invechita, de frica a nu fi luate in ras. Daca pentru atat de putin nu au curaj sa-si marturiseasca credinta, ce sa mai vorbim de altele? La fel barbatii care isi rad barba sa placa femeilor sau de frica lumii. Cei care bagatelizeaza acestea ca fiind neimportante se aseamana cu sectantii si necredinciosii ce nu inteleg nimic din credinta ci o au doar in varful buzelor.

Sau intalnesc femei cu parul vopsit si unghiile facute, purtand tocuri inalte (copitele diavolului). Stiu ca din nestiinta fac acestea, din pacate intrarea in biserica asa se transforma in pacat iar nu in usurare si folos.
Portul si infatisarea sunt importante chiar daca nu esentiale. Sa luam exemplul Maicii Domnului si a celorlalte femei sfinte cinstite de Biserica Ortodoxa. Oare asa le vedem reprezentate in icoane? Iar pentru barbatii care la fel isi rad barba sa fie cu moda si pe placul satanei, oare asta vad ei la sfinti? Sa nu vina nimeni cu scuza ca acum e altfel. Altfel sunt doar ei, ca o fac dupa voia lor. Credinta nu e o plimbare prin parc, e o lupta si trebuie sa te simti angajat in aceasta lupta, iar lumea este vrajmasa tuturor celor care doresc mantuirea.
Liviu

Sylvie 12.04.2007 23:05:04

Dmb,nu oi fi vazut iesind din Biserica pe cei nebotezati,dar nici pomeniti la Sfintele Slujbe nu cred ca i-ai auzit.

mirelat 13.04.2007 07:46:57

Liviu draga, pe ce lume/in ce secol traiesti?... sau oi fi vreun pustnic, desi dupa indemanarea pe care o ai in informatica nu s-ar zice... :thumbsup:

Hai sa fim seriosi, daca ar fi asa cum zici tu (si altii, care vor sa fie mai catolici decat Papa) nu ma indoiesc ca PF Teoctist imediat ar da o directiva prin care ar interzice intrarea in lacasele de cult a femeilor cu pantaloni, par scurt, cap descoperit, barbati fara barba, etc.

PS : nu cred ca are rost sa fac aici istoria costumului (generic vorbind) desi unora cred ca le-ar prinde bine sa stie si ei mai multe "de ce" si "cum" s-a ajuns la vestimentatia din ziua de azi.

mirelat 13.04.2007 08:05:32

Citat:

În prealabil postat de Va_iubesc
Poate n-ar trebui sa vorbesc, ca si eu acum vreo 10 ani umblam in pantaloni. Si mi se mai intampla sa aud comentariile tipilor legate de mers, de picioare, de diferite aspecte pe care le vedeau, sau ma mai trezeam cu cate o masina oprindu-se langa mine. Adica sminteala venea prin mine, din cauza vestimentatiei mele.
Elena

Cred ca gresesti, Elena. Sminteala nu venea prin vestimentatia ta, ci prin atitudinea "deschisa" pe care o receptau acele persoane. De multe ori suntem tentati sa nu vedem padurea din cauza copacilor... in cazul asta copacii sunt pantalonii :cool:

dmb 13.04.2007 09:06:01

Citat:

În prealabil postat de Sylvie
Dmb,nu oi fi vazut iesind din Biserica pe cei nebotezati,dar nici pomeniti la Sfintele Slujbe nu cred ca i-ai auzit.

Aha tu crezi ca preotul este atit de vazator cu duhul incit la proscomidie ii alege de pe pomelnic pe cei botezati de cei nebotezati?:rolleyes:
Eu nu prea cred! Adica altfel spus stiu ca nu-i asa si mai stiu ca Dumnezeu a spus sa ne rugam pentru toti botezati sau nu, dusmani sau prieteni...

13.04.2007 12:11:26

Citat:

Citat:

Aha tu crezi ca preotul este atit de vazator cu duhul incit la proscomidie ii alege de pe pomelnic pe cei botezati de cei nebotezati?:rolleyes:
Eu nu prea cred! Adica altfel spus stiu ca nu-i asa si mai stiu ca Dumnezeu a spus sa ne rugam pentru toti botezati sau nu, dusmani sau prieteni...

aici nu e vb de cat de vazator este preotul sau nu, e vb de canoane!! canoane care ne intrezic sa pomenim la Proscomidie pe cei nebotezati, dar sunt rugaciuni si momnet speciale la Sf Liturghie cand sunt pomeniti, si apoi Sf Siluan spre exemplu care set a fost si va ramane pentru mine sfantul Iubirii, ii pomenea mereu si spunea cu dragoste si smerenie Doamne pomeneste-i Tu cu judecatile care stii Tu!! eu spun ca decat sa ne certam daca e bine sa ii pomenim sau nu mai bine sa spunem ca si Sf Iubirii doamne pomeneste-i tu cu judecatile care stii...pentru ca Hristos nu are nevoie de suflete de TABLA in cer...si apoi daca fratele sau sora sau sotia sau mama este nebotezata ce faci?? oare nu plangi pentru ea sau el sa o miluieasca D-zeu dupa judecatile care le stie DOAR EL? sa avem dragoste fratilor pentru ca dragostea este esenta crestinismului!! dragostea este mai mare decat tot si toate. am scris toate aceste pentru ca cunosc pe cineva care a fost adventista (pana acum 10 ani) pana cand l-a cunoscut pe Hristos acum merge la biserica se spov chiar s-a impartasit cu Preacuratele Taine si a juns acolo nu pt ca a vrut ea ci pt ca altii au avut Rabdare si Dragoste si pt ca D-zeu vrea ca toti sa e manutim! cu dragoste jenica

Va_iubesc 13.04.2007 12:13:59

Citat:

Marius, pe pomelnicul dat la proscomidie nu se trec cei nebotezati, cum la adormiti nu se trec cei care s-au sinucis sau cei incinerati. Se spune ca nu trebuie sa-i trecem nici pe cei care duc o viata in pacat, chiar daca sunt botezati. Sincer, eu nu stiu sigur ce viata duce fiecare, asa ca ii trec pe cei pe care-i cunosc. Pentru cei nebotezati, putem sa ne rugam pentru ei in rugaciunile personale, dar nu in cadrul Sf. Liturghii. Mare atentie!!!

Elena

Sylvie 13.04.2007 13:07:31

Dmb,la Sfanta Liturghie m-am referit,desigur.Va_iubesc ti-a dat mai multe detalii.Dar spune sincer,daca ai fi protestant,ai da preotilor ortodocsi pomelnic pt.tine in Biserica,sau ai trimite pomelnic la Biserica ta,oricat de departe ai fi?
Eu,una nu as da decat unde sunt eu botezata.

pacatosu 13.04.2007 13:10:00

Buna ziua si Hristos a inviat !
Din intamplare am deschis site-ul la aceasta sectiune. Imi place discutia dintre voi. Am la servici un coleg cu cercel, tuns foarte scurt cu tot felul de carari. Este un tip capabil, dar nimeni nu prea are incredere in el. Oare de ce? Aspectul exterior spune totul despre persoana respectiva, fie ca-i barbat, fie ca-i femeie. Daca intrati intr-o institutie, sa zicem intr-o primarie, ca angajati sau doar contribuabili, oare nu va imbracati cat mai decent? De ce? ca sa aveti personalitate si sa nu intalniti oameni care v-ar masura de sus in jos si invers si apoi sa spuna...mergeti in alta parte.
Vazuta prin alta prisma si sfanta biserica este o institutie. Adevarat, nu o institutie socio-citadina ca in exemplul de mai sus. Aici intalnim alte reguli. Mai de mult, cand mantuitorul era printre noi si ne invata, a avut grija sa ne spuna ce tinuta trebuie sa avem cand santem in biserica. Recititi va rog din Evangheliile Noului Testament cum trebuie sa vina femeia imbracata la biserica si nu numai ea. Smerenia nu se arata numai in imbracaminte ci si in pozitia trupului cand ingenuchem, sau cand stam in picioare. Pozitia capului deasemeni trebuie sa fie mereu cu ochii plecati caci altfel ispitele vor fi prezente in ochii nostri.
Cred ca sigur ati vazut femeile musulmane cum umbla imbracate nu numai la moscheie ci in viata de toate zilele. Oare nu v-ai intrebat: de ce? Raspunsul este simplu, ca sa nu dea prilej de ispita pentru barbatii din jurul lor. Atat femeile cat si barbatii daca este cazul se pot face remarcate chiar printr-un comportament strict bisericesc, si atunci dragostea multa a celui rastignit pentru pacatele noastre v-a fi si mai mare.
Ma rog lui Dumnezeu Tatal si Fiului si Sfantului Duh sa ne intareasca pe toti in dreapta credinta, sa ne fereasca de griji, de ispite si nevoi. Dragostea Fiului si puterea de viata facatoare a Sfantului Duh sa va calauzeasca mereu pe drumul adevarat si bun, iar cand cadeti in ispita aducetiva aminte de pildele Domnului Iisus Hristos si daca-l iubiti cu adevarat cum va iubeste si EL pe voi, va ve-ti corecta comportamentul in biserica si in viata.

13.04.2007 13:45:05

Citat:

Dmb,la Sfanta Liturghie m-am referit,desigur.Va_iubesc ti-a dat mai multe detalii.Dar spune sincer,daca ai fi protestant,ai da preotilor ortodocsi pomelnic pt.tine in Biserica,sau ai trimite pomelnic la Biserica ta,oricat de departe ai fi?
Eu,una nu as da decat unde sunt eu botezata.

sylvia iubirea fata de semen invinge de multe ori "ce vrei sa faci tu " pt ca iuibirea insasi iti dicateaza ce trebuie sa faci..sa nu judecam sa avem dragoste, e adev ca nu trebuie pomeniti am scris si mai sus asta dar repet sa avem iubire pt ca D-zeu nu are nevoie de jertfa ci de MILA cu dragoste jenica p.s -o scriu pt ca si eu am avut in fam pe cineva care a fost de alta religie dar...cu rabdare si dragoste...se rezolva toate deci crede-ma ca stiu ce spun,...

Sylvie 13.04.2007 14:20:54

Jeni,m-am referit strict la Sfanta Liturghie.Si eu am prietene adventiste si chiar imi pare rau ca nu cunosc si nu vor sa patrunda in tainele ortodoxiei.
Daca Dumnezeu mi le-a scos in cale,nu am datoria sa ma rog pt.ele?Sunt atatea rugaciuni
pe care le pot citi luminarea lor...De ex.Psalmii,care imi plac f. mult.

Va_iubesc 13.04.2007 14:36:39

Citat:

În prealabil postat de pacatosu
Smerenia nu se arata numai in imbracaminte ci si in pozitia trupului cand ingenuchem, sau cand stam in picioare. Pozitia capului deasemeni trebuie sa fie mereu cu ochii plecati caci altfel ispitele vor fi prezente in ochii nostri.

Bine ai venit printre noi...tot pacatosi suntem si noi, dar incercam sa invatam pocainta. Mi-a placut ce ai spus, dar totusi eu cred ca smerenia nu e o stare care "se arata" asa cum spui tu, ci e o stare a inimii care conduce apoi la niste modificari comportamentale, de tinuta, de atitudine. Nu intru in capitolul asta cu smerenia, ca oricum am restante la materia asta, dar sper candva sa trec examenul.

Legat de ce spui tu cu pozitia capului cu ochii plecati, eu cred ca fiecare are un mod aparte de a trai si a simti. In Pateric vedem ca era un avva care nu a ridicat niciodata privirea din pamant, dar asta nu e regula pentru toti. Eu cateodata mai stau si cu privirea in pamant, cateodata privesc spre o icoana, cateodata mai Il privesc si pe Hristos rastignit sau inviat si cateodata, trebuie s-o spun si pe asta, mai ii "spionez" pe preoti sau pe unii crestini (de la unii ca sa invat ce sa fac, de la altii ca sa invat ce sa nu fac).

Elena

Va_iubesc 13.04.2007 14:44:46

Citat:

În prealabil postat de pacatosu
Cred ca sigur ati vazut femeile musulmane cum umbla imbracate nu numai la moscheie ci in viata de toate zilele. Oare nu v-ai intrebat: de ce? Raspunsul este simplu, ca sa nu dea prilej de ispita pentru barbatii din jurul lor.

Adevarat a inviat!

Ce spui tu de femeile musulmane, e adevar partial. Anul trecut am fost cateva zile la Casablanca (Maroc) si aveam nevoie de o bluza decenta, o camasa alba. Ma gandeam ca o sa gasesc sigur acolo. Am umblat o dupa-amiaza intreaga pana am gasit ceva care m-ar fi imbracat cat de cat. Institutia care ma invitase mi-a pus la dispozitie sofer care era si garda de corp. Asta arata multe din ce se intampla in tara aceea. L-am rugat sa ma duca sa vad diferentele intre generatii: langa moscheie erau toti imbracati din cap pana in picioare, dar trebuie sa spun ca tipele erau bine machiate, cu bijuteriile atarnand si cu privirea taioasa (cred ca fiindca eu n-aveam nimic pe cap), iar la nici un km, era noua generatie in blugi cu talie joasa, maieute mulate si par lasat in vant.

Asa ca in momentul cand spunem "femeile musulmane" sa vedem la cine ne referim. Nu mai spun ca n-am gasit nicio fusta convenabila, caci acasa ele stau tot in pantaloni, in maieutele pe care le-am gasit prin magazine, in fustele din care lipsea mult material...asa ca tinuta cu "djelaba" pana in pamant e pentru lumea din exterior, nu pentru Dumnezeu. Sa privim mai profund la ce e in om, nu sa credem ca tinuta il caracterizeaza. Sub o tinuta foarte decenta se poate ascunde un focar de mizerie. Si aici nu ma refer numai la musulmance, ci la oameni in general.

Elena

cozia 13.04.2007 15:32:09

Citat:

iar la nici un km, era noua generatie in blugi cu talie joasa, maieute mulate si par lasat in vant.

Da asta este Marocul, tara destul de cosmopolitana, si tocmai din acest motiv Talibanul vrea sa reintroduca cu frumosul sau mai cu forta hijabul complet, fara alte lipsuri de material pe ici pe colo ca sa nu-i dea posibilitatea lui Shaitan sa-si faca de cap.
Ginditi-va ca si noi cit de curind o sa ne punem foarte serios problema supravietuirii Ortodoxiei, deja se vad o groaza de semne, si intrebarea este oare o sa "ne predam" fara lupta?

cozia 13.04.2007 15:37:36

Motivul pentru care americanii "stau linistiti"in privinta religiei noastre este ca ei cred ca ea o sa dispara in mod "natural" fara sa "intervina" ei, adica prin materialism feroce, si uitarea traditiei, insa in cazul arabilor nu prea tine, ei le stiu pe ale lor...si de aceea trebuie "stimulati" asa cum o fac in Iraq. si se spera devastarea intregului continent

dmb 13.04.2007 20:29:49

Fratilor m-ati bagat in ceata. Eu nu-s tare ca voi in teologie. Pentru mine porunca iubirii este singura. Nu ca asi tine-o eu...dar incerc. De canoane sint altii raspunzatori. Eu stiu ca daca nu-ti pui viata pt fratele tau ...muti muntii degeaba. Tilharul pe cruce a facut numai timpenii toata viata.Acum se roaga lui cei mai credinciosi dintre noi. Nu a dat nimeni inafara de Iisus vreun ban pe el pina atunci! Era un nebotezat. Un apostat ..un ce vreti voi. Eu traiesc intre protestanti si catolici. Nu o sa va vina sa credeti dar...sint oameni si ei. Unii f. credinciosi. Eu imi risc mintuirea pentru ei. Nu v-o cer si voua....dar macar va puteti inchipuii lucrul acesta?

13.04.2007 21:13:23

Citat:

Fratilor m-ati bagat in ceata. Eu nu-s tare ca voi in teologie. Pentru mine porunca iubirii este singura. Nu ca asi tine-o eu...dar incerc. De canoane sint altii raspunzatori. Eu stiu ca daca nu-ti pui viata pt fratele tau ...muti muntii degeaba. Tilharul pe cruce a facut numai timpenii toata viata.Acum se roaga lui cei mai credinciosi dintre noi. Nu a dat nimeni inafara de Iisus vreun ban pe el pina atunci! Era un nebotezat. Un apostat ..un ce vreti voi. Eu traiesc intre protestanti si catolici. Nu o sa va vina sa credeti dar...sint oameni si ei. Unii f. credinciosi. Eu imi risc mintuirea pentru ei. Nu v-o cer si voua....dar macar va puteti inchipuii lucrul acesta?

cine isi "pierde" sufletul din iubire pentru aproapele acela il "castiga" pentru rai..iubirea este cea mai mare jerfta...:D nu trebuie teologie trebuie Iubire si jertfa e suficient:)

cozia 13.04.2007 21:27:10

Citat:

Nu o sa va vina sa credeti dar...sint oameni si ei.

Nimeni nu contesta acest lucru, si multi dintre noi traim printre ei, insa dusmanul oamenilor care este REAL, lucreaza prin noi, deci si prin ei. Faptul ca ei(care au putere maxima pe pamint sau macar asa lasa de inteles) nu stiu ce fac din cauza impietririi si ratacirii lor si din aceasta cauza, a imposibilitatii de a vedea, fara sa vrea,ne trag si pe noi cu ei, ca cel care se ineaca, sau asa sunt tentati sa o faca iar daca noi nu stim cum sa-l salvam mai bine nu ne bagam ca altfel ne ducem de git cu el. Deasemenea faptul ca noi ii iubim asa cum sunt este o realitate, insa am vrea sa nu cadem in plasa lor, confundind iubirea aproapelui cu iubirea si "intelegerea" religiilor lor.
Intelegi Marius, multi devin asa de super-toleranti si iubitori ca incep sa fie atrasi de sedintele lor unde inventeaza sfinti noi, invataturi si tilcuiri ale scripturilor dupa capul lor.

13.04.2007 21:43:07

Citat:

În prealabil postat de cozia
Nu sunt tare in teologie, dar cine s-a fript cu ciorba sufla si-n iaurt!

cred ca cel mai bun lucru este sa incheiem acest subiect care oricum nu este legat de "intrebarea de la inceputul topicului"..si apoi drgaul meu cozia s tu ai dreptate dar nu stim noi ce este in sufletul celui care traieste cu cineva de alta religie..eu asa cum spunem am aflat destul de tarsziu ca soacra mea era adventista, nici macar catolica sau protestenta..am aflat traziu cand au venit discutiile cand eu mergeam la bis sau posteam, nu are rost sa intru in amnunte dar dupa ani de chin!! pt ca nu am renunat soacra mea nu numai ca avenit la biserica dar s-a si unit cu Hrisots prin Sf Imparatasnie deci iata binele facut de Domnul..si nu pt mi enu pt el sau ea ci pt ca D-zeu ne iubeste si ne asteapta pe toti!! e drept ca trebuie sa fim cu constiinta treaza dar pt a avea constiinta treaza trebuie sa avem iuibire pt ca repet ce spuneam mai sus D-zeu nu are nevoie de suflete de tabla..cu drgasote jenica:)

ionita 14.04.2007 14:02:07

Citat:

Citat:

În prealabil postat de ionita

Draga Ionita,

Pantalonul permite observarea tuturor formelor, mai ales daca bluza e mulata sau scurta. Iar daca e mulat chiar ai senzatia ca persoana e dezbracata. Mantuitorul a avut o atitudine plina de iubire fata de toti pacatosii care s-au pocait, dar a fost foarte drastic cu cei care smintesc. El spune ca pentru aceia prin care vine sminteala le era mai bine sa li se puna o piatra de gat si sa fie aruncati in apa. Cam asa e si femeia care umbla in pantaloni. Poate n-ar trebui sa vorbesc, ca si eu acum vreo 10 ani umblam in pantaloni. Si mi se mai intampla sa aud comentariile tipilor legate de mers, de picioare, de diferite aspecte pe care le vedeau, sau ma mai trezeam cu cate o masina oprindu-se langa mine. Adica sminteala venea prin mine, din cauza vestimentatiei mele.

Problema nu se pune in sensul dat de tine, ca daca esti in pantaloni sa nu intri in biserica. Ci sa fii mereu gata de a intra in biserica, de a te ruga, de a fi cu Hristos. Si atunci, daca intr-adevar iti doresti asta si vrei sa nu fi pricina de sminteala pentru ceilalti, o sa te imbraci mereu in fusta. Incearca! Stiu ca ti se pare greu. Daca ai fi fost obisnuita de mica asa, ti s-ar fi parut absolut normal, acum va fi un pret de platit ca sa devii tu feminina si sa intri in normalitate. Dar se merita ca sa stii cum sa-ti educi fetitele (daca o sa ai), ca sa se bucure si sotul tau de feminitatea ta, ca sa nu-i mai smintesti pe cei din jur, ca sa devii cu adevarat femeie.

Elena

draga Elena,

Doamne ajuta!!

M-ai surprins putin cu raspunsul dat,dar sa stii ca voi incerca sa iti urmez sfatul :
insa mai am o intrebare: e vreo problema daca fusta un este lunga?? adica e doar pana la genunchi...

Annamarria 15.04.2007 00:17:13

Pai da nu toti pantalonii sunt mulati. Si cum adica ii smintesc eu pe altii? Eu ma imbrac normal dar de ce sa fiu eu vinovata daca au ei ganduri necurate? Eu cred ca te poti imbraca foarte decent si in pantaloni si chiar sa fii foarte feminina, nu in asta sta feminitatea.

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:37:55.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.